Emotionele zege Luitz in knotsgekke reuzenslalom

Alpineskiër Stefan Luitz heeft het World Cup-weekeinde in Beaver Creek afgesloten met winst op de reuzenslalom. Voor de 26-jarige Duitser was het een emotioneel moment: het was zijn allereerste World Cup-zege en dat nadat hij vorig seizoen door een zware kruisbandblessure de Olympische Spelen moest missen.

Luitz stond in december 2012 al eens op een World Cup-podium en pakte er in totaal zes, allemaal op de reuzenslalom, maar na de eerste run in Beaver Creek stond hij zowaar helemaal bovenaan, anderhalve tiende boven de doorgaans zo dominante Marcel Hirscher en Henrik Kristoffersen.

In de tweede run waren alle ogen gericht op Thomas Tumler. De 29-jarige Zwitser pakte een kleine twee jaar geleden op de super-G in Val Gardena zijn enige top-10-klassering (achtste), maar in de tweede run wist hij de race van zijn leven te skiën.

De een na de ander beet zich stuk op Tumler's tijd, inclusief Kristoffersen, en daarmee was zijn podiumplaats ineens een feit. Hirscher wist dan wél stand te houden, maar Luitz hield van zijn 0,15 seconden nog 0,14 seconden over op de Oostenrijker en pakte zo een prachtige zege, voor Hirscher en de zeer verrassende Tumler.

De uitslag van de wedstrijd is hier te vinden.