PatiŽnt Amy Winehouse maakt opwachting bij Mandela

Amy Winehouse was een van de artiesten die vrijdagavond optrad tijdens het verjaardagsconcert voor Nelson Mandela. Het was van te voren onduidelijk of de Britse zangeres, die twee weken geleden in een ziekenhuis werd opgenomen nadat ze was flauwgevallen, fit genoeg zou zijn voor het evenement in het Londense Hyde Park. Ietwat wankel zong Winehouse haar twee bekendste hits 'Rehab' en 'Valerie'.

Andere artiesten die optraden tijdens het concert, dat aan elkaar werd gepraat door acteur Will Smith, waren onder anderen Razorlight, Queen, Leona Lewis, Annie Lennox en de Sugababes. Met de show werd geld opgehaald voor 46664, het aidsfonds van Mandela dat is genoemd naar zijn detentienummer tijdens zijn gevangenschap onder het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind.

De Zuid-Afrikaanse oud-president, die op 18 juli 90 jaar wordt, betrad vrijdagavond ook het podium. Hij herdacht het 'Free Mandela'-concert dat twintig jaar geleden in Londen werd gehouden om op te roepen tot zijn vrijlating en die van andere politieke gevangenen. "Jaren geleden werd een historisch concert gehouden om voor onze vrijheid te pleiten. Jullie stem droeg helemaal tot over de oceaan en inspireerde ons achter onze tralies."

Volgens Mandela, die zwak oogde en op een stok leunde, is de strijd voor vrijheid nog niet gestreden. "Zelfs nu we feestvieren, moeten we niet vergeten dat ons werk nog lang niet klaar is", sprak hij. "Waar er armoede en ziektes als aids zijn, waar mensen worden onderdrukt, daar moet nog werk worden verricht. Ons doel is vrijheid voor iedereen."