WHO rapporteert bijna 10.000 COVID-19-sterfgevallen in december

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt een toename van het aantal coronadoden in december, waarbij bijna 10.000 sterfgevallen zijn geregistreerd. Dit volgt op de feestdagen, waarbij meer mensen bij elkaar zijn gekomen. In vijftig landen steeg het aantal ziekenhuisopnames met 42 procent.

"Hoewel 10.000 sterfgevallen per maand aanzienlijk minder is dan op het hoogtepunt van de pandemie, kunnen we dit niveau van vermijdbare sterfgevallen niet accepteren", zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO.

In Nederland was er ook een significante stijging in het aantal coronagevallen in december, met een recordhoogte van coronavirusdeeltjes in het rioolwater in de week voor kerst. Tedros benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk hoger ligt dan gemeld. Hij roept overheden op om waakzaam te blijven en toegang tot behandelingen en vaccins te waarborgen.

De JN.1-coronavariant, een omnicronvariant, is momenteel de meest voorkomende variant wereldwijd. De huidige vaccins zouden enige bescherming moeten bieden tegen deze variant.

Maria Van Kerkhove, technisch hoofd bij de WHO voor corona, meldt dat er wereldwijd meer luchtwegvirussen circuleren, waaronder griep, het rhinovirus en longontsteking. Zij verwacht dat deze trend zal doorzetten in januari, zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond.