Sneltest chlamydia onbetrouwbaar

Een veelbelovende sneltest om achter een eventuele chlamydiabesmetting te komen is zeer onbetrouwbaar. Dat meldt de GGD Amsterdam vrijdag na onderzoek. Bij slechts 41 procent van de vrouwen die een infectie onder de leden hadden, wees de sneltest een besmetting uit. De GGD stelt zich grote zorgen te maken over de sneltesten, die binnen een halfuur een besmetting zeggen te kunnen constateren.

De fabrikant van de sneltest die de GGD Amsterdam onder de loep nam, beweerde dat de proef een betrouwbaarheid van meer dan tachtig procent had. Dat is volgens de Amsterdamse GGD dus niet waar.

Voor het onderzoek werden tussen juli 2009 en februari 2010 ruim negenhonderd vrouwen in Paramaribo met de sneltest gecontroleerd op een chlamydiabesmetting. Van iedere vrouw werd ook een reguliere test afgenomen. Deze testresultaten zijn met elkaar vergeleken.

Het onderzoek wijst ook uit dat bij vrouwen die een infectie met weinig chlamydiabacteriën hebben, de sneltest slechts in 12,5 procent van de gevallen een infectie aan het licht brachten.

De GGD Zuid-Limburg onderzocht eerder ook al drie andere sneltesten. De gevoeligheid van deze testen lag tussen de 12 en 27 procent.

Een woordvoerder van de GGD Amsterdam kan niet aangeven of de betrouwbaarheid van alle sneltesten nu is gecontroleerd. "Er zijn veel testen via internet te verkrijgen." Wel stelt hij dat vooralsnog geen enkele sneltest voldoet aan de normen om als betrouwbaar te kunnen worden aangemerkt.