FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 december 2018

Emotionele zege Luitz in knotsgekke reuzenslalom

Alpineskiër Stefan Luitz heeft het World Cup-weekeinde in Beaver Creek afgesloten met winst op de reuzenslalom. Voor de 26-jarige Duitser was het een emotioneel moment: het was zijn allereerste World Cup-zege en dat nadat hij vorig seizoen door een zware kruisbandblessure de Olympische Spelen moest missen.

Luitz stond in december 2012 al eens op een World Cup-podium en pakte er in totaal zes, allemaal op de reuzenslalom, maar na de eerste run in Beaver Creek stond hij zowaar helemaal bovenaan, anderhalve tiende boven de doorgaans zo dominante Marcel Hirscher en Henrik Kristoffersen.

In de tweede run waren alle ogen gericht op Thomas Tumler. De 29-jarige Zwitser pakte een kleine twee jaar geleden op de super-G in Val Gardena zijn enige top-10-klassering (achtste), maar in de tweede run wist hij de race van zijn leven te skiën.

De een na de ander beet zich stuk op Tumler's tijd, inclusief Kristoffersen, en daarmee was zijn podiumplaats ineens een feit. Hirscher wist dan wél stand te houden, maar Luitz hield van zijn 0,15 seconden nog 0,14 seconden over op de Oostenrijker en pakte zo een prachtige zege, voor Hirscher en de zeer verrassende Tumler.

De uitslag van de wedstrijd is hier te vinden.

UEFA bevestigt komst 'Europa League 2'

De UEFA heeft een akkoord bereikt over de start van een derde Europees toernooi voor clubteams. Vanaf het seizoen 2021/2022 gaat het nieuwe bekertoernooi van start, naast de al bestaande Champions League en Europa League.

Aan het evenement, de 'Europa League 2', doen 32 clubs mee. Dat zijn er net zoveel als in de Champions League. In de Europa League gaat het aantal teams terug van 48 naar 32.

"Er komen meer Europese wedstrijden voor meer clubs. Deze competitie is ontstaan na een voortdurende dialoog met de associatie van Europese clubs", aldus Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA, zondag in Dublin.

De wedstrijden van de 'Europa League 2' zullen net zoals de Europa League op donderdag worden gespeeld. In de nieuwe opzet komt de nummer drie van Nederland nu uit in de Europa League, terwijl de nummer vier en vijf van Nederland in de 'Europa League 2' mag deelnemen. De volledige access list is hier te vinden. Nederland is op dit moment de nummer elf van UEFA-coëfficient lijst.

Nederlands voetbalelftal opent kwalificatie thuis tegen Wit-Rusland en Duitsland

Het Nederlands elftal begint de kwalificatiereeks voor het EK 2020 in twaalf verschillende landen met twee thuiswedstrijden. Op donderdag 21 maart is Wit-Rusland de tegenstander. Drie dagen is Duitsland de tegenstander.

Daarna speelt Nederland begin september twee uitwedstrijden. Oranje speelt op 6 september tegen Duitsland en daarna speelt het Nederlands voetbalteam maandag 9 september tegen Estland. Opvallend genoeg heeft Nederland na drie speelrondes al twee keer tegen Duitsland gespeeld.

Tussendoor speelt Nederland nog tegen Noord-Ierland en Wit-Rusland voordat het op dinsdag 19 november met een thuiswedstrijd tegen Estland.

Basketballers missen WK na nieuwe nederlaag

De Nederlandse basketballers zijn volgend jaar niet aanwezig op het WK in China. De kans op plaatsing was voor de mannen van bondscoach Toon van Helfteren al uitermate klein, na de 91-86 nederlaag in en tegen Hongarije is dat kleine kansje ook verkeken.

Nederland had Hongarije met minstens 15 punten moeten verslaan om nog kans te houden op een ticket. De start was hoopvol, maar daarna ging het al snel fout, vooral doordat Nederland zeer onnauwkeurig was: de eerste tien driepuntspogingen leverden welgeteld één treffer op.

Topschutter Yannick Franke, goed voor 23 punten, wist met een drietje nog wel overtime af te dwingen, maar daarin pakten de Hongaren alsnog de winst. Met nog een thuiswedstrijd tegen het al geplaatste Litouwen en een uitwedstrijd in Polen te gaan, beiden in februari, is de WK-droom voorbij en moet Nederland zich richten op het EK van 2021.

Barcelona herpakt zich in Spaanse competitie, Atlético komt goed weg

Na een nederlaag tegen Real Betis (3-4), een gelijkspel tegen Atlético (1-1) heeft Barcelona weer gewonnen in de Spaanse competitie. De Spaanse landskampioen won in Camp Nou met 2-0 van Villarreal.

De Catalanen hadden voor rust het betere van het spel, maar pas na een goed half uur kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij Gerard Piqué, die een voorzet van Ousmane Dembélé raak kopte.

In de tweede helft kwam Villarreal wat beter in het spel, maar tot grote kansen leidde dat niet voor de uitploeg. Vijf minuten voor tijd kwam verdubbelde Barcelona de score. Op aangeven van Lionel Messi maakte de 20-jarige Carles Aleña de 2-0 en besliste zo de wedstrijd.

Door de overwinning neemt Barcelona in ieder geval voor even de koppositie over van Sevilla in LaLiga. Sevilla komt later op de avond nog in actie tegen Deportivo Alavés, de nummer vier in de Spaanse competitie.

Atlético komt goed weg
In het uitduel tegen Girona kwam de thuisploeg op slag van rust op voorsprong via een penalty. Cristhian Stuani maakte de strafschop nadat hij even daarvoor onderuit werd gehaald door Atlético-doelman Jan Oblak.

Tien minuten voor tijd kwam Atlético Madrid langszij uit, nadat Girona-verdediger Jonás Ramalho de bal in eigen goal schoot. Daarmee voorkwam Atlético de tweede nederlaag van het seizoen en staat het veertien speelrondes op een voorlopige derde plaats.

Uitslagen LaLiga zondag
Real Betis - Real Sociedad 1-0
Girona - Atletico Madrid 1-1
FC Barcelona - Villarreal 2-0
Alaves - Sevilla 1-1

Skiester Shiffrin in illuster rijtje na winst op alle onderdelen

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft weer eens een stukje geschiedenis geschreven. De nog altijd maar 23-jarige Amerikaanse heeft in het Canadese Lake Louise de super-G gewonnen en heeft daarmee op alle vijf onderdelen een zege binnen, als zevende vrouw ooit.

De Duitse Viktoria Rebensburg mocht als eerste naar beneden en zette een tijd neer waar de volgende tien dames zich op stuk zouden bijten. Vervolgens was het echter de beurt aan Shiffrin, die vooral in het tweede deel van de piste snoeihard uithaalde: ze dook maar liefst 0,83 seconden onder de tijd van Rebensburg door, een enorm gat op de snelheidsdisciplines.

Ragnhild Mowinckel opende de aanval nog even en strandde op 0,77 seconden, wat haar de tweede plek opleverde. Rebensburg leek vervolgens nog van het podium geknald te worden door de als 28e vertrokken Ramona Siebenhofer, maar de Oostenrijkse eindigde 0,01 achter de Duitse, die tot slot ook nog een aanval van thuisfavoriete Valerie Grenier (+0,05) overleefde.

Na Petra Kronberger, Pernilla Wiberg, Anja Pärson, Janica Kostelic, Lindsey Vonn en Tina Maze is Shiffrin nu de zevende vrouw die op alle onderdelen een World Cup-wedstrijd wint. Op de slalom won ze in december 2012 haar eerste, in oktober 2014 volgde haar eerste reuzenslalomzege. Daar kwam in februari vorig jaar de eerste winst op de combinatie bij, in december van afgelopen seizoen gevolgd door een eerste afdaling - net als de super-G van zondag in Lake Louise.

Van Bronckhorst gelooft er weer in: "Het is nog mogelijk"

Feyenoord verkleinde zondag de achterstand op PSV door de Eindhovense koploper met 2-1 te kloppen. Het verschil is nog tien punten.

De Rotterdammers hebben bovendien nog een inhaalwedstrijd voor de boeg, komende donderdag tegen VVV-Venlo (thuis). Het verschil tussen PSV en nummer twee Ajax bedraagt nog maar twee punten. Giovanni van Bronckhorst durft na de zege stiekem weer te dromen van de landstitel.

De trainer van Feyenoord had vooraf al aangegeven dat Feyenoord moest winnen om uitzicht te houden op het kampioenschap. "Het doel van ons is om het gat met PSV en Ajax kleiner te maken. Daar is donderdag ook heel belangrijk in", vertelt hij in gesprek met FOX Sports , refererend naar de wedstrijd tegen VVV-Venlo. "Als wij die winnen staan we op zeven punten. Dat is een overbrugging die nog mogelijk is en dat was de doelstelling van vandaag."

Feyenoord speelde tegen PSV met name een ijzersterke eerste helft en legde daarin met doelpunten van Nicolai Jörgensen en Sam Larsson uiteindelijk de basis voor de overwinning. "Ik denk dat we echt een geweldige eerste helft afleveren, met een voorsprong die nog groter had moeten zijn", vervolgt Van Bronckhorst. "Als wij deze energie in de wedstrijd stoppen zijn we sterk. We wilden PSV niet in de wedstrijd laten komen. Op het middenveld koppeltjes en het juiste moment doordrukken en dan Pereiro vrij laten staan om druk op de bal te hebben. Dat lukte een aantal keer geweldig.''

Steven Berghuis was een van de uitblinker aan de zijde van Feyenoord. De rechtsbuiten speelde een uitstekende wedstrijd en was verantwoordelijk voor de assist bij de 1-0 van Jörgensen. "Ik heb het vaker gezegd: er zit veel meer in dan we vaak laten zien", claimt de veertienvoudig Oranje-international "Ik weet echt niet waar dat aan ligt. Het is heel moeilijk. Het lijkt wel alsof je niet mag verslappen, dan word je afgestraft. Je wil altijd zo spelen als de eerst helft. Dat moet de norm zijn."

Voor Berghuis is de blik nu gericht op het duel van aankomende week met VVV. Aan een titelrace wil hij voorlopig nog niet denken. "Ik wil donderdag weer een goede wedstrijd afleveren tegen VVV-Venlo. Dan kunnen een beetje verder kijken. Dit was wel een alles of niets wedstrijd. Dit moeten we van elkaar blijven vragen en dat ziet het er goed uit", besluit hij.

Schansspringer Kobayashi niet te stoppen

Schansspringer Ryoyu Kobayashi is dit seizoen niet te stoppen. De Japanner begon met een derde plek in Wisla, boekte in Ruka vervolgens zijn eerste twee World Cup-zeges en pakte in het Russische Niznhy Tagil op zaterdag een derde plek.

Daar kwam zondag dan alweer de derde overwinning van het seizoen en zijn carrière bij, wederom met behoorlijke overmacht. In de eerste ronde sloeg de Japanner een gaatje richting de Noor Johann André Forfang, de winnaar van zaterdag, waarna hij ook in de finaleronde een geweldige sprong liet zien.

In die tweede ronde kon de Pool Piotr Zyla hem wel bijbenen, maar Zyla stond na één ronde nog op de tiende plek en was dus al kansloos voor de winst. Hij steeg wel van de tiende naar de derde plek en mocht zo naast Kobayashi en Forfang, die als tweede eindigde, het podium betreden. Zin landgenoot Kamil Stoch greep er met een vierde plek net naast.

De uitslag is hier te vinden.

Er stond weer geen maat op Kobayashi (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen, die in het Noorse Lillehammer sprongen, werd het een Duits 1-2'tje, aangevoerd door Katharina Althaus. Ze stond na de eerste ronde op de derde plek, maar een geweldige tweede sprong catapulteerde haar naar de leiding en ruim ook. Landgenote Ramona Straub eindigde als tweede op ruime achterstand, maar nog wel vlak voor de Oostenrijkse veterane Daniela Iraschko-Stolz.

Straub kon wel tevreden zijn, want ze mocht voor het eerst het podium betreden in de World Cup. De 17-jarige Russische Lidiia Iakovleva en de Duitse Juliane Seyfarth, de verrassende winnaars van hun eerste World Cup-wedstrijden op zaterdag en vrijdag, eindigden nu als zesde en achtste.

De uitslag van de vrouwen staat hier.

Althaus springt naar de winst (Bron: YouTube)

31-jarige man gewond bij schietpartij Heerlen

Rond 18:10 uur ontving de politie melding van een schietincident op de Jos Cuypersstraat in Heerlen. Daarbij werd een 31-jarige man twee keer beschoten. Hij raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie heeft inmiddels forensisch onderzoek gedaan en een buurtonderzoek opgestart. Ook getuigen van het incident worden gehoord. De verdachte kon kort na het geweldsincident worden aangehouden en onderging dit zonder verzet. De aanleiding van het schietincident is nog onderwerp van onderzoek.

De politie is nog op zoek naar getuigen van het incident. Denk je iets te weten over de aanleiding of heb je andere informatie voor de politie, neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of via 0800 – 7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Noorse langlaufers domineren slotdag in Lillehammer

In het Noorse Lillehammer hebben de langlaufers de eerste meerdaagse wedstrijd van het World Cup-seizoen afgesloten. De derde en laatste etappe was een achtervolging in klassieke stijl, vijfien kilometer voor de mannen, tien voor de vrouwen.

Bij de vrouwen vertrok de Zweedse Charlotte Kalla als eerste, op twee seconden gevolgd door de Noorse topfavoriete Therese Johaug. De twee bleven de halve wedstrijd samen, tot Kalla het tempo moest laten gaan. Ze werd vervolgens in de slotfase opgeraapt door haar pas 21-jarige landgenote Ebba Andersson, die na veertien seconden was vertrokken.

Dat was nog zes seconden eerder dan de Noorse Ingvild Flugstad Østberg, die in de slotfase heerlijk op dreef was en Kalla nog van het podium duwde. Andersson moest nog haast maken, maar wist - achter Johaug - haar tweede plek nog net vast te houden tegen de opstomende Østberg.

Beelden van de vrouwen (Bron: YouTube)

Sjur Røthe vertrok bij de mannen als eerste, vrijwel gelijk met zijn Noorse landgenoot Didrik Tønseth. Een derde Noor, Emil Iversen, volgde op elf seconden en hij voegde zich dan ook al snel bij zijn twee landgenoten. Die moest hij echter ook weer snel laten gaan, waarna Iversen opgeraapt werd door de grote groep achtervolgers.

Tønseth klopte Røthe met een ijzersterke eindsprint, Iversen wist zich op een dikke minuut achter de twee koplopers toch nog naar de derde plek te sprinten door de Zweed Calle Halfvarsson en de Rus Alexander Bolshunov te verslaan.

De uitslagen van de wedstrijden in Lillehammer zijn hier te vinden.

Beelden van de mannen (Bron: YouTube)

Van Riessen met overmacht naar World Cup-winst op keirin

Baanwielrenster Laurine van Riessen heeft op de slotdag van de World Cup in Berlijn met overmacht de keirin gewonnen. Achter Van Riessen eindigde Shanne Braspennincx op de vierde plek.

Nederlands kampioene Van Riessen trok namens de BEAT Cycling Club twee ronden voor het einde volle bak de gashendel open. Niemand kon haar volgen en net als haar teamgenoot Matthijs Büchli een dag eerder won ze met groot vertoon van macht. Emma Hinze werd voor eigen publiek tweede, voor de Japanse Yuka Kobayashi, Braspennincx, Simona Krupeckaite uit Litouwen en de Australische sprintwinnares Stephanie Morton.

Büchli kwam zondag in actie op de individuele sprint en deed dat verrassend goed. Hij schopte het zelfs tot de finale, waarin de Australische wereldtopper Matthew Glaetzer hem met wat moeite de baas was. De Fransman Rayan Helal klopte Mateusz Rudyk uit Polen in de strijd om het brons, Jeffrey Hoogland werd in de achtste finales door de Brit Joseph Truman uitgeschakeld en Sam Ligtlee sneuvelde een ronde eerder tegen de Litouwer Vasilijus Lendel.

Naast goud en zilver was er ook Nederlands brons in Berlijn. Jan Willem van Schip opende het omnium met winst op de scratch, waarna hij elfde werd op de tempokoers. Een tweede plek in de afvalrace bracht hem terug op medaillekoers en in de afsluitende puntenkoers wist hij de derde plek te verdedigen. De Australiër Sam Welsford won, voor Albert Torres uit Spanje.

Op de 500 meter tijdrit kwam Elis Ligtlee tot een zeer verdienstelijke vierde plek. Olena Starikova uit Oekraïne pakte met 33,210 seconden verrassend de winst, voor de Duitse Miriam Welte (33,400) en de Russische Daria Shmeleva (33,435), die Ligtlee (33,828) van het podium hield.

Amy Pieters en Mylene de Zoete kwamen er op de koppelkoers niet aan te pas: zonder punten eindigden ze als twaalfde. Laura Kenny en Emily Nelson pakten namens de Britse ploeg met overmacht het goud, voor Julie Leth/Trine Schmidt uit Denemarken en het Belgische duo Jolien d'Hoore/Lotte Kopecky.

Vermiste man dood in water gevonden

Zondagmiddag is in de haven bij de Meerpaalweg het stoffelijk overschot gevonden van een vermiste man uit Yerseke. De 53-jarige man werd sinds zaterdagmiddag vermist. De politie werd zaterdag aan het begin van de avond geïnformeerd, waarna een zoektocht naar hem werd ingesteld. De man zat in een rolstoel en was slechtziend.

Rond 20:00 uur werd in de haven bij de Meerpaalweg een rolstoelkussen in het water gevonden, waarvan aangenomen werd dat dit afkomstig was van de rolstoel van het slachtoffer. Zaterdag werd tot laat in de avond door agenten van de landelijke eenheid in de haven tevergeefs gedregd.

Sonarapparatuur
Zondagmorgen werd de zoektocht in de haven van Yerseke voortgezet door de landelijke eenheid van de politie. De hele dag werd met sonarapparatuur in het water gezocht. Rond 16:00 uur werd het stoffelijk overschot aangetroffen en geborgen. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de doodsoorzaak. Zo zijn er mensen verhoord en is een forensisch sporenonderzoek ingesteld. De politie heeft geen aanwijzingen voor een misdrijf gevonden.

Het politieonderzoek is hiermee afgesloten.

Nominaties Sportgala 2018 bekend

Het NOC*NSF en de NOS hebben de genomineerden bekend gemaakt voor de titels van sportman, vrouw en ploeg van het jaar. Op die van sportvrouw na zijn dat drie namen per categorie. Deze komen voort uit een al eerder gepubliceerde shortlist.

Bij de mannen gaat de strijd tussen Kjeld Nuis, Epke Zonderland en Jeffrey Herlings. Bij de vrouwen kon geen keuze gemaakt worden tussen wielrensters Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten dus zijn ze beide genomineerd, samen met olympisch kampioenen Suzanne Schulting en Jorien ter Mors.

De prijzen worden uitgereikt tijdens het Sportgala op 19 december.

Sportman van het jaar

Naam Sport prestaties
Jeffrey Herlings motorcross Wereldkampioen MXGP-klasse
Kjeld Nuis Schaatsen Olympisch kampioen 1000+1500 meter
Epke Zonderland Turnen Wereldkampioen rekstok

Sportvrouw van het jaar

Naam Sport prestaties
Anna van der Breggen Wielrennen Wint Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl, Lui-Bastenaken-Luik en WK op de weg
Jorien ter Mors Schaatsen/shorttrack Olympisch kampioen 1000 meter schaatsen, olympisch brons shorttrack relay
Suzanne Schulting Shorttrack Olympisch kampioen 1000 meter shorttrack, olympisch brons shorttrack relay
Annemiek van Vleuten Wielrennen Wint Giro Rosa, La Course en WK tijdrijden

Sportploeg van het jaar

Naam Sport prestaties
Baanwielrenners teamsprint Baanwielrennen Europees & wereldkampioen
Hockeydames Hockey Wereldkampioen & winnaar Champions Trophy
Bekkering/Duetz Zeilen Wereldkampioen 49er FX klasse

Gehandicapte sporter van het jaar

Naam Sport prestaties
Diede de Groot Rolstoeltennis Wint Australian Open, Wimbledon & US Open
Bibian Mentel Snowboarden Paralympisch goud banked slalom en Cross
Rolstoelbasketbalsters Rolstoelbasketbal Ongeslagen wereldkampioen

Coach van het jaar

Naam Sport prestaties
Jac Orie Schaatsen Vier maal olympisch goud (2x Kjeld Nuis, Carlijn Achtereekte & Sven Kramer)
Jeroen Otter Shorttrack Vier olympische medailles (Goud Schulting, zilver Knegt, Brons van Kerkhof+relay vrouwen)
Raemon Sluiter Tennis Coach van Kiki Bertens, top 10 wereldranglijst)

Uitslag FC Groningen - NAC Breda

FC Groningen heeft in de doelpuntenrijk duel gewonnen van hekkensluiter NAC Breda. De Groningers wonnen met 5-2.

De thuisclub kwam dankzij een doelpunt van de Mimoun Mahi vroeg op voorsprong. Een vrije trap van Gianluca Nijholt werd niet goed weggewerkt door doelman Sergio Padt waarna Mikhail Rosheuvel NAC op gelijke hoogte bracht. In de tweede helft kwam NAC zelfs op 1-2 via Mitchell te Vrede.

Kort daarna maakte Ritsu Doan de gelijkmaker. Vanaf dat moment was het spel voor Groningen. Via goals van Deyovaisio Zeefuik, opnieuw Mahi en Samir Memišević werd de eindstand 5-2. Voor Groningen is dit de derde zege in vier wedstrijden.

FC Groningen

5 - 2

NAC Breda

 6' Mahi
 58' Doan
 76' Zeefuik
 85' Mahi
 90' Memisevic
   16' Rosheuvel
 56' Te Vrede
 
 Gele kaart: Te Wierik, (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 18.377
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker
Doan
Reis
Memisevic
Warmerdam (Mendes Moreira/67)
Hrustic (v.d.Looi/86)
Mahi (Absalem/88)
  v. Leer
Sporkslede
Klomp (Mühren/81)
Koch
Palmer-Brown
Mashart
Rosheuvel
Verschueren
Nijholt
Korte (El Allouchi/74)
Te Vrede

Frankrijk herstelt zich van nederlaag in openingsduel op EK handbal

Na het verlies tegen Rusland heeft thuisland Frankrijk zich herpakt. Tegen Slovenië wonnen de Franse handbalsters met 30-21. In groep A won Denemarken met 28-21 van Polen is daarmee zeker van het bereiken van de volgende ronde.

In de eerste wedstrijd verloor regerend wereldkampioen Frankrijk met 23-26 van de olympisch kampioen Rusland. Om het bereiken van de volgende ronde in eigen hand te houden moest dus gewonnen worden tegen Slovenië. Vanaf het eerste fluitsignaal waren de Françaises de bovenliggende partij en namen direct de leiding in de wedstrijd. Slovenië scoorde pas haar eerste goal in de dertiende minuut. De Sloveense coach probeerde diverse tactische opstellingen maar Frankrijk was niet te stoppen. Het duel in groep B eindigde na 60 minuten spelen in 30-21.

In groep A speelde Denemarken tegen Polen. Kristina Jorgensen en Trine Ostergaard Jensen waren beide met vijf doelpunten topscoorder aan Deense zijde. Voor de Poolse vrouwen was dit het tweede verlies op het EK. Het bereiken van de tweede ronde is nog mogelijk maar Polen heeft dat niet meer in eigen hand.

Veel fabrikanten buttplugs hebben schijt aan beveiliging

Misschien staat er bij jou ook wel één op je nachtkastje, een op afstand bestuurbare buttplug. Leuk toch, je brengt hem in en je partner kan hem laten trillen met zijn of haar telefoon. Maar dan is het wel te hopen dat de fabrikant van dit apparaat heeft gedacht aan een goede beveiliging.

Onderzoekers van Pen Test Partners, een IT-securitybedrijf in Groot Brittannië, zijn er achter gekomen dat veel van deze apparaten slecht beveiligd zijn. Deze apparaten gebruiken een eenvoudige versie van Bluetooth, Bluetooth Low Energy (BLE) genaamd, en daarbij schort het vaak aan goede beveiliging. Zo heeft de Lovense Hush, een buttplug met InternetOfThings, altijd LVS-Z001 als naam en hebben ze geen of een slecht wachtwoord (0000 of 1234). En dezelfde problemen deden zich voor met andere speeltjes zoals de Kiiroo Fleshlight, Lelo, Lovense Nora and Max.

Volgens een onderzoeker van PTP is het ook wel logisch. "Een probleem is dat er geen user interface in deze apparaten zit om de pincode te veranderen. En waar zou je een user interface in een buttplug moeten bouwen?"

Lopend door een willekeurige straat in Berlijn, met een bluetooth-sniffer, ontdekte een medewerker van PTP diverse Lovense-apparaten en kon ze ook besturen. En eenvoudige commando's waren genoeg om de gadget op volle snelheid te laten trillen. En zolang de researcher in contact bleef met de genotsknots had het "slachtoffer" geen mogelijkheid om het trillen te laten stoppen.

"We zijn er niet op uit om mensen publiek te kakken te zetten." aldus de onderzoeker, "Er is een publiek voor deze apparaten en ze helpen mensen bij een goed sexleven, maar het is ook goed als mensen deze apparaten kunnen vertrouwen."

Arsenal wipt over Tottenham Hotspur heen na kraker met zes goals

Arsenal heeft dankzij een indrukwekkende tweede helft rivaal Tottenham Hotspur verslagen. De Londense derby begon meteen al spectaculair.

Jan Vertonghen, die midweeks al terugkeerde tegen Internazionale na twee maanden blessureleed, had voor het eerst sinds september weer een basisplek in de Premier League. Dat ging ten koste van Toby Alderweireld in de achterhoede van de Spurs. Een gelukkige rentree werd het niet voor Vertonghen, want hij werd kort voor tijd weggestuurd na een tweede gele prent. De eerste ontving hij in de negende minuut, toen Vertonghen een penalty inleidde. Na een vrije trap van Granit Xhaka toucheerde de Belg de bal met de hand, waarna Pierre-Emerick Aubameyang de strafschop gedecideerd benutte. Onlogisch was het doelpunt niet, want Tottenham oogde erg nerveus en kwetsbaar in de openingsfase.

Arsenal zat erbovenop, maar breidde de marge niet uit en werd na verloop van tijd ook wat slordiger. Evenwel waren the Gunners dominant; Harry Kane had in de eerste 25 minuten slechts 4 balcontacten. Kansen waren er onder meer voor Alex Iwobi en Héctor Bellerín, terwijl Tottenham eenmaal gevaarlijk werd via Heung-Min Son. Het feit dat Arsenal gaandeweg de eerste helft wat minder ging spelen, werd de thuisploeg echter fataal: na een halfuur zorgde Eric Dier voor het evenwicht in het Emirates Stadium. De middenvelder kwam voor zijn man na een indraaiende vrije trap van Christian Eriksen en kopte raak in de korte hoek: 1-1.

Enkele minuten later kwamen de bezoekers zelfs op 1-2. Arbiter Mike Dean zag een overtreding van Rob Holding op Son en Harry Kane maakte net als Aubameyang geen fout van elf meter. Omdat Hugo Lloris een kopbal van Shkodran Mustafi tegen de lat werkte, nam Tottenham de voorsprong mee de kleedkamer in. Na rust duurde het echter niet lang voordat Arsenal langszij kwam. Nadat Bernd Leno een inzet van Kane pareerde, werd het aan de overzijde 2-2 via Aubameyang: de Gabonees knalde de bal fraai in de rechterhoek van buiten het strafschopgebied, toen hij na een snelle aanval werd bereikt door Aaron Ramsey. Even daarna haalde Dele Alli de bal van de lijn na een inzet van Mustafi.

Pierre-Emerick Aubameyang goed voor twee doelpunten in de North London Derby (Pro Shots / Action Images)
Pierre-Emerick Aubameyang goed voor twee doelpunten in de North London Derby (Pro Shots / Action Images)

Zestien minuten voor tijd was het toch raak voor Arsenal. Na kinderlijk balverlies van Juan Foyth op het middenveld stoomde Ramsey op. De middenvelder kreeg de bal bij Lacazette, die buiten het strafschopgebied de ruimte zocht voor een schot. Hij gleed uit, maar via het been van Dier zeilde de bal toch binnen. De 4-2 volgde niet veel later: Lucas Torreira poeierde raak van dichtbij na voorbereidend werk en een messcherpe assist van Aubameyang. Vertonghen werd vijf minuten voor het laatste fluitsignaal weggestuurd met een gele kaart en daarmee was de angel definitief uit de wedstrijd.

Arsenal en Tottenham delen nu met dertig punten de vierde plaats, maar het doelsaldo is in het voordeel van de ploeg van Unai Emery. Het gat met koploper Manchester City is acht punten. Woensdag gaan The Gunners op bezoek bij Manchester United.

Uitslagen Premier League zondag
Chelsea - Fulham 2-0
Arsenal - Tottenham Hotspur 4-2
Liverpool - Everton 1-0

WK hockey: Thriller India-België eindigt in gelijkspel

Op de vijfde dag van het WK hockey zijn beide wedstrijden in een gelijkspel geëindigd. Gastland India speelde met 2-2 gelijk tegen België en eerder op de dag kwamen Canada en Zuid-Afrika niet verder dan 1-1. India gaat op basis van doelsaldo aan de leiding van de groep, gevolgd door België, Canada en Zuid-Afrika.

India - België (2-2)
België trok meteen na de afslag op naar het doel van India. Het leverde twee strafcorners op rij op die niet werden benut door Loïck Luypaert. Tegen Canada eerder deze week lieten de Belgen ook al zes corners onbenut.

Tegen India was het drie keer scheepsrecht voor België. Alexander Hendrickx kreeg het Kalinga Stadium stil door de bal vanaf de kop van de cirkel door de benen van keeper Sreejesh Parattu in het doel te pushen.

Het stadion kwam tegen het einde van het eerste kwart tot leven toen Akashdeep Singh met een prachtig tikje de bal bij Mandeep Singh bezorgde, die de kans niet wist af te maken. Daarna was Dilpreet Singh te zelfzuchtig. Hij ging voor zijn eigen kans in plaats van de bal af te geven op Lalit Upadhyay. Het schot van Dilpreet ging naast. Even later ontsnapte India aan een grotere achterstand. Tom Boon tikte de bal wel langs doelman Sreejesh, maar niet langs de goede kant van de paal.

Na de rust was India opnieuw dichtbij de gelijkmaker. Keeper Vincent Vanasch redde op de inzet van Dilpreet Singh na een goede pass van Simranjeet Singh. De Indiërs bleven België onder druk zetten. Het leidde in het derde kwart tot de gelijkmaker. Uit de derde Indiase strafcorner vloeide een strafbal voort, omdat de inzet van Harmanpreet Singh via Vanasch op het been van lijnstopper Arthur de Sloover belandde. Harmanpreet ging zelf achter de bal staan en maakte de 1-1.

Tot groot enthousiasme van het publiek kwam India vlak na het begin van het vierde kwart op voorsprong via Simranjeet Singh. Het was zijn derde doelpunt tijdens dit WK. De Belgische verdediging zag er niet goed uit. De voorzet vanaf links ging door de benen van Gauthier Boccard en belandde zodoende voor de stick van Simranjeet.

Met nog iets meer dan vier minuten op de klok haalde de Belgische bondscoach Shane McLeod keeper Vanasch van het veld voor een extra veldspeler. Een goede beslissing, want niet veel later tekende Simon Gougnard voor de gelijkmaker.

Canada - Zuid-Afrika (1-1)
Beide ploegen hadden hun eerste duel op het WK verloren. Een tweede nederlaag zou de uitschakeling akelig dichtbij kunnen brengen. Bij rust was de stand nog steeds 0-0, ondanks dat zowel Canada als Zuid-Afrika goede kansen kreeg op een doelpunt.

Een strafcorner van Zuid-Afrika werd door Austin Smith via de keeper op de lat gesleept en tipte Nqobile Ntuli de bal net naast het Canadese doel. Aan de andere kant faalde James Kirkpatrick oog-in-oog met doelman Rassie Pieterse. Even daarvoor had de Zuid-Afrikaanse verdediging een inzet van Kirkpatrick voor de lijn weggehaald.

In het derde kwart kwam Zuid-Afrika op voorsprong. Ntuli draaide om de uitkomende David Carter heen en tikte de bal met de backhand binnen. Lang bleef deze stand niet op het bord staan. Een strafcorner van Canada kwam op de voet van de lijnstop, waarna scheidsrechter Jonas van ‘t Hek naar de strafbalstip wees. Scott Tupper wist wel raad met deze buitenkans en schoof de bal binnen: 1-1.

Politie vindt tweede babylijkje na vondst dode baby in kledingcontainer

De politie heeft in Duisburg (Duitsland) een 35-jarige vrouw aangehouden omdat ze één, en mogelijk twee baby's omgebracht heeft. Op 17 november vonden medewerkers van een sorteercentrum in Kielce (Polen) een babylijkje tussen oude kleding, afkomstig uit een inzamelingscontainer uit Duisburg.

Het bleek een meisje te zijn, dat tussen 31 oktober en 8 november in de container gedumpt moest zijn. Uit onderzoek is gebleken dat Mia, de naam dat haar door de politie werd gegeven, levend ter wereld moet zijn gekomen. Het is onbekend of ze al dood was toen ze in de container werd gegooid. 

Na een speurtocht langs ruim 300 kledingcontainers in Duisburg waarbij een speurhond bij één van de containers aansloeg en tips van getuigen kwamen ze bij deze vrouw uit. Bij een huiszoeking vrijdagnacht trof de politie nóg een babylijkje aan. Ook werden er bebloede lakens gevonden. De vrouw heeft inmiddels bekend dat het dit meisje haar dochter is, maar over Mia heeft ze nog geen verklaring afgelegd. Uit DNA-onderzoek moet nu blijken of ze ook banden heeft met Mia.

Willekeurige kledinginzamelcontainers van het Duitse Rode Kruis (Foto ter illustratie: Stefan Flöper / Wikimedia Commons)
Willekeurige kledinginzamelcontainers van het Duitse Rode Kruis (Foto ter illustratie: Stefan Flöper / Wikimedia Commons)

Van Kessel wint Zilvermeercross

Zondag heeft Corné van Kessel de Zilvermeercross in het Belgische Mol gewonnen. Diverse toppers waaronder Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Lars van der Haar deden niet mee aan de wedstrijd.

In de beginfase van de wedstrijd ontstond een kopgroep van negen renners. Na een aanval van Van Kessel werd de kopgroep uitgedund naar vijf: Telenet-Fidea ploeggenoten Van Kessel, Jim Aernouts en Thijs Aerts en Corendon-Circus renners David van der Poel en Tom Meeusen.

Via slim samenwerken van de Telenet-Fidea renners kon Van Kessel een gat slaan. Ronde na ronde bouwde de Nederlander zijn voorsprong uit. Doordat Aernouts en Aerts als tweede en derde finishten was het podium volledig geel-zwart gekleurd.

Uitslag
1. Corné van Kessel (NED)
2. Jim Aernouts (BEL)
3. Thijs Aerts (BEL)
4. David van der Poel (NED)
5. Tom Meeusen (BEL)
6. Sieben Wouters (BEL)
7. Dieter Vanthourenhout (BEL)
8. Yannick Peeters (BEL)
9. Victor Vandebosch (BEL)
10. Jarno Liessens (BEL)

Uitslag Heracles Almelo - VVV-Venlo

Heracles Almelo heeft in eigen huis een belangrijke zege geboekt tegen VVV-Venlo. In Almelo won de ploeg overtuigend met 4-1.

Al na drie minuten kwam Heracles op voorsprong. Brandley Kuwas bediende spits Adrián Dalmau, die vervolgens knap een volley binnenschoot. Ook in de tweede helft was het snel raak voor de thuisploeg. Na vier minuten in de tweede helft schoot Lerin Duarte uit een afgeslagen bal raak.

Na 55 minuten kwam Heracles zelf op 3-0 uit een strafschop, die werd benut door clubtopscorer Kristoffer Peterson. VVV bracht de spanning nog wel terug via Nils Röseler, maar niet lang daarna wist Duarte opnieuw te scoren. De Heracles-middenvelder krulde de bal van buiten de zestien prachtig in de bovenhoek en bepaalde daarmee ook de eindstand.

Door de zege stijgt Heracles naar de vierde plaats, maar wel op gepaste afstand van Feyenoord, dat op hun beurt wint van PSV. VVV staat nu op de zevende plaats op vier punten van Heracles.

Heracles Almelo

4 - 1

VVV-Venlo

 3' Dalmau
 49' Duarte
 55' Peterson(pen)
 69' Duarte
   65' Röseler
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.223
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rossmann
v.d.Buijs
v.Hintum
Duarte
Osman (v.Nieff/73)
Kuwas
Merkel
Peterson (Dos Santos/86)
Dalmau (Konings/83)
  Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes (Joosten/62)
Borgmann
Seuntjens
v.Bruggen
Susic
Opoku (Samuelsen/75)
Mlapa (Korkmaz/81)
Grot

Uitslag Feyenoord - PSV

PSV heeft zijn eerste nederlaag van dit seizoen in de Eredivisie geleden. Feyenoord was in de eigen Kuip met 2-1 te sterk.

De Rotterdammers, die begonnen zonder Van Persie en Botteghin in de basis, waren in de eerste helft duidelijk de betere ploeg. Jerry St. Juste en Berghuis slaagden er niet in grote kansen te benutten, maar na een half uur was het toch raak. Jörgensen bracht de stand op 1-0. Vijf minuten later verdubbelde Larsson de score naar 2-0. Feyenoord kreeg vlak voor rust wel een tegenvaller te verwerken toen Jörgensen met een hamstringblessure het veld moest verlaten.

In de tweede helft probeerde PSV terug te vechten, maar tot kansen leidde dit aanvankelijk niet. Toen bij Feyenoord na een uur ook aanvoerder Clasie met een blessure uitviel kreeg de thuisclub het nog lastiger. Tien minuten later bracht Bergwijn de spanning terug door de 2-1 te maken. Even later miste Bergwijn een flinke kans op de 2-2. Lozano ging nog wel voor de rebound,maar werd gehinderd door een uit het publiek gegooide bal.

In de slotfase waren er nog wel wat kleine kansjes voor PSV maar Feyenoord hield stand, waardoor de eerste nederlaag voor PSV dit seizoen een feit is.


PSV-speler Pablo Rosario in duel met Feyenoord-speler Sam Larsson (Pro Shots / Stanley Gontha)

Feyenoord

2 - 1

PSV

 28' N.Jörgensen
 33' Larsson
   72' Bergwijn
 
 Gele kaart: v.Beek, Malacia, (Feyenoord), Viergever, Rosario, (PSV)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
St.Juste
v.Beek
v.d.Heijden
Malacia
Clasie (Ayoub/63)
Toornstra
Vilhena
Berghuis
N.Jörgensen (Vente/44)
Larsson
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro (Malen/46)
Hendrix (Gutiérrez/68)
Lozano
De Jong
Bergwijn

Jonge Riiber blijft domineren op noordse combinatie: drie uit drie voor thuispubliek

Jarl Magnus Riiber heeft in de noordse combinatie zijn tweede World Cup-wedstrijd op rij gewonnen. De Noor was vrijdag al de beste, zaterdag won hij in Lillehammer ook de eerste massastart in negen jaar.

Op de massastart is de volgorde andersom: eerst langlaufen, tien kilometer in dit geval, en dan schansspringen van - in dit geval - de kleine schans. De Noor Magnus Krog won het langlaufen. Dat is op zich niet verrassend, hij is een ijzersterke langlaufer, maar zijn vorm was de laatste jaren niet geweldig. De Duitsers Fabian Riessle en Eric Frenzel volgden, voor de Italiaan Alessandro Pittin - een geweldig langlaufer, maar matig springer - en Riiber, die juist een topspringer is.

Riiber was dan ook de topfavoriet om het af te maken bij het schansspringen en hij stelde niet teleur. Met een uitstekende sprong bleef hij Frenzel voor, die op zijn beurt Riessle met één tiende van een punt klopte. Akito Watabe sprong van de negende naar de vierde plek, Johannes Rydzek - vooral toch een sterke langlaufer - steeg nog knap van de tiende naar de vijfde plek, voor Krog.

De uitslag is hier te vinden.

Update 16.35 uur
Ook zondag stond er geen enkele maat op Riiber, waarmee de jonge Noor drie zeges in drie dagen tijd te pakken heeft. Hij was 's ochtends weer veruit de beste bij het schansspringen en was keurig onderweg op de langlaufski's. Achter hem ontstond een grote groep waar men vooral oog had voor de tweede plek, waardoor een serieuze achtervolging niet echt meer op touw gezet werd.

In de achtervolgende groep gingen de twee sterkste langlaufers er in de slotfase vandoor: de Noor Jørgen Gråbak ontsnapte samen met de Duitser Johannes Rydzek en wist zijn medevluchter in de sprint om de tweede plek te kloppen, waarna regerend World Cup-kampioen Akito Watabe als vierde over de finish kwam.

Franse en Noorse biatleten beginnen World Cup-seizoen met winst

Biatleten Thekla Brun-Lie en Lars Helge Birkeland hebben in het Sloveense Pokljuka de eerste World Cup-wedstrijd gewonnen van het seizoen. Het Noorse duo was de beste op de single mixed relay, waarin teams van één vrouw en één man het tegen elkaar opnemen.

Brun-Lie begon niet geweldig, maar Birkeland herstelde het netjes, waarna zijn kompaan de leiding vast kon houden. De strijd werd ondertussen gestreden met Oekraïne, wat met Anastasiya Merkushyna en Artem Tyshchenko gelijk op wist te gaan met het Noorse duo. Na een stroeve start kwamen ook Lisa Theresa Hauser en Simon Eder zich namens Oostenrijk voorin melden, net als Franziska Hildebrand en Erik Lesser uit Duitsland.

Lesser moest bij zijn tweede beurt afhaken en eindigde uiteindelijk zelfs als achtste. Bij de laatste schietbeurt ging het tussen Birkeland en Eder, waarbij de Noor het duel won. Eder werkte het staand schieten rustig af, het tegenovergestelde van zijn bekende stijl, en verloor daarmee veel tijd, hoewel hij in elk geval foutloos bleef. Acht seconden achter Birkeland kwam hij zo als tweede over de finish, twaalf tellen voor Tyshchenko.

Anaïs Chevalier en Antonin Guigonnat uit Frankrijk schoten beduidend slechter, net als Linn Persson/Fredrik Lindström uit Zweden en Megan Bankes/Christian Gow uit Canada, maar eindigden toch binnen twintig seconden van het podium.

Om 14.30 uur gaat in Pokjluka de reguliere gemengde estafette van start, wederom live te zien op Eurosport.

Update 16.25 uur
De reguliere gemengde estafette is een prooi geworden voor Frankrijk, met Anais Bescond, Justine Braisaz, Martin Fourcade en Simon Desthieux. Bij de vrouwen was het Finland dat het heft in handen nam, met Mari Eder - de voormalige Mari Laukkanen - en Kaisa Mäkäräinen, waarna de jonge Tero Seppälä het overnam. Hij hield zich behoorlijk knap overeind, maar voor de laatste schijf van zijn tweede schietbeurt had hij drie extra patronen nodig, waarna hij alsnog een strafronde moest langlaufen.

De Finnen werden zo gepasseerd door Zwitserland, waar Benjamin Weger de schade op Fourcade knap binnen de perken hield. Jeremy Finello moest de strijd om de winst vervolgens laten gaan, maar hij hield de ijzersterke Italiaan Lukas Hofer van het lijf en bracht Zwitserland voor de Italianen naar plek twee. Rusland eindigde als vierde, Finland pakte met slotloper Olli Hiidensalo een bijzonder indrukwekkende vijfde plek, voor grootmachten Noorwegen, Duitsland, Zweden en Oekraïne.

Robben kondigt afscheid bij Bayern München aan

Arjen Robben is aan zijn laatste seizoen bij Bayern München bezig. Dat heeft hij zondag bevestigd tijdens een fanbijeenkomst in Kersbach.

Robben maakte niet bekend of hij stopt als voetballer, of dat hij nog op zoek gaat naar een nieuwe club.

"Dit is mijn laatste jaar hier", wordt Robben geciteerd door Sport1 . "Het is mooi geweest." Eerder op de zondag gaf president Uli Hoeness al aan dat Robben en aanvalspartner Franck Ribéry 'waarschijnlijk' bezig zijn aan hun laatste seizoen in Beieren; het tweetal heeft een aflopend contract.

Robben is bezig aan zijn tiende seizoen bij Bayern München. Vorig seizoen beschikte hij ook over een aflopend contract, maar toen werd op de dag voor de laatste competitiewedstrijd een nieuwe verbintenis aangegaan. Sinds 2009 kwam Robben tot 198 duels in de Bundesliga, waarin hij 98 keer scoorde. Ribéry was sinds 2007 goed voor 259 duels en 80 treffers.

Robben kondigt afscheid bij Bayern München aan (Pro Shots / Witters)
Robben kondigt afscheid bij Bayern München aan (Pro Shots / Witters)

Chelsea bereikt bijzondere mijlpaal in Premier League

Chelsea heeft zondag voor de 1000ste keer op eigen veld gescoord in de Premier League. Pedro opende namens de thuisploeg de score tegen Fulham. De wedstrijd eindigdde in 2-0.

In de lokale derby op Stamford Bridge had Pedro amper vier minuten nodig om de bal in het doel te krijgen na een pass van N'Golo Kanté. Het is het 1000ste doelpunt van The Blues in eigen stadion sinds de start van de Premier League in 1992. Die duizend goals werden gemaakt door 116 verschillende spelers.

Chelsea is pas de derde club die deze grens heeft bereikt. De andere twee zijn Manchester United (1079) en Arsenal (1029). Frank Lampard heeft in de competitie het vaakst op Stamford Bridge gescoord, namelijk 79 keer. Met 69 treffers is Didier Drogba de nummer twee en Eden Hazard staat nu op 47.

De vroege goal tegen Fulham was een mooie opsteker voor de ploeg van Maurizio Sarri die vorige week voor het eerst dit seizoen verloor in de competitie. Tottenham Hotspur was op Wembley met 3-1 te sterk. Chelsea staat tien punten achter koploper Manchester City, maar bij winst op Fulham is dat dus weer zeven.

Tieners opgepakt voor laffe beroving

De politie heeft zaterdagavond twee jongens van 16 en 17 jaar aangehouden die verdacht worden betrokken te zijn geweest bij de gewelddadige beroving van een ouder echtpaar op de Groenmarkt in Zutphen. De jongens kwamen beiden uit Apeldoorn.

De beroving vond plaats op de Groenmarkt ter hoogte van de invalideparkeerplaatsen. Het slachtoffer, een 74-jarige vrouw, wilde net in haar auto stappen toen zij werd belaagd door een jonge knaap. Deze maakte deel uit van een groepje van vijf. De knaap rukte de tas uit haar handen waarbij ze ten val kwam. Het vijftal ging er vervolgens hard rennend vandoor.

Diverse agenten keken uit naar de verdachten en dit bleef niet zonder succes. Op het station in Zutphen werden twee jongens die voldeden aan het signalement aangehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Warmste 2 december ooit gemeten

Het is officieel de warmste 2 december ooit gemeten. In De Bilt werd het om 12:20 uur 12,9 graden. Het oude record van 12,8 graden, gemeten in 1953, is daarmee gebroken. In het zuiden van het land is het nog warmer. De hoogste temperatuur werd tot dusver gemeten in Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen) met 14,4 graden. Ook dat is goed voor een record. Het oude record over alle weerstations van 14,1 graden stond op naam van Volkel (Noord-Brabant) en werd gemeten op 2 december 1953.

Dit jaar telt nu al veertien officiële datum-warmterecords voor de maximumtemperatuur in De Bilt. Daar tegenover staan drie datum-kouderecords voor de maxima.

Ook morgen recordkansen
Komende uren loopt de temperatuur nog iets op. In Zeeland kan het zelfs ruim 15 graden worden! Van lekker weer is geen sprake, want het is overwegend grijs en regenachtig.

De zachte lucht bevindt zich ook morgen nog boven ons land. Het wordt dan ongeveer 12 graden in het Waddengebied tot 14 in het zuiden. In De Bilt wordt het circa 13 graden. Op de warmste 3 december ooit, in 1954, was het 13,3 graden. Het wordt spannend of deze waarde dit jaar gebroken wordt. Datzelfde geldt voor het record over alle weerstations. Dit is nu nog een gedeeld record: 14,3 graden in 1954 te Gilze-Rijen en in 1985 te Eindhoven.

Warmste 2 december ooit gemeten(Foto ©Pxhere)
Warmste 2 december ooit gemeten(Foto ©Pxhere)

Doelloos procederen door asielzoekers aan de orde van de dag

In een uitgebreid interview in de Telegraaf doen rechter Yolanda Bosman en griffier Marcel Gunster een boekje open over de procespraktijken binnen het asielrecht. Het beeld wat naar voren komt mag gerust schokkend genoemd worden. 

Uit het interview komt duidelijk naar voren dat er volop misbruik wordt gemaakt van de vele mogelijkheden die het asielrecht biedt. Bovendien kan de Nederlandse staat er door Europese en internationale wet- en regelgeving weinig aan doen. Zo is Nederland op grond van Europese regels verplicht om de advocaten van asielzoekers te betalen. Een ander groot probleem is het recht op gezinshereniging. Ook dat is vastgelegd in Europese verdragen en daardoor bijna absoluut. Dat zorgt voor veel rechtszaken; de asielzoeker moet immers aantonen daadwerkelijk familie te zijn.

En bij die rechtzaken beginnen de problemen pas. Rechter Bosman weet al dat bij elke beslissing die ze neemt hoger beroep ingesteld zal worden. Beslist ze in het voordeel van de asielzoeker, dan zal de IND in beroep gaan. Beslist ze dat de IND juist heeft gehandeld dan gaat de advocaat van de asielzoeker in beroep. Veel zaken worden tot aan de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land, uitgevochten.

Maar er is meer, naast de vele asieladvocaten zijn er ook andere organisaties die er alles aan doen om procedures te traineren. Zo heeft Stichting Migratierecht Nederland, gevestigd in hetzelfde pand als Vluchtelingenwerk in Amsterdam, een uitgebreide database waarin alle succesvolle zaken eenvoudig doorzoekbaar zijn. Als de advocaat zelfs daar te lui voor is bestaat er ook nog de service van Vluchtelingenwerk. Die stichting stuurt tweewekelijks, tegen betaling, een nieuwsbrief rond met de nieuwste sluiproutes op het gebied van asielrecht. Dit alles is in het belang van de asielzoeker die zolang de procedure loopt in het AZC mag blijven wonen.

Een ander voorbeeld van de asielproblematiek speelt zich af in Den Haag. In de Bethelkerk is al ruim een maand een marathondienst gaande om te voorkomen dat de politie de kerk binnenvalt, waar zich een uitgeprocedeerd Armeens gezin bevindt. Tijdens religieuze diensten is binnentreden namelijk verboden. Ook dat is een treffend voorbeeld van hoe ver asielzoekers bereid zijn te gaan om het recht en de rechtsgang te frustreren.

Voormalig GTST-acteur Dave Mantel (37) overleden

Voormalig GTST-acteur en fotograaf Dave Mantel is zaterdagochtend overleden. Dat meldt zijn familie op zijn Instagram-account.  Hij zou een natuurlijke dood zijn gestorven. Onder een foto van de acteur schrijft de familie: "Lieve Dave, je bent te vroeg heen gegaan. Er zijn geen woorden die kunnen omschrijven hoe erg we je missen." 

Door zijn rol van Menno Kuiper in de tv-serie "Goede Tijden Slechte Tijden" werd Mantel bekend bij het grote publiek. Daarnaast was hij onder andere te zien in de film De groeten van Mike en als Tino in de met internationale prijzen overladen film "Spijt!", naar het boek van Carry Slee. Op televisie speelde Mantel onder andere rollen in de series "Danny Lowinski", "Divorce" en "Dokter Tinus".

Sinds 2015 vertolkte Mantel de hoofdrol van Frank Farmer in de theatermusical "The Bodyguard". Naast zijn werk als acteur was Mantel tevens fotograaf en filmmaker. Ook was hij sinds 2015 ambassadeur van "Free A Girl" en zette hij zich in voor de vrijheid van meisjes in gedwongen prostitutie.

GTST-acteur Dave Mantel (37) overleden (Foto: Wikipedia)
GTST-acteur Dave Mantel (37) overleden (Foto: Wikipedia)

Uitslag Ajax - ADO Den Haag

Ajax heeft zondagmiddag een gemakkelijke overwininning geboekt op ADO Den Haag. In de Johan Cruijff ArenA waren de Amsterdammers met 5-1 te sterk voor de ploeg uit Den Haag.

Na twintig minuten spelen had Ajax al afstand genomen van ADO. Na vijftien minuten opende David Neres de score. De Braziliaan schoot met zijn rechterbeen van dichtbij raak. Na een mooie aanval van Ajax was het niet lang daarna ook 2-0. Dusan Tadic gaf voor richting Zakaria Labyad, die op zijn beurt met het hoofd Nicolás Tagliafico bediende, die vervolgens simpel afwerkte.

In de 38ste minuut leek ADO terug in de wedstrijd te komen. Uit een vrije trap maakte Aaron Meijers de aansluitingstreffer. Nog voor rust maakte Matthijs de Ligt via een afstandschot het verschil weer naar twee doelpunten.

Vlak na rust maakte Donny van de Beek al snel de 4-1. Na de goal van de Ajax-middenvelder kregen de Amsterdammers nog genoeg kansen op de 5-1, maar pas in de 83ste minuut maakte invaller Kasper Dolberg, met een formidabel stiftje, de 5-1 en dat was tevens de eindstand.

Daley Sinkgraven maakte na ruim een jaar blessureleed zijn rentree bij de thuisploeg.

 

AFC Ajax

5 - 1

ADO Den Haag

 15' Neres
 21' Tagliafico
 43' De Ligt
 48' v.d.Beek
 83' Dolberg
   38' Meijers
 
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.644
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico
v.d.Beek (Wöber/59)
Labyad (Sinkgraven/78)
De Jong
Neres
Huntelaar (Dolberg/69)
Tadic
  Zwinkels
Troupée
N.Kuipers
Bakker
Kanon
Meijers
Malone (Falkenburg/77)
Immers
Goossens (Zhang/ 69)
Becker
Lorenzen (Necid/46)

Gewapende overvallers overvallen door tegenstand

Een getuige aarzelde zaterdagavond geen moment toen hij onbedoeld betrokken raakte bij een overval op een winkel aan de Dirk de Derdelaan in Vlaardingen. Hij sloeg het vuurwapen uit de handen van de 17-jarige overvaller en samen met de winkelier overmeesterden zij beiden de nog jonge overvaller.

Twee verdachten kwamen gewapend en al rond 20.45 uur de winkel binnen en wilden een overval plegen. Een aanwezige getuige bedacht zich geen moment en sloeg direct het vuurwapen uit de hand bij een van de overvallers. Het wapen vloog door de lucht en kwam terecht op de grond. Dat was nog niet alles, de getuige zette samen met de eigenaar de verdachte klem in afwachting van de inmiddels gewaarschuwde politie.

Agenten die snel ter plaatse waren, konden zo direct de 17-jarige jongen uit Vlaardingen aanhouden. De politie zoekt nog naar de tweede verdachte die na het tumult de winkel uit rende. De man vluchtte in de richting van de nabij gelegen viswinkel.

Vorig weekend overmeesterde een 33-jarige winkelier eveneens in Vlaardingen ook al een 17-jarige verdachte die met een nog voortvluchtige verdachte de Poolse winkel wilde overvallen. De jongen zit nog vast.

Den Haag
Ook in Den Haag mislukte een overval doordat de eignaar van een supermarkt op de Van Zeggelenlaan zich niet liet afschrikken door een 22-jarige knul met een vuurwapen. De knul kwam rond 18.30 uur met een vuurwapen in zijn hand en een bivakmuts op de supermarkt binnen.

In de winkel ontstond een worsteling tussen de eigenaar en de verdachte. De eigenaar wist de verdachte vast te houden tot de politie arriveerde. De verdachte, een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Gewapende overvallers overvallen door tegenstand (Stockfoto politie)
Gewapende overvallers overvallen door tegenstand (Stockfoto politie)

Haak nieuwe bondscoach baansprinters

Hugo Haak is de nieuwe bondscoach van de baansprinters en zal de nationale selectie verder coachen richting de Olympische Spelen in Tokyo.

Hugo Haak, nu nog werkzaam als interim-bondscoach, traint en coacht de baanselectie sinds het vertrek van Bill Huck. Haak die vorig jaar december stopte met topsport en begin van dit jaar in dienst kwam van de KNWU als assistent-bondscoach krijgt per direct de leiding over de nationale sprintselectie. Hij gaat ondersteund worden door voormalig beroepsrenner Fulco van Gulik, die de rol van assistent-bondscoach gaat vervullen. Van Gulik is sinds de zomer al betrokken bij de nationale selectie.

Hugo Haak: “Ik ben heel blij met de kans die de KNWU mij geeft om bondscoach te worden van de baansprinters. De selectie train ik al een lange periode en vanaf september is daar het coachen bijgekomen. De start van het nieuwe baanseizoen is heel goed verlopen met overwinningen tijdens de voorbije wereldbekers in Parijs, Milton en dit weekend in Berlijn. Het is een hele talentvolle groep en ik kijk er naar uit om samen met hen de ingeslagen weg te vervolgen richting de Olympische Spelen in 2020.”

Thorwald Veneberg, algemeen directeur KNWU: “De afgelopen periode hebben wij Hugo enorme stappen zien maken als trainer en in zijn interim rol als coach. Samen met Hugo en de selectie zijn er gesprekken geweest om te kijken of hij al kan doorstromen naar de rol van bondscoach. Iedereen staat hier positief in en wij zijn dan ook blij dat we het intern hebben kunnen oplossen. We trekken nog een extra coach aan omdat de groep van sporters te groot is voor 1 coach en we hierdoor verder kunnen professionaliseren. Deze nieuwe collega zal ook als embedded scientist werkzaam zijn.”

Afrika Cup 2019: Zuid-Afrika gevraagd als gastland

De Afrikaanse voetbalbond (CAF) heeft de Zuid-Afrikaanse voetbalbond benaderd voor de organisatie van de Afrika Cup in 2019.

CAF besloot vrijdag dat Kameroen het toernooi niet kan organiseren. Het land was in september 2014 al aangewezen als gastland voor de Afrika Cup, die komende zomer wordt gespeeld. Na een laatste inspectie kwam de bond echter tot de conclusie dat de veiligheid in Kameroen onvoldoende kan worden gewaarborgd en dat de infrastructuur niet goed genoeg is.

In Zuid-Afrika zijn wellicht niet voldoende finaniële middelen om de toernooiorganisatie over te nemen, meldde de Zuid-Afrikaanse bond vrijdag tegen Goal. Bondspresident Danny Jordaan bevestigt zondag echter dat men toch door de CAF is benaderd om de organisatie serieus te overwegen.

Irvin Khoza, vice-president van de bond, is van mening dat Zuid-Afrika zich moet aanmelden om het nieuwe gastland te worden. Dat kan nog tot en met 31 december. Volgens verschillende media is Marokko ook een goede kandidaat.

Het vorige toernooi om de Afrika Cup werd in 2017 in Gabon gewonnen door Kameroen, na een 2-1 overwinning in de finale tegen Egypte. Zuid-Afrika organiseerde het toernooi voor het laatst in 2013. In dat jaar was Libië als organisator uitgekozen, maar vanwege de Ligische burgeroorlog moest er een ander gastland worden gekozen.

15-jarige om het leven gekomen bij ernstig ongeluk

Zaterdagavond omstreeks 18.20 uur raakten een 15-jarige jongen en een 39-jarige vrouw uit Ede ernstig gewond bij een aanrijding op de A15 bij Echteld. De vrouw en de jongen werden met spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Utrecht waar de jongen aan zijn verwondingen is overleden. De vrouw werd met spoed geopereerd. Onderzoek moet uitwijzen wat de feitelijke toedracht is geweest van het ongeval.

Voor zover nu bekend is lijkt het erop dat één auto een klapband kreeg en tegen de vangrail tot stilstand kwam. Dit had tot gevolg dat er een tweede auto tegenaan botste. Na de aanrijding wilden de inzittenden uit deze tweede auto uitstappen en werden daarbij geschept door een derde auto. Van deze auto werd de 69-jarige bestuurder uit de gemeente Altena aangehouden. Dit is gebruikelijk bij dit soort ernstige ongevallen.

De weg werd lange tijd afgesloten. Voor diverse getuigen werd slachtofferzorg geregeld in de omgeving van de aanrijding. De afdeling Verkeersongevallen Analyse (VOA) doet onderzoek naar de feitelijke toedracht van het ongeval.

NHL: Lightning wint derby van Florida in overtime

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben de derby van Florida op bezoek bij de Panthers gewonnen. In het BB&T Center in Sunrise won Tampa Bay met 4-5 na overtime.

Frank Vatrano en Aleksander Barkov brachten de Panthers in een tijdsbestek van welgeteld elf seconden op 2-0, maar nog geen minuut later trof ook Alex Killorn namens de Lightning doel. Jonathan Huberdeau en Evgenii Dadonov breidden de voorsprong van de Panthers in de tweede periode uit: 4-1.

Tampa Bay gaf niet op en dankzij Mathieu Joseph en Nikita Kucheruv sloot de ploeg weer aan, waarna Cedric Paquette in de derde periode de gelijkmaker scoorde: 4-4. In overtime was het vervolgens Brayden Point die in de powerplay de winnende goal maakte op aangeven van Kucherov.

Uitslagen NHL zaterdag
Ottawa Senators - San Jose Sharks 6-2
Vancouver Canucks - Dallas Stars 1-2
Boston Bruins - Detroit Red Wings 2-4
Florida Panthers - Tampa Bay Lightning 4-5 OT
Minnesota Wild - Toronto Maple Leafs 3-5
Montreal Canadiens - New York Rangers 5-2
New Jersey Devils - Winnipeg Jets 3-4 OT
New York Islanders - Columbus Blue Jackets 3-2
Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 2-4
Arizona Coyotes - St. Louis Blues 6-1
Nashville Predators - Chicago Blackhawks 5-2
Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights 2-1

Panthers - Lightning (Bron: YouTube)

Alcomobilist opgepakt na achtervolging

Agenten zagen rond 5.00 uur dat een bestuurder door het rode verkeerslicht reed op de kruising van de Koudekerkseweg met de Badhuisstraat in Vlissingen. De agenten gaven hem een stopteken, waaraan hij niet voldeed. Hierdoor ontstond een achtervolging, waarbij de politieauto het zwaailicht en de sirene gebruikten. Andere politie-eenheden snelden te hulp. Tijdens de achtervolging werden binnen de bebouwde kom snelheden gehaald van honderd kilometer per uur. Op de Nieuwe Vlissingseweg reed de man 140 kilometer per uur, waar 70 de maximum snelheid is.

Na een lange achtervolging kon de auto op de Nieuwe Vlissingseweg in Middelburg tot stoppen worden gedwongen. Hierbij ontstond een kleine botsing tussen de vluchtauto en een politieauto. De 22-jarige bestuurder uit Middelburg werd aangehouden en voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. Uit een ademanalyse bleek dat hij teveel alcohol had gedronken, namelijk 765 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Hij wordt zondag verhoord. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bij het verzetten van een politieauto reed een agent per ongeluk over de voet van een 17-jarige passagiere uit Middelburg. Om een juiste diagnose te stellen, werd de jonge vrouw door de agenten naar het ziekenhuis gebracht. Haar voet bleek niet gebroken, waarna ze naar huis werd gebracht.

Frankrijk overweegt tijdelijk noodtoestand

Frankrijk denkt er over na om tijdelijk de noodtoestand uit te roepen vanwege de rellen in het land. De noodtoestand zou moeten voorkomen dat de 'gele hesjes' opnieuw overgaan tot gewelddadige protesten. Macron voert daartoe vandaag overleg met de premier en minister van Binnenlandse Zaken. 

Tegen radiozender Europe 1 verklaarde Macron: "We moeten nadenken over maatregelen die we kunnen nemen om te voorkomen dat deze incidenten zich herhalen." Bij de rellen in Parijs heeft de politie inmiddels 412 arrestaties verricht. Er raakten minstens 133 personen, waaronder 23 agenten, gewond. 

Wielrenner Renshaw breekt bekken bij aanrijding met auto

Bij een aanrijding met een auto heeft Mark Renshaw de linkerhelft van zijn bekken gebroken. De Australiër van wielerploeg Dimension Data is minimaal drie maanden uitgeschakeld.

Het ongeluk gebeurde in zijn woonplaats Bathurst. “Ik reed op een rotonde en dacht dat de auto zou stoppen”, vertelt Renshaw. “Maar de bestuurder zag mij waarschijnlijk niet. Ik botste op de voorkant van de auto en vloog over de motorkap. Ik realiseer mij nu dat het nog veel erger had kunnen aflopen. Ik ben wel heel teleurgesteld dat mijn voorbereiding op het nieuwe seizoen verpest is, want ik had er heel veel zin in.”

Voor het herstel staat drie tot vier maanden en Renshaw mist daardoor de opening van het nieuwe wielerseizoen. Het seizoen gaat begin januari van start in Australië.

Van der Sar benadrukt: "Niemand van de kern zal vertrekken"

Ajax-directeur Edwin van der Sar zegt nog maar eens dat de Amsterdammers in de winterstop niet van plan zijn om belangrijke spelers te laten gaan.

"Het zou kunnen dat er spelers bijkomen, maar we laten niemand vertrekken die we niet willen laten vertrekken. We zijn door in de Champions League, we willen de achtste finales ook goed ingaan. Je kunt natuurlijk kijken naar jongens die niet genoeg speeltijd krijgen, maar niemand van de kern zal vertrekken", zegt Van der Sar in gesprek met FOX Sports .

De overwintering in de Champions League levert Ajax tevens de nodige miljoenen op. Toch vindt de algemeen directeur dat van secundair belang. "Voor de club en spelers zijn deze wedstrijden belangrijk voor de ontwikkeling. Dat is belangrijker dan wat er bijkomt", stelt Van der Sar. Ajax neemt het zondagmiddag om 12.15 uur op tegen ADO Den Haag. Trainer Erik ten Hag geeft in het competitieduel de voorkeur aan Klaas-Jan Huntelaar boven Kasper Dolberg. Bij de bezoekers is smaakmaker Abdenasser El Khayati niet van de partij.

Ajax won eerder deze week met 0-2 van AEK Athene. Het team van Ten Hag is daardoor voor het eerst sinds het seizoen 2005/06 achtste finalist in de Champions League. De Amsterdammers werden destijds uitgeschakeld door Internazionale.

NBA: Bogdanovic klopt Bogdanovic in Sacramento

De basketballers van de Sacramento Kings hebben in eigen huis hun 'record' in de NBA weer gelijkgetrokken: 11-11, nadat de Indiana Pacers met 111-110 verslagen werden.

De wedstrijd ging van begin tot einde gelijk op, maar de beslissing viel uiteindelijk toen Willie Cauley-Stein met zestien seconden op de klok de bal in de basket dunkte, wat de winnende score bleek.

Het was ook een duel tussen Bogdanovic en Bogdanovic, maar die zijn geen familie van elkaar: de Serviër Bogdan werd met 20 punten topschutter bij de Kings, de Kroaat Bojan was met 27 punten de beste scorer bij de Pacers.

Uitslagen NBA zaterdag
New York Knicks - Milwaukee Bucks 136-134 OT
Detroit Pistons - Golden State Warriors 111-102
Washington Wizards - Brooklyn Nets 102-88
Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 95-106
Houston Rockets - Chicago Bulls 121-105
Minnesota Timberwolves - Boston Celtics 109-118
Sacramento Kings - Indiana Pacers 111-110 

De beste dunks van november (Bron: YouTube)

Russische rodelaars verrassen Duitsland

De World Cup rodelen in het Canadese Whistler is zaterdagavond afgesloten met de eerste estafette van het seizoen. Dat leverde gelijk een verrassende winnaar op, want Duitsland won níet, in tegenstelling tot eigenlijk bijna elke andere estafette in het rodelen.

Met Natalie Geisenberger, Felix Loch en het duo Toni Eggert/Sascha Benecken had Duitsland een bizarre hoeveelheid mondiale titels en World Cup-zeges in het team, zoals altijd, maar het bleek niet genoeg. Geisenberger was wel iets sneller dan de Russische Tatyana Ivanova, maar Loch en Eggert/Benecken moesten uiteindelijk 0,09 seconden toegeven op Semen Pavlichenko en het verrassend sterke duo Vsevolod Kashkin/Konstantin Korshunov. Kyla Graham, Reid Watts en Tristan Walker/Justin Snith pakten namens Canada een knappe derde plek.

De wedstrijd bij de vrouwen werd eerder op de dag wel een prooi voor Geisenberger, die vooral in de tweede run hard uithaalde door haar baanrecord van de eerste run aan gort te sleeën. Landgenote Julia Taubitz eindigde als tweede op 0,291 seconden, een enorm verschil in het rodelen.

De Amerikaanse Emily Sweeney keerde op bijzonder fraaie wijze terug in de World Cup: op de Olympische Spelen van Pyeongchang raakte de Amerikaanse in februari zwaar geblesseerd aan haar rug, maar ze is weer fit en eindigde op 0,417 seconden zeer fraai als derde, vlak voor de gedeeld vierde plek van de Letse Eliza Cauce en de Duitse veterane Tatjana Hüfner.

Het World Cup-circus trekt nu door naar het eveneens in Canada gelegen Calgary, waar komend weekeinde gerodeld wordt. De wedstrijden zijn voor de liefhebber hier terug te kijken - en gedurende het weekeinde ook live te zien.

Nederlands elftal in EK-kwalificatie tegen Duitsland

Het Nederlands elftal is bij de loting voor de komende EK-kwalificatiereeks ingedeeld bij Duitsland.

Bij de loting in het Convention Centre in Dublin kwam Nederland als groepshoofd in poule C terecht en de Duitsers werden als eerste opponent aan Oranje gekoppeld. Die Mannschaft hoorde door de slechte prestaties in 2018 niet bij de beste tien landen en zat daardoor in pot 2.

De andere drie tegenstanders in groep C zijn Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland. De kwalificatiereeks voor het EK van 2020 begint voor Oranje op 21, 22 of 23 maart 2019. De nummers 1 en 2 uit iedere poule plaatsen zich rechtstreeks voor de eindronde.

Het Nederlands elftal won in de Nations League met 3-0 van de Duitsers, waarna het eerder deze maand in Gelsenkirchen 2-2 werd. Door de late gelijkmaker van Virgil van Dijk eindigde Oranje bovenaan de poule. Het team van Ronald Koeman mag daarom play-offs voor een EK-ticket spelen als het niet lukt om de eerste of tweede plaats in de EK-kwalificatiepoule te halen.

Politie treft wapens en illegaal vuurwerk aan bij agressieve zatlap

Zaterdagavond heeft de politie in een woning aan de Koos Vorrinkstraat in Goes een partij vuurwerk en diverse wapens in beslag genomen. De politie kreeg rond 22.00 uur diverse meldingen van vuurwerkoverlast in deze straat. Diverse politie-eenheden gingen ter plaatse en troffen in een speeltuintje diverse restanten van zwaar vuurwerk aan. Het vuurwerk zou door een bewoner en twee kinderen zijn afgestoken.

Zeer agressief
In de woning troffen agenten de dronken man en twee minderjarige kinderen aan. De bewoner wilde totaal niet meewerken en was zeer agressief naar de agenten. Bij onderzoek werden een partij legaal en illegaal vuurwerk gevonden. Ook stuitten agenten op diverse wapens, zoals een kapmes, zwaard, soort wapenstok, mes en een op echt gelijkend neppistool. Het vuurwerk en de wapens werden in beslag genomen.

Zorgmelding
De politie heeft een zorgmelding opgemaakt over de situatie met de minderjarige kinderen en dit bij Veilig Thuis gemeld. De man wordt later verhoord. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

37-jarige man opgepakt na aanrijden 17-jarige

De politie is met spoed op zoek naar een donkere Volkswagen Golf, die vanmorgen is doorgereden na een aanrijding op De Harendonkweg in Den Bosch. Bij de aanrijding raakte een meisje van 17 jaar uit Rosmalen zeer ernstig gewond.

Het meisje stak rond 03:45 uur De Harendonkweg over toen ze werd geschept door een donkere Volkswagen Golf, mogelijk een stationwagen. Terwijl getuigen zich over het zwaargewonde meisje ontfermden, ging de bestuurder van de auto er met hoge snelheid vandoor in de richting van de Sint Teunislaan. Het slachtoffer was buiten kennis en is in zeer zorgwekkende toestand opgenomen in het ziekenhuis. Op de plek van de aanrijding bleef een buitenspiegel van een donkere Volkswagen Golf achter op het wegdek. Het gaat vermoedelijk om een Golf uit 2015 of 2016.

Onderzoek
De politie probeert er alles aan te doen om de bestuurder van de donkere Volkswagen te achterhalen. Daarvoor worden onder meer camerabeelden uit de omgeving bekeken en worden getuigen gehoord. Ook vindt uitgebreid onderzoek plaats naar de buitenspiegel die is achtergebleven: "Zo proberen wij aan de hand van serienummers meer te weten te komen over de auto. Mogelijk kunnen we zelfs het chassisnummer achterhalen en dat zou ons dichterbij de eigenaar van de Golf kunnen brengen. Wij roepen de bestuurder met klem op om zich te melden", zo laat een specialist van het onderzoeksteam weten.

Schade
Gezien de klap van de aanrijding moet de betrokken Volkswagen schade hebben aan de voorzijde: "Er rijdt dus mogelijk iemand rond in een donkere Volkswagen met schade en een ontbrekende buitenspiegel. Het is dus heel goed mogelijk dat de auto ergens wordt neergezet of ter reparatie wordt aangeboden. Wij doen dan ook een beroep op bijvoorbeeld garagehouders om alert te zijn en meteen te bellen als zijn een soortgelijke auto met die schade tegenkomen. Ook wanneer iemand zich komt melden bij een dealer of sloper om een nieuwe spiegel te kopen dan horen wij dat graag."

Update 12:40 uur
De politie meldt op Twitter dat er een 37-jarige man is opgepakt. De auto werd door agenten op de Slagendreef in Den Bosch aangetroffen. 

17-jarige zwaargewond na aanrijding, dader doorgereden (Foto: Politie.nl)
17-jarige zwaargewond na aanrijding, dader doorgereden (Foto: Politie.nl)

FDA verhuist van Londen naar Amsterdam

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verhuist van Londen naar Amsterdam. De FDA volgt hiermee de EMA, die vanwege de brexit naar Amsterdam vertrekt. Dat meldt het Amerikaanse bedrijf op hun website.

De FDA is het agentschap van de Amerikaanse overheid dat voedsel en medicijnen controleert. Volgens het bedrijf kan de FDA beter samenwerken en onderzoek doen vanuit twee locaties in Europa. FDA heeft naast Londen ook een kantoor in Brussel.

Brexit
Vanwege de Brexit wordt Amsterdam voor bedrijven steeds aantrekkelijker. Na het nieuws dat het Europees Medicijnagentschap EMA zich in Amsterdam gaat vestigen, werd in juli werd bekend dat ook de Britse aandelenbeurs Cboe naar de stad verhuist. Daarnaast zouden volgens het Financieel Dagblad mogelijk nog vijf andere partijen uit Londen hetzelfde gaan doen.

Het is nog niet bekend wanneer het FDA zich definitief gaat vestigen in de stad zo meldt AT5 op haar website. 

Man opgepakt voor het doen van valse meldingen

Nadat de politie voor de derde keer zondagmorgen naar het Callandhof in Tilburg gestuurd was voor verschillende meldingen is een bewoner van die straat aangehouden. Hij wordt er van verdacht de valse meldingen gedaan te hebben. Na zijn aanhoudingen stopte het.

Het begon om 01:00 uur. De eerste melding was dat er bij een woning aan het Callandhof een vrouw met een mes voor de deur stond. De melder zou een conflict met haar hebben en hij was doodsbang. Er werd niemand aangetroffen en de melder werd gerustgesteld. Om 02:00 uur kwam de melding dat er in dezelfde woning van alles mis was. De agenten troffen dezelfde beschonken bewoner aan die zijn eigen huisraad aan het vernielen was. Ook nu werd hij weer gerustgesteld en vertrokken de agenten.

Om 03:30 uur kwam de melding dat de vlammen uit het dak sloegen van een woning aan het Conradhof. Er werd direct een eenheid naar die woning gestuurd waar niets aan de hand bleek. Maar een andere eenheid ging weer terug naar de bewoner aan de Callandhof. Toen bleek dat de brandmelding met zijn mobiele telefoon gedaan was. De dienders waren het toen zat en namen de man mee vanwege het doen van valse meldingen.

In het cellencomplex van de politie werd de man onwel. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Daar heeft het personeel besloten de man buiten medische zorg ook psychische hulp aan te bieden. Er zal op een later moment beslist worden of de verdachte ook strafrechtelijk vervolgd gaat worden.

Anti Marrakesh-pact petitie ruim 128.000 keer getekend

De petitie die Forum voor Democratie heeft opgezet tegen het verdrag van Marrakesh is op het moment van schrijven 128.834 keer ondertekend. Volgens FvD zal, als Nederland het verdrag tekent, de stroom migranten uit Afrika nog veel verder toenemen. 

Oostenrijk, Tsjechië, Estland, de Verenigde Staten, Slovenië, Israël en Estland hebben reeds besloten om het Marrakesh-pact te boycotten. Volgens FvD willen de VVD en CDA het pact 'er koste wat kost' doordrukken. FvD: "We moeten als Nederlandse bevolking de druk op VVD en CDA maximaal opvoeren. Dit is hét moment om uw stem te laten horen! Teken onze petitie! Hoe meer mensen tekenen, hoe lastiger het wordt voor VVD en CDA om het Marrakesh pact er tóch door te drukken."

De vraag van vandaag: ga jij de petitie tekenen of heb je reeds getekend? 

Schansspringer Forfang wint spannende wedstrijd in Rusland

Schansspringer Johann André Forfang heeft zijn derde World Cup-zege binnen. In het Russische Nizhny Tagil won de 23-jarige Noor een bijzonder spannende wedstrijd.

Na één ronde stond de Japanner Ryoyu Kobayashi aan de leiding, niet voor het eerst dit seizoen. De Pool Piotr Zyla volgde echter wel op kleine afstand, net als Forfang en de Russische veteraan Dmitriy Vassiliev, die in de finaleronde ver weg zakte.

De top-3 streed om de winst, nadat Stephan Leyhe uit Duitsland 'best of the rest' werd. Forfang nam de leiding over en zag Zyla op 0,2 punten stranden. Kobayashi had de kans om het af te maken, maar slaagde daar een week na zijn eerste World Cup-zege niet in: hij kwam 2,4 punten tekort en werd derde.

Zondag staat om 16.00 uur Nederlandse tijd de laatste wedstrijd van het weekeinde op het programma, weer live te zien op Eurosport en de Duitse TV. De uitslagen van de wedstrijden in Nizhny Tagil zijn hier te vinden. 

Ook Nederlandse bedrijven getroffen door nieuwe gijzelsoftware

Verschillende bedrijven in Nederland zijn de afgelopen tijd slachtoffer geworden van SamSam, een nieuwe vorm van 'gijzelsoftware' die oprukt. Dat meldt Fox-IT op haar website. SamSam is de opvolger van onder andere WannaCry en GandCrab, en werkt slimmer dan zijn voorgangers zo vertelt Frank Groenewegen. 

De mensen achter SamSam slaan na het besmetten niet direct toe, maar kijken eerst waar ze in het systeem zijn binnengekomen en of ze nog dieper kunnen binnendringen. Daarna worden eerst de back-ups verwijderd of gesaboteerd zodat het bedrijf de besmetting niet ongedaan kan maken. Zodra dat gebeurd is, vergrendelt SamSam de bestanden. "Dit is een nieuwe trend. Ze gaan echt geraffineerd en zorgvuldig te werk, om de kans zo groot mogelijk te maken dat een slachtoffer geen andere optie heeft dan te betalen" aldus Groenewegen. 

Onbekend
Het is niet bekend hoeveel bedrijven er getroffen zijn, er zijn mogelijk ook bedrijven besmet zonder dat ze het zelf weten. Doordat computersystemen gericht worden gegijzeld, kunnen de makers een hoger losgeld eisen dan bij andere besmettingen. Groenewegen: "Soms weten ze zelfs hoeveel geld een bedrijf op de rekening heeft staan. Die informatie kunnen ze gebruiken om de hoogte van het losgeld te bepalen. Bedrijven die niet genoeg geld hebben, gaan ze niet lastigvallen. Die zijn de moeite niet waard, dan gaan ze weg."

Het losgeld dat betaald moet worden kan oplopen tot enkele tonnen volgens Fox-IT. Enkele bedrijven hadden geluk en konden terugvallen op een oude back-up of een reservesysteem waar SamSam niet bij kon komen. Andere bedrijven zagen geen andere mogelijkheid dan het losgeld te betalen.

Internationaal
In de Verenigde Staten zijn minimaal tweehonderd organisaties, waaronder de gemeentes Atlanta en Newark, drie ziekenhuizen en de haven van San Diego, getroffen door SamSam. Daar zouden miljoenen mee buitgemaakt zijn. Twee Iraniërs zijn door de VS aangeklaagd vanwege het maken en verspreiden van SamSam sinds 2015. De twee verdachten, 34 en 27 jaar, zijn voortvluchtig. Twee andere Iraniërs zijn op een zwarte lijst gezet omdat ze betrokken zouden zijn bij het witwassen van het losgeld. 

Ook Nederlandse bedrijven getroffen door nieuwe gijzelsoftware (Foto ©Pxhere)
Ook Nederlandse bedrijven getroffen door nieuwe gijzelsoftware (Foto ©Pxhere)

Bokser Stevenson in kritieke toestand na wereldtitelgevecht

Bokser Adonis Stevenson ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De 41-jarige Canadees (27-1, 24 KO's) vocht zaterdagavond in Quebec tegen de Oekraïner Oleksandr Gvozdyk (15-0, 12 KO's), met als inzet Stevenson's WBC-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg).

Superman Stevenson was lange tijd de beste van de twee, maar in de tiende ronde wist Gvozdyk hem met een paar rake klappen aan het wankelen te krijgen. Dat motiveerde de Oekraïner, die er in de elfde ronde ook tegenaan ging. Aan het einde van de ronde had hij Stevenson definitief te pakken en mepte hij de Canadees met enkele harde klappen tegen het canvas.

Stevenson werd vervolgens op een brancard afgevoerd en verliet de arena per ambulance. Promoter Yves Michel kwam later op de avond met een statement: "De familie van Stevenson wil zijn vrienden en fans er van op de hoogte brengen dat Adonis op het moment in kritieke toestand op de intensive care ligt. Ze waarderen alle steun en willen via deze weg vragen om hun privacy te respecteren. Verdere mededelingen worden voorlopig niet gedaan."

Stevenson - Gvozdyk (Bron: YouTube)

17-jarige schansspringster stunt met World Cup-winst

Schansspringster Lidiia Iakovleva kent het weekeinde van haar leven. In het Noorse Lillehammer pakte ze vrijdag al de achtste plek in pas haar derde World Cup-wedstrijd, zaterdag wist ze zelfs te winnen.

De tiener, die vorig seizoen in het laatste weekeinde mocht debuteren, liet in de eerste ronde al de beste sprong zien, maar het verschil met de Noorse Maren Lundby was uiterst klein. Ook de Duitse Juliane Seyfarth, die vrijdag haar eerste zege boekte, bleef dicht in de buurt. Het andere grote nieuws van de eerste ronde was dat de grand dame van het schansspringen, de Japanse Sara Takanashi, wegens een probleem met haar pak werd gediskwalificeerd.

In de tweede ronde sprong Ema Klinec naar voren. De 20-jarige Sloveense won één plek en kwam zo op het podium terecht, doordat Seyfarth terugviel naar de vijfde stek. Lundby sprong vervolgens prima, maar op Iakovleva stond geen maat: de Russische was ook in de finaleronde de beste en schreef zo voor het eerst een World Cup-wedstrijd op haar naam.

Iakovleva stunt (Bron: YouTube)

Fun met Funda #128 - Ouderwets kakken

In Wildervank vinden we voor een slordige 270.000 euro dit vrijstaande herenhuis. Een rijksmonument met woon/werkbestemming, voorzien van vele authentieke elementen aldus de omschrijving. Als we door de foto's bladeren lijkt die omschrijving aardig te kloppen, zeker gezien het toilet. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan snel even mee, of kijk op de laatste pagina voor alle foto's onder elkaar!  

Ouderwets kakken in Wildervank  (Foto: Funda)
Ouderwets kakken in Wildervank (Foto: Funda)

Gewapende overval op woning; politie pakt twee overvallers

In de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 00.40 uur zijn de bewoners van een woning aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel bij thuiskomst overvallen in hun woning. Daarbij raakte de 43-jarige bewoner licht gewond. Een vrouw en kind bleven ongedeerd. De bewoners werden door drie gemaskerde mannen overlopen in hun woning en bedreigd met vuurwapens. Zij waren uit op geld. Twee verdachten van 24 en 25 jaar werden kort na de overval aangehouden. De politie is nog op zoek naar de andere verdachte en roept getuigen op zich te melden.

Agenten waren snel ter plaatse en werden direct geconfronteerd met één van de overvallers. Daarbij werden enkele schoten gelost. De overvallers wisten te ontkomen. De vluchtauto werd even later aangetroffen op de A2. Kort daarna werden nabij het tankstation De Lucht, langs de A2 twee verdachten aangehouden. Eén van hen bleek gewond aan zijn been. Hij werd voor het behandelen van zijn verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

In de omgeving van de woning waar de overval heeft plaatsgevonden zijn diverse goederen door de politie gevonden en veiliggesteld voor onderzoek. Ook de vluchtauto werd in beslag genomen ten behoeve van het onderzoek.

Onderzoek Rijksrecherche
Zoals gebruikelijk wordt door de Rijksrecherche onderzocht wat de toedracht is geweest van het incident en gekeken naar het vuurwapengebruik door de politie. De politie is vandaag met diverse rechercheurs gestart met het onderzoek. Eventuele getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Parkeerwachter wil bekeuring schrijven, krijgt kopstoot

Een parkeerwachter die zaterdagmiddag in Waalwijk een bekeuring wilde uitschrijven heeft dat moeten bekopen met onder andere een kopstoot.  Om 16.20 uur kwam de melding binnen bij het Operationeel Centrum dat er gevochten zou worden op de Irenestraat. Verschillende surveillance-eenheden werden er heen gestuurd.

Onderweg kwam de informatie dat een parkeercontroleur in gevecht was met een verdachte. Op de Irenestraat troffen ze een man die door anderen onder controle werd gehouden en ze troffen de parkeercontroleur. De verdachte werd in de politieauto gezet en de controleur deed zijn verhaal. Hij wilde een bekeuring uitschrijven maar de bestuurder van de betreffende auto was het daar niet mee eens. De man spuugde op de grond voor de ambtenaar en reed weg.

Daarna bedacht hij zich en kwam terug. Op dat moment spuugde hij tegen de controleur aan. Die pikte dat niet en hield de man aan. Maar de verdachte verzette zich hevig en de controleur kreeg een kopstoot. Verschillende omstanders schoten de parkeerwachter te hulp en brachten de verdachte onder controle. De politie bracht de 24-jarige Roemeen naar het bureau.

'New Mexico is een vreemd land'

In het Amerikaanse D.C. hebben een medewerkster en diens chef van het D.C. Courts System een trouwvergunning geweigerd aan een man die volgens het tweetal afkomstig was uit een vreemd land. Gavin Clarkson probeerde een trouwvergunning aan te vragen, maar toen hij zijn rijbewijs overhandigde kreeg hij te horen dat hij zijn internationale paspoort diende te overhandigen.

De man eiste hierop de directe chef van de baliemedewerkster te spreken. Zijn rijbewijs was afkomstig uit New Mexico, wat in 1912 een Amerikaanse staat werd en hij nam aan dat - hoewel de baliemedewerkster het IQ van een pinda bezat - de manager hier toch wel uitkomst zou kunnen bieden. Niets bleek echter minder waar, want ook die weigerde, tot grote hilariteit van de rij wachtenden achter Clarkson.

Pas na meerdere malen uitleg en uitzoekwerk kwam het tweetal - waarvan de ladder niet helemaal tot de zolder reikt - tot de conclusie dat New Mexico inderdaad gewoon een staat in Amerika is, en geen vreemd land. 

Clarkson is eveneens onderdeel van de Choctow Indianen. Had hij zijn stam-legitimatie getoond zou hij vermoedelijk minder moeite hebben gehad. Inmiddels heeft het D.C. Courts System excuses gemaakt voor de verwarring.

Zwaargewonde man aangetroffen; politie zoekt getuigen

In de nacht van zaterdag op zondag ontving de politie rond 04:15 uur een melding over een zwaargewonde man die op straat zou zijn aangetroffen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Daarnaast is het ook nog niet duidelijk hoe de verwondingen ontstaan zijn.

Buurtonderzoek
De man van middelbare leeftijd werd door passanten aangetroffen op de Roermondseweg in Steyl. Hij is met de traumaheli naar het ziekenhuis vervoerd. Politie heeft ter plaatse buurtonderzoek opgestart. Vooralsnog duiden de sporen en verwondingen niet op een misdrijf. Omdat er nog niet duidelijk is wat er precies met het slachtoffer gebeurd is, kan een misdrijf echter ook nog niet volledig uitgesloten worden.

Signalement slachtoffer
De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Zijn signalement luidt als volgt: blanke man van middelbare leeftijd. Hij droeg een grijze spijkerbroek, blauwe blouse met ruitjesmotief, bruine schoenen en een donkerblauwe jas. Ook droeg hij een zilveren ketting en had hij een zilverkleurige sigarettenhouder bij zich. Deze laatste is voorzien van een herkenbare groene opdruk van een iPod.

Getuigen
De politie is op zoek naar mensen die man kennen of weten hoe de man op straat terecht is gekomen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Lake Louise wordt 'Schmidhofer See' na Oostenrijks 1-2'tje op afdaling

Alpineskiester Nicole Schmidhofer boekte vrijdag in Lake Louise op de afdaling haar eerste World Cup-zege, zaterdagavond (Nederlandse tijd) kwam daar gelijk een tweede achteraan.

Er stond opnieuw een afdaling op het programma en het was olympisch combinatiekampioene Michelle Gisin die de eerste echt snelle tijd liet noteren. Niet veel later was het de beurt aan Schmidhofer en de Oostenrijkse dook 0,47 seconden onder Gisin's tijd door.

Anna Veith kwam niet in de buurt, maar de vierde Oostenrijkse achter elkaar die naar beneden ging werd wel gevaarlijk: Cornelia Hütter kwam tot 0,44 seconden van haar landgenote, die daarna niet meer werd gepasseerd en Lake Louise zo min of meer omdoopte in Schmidhofer See.

Mikaela Shiffrin was in het eerste deel overigens nog bloedsnel onderweg, maar de Amerikaanse slalomspecialiste gaf uiteindelijk 0,63 seconden toe en eindigde als vierde, voor de jonge en verrassende Italiaanse Nicol Delago.

Zondag staat er om 19.00 uur (NL) nog een super-G op het programma in Lake Louise. Op dat onderdeel is Schmidhofer de regerend wereldkampioene, wat voor dit weekeinde haar enige zege op het hoogste niveau was.

Politie zoekt getuigen mislukte plofkraak

De recherche is bezig met een uitgebreid onderzoek naar een mislukte plofkraak die op de vroege ochtend van zondag 2 december heeft plaatsgevonden aan het Delflandplein in Amsterdam. Rond 06.40 uur kwamen er bij de meldkamer meerdere meldingen binnen dat er een harde knal was gehoord aan het Delflandplein.

Toegesnelde politiemensen hebben geconstateerd dat er geprobeerd is om een geldautomaat te forceren met - vermoedelijk - explosieven. De schade is beperkt gebleven tot de geldautomaat en er zijn geen panden of woningen ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst is ter plaatse om eventuele achtergebleven explosieven veilig te verwijderen.

De recherche spreekt graag met iedereen die mogelijk iets gezien heeft wat met deze zaak te maken kan hebben. Na de harde knal zijn vermoedelijk drie mannen op twee scooters weggereden. Iedereen die hen mogelijk gezien heeft, spreekt de recherche graag. Daarnaast worden ook mensen die mogelijk voorafgaand aan de plofkraak iets hebben gezien, verzocht zich te melden. Informatie kan worden doorgegeven via 0900-8844. Anoniem melden kan via 0800-7000.

Maleisiër Ismail wereldkampioen bowlen

Rafiq Ismail heeft zich in Hong Kong gekroond tot de eerste Maleisische wereldkampioen bowlen ooit in de singles bij de mannen. De pas 21-jarige Ismail volgt daarmee Xander van Mazijk op, die vorig jaar in Las Vegas als eerste Nederlander ooit de wereldtitel pakte.

Ismail, dit jaar goed voor twee derde plekken op de professionele PBA Tour, rekende in de halve finale af met de tweehandige en wat extravagante Amerikaan Kyle Troup: 171-170, dankzij stalen zenuwen in de slotfase.

In de finale nam hij het op tegen de Canadees Dan MacLelland, wereldkampioen van 2014 en in de halve finales veel te sterk voor Andrew Anderson. Dat was wat verrassend, want de 23-jarige Amerikaan werd eerder dit jaar nog uitgeroepen tot op één na jongste PBA Speler van het Jaar ooit en gooide in de kwalificaties zelfs een perfect game van 300 punten.

De finale werd spannend, waarbij het over en weer ging tussen Ismail en MacLelland. De Canadees leek voor de tweede keer de titel te pakken, tot hij een paar foutjes maakte. Ismail kreeg zo ineens een kans en met twee strikes op rij gooide de Maleisiër zichzelf naar de wereldtitel: 217-204.

Het WK bowlen is dit jaar voor het eerst live te zien op Ziggo Sport. Tot en met woensdag kan nog gekeken worden naar de finales bij de dubbels, trios, teams en masters. Meer informatie over het toernooi en de uitzendtijden kun je op het FOK!forum vinden. Speciaal voor de bowlingexpert: het oliepatroon van de baan is Los Angeles 38 en is hier te vinden.

De hoogtepunten van de singlesfinales (Bron: YouTube)

Minderjarige jongen gewond na steekincident

Zaterdagavond rond 22.45 uur heeft er in het centrum van Heerlen een steekincident plaatsgevonden. Op de Bongerd/Promenade ontstond een ruzie tussen meerdere personen. Dat mondde uiteindelijk uit in een steekincident waarbij een minderjarige jongen gewond raakte. Het slachtoffer is door een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd en is daar voorzien van de benodigde medische zorg.

Ter plaatse is tactisch onderzoek en buurtonderzoek opgestart. Daarnaast zijn  getuigen gehoord. Via een burgernetbericht werd de hulp van burgers ingeschakeld. De politie is op zoek naar een 17-jarige blanke jongen, van zo’n 1.85 meter lang. Hij heeft blond haar en draagt een zwarte halflange jas.

Spectaculair einde zwaargewichten Fury en Wilder

In het Staples Centre in Los Angeles hebben boksers Deontay Wilder (40-0, 39 KO's) en Tyson Fury (27-0, 19 KO's) er een stevige partij van gemaakt om de WBC-wereldtitel bij de zwaargewichten. Wilder stapte de ring in als wereldkampioen, maar The Bronze Bomber kreeg het bepaald niet makkelijk.

Wilder leek vrij aardig te beginnen tegen The Gypsy King, die vooral druk was met het uitdagen van de Amerikaan - onder meer door zijn handen op zijn rug te houden, geen verstandige zet tegen iemand met misschien wel de hardste rechtse directe op aarde.

Toch was het al snel Fury die de overhand nam, hoewel Wilder hem in de vierde ronde stevig op de neus raakte. De Brit leek ronde na ronde binnen te harken, terwijl zijn opponent vooral bezig was met het missen van slag na slag.

In de achtste ronde wist Wilder dan eindelijk een paar goede tikken uit te delen en in de negende ronde leverde dat een knockdown op: na een korte linkerhoek ging de Engelsman tegen het canvas, maar hij stond op en wist - met wat moeite - de ronde te overleven.

Voor Wilder leek het vervolgens ineens klaar te zijn. De tank van de Amerikaan leek volledig leeg en Fury nam het heft weer in handen. In de twaalfde ronde sloeg Wilder plots toch weer toe en hard ook: met een gruwelijke rechts/links-combinatie stuurde hij Fury naar het canvas, waar de Brit hard landde met zijn hoofd.

Dat was het einde van Fury en Wilder kon het verdedigen van zijn wereldtitel vieren...tot Fury de ogen op wonderbaarlijke wijze opende en hij weer overeind kwam. Hij wist Wilder - die wederom volledig leeg leek te zijn - nog een paar keer goed te raken, waarna de bel er een einde aan maakte.

Bij het bekendmaken van de score kwam de eerste verrassing al: een split decision, waar Fury toch duidelijk de winnaar leek, ondanks de twee knockdowns. Jurylid Alejandro Rochin gaf het 115-111 voor Wilder, Robert Tapper stond op 114-112 voor Fury en Phil Edwards ging voor...113-113, een split draw.

Boksgrootheid Lennox Lewis was na afloop niet te spreken: "Deze jury was ongelooflijk slecht", zo doelde hij vooral op Rochin, die nota bene Wilder als winnaar had genoteerd. Fury's coach Ben Davison was eveneens woest: "Ze hebben niet alleen de grootste comeback ooit in het boksen weggenomen, maar de grootste comeback ooit in de sportwereld. Om dit te doen tegen iemand die vanuit de hel terug is gekomen moet je een ziek persoon zijn."

Fury zelf liet duidelijk weten zichzelf als winnaar te beschouwen, hoewel hij voor de verandering eens uiterst respectvol was richting Wilder. Uiteraard werd gelijk gesproken over een rematch, waarbij de heren ook nog even moesten melden dat Anthony Joshua, wereldkampioen bij de andere bonden, toch vooral een bangerik is. Wanneer en of één van hen het tegen Joshua op durft te nemen is nog niet bekend.

Undercard
De undercard in Los Angeles was bepaald niet misselijk, met als voornaamste gevecht Jarrett Hurd (22-0, 15 KO's) tegen Jason Welborn (24-6, 7 KO's). De 28-jarige Amerikaan Hurd verdedigde zijn wereldtitels in het superweltergewicht (-69,9kg) bij de IBF, IBO en WBA, maar de vier jaar oudere Commonwealth-kampioen Welborn was de betere vechter...tot Hurd in de vierde ronde een verwoestende leverslag uitdeelde, waarmee het gelijk voorbij was.

De Cubaan Luis King Kong Ortiz (29-1, 25 KO's), die in maart tegen Wilder zijn enige verlies leed, vocht in het zwaargewicht tegen de Amerikaan Travis Kauffman (32-2, 23 KO's). Ortiz kreeg zijn tegenstander vijf keer tegen het canvas en in de tiende ronde was het afgelopen: een dominante zege voor de Cubaan.

De Brit Joe Joyce, goed voor olympisch zwaargewichtzilver in Rio, won zijn eerste zes profgevechten allemaal op knock-out en daar kwam een zevende bij. De Amerikaan Joe Hanks (23-2, 15 KO's) werd in de problemen gebracht door de Brit, die het met een op het oog eenvoudige tik hardhandig afmaakte.

De pas 23-jarige Amerikaan Carlos Mexicanito Licona (13-0) vocht tegen Mark Anthony Barriga (9-0) uit de Filipijnen, met als inzet de vacantie IBF-wereldtitel in het minimumgewicht (-47,6kg). Dat leverde Licona de titel op, nadat hij na twaalf ronden door de jury aangewezen werd als winnaar.

FOK! Wat een weer: kutweer

Vanochtend regent het. In de loop van de ochtend komen er meer droge momenten en regent het nog af en toe, vooral in het noorden. Het blijft zacht voor de tijd van het jaar met middagtemperaturen uiteenlopend van 10°C in het Waddengebied tot 14°C in het zuiden. De wind is zuidelijk en overwegend matig, maar in het noorden eerst enige tijd zwak uit uiteenlopende richtingen. In de loop van de dag draait de wind naar west tot zuidwest en neemt aan de kust toe naar vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig.

Komende nacht is het bewolkt met enkele buien met in het zuiden een kleine kans op onweer. Het wordt niet kouder dan ongeveer 11°C. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind.

Maandag overdag is het wisselend bewolkt met een enkele bui, vooral in het zuiden. In de avond valt vooral in het noordwesten buiige regen. De middagtemperatuur ligt tussen 10°C in het noorden en lokaal 13°C in het zuiden. De wind draait naar west en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In de avond draait de wind in het noordwesten en noorden naar noordwest en neemt af naar zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Nederland

Wat wolkjes1 (Foto: DJMO)
Het was weer vroeg dag in huize DJMO. Bij zonsopkomst. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Schilderij 'Fallen Madonna with the Big Boobies' verkocht

Een schilderij dat bekend werd door de BBC-serie 'Allo 'Allo is zaterdag via opbod verkocht. Het iconische schilderij 'The Fallen Madonna with the Big Boobies' wisselde voor vijftienduizend pond van eigenaar.

Het schilderij, geschilderd door de niet-bestaande kunstenaar Van Clomp, was een rode draad in de BBC-serie die in de jaren '80 ook in Nederland op TV werd vertoond. De vorige eigenaar heeft een flinke winst gemaakt, want hij kocht het in 2007 voor vierduizend pond. De nieuwe eigenaar woont in Nouvion, het dorpje waar 'Allo 'Allo zich afspeelde. Veilingmeester Andy Stowe kon dan ook verheugd melden dat het schilderij 'naar huis gaat'.

Het ongrijpbare kunstwerk was in de serie van onschatbare waarde en was het middelpunt in bijna elke aflevering van de komedie-serie. Het doek werd meedogenloos gezocht door de Duitse bezetters en het schilderij werd dan ook verstopt in worsten en broekspijpen en raakte ooit zwaar beschadigd door een exploderende lijst toen het als cadeau voor Adolf Hitler werd ingepakt.

Het geveilde schilderij was één van de weinige originelen die in de serie gebruikt werden en Stowe van East Bristol Auction House was overweldigd door de enorme interesse voor het doek. "Vijftienduizend pond voor een rekwisiet is gewoonweg een fantastisch bedrag. Het is verkocht voor een bedrag waar menig schilderij van Oude Meesters nog niet voor verkocht worden."

'Allo 'Allo speelde zich voornamelijk af in een café in het Franse dorpje Nouvion, in het door de Duitsers bezette Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de serie werden zowel de Gestapo als het Franse en het Britse verzet flink op de hak genomen.

 
'Allo 'Allo (Bron: Youtube) 

Vijf man op het podium na super-G Beaver Creek, einde seizoen Dressen

De World Cup alpineskiën in het Amerikaanse Beaver Creek heeft een bijzonder podium opgeleverd op de super-G bij de mannen. Niet drie, maar vijf mannen mochten zich na afloop melden voor de podiumceremonie.

Aleksander Aamodt Kilde had aanvankelijk de snelste tijd staan, maar al snel dook de Oostenrijker Max Franz er 0,41 seconden onderdoor. Vervolgens kwam de Italiaan Dominik Paris naar beneden en ook de grote Süd-Tiroler gaf 0,41 seconden toe op Franz. Aksel Lund Svindal was de volgende en de Noorse veteraan was, jawel, 0,41 seconden langzamer dan Franz.

Zo stonden Kilde, Paris en Svindal dus gezamenlijk op de tweede plek, tot de Zwitser Mauro Caviezel leider Franz tot op 0,33 seconden benaderde. Even leek het bijzondere podium alsnog genormaliseerd te worden, maar Christoph Krenn uit Oostenrijk kwam 0,05 seconden tekort voor een sensatie en eindigde op een alsnog knappe zesde plek.

Een week na zijn tweede World Cup-zege boekte Franz zo gelijk nummer drie, zijn eerste op de super-G. De toch al 30-jarige Caviezel mocht voor de vierde keer in zijn loopbaan - en de derde keer in één week - het podium beklimmen, terwijl Svindal, Kilde en Paris alledrie als derde eindigden.

Voor Thomas Dressen was er minder goed nieuws. De Duitser kwam een dag eerder tijdens de afdaling hard ten val en zijn gekerm was duidelijk te horen. Dat gaf al een indicatie en dat werd al snel bevestigd: de kruisbanden in zijn rechterknie zijn gescheurd en Dressen's seizoen is al voorbij.

Baanrenner Büchli met enorme overmacht naar World Cup-winst

Baanwielrenner Matthijs Büchli heeft tijdens de World Cup in Berlijn de keirin gewonnen. Dat deed de Nederlander namens BEAT Cycling Club niet zomaar: hij liet op niet mis te verstane wijze zien wie de beste was.

Met een goede twee ronden te gaan gooide de Fransman Sebastien Vigier het tempo omhoog, maar voor Büchli was dat kinderspel. Hij zette aan, nam de leiding en reed alles en iedereen strak uit het wiel, waarna hij met een - voor keirinbegrippen - enorm verschil won. Matthew Glaetzer uit Australië werd op ruime afstand tweede, voor de Maleisiër Azizul Awang. Harrie Lavreysen eindigde als zesde en laatste in de finale, achter Vigier en de Colombiaan Kevin Quintero.

Op de kilometer tijdrijt schopten Sam Ligtlee en Theo Bos het beiden tot de finale. Bos liet daarin een fenomenaal goede slotronde zien, de sterkste van allemaal zelfs, en dat bracht hem met 1:00,868 minuten op het podium: derde, vier tienden voor de vierde plek van Ligtlee. De Duitser Joachim Eilers reed 1:00,645 en zag Quentin Lafargue uit Frankrijk zich stukbijten op die tijd.

Elis Ligtlee en Laurine van Riessen werden in de individuele sprint bij de vrouwen in de kwartfinales uitgeschakeld door Olena Starikova en Anastasiia Voinova uit Oekraïne en Rusland. De Nederlandse dames verloren beiden met 2-0 en waren zo goed als kansloos. Shanne Braspennincx moest in de achtste finales haar meerdere erkennen in de Australische wereldtopper Stephanie Morton.

Morton pakte uiteindelijk ook de dagwinst in Berlijn en deed dat door Voinova over twee heats relatief simpel te kloppen in de finale. Starikova pakte het brons door de derde en beslissende heat tegen de Russin Daria Shmeleva nipt te winnen.

Op het omnium bij de vrouwen kwam Amy Pieters tot een negende plek. Ze eindigde als tiende, dertiende en twaalfde op de scratch, tempokoers en afvalrace en wist met een paar punten in de afsluitende puntenkoers nog iets te klimmen. De Britse Katie Archibald won de eerste drie onderdelen allemaal en hield haar voorsprong keurig vast. Letizia Paternoster uit Italië werd tweede, door de Amerikaanse Jennifer Valente in de eindsprint naar de derde plek terug te verwijzen.

Dion Beukeboom en Jan Willem van Schip reden op de koppelkoers best aardig mee, maar het was net niet genoeg om serieus te strijden om de medailles: zesde. Lasse Norman Hansen en Casper von Folsach waren namens Denemarken een klasse apart, Mark Steward en Oliver Wood pakten namens de Britten het zilver en oldie Roger Kluge veroverde met Theo Reinhardt het brons namens het thuisland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.