FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 juni 2008

De supermarkt van de toekomst

In het Duitse plaatsje Tönisvorst heeft een winkel, die zichzelf de winkel van de toekomst noemt, een nieuwe werknemer in dienst genomen. Het is echter geen gewone werknemer; zijn lichaam lijkt verdacht veel op een prullenbak en zijn hoofd heeft veel weg van een vissenkom. Wanneer je hem aankijkt zul je oog in oog staan met een paar pingpongballen.

Roger de robot is één van de uitvindingen van de 'Toekomstwinkel'. Zelfvoldaan met zijn oranje haar beweegt hij zich voort door de gangpaden van de winkel. Hij vertelt zijn klanten onder andere over de innovaties die deze bijzondere winkel heeft bedacht.

Eén van deze innovaties is het scannen van de gewenste producten met je mobiele telefoon. Met behulp van de camera in je mobiel en de gratis geïnstalleerde software op je mobiel is even richten op een pakje boter al voldoende om het object te scannen. Vervolgens drukt de klant op een toets van zijn mobiel en op het schermpje verschijnt een barcode die voor alle gescande objecten samen geldig is. Hierdoor zijn lange rijen bij de kassa verleden tijd.

Ook een leuk nieuw snufje is het videospel dat ingebouwd is bij de visafdeling. De computer genereert een virtuele zee en projecteert deze op de vloer, zodat klanten vrolijk de virtuele vissen achterna kunnen huppelen. De vissen vangen met een hi-tech vishengel is helaas nog niet mogelijk.

Toch gaan er achter de schermen nog wat dingen mis. Zo kreeg Roger het voor elkaar om tegen het einde van de dag in de fietsenafdeling te belanden, waar hij zichzelf niet meer uit kon bevrijden. Dit had de arme stakker dusdanig vermoeid dat hij nieuwe batterijen nodig had.

Voor enkele plaatjes en een filmpje klik je rechtsonder op de bron.

Treinbrand bij Den Bosch

Het was even schrikken voor reizigers in een stoptrein naar Den Bosch. Rond 18.30 uur brak er brand uit in het achterste treinstel. Er werd groot ingezet door de brandweer, maar het bleek mee te vallen. Na een half uur was de brand onder controle.

Er zaten 79 mensen in de trein, maar niemand raakte gewond. Alle passagiers werden naar de voorste twee wagons gebracht. Nadat het achterste treinstel was losgekoppeld werden ze alsnog naar Den Bosch gebracht, waar ze tegen 20.00 uur aankwamen.

Wat de oorzaak van de brand was, is nog niet bekend.

'Financiële wereld aan vooravond meltdown'

Eergisteren maakte de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis bekend zich met 8 miljard euro te versterken. Dat is hard nodig, meent Fortis-voorzitter Maurice Lippens. Hij verwacht namelijk dat de Amerikaanse financiële markten binnen enkele dagen tot weken compleet instorten.

"We zijn op het nippertje gereed. Het gaat in de Verenigde Staten veel slechter dan gedacht", aldus Lippens. Hij baseert zich op gesprekken met bankiers. Voor 6000 Amerikaanse banken die weinig dekking hebben zal een faillissement onvermijdelijk zijn, zo verwacht Fortis. "Maar ook Citigroup, General Motors, er begint een complete meltdown in de VS."

"Twee maanden geleden wisten we niet dat het zó slecht gaat in Amerika. En het zal nog veel slechter gaan", zegt Lippens. "We hebben een dikke matras nodig om de komende achttien maanden door te komen wanneer we ABN Amro kunnen inbrengen." Fortis nam vorig jaar samen met de Royal Bank of Scotland en Banco Santander de Nederlandse bank ABN Amro over.

Vooral in België heerst grote onrust omtrent Fortis. Twee maanden terug meldde topman Jean-Paul Vorton nog dat Fortis geen extra kapitaal aan hoefde te trekken. Veel van onze zuiderburen beleggen in hét volksaandeel bij uitstek op de Belgische beurs. Anderhalf jaar geleden betaalde je voor een aandeel Fortis drie keer zo veel als nu. De Belgen eisen dan ook het aftreden van de topman. Die kreeg het afgelopen jaar een bonus van 2,5 miljoen euro, maar weigert dat bedrag terug te storten. "Wat ik met mijn geld doe, is mijn zaak", meent Vorton.

Amy Winehouse: free Blakey my fella

Amy Winehouse heeft het concert voor de negentigste verjaardag van Nelson Mandela aangegrepen om even subtiel te melden dat haar echtgenoot vrij moet. Junk Blake Fielder-Civil zit in de gevangenis wegens geweldpleging.

Tijdens de klassieker 'Free Nelson Mandela' zong ze 'Free Blakey My Fella'. Zoals bekend zat Mandela 27 jaar in de gevangen op Robbeneiland waar hij uitgroeide tot symbool van de anti-apartheidsbeweging. Zijn gevangenennummer 46664 (spreek uit: vier dubbel zes zes vier) is nu het symbool tegen Aids. Het concert voor Mandela trok gisteren 545.000 kijkers. Die zagen onder anderen Annie Lennox, Simple Minds en Queen optreden. Ook Amy Winehouse deed twee liedjes. De meningen over dit optreden zijn nogal verdeeld. De een vindt Amy een heldin, de ander een vals zingende crackhoer. Hieronder kun je je eigen mening vormen.Free Blakey my fella: op 5 min 22
Amy: heldin of crackhoer?


Schiedam wil R'dam Airport sluiten

De gemeente Schiedam wil dat Rotterdam Airport wordt gesloten zodra de zogenaamde geluidscontour is bereikt dit jaar. Door uitbreiding van het aantal vluchten is de maximale geluidsoverlast waaarschijnlijk al in augustus of september bereikt.

Wethouder Yorick Haan van Schiedam dringt aan op de handhaving van de geluidscontour. Hij dreigt de rechter om sluiting te vragen wanneer de afgesproken norm overschreden wordt. Een dwangsom instellen is volgens Haan geen optie, omdat de Inspectie Verkeer en Waterstaat eerder van de rechter te horen kreeg dat dat niet het juiste middel is. "Het enige middel is sluiting. Dat is een erg zwaar middel", aldus wethouder Haan. De advocaat van de gemeente denkt echter dat een sluiting er niet inzit.

Een groot deel van de extra geplande vluchten zal over Schiedam vliegen. Volgens Haan betekent een "uitbreiding van het aantal vluchten een toename van overlast." De gemeente eist daarom ter compensatie geluidsschermen langs de snelweg en verschillende delen van de spoorlijnen die door de stad lopen.

Haan heeft eerder tevergeefs geprobeerd te oveleggen met de minister over de geluidsoverlast. Aan het einde van dit jaar wil Eurlings een nieuwe exploitatievergunning aan de luchthaven verstrekken, maar het grootste struikelblok daarvoor zijn de nachtelijke vluchten en de geluidsoverlast dat deze zullen veroorzaken.

Griekse veerboot loopt vast en moet koers wijzigen

Een Griekse veerboot met circa vijfhonderd passagiers moest van koers veranderen nadat het schip vanavond aan de grond was gelopen voor het eiland Chios in de Egeïsche Zee.

In de romp van de Theofilos zou een gat zitten waar brandstof uitlekt. "De kapitein zei tegen ons dat we onze reddingsvesten aan moesten doen, maar er is geen paniek", zei een passagier per mobiele telefoon tegen Skai televisie.

De veerboot vaart momenteel richting het eiland Oinoussos met vijf schepen van de kustwacht en twee helikopters ter begeleiding. De boot is echter zeewaardig gebleven en passagiers verkeren niet in direct gevaar, berichtte Skai Radio.

De Theofilos verbindt Chios met het Griekse vasteland.

[125cc] Van den Berg blij met WK-punt

Motorcoureur Hugo van den Berg behaalde zaterdag bij de TT in Assen zijn eerste WK-punt in de 125cc. De 18-jarige Nederlander, uitkomend voor het De Graaf Grand Prix Team, was na afloop emotioneel na het behaalde resultaat. Het was voor het eerst sinds twaalf jaar dat een Nederlander een punt behaalde in deze raceklasse.

"Daar heb ik zó hard voor gewerkt de afgelopen drie jaar. Als je dan zo’n doel haalt, zo’n barrière slecht en ook nog in je eigen Grand Prix, dan is dat zo ongeveer het mooiste wat ik me kan bedenken," aldus de dolblije coureur, die met het behalen van het punt een bonus opstreek van ¤5000.

De race kende na een kort regenbuitje een herstart, waardoor slechts vijf ronden gereden dienden te worden. Van den Berg gaf alles in die ronden en lag bij het ingaan van de laatste ronde op plaats zestien. "Ik zag op mijn pitbord dat ik zestiende lag en nam me voor alles te geven. Het kon me niet schelen als ik zou vallen; alles of niets. Ik wist dat ik Dominique Aergerter kon hebben, dus ik ben zo kort mogelijk achter hem gebleven. Ik wilde óf in De bult of in de Geert Timmer-bocht toeslaan. De bult leek me iets te link. Daar is de remweg te kort. Dus ben ik er in de laatste bocht overheen gegaan. Goeiemorgen, wat was dat lekker zeg."

Van den Berg voelt zich thuis in het team en dat de sfeer in het team goed is bleek uit het juichen van teamgenoot Danny Webb die wegens een sleutelbeenbreuk niet deelnam aan de race in Assen. Van den Berg: "Ik wil bij dit team blijven, per se. Ik heb nu laten zien dat ik het kan, ondanks de twijfel die er buiten het team bestaat. Ik weet wel dat één punt niet voldoende is om mijn toekomst veilig te stellen, maar het helpt zeker. Om verder te kunnen in de Grand Prix’ moet ik punten halen. Zo simpel zit het wereldje in elkaar."

Anwar weer beschuldigd van seks met man

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is er zaterdag van beschuldigd seks te hebben gehad met een mannelijke medewerker. Tien jaar geleden werd hij op grond van dezelfde beschuldiging afgezet als vice-premier en tot een gevangenisstraf veroordeeld. Hij kwam in 2004 vrij.

Anwar wees de beschuldiging van de hand en zei dat die slechts is bedoeld om te verhinderen dat hij een politieke comeback maakt. Op seks tussen mannen staat in Maleisië vijftien jaar gevangenisstraf.

Volgens de politie deed een man zaterdag aangifte tegen Anwar. De politie zei de aangifte te onderzoeken, maar niet direct van plan te zijn Anwar te arresteren.

In maart haalde de oppositie bij de parlementsverkiezingen een klinkende overwinning. Het Nationaal Front van premier Abdullah Ahmad Badawi verloor in vijf van de dertien staten van het door Anwar geleide oppositieverbond, maar kon wel blijven regeren. Anwar zegt inmiddels zoveel parlementsleden van het Nationaal Verbond bereid te hebben gevonden om over te stappen naar de oppositie dat hij de regering ten val kan brengen.

UEFA verwacht voor finale geen storing

Tijdens de halve finale tussen Duitsland en Turkije werd de uitzending drie keer onderbroken door een stroomstoring. De UEFA heeft voor de finale echter voorzorgsmaatregelen getroffen.

Er wordt bij aanvang van de wedstrijd bijvoorbeeld een noodstroomgenerator opgestart in Wenen zodat, bij noodweer, de uitzending gewoon door kan gaan. Bij de halve finale werd dit niet gedaan, waardoor het zes minuten duurde voordat de uitzending van de wedstrijd weer door kon gaan.

Bayern niet blij met Franse medische staf

Bayern München in verre van blij met de manier waarop de enkelblessure van Franck Ribéry is behandeld door de Franse medische staf. Ribéry liep de blessure op in het laatste groepsduel van het EK tegen Italië.

"We hebben ons enorm geërgerd aan die Franse artsen", zegt een boze manager Uli Hoeness. "De bondsarts heeft wel 25 verschillende diagnoses gesteld bij Franck. Wat die Fransen gedaan hebben, is zeer slordig."

Ribéry is inmiddels geopereerd aan zijn enkel en is in september waarschijnlijk weer beschikbaar.

The Italian Man Who went to Malta

De winnaar van 2 kaarten voor het concert dat Justice tijdens 5 Days Off (zaterdag 5 juli in de Heineken Music Hall) zal geven is geworden (geheel random getrokken): Razo. Razo erg gefeliciteerd en veel plezier komende zaterdag. De kaarten worden naar je verstuurd (als je ons even je NAW gegevens stuurt)!

Wil je meer weten over 5 Days Off, neem dan eens een kijkje op de website. Deze actie wordt mode mogelijk gemaakt door Heineken Refreshing Sounds, hoofdsponsor van 5 Days Off.

Kantine schiet te kort bij drankcontrole jongeren

Ruim vier op de tien sportkantines verkopen alcohol aan jongeren zonder hun leeftijd te controleren. Dertig procent van de verenigingen stelt wel op een goede manier de leeftijd van klanten vast. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zaterdag op basis van een onderzoek onder ruim 720 kantines.

De waakhond bekeek bij 209 verenigingen de naleving van de Drank- en Horecawet op het gebied van leeftijdsgrenzen en noemt die 'nog zeer onvoldoende'. Bij 42 procent constateerden de controleurs dat er alcohol werd verkocht zonder dat de leeftijd van de klant werd vastgesteld. Negentien procent van de kantines gaf aan helemaal geen leeftijdscontrole uit te voeren. Bij sommige sporten is dit zelfs meer dan 25 procent, concludeert de VWA.

De helft van de sportverenigingen controleerde de leeftijd niet aan de hand van een officieel leeftijdsbewijs. Alleen vragen naar de leeftijd is echter onvoldoende, licht de VWA toe. Bij 22 procent van de verenigingen ontbrak de wettelijk verplichte aanduiding dat geen alcohol wordt verkocht aan jongeren beneden de 16 jaar en geen sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar.

De VWA controleerde 518 kantines op het bezit van correcte vergunningen. Bij tien procent was dit niet het geval. Bij negentien procent was geen gekwalificeerd personeel aanwezig, een vereiste voor het schenken van alcoholhoudende drank.

Kinderen dansen en zingen op Kinder Parkpop

In het Zuiderpark in Den Haag hebben ongeveer 10.000 kinderen de tweede editie van Kinder Parkpop bijgewoond. Een woordvoerder van de organisatie spreekt van "een grandioos succes".

Vorig jaar kwamen 8000 kinderen op het festival af. De organisatie koos dit jaar voor een breder programma met meer artiesten. De jeugd zong en danste deze dag mee met artiesten als rappers Ali B. en Yes-R, zangeres EliZe en meidengroepen KUS en Djumbo. Verder waren er activiteiten zoals knutsel- en kleurprogramma's, kindermodeshows en een kinderkermis.

Voor de allerkleinsten was de 'kippensoepclubtent' gereserveerd. Daar traden Ernst, Bobbie& De Rest op. Edwin 'Ome Willem' Rutten nam de hele dag de presentatie voor zijn rekening. Ook zong Ome Willem een aantal liedjes mee met Ernst, Bobbie& De Rest.


Surfer Bouman plaatst zich voor OS

Surfer Casper Bouman heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen. Hij verzekerde zich tijdens de Kieler Zeilweek met een ticket voor Beijing.

Na de races van vandaag staat de windsurfer op een tweede plek in het algemeen klassement en is al zeker van een plek in de top zes in het eindklassement. Dat is voldoende voor kwalificatie. Met een totaal van dertien strafpunten staat hij drie punten achter de Pool Przemek Miarczynski.

Op de vierde plek staat een andere Nederlander, Dorian van Rijsselberghe. Hij had al een nominatie op zak, maar Bouman krijgt als winnaar van de nationale selectiewedstrijd voorrang. Er is namelijk maar één plek voor Nederland op de Spelen beschikbaar.

Serviërs in Kosovo vormen eigen parlement

Nationalistische Serviërs in Kosovo hebben zaterdag een eigen parlement gevormd. Daarmee hebben ze de aanzet gegeven tot een poging om het overwegend Servische deel van Kosovo af te splitsen. De Kosovaarse president Fatmir Sejdiu zei dat de Servische leiders het nieuwe land proberen te destabiliseren. Het voor negentig procent door etnische Albanezen bewoonde Kosovo riep in februari de onafhankelijkheid over zichzelf uit. Het gebied was tot dan toe een provincie van Servië, al werd het sinds 1999 bestuurd door de Verenigde Naties.

Het parlement zetelt in de tussen Albanezen en Serviërs verdeelde stad Mitrovica en bestaat uit 45 politici die bij in mei gehouden lokale verkiezingen werden gekozen. De Serviërs zijn in ongeveer vijftien procent van het Kosovaarse grondgebied in de meerderheid. De Servische leider Marko Jaksic noemde het parlement 'het fundament van de Servische bescherming van Kosovo'. "We zullen niet toestaan dat in dit deel van Europa nog een Albanese staat wordt gevormd", zei hij.

De Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, woonde de eerste zitting van het parlement bij. In het parlement zitten alleen leden van nationalistische partijen. De andere Servische partijen doen niet mee. Zij zeggen dat de Servische minderheid in Kosovo door de vorming van een eigen parlement slechts in een nog moeilijker positie zal komen te verkeren.

Verstelbare voorvleugels in 2009

Met ingang van het seizoen 2009 moet het makkelijker worden om te gaan inhalen. De FIA wil een systeem introduceren, dat bijstelling uit de cockpit van de voorvleugel mogelijk maakt. De voorvleugel kan dan onder het rijden maximaal zes graden worden bijgesteld.

Voor dit nieuwe systeem zal een 'failsafe-bediening' worden ontwikkeld. Mocht de bediening niet werken dan valt het automatisch terug in een veilige positie. De vleugel zal in zo'n geval in de veilige rechtopstaande positie terugkeren. De bediening zal elektronisch vanuit de cockpit worden via de standaard-ECU, waardoor die er een belangrijke taak bijkrijgt.

Op de rechte stukken zal een platte vleugel minder luchtweerstand en turbulentie geven, waardoor voorgangers makkelijker in te halen zijn. Het past ook prima in het duurzaamheidsconcept dat de FIA voorstaat: neerwaartse druk is op rechte stukken niet nodig, op zo'n moment is de bijkomende luchtweerstand nadelig.

Het idee is niet nieuw; in de begindagen van de aerodynamsiche revolutie experimenteerden veel teams met die beweegbare vleugels. De coureurs konden met een hendel de vleugels platleggen, of het werd geregeld via de versnellingsbak.

In 1969 echter gebeurden zware ongelukken tijdens de Grand Prix van Spanje met Graham Hill en Jochen Rindt toen hun vleugels het begaven. Daarna werden de 'spoilers-op-poten' en de beweegbare mechanismen verboden.

Obama deze zomer naar Europa

De Democratische Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama bezoekt deze zomer Europa en het Midden-Oosten. Hij wil daarmee zijn ervaring op het internationale toneel opvijzelen. Obama zal Jordanië, Israël, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië aandoen, zo maakte zijn campagneteam zaterdag bekend.

Wanneer Obama op reis gaat werd niet gezegd. Het is in de VS ongebruikelijk dat een presidentskandidaat zo kort voor de verkiezingen een buitenlandse reis maakt. De verkiezingen zijn in november.

Volgens zijn buitenlandadviseur, Denis McDonough, wil Obama met de regeringsleiders van bevriende landen van gedachten wisselen over belangrijke onderwerpen als terrorisme, nucleaire proliferatie, klimaatverandering, Irak, Afghanistan en Iran. Ook is hij van plan zich met burgers te onderhouden.

Met zijn bezoek aan Israël zou Obama zijn aanzien onder joodse kiezers kunnen vergroten. Joodse Amerikanen plaatsen vraagtekens bij Obama's bereidheid om te praten met landen in het Midden-Oosten die tegen Israël zijn. Ook het feit dat zijn vader en stiefvader moslim waren en dat hij een deel van zijn jeugd in het overwegend islamitische Indonesië doorbracht wekt de achterdocht van sommige kiezers.

Zijn Republikeinse tegenstander, John McCain, heeft Obama aangevallen op zijn gebrek aan ervaring op het internationale toneel, die zou verhinderen dat hij een goede opperbevelhebber van de strijdkrachten kan zijn.

Vorige week werd gemeld dat Obama deze zomer ook met andere Congresleden een bezoek zal brengen aan Irak en Afghanistan. Het Senaatslid Obama is één keer in Irak geweest, in januari 2006. McCain bezocht het land reeds acht keer, voor het laatst in maart.

Vos wint nationale titel op de weg

Marianne Vos is op het NK wielrennen natinaal kampioene op de weg geworden. Ze reed een groot deel van de wedstrijd op kop, samen met Regina Bruins en Mirjam Melchers.

Ze versnelde vlak voor de bel voor de laatste ronde, waardoor Bruins moest lossen. Melchers moest dat op een kasseienstrook doen, vijf kilometer voor de finish.

In Ootmarsum haalde Melchers zilver, en het brons was voor Bruins. Die wist in de tiende en laatste ronde van 12,9 kilometer de nummer vier voor te blijven. Vos was ook in 2006 al de sterkste.

Een achtervolgende groep van zeventien rensters wisten niet dichterbij te komen aan het trio, ook het peloton lukte dat niet. Zij sprintten in de negende en voorlaatste ronde af voor de 21e plaats.

Collina blij met houding spelers op EK

Pierluigi Collina heeft zaterdag een compliment aan alle spelers van het EK voetbal, dat in Oostenrijk en Zwitserland wordt gehouden, gegeven. De Italiaan is van mening dat iedereen de afgelopen weken respect voor elkaar heeft getoond.

Hiermee refereerde de voormalig topscheidsrechter naar de badge, waarop het woord 'respect' te lezen was, die alle spelers op hun shirt hadden. "Daar hebben ze zich goed aan gehouden", aldus een tevreden Collina.

Roberto Rosetti is aanstaande zondag de aangewezen man om de finale tussen Spanje en Duitsland in goede banen te leiden. Afgelopen maandag maakte de Europese voetbalbond (UEFA) dit al bekend, waarna de arbiter een aantal malen op fouten werd gewezen die hij tijdens het EK zou hebben gemaakt. Collina: "Voortaan kan de UEFA beter tot vlak voor de wedstrijd wachten met het presenteren van de scheidsrechter."

FC Dordrecht huurt Feyenoorder

FC Dordrecht huurt komend seizoen een speler van Feyenoord. Linkerflankspeler Jerson Anes Ribeiro is toegevoegd aan de Dordtse selectie.

De behendige Ribeiro kwam vorig seizoen uit voor Jong Feyenoord. De negentienjarige Schiedammer met Braziliaanse roots zal komend seizoen in Dordrecht concurrentie krijgen van Brian Pinas. Pinas, die vorig seizoen op alle posities aan de linkerkant speelde, heeft alsnog zijn contract met de Schapenkoppen verlengd. Wel is in de verbintenis een clausule opgenomen die een transfervrij vertrek naar het buitenland mogelijk maakt. FC Dordrecht begint maandag met de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Aandewiel wordt assistent-trainer bij NAC

NAC-trainer Robert Maaskant krijgt komend seizoen assistentie van Gert Aandewiel. De vorig seizoen bij Sparta ontslagen Katwijker wordt in Breda de opvolger van Leon Vlemmings, die vorige week naar Feyenoord vertrok.

Aandewiel was na de afwikkeling van zijn ontslag in Rotterdam actief als technisch manager van Haarlem, de club waar hij zijn loopbaan als trainer in het profvoetbal begon. Eerder werkte Aandewiel met veel succes bij zaterdaghoofdklasser Quick Boys.

Ballack mist mogelijk finale

Michael Ballack moet mogelijk de EK-finale aan zich voorbij laten gaan. De middenvelder en aanvoerder van het Duitse elftal kampt momenteel met een spierblessure in zijn rechterkuit. Dit maakte de Duitse voetbalbond vandaag bekend
.
Zowel gisteren als vandaag trainde Ballack niet mee met de selectie. Hij werd vandaag wel behandeld in het spelershotel. In 2002 sloeg het noodlot ook al toe voor de speler van Chelsea. Door een schorsing moest hij toen de finale van het WK tegen Brazilië missen.

Go Ahead Eagles haalt ook Colak

Go Ahead Eagles heeft opnieuw een speler op huurbasis aan de selectie toegevoegd. Na Remko Pasveer en Jeffrey Vlug wordt nu ook Halil Colak door de club uit Deventer gehuurd.

De twintigjarige vleugelaanvaller komt van FC Twente. Die club verhuurde hem afgelopen seizoen na de winterstop al aan SC Cambuur-Leeuwarden. Daar speelde Colak elf keer mee. Hij maakte één doelpunt.

Go Ahead Eagles zal de komende periode ook de Belgische verdediger Jelle De Bock testen. Deze twintigjarige Belg werd door PSV vorig seizoen verhuurd aan FC Eindhoven, waarvoor hij 21 competitieduels speelde. De jeugdinternational mag vertrekken bij PSV.

Zijm naar Emmen

FC Emmen heeft Sieme Zijm voor één jaar vastgelegd. De ervaren linkervleugelspeler was transfervrij.

De dertigjarige Zijm werd na de winterstop door Excelsior aan FC Dordrecht verhuurd. Daar speelde hij elf keer mee. Zijn aflopende contract bij Excelsior werd niet verlengd. De in Den Helder geboren Zijm speelde namens AZ, FC Zwolle, Sparta Rotterdam, Go Ahead Eagles, Excelsior en FC Dordrecht 305 competitiewedstrijden in het betaald voetbal. Daarin trof hij twaalf keer doel.

FC Emmen is na het aantrekken van Zijm, die op alle posities aan de linkerkant kan spelen, nog niet klaar op de transfermarkt. De Braziliaanse stagiair Weller Wilson Parreira wordt mogelijk de nieuwe spits, terwijl ook nog een rechtermiddenvelder wordt gezocht.

Xavi: "Niemand kan ons stoppen"

Xavi heeft Duitsland gewaarschuwd dat, mits Spanje weer op zijn best speelt, niemand hen kan stoppen. Spanje speelt morgen zijn eerste finale sinds 24 jaar.

Spanje behaalde de finale door Rusland met 3-0 aan de kant te zetten. Xavi zorgde voor de openingstreffer: "Het was een erg belangrijke goal voor mij en het team, het gaf ons wat zekerheid. Niemand van ons heeft zelfs de halve finale bereikt. Zondag hebben we de kans om historie te schrijven. Als we weer kunnen spelen door de bal steeds één keer te raken, kan niemand ons stoppen, denk ik."

Euro 2016 mogelijk met 24 ploegen

Het zit er dik in dat aan het EK 2016 maar liefst 24 landen deelnemen, inplaats van de huidige zestien. Afgevaardigden van 53 voetbalbonden gaven hier vandaag hun goedkeuring voor, aldus het ANP.

Op 24 en 25 september wordt in Frankrijk definitief besloten of het EK zal worden uitgebreid. Michel Platini, UEFA-voorzitter, ziet het uitbreidingsplan wel zitten: "Ik ben niet bang dat de kwaliteit daaronder zal lijden. Landen als Engeland, Denemarken, Schotland, Ierland, België, Servië, Oekraïne en Bulgarije hebben allemaal de kwaliteiten om aan het EK mee te doen."

TU Delft wint race voor boten op zonne-energie

De Frisian Solar Challenge is zaterdag gewonnen door de TU Delft. Het Delta Solarboat team ging in de tocht voor boten op zonne-energie als eerste over de eindstreep in Leeuwarden, meldt de organisatie.

De 49 teams die zondag aan de proloog verschenen, hebben in zes dagen tijd de route van de Elfstedentocht afgelegd. De vaartuigen deden tijdens de 220 kilometer lange race steden als Sneek, Dokkum en Franeker aan. De boot van de winnende TU Delft deed bijna dertien uur over de tocht. Uiteindelijk haalden 32 zonneboten de finish.

Frings weer volledig fit

Torsten Frings is volledig hersteld van de blessure die hij opliep in de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk. In de halve finale tegen Turkije maakte de 31-jarige middenvelder van Werder Bremen al een invalbeurt. Nu verklaart Frings volledig hersteld te zijn van de ribblessure en blikt hij alvast vooruit op de finale van morgen tegen Duitsland.

"In de wedstrijd tegen Turkije moest ik al een paar klappen tegen mijn gebroken rib zien te verwerken, maar ik had nergens last van. Ik ben volledig klaar om te spelen en om de duels voluit in te gaan. Ik weet niet of ik in de basis sta, maar ik zal er voor de volle 100% staan."

En over de finale: "Spanje heeft een sterk, technisch begaafd team dat in staat is als geen ander team vanuit het middenveld door te breken. Wij zullen Spanje onder druk moeten houden en hen niet in hun spel laten komen, anders zal het erg moeilijk kunnen worden. Je kan ons overal van beschuldigen, maar één ding is duidelijk: wij hebben op alles wat op onze weg kwam een antwoord paraat gehad en daarom staan wij in de finale."

Peuter valt van twee hoog in Den Haag

Een 2-jarig meisje is vanmiddag uit het raam gevallen van een woning in Den Haag. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar ze nog wordt onderzocht. Volgens de politie lijkt het letsel mee te vallen, maar haar exacte toestand is nog niet bekend.

De peuter viel rond 14.20 uur van de tweede etage uit de woning op de Van Miereveltstraat. Een traumahelikopter werd ingeschakeld, maar die is niet ingezet.

VS kondigen sancties af tegen Zimbabwe

De Verenigde Staten leggen de "illegale" regering van Zimbabwe sancties op. President George Bush maakte die stap vandaag bekend.

"Gezien de schaamteloze minachting van Mugabes regime voor de democratische wil van het Zimbabwaanse volk en de mensenrechten, heb ik de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën opdracht gegeven om sancties op te stellen tegen deze onwettige regering van Zimbabwe en zij die het steunen", aldus de verklaring van Bush.

Hij liet verder weten in de Verenigde Naties te zullen aandringen op harde actie tegen Zimbabwe waaronder een wapenembargo

In Zimbabwe was vrijdag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De zittende president Robert Mugabe (84) was de enige kandidaat nadat oppositieleider Morgan Tsvangirai zich had teruggetrokken vanwege het voortdurende geweld tegen zijn aanhangers. Tsvangirai won de eerste ronde van de verkiezingen.

NOS praat nog met Bert Maalderink

NOS Studio Sport wil verslaggever Bert Maalderink niet kwijt. Een woordvoerster van de NOS meldde vandaag dat Maalderink na een gesprek met Maarten Nooter, hoofdredacteur Studio Sport, aangeeft dat hij weer "moet wennen aan het idee om toch bij de NOS te blijven".

Volgens de NOS praten beide partijen de komende tijd verder. Maalderink stuurde onlangs zijn ontslagbrief omdat hij zich tijdens zijn werk bij het EK Voetbal in Zwitserland en Oostenrijk onvoldoende gesteund voelde door de NOS.


Bert Maalderink blijft mogelijk bij de NOS

Gewonden door steekpartij in Utrechtse Bazaar

Bij een steekpartij in de Utrechtse Bazaar in een veilinghal in Vleuten, zijn vanmiddag drie mensen gewond geraakt, van wie een ernstig. Dat meldde de politie.

De vermoedelijke dader is door beveiligingspersoneel aangehouden en aan de politie overgedragen. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Wat precies de aanleiding is geweest voor de steekpartij is nog niet duidelijk. Een ooggetuige meldde dat de mannen ruzie hadden gekregen om een brood.

[WBD] Dementieva met moeite langs Dulko

De Russin Jelena Dementieva wist met moeite te winnen van Gisela Dulko, op Wimbledon werd het 7-6 (2) en 7-5. De 26-jarige Dementieva verloor de twee eerdere duels met de Argentijnse, maar ondanks een erg slechte start liet ze zich dit keer niet verrassen.

De als vijfde geplaatste Russische stond al heel snel met 4-0 achter, maar ze wist toch puur op karakter de zege binnen te halen. In twee sets klopte ze Dulko, en beide sets duurden meer dan een uur.

Met een lager percentage aan eerste services die in waren (59 % tegen 66 % voor Dulko) had ze toch de beste score voor de winners op die eerste service. Ze wist maar liefst 73 % van de punten op haar eerste service binnen te slepen. Wat aces betreft hielden beide dames elkaar mooi in evenwicht: drie per persoon.

[WBD] Jankovic na setverlies toch verder

Jelena Jankovic heeft de achtste finales op Wimbledon bereikt ten koste van Caroline Wozniacki, hoewel het wel moeite kostte. Het Deense talent stond uitstekend te spelen, maar ze verloor toch met 2-6, 6-4 en 6-2.

Wozniacki won al eens het juniorentoernooi op Wimbledon in 2006, en dit seizoen wist ze al drie maal van een toptienspeelster te winnen. En ze leek ook dit keer een stunt te gaan maken. Aggressief en aanvallend spelend pakte ze de eerste set geheel verdiend.

De als tweede geplaatste Jankovic kreeg een knieblessure toen ze zich verstapte, maar ze wist zich na een behandeling toch te herstellen. "In de eerste set gleed ik weg en blesseerde ik mijn knie", zei Jankovic, die het gewricht liet intapen, maar dat zat te srak en ze liet de tape ook weer verwijderen. "Ik kon niet vrijuit bewegen. Het is een risico, maar ik moest het doen om te winnen. Nu maar hopen dat het niets ernstigs is."

Wozniacki bleef toch vechten, maar maakte steeds meer fouten in de rally's. De Servische Jankovic is op weg om de nieuwe nummer één van de wereld te worden, vanwege de uitschakeling van Ana Ivanovic en Maria Sharapova op het grastoernooi van Wimbledon.

Geen finale voor hockeyheren

De Nederlandse hockeyheren zijn er niet in geslaagd om de finale van de Champions Trophy te bereiken. De selectie van bondscoach Roelant Oltmans verloor zaterdag met 3-2 van Australië.

Eigenlijk speelde Oranje nergens meer voor, aangezien Spanje eerder op de dag al van Duitsland wist te winnen. De ploeg verloor tijdens het toernooi tweemaal, namelijk van Argentinië en Zuid-Korea. Hierdoor waren de hockeyers afhankelijk van het resultaat van de Duitsers, wat uiteindelijk negatief uitpakte.

Het Nederlands team kan toch nog een prijs in de wacht slepen. Zij strijden namelijk tegen Argentinië om de bronzen medaille. Op die manier kunnen de mannen van Oltmans hun teleurstellend verlopen toernooi alsnog wat glans geven.

[WBD] V. Williams door naar 1/8 finale

Amerikaanse Venus Williams won zeer overtuigend de partij tegen María José Martínez. De Spaanse ging met 6-1 en 7-5 tenonder op Wimbledon. Williams gaat hiermee door naar de achtste finales.

Na een stroeve start voor de viervoudig kampioene, was Williams dit keer goed bij de les. Tegen de Spaanse nummer 101 van de werelderanglijst - die eindelijk een keer de tweede ronde van een grand slamtoernooi behaalde, in acht keer - had ze weinig moeite.

Met een snoeiharde service van maximaal 193 km/uur en een gemiddelde van 175 km/uur wist ze Martínez van de baan te slaan. Hoewel de Spaanse nog wel wat tegenstribbelde in de tweede set. Een serviceverlies in de elfde game kostte haar echter de wedstrijd.

Camacho tipt Spanje als winnaar

José Antonio Camacho denkt dat Spanje Europees kampioen wordt. De legendarische Spanjaard was zelf aanvoerder van het Spaanse elftal dat op het EK van 1984 in en tegen Frankrijk zijn laatste grote finale speelde.

Daarnaast was Camacho ook bondscoach van Spanje. Onder zijn leiding werd Spanje op het WK van 2002 uitgeschakeld door het Zuid-Korea van Guus Hiddink. Nu heeft de oud-speler van Real Madrid er alle vertrouwen in dat Spanje morgenavond het EK zal gaan winnen. In La gazzetta dello Sport een interview met Camacho:

"Wij zullen gaan winnen. Spanje is dit toernooi het enige team met een identiteit, een eigen stijl. Het geheim van het Spanje van Aragonés? De kracht van dit elftal is het collectief. Fàbregas is een geweldige speler, maar wordt alleen goed met behulp van de anderen. Ook Senna speelt goed door de middenvelders Xavi, Iniesta en Silva."

"Duitsland is een team dat je langzaam moe maakt, op een moment dat je het niet verwacht scoren ze. Dit Spanje heeft echter iets betoverends. Niet alleen twee aanvallers die scoren, maar ook een middenveld dat aanvalt en kan scoren. Aragonés is geweldig geweest, hij heeft het perfecte team gecreëerd."

[WBD-Jun] Kerkhove wel, Spong niet door

Nederlandse Lesley Kerkhove wist bij het meisjesenkelspel met enige moeite te winnen van Rebecca Marino. De Canadese pakt de eerste set met 3-6, maar de volgende twee sets waren met 6-3 en 6-4 voor Kerkhove.

Beide dames haalden erg weinig punten binnen op hun eerste service. De Nederlandse haalde 64 procent van de services binnen, terwijl Marino op 58 procent bleef steken. Beiden hadden wel de helft van de gekregen breakpoints benut.

Bij de jongens speelde Xander Spong tegen de Australische Mark Verryth maar hij verloor kansloos met 2-6 en 3-6. Verryth sloeg het hoogste percentage winners mogelijk op de eerste service: alle 25 van 25 punten werden gewonnen. Daar zette Spong 71 procent in de eerste service tegenover. Daarnaast sloeg de Australiër negen aces, waar Spong er geen enkele wist te slaan.

Wilders: Palestijnen ga naar Jordanië

PVV-leider Geert Wilders vindt dat Palestijnen die op dit moment in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever wonen, op vrijwillige basis zouden moeten verhuizen. ''Ze kunnen zeer wel naar de andere kant van de Jordaan gaan -  Jordanië - of andere gebieden. Daar is ruimte en plaats genoeg en er wonen ook al veel Palestijnen''. Dat zegt Wilders in de Vlaamse krant De Standaard. Het dagblad publiceert vandaag een dubbelinterview met Wilders en de rechts Vlaamse politicus Jean-Marie Dedecker van LDD. Beiden zijn uit een liberale partij gestapt en hebben een eigen rechtse partij opgericht, die goed scoort bij de kiezers.

Op een vraag van Dedecker - die zionisme en islamisme als soortgelijke fenomenen ziet - waarom Wilders altijd Israël zo sterk verdedigt, zegt de PVV-leider: ''Zionist gaat misschien wat ver, maar ik ben inderdaad een groot verdediger van Israël. Omdat Israël een oase is van democratie en westerse waarden in het Midden-Oosten. Ik ben ook in andere landen in de regio geweest, van Syrië via Iran tot Afghanistan: al die landen zijn dictaturen.'' 

Daarom kan Israël volgens Wilders met recht aanspraak maken op de Gazastrook en Westelijke Jordaanoever. ''Voor mij prevaleert de veiligheid van Israël als democratie boven de rechten van een groep die zich in hoge mate schuldig maakt aan terreur en corruptie. Ik ben ervan overtuigd dat de klappen die Israël opvangt vanuit de radicale islam, klappen zijn die eigenlijk voor ons zijn bedoeld.”

Koran
Dedecker is het verder in het interview oneens met Wilders' opvatting om de Koran te verbieden. ''Voor mij is een verbod van de Koran een vorm van overacting. We mogen geen enkel boek verbieden: Mein Kampf noch de Koran. De Bijbel, de Thora en de Koran zijn sprookjesboeken. Dat moet je tegen de mensen durven te zeggen. Als geloof zich manifesteert als collectieve waanzin, dan moeten we daartegen in durven te gaan en het debat aangaan'', aldus de Vlaamse politicus.

Wilders reageert daarop met: ''De Koran is eerder een duivels boek dan een sprookjesboek. Het is ook in tegenstelling tot de andere boeken die u noemt - en die ik geen sprookjesboeken zou noemen, maar dat is uw goede recht - een boek waar mensen tot op vandaag hun inspiratie uit halen om terroristische daden te plegen en in mijn eigen gemeenschap ervoor te zorgen dat vrouwen, homofielen en de scheiding van kerk en staat worden verketterd. Dat doen sprookjesboeken niet. Sprookjesboeken gaan over de Efteling of Walibi.''

Wilders herhaalt in het interview ook dat hij een referendum wil over hereniging van Vlaanderen en Nederland. Vlaanderen en Nederland zouden in Europa een sterkere stem hebben en economisch sterker staan, denkt hij.

Het gehele interview met Wilders en Dedecker staat hier.

Met dank aan Juup© voor de submit. 

CD: Donna Summer - Crayons

Na 17 jaar afwezigheid is de 'Queen of Disco' terug met een compleet nieuw album. Op wat enkele singles na, heeft zij bijna twee decennia nauwelijks nieuw materiaal uitgebracht. Het nieuwe album, genaamd Crayons, heeft al de nummer 1 positie gehaald in de Verenigde Staten en de single 'Stamp your Feet' is inmiddels in meerdere clubs in Nederland te horen.

'Crayons' is als een kleurdoos, met krijtjes die van het diepste zwart oplopen naar wit/zilver, met daartussen alle kleuren van de regenboog. Dit is te horen in de diversiteit van de songs op 't album en terug te zien op de cover:

Mugabe verwacht zondag te worden beëdigd

President Robert Mugabe verwacht morgen opnieuw te worden beëdigd als president van Zimbabwe. Dat meldden hooggeplaatste bronnen binnen het regime vandaag. Volgens deze anonieme zegslieden koerst hij af op een "verpletterende overwinning".

De overwinning van Mugabe stond op voorhand al vast omdat hij de enige kandidaat was bij de stembusgang van gisteren. Oppositieleider Morgan Tsvangirai had zich teruggetrokken wegens het geweld tegen zijn aanhangers. Er is veel kritiek op de verkiezingen. De VS en EU spreken van een schijnvertoning.

Dronken met brommer A67 op

Een dronken bromfietser is vanmorgen om kwart over twee door de politie op de A67 aangehouden. De 32-jarige man uit Eindhoven stond met zijn bromfiets stil bij afslag Waalre.

Na een melding ging de politie kijken bij de afslag, waar zij de man op de brommer richting de afslag zagen steppen. De man is aangehouden nadat een controle had uitgewezen dat de man gedronken had, zijn rijbewijs was verlopen en ook nog een openstaande boete had.

'Niet schrikken van moslimkritiek'

Minister Ella Vogelaar vindt dat Nederlanders veel te snel panikeren als moslims kritiek hebben op bepaalde zaken. In een interview met de regionale dagbladen zegt de PvdA-bewindsvrouw vandaag dat er ''te schrikkerig'' wordt gereageerd als er kritiek komt van moslims op bijvoorbeeld homoseksualiteit of op afbeeldingen van naakte vrouwen.

Aan kritiek van moslims hoeft volgens Vogelaar ook helemaal niet gelijk gehoor te worden gegeven. ''Zeg gewoon: WIJ vinden dit normaal in Nederland en zó doen we het dus ook."  De minister van Integratie reageerde daarmee op een incident in Huizen waar het gemeentebestuur onlangs een schilderij met daarop naakte vrouwen verwijderde na opmerkingen van moslims, zo schrijven de GPD-bladen.

Vogelaar benadrukt dat haar uitlatingen niet betekenen dat moslims geen kritiek zouden mogen hebben. Dat valt gewoon onder de vrijheid van meningsuiting, dus daar dient alle ruimte voor te zijn. ''Het moet er alleen niet meteen toe leiden dat er een verbod komt.''

Verder ging de minister nog in op het plan voor meer islamles op openbare scholen en op het onderzoek dat ze instelt naar de wantoestanden in de particuliere (weekend)koranscholen van moskeeën. Maar daarover berichtte FOK! donderdag reeds uitgebreid.

Kruidvat belooft goedmaker mislukte EK-actie

Kruidvat komt terug op de mislukte EK-actie met lcd-televisies. Het bedrijf belooft reclameacties voortaan anders aan te pakken en komt met een nieuw aanbod voor een lcd-televisie.

Dat is het resultaat van overleg tussen Kruidvat en de Consumentenbond. Rond de EK-wedstrijd Nederland-Italië bood Kruidvat klanten een lcd-televisie van 399 euro aan, met een korting van 100 euro voor elk doelpunt dat Nederland tegen Italië maakte. Na de 3-0 overwinning van Oranje kon het bedrijf de enorme vraag niet aan, omdat het maar 250 toestellen op voorraad had.

Volgens de Consumentenbond hoeft een actieproduct weliswaar niet onbeperkt op voorraad te zijn, maar gezien de regels van eerlijke reclame wel "in voldoende mate."

CD: Martha Wainwright - I Know You're Married But I've Got F

In 2005 liet Martha Wainwright op haar titelloze debuutplaat voor het eerst horen op eigen benen te kunnen staan. Als telg uit een muzikale familie, die ik hier niet weer volledig zal gaan noemen, was dat op zich niet zo verrassend. Wel had Martha een tijd nodig om dit zelf te beseffen, zo liet ze zelf ook weten. Als achtergrondzangeres bij haar broer Rufus werd haar rol langzamerhand steeds groter en toen kwam daar het moment dat ze het alleen ging proberen.

Veteranen brengen militair saluut

In Den Haag hebben vanmiddag bijna 4000 veteranen en militairen deelgenomen aan een defilé door de binnenstad. De parade werd afgesloten door een stoet van militaire voertuigen.

Oud-strijders brachten vanaf de wagens een militair saluut aan prins Willem-Alexander en zwaaiden naar het publiek. Volgens de organisatie deden ruim 3000 veteranen en achthonderd militairen mee aan de tocht, die op het Malieveld begon. Ook gaven dertien militaire muziekkorpsen acte de présence.

Mede door het mooie weer was het publiek in grote getale toegestroomd. Kort voor het einde van het defilé vloog een vijftal F16's over de Hofvijver.

Vakantiegangers in de file richting zuiden

Vakantiegangers richting het zuiden kunnen in de file terechtkomen. Vooral in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk is het zaterdag druk op de weg, meldt een woordvoerder van de ANWB.

In Oostenrijk staat een file van twintig kilometer voor de Tauerntunnel. Automobilisten staan hier volgens de ANWB zeker drie uur in de file. Met de zomerse temperaturen van boven de 25 graden is dat volgens de woordvoerder geen pretje.

Ook in Zwitserland kunnen vakantiegangers in een drie uur durende file terechtkomen. Voor de Gotthardtunnel staat een file van tien kilometer. In Frankrijk is het druk op de A6 richting Lyon en ten zuiden van Lyon. In Duitsland staat er alleen file de andere kant op, maar volgens de ANWB zijn Nederlanders nog niet op de terugweg.

Op de Nederlandse wegen is het ook druk, maar dat heeft volgens de ANWB meer met evenementen in het hele land te maken dan met de vakantie.

Alonso beslist pas na de finale

De Spaanse middenvelder Xabi Alonso wil pas na het EK beslissen naar welke club hij gaat. Wel lijkt Liverpool bereid hem te laten gaan.

Alonso kan morgenavond in de finale van het EK niet rekenen op een basisplaats in het Spaanse nationale elftal. Vanwege de grote interesse van Juventus in de middenvelder wijdt La Gazzetta dello Sport een artikel aan de Bask.

Alonso: "Aragonés heeft zijn opvattingen kenbaar gemaakt en het is goed zo, maar de bondscoach weet ook dat hij op mij kan rekenen. Over mijn toekomst heb ik nog niets besloten, ook als Liverpool geen probleem heeft met mijn vertrek. Nu wil ik alleen aan de finale denken. Wij zijn elke wedstrijd gegroeid en nu rest ons niets anders dan de top te bereiken. Ik wil de beker weer omhoog kunnen houden, zoals Spanje voor het laatst deed in 1964."

Protest tegen megaloods bij Nationaal Park

Enkele honderden inwoners van Roerdalen (Limburg) hebben vandaag een manifestatie gehouden aan de rand van Nationaal Park de Meinweg. De inwoners zijn tegen de voorgenomen vestiging van een megaloods op die plek

Het Eindhovense bedrijf Edco wil een groot distributiecentrum bouwen. Dat zou 25 meter hoog worden en meer dan vijftig voetbalvelden aan oppervlakte beslaan. Dagelijks rijden dan gemiddeld 1150 vrachtwagens af en aan bij het bedrijf.

De provincie Limburg en de gemeente Roermond steunen de komst van de megaloods, de demonstranten, gesteund door de gemeente Roerdalen en de landbouwkoepel LLTB, eisen bescherming van het landschap.

[MotoGP] Stoner oppermachtig

Casey Stoner heeft met overmacht de TT van Assen in de MotoGP klasse gewonnen. Hij bleef zijn concurrenten meer dan tien seconden voor.

Stoner ging van start van pole-position en gaf de leidende positie de gehele wedstrijd niet meer uit handen. Hierdoor boekte de De Australische motorcoureur zijn derde GP zege op rij. Dani Pedrosa eindigde als tweede en neemt de leiding in het WK klassement over van Valentino Rossi. Die ging al in de eerste ronde onderuit en kwam uiteindelijk niet verder dan de elfde plek. De laatste podiumplek ging naar Colin Edwards. Die passeerde op het laatste rechte stuk Nicky Hayden toen diens motor stilviel. Hayden eindigde daardoor als vierde.

Fàbregas morgen in basis

Cesc Fàbregas zal morgen in de EK-finale tegen Duitsland de geblesseerde David Villa vervangen. Volgens The Sun heeft bondscoach Luis Aragonés van Spanje een basisplaats in gedachte voor de middenvelder.

De bondscoach moet een vervanger opstellen voor David Villa, de topscorer van het toernooi, die een blessure aan zijn dijbeen heeft. De keuze voor Fàbregas is begrijpelijk. De 21-jarige middenvelder van Arsenal bekroonde zijn sterke invalbeurt in de halve finale tegen Rusland met assists voor de doelpunten. Wel wordt nu van hem een meer aanvallende rol verwacht dan hij gewend is.

Platini tevreden over EK

Aan de vooravond van de finale van het EK prijst de voorzitter van de UEFA, Michel Platini, de organiserende landen.

Nu het einde van het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland nadert, blikt Michel Platini alvast terug op een geslaagd toernooi. Voor het eerst maakte Platini onder zijn leiding een EK mee. De Telegraaf citeert de voorzitter van de UEFA: "De sfeer tijdens het EK was uitstekend. De UEFA is zeer gelukkig. U ziet mij alleen maar glimlachen" Daarnaast prijst de Fransman het aanvallende spel tijdens het toernooi: "Ik wil hiervoor de spelers en coaches bedanken. Ze hebben hiermee bijgedragen aan het positieve imago van het voetbal." En over de finale van morgen tussen Duitsland en Spanje: "Een grote wedstrijd tussen twee agressieve teams."

[upd] Miljoenenhacker gezocht, FOK!ker opgepakt

Een 20-jarige scholier uit Maastricht is eerder deze week in zijn ouderlijke woning door de nationale recherche gearresteerd. Hij zou via internet tussen de zestig en tachtig miljoen dollar hebben gestolen. De jongeman wordt ervan verdacht bij twee Amerikaanse computerspellenbedrijven te hebben ingebroken. Daarnaast wordt hij verdacht van de diefstal van gegevens van zo'n 50.000 creditcards.

Bijna twee jaar geleden stal hij een nieuw computerspel van het bedrijf Activison uit Los Angeles. Het spel was nog in ontwikkeling, maar was bijna klaar. De waarde van dit spel bedroeg veertig miljoen dollar. De diefstal van de creditcardgegevens vond plaats bij een Brits bedrijf dat online tickets verkoopt. Hij haalde hiermee ongeveer twintig miljoen dollar krediet binnen. Met dat geld winkelde hij uitgebreid op internet, waar hij onder meer laptops, beeldschermen en mp3-spelers kocht. Vanaf zijn zolderkamer gaf hij ook veel geld uit op diverse poker- en goksites. De ouders van de 20-jarige Maastrichtenaar hadden geen idee wat hun zoon uitspookte.

Nadat het spelletjesbedrijf Activison aangifte deed van diefstal van het spel, werd een particulier onderzoeksbedrijf ingeschakeld om de dief op te sporen. Ze kwamen de jongen op het spoor en legden contact met hem. Hij opereerde op internet onder de naam MaddoxX. Het onderzoeksbureau droeg vervolgens de gegevens over aan de autoriteiten. Hierop kon de jongen gearresteerd worden.

Ook op FOK! is een user actief onder de naam MaddoxX. Die heeft op het forum zo'n 10.000 posts op zijn naam. Een aantal FOK!kers vermoedt dat deze user de scholier uit het bericht is. De woonplaats, opleiding en leeftijd komen in ieder geval overeen.

Update: 14.39
Bekende FOK!user en vriend van MaddoxX, Maikuuul, heeft inmiddels bevestigd dat MaddoxX inderdaad is opgepakt. Of MaddoxX ook echt de miljoenenhacker is, kan hij echter niet bevestigen.

Meespeculeren? Discussies op het forum: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5,  deel 6, deel 7 , deel 8

Met dank aan John6 voor de submit.

54e nationale titel voor Longo

Jeannie Longo heeft haar 54e nationale titel veroverd. De 49-jarige wielrenster won vandaag het Franse nationale kampioenschap.

Longo ontsnapte in de voorlaatste ronde van de wegwedstrijd in Semur-en-Auxois uit het peloton. Aan de finish had ze iets meer dan drie minuten voorsprong op Christel Ferrier Bruneau. Eerder deze week werd Longo ook al nationaal kampioen tijdrijden en plaatste ze zich voor de Olympische Spelen.

[250cc] Overwinning voor Bautista

Alvaro Bautista heeft bij de TT in Assen de 250cc wedstrijd gewonnen.

Bautista ging van start van Pole-position en de Spanjaard finishte ook in de wedstrijd als eerste. Tweede werd de Zwitser Thomas Lüthi en de Italiaan Marco Simoncelli eindigde op de derde plaats. Mika Kallio werd zevende, maar behield de leiding in het WK klassement. Hij heeft nog één punt voorsprong op Simoncelli.

Tijdens de race regende het af en toe een beetje. "Dat maakte het erg moeilijk", aldus Bautista. "Soms regen, soms niet. Het was een gekke race. Ik startte niet goed, veel coureurs raakten elkaar, maar het kwam toch goed."

Concurrenten JSF weigeren meewerking onderzoek

Nederland heeft al besloten de JSF als opvolger te nemen van het F-16 gevechtsvliegtuig. Dat stellen Europese concurrenten van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig zaterdag in NRC Handelsblad. Zij willen niet meewerken aan een nieuwe kandidatenevaluatie omdat het besluit in hun ogen al is genomen.

Het Eurofighter-concern en de Franse vliegtuigbouwer Dassault vertrouwen er niet op dat Nederland een onafhankelijk oordeel zal vellen over de aankoop. Het pleit is allang beslecht, zeggen zij in het dagblad.

Vorige maand ging de Tweede Kamer akkoord met een onafhankelijk onderzoek naar alle relevante opties voor de opvolging van de F-16. Dat had de PvdA geëist. Zonder dat onderzoek zou de PvdA de testfase van de JSF niet steunen.

De testfase van de JSF kost Nederland 274 miljoen euro.

Patiënt Amy Winehouse maakt opwachting bij Mandela

Amy Winehouse was een van de artiesten die vrijdagavond optrad tijdens het verjaardagsconcert voor Nelson Mandela. Het was van te voren onduidelijk of de Britse zangeres, die twee weken geleden in een ziekenhuis werd opgenomen nadat ze was flauwgevallen, fit genoeg zou zijn voor het evenement in het Londense Hyde Park. Ietwat wankel zong Winehouse haar twee bekendste hits 'Rehab' en 'Valerie'.

Andere artiesten die optraden tijdens het concert, dat aan elkaar werd gepraat door acteur Will Smith, waren onder anderen Razorlight, Queen, Leona Lewis, Annie Lennox en de Sugababes. Met de show werd geld opgehaald voor 46664, het aidsfonds van Mandela dat is genoemd naar zijn detentienummer tijdens zijn gevangenschap onder het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind.

De Zuid-Afrikaanse oud-president, die op 18 juli 90 jaar wordt, betrad vrijdagavond ook het podium. Hij herdacht het 'Free Mandela'-concert dat twintig jaar geleden in Londen werd gehouden om op te roepen tot zijn vrijlating en die van andere politieke gevangenen. "Jaren geleden werd een historisch concert gehouden om voor onze vrijheid te pleiten. Jullie stem droeg helemaal tot over de oceaan en inspireerde ons achter onze tralies."

Volgens Mandela, die zwak oogde en op een stok leunde, is de strijd voor vrijheid nog niet gestreden. "Zelfs nu we feestvieren, moeten we niet vergeten dat ons werk nog lang niet klaar is", sprak hij. "Waar er armoede en ziektes als aids zijn, waar mensen worden onderdrukt, daar moet nog werk worden verricht. Ons doel is vrijheid voor iedereen."

Call of Duty 4 patch v1.7 te downloaden

Infinity Ward heeft een kleine patch uitgebracht voor Call of Duty 4 die een aantal vervelende problemen moet verhelpen.

Fixlist:

Exploit eruit gehaald waardoor spelers verschillende cvars tijdens multiplayer games konden gebruiken (oa cheats).
Een crash eruit gehaald die optrede als je Chinatown in Sabotage mode draaide en in de over-time terecht kwam.
Een bug gemaakt die de MP icons (Bomb, Defend, Capture, etc) allemaal als Engels liet zien, ook al had je het spel in een andere taal geïnstalleerd.

De patch is op de volgende locaties te downloaden:
I3D
Bootdaily
CoD4-source

Boeren gecompenseerd voor verdoofd castreren

Nederlandse varkensboeren krijgen de investeringen die ze moeten doen om varkens op korte termijn verdoofd te gaan castreren, vergoed door de supermarkten en vleesproducenten.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bevestigde vandaag dat het met de vleesbranche overeenstemming heeft bereikt over een speciaal fonds waaruit de boeren worden gecompenseerd.

De boeren en de vleesafnemers kwamen eind vorig jaar overeen dat per 1 januari 2009 alleen nog vlees van onder verdoving gecastreerde varkens in de schappen ligt, maar er werd nog steeds onderhandeld over een vergoeding voor de zeugenhouders.

Adebayor zaait onduidelijkheid

Nadat hij onlangs nog verkondigde gewoon bij Arsenal te blijven, heeft Emmanuel Adebayor de geruchten rond hemzelf opnieuw aangewakkerd. De spits denkt dat een vertrek lucratief kan zijn voor de club.

Adebayor vertelde vrijdag dat hij in Noord-Londen zou blijven, maar nu beweert de Togolees dat hij zijn definitieve keuze nog moet maken. Onder meer het Italiaanse AC Milan, dat volgend seizoen uitkomt in de UEFA Cup, heeft er geen geheim van gemaakt dat Ade hoog op het verlanglijstje staat. Arsenal hoopt de Togolese international te kunnen behouden, nadat hij afgelopen seizoen dertig treffers maakte. Het was voor Adebayor pas zijn tweede volledige seizoen; in januari 2006 betaalde Arsenal ¤9 miljoen aan AS Monaco voor de aanvaller.

"Ik had een droom, en dat was spelen voor Arsenal", zegt Adebayor. "Als ik terug in Afrika ben valt me op hoeveel mensen Arsenal steunen. Maar ik heb nu de kans gekregen om voor één van de grootste clubs ter wereld te spelen. Ik heb nog niet met de trainer gesproken, maar we zullen volgende week bespreken wat het beste is voor mijn carrière. Een vertrek hoeft niet per definitie verkeerd te zijn. Als Arsenal ¤50 miljoen kan krijgen terwijl ze ¤10 miljoen hebben betaald is iedereen een winnaar. Op dit moment heb ik echter nog geen idee waar ik mijn eerste training ga afwerken."

'Politiek maakt belang missies niet duidelijk'

Politici slagen er niet goed in om de samenleving duidelijk te maken hoe belangrijk militaire inzet is in bepaalde gebieden. De politiek schiet daarin tekort.

Die boodschap bracht NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer zaterdag in de Ridderzaal in Den Haag, waar hij driehonderd oud-strijders toesprak in het kader van Veteranendag. Hij wees op de wereldwijde terreurdreiging en de situatie in Afghanistan. De grootschalige inzet van de NAVO houdt direct verband met de veiligheid in onze samenleving. "Politici dragen deze boodschap onvoldoende over."

De NAVO-topman ziet het als een taak van de veteranen dat zij hun motivatie en ervaringen overbrengen op de volgende generatie. Hij prees de oud-strijders en wees erop dat vrijheid een verworvenheid is die niet vanzelfsprekend is en waar eerdere generaties grote offers voor hebben gebracht. "U heeft zich ingezet voor onze toekomst en voor die van onze kinderen."

In de Ridderzaal bleeféén stoel leeg uit respect voor hen die vielen. Er lag een boeket op.

Schiphol: vliegtaks kost 50.000 passagiers

Schiphol verwacht deze zomer vijftigduizend passagiers minder dan vorig jaar. Door de invoering van de vliegtaks op 1 juli wijken vakantiegangers uit naar vliegvelden van buurlanden, licht een woordvoerder van Schiphol toe. De toeslag bedraagt elf euro voor Europese bestemmingen en 45 euro voor wie buiten Europa vliegt.

Op Duitse luchthavens in bijvoorbeeld Düsseldorf of Weeze betalen passagiers geen ecotaks. Voor een gezin kan het rendabel zijn om hiernaar uit te wijken, legt de woordvoerder uit. "Wanneer je met z'n vieren buiten Europa vliegt, betaal je 180 euro vliegtaks. Dan kan het voordeliger zijn om vanuit Duitsland te vliegen."

De luchthaven gaf vorig jaar al aan een groei van nul procent te verwachten door de invoering van de belasting. Ook touroperators verwachten volgens de luchthaven minder passagiers voor de zomer.

Luchthavens in Duitsland en België lieten vorige maand al weten te maken te hebben met een grote toeloop van Nederlanders.

Zweedse wannabe-pedo 6 jaar cel in

Een 41-jarige Zweed is vrijdag in de Verenigde Staten tot een celstraf van bijna zes jaar veroordeeld omdat hij op het internet had afgesproken voor geld seks te hebben met een meisje van 14 jaar.

Een undercover-agent deed zich voor als de vader en pooier van het fictieve meisje en lokte de Zweed naar Arlington in de staat Virginia. Na een reis van een uur of zestien werd de Zweed bij aankomst opgepakt.

Passanten verzuimen hulp aan rolstoeler te water

Een bejaarde vrouw in een rolstoel en haar dochter zijn vrijdagmiddag niet geholpen door passanten toen zij in het water van de Grote Gracht in Zutphen waren gevallen. De voorbijgangers verkozen het waarschuwen van de politie met een mobieltje boven een duik. Dat meldt de politie, die net als de twee dames 'ontstemd' is over de nalatigheid.

De dochter wist het hoofd van haar moeder boven water te houden, licht de politie toe. Rond 15.30 uur kantelde de rolstoel na over een tak te zijn gereden. Daardoor kwamen ze in het water terecht. Onder de getuigen die hun kleren liever droog hielden, waren volgens de politie scholieren.

De bejaarde vrouw moest ter observatie naar een ziekenhuis.

CD: Sigur Rós - Með Suð Í Eyrum Við

Global warming

De opwarming van de aarde heeft kennelijk ook zijn invloed op het werk van Sigur Rós. De voorgangers Takk (september 2005) en het titelloze album (oktober 2002), de plaat met de ( ) op de voorzijde, waren allen soundtrack van de herfst en winter. Reken daar tevens nog het zoethoudertje Heim/Hvarf van vorig jaar november bij en je associeert het IJslandse viertal al snel met de donkere en guurdere dagen van het jaar. Sinds nota bene de langste dag van het jaar, toen Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust als een losgeraakte ijsschots bij mij thuis aanspoelde, luidt Sigur Rós bij mij de zomer in.

Baptista begeerd door AS Roma

AS Roma heeft belangstelling in Julio Baptista van Real Madrid. 'de Koninklijke' zou de transfer wel zien zitten. De Spaanse sportkrant Marca komt met dit nieuws.

Nu Real Madrid zijn zinnen heeft gezet op de komst van Cristiano Ronaldo naar de Spaanse hoofdstad, staat de club open voor een transfer van Baptista. Uit de opbrengsten van de transfer van de Braziliaan zou dan gedeeltelijk de transfersom van Ronaldo kunnen worden gefinancierd. Real Madrid vraagt daarom 15 miljoen euro voor Baptista, AS Roma heeft voorlopig echter niet meer dan 12 miljoen euro over voor de Braziliaan.

Baptista zelf reageert vanuit Brazilië: "Ik ben met vakantie in Brazilië en weet van niets. Op dit moment is mijn idee om bij Real Madrid te blijven, maar dat houdt niet in dat ik in de toekomst zou kunnen vertrekken en Roma is een grote club."

Racisme wellicht reden afketsten transfer Thuram

Een hartafwijking. Zo luidt de officiële lezing over de afgeketste transfer van Lilian Thuram van Barcelona naar Paris Saint-Germain. Hugo Borst schrijft zaterdag in zijn column in het Algemeen Dagblad dat hij navraag heeft gedaan over deze zaak bij Jurriaan van Wessem, de in Frankrijk gestationeerde Eurosport-commentator.

Van Wessem komt in dit verband met een onthutsend verhaal: "De aanhang van die club moet hem niet, omdat Thuram zich vaak niet al te positief heeft uitgelaten over de vrij fascistische Boulogne Boys (harde kern van de Parijse club, red.)," zegt de commentator.

"Thuram verzet zich tegen rascisme en stond bij de rellen in de banlieu aan de kant van de immigranten en tegenover Sarkozy. Hij zou gepresenteerd worden vrijdag, maar nu is hij niet door de medische keuring gekomen. Neem van mij aan dat het anders ligt. Hoorde vanochtend al dat de transfer ter discussie stond vanwege felle reacties van PSG-fans die de verkoop van seizoenskaarten zouden boycotten," aldus Van Wessem.

Riccardo Agricola, clubarts van het Italiaanse Juventus, verbaasde zich gisteren ook al over het bericht over de vermeende hartafwijking van Thuram. De Fransman speelde van 2001 tot 2006 voor de Oude Dame. Agricola verklaarde dat Thuram in Turijn altijd in prima conditie was.

[Update]Diablo 3 officieel aangekondigd, eerste screenshots

Vandaag kwam Blizzard eindelijk met de aankondiging waar veel Diablo-fans al vele jaren reikhalzend naar uitkijken, Diablo III is in de maak. Dat maakte het bedrijf bekend op de World Wide Invitational in Parijs vandaag.

Diablo III zal dezelfde isometric view als Diablo II hebben. Tevens zal de omgeving een sterke rol in de game spelen. Verder wordt er in dit deel een nieuwe class geïntroduceerd: de Witch Doctor. Deze kan pets summonen, diseases casten en mind control op vijanden doen.

Voor het eerst kun je nu ook zelf het geslacht kiezen van de hoofdpersoon. Vrouwelijke barbarian of mannelijke rogue, het is vanaf dit deel mogelijk. Uiteraard wordt ook de online community bediend. De game zal ook een co-op modus kennen die online speelbaar zal zijn.

Volg FOK!games voor meer updates rond de game.

[Update]13:15

De officiële website van Diablo 3 is ook online. Check de website voor screenshots, artwork en extra informatie.

De website is hier te vinden.

[125cc] Talmacsi wint in Assen

Gabor Talmacsi heeft bij de TT in Assen de race in de 125cc klasse gewonnen.

De race werd na tien ronden vanwege de regen afgebroken. Dit gebeurde nadat Brit Bradley Smith, die ruim aan kop lag, onderuit ging. Even later was er een herstart voor een race over vijf ronden, waarbij ook Smith mocht starten. Hij werd echter al snel ingehaald door de Spanjaard Olive, maar ook die wist de koppositie niet vast te houden. Talmacsi wist hem in één van de laatste bochten nog te passeren.

Er was in Assen ook Nederlands succes. Hugo van de Berg werd 15e en scoorde zo zijn eerst in zijn carrière een WK punt. Joey Litjes, die meedeed met een wild card, ging al in de eerste ronde onderuit.

Grote prammen, weinig kleding in Soul Calibur 4 screenshots

Nog minder dan een maand en dan zal Soul Calibur 4 in de winkels liggen. De game zal op de Playstation 3 en de Xbox 360 verschijnen. Beide versies krijgen hun eigen unieke karakters maar er zullen natuurlijk ook weer een heleboel karakters inzitten die we al kennen van vorige games.

Een aantal van deze karakters staan erom bekend dat ze niet veel kleding aan hebben. In onderstaande screenshots zien we hoe deze karakters erin het next-gen tijdperk uit zullen zien.

Waarschuwing: Rating teen

Mysteries en wapens in zes filmpjes Prototype

Er is een stapeltje nieuwe trailers verschenen van de game Prototype. In Prototype speel je Alex Meer, die een geheime oorlog vecht in New York, en achtervolgd wordt door zijn verleden. Naar mate de actie vordert komt een complot aan het licht welke de toekomst van de mensheid bedreigt. In de eerste twee trailers komen we weinig tot niks te weten over het plot, en de andere filmpjes zijn interviews over de wapens, omgevingen, verhaal en artistieke visie.


Mysterie!


Interview over wapens en combat ...

... artistieke visie ...

... omgevingsinteractie ...

... en verhaal.

Henrique kiest voor Barcelona

FC Barcelona heeft zich versterkt met de Braziliaan Henrique. De 21-jarige verdediger komt over van Palmeiras en kost de Spaanse topclub acht miljoen euro, zo melden Spaanse media zaterdag. Daarmee troeft het Ajax en PSV af, die hetzelfde bedrag over hadden voor het talent.

De jonge stopper kan in Barcelona een contract voor vijf seizoenen tekenen en wordt naar alle waarschijnlijkheid verhuurd aan een andere Spaanse club om ervaring op te doen in de Primera División. Henrique is alweer de vijfde aankoop voor het volgende seizoen. Eerder haalden de Catalanen al Seydou Keita (Sevilla), Gerard Piqué (Manchester United), Martín Cáceres (Villarreal) en Daniel Alves (Sevilla).

Henrique speelde vijf duels in de hoofdmacht van Palmeiras. Tevens zat hij laatst bij de Braziliaanse selectie voor het duel met Venezuela, al gebruikte coach Dunga hem niet.

BREIN: geen jacht op downloaders

De Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) is niet van plan om nu massaal jacht te gaan maken op Nederlandse internetters die auteursrechtelijk materiaal zonder toestemming van de rechthebbende downloaden. Een rechter in Den Haag verklaarde eerder deze week dergelijke downloads (zoals mp3's, films of software), illegaal, terwijl tot nog toe de heersende praktijk was dat  downloads als legale thuiskopieën werden beschouwd, ongeacht of de bron legaal is of niet.

Okke Delfos-Visser van BREIN verklaarde gisteren tegenover Tweakers.net dat een razzia op individuele downloaders er niet in zit: "Wel gaan we het vonnis gebruiken als extra instrument om partijen aan te pakken die illegaal aanbod faciliteren, zoals Mininova en nieuwsgroepen. Aan de andere kant kunnen we de uitspraak gebruiken bij de onderhandelingen met internetaanbieders om een systeem van waarschuwingen in te voeren. Daarbij krijgen abonnees die illegaal downloaden een melding van hun isp en kunnen ze op den duur sancties opgelegd krijgen." In Frankrijk is zo'n systeem onlangs bij wet geregeld.

Tweakers.net schrijft verder dat het nog de vraag is of de uitspraak van de Haagse rechtbank lang stand zal houden. Er kan nog hoger beroep worden aangetekend bij het Gerechtshof, daarna bij de Hoge Raad en tenslotte nog bij het Europese Hof van Justitie. Pas dan blijkt hoe de kwestie (omschreven als lid 5 van artikel 5 van de Europese Auteursrechtrichtlijn) geïnterpreteerd moet worden.

Film: In Bruges

Martin McDonagh staat in Ierland bekend als een begaafd toneelschrijver, die zwarte humor combineert met typisch Ierse elementen. Na talloze theaterprijzen mag hij zich tegenwoordig ook getalenteerd filmmaker noemen. In 2006 won zijn korte film Six Shooter de Oscar voor beste korte film, waarna de deuren naar een speelfilmdebuut plotseling wagenwijd open stonden. Het resultaat daarvan is In Bruges, niet geheel verwonderlijk een Ierse zwarte komedie, vol met hilarische, absurdistische dialogen en een intrigerend plot. En een leuk bijrolletje voor onze eigen Thekla Reuten.


Mini Me naar rechter om sekstape

De dwergacteur Verne Troyer (Mini Me) heeft de Amerikaanse showbizzsite TMZ.com voor de rechter gesleept. De lilliputter zegt ruim 12,5 miljoen euro schade te hebben opgelopen, nadat een seksvideo van hem was gestolen en woensdag door TMZ-site deels als preview op internet was gezet.

Troyer, ook bekend van zijn rol als Mini-Me in de Austin Powers-films, heeft in de video seks met zijn ex-vriendin. In de aanklacht wordt ook Kevin Blatt genoemd, die de opnames in handen zou hebben en verantwoordelijk wordt gehouden voor de distributie van de sekstape van Paris Hilton uit 2004.

De ruim tachtig centimeter kleine Amerikaanse acteur klaagt TMZ aan voor het schenden van zijn privacy. ''De seksvideo is nooit gemaakt om aan het grote publiek te worden getoond'', aldus een kopie van het rechtsdocument. Taylor's advocaten proberen TMZ nu te dwingen de tape van het internet te verwijderen. In de gehele tape, die voorzover bekend nog niet op internet is verschenen, is te zien hoe hij zijn  ex-vriendin met normale lichaamslengte, in alle standen neemt.

Een korte preview met nog weinig schokkende beelden

ALF sticht brand bij 'ganzendoder'

Dierenactivisten van het Animal Liberation Front (ALF) hebben de brandstichting opgeëist bij Duke Faunabeheer in Lelystad. Dat maakte mede-eigenaar Arie den Hertog van Duke vanochtend bekend.

In zijn bedrijf, dat is ingehuurd om duizenden grauwe ganzen op Texel te doden, woedde gisterochtend brand.

De ganzen moeten worden afgemaakt omdat ze veel schade veroorzaken aan de natuur en de landbouw. Texel heeft Duke Faunabeheer ingehuurd om de klus te klaren.

Leden van ALF hebben de naam van hun actiegroep op het bedrijfspand gekalkt met een verwijzing naar Texel. Door de brand ontstond vooral veel roetschade. De schrik zit er evenwel goed in bij Den Hertog die met zijn gezin naast het bedrijf woont. ''De kinderen slapen nu bij ons op de kamer.'' aldus de ondernemer.

Motoragent gewond door niesbui

Een 51-jarige motoragent van de regiopolitie Groningen is gisteravond ter hoogte van Ermelo gewond geraakt. Hij ging onderuit met zijn motor omdat hij een niesbui kreeg, aldus een woordvoerder van de politie.

De agent reed over de snelweg A28 in de richting Groningen. Hij wilde tanken en stuurde in de richting van een afrit. Op dat moment moest hij zo erg niezen, dat hij de wegberm in reed. Hij sloeg over de kop. Passanten hebben de agent eerste hulp verleend totdat de ambulance kwam die hem naar het ziekenhuis vervoerde.

Agent bestraft voor verkrachting kind

In Arnhem heeft de rechtbank een 45-jarige ex-agent uit Bennekom gisteren een werkstraf van tweehonderd uur opgelegd voor de verkrachting van een 14-jarig meisje. Het misdrijf zou in de zomer van 2006 plaats hebben gevonden.

De agent was destijds werkzaam bij het politiekorps Gelderland-Midden. Bij de strafmaat werd er rekening mee gehouden dat de ex-agent ook al ontslag heeft gekregen. 

De geloofwaardigheid van het slachtoffer werd door de verdediging van de agent in twijfel getrokken. Omdat drie getuigen verklaren dat de ex-agent aan hen heeft toegegeven het meisje verkracht te hebben, werden deze twijfels verworpen.

De man uit Bennekom zou ook een e-mail aan het slachtoffer hebben gestuurd. In deze e-mails bevestigt hij deels wat er gebeurd is, aldus de rechtbank.

Kamervragen
PVV-kamerlid Raymond de Roon wil aankomende dinsdag vragen stellen naar aanleiding van de uitkomst van deze zaak. Hij zegt geen begrip te hebben voor de werkstraf van tweehonderd uur en wil uitleg van de minister van Justitie.

"Deze rechterlijke uitspraak toont opnieuw aan dat het de hoogste tijd is om in de strafwet minimumstraffen in te voeren. Daar mag de rechter nooit onder gaan," aldus De Roon. Als het aan het PVV-kamerlid ligt zou tegenover een dergelijke verkrachting minimaal tien jaar gevangenisstraf moeten staan.

Met dank aan Saban en Zigger voor de submit.

Duitse alfabet krijgt 27e letter

Na vele discussies hierover in de afgelopen 130 jaar, wordt er een nieuwe letter aan het Duitse alfabet toegevoegd. Tot nu ontbrak de hoofdlettervariant van de ß (spreek uit: eszett) in het Duitse alfabet. Deze lacune wordt nu dus opgevuld. De hoofdletter is een opgepompte versie met een hoekige bovenkant.

Hoewel er geen woorden zijn die met een ß beginnen, verwacht men dat de hoofdletter toch zeker van pas kan komen. Het komt immers voor dat, bijvoorbeeld in krantenkoppen, alle woorden in hoofdletters worden weergegeven. Als alternatief voor de ß wordt dan een dubbele hoofdletter S gebruikt. Dit kan echter weer tot verwarring leiden, zoals bij het woord 'MASSE'. Bedoelt men dan 'Die Masse' (massa, hoeveelheid) of 'Die Maße' (de maat)?

Opmerkelijk genoeg komt deze aanpassing trouwens op een moment waarop de ß sowieso al steeds vaker wordt vervangen door ss. Deskundigen hopen dat door deze aanpassing de ß weer aan populariteit zal winnen. "De mensen zullen bepalen of zij de letter gebruiken", aldus Kerstin Güthert, directeur van de Duitse Raad voor de spelling. Er zal geen nieuw spellingsadvies worden opgesteld.

Het wachten is nu op de toetsenbordfabrikanten om de ß als volwaardige 27e letter aan het toetsenbord toe te voegen. Dat is minder eenvoudig dan het lijkt, omdat de traditionele toetsenbord lay-out dan op de schop moet. Inmiddels zijn er overigens wel toetsenborden op de markt die via toetsencombinaties de hoofdletter ß op het scherm kunnen brengen.

Met dank aan DaMart voor de herschreven submit

Celstraf voor profvoetballer wegens verkrachting

De 21-jarige profvoetballer Mustafe A. is gisteren door de rechtbank in Assen veroordeeld tot dertig maanden celstraf. Hij kreeg de straf opgelegd omdat hij een 56-jarige vrouw uit de Drentse gemeente Noordenveld vorig jaar heeft verkracht.

A. was met zijn club BV Veendam op trainingskamp op het Duitse vakantie-eiland Borkum. In de nacht van 21 op 22 juli pleegde hij daar het misdrijf, nadat hij de vrouw in een discotheek had ontmoet. Volgens de voetballer verklaarde de vrouw dat zij vrijwillig seks met hem had. 

De rechtbank vond de verklaring van A. niet geloofwaardig, omdat hij na het misdrijf bebloed was. Tegen zijn teamgenoten verklaarde hij destijds mishandeld te zijn. Deze verwondingen waren echter veroorzaakt door het slachtoffer. Zij verzette zich hevig toen A. haar van haar fiets afsloeg en probeerde te verkrachten. Omdat ze bang was vermoord te worden hield de vrouw op zich te verzetten. 

Met dank aan Crumpet en Sneeuwbataljon voor de submit.

Ajax en Huntelaar op dood spoor

De onderhandelingen tussen Ajax en spits Klaas-Jan Huntelaar over het verlengen van zijn tot 2010 doorlopende contract zijn vastgelopen. Huntelaar en zijn zaakwaarnemers gaan niet akkoord met de gelimiteerde transfersom van 25 miljoen euro die Ajax in het contract wil laten opnemen.

Over belangstelling van andere clubs heeft Huntelaar niks te klagen. Verschillende Europese topclubs toonden reeds interesse in de Nederlandse international. Ajax reageert bij monde van technisch directeur Danny Blind: "De onderhandelingen zijn geparkeerd. We hebben afgesproken om de clubs die op ons pad komen aan te horen. Maar dat doen we altijd als er zulke bedragen voor onze spelers worden geboden. Betalen de geïnteresseerden niet wat wij willen, dan hopen we te zijner tijd weer met Klaas-Jan om de tafel te zitten," aldus Blind.

Vier gewonden door helikoptercrash België

In de Belgische Ardennen zijn gisteren vier gewonden gevallen na een helikoptercrash. De Agusta A109-helikopter stortte gisterochtend door een nog onbekende oorzaak neer bij Halleux, ongeveer 75 kilometer van Luik.

De helikopter was ingezet tijdens de Europese Mars van Herdenking en Vriendschap. Onder de gewonden waren de piloot en co-piloot, een arts en een verpleger. De piloot en co-piloot zijn er ernstig aan toe. De politie en experts van Defensie zijn de oorzaak van het ongeluk aan het onderzoeken. 

Met dank aan John6 voor de submit.

Ljungberg stopt als international

Frederik Ljungberg stelt zich niet meer beschikbaar voor het Zweedse nationale elftal. De met 0-2 verloren EK-wedstrijd tegen Rusland is voor de 31-jarige middenvelder van West Ham United de laatste wedstrijd geweest in het shirt van de Zweedse nationale ploeg.

De Zweed kan het fysiek niet meer opbrengen om zowel voor West Ham United als voor Zweden van waarde te zijn. In tien jaar tijd kwam Ljungberg tot 75 interlands. Hij speelde op de EK's van 2000, 2004 en 2008 en op de WK's van 2002 en 2006.

Indiër cel in voor moord op zwarte schoondochter

Een Amerikaanse jury heeft vrijdag in Atlanta een Indiase zakenman veroordeeld tot levenslang, omdat hij opdracht gaf tot de moord op zijn zwarte schoondochter.

De huidkleur van de schoondochter maakte de familie in de ogen van de 68-jarige Chiman Rai te schande. De 22-jarige schoondochter werd weken na haar huwelijk met de zoon van Chiman Rai, in maart 2000, gewurgd aangetroffen. Het lijk vertoonde ook steekwonden.

De jury oordeelde donderdag al dat Rai schuldig was en besloot vrijdag na overleg dat twee uur duurde om hem levenslang achter de tralies zetten.

'Emnes naar Middlesbrough'

Marvin Emnes wordt in verband gebracht met een overgang naar Middlesbrough. De Telegraaf meldt dat Sparta verwacht dit weekeinde de transfer af te ronden.

De 20-jarige aanvaller had zelf een voorkeur voor Feyenoord, maar de twee Rotterdamse clubs konden niet tot een akkoord komen. Van Middlesbrough zou Sparta nu een transfersom van 3.5 miljoen euro ontvangen, de hoogste transfersom ooit in de geschiedenis van de Rotterdamse club.

'LunchBuffet' voor 1,3 miljoen euro

Een zakenman heeft via internet 1,3 miljoen euro geboden om met de Amerikaanse miljardair Warren Buffet te mogen lunchen. Bieden voor een lunch met de 76-jarige Buffet is jaarlijks een manier om geld voor een liefdadigheidsinstelling in te zamelen.

Dit jaar bood zakenman Zhao Danyang 2,11 miljoen dollar (1,3 miljoen euro), dat is drie keer meer dan het record van vorig jaar. Het geld gaat naar de Glide Foundation die zich in San Francisco inzet voor armen en daklozen. Wat de heren gaan eten en drinken is niet bekendgemaakt.

De zakenmagnaat Buffet heeft in circa veertig jaar tijd naar schatting veertig miljard euro vergaard. Hij begon dergelijke lunches in 2000 na in contact te zijn gekomen met de Glider Foundation.

Snake met zijn Nintendo-vrienden op één in de Dutch Charts

Het is weer zaterdag en dus we weten weer welke games het meest verkocht zijn in Nederland. Stond vorige week Snake nog op één met Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, nu staat hij samen met Mario, Sonic en vele anderen op de eerste plek met Super Smash Bros Brawl. MGS4 is na twee weken gezakt naar de tweede plek.

Naast Super Smash Bros Brawl vinden we nog drie nieuwe binnenkomers in de lijst. Op plek vier staat Top Spin 3 voor de Wii. Battlefield: Bad Company voor de Xbox 360 en de Playstation 3 vinden we terug op plek zeven en plek tien.

De rest van de lijst wordt bezet gehouden met oude bekenden. Zo staat GTA IV voor de Playstation 3 en de Xbox 360 nog steeds in de lijst op plekken zes en acht. Ook Mario en Sonic doen het nog steeds erg goed want met hun Olympische Spelen staan ze weer op een mooie derde plek.

Wil je weten welke games er het meest verkocht zijn voor jouw favoriete console, kijk dan hier

quote
1 SUPER SMASH BROTHERS BRAWL (Wii)
2 METAL GEAR SOLID 4: GUNS OF THE PATRIOTS (PS3)
3 MARIO & SONIC AT THE OLYMPIC GAMES (Wii)
4 TOP SPIN 3 (Wii)
5 BRAIN TRAINING (Nintendo DS)
6 GRAND THEFT AUTO 4 (PS3)
7 BATTLEFIELD/BAD COMPANY (X-BOX 360)
8 GRAND THEFT AUTO 4 (X-BOX 360)
9 MARIO KART (Wii)
10 BATTLEFIELD/BAD COMPANY (PS3)

Nintendo Wii -4
Playstation 3 - 3
Xbox 360 - 2
Nintendo DS - 1

Pentagon: Taliban tonen geen verzwakking

Het gaat goed met de Taliban. Dat staat in een vrijdag verschenen rapport van het Amerikaanse ministerie van defensie.

De Taliban zijn mogelijk in staat het aantal aanvallen dit jaar in Afghanistan opnieuw op te voeren, ondanks pogingen om leiders van de islamistische beweging te doden. Het geweld in Afghanistan is de laatste tijd toegenomen. En dat terwijl de opbouw van het Afghaanse leger en de politie langzaam gaat, stelt het rapport.

Het is bijna zeven jaar geleden dat de Taliban door Amerikaanse troepen werden verjaagd, omdat ze Osama bin Laden onderdak boden. Niettemin hebben de Taliban zich gehergroepeerd en voeren ze nu een weerbarstige guerrillaoorlog, stelt het rapport.

Spears en Federline bemiddelen over voogdij

De Amerikaanse popster Britney Spears en haar ex-man Kevin Federline zijn met bemiddelingssessies begonnen over het voogdijschap van hun twee zoontjes. De twee willen zo een aantal rechtzaken in augustus voorkomen, aldus Federline's advocaat Mark Kaplan vrijdag.

Federline wil nog steeds als enige de voogdij over Jayden James en Sean Preston. De popzangeres mag daarnaast wel betrokken worden bij hun leven, aldus Kaplan.

De rechter besloot deze week dat Spears haar kinderen weer vaker mag zien. In juli zou worden bekeken of de bezoekregeling kan worden uitgebreid. Het voormalig echtpaar ligt al maanden in de clinch over de voogdij.

De 26-jarge popster lijkt de afgelopen maanden haar leven te hebben gebeterd, nadat zij zich eerder regelmatig had overgegeven aan drank en drugs. Spears verloor vorig jaar de voogdij omdat ze haar kinderen verwaarloosde.

'Ambrosius had relatie met verdachte'

Ronald P. (33), de onlangs opgepakte verdachte in de Puttense moordzaak, beweert ruim een half jaar een geheime relatie te hebben gehad met slachtoffer Christel Ambrosius. Dat meldt het AD vandaag op basis van het dossier, dat de krant in handen heeft gekregen.

P. verklaart op deze manier hoe zijn DNA op het lichaam van Ambrosius is gekomen. P. heeft hun relatie uitgebreid toegelicht tijdens urenlange verhoren door het rechercheteam dat de moord onderzoekt. Geen van de onlangs verhoorde getuigen zegt overigens iets te hebben geweten van de relatie.

P. kwam onlangs in beeld als verdachte door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hij moest in 2005 genetisch materiaal afstaan nadat hij was veroordeeld voor het mishandelen van zijn toenmalige partner. P. ontkent overigens ten stelligste Ambrosius te hebben vermoord.

Zij werd op 9 januari 1994 in het huis van haar oma verkracht en vermoord.

DVD: Kings of South Beach

Als je denkt aan Miami, dan denk je stiekem toch een beetje aan de zwoele clips van Gloria Estefan. Langgerekte stranden, boulevards en een tikkeltje Carribean. Toch staat de stad in de Verenigde Staten ook bekend om minder leuke zaken: drugshandel en georganiseerde misdaag. In de film Kings of South Beach krijgen een waargebeurd verhaal te zien over de mafiapraktijken in de swingende clubs van de hoofdstad van Florida.

Insomniac blijft alleen de PS3 steunen

Insomiac Games (Ratchet and Clank, Resistance) President Ted Price heeft gezegd dat de studio zich blijft richten op de PlayStation 3 en ontkende de mogelijkheid dat ze zich verleid voelen tot het gaan ontwikkelen voor andere consoles.

Op de vraag of ze zich wilden richten op andere consoles zei hij "No. There are always opportunities, since we are independent. But for this generation, we are focused on the PS3 and the leading edge." Oftewel, ze blijven nu ontwikkelen voor de PlayStation 3 maar misschien zul je ze ooit nog tegenkomen op de Xbox 720.


Voor nu alleen op de PlayStation 3

Viertal nieuwe screens Call of Duty 5: World at War

Na Call of Duty 4 wordt de serie weer overgedragen van Infinity Ward naar Treyarch. De delen van Treyarch worden vaak als wat minder beschouwd en ze zijn het zat om in de schaduw van Infinity Ward te staan. Call of Duty 5 gaat weer terug naar de 2e Wereldoorlog. Om ons alvast warm te maken zijn er nu weer 4 screenshots verschenen en die kun je wonderbaarlijk genoeg hieronder bewonderen.


Opnieuw scheuren in damwand Noord/Zuidlijn

Bij de aanleg van het metrotraject de Noord/Zuidlijn in Amsterdam is opnieuw een lek in een damwand ontstaan. Dat meldt de politie vrijdagavond. Hoe ernstig de scheur ter hoogte van de Sixhavenweg is, is nog onduidelijk. Wel lekt er water in de bouwput.

Vorige week donderdag leidde een lek in een damwand van een metrostation in aanbouw aan de Vijzelgracht tot zo'n snelle daling van de waterstand, dat een aantal huizen enkele centimeters verzakten. De bewoners van vier panden moesten hun huizen uit veiligheidsoverwegingen verlaten.

Fietser botst tegen beer

Het is opvallend. De afgelopen week hebben zich meerdere verkeersongevallen voorgedaan waarbij één van de partijen een beer betrof. Allereerst botste een motorrijder in Canada tegen een grizzlybeer op. Een paar dagen erna was het een fietser die in Colorado met zijn fiets tegen een beer aanknalde.

De fietser, Tim Egan (53) genaamd, is hierbij gewond geraakt (gebroken ribben en een aantal schaafwonden). De man kon de beer niet meer ontwijken nadat het dier plotseling de weg overstak, weet de 'Rocky Mountain News' te melden. Egan is maar wat blij dat hij het avontuur kan navertellen.

Volgens de Amerikaan had hij in een afdaling een vaart van zo'n zeventig kilometer per uur. De beer zou ongeveer twee meter groot zijn en dik tweehonderd kilo wegen. Na de crash vervolgde het dier gewoon zijn weg terwijl Egan nog op zijn fiets kon klimmen om zijn weg te vervolgen.

Het ongeluk in Canada heeft wel het leven gekost aan de zes jaar oude beer. Door regenval was de weg glad geworden. De motorrijder, brandweerman Ken Hauck, reed met ongeveer negentig kilometer per uur door het bos. Volgens hem stormde de beer plotseling uit het bos. Hauck zal naar verwachting zes maanden moeten herstellen van zijn verwondingen.

Rust in vrede

Donderdag 26 juni, omstreeks 13:00 uur. Samen met mijn vriendin zit ik in een kleine lunchroom te genieten van mijn cappuccino, die vergezeld wordt door een heerlijk ruikend warm kaasbroodje. Het is gezellig, we hebben een leuk gesprek en overdenken alvast ons weekend. Spontaan beslissen we die middag richting het ouderlijk huis van mijn vriendin te reizen. Hoewel veel mannen (en vrouwen) nog liever onverdoofd al hun tanden en kiezen laten trekken dan een bezoek aan de schoonfamilie te brengen, verheug ik mij op het bezoek. Ik reken af, stap met mijn vriendin in de auto en ga naar mijn huis. Ik gris een stapeltje kleding uit mijn kast, dump ze in een tas, pak nog wat spullen hier en daar en vertrek richting de bushalte.
Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
review
Pokémon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.