Musk's start-up Neuralink implanteert voor het eerst chip in menselijk brein

Elon Musks medische technologiebedrijf Neuralink heeft voor het eerst een chip geïmplanteerd in de hersenen van een menselijke patiënt. Hersenimplantaten zijn bedoeld om in de toekomst te kunnen helpen bij neurologische aandoeningen maar ook om mensen met hun gedachten direct toegang te geven tot computers, mobiele telefoons  en kunstmatige intelligentie. 

De Neuralink implantaten zijn ongeveer zo groot als vijf op elkaar gestapelde munten. Ze zijn in eerste instantie bedoeld om mensen met neurologische ziekten zoals Parkinson of amyotrofe laterale sclerose (ALS) te helpen, maar bieden ook de mogelijkheid om een directe verbinding tussen iemands hersenen en computers en kunstmatige intelligentie mogelijk te maken en zo de menselijke capaciteiten te vergroten.

De eerste resultaten over neuronale activiteit na het inbrengen van het Neuralink implantaat zijn "veelbelovend", legt Musk uit. Zijn bedrijf, gevestigd in Fremont, Californië, kreeg in mei vorig jaar goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten voor het testen van implantaten in het menselijk brein. Vóór Neuralink waren verschillende andere bedrijven er al in geslaagd om een hersenimplantaat in mensen te implanteren.