Coulthard haalt uit naar nieuwe F1-teams

David Coulthard heeft uitgehaald naar de nieuwe teams die dit jaar de Formule 1 gaan betreden. De Schot zegt de woorden van Ferrari wel te kunnen begrijpen. De voormalig coureur vindt dat de FIA de standaard voor teams dit jaar overboord heeft gezet. Toch kijkt hij ook uit naar het seizoen dat als zeer spannend te boek zal moeten gaan staan.

"Ik heb in de afgelopen maanden vaak gehoord dat goed is om vers bloed in de sport te hebben. Ik heb met interesse de kritiek van Ferrari over de kleinere teams die de F1 betreden, gelezen. Ik moet toegeven dat ik sympathie heb voor het punt van Ferrari," zegt Coulthard in zijn column in The Daily Telegraph. "De Formule 1 is geen school. Of je komt er goed voorbereid binnen of je bent gedoemd om te falen. Dit is de top van de motorsport. Het is not done om te klagen dat de doelpalen zijn verplaatst nadat ze onder een budgetlimiet van 44 miljoen euro zich ingeschreven hebben. De Formula One Teams' Association heeft dat plan nooit gesteund."

"Vers bloed is goed, maar wat we de afgelopen maanden hebben gezien is slechte reclame voor de F1. Eerst zouden het vier nieuwe teams worden, daarna gaf Bernie Ecclestone toe dat slechts één of twee het zouden gaan halen. US F1 stortte ineen samen met de reputaties van Ken Anderson en Peter Windsor die zo vaak gejankt hebben. Nu zijn Virgin Racing, Lotus en Hispania Racing nog over, waarbij het laatste team na de overname vorige week nog geen meter getest heeft."

"Is de wereld gek geworden? De F1 is een gevaarlijke sport en het vragen voor de teams om op vrijdag voor de race op te komen dagen is onverantwoordelijk. Het behalen van de crashtests van de FIA is zelfs voor de gevestigde teams een opgave, terwijl de degelijkheid van onderdelen niet getest wordt, zoals de vering. Zelfs als de nieuwe teams de race in Bahrein ongeschonden doorkomen zullen ze nog veel te langzaam zijn. Dat haalt te sport naar beneden en is niet fair ten opzichte van de rijders. Neem Perry McCarthy die faalde elf keer om zich voor Andrea Moda in 1992 te kwalificeren. Rij dus zo snel als je kunt, want het gevaarlijkste is om op de racelijn langzaam te rijden."

Toch is niet alles kommer en kwel voor de Schot. "Het seizoen belooft een klassieker te worden. Bij de grote vier teams, Ferrari, McLaren, Mercedes en Red Bull, heeft alleen Nico Rosberg nog niet gewonnen. Michael Schumacher is fit en hij zal de eer hoog gaan houden, mits Mercedes hem een goede auto geeft. Je bent gek als je op dit moment een titelwinnaar kiest. Zo open is het op dit moment."