Nog geen 75 procent van Zeeuwse kinderen is gevaccineerd (Rijksvaccinaties)

De GGD Zeeland dringt aan op actie van Zeeuwse gemeenten om de zorgwekkende daling van de vaccinatiegraad onder kinderen aan te pakken, meldt Omroep Zeeland. Ondanks het RIVM-doel van 90 procent vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma, slaagt geen enkele Zeeuwse gemeente hierin.

De provinciale gemiddelde vaccinatiegraad is 74,8 procent, met enkele gemeenten zoals Reimerswaal, Borsele, Tholen en Sluis zelfs onder de 70 procent. Marlène Nieskens van de GGD benadrukt de ernstige risico’s van een lage vaccinatiegraad, vooral met het oog op mogelijke uitbraken. De recente daling wordt toegeschreven aan de invloed van corona, waarbij twijfels over coronavaccins ook leiden tot terughoudendheid bij het vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Meer hierover bij Skipr.

Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen 12 ernstige infectieziekten. De meeste bacteriën en virussen waartegen gevaccineerd wordt, komen nauwelijks meer voor in Nederland. Kinkhoest, pneumokokkenziekte en hib-ziekten komen nog wel vaak voor in Nederland. Juist deze ziekten kunnen heel ernstig verlopen bij baby’s. Zij kunnen ernstige complicaties krijgen en zelfs overlijden. De DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis )-hib-hepB en pneumokokken-inentingen werken al goed op jonge leeftijd. Het Rijksvaccinatieprogramma start daarom vanaf de leeftijd van 3 maanden. Bij uitbraken van de betreffende ziektes in de omgeving wordt soms al gestart op de leeftijd van 4 weken. Ook bij reizen naar het buitenland kunnen baby’s vanaf 4 weken zo nodig de eerste vaccinaties krijgen.

Voor een aantal ziekten is het nodig om een vaccinatie vaker te geven. Het immuunsysteem reageert na iedere vaccinatie beter en na meerdere inentingen ben je voor langere tijd beschermd. Kinderen krijgen bijvoorbeeld 2 keer een BMR (Bof, Mazelen en rodehond )-vaccinatie omdat niet alle kinderen voldoende afweer opbouwen na de eerste inenting. Na twee BMR inentingen is 99% van de kinderen voor de rest van hun leven beschermd.