Wilders en Van Ojik bekritiseerden Kamervoorzitter

PVV-leider Geert Wilders is een van de acht fractievoorzitters die in de Volkskrant van afgelopen zaterdag anoniem klaagden over voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg (VVD). Wilders erkende dat maandag in EenVandaag. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei maandagavond in Nieuwsuur eveneens met de Volkskrant te hebben gesproken.

De PVV-voorman gaf aan dat het volgens hem laf was anoniem kritiek te spuien. "Ik heb dat ook eerder openbaar gedaan", tekende hij echter aan. Van Ojik laat een soortgelijk geluid horen. Hij zegt tegenover de Volkskrant hetzelfde te hebben gezegd als wat hij eerder publiekelijk heeft aangegeven.

Onduidelijk is welke fractievoorzitters nog meer over Van Miltenburg hebben geklaagd. SGP-voorman Kees van der Staaij gaf aan niet te zijn benaderd. Arie Slob (ChristenUnie) stelt te hebben aangegeven dat hij de voorzitter niet via de krant wilde beoordelen. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei niet met de Volkskrant te hebben gesproken. SP-leider Emile Roemer stelde eerder dat een functioneringsgesprek volgens hem niet via de krant hoort te worden gevoerd. "En al helemaal niet anoniem."

De Volkskrant concludeerde zaterdag na een rondgang dat acht fractievoorzitters in de Tweede Kamer geen vertrouwen meer hebben in Van Miltenburg. De vorige Kamervoorzitter, Gerdi Verbeet (PvdA), had ook een moeilijke start, maar zij herstelde zich volgens de krant. Bij Van Miltenburg zou van vooruitgang geen sprake zijn.

De reeks incidenten zou wekelijks worden aangevuld. Het bekendste voorval dateert van voor de zomer, toen Van Miltenburg huilend de Kamer uitliep omdat CDA-leider Van Haersma Buma haar 'sturend optreden' had verweten.

Van Ojik vindt dat Van Miltenburg mag blijven. "Ik hoor zeker niet bij de mensen die vinden dat ze moet opstappen. Dat is onzin. Het kan vast wat beter op een aantal punten."

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) zei zaterdag dat als hij zoiets zelf als Kamervoorzitter had meegemaakt, hij alle fractievoorzitters om tafel had gevraagd om uit hun mond te horen wat voor kritiek zij hebben. Een uitnodiging van de Kamervoorzitter om te komen praten over de kwestie, heeft Van Ojik nog niet gehad, zei hij maandag.