Van Riessen met overmacht naar World Cup-winst op keirin

heywoodu

Baanwielrenster Laurine van Riessen heeft op de slotdag van de World Cup in Berlijn met overmacht de keirin gewonnen. Achter Van Riessen eindigde Shanne Braspennincx op de vierde plek.

Nederlands kampioene Van Riessen trok namens de BEAT Cycling Club twee ronden voor het einde volle bak de gashendel open. Niemand kon haar volgen en net als haar teamgenoot Matthijs Büchli een dag eerder won ze met groot vertoon van macht. Emma Hinze werd voor eigen publiek tweede, voor de Japanse Yuka Kobayashi, Braspennincx, Simona Krupeckaite uit Litouwen en de Australische sprintwinnares Stephanie Morton.

Büchli kwam zondag in actie op de individuele sprint en deed dat verrassend goed. Hij schopte het zelfs tot de finale, waarin de Australische wereldtopper Matthew Glaetzer hem met wat moeite de baas was. De Fransman Rayan Helal klopte Mateusz Rudyk uit Polen in de strijd om het brons, Jeffrey Hoogland werd in de achtste finales door de Brit Joseph Truman uitgeschakeld en Sam Ligtlee sneuvelde een ronde eerder tegen de Litouwer Vasilijus Lendel.

Naast goud en zilver was er ook Nederlands brons in Berlijn. Jan Willem van Schip opende het omnium met winst op de scratch, waarna hij elfde werd op de tempokoers. Een tweede plek in de afvalrace bracht hem terug op medaillekoers en in de afsluitende puntenkoers wist hij de derde plek te verdedigen. De Australiër Sam Welsford won, voor Albert Torres uit Spanje.

Op de 500 meter tijdrit kwam Elis Ligtlee tot een zeer verdienstelijke vierde plek. Olena Starikova uit Oekraïne pakte met 33,210 seconden verrassend de winst, voor de Duitse Miriam Welte (33,400) en de Russische Daria Shmeleva (33,435), die Ligtlee (33,828) van het podium hield.

Amy Pieters en Mylene de Zoete kwamen er op de koppelkoers niet aan te pas: zonder punten eindigden ze als twaalfde. Laura Kenny en Emily Nelson pakten namens de Britse ploeg met overmacht het goud, voor Julie Leth/Trine Schmidt uit Denemarken en het Belgische duo Jolien d'Hoore/Lotte Kopecky.