Marjolein Faber blijft beoogd kandidaat minister Asiel en Migratie

Het PVV-Kamerlid Marjolein Faber blijft de beoogde kandidaat voor de positie van Minister van Asiel en Migratie. Dit is de uitkomst van het crisisoverleg tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Formateur Van Zwol beoordeelt haar als geloofwaardig en Faber heeft ook de screening doorstaan. Daarom ziet hij geen reden om af te zien van haar kandidatuur.

Het crisisoverleg tussen de vier toekomstige coalitiepartijen, Van Zwol en de beoogde premier Schoof begon vrijdag aan het einde van de middag. Vrijdagmorgen uitte VVD-leider Yesilgöz openlijk haar twijfels over Faber. In een verklaring na het overleg gaf Faber aan dat ze "begrip" heeft voor de ophef rond haar  eerder gemaakte uitspraken. Ze benadrukte dat ze zich als lid van het kabinet zal houden aan het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring.

Marjolein Faber (63) zit sinds het einde van vorig jaar in de Tweede Kamer voor de PVV. Ze is geboren in Amersfoort en woont in Hoevelaken, is getrouwd en moeder van twee kinderen.

Voordat plaatsnam in de Tweede Kamer, had Faber al een lange politieke loopbaan bij de PVV. Ze was sinds 2011 senator en bekleedde vanaf 2014 de functie van fractievoorzitter van de PVV. Daarnaast was ze sinds 2011 lid van Provinciale Staten in Gelderland.

Wilders verraste donderdagavond de drie andere formerende-partijen met zijn keuze voor Faber. Hij maakte dit op hetzelfe moment bekend als de terugtrekking van het PVV-Kamerlid Gigi Markuszower.

Zie ook: Crisisoverleg PVV, NSC, BBB en VVD over ministerspost Asiel en Migratie