Europa stuk rechtser maar Christendemocraten (EVP) blijft grootste partij

De exitpolls van het Europees Parlement tonen aan dat ondanks de grote winsten van radicaal-rechtse partijen in verschillende landen, de verhoudingen in het Europees Parlement grotendeels onveranderd zullen blijven.

De twee grootste fracties, die al sinds de eerste verkiezingen in 1979 dominant zijn, behouden hun positie. De christendemocraten blijven de grootste fractie en winnen nog eens tien zetels, waardoor ze nu 186 van de 720 zetels in het Europees Parlement bezetten.

Aanzienlijke groei in zetels
De radicaal-rechtse ID-fractie, die onder andere de PVV en de partij van Marine Le Pen omvat, is de grote winnaar met 60 zetels, wat een toename van 11 betekent.

De conservatieve ECR-fractie wint 1 zetel en komt uit op 70. Samen zijn ECR en ID nu ongeveer even groot als de sociaaldemocraten. In de ECR-fractie zitten rechtse partijen zoals Fratelli d'Italia van de Italiaanse premier Meloni, de Poolse PiS-partij en het Spaanse VOX.

Bij deze verkiezingen zijn de liberalen en de groenen grote verliezers. De liberale Renew-fractie verliest 20 zetels en komt op 82, waarmee ze nog steeds de derde fractie blijven. De Groenen dalen met hun fractie van 71 naar 53, een verlies van 18.

Radicaal-links blijft min of meer gelijk en komt volgens de prognose uit op 36 zetels.

Von der Leyen: 'bastion tegen uiterst links en rechts'
Von der Leyen (EVP) lijkt dus bijna zeker van een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commisiie, ze heeft eerder al laten weten niet te zullen samenwerken met 'uiterst links en uiterst rechts'. In een eerste reactie zei ze: "Zonder de EVP kan geen meerderheid worden gevormd en samen zullen we een bastion bouwen tegen de uitersten van links en van rechts."