FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 december 2018

NFL: Chargers na blunder arbiters en sterke comeback langs Steelers

De Los Angeles Chargers hebben op bezoek bij de Pittsburgh Steelers hun negende overwinning van het seizoen in de NFL gepakt. Daar was wel wat scheidsrechterlijke hulp bij nodig, net als een indrukwekkende comeback.

Dankzij twee touchdowns van James Conner in de eerste elf minuten kwamen de Steelers op 13-0, maar met een minuut te gaan in het eerste kwart sloegen de Chargers terug: Travis Benjamin tekende na een pass van quarterback Philip Rivers voor een 46-yard touchdown. Die had echter nooit gegeven mogen worden, want offensive tackle Sam Tevi maakte aan het begin van de play een overduidelijke valse start, die echter niet werd bestraft.

De Steelers leken zich er wel overheen te zetten en dankzij een field goal van Chris Boswell en een 28-yard touchdown van Antonio Brown na een pass van Ben Roethlisberger ging de thuisploeg met een 23-7 voorsprong de rust in. In het derde kwart kwam er weer hoop voor de Chargers, nadat Keenan Allen een pass van Rivers met het nodige kunst- en vliegwerk wist te vangen in de endzone, wat na de geslaagde 2-point conversion voor 23-15 zorgde.

Vroeg in het vierde kwart tekende Desmond King tot overmaat van ramp voor de thuisploeg voor een punt return touchdown, waarna Rivers combineerde met Allen voor de 2-point conversion en 23-23. Justin Jackson volgde daarna snel met een 18-yard touchdown en dus stonden de Chargers op een 23-30 voorsprong.

Dankzij een pass van Roethlisberger op Jaylen Samuels trokken de Steelers de stand weer gelijk, maar in de slotseconden ging het alsnog fout. Kicker Mike Badgley miste aanvankelijk, maar door een verdedigende fout van de Steelers mocht hij nog eens aanleggen. Dit keer werd zijn trap geblocked, maar weer kreeg hij wegens een overtreding een nieuwe kans en dit keer was het wél raak: 30-33 winst voor de Chargers. 

Uitslagen NFL zondag
Atlanta Falcons - Baltimore Ravens 16-26
Cincinnati Bengals - Denver Broncos 10-24
Detroit Lions - Los Angeles Rams 16-30
Green Bay Packers - Arizona Cardinals 17-20
Houston Texans - Cleveland Browns 29-13
Jacksonville Jaguars - Indianapolis Colts 6-0
Miami Dolphins - Buffalo Bills 21-17
New York Giants - Chicago Bears 30-27 OT
Tampa Bay Buccaneers - Carolina Panthers 24-17
Oakland Raiders - Kansas City Chiefs 33-40
Tennessee Titans - New York Jets 26-22
New England Patriots - Minnesota Vikings 24-10
Seattle Seahawks - San Francisco 49ers 43-16
Pittsburgh Steelers - Los Angeles Chargers 30-33

Steelers - Chargers (Bron: YouTube)

Handbalsters groepswinnaar EK na winst in slotseconde tegen Spanje

De Nederlandse handbalsters hebben zich op het EK in Frankrijk als groepswinnaar gekwalificeerd voor de tweede ronde. Oranje won in een spannend duel tegen met 28-27 van Spanje.

Net zoals in het openingsduel tegen Hongarije ging het gelijk op tussen Nederland en Spanje. Pas aan het einde van de eerste helft nam Nederland afstand van Spanje en ging de rust in met een 14-11 voorsprong, mede dankzij twee doelpunten in de slotminuut van de eerste helft.

Na zeven minuten in de tweede helft was de voorsprong van Oranje alweer weg en nam Spanje zelfs de leiding in de wedstrijd. Vooral in opening van de tweede helft speelde Nederland slordig, terwijl de Spaanse handbalsters wel de kansen afmaakte.

Halverwege de tweede helft kwam Nederland weer langszij, mede door de doelpunten van Nycke Groot, die in totaal negen keer wist te scoren. Spanje wist toch weer uit te lopen naar twee doelpunten verschil, maar in de slotminuten kwam Nederland toch weer terug.

Het leek een gelijkspel te worden tussen Oranje en Spanje nadat zestien seconden voor tijd Carmen Martín op een prachtige manier de gelijkmaker maakte. Met twee seconden voor tijd kreeg Oranje nog een vrije worp en die wist Lois Abbingh op prachtige wijze wist binnen te gooien, waardoor Nederlandse handballers alsnog de winst pakte.

Woensdag staat het duel tegen Kroatië nog op het programma. De Kroatische handbalsters hebben de eerste twee wedstrijden kansloos verloren van Spanje en Hongarije.

Volleyballer Van Garden wint WK voor clubs met Trentino

Volleyballer Maarten van Garderen heeft met zijn Italiaanse club Trentino Volley het WK voor clubs gewonnen. In het Poolse Częstochowa won de ploeg de finale van het eveneens Italiaanse Volley Lube, vorig jaar ook al verliezend finalist.

Trentino won in de groepsfase met 3-0 van Khatam Ardakan uit Iran, met 3-1 van het Braziliaanse Sada Cruzeiro - in de afgelopen zes jaar goed voor drie wereldtitels - om vervolgens met 3-0 af te sluiten tegen het Poolse Asseco Resovia.

Fakel Novy Urengoy uit Rusland moest er in de hale finales na een stroeve start met 3-1 aan geloven en ook Volley Lube kon Van Garderen en zijn ploeggenoten niet stoppen: 25-20, 22-25, 25-20, 25-18.

De oud-beachvolleyballer was de enige Nederlander op het WK voor clubs. De vrouwen spelen vanaf dinsdag in China om de wereldtitel bij de clubs.

Dumoulin voor vijfde keer verkozen tot Wielrenner van het jaar, Van der Breggen wint bij de vrouwen

Tom Dumoulin is voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot Nederlands Wielrenner van het Jaar. De 28-jarige Limburger van Sunweb, die wegens ziekte niet op het Wielergala in Den Bosch was, dankte zijn uitverkiezing aan zijn prestaties in de Giro d'Italia en de Tour de France.

Vorig jaar won Dumoulin de Ronde van Italië nog, maar dit jaar was Chris Froome te sterk voor hem. In de Tour de France moest de Nederlander van Sunweb zijn meerdere erkennen in Geraint Thomas, de ploeggenoot van Froome. Ook werd Dumoulin nog tweede op het WK tijdrijden achter de Australiër Rohan Dennis.

Voor Dumoulin was het de vijfde keer achter elkaar dat hij de Gerrit Schulte Trofee won. Daarmee evenaarde de Limburger Jan Janssen, die tussen 1964 en 1968 vijf keer op rij de titel won. Ook Michael Boogerd won vijf keer. Recordhouder is Joop Zoetemelk, die negen keer de prijs won.

Bij de vrouwen is Anna van der Breggen verkozen tot wielrenster van het jaar. De 28-jarige renster van Boels-Dolmans werd wereldkampioene op de weg en won onder meer de Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Voor haar prestaties ontving ze in de Maaspoort voor de derde keer de Keetie van Oosten-Hage Trofee. Eerder won ze die prijs in 2015 en 2016, het jaar waarin ze de olympische kampioen op de weg werd.

De Gerrie Knetemann Trofee voor talent van het jaar is gewonnen door Harrie Lavreysen. De baansprinter uit Luyksgestel won onder meer met het Nederlands team goud op het EK en WK. Individueel won Lavreysen brons op het EK in de sprint.

Go Ahead Eagles hard onderuit bij Jong PSV, Den Bosch nieuwe koploper in Keuken Kampioen Divisie

FC Den Bosch is nu alleen koploper in de eerste divisie. Den Bosch speelde met 1-1 gelijk bij Jong FC Utrecht en dat was voldoende om de leiderspositie in de Keuken Kampioen Divisie te pakken, doordat Go Ahead Eagles met 5-1 verloor van Jong PSV.

Cody Gakpo was met een hattrick de grote man bij Jong PSV. De jonge aanvaller maakte drie doelpunten voor de thuisploeg en had een groot aandeel in de zege op Go Ahead Eagles. De 2-0 van Zakaria Aboukhlal was de mooiste van de avond. Ook Ramon-Pascal Lundqvist was trefzeker voor de Eindhovenaren.

FC Den Bosch kon bij een misstap van Go Ahead Eagles de koppositie overnemen, maar kwam zelf ook op achterstand bij de beloften van FC Utrecht. Sylla Sow zette Jong FC Utrecht na twintig minuten op voorsprong. Een kwartier voor tijd kwam FC Den Bosch langszij dankzij een treffer van Rauno Sappinen.

In de stand heeft FC Den Bosch nu een punt meer dan de achtervolgers Go Ahead en Sparta.

16 jaar geëist tegen hoofdverdachte moord Parsa010

‘Ik zag vanuit een dode hoek iemand met een capuchon komen. Hij ging ‘Parsa Parsa’ schreeuwen en nog schelden. En vervolgens begon hij te schieten op Parsa,” aldus een getuige van het schietincident aan de Paardebloem in Rotterdam, mei vorig jaar. Terwijl Parsa Mahboud zat te bbq’en in de voortuin van een vriend werd er een eind gemaakt aan het leven van de 21-jarige vlogger, ook wel bekend als Parsa010. De officier eiste vandaag 16 jaar celstraf tegen de hoofdverdachte en zes maanden celstraf tegen zijn medeverdachte.

Conflict
De hoofdverdachte in deze zaak is een 25-jarige Dordtenaar. Volgens verschillende getuigen had hij samen met een ander een handel in drugs. Parsa inde geld voor hen bij personen die nog niet hadden betaald. De zaken liepen aardig, totdat er een conflict ontstond over de beloning die Parsa voor zijn diensten kreeg; hij wilde namelijk meer. Uiteindelijk leidde de onenigheid er toe dat Parsa, vermoedelijk in september 2016, de verdachte heeft beroofd van ongeveer €25.000,-

Volgens het Openbaar Ministerie ligt het motief van de schietpartij in dit conflict: De verdachte wilde wraak nemen voor zijn beroving uit 2016. Die mogelijkheid zag hij op de bewuste 28 mei 2017. De Dordtenaar had op Snapchat gezien waar Parsa zich op dat moment bevond: Tijdens de Ramadan, aan het bbq’en in de tuin van een wederzijdse bekende.

Schietpartij
Volgens de officier van justitie is het scenario als volgt: Op 28 mei stapt de verdachte samen met zijn vriend, een 25-jarige Rotterdammer, in een gehuurde auto. Bij hen zit nog een derde jongen. De bedoeling is –in eerste instantie- om samen een hapje te eten, maar ergens gaandeweg de autorit wijzigen de plannen. Na het zien van het bewuste Snapchat bericht heeft de verdachte nog maar één doel: Een einde maken aan het leven van Parsa Mahboud. “Parsa Mahboud moest dood, omdat de verdachte had besloten dat Parsa die avond dood moest.” De derde persoon stapt uit de auto, de andere twee mannen vertrekken. Eenmaal geparkeerd aan de Passiebloem stapt de verdachte uit. Uit verklaringen van getuigen blijkt dat hij zijn gezicht bedekt had, alleen zijn ogen waren zichtbaar. Ook droeg hij handschoenen.

Op het moment dat hij richting de woning aan de Paardebloem loopt, roept hij Parsa, richt zijn wapen en schiet. Vier kogels raken Parsa, hij overlijdt ter plekke. De verdachte rent terug naar de auto, stapt in en beide mannen gaan er vandoor. Enkele meters verderop rijden ze met volle vaart tegen een schuurtje aan. Omdat de auto te gehavend is, vluchten zij vervolgens te voet verder. In de buurt van de auto vindt de politie later het vuurwapen, handschoenen en een hoodie. Na een lange zoektocht worden beide verdachten in het buitenland aangehouden.

Moord
Met onder andere het doelgericht naar Parsa toe rijden, zich vermommen, het pakken van het vuurwapen, naar de bbq-ende Parsa lopen en direct schieten, kan het volgens het Openbaar Ministerie niet anders zijn dan dat er kalm beraad en rustig overleg is geweest tijdens de planning van deze actie. Daarom is er volgens de officier sprake van moord, gepleegd door de 25-jarige hoofdverdachte in deze zaak.

Volgens de officier van justitie is een lange gevangenisstraf de enige optie: “De manier waarop Parsa is doodgeschoten, terwijl hij niets vermoedend zat te bbq-en en geen schijn van kans had weegt daarbij zwaar mee. Wat ook zwaar meeweegt is het feit dat Parsa zich in een woonwijk bevond. De bewoners zijn op brute en verschrikkelijke wijze geconfronteerd met een wereld die ver van hen af ligt.”

Volgens de officier moet de medeverdachte en chauffeur, de 25-jarige Rotterdammer, worden vrijgesproken van moord, dan wel doodslag omdat hij niet wist (of redelijkerwijs had moeten vermoeden) dat de hoofdverdachte vooraf de intentie had om Parsa dood te schieten. Tegen hem eiste zij vandaag op zitting alleen een straf voor wapenbezit en vernieling.

Mariniers & Co op tijd thuis om pakjesavond te vieren

Twee schepen van de Koninklijke Marine, de Zr.Ms. Friesland en Zr.Ms. Makkum, komen op 5 december thuis in Den Helder. De Friesland komt thuis na vijf en een halve maand inzet als stationsschip in het Caribisch Gebied. De Makkum maakte de afgelopen drie maanden deel uit van de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG-1). De bemanningen van de Friesland en de Makkum zijn dus op tijd thuis om Sinterklaas te vieren met hun dierbaren.

Patrouilleschip Zr.Ms. Friesland vertrok in juni naar het Caribisch gebied. Gedurende haar eerste patrouilleperiode, voor de Kustwacht Caribisch Gebied, deed de Friesland haar eerste drugsonderschepping. Het schip detecteerde een verdacht vaartuig en onderschepte 406 kg cocaïne. Tijdens het tweede deel van de inzet onderschepte het schip twee snelle drugstransporten. Bij de eerste actie werd ongeveer 900 kg cocaïne onderschept. Het merendeel van de smokkelwaar zonk af tijdens de actie, waardoor de exacte hoeveelheid niet kan worden vastgesteld.

De Zr.Ms. Friesland (tekst loopt door onder de foto)

Mariniers op tijd thuis om pakjesavond te vieren (Foto: Koninklijke Marine )Mariniers op tijd thuis om pakjesavond te vieren (Foto: Koninklijke Marine )

Bij de tweede drugsonderschepping ging het smokkelvaartuig er met hoge snelheid vandoor, ondanks stopsignalen en waarschuwingsschoten. De boordschutter van de NH-90 maritieme gevechtshelikopter van de Friesland schakelde daarom de buitenboordmotoren van het smokkelvaartuig uit. Hierbij vatte het vaartuig vlam en zonk het naar de bodem van de Caribische Zee. De bemanning van het vaartuig werd gered door de Friesland.

Mijnenjager Zr.Ms. Makkum nam de afgelopen drie maanden deel aan diverse internationale oefeningen. Zij maakte deel uit van de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG-1). SNMCMG-1 is een permanent multinationaal vlootverband dat bestaat uit mijnenjagers en mijnenvegers die direct kunnen worden ingezet wanneer dat nodig is. Samen met diverse NAVO partners nam de Makkum deel aan mijnenbestrijdingsoefeningen zoals Sandy Coast. Ook nam het schip deel aan Trident Juncture, de grootste NAVO oefening sinds 2002.

De Zr.Ms. Makkum

Mariniers op tijd thuis om pakjesavond te vieren (Foto: Koninklijke Marine)Mariniers op tijd thuis om pakjesavond te vieren (Foto: Koninklijke Marine)

Uitslag Ballon d'Or uitgelekt: 'Modric winnaar, Messi vijfde'

De uitslag van de Ballon d'Or is enkele uren voor de uitreiking uitgelekt op sociale media. Naar verluidt wordt Luka Modric de winnaar.

Op een lijst die op het internet circuleert staat de complete rangschikking van de dertig overgebleven kanshebbers. Real Madrid-middenvelder Modric is de winnaar en Cristiano Ronaldo eindigt op de tweede plaats. Antoine Griezmann is derde, terwijl Lionel Messi genoegen moet nemen met de vijfde plaats.

France Football organiseert de Ballon d'Or en heeft in de loop van maandag al een deel van de uitslag bekendgemaakt op sociale media. De uitslag van het Franse tijdschrift komt overeen met de lijst die circuleert op het internet. De uitslag is bepaald door een groep internationale voetbaljournalisten en Modric heeft in totaal 753 punten gekregen, waarmee hij de overtuigende winnaar is.

De Kroatisch international laat Ronaldo (476 punten) ver achter zich en Griezmann (414) finisht daar vlak achter. Paris Saint-Germain-aanvaller Kylian Mbappé komt net tekort voor het podium, maar hij blijft wel Messi voor. De afgelopen tien jaar ging de Ballon d'Or steevast naar Messi of Ronaldo, maar deze hegemonie lijkt maandagavond te worden doorbroken. In Parijs wordt de Ballon d'Or later op de avond uitgereikt.

Speelgoed naar Heroes of the Storm

Blizzard heeft speelgoed aangekondigd voor Heroes of the Storm. Dit is natuurlijk voor het nieuwe Winter Event dat plaatsvindt van 11 december tot 7 januari. Het evenement betekent nieuwe skins, andere cosmetics en een speelbord vol met quests.

In de trailer zien we hoe een jongetje, overigens ook een nieuwe announcer, speelt met zijn speelgoed en een episch verhaal vertelt. Skins zijn er onder andere voor Stiches en Valeera, maar ook mounts mogen niet ontbreken. Via het nieuwe bordspel (in principe een hub voor event quests) kun je speciale rewards vrijspelen. De ultieme reward is de announcer zelf.

Bekijk het allemaal eens rustig terug in onderstaande trailer.

Kabinet investeert 130 miljoen extra in Rotterdam Zuid

In Rotterdam Zuid wordt door gemeente en rijk in totaal 260 miljoen euro geïnvesteerd om het leven in de wijken te verbeteren op het gebied van onderwijs, wonen, werken, veiligheid en cultuur. De verbeteringen moeten het perspectief van de bewoners van Rotterdam Zuid de komende jaren verbeteren. Ministers Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Richard Moti (wethouder Nationaal Programma Rotterdam Zuid, NPRZ) ondertekenen vandaag de Regio Deal Rotterdam Zuid. Met de Regio Deal wordt een stevige impuls gegeven aan het NPRZ dat als doel heeft om de achterstandspositie van Rotterdam Zuid in 2030 te laten stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden.

Minister Schouten: “De afgelopen maanden is er door alle betrokken partijen hard gewerkt om deze Regio Deal te realiseren. Het resultaat mag er zijn. De komende jaren gaan we aan het werk om de bewoners van Rotterdam Zuid een beter perspectief te bieden. Iedereen in Nederland verdient goed onderwijs, kans op een leuke baan en een veilige leefomgeving. De komende jaren gaan wij samen met de gemeente Rotterdam en het NPRZ aan de slag om het welzijn en de welvaart van Rotterdammers op Zuid te verbeteren.”

Minister Ollongren: “We gaan hier samen 1400 particuliere woningen in slechte staat concreet aanpakken: van sloop naar nieuwbouw, samenvoegen van appartementen, kluswoningen en investeren in een fijnere, veiliger buurt. Het gaat om 7 wijken, vooral Carnisse. We werken al jaren samen met Rotterdam, corporaties en marktpartijen in een Nationaal Programma. Daarbij wordt juist niet van alles bedacht in Den Haag maar echt samen met partijen, buurten en wijken hier. Het aardgasvrij maken van Rotterdam Zuid is ook een belangrijke inzet van BZK, altijd op vrijwillige basis. De ervaringen die we opdoen met pilots op Zuid helpen ook voor andere gebieden in Nederland.”

Wethouder Moti: "Het college van Rotterdam is erg blij dat het kabinet heeft besloten om extra geld uit te trekken voor Rotterdam Zuid. Een groot deel daarvan komt ten goede aan onderwijs en meer kansen op werk. Daarmee kunnen we voor een heuse doorbraak zorgen om het leven voor onze bewoners op Zuid en hun kinderen significant beter te maken."

De Skyline van Rotterdam, vanaf de Euromast. (foto: Dj-Larson)
De Skyline van Rotterdam, vanaf de Euromast. (foto: Dj-Larson)

Hamas veroordeelt zes Palestijnen ter dood

Een door Hamas gecontroleerde rechtbank heeft maandag zes Palestijnen ter dood veroordeeld. De zes mannen werden verdacht van collaboratie met Israël. Acht andere verdachten werden veroordeeld tot verschillende gevangenisstraffen.

De ter dood veroordeelden worden gestraft, omdat zij mee zouden geholpen met een, mislukte, Israëlische commando-actie tegen Hamas waarbij zeven Palestijnse terroristen en één soldaat het leven lieten. Hamas wist te melden dat de veroordeelden ook al bij eerdere verdachte acties waren betrokken. Vijf veroordeelden zullen worden opgehangen en ééntje zal door een vuurpeloton beloond worden voor zijn werk voor de 'vijand van Hamas'.

Hamas heeft sinds 2007 ongeveer 28 Palestijnen geëxecuteerd, voornamelijk vanwege het helpen van Israëlische veiligheids- of geheime diensten. Deze serie veroordelingen is de grootste sinds de terroristenbeweging, die uit is op de totale vernietiging van Israël, in 2007 controle wist te krijgen over de Palestijnse gebieden.

WK hockey: Winst Argentinië, gelijkspel bij Spanje-Frankrijk

Argentinië is zo goed als zeker van directe plaatsing voor de kwartfinales van het WK in Bhubaneswar. De olympisch kampioen won maandag ook zijn tweede groepsduel. Na winst op Spanje (4-3) volgde een overwinning op Nieuw-Zeeland (3-0). Het andere duel in deze poule tussen Spanje en Frankrijk eindigde verrassend in remise: 1-1.

Spanje - Frankrijk (1-1)
6' 0-1 Frankrijk Timothée Clément
48' 1-1 Spanje Alvaro Iglesias

Frankrijk heeft voor een verrassing gezorgd door Spanje op 1-1 te houden, maar vergat te stunten door de drie punten te pakken. Negen minuten voor tijd mocht Hugo Genestet bij de gelijke stand aanleggen voor een strafbal. Echter, doelman Quico Cortes dook in de goede hoek en hield de bal met de handschoen uit het doel.

De Fransen, die net als de Spanjaarden het eerste WK-duel hadden verloren, kwamen al na zes minuten op voorsprong. Na een goede combinatie in de Spaanse cirkel haalde Victor Charlet met de backhand uit. De jongste speler van het toernooi, Timothée Clément, veranderde de bal vlak voor de neus van Cortes doeltreffend van richting.

Kansen voor Spanje
Spanje ging daarna op jacht naar de gelijkmaker. Liefst zeven corners bleven onbenut en Enrique Gonzalez hielp de grootste kans om zeep. De aanvaller wilde de bal uit de lucht op doel schieten, maar oog-in-oog met de goed keepende Arthur Thieffry raakte hij de bal niet goed, waardoor zijn inzet naast het doel belandde.

Frankrijk stond zwaar onder druk. Af en toe kwamen de Fransen er gevaarlijk uit. Gaspard Baumgarten zag zijn inzet naast het doel gaan en een rebound uit een corner van Maximilien Branicki ging voorlangs.

Gelijkmaker
Spanje maakte uiteindelijk in het vierde kwart gelijk. Daarbij profiteerde de ploeg van de groene kaart van Pieter van Straaten. De voormalige speler van hdm zat aan de kant vanwege een overtreding. Een snelle aanvalscombinatie was de Franse verdediging te machtig. Alvaro Iglesias gaf het laatste tikje.

Vervolgens kreeg Frankrijk de kans om de overwinning te pakken, maar Cortes voorkwam een Franse stunt en een tweede nederlaag voor de Spanjaarden.

Nieuw-Zeeland - Argentinië (0-3)
23' 0-1 Argentinië Agustin Mazzilli
41' 0-2 Argentinië Lucas Vila
55' 0-3 (sc) Argentinië Lucas Martinez

Meteen na de afslag werd de Argentijnse keeper Juan Vivaldi tot twee keer toe op de proef gesteld. Met een lange scoop van achteruit zocht Nieuw-Zeeland meteen de aanval op. Het Argentijnse doel werd ook gelijk onder vuur genomen. Vivaldi redde waarna Hugo Inglis in de rebound er ook niet in slaagde de doelman te passeren. Op nog een strafcorner na waren dit wel de kansen voor Nieuw-Zeeland in de eerste helft.

Nadat Juan Lopez en Lucas Vila in het eerste kwart kleine kansjes onbenut lieten, kwamen de Argentijnen in de 23ste minuut op voorsprong. Opnieuw was Agustin Mazzilli de doelpuntenmaker. Het was voor de aanvaller van Pinoké alweer de derde treffer op dit WK. Gonzalo Peillat verzond een strakke pass, die door Mazzilli werd aangenomen en vervolgens met de backhand in de kruising geschoten.

Argentinië neemt afstand van Nieuw-Zeeland
Vila verdubbelde na rust de score voor Argentinië. Blair Tarrant dacht rustig uit te verdedigen en had geen oog voor Vila. De Argentijn plukte de bal van de stick en liet vervolgens doelman Richard Joyce kansloos. Tarrant vroeg nog een referral aan. De verdediger van Rotterdam kreeg echter geen gelijk van de videoscheidsrechter.

In het vierde kwart besliste Argentinië het duel definitief in zijn voordeel. Een strafcornervariant werd in eerste instantie nog gered door Joyce. In rebound had de keeper geen antwoord op de inzet van Lucas Martinez.

Deelnemers uit 28 landen op aankomende PDC WK

Op het aanstaande wereldkampioenschap darts van de PDC doen deelnememers uit 28 landen mee. Het deelnemersveld is uitgebreid van 72 naar 96 spelers. Het aantal nationaliteiten is hierdoor gegroeid van 24 naar 28 landen.

Engeland spant de kroon met liefst 34 deelnemers op aankomende WK. Nederland vaardigt dertien spelers af, dit is een record. Het zijn Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen, Jermaine Wattimena, Benito van de Pas, Danny Noppert, Jeffrey de Zwaan, Jan Dekker, Ron Meulenkamp, Vincent van der Voort, Jeffrey de Graaf, Yordi Meeuwisse en Geert Nentjes. Australië levert vijf deelnemers af, gevolgd door Schotland, Noord-Ierland en Duitsland met elk vier spelers.

Drie van de in totaal 96 deelnemers komend uit Wales. Terwijl Oostenrijk, België, Spanje, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Filipijnen en Rusland ieder twee afgevaardigden hebben. Brazilië, China, Tsjechië, Hong Kong, India, Litouwen, Polen, Portugal, Zuid-Afrika, Singapore, Zweden en de Verenigde Staten hebben elk één deelnemer op het WK. Het WK begint over tien dagen. De finale is op 1 januari. 

Engeland gastvrouw EK 2021

Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen wordt in 2021 gespeeld in Engeland. De UEFA heeft maandag het toernooi aan de Engelsen toegekend, ze waren ook de enige kandidaat. Nederland moet zich dan wel eerst kwalificeren. De loting voor de EK-kwalificatie vindt op 22 februari plaats. Aan het toernooi mogen zestien landen meedoen.

Engeland organiseerde in 2005 ook al het EK voor voetbalsters. Duitsland boekte toen hun vierde Europese titel op een rij. Met het Engelse vrouwenvoetbal gaat het goed. Het elftal haalde op het vorige EK de halve finales. Ze werden met 3-0 verslagen door het Nederlands elftal. De Lionesses zijn ook van de partij op het aanstaande wereldkampioenschap in Frankrijk.

Er zal worden gespeeld in de volgende stadions: Brighton & Hove Albion's Amex Stadium, Brentford's Community Stadium, MK Dons' Stadium MK, Manchester City's Academy Stadium, Nottingham Forest's City Ground, Rotherham's New York Stadium, Sheffield United's Bramall Lane and Southampton's St Mary's Stadium. De finale van het EK zal worden gespeeld op Wembley. De Londense voetbaltempel is een jaar eerder ook al het decor van de beslissende fase van het EK voor mannen. Dan zijn de halve finales en de eindstrijd op Wembley.

Engeland is als gastland al verzekerd van deelname aan het EK. Op 22 februari gaan de overige landen in de pot voor de loting van de kwalificatie, dat na het WK begint. De negen groepswinnaars en drie beste nummers twee plaatsen zich voor de continentale eindronde, de andere zes landen die als tweede eindigen in hun poule strijden in de play-offs om de drie resterende tickets.

Tukkende Teslarijder van snelweg gehaald

Een groepje sneldenkende politie-agenten in de Amerikaanse stad Palo-Alto hebben een op de snelweg rijdende Tesla Model S tot stoppen gedwongen, nadat bleek dat de bestuurder slapend achter het stuur zat.

De snelwegpolitie zag de auto te snel rijden en wilde de bestuurder bekeuren, maar ze kwamen er al snel achter dat de beste man achter het stuur zat te slapen. De agenten probeerden de man met sirenes, claxons en zelfs door te schreeuwen, wakker te maken, maar de man bleef lekker doorronken terwijl zijn auto met een lekker vaartje over de snelweg reed.


Tukkende Teslarijder (Bron: Youtube)

Een agent had het slimme idee om de Tesla door politie-auto's te omringen om daarna langszaam de snelheid te verlagen. Het idee was dat de Tesla op auto-pilot zou rijden en dus het rijgedrag zou aanpassen aan de omgeving. En dat lukte, na ruim tien kilometer wisten de agenten de auto tot stilstand te krijgen en konden ze eindelijk de eigenaar wakker maken.

De bestuurder, de 45-jarige Alexander Smalek, werd gevraagd om een aantal simpele tests uit te voeren om te controleren of hij gedronken had. Die tests kon hij niet succesvol uitvoeren, dus werd de Tukkende Teslarijder gearresteerd op verdenking van het rijden onder invloed en hij zit op dit moment nog vast.

De politie moet nog verifiëren of de Tesla inderdaad op auto-pilot stond, maar vermoed wel dat de auto op driver-assist-mode gestaan moet hebben. Autobedrijf Tesla meldt echter dat de auto in dat geval altijd controleert of de chauffeur nog reageert op signalen en als deze niet meer reageert, de auto zelfstandig besluit om veilig tot stilstand te komen. Dit lijkt in tegenspraak te zijn met het verhaal dat de man slapend over de snelweg reed.

Subsidieloze procedure voor windpark Noordzee

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt opnieuw een procedure open om zonder subsidie een windpark in de Noordzee te bouwen en te exploiteren. De openstelling is voor de kavels III en IV van het windenergiegebied Hollandse Kust (zuid). Het windpark zal ongeveer 700 MW aan duurzame energie opwekken, voldoende om ongeveer een miljoen huishoudens van duurzame stroom te voorzien.

De kostprijs voor wind op zee is de afgelopen jaren, mede door de Nederlandse aanpak, spectaculair gedaald. In overleg met marktpartijen is daarom besloten ook voor de kavels III en IV van Hollandse Kust (zuid) een procedure zonder subsidie open te stellen. Deze procedure is vergelijkbaar met die voor de kavels I en II. Anders is dat de kavels III en IV zich deels binnen de ’12-mijlszone’ bevinden, waar de Nederlandse staat eigenaar is van de zeebodem. Om het eigenaarschap van het toekomstige windpark goed te regelen, rekent het Rijksvastgoedbedrijf een opstalvergoeding, gebaseerd op een bedrag € 0,98 per MWh per jaar (exclusief indexatie). EU-wetgeving over staatssteun bepaalt dat deze vergoeding marktconform moet zijn. Medio december wordt de opstalovereenkomst met de voorwaarden voor verkrijging van het opstalrecht gepubliceerd.

Dit is de tweede keer dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een procedure openstelt om zonder subsidie een windpark te bouwen en te exploiteren. In 2018 kreeg Nuon/Vattenvall de vergunning om een windpark op kavels I en II van Hollandse Kust (zuid) te gaan bouwen en exploiteren. Dit windpark moet in 2023 gereed zijn en wordt daarmee ’s werelds eerste windpark dat zonder subsidie gebouwd zal zijn. Tot 2030 wordt in Nederland hard gewerkt aan de aanleg van windparken die, tezamen met de reeds bestaande windparken, een totaal vermogen van ruim 11.500 MW hebben en daarmee behoren tot de grootste ter wereld. Al deze windparken worden door TenneT aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Met deze grote windparken dragen we veel bij aan de energietransitie. Ze hebben voldoende capaciteit om miljoenen huishoudens van duurzaam opgewekte stroom te voorzien. Tegelijkertijd voelen andere groene energie technieken de druk om ook snel goedkoper te worden.

Opnieuw subsidieloze procedure voor windpark Noordzee (Stockfoto PXHere)
Opnieuw subsidieloze procedure voor windpark Noordzee (Stockfoto PXHere)

Belgische regering staat op omvallen vanwege Marrakeshpact

De Belgische regering dreigt te vallen over het omstreden migratiepact van Marrakesh. Coalitiepartij N-VA laat weten de regering te laten vallen als zij overgaat tot ondertekening van het verdrag.

De N-VA is een Vlaams-nationalistische partij, ze zitten in een coalitie samen met Mouvement Réformateur, de partij van premier Michel. In die coalitie leek lange tijd niks aan de hand omtrent het VN-pact. Totdat de N-VA bij de lokale verkiezingen flink verloor en daardoor de hete adem van Vlaams Belang in de nek voelde. Waar de partij eerst nog instemde met 'actieve promotie' van het pact zegt partijvoorzitter De Wever nu: 'Een regering die naar Marrakesh gaat, steunen we niet'. 

Daarmee staan de verhoudingen binnen de Belgische regering op scherp. Premier Michel beloofde eerder dat zijn land het verdrag zou ondertekenen. Daarop terugkomen zou voor hem een grote vernedering zijn, zowel nationaal als internationaal. In verschillende West-Europese landen zijn spanningen rondom het pact opgelost met een aanvullende verklaring. Maar ook dat gaat De Wever niet ver genoeg. Hij laat expliciet weten niet akkoord te zullen gaan met ondertekening van het verdrag, ook niet met inlegvel. Beide partijen laten weten nog te werken aan een oplossing, maar volgens experts is de kans op succes klein. 

Zo zegt politicoloog Carl Devos tegen NRC dat de kans 'behoorlijk groot' is dat de Belgische regering deze ruzie niet overleeft. Als de regering daadwerkelijk valt breekt daarmee een chaotische tijd aan in de Belgische politiek. Nieuwe verkiezingen moeten dan plaatsvinden binnen 40 dagen. Daarmee vallen ze vlak voor de Europese verkiezingen. Die dan dus gehouden zullen worden tijdens de kabinetsformatie. Dat zal onherroepelijk chaos tot gevolg hebben. Een andere optie is om de boel te rekken middels een gedoogkabinet. Maar dat kabinet is dan feitelijk vleugellam. Ook een volstrekt onwenselijke situatie.

Afbouw gaswinning Groningen op koers

De gaswinning uit het Groningenveld daalt al vanaf 2023 onder de vijf miljard Nm3. De maatregelen die het kabinet heeft genomen om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te beëindigen, liggen daarmee op koers. Vooral door de bouw van een nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek en de verwachte extra inkoop van stikstof zal de gaswinning in Groningen na 2022 nog slechts in beperkte mate nodig zijn.

Dat schrijft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. In maart besloot het kabinet de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te beëindigen waardoor het veiliger wordt in de regio. Uit de voortgangsbrief blijkt dat een aantal aanvullende maatregelen dat in maart is aangekondigd meer en sneller resultaat oplevert dan was voorzien. Zo kan er meer stikstof worden ingekocht waarmee hoogcalorisch gas uit de kleine gasvelden en uit het buitenland wordt omgezet in laagcalorisch gas. Dit leidt eind 2019 al tot een extra daling van de vraag naar laagcalorisch gas uit Groningen met 1 tot 1,5 miljard Nm3. Ook de versnelde afbouw van de export naar Duitsland verloopt voorspoedig.

De opbrengst van de aanvullende maatregelen en de oplevering begin 2022 van de nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek leiden tot een scherpe daling van de resterende gaswinning uit het Groningenveld na 2022. In de periode daarna wordt de gaswinning in Groningen helemaal afgebouwd. Daarvoor wordt een operationeel afbouwplan opgesteld, waarbij ook de mogelijkheid om de buffer in de ondergrondse opslag bij Norg te vullen met geconverteerd hoogcalorisch gas wordt onderzocht.

De snelle daling van de gaswinning na 2022 heeft ook gevolgen voor de ombouw van de industriële grootverbruikers van Groningengas. Na 2022 zal de ombouw van Groningengas naar hoogcalorisch gas minder effect hebben op het terugbrengen van de gaswinning in Groningenveld. Er is dan namelijk voldoende stikstofcapaciteit om in een groot deel van het jaar alle nog aangeslotenbedrijven te voorzien van geconverteerd hoogcalorisch gas (pseudo-Groningengas). Dit maakt het mogelijk om bij de ombouw van de meeste industriële grootverbruikers direct in te zetten op duurzame alternatieven in plaats van op een tijdelijke overstap van laag- naar hoogcalorisch gas. Dit draagt ook bij aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord

Voor het behalen van het afbouwpad is het echter wel noodzakelijk dat de grootste verbruikers voor oktober 2022 van het laagcalorisch gas afschakelen. Het gaat in totaal om negen bedrijven die jaarlijks meer dan 100 miljoen Nm3 verbruiken. Met een aantal van deze bedrijven zijn reeds afspraken gemaakt over de ombouw. Omdat de ombouw van al deze bedrijven essentieel is voor het tijdig bereiken van het door het Staatstoezicht op de Mijnen geadviseerde veilige winningsniveau van 12 miljard Nm3, zal minister Wiebes deze bedrijven wettelijk verplichten om af te schakelen van Gronings gas. Voor zover noodzakelijk kunnen deze bedrijven aanspraak maken op nadeelcompensatie.

Afbouw gaswinning Groningen op koers (Stockfoto: PXhere)
Afbouw gaswinning Groningen op koers (Stockfoto: PXhere)

All Blacks Sevens winnen eerste toernooi World Series

In Dubai is het nieuwe seizoen in de Sevens World Series van start gegaan, het hoogste niveau van het internationale rugby sevens. De winst in het eerste toernooi ging naar Nieuw-Zeeland, nadat de All Blacks Sevens in de finale wonnen van de Verenigde Staten.

Nieuw-Zeeland kwam de groepsfase met drie zeges door: 28-7 tegen Wales, 28-17 tegen Spanje en 24-7 tegen de VS. De Amerikanen wonnen dan weer met 29-0 van Spanje en 33-12 van Wales. In de kwartfinales rekende Nieuw-Zeeland met 21-7 af met Schotland, gevolgd door een nipte 7-5 overwinning tegen Engeland. De VS won met 24-12 van Fiji en was in de halve finales met 22-17 te sterk voor Australië.

In de finale werd de score geopend door een try van Tone Ng Shiu, maar dankzij Stephen Tomasin kwam de VS in de tweede helft weer terug. Dylan Collier trok vervolgens ten strijde en drukte de try, nadat de Amerikaan Carlin Isles - de snelste rugbyspeler ter wereld - nét tekort kwam om hem terug te halen. Ngarohi McGarvey Black plakte er nog een try aan vast, waardoor de All Blacks Sevens met 21-5 wonnen.

De hoogtepunten van de kwartfinales tot en met de finale (Bron: YouTube)

Idioot drogeert Sinterklaas

Een Sinterklaas-viering van een kinderdagverblijf in Amsterdam-oost is niet helemaal verlopen zoals gepland. Sinterklaas kon niet meer komen. Hij was namelijk gedrogeerd.

Dat deelde de opvang maandagochtend met de ouders van de kinderen. 'De mensheid lijkt wel door te draaien', schrijft de crèche in de mail die het slechte nieuws bracht. Sinterklaas kwam al jaren op bezoek in de opvang, maar moest dit jaar dus ontbreken.

De Sint was eerder vanochtend gedrogeerd tijdens een bezoekje aan een kantine. Daar is hij door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. 'Er had niet meer dan een halve gram in zijn frisdrank moeten zitten en dan was de Sint er niet meer geweest', schrijft de kinderopvang. Wat er in het drankje van de goedheiligman was gestopt, is niet duidelijk.

Gelukkig voor de kinderen in de opvang konden de Pieten nog wel komen. Het kinderdagverblijf wil geen verdere details geven over het incident.

29-jarige belt 112 om politie te bedreigen

En dat mag natuurlijk niet. Een arrestatieteam heeft daarom maandagmiddag een man in de buurt van zijn woning in het centrum in Tilburg aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij eerder vandaag de politie telefonisch en met een briefje had bedreigd, hij zou politieagenten iets aan doen.

Om 10.00 uur kwam er bij de 112-centrale een telefoontje binnen van een onbekende man. In dat telefoontje bedreigde hij de politie. Ook werd er door een onbekende man een briefje met bedreigingen neergelegd op de balie van het bureau aan de Stationsstraat in Tilburg.

Het vermoeden bestond dat het om dezelfde man ging. Er is direct een onderzoek gestart en de identiteit van de man kon snel achterhaald worden. De 29-jarige Tilburger is om 15.45 uur aangehouden.

29-jarige belt 112 om politie te bedreigen (Foto ter illustratie ©Pxhere)
29-jarige belt 112 om politie te bedreigen (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Hoedt ziet manager ontslagen worden bij Southampton

Mark Hughes is niet langer de manager van Southampton. De 55-jarige Welshman is maandag ontslagen door de club.

Southampton pakte zaterdagmiddag een punt tegen Manchester United (2-2), maar de ploeg bezet naar veertien wedstrijden de achttiende plek in de Premier League met slechts negen punten. De voorsprong op hekkensluiter Fulham is slechts één punt, waar nummer zeventien Huddersfield Town één punt meer heeft.

Hughes was sinds halverwege maart manager van Southampton, toen hij Mauricio Pellegrino opvolgde en een contract tekende tot de zomer van 2021. De ploeg eindigde afgelopen seizoen op de zeventiende plek in de Premier League, slechts drie punten boven de degradatiestreep.

The Saints wonnen dit seizoen slechts één keer in de Premier League, op 1 september met 0-2 op bezoek bij Crystal Palace. Er werd zeven keer verloren, waaronder met 6-1 tegen Manchester City.

Assistent-coach Kelvin Davis neemt komende woensdag de honneurs waar in de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Komende zaterdag staat de degradatiekraker tegen Cardiff City op het programma.

De Bever stopt als bondscoach BMX'ers

Bas de Bever stopt aan het eind van dit jaar als bondscoach van de Nederlandse BMX-selectie. De 50-jarige coach was vijftien jaar coach van de fietscrossers en maakte drie Olympische Spelen mee: Peking (2008), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016).

"Coachen is een fantastisch vak", laat De Bever weten in het persbericht van de KNWU, de Nederlandse wielerbond, "maar het geeft over zo'n lange periode ook de nodig stress. Mijn gevoel zegt dat het nu tijd is voor een nieuw hoofdstuk."

Onde de leiding van de 50-jarige coach werden Niek Kimmann (2015) en Laura Smulders (2018) wereldkampioen, fietste Smulders naar olympisch brons in Londen en veroverde Jelle van Gorkom in Rio zilver.

Het grooste dieptepunt in het vijftienjarige bondscoachschap van De Bever was het zware trainingsongeval van Van Gorkom begin dit jaar. Van Gorkom raakte dit jaar zwaar geblesseerd, wat uiteindelijk het einde van zijn carrière betekende. Het voorval en de gevolgen raakten De Bever, die na het ongeluk wekenlang slecht sliep door schuldgevoelens, diep.

Voor de nieuwe KNWU-voorzitter Thorwald Veneberg moet opnieuw op zoek naar een andere bondscoach. "Het is altijd lastig om afscheid te moeten nemen van een topcoach en een fijne collega. Bas heeft een enorme bijdrage geleverd aan het niveau van de huidige BMX-topsport in Nederland. Hij heeft met zijn sporters in de afgelopen jaren vele successen behaald. Wij gaan onderzoeken wat de beste oplossing voor de sporters wordt als Bas vertrokken is."

'Zwarte Piet' nog voortvluchtig na schietincident Utrecht

Bij een schietincident in de Rietstraat in Utrecht is rond 13:00 uur één gewonde gevallen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht meldt de politie op Twitter. Het is onbekend hoe het met het slachtoffer is.

In verband met de schietpartij vliegt er momenteel een heli boven het gebied, om mee te zoeken naar de dader of daders. De politie doet onderzoek en vraagt getuigen zich te melden. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Update 14:03 uur
De politie meldt op Twitter dat getuigen hebben gezegd dat de dader zich mogelijk vermomd heeft als Zwarte Piet. Het team onderzoekt die informatie. Het slachtoffer zou inmiddels zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

RTV Utrecht meldt dat bewoners beweren dat het slachtoffer, een man, in zijn arm is geschoten.

Update 16:43 uur
De politie laat weten dat er nog steeds geen verdachte is aangehouden. De verdachte(n) vluchtte(n) na de schietpartij weg in een zwarte Volkswagen Transporter, die kort na het incident werd aangetroffen in de Schutstraat. Het slachtoffer raakte lichtgewond volgens de politie.

Nederland treft Engeland bij 'Final Four' van Nations League

Nederland is gekoppeld aan Engeland bij de Final Four van de Nations League. Bij winst volgt een finale tegen Portugal of Zwitserland.

Alle groepswinnaars van Divisie A van de Nations League gingen maandagmiddag in de koker in Dublin en Nederland, Zwitserland, Engeland en Portugal weten dankzij Robbie Keane nu eindelijk tegen wie ze het moeten opnemen in juni 2019. Alle wedstrijden worden gespeeld in Portugal, zo maakte de UEFA voorafgaand aan de loting bekend.

Oranje speelt op 6 juni tegen de Engelsen en de andere halve finale wordt een dag eerder afgewerkt. De strijd om plek drie wordt dan op de 9e juni gespeeld en later op de dag volgt de grote finale van het toernooi. Daar wordt gespeeld om de beker en om een geldsom van zes miljoen euro. Een EK-ticket is niet te verdienen voor de winnaar van het toernooi.

Indien Nederland er niet in slaagt om via de EK-kwalificatie te plaatsen voor het eindtoernooi, volgt in maart 2020 een herkansing via de play-offs. Het Nederlands elftal strijdt in dat geval met de vier beste landen uit Divisie A die ook nog niet zijn gekwalificeerd. Ook de divisies B, C en D leveren via play-offs nog ieder één EK-ganger.

Het is dus in theorie mogelijk dat Nederland de Nations League wint, maar niet naar het EK gaat. In de kwalificatiecyclus werd Oranje zondag gekoppeld aan Duitsland, Estland, Noord-Ierland en Wit-Rusland. De nummers 1 en 2 van de poule gaan rechtstreeks naar het EK van 2020. Mocht dat niet lukken, gelden de play-offs als een extra vangnet. Dat voordeel heeft Nederland afgedwongen door de goede prestaties in de Nations League.

'Alcohol maakt meer kapot dan je lief is'

Op 9 februari 2018 werd een vrouw in haar woning in Warfhuizen op zeer gewelddadige wijze om het leven gebracht. Zij werd op de grond geduwd, er is op haar hoofd gestampt en er zijn messteken in haar halstreek en in haar gezicht toegebracht. De officier van justitie houdt de 33-jarige verdachte hiervoor verantwoordelijk en eiste op de zitting 7 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging voor het plegen van doodslag.

De officier stelde op zitting de vraag: ‘waarom?’ Ruzie over het alcoholgebruik van verdachte. Ruzie omdat zij niet de kamer in mocht komen om hem daar mee te confronteren. Alcoholgebruik mocht niet in de woning, dat hadden zij afgesproken. Ze hadden elkaar ontmoet en juist samen opgetrokken tegen de alcohol, maar verdachte viel af en toe terug. Dit wilde het slachtoffer niet en zeker niet in huis. Het slachtoffer had het beste met verdachte voor, wilde dat hij niet zou drinken en moest dat bekopen met de dood voor ‘een kansloze ruzie.’

Ontdekking van het feit
Verdachte heeft na haar dood twee dagen in de woning voortgeleefd zonder melding te maken van haar dood. Ook reageerde hij niet op bezorgde berichten van nabestaanden. Op 11 februari gaat de politie naar de woning maar verdachte laat ze niet binnen. De politie belt met de moeder van verdachte en die gaat naar de woning en iets later belt de moeder van verdachte, 112. De politie komt en vindt het levenloze lichaam.

Doodslag en TBS met dwangverpleging
Verdachte heeft het slachtoffer om het leven gebracht op zeer gewelddadige wijze en volgens de officier van justitie in een opwelling. De verklaring van verdachte hierover is dat hij in een razernij door ging en pas later bij zinnen kwam. De officier vindt dat verdachte een langdurige gevangenisstraf van 7 jaar moet krijgen voor het plegen van doodslag.

Maar, ‘alleen een gevangenisstraf is niet voldoende om het gevaar dat van verdachte uitgaat in te dammen.’ Verdachte heeft al zijn leven lang intensieve ondersteuning en loopt in allerlei zorg- en hulptrajecten, inclusief daarbij behorende opnames in klinieken. Dit heeft nooit geleid tot de beoogde stabiliteit dan wel gedragsverandering. Hulp was en is altijd nodig. Het is voor de maatschappij, voor de veiligheid van anderen, noodzakelijk dat de TBS met dwangmaatregel wordt opgelegd.'

De rechtbank doet op 17 december 2018 uitspraak.

Alcohol maakt meer kapot dan je lief is (Foto ter illustratie ©Pxhere)
'Alcohol maakt meer kapot dan je lief is' (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Tot 7 jaar celstraf voor plofkraken in Duitsland

Vijf mannen die in 2017 in Duitsland één of meerdere plofkraken hebben gepleegd zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot gevangenisstraffen. De hoofdverdachte, een 29-jarige man uit Utrecht, is veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij 4 plofkraken.

Ontploffing
Alle vijf verdachten waren betrokken bij één of meerdere plofkraken in het Duitse Noordrijn Westfalen, vlak over de grens. Telkens is geprobeerd om de geldautomaten tot ontploffing te brengen en daaruit geld te stelen. Dat is een aantal keren gelukt en toen zijn er aanzienlijke geldbedragen gestolen. Telkens gebruikten de verdachten een snelle Audi om te vluchten en weer richting Nederland te rijden. Op 7 augustus 2017 kreeg de Nederlandse politie melding van een plofkraak in het Duitse Rheine. Rond kwart voor 3 ’s nachts zagen agenten een Audi met zeer hoge snelheid over de A1 rijden. Bij Blaricum verliet de auto de snelweg en is de achtervolging ingezet. Nadat stoptekens, optische- en geluidssignalen genegeerd werden, is de Audi gedwongen te stoppen. De 29- jarige Utrechter en een 26-jarige medeverdachte, ook uit Utrecht, zijn aangehouden. Zij droegen allebei een kogelwerend vest, handschoenen en regenbroeken.

De Audi is in beslag genomen en onderzocht. In de auto zijn DNA sporen van meerdere personen gevonden. Onder andere deze sporen leidden de politie naar de drie andere verdachten. Op grond van dit bewijs, de verklaring van een getuige, de interpretatie van telecom- en locatiegegevens en de resultaten van forensisch onderzoek staat het vast dat de vijf Utrechters verantwoordelijk zijn voor de plofkraken.

Het gaat bij plofkraken om brutale en zeer ernstige feiten die, naast maatschappelijke onrust, veel schade veroorzaken. Die schade bestaat niet alleen uit het buitgemaakte geld, maar bestaat ook uit de schade door de ontploffingen. De verdachten hebben de beschuldigingen altijd ontkend en hebben er verder het zwijgen toegedaan. De rechtbank leidt daaruit af dat de mannen over de aard en de ernst van deze misdrijven in wezen de schouders ophalen en de belangen van anderen volstrekt ondergeschikt maken en op de koop toe nemen bij hun najagen van geldelijk gewin. Geen van hen heeft ook maar enige verantwoordelijkheid genomen.

Criminele organisatie
De 29-jarige hoofdverdachte en de 26-jarige man uit Utrecht zijn ook veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Zij hebben onder andere kentekenplaten en auto’s gestolen die ze gebruikt hebben bij de plofkraken. De 26-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. De overige drie verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar.

Christmas Vacationversiering zorgt voor paniek

In Austin, Texas is wat paniek ontstaan nadat een gezin hun huis versierd had in lijn met de film National Lampoon's Christmas Vacation. Net als in de film heeft de familie een man aan de dakgoot hangen, weliswaar in de vorm van een pop, maar toch.

Meerdere mensen belden inmiddels 911 en één held probeerde de pop zelfs te redden.

Het gezin heeft inmiddels een bordje neergezet waarop staat dat Clark G. onderdeel uitmaakt van de versieringen en dat 911 bellen niet nodig is. 

President Nigeria ontkent kloon te zijn

De president van Nigeria, Muhammadu Buhari, heeft lachend afgedaan met de geruchten dat hij zou zijn overleden en vervangen door een kloon. Hiermee wordt voor eens en voor altijd een einde gemaakt aan de speculaties omtrent zijn vermeende kloonschap.

Buhari verbleef vorig jaar gedurende vijf maanden in Groot Brittannië, waar hij werd behandeld tegen een niet nader genoemde ziekte.

"Veel mensen hoopten dat ik dood zou zijn," zei hij. Hij noemde de mensen die het gerucht verspreidden onwetend en onreligieus.

NHL: Avalanche klopt rivalen Red Wings

In de Little Caesers Arena in Detroit stonden de ijshockeyers van de Red Wings zondagavond tegenover de Colorado Avalanche. Dat werd geen prettige avond voor de Red Wings-fans: de rivalen wonnen met 0-2.

Vooral sinds Bloody Wednesday, een massale vechtpartij tussen de teams in maart 1997, is men niet echt goed bevriend met elkaar. De Red Wings vielen in de eerste periode stevig aan, maar Avalanche-goalie Semyon Varlamov besloot FOK!forummod Drizzt_DoUrden een dienst te bewijzen en hield zijn doel netjes schoon.

'Als je je kansen niet pakt, doet de tegenstander het wel' gaat ook in het ijshockey op, zo bleek: in de tweede periode tekende Nathan MacKinnon voor de 0-1 namens Colorado. De vlag kon bij Drizzt_DoUrden een minuut voor tijd pas echt definitief uit: MacKinnon bediende Gabriel Landeskog en de Zweed besliste het duel, 0-2. Varmlalov stopte uiteindelijk 24 schoten, zijn 24e shutout in de NHL.

Uitslagen NHL zondag
Washington Capitals - Anaheim Ducks 5-6
New York Rangers - Winnipeg Jets 3-4 SO
Chicago Blackhawks - Calgary Flames 2-3
Detroit Red Wings - Colorado Avalanche 0-2
Montreal Canadiens - San Jose Sharks 1-3
Los Angeles Kings - Carolina Hurricanes 2-0

Red Wings - Avalanche (Bron: YouTube)

Op straat gevonden man overleden

De man, die in de nacht van zaterdag op zondag zwaar gewond werd aangetroffen op de Roermondseweg in Steyl, is overleden. Het zou gaan om een 48-jarige inwoner van die plaats.

Lees ook: Zwaargewonde man aangetroffen; politie zoekt getuigen

Passanten vonden de man rond kwart over vier 's nachts. De traumahelikopter kwam er aan te pas om het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te brengen. Aangezien de toedracht nog niet geheel duidelijk is, is de politie nog bezig met het onderzoek. Uit onderzoek zal moeten blijken of een misdrijf uitgesloten kan worden. Getuigen die meer informatie hebben, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie.

19 blokkeerfriezen opnieuw voor de rechter in hoger beroep

Het Openbaar Ministerie trekt het hoger beroep in 15 van de 34 zaken in. In deze 15 zaken hebben de veroordeelden afgezien van het instellen van hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in de strafzaak rond de blokkade van de A7 op 18 november 2017.

Het OM leidt uit hun beslissing om geen hoger beroep in te stellen af, dat zij berusten in de hun opgelegde straf. Met het intrekken van het hoger beroep in deze 15 zaken wordt de straf die hen is opgelegd, en die veelal conform de eis van het OM was, onherroepelijk.

In de overige 19 zaken, waarin ook de verdachten in hoger beroep zijn gegaan, handhaaft het OM het ingestelde hoger beroep. Hoewel de straffen die de rechtbank heeft opgelegd nagenoeg gelijk zijn aan de eisen van de officieren, wil het OM gebruik maken van de mogelijkheid om de feiten waarvoor is vrijgesproken, waaronder de vrijspraak voor het met geweld of bedreigen met geweld verhinderen van een betoging, in hoger beroep opnieuw aan de orde te stellen.

19 blokkeerfriezen opnieuw voor de rechter in hoger beroep (Foto ter illustratie ©Pxhere)
19 blokkeerfriezen opnieuw voor de rechter in hoger beroep (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Ratelband blijft 69 tot hij jarig is

De rechtbank wijzigt de geboortedatum van Emil Ratelband niet. Ratelband vroeg de rechtbank om zijn geboortedatum aan te passen aan zijn gevoelsleeftijd (49). De wet en de jurisprudentie geven hiervoor geen ruimte.

De rechtbank ziet in de argumenten van Ratelband ook geen aanleiding om nieuwe jurisprudentie te maken en hiervoor aansluiting te zoeken bij de wettelijke regelingen voor naams- en geslachtswijziging. Vooral omdat aan leeftijd allerlei rechten en plichten, zoals stemrecht en leerplicht, zijn verbonden terwijl dat bij naam- en geslachtswijziging niet zo is. Die leeftijdsgrenzen zouden bij toewijzing van Ratelbands verzoek hun betekenis verliezen.

Ongewenste juridische en maatschappelijke gevolgen
De rechtbank ziet wel de tendens in de samenleving dat mensen zich steeds langer vitaal en fit voelen, maar ziet daarin geen argument om iemands geboortedatum aan te passen. Ratelbands argument dat hij last heeft van leeftijdsdiscriminatie heeft hij onvoldoende concreet gemaakt. Voor het aan de orde stellen van leeftijdsdiscriminatie bestaan andere wegen dan het aanpassen van de geboortedatum.

Ratelbands beroep op de vrije wil volgt de rechtbank ook niet. Dat gaat immers niet zo ver dat alles wat je wil ook zou moeten kunnen. Het staat Ratelband vrij om zich twintig jaar jonger te voelen en daarnaar te handelen. Aanpassing van zijn geboortedatum zou betekenen dat er twintig jaar verdwijnen in de registers van de burgerlijke stand. Dat zou allerlei ongewenste juridische en maatschappelijke gevolgen hebben. Het belang van registers die juiste feitelijke informatie bevatten, moet voorop staan.

Ratelband blijft 69 (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Ratelband blijft 69 (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Normaal geeft exclusief optreden op Hemelvaartsdag 2019

De Achterhoekse rockband Normaal keert volgend jaar op Hemelvaartsdag weer terug op de bühne voor een exclusief optreden getiteld ‘Olderwets Høken’. Na een afwezigheid van vier jaar komt de groep op 30 mei weer bijeen in Lochem, de plek waar het allemaal ooit begon. Met trots maakt de band ook een deel van het voorprogramma bekend voor het dagvullend openlucht concert, namelijk: Rowwen Hèze en De Boetners. De voorverkoop start vrijdag 7 december om 10:00 uur via Ticketmaster.nl.

In 2015 sloot Normaal haar 40-jarig bestaan groots af met ruim 33.000 ‘anhangers’ met het afscheidsconcert ‘Ajuu, de mazzel’ in een uitverkocht GelreDome. Gezondheidsklachten dwongen voorman Bennie Jolink destijds te stoppen met optreden. Een nieuw geneesmiddel geeft vier jaar later weer hoop. De zanger voelt zich weer fit en dan kruipt het artiestenbloed al snel waar het niet gaan kan.

“Ik had begin 2016 helemaal niet meer verwacht dat ik, dankzij een nieuw geneesmiddel, weer zo goed op zou knappen! Het heeft weliswaar twee jaar in beslag genomen, maar het resultaat mag er zijn. Bij de standbeeld onthulling op Hemelvaartsdag was ik erg benieuwd of ik het vol zou kunnen houden, maar het ging prima! Inmiddels ben ik nog weer een stuk vooruit gegaan en verheug me heel erg op 30 mei! Nog eenmaal OLDERWETS høken!" aldus Bennie Jolink.

Normaal gaf haar eerste grote optreden tijdens het Lochem Popfestival in 1975, dat traditioneel op Hemelvaartsdag gehouden werd. De hit 'Oerend hard' volgde in 1977 en al snel werd de harde rockmuziek met een Achterhoeks dialect het handelsmerk van de band. Normaal zet het platteland muzikaal op de kaart. Vier decennia later is de band nog altijd razend populair en niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap. In de afgelopen jaren mocht de band de Edison Oeuvreprijs en de prestigieuze Buma Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Ook verscheen er in 2015 de VPRO documentaire 'Ja, dat was høken, 40 jaar Normaal' en werd er dit jaar nog een standbeeld voor de band onthuld op Hemelvaartsdag in Hummelo, vlakbij het geboortehuis van Bennie Jolink.

Met gastoptredens van onder andere Rowwen Hèze en De Boetners maakt Normaal op Hemelvaartsdag 2019 het cirkeltje rond op het Tractorpulling terrein in Lochem.

IndyCar-coureur Wickens racet door ziekenhuis en probeert te lopen

IndyCar-coureur Robert Wickens raakte in augustus zwaar gewond bij een crash tijdens de race in Pocono en de 29-jarige Canadees is nog lang niet hersteld. Hij heeft ruggengraatletsel opgelopen, met een gedeeltelijke verlamming tot gevolg.

Dat is allemaal niet nieuw en Wickens is al geruime tijd hard aan het werk aan zijn herstel. Daarvan houdt hij zijn fans op social media prima op de hoogte. Zo zien we dat Wickens met zijn rolstoel een kerstboom opgehaald heeft, maar post hij ook filmpjes van voorzichtige - en zwaar geassisteerde - stapjes.

In zijn meest recente tweet zien we dat de Canadees in het ziekenhuis met zijn rolstoel pardoes wordt aangereden...door land- en teamgenoot James Hinchcliffe. De twee maken er vervolgens een flinke race van door het ziekenhuis, waarbij Wickens laat zien nog zeker competitief te zijn.

Huh?

We zijn slechts enkele uren verder en er staan als vanouds grote rode letters voor het Rijksmuseum. Hoewel het logo I Amsterdam vanochtend werd verwijderd, sieren nu de letters HUH het plein, zo meldt AT5.

Het gaat om een stunt van de Amsterdamse kunstenaar Pauline Wiersema. Ze ontwierp de letters voor de Dutch Design Week en haalde ze vandaag van stal. Vrijwel meteen na plaatsing kwamen handhavers poolshoogte nemen.

Protest
De letters HUH vormen een protest tegen het weghalen van het logo. Volgens haar lost het verwijderen van I Amsterdam het drukteprobleem helemaal niet op. 'Er is nu een leegte ontstaan doordat het logo weg is', zegt ze in een reactie tegen AT5. 'Ik wilde de overgang wat soepeler laten verlopen.'

Vanochtend werden de iconische letters I Amsterdam weggehaald onder toeziend oog van toegestroomde toeristen, scholieren en gezinnen. Binnen een kwartier waren alle letters op een oplegger van een vrachtwagen gehesen. De letters worden opgeknapt en zullen daarna de stad doorreizen.

NBA: Davis leidt Pelicans naar winst in Charlotte

De basketballers van de New Orleans Pelicans hebben de twaalfde overwinning van het seizoen in de NBA te pakken. De ploeg ging op bezoek bij de Charlotte Hornets en won met 109-119.

Met name in het tweede kwart sloegen de Pelicans toe: ze gingen de rust in met negen punten voorsprong en wisten dat keurig vast te houden. Anthony Davis was weer eens de grote man: de power forward was goed voor 36 punten, 19 rebounds en 8 assists.

Uitslagen NBA zondag
Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 120-96
Charlotte Hornets - New Orleans Pelicans 109-119
Miami Heat - Utah Jazz 102-100
Philadelphia 76ers - Memphis Grizzlies 103-95
Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 114-110
San Antonio Spurs - Portland Trail Blazers 131-118

Davis speelde een heerlijke wedstrijd (Bron: YouTube)

Kruidvat Vaals overvallen, daders richting Duitsland gevlucht

Maandagmorgen rond 8 uur werd een medewerkster van de Kruidvat aan de Maastrichterlaan in Vaals overvallen door een gewapende man toen ze op haar werk aankwam. De overvaller bedreigde haar met een vuurwapen en dwong haar naar binnen te gaan.

Naast de man die de medewerkster bedreigde was er nog een overvaller aanwezig. In de winkel maakten de overvallers een geldbedrag buit en de sleutels van de auto van een medewerker. Er raakte niemand gewond bij de overval.

Met deze auto en de buit vluchtten beide overvallers direct na de overval. Ze zijn ermee weggereden tot op de Dr. Schaepmanstraat, dit is vlakbij de plek waar de overval heeft plaatsgevonden.

Op de Dr. Schaepmanstraat lieten ze de auto achter. Ze zijn vervolgens achter de studentenflat richting de Duitse grens gerend. De politie is gestart met een onderzoek. De Duitse politie is eveneens gewaarschuwd.

'Gele Hesjes' kondigen protest in Amsterdam aan

Na Parijs, Brussel en Den Haag komen de demonstranten met gele hesjes ook naar Amsterdam. Zaterdag staat een protest gepland bij de Stopera. Dat meldt AT5 op haar website. 

De demonstratie is bij de gemeente aangemeld. Ondanks de rellen in Frankrijk en Brussel, beschouwt de gemeente Amsterdam het als een regulier protest, dat zegt de woordvoerder van burgemeester Halsema.

Stopera
Het protest start aan het eind van de ochtend bij de Amstel en eindigt bij de Stopera. Tijdens de tocht zullen liederen worden gezongen. Op die manier voeren de 'gele hesjes' actie voor onder meer verlaging van accijnzen, een ander zorgstelsel en migratiebeleid, verlaging van de pensioenleeftijd en het vertrek van premier Rutte. Op Twitter worden mensen opgeroepen geen spandoeken, vlaggen of gezichtsbedekkende sjaals en bivakmutsen mee te nemen.

Ravage
De gele hesjesdemonstraties in Frankrijk en België liepen de afgelopen week flink uit de hand. In Frankrijk waren door het hele land meer dan 80.000 mensen op de been. Zowel in Parijs als in Brussel werd een ravage aangericht. Auto's werden in brand gestoken, bij banken werden ruiten ingegooid. In Parijs werden 200 mensen aangehouden, in Brussel ging het om tientallen arrestaties.

Zaterdag was er ook in Den Haag een protest met gele hesjes. Daar kwamen ongeveer 200 demonstranten op af. Dat protest was niet van tevoren aangekondigd. De politie heeft daar drie mensen gearresteerd.

De vleermuizen vallen dood van het dak

Het is zo warm in Australië dat de figuurlijke mussen dood van het dak vallen. Intussen is het zó warm in Australië dat de  vleermuizen letterlijk dood uit de boom lazeren. In ieder geval in Edmonton, waar Philippa Schroor haar huis zelfs moest verlaten omdat de stank van de rottende karkassen niet te harden was.

Schoor woont naast een colonie vleerhonden, die recent aan de aanhoudende hitte bezweken. De duizenden vleermuizen begonnen vervolgens te rotten en trokken ander ongedierte aan.

Inmiddels heeft de vrouw haar kinderen bij vrienden ondergebracht, omdat het huis was vergeven van de stank van rottend vlees. Ook vond de vrouw maden op de vloer die afkomstig waren van dode vleermuizen op het dak.

De hittegolf in Australië houdt al een tijdje aan en de temperatuur stijgt op diverse plekken tot boven de 37 graden celsius.

28-jarige overleden bij eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig verkeersongeval op de Dedemsweg in Dalfsen is in de nacht van zondag op maandag 3 december een 28-jarige man uit Dalfsen om het leven gekomen.

De politie kreeg rond middernacht de melding dat op de Dedemsweg een auto tegen een boom was gebotst en dat de bestuurder buiten de auto lag. Het bleek dat de man was overleden. De auto van de man werd door de aanrijding totaal vernield.

De dienst verkeersongevallen analyse van de politie heeft een onderzoek ingesteld naar de exacte toedracht van het ongeval.

Flixbus volledig uitgebrand in Duitsland

Een Flixbus die met 48 reizigers op weg was van Amsterdam naar Frankfurt is afgelopen nacht volledig uitgebrand. De inzittenden kwamen met de schrik vrij, niemand raakte gewond zo schrijft AT5.

De brand gebeurde in Duitsland ter hoogte van Idstein, schrijft Nu.nl. Het vuur ontstond in de motor van de bus en verspreidde zich snel. 

Oorzaak
Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is niet duidelijk. Maar de schade loopt flink op: de Duitse politie schat die op zeker 200.000 euro. De reisorganisatie heeft een vervangende bus gestuurd, die de reizigers kon oppikken.

Door het ongeluk ontstond er een lange file op de Duitse A3. In die file gebeurden nog twee kleinere ongelukken.

Besiktas wint kraker van Galatasaray

In de Turkse Süper Lig heeft Besiktas in eigen huis een belangrijke zege geboekt. Stadsgenoot Galatasaray werd in Istanbul met 1-0 verslagen, waardoor de Zwarte Adelaars met 24 punten op gelijke hoogte komen met Gala. Basaksehir staat met 30 punten bovenaan, voor Kasimpasa (25).

Geen enkele Nederlander stond aan de aftrap. Bij Besiktas begon Jeremain Lens, in de Europa League-wedstrijd tegen Sarpsborg nog goed voor twee goals, op de bank, maar na 70 minuten mocht hij invallen. Ryan Babel ontbrak wegens een blessure, Ryan Donk (Galatasaray) is voorlopig geschorst.

De van Torino gehuurde Serviër Adem Ljajic schoot na een dik kwartier al een penalty binnen voor Besiktas, maar in het restant van de wedstrijd werd verder niet één keer meer gescoord.

Doorrijder nu doodrijder, 17-jarige overleden

Het 17-jarige meisje uit Rosmalen, dat zondagochtend zwaargewond raakte bij een verkeersongeluk op De Harendonkweg in Den Bosch, is maandagochtend aan haar verwondingen overleden. Het onderzoek naar de toedracht is intussen in volle gang. Dat meldt de politie.

Lees ook: 37-jarige man opgepakt na aanrijden 17-jarige

Het meisje stak rond 03:45 uur De Harendonkweg over toen ze werd geschept door een donkere Volkswagen Golf. Terwijl getuigen zich over het zwaargewonde meisje ontfermden, ging de bestuurder van de auto er met hoge snelheid vandoor in de richting van de Sint Teunislaan. Een zijspiegel van de auto bleef achter. Het slachtoffer was buiten kennis en werd in zeer zorgwekkende toestand opgenomen in het ziekenhuis, waar ze in de loop van maandagochtend overleed.

Aanhouding
Zondagochtend rond 11.00 uur werd een 37-jairge Bosschenaar aangehouden. Agenten zagen hem rijden op de Slagendreef in een donkere Volkswagen met een beschadigde zijspiegel en hielden hem aan. Tijdens zijn aanhouding was de man onder invloed van alcohol. In zijn auto werd een kleine hoeveelheid hennep gevonden. Of de man tijdens het ongeluk ook had gedronken moet blijken uit verder onderzoek. Er wordt onder meer bloedonderzoek verricht om daarover duidelijkheid te krijgen. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Verder onderzoek
Verkeersspecialisten onderzoeken daarnaast de precieze toedracht van het ongeluk. Daarvoor is zondagochtend al uitgebreid sporenonderzoek verricht op De Harendonkweg. Ook is de auto van de verdachte voor verder onderzoek in beslaggenomen, worden camerabeelden uit de omgeving bekeken en wordt met getuigen gesproken. De verdachte zit nog altijd vast zo meldt de politie.

3 jaar cel voor meppen met een honkbalknuppel

De rechtbank in Den Haag heeft een 44-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar voor een poging tot doodslag en zware mishandeling van zijn overbuurman. De man had het slachtoffer met een honkbalknuppel op het achterhoofd en meerdere keren op de knie geslagen.

Poging doodslag
De straf is hoger dan de eis van de officier van justitie. De rechtbank ziet het slaan op het achterhoofd met een honkbalknuppel in dit geval als poging tot doodslag en niet slechts als zware mishandeling. Uit de hevig bloedende scheurwond en de hersenschudding die het slachtoffer door de klap opliep blijkt namelijk dat verdachte hard heeft geslagen. Door dat te doen heeft verdachte het risico genomen het slachtoffer dood te kunnen slaan.

Verbrijzelde knie
De verdachte heeft ook meerdere keren met de knuppel op zijn knie geslagen, waardoor de knie is verbrijzeld. Het slachtoffer is daaraan geopereerd en het herstel zal lange tijd duren, waarbij het maar de vraag is of de knie helemaal zal herstellen. De rechtbank ziet dit als een zware mishandeling.

Geen voorbedachte rade
Volgens de rechtbank is er geen sprake geweest van voorbedachte rade. De directe aanleiding voor het incident was een berichtje van het slachtoffer. Verdachte is daarop direct verhaal gaan halen en het slachtoffer gaan slaan.

Geen beroep op noodweer of noodweerexces
De rechtbank gaat ook niet mee met het beroep op noodweer dan wel noodweerexces. Verdachte is namelijk in reactie op het berichtje zelf verhaal gaan halen en heeft het slachtoffer op het achterhoofd geslagen op het moment dat hij hem de rug toekeerde.

Een honkbalknuppel (niet de knuppel uit het bericht) (Foto ©Pxhere)

Een honkbalknuppel (niet de knuppel uit het bericht) (Foto ©Pxhere)

Joan Collins: Mijn overleden zus is een vlieg

Joan Collins, de inmiddels 85-jarige tv-ster die furore maakte in haar rol van Alexis Colby in de 80's serie Dynasty en recent nog een belangrijke rol speelde in het jongste seizoen van de anthology-horrorserie American Horror Story, is overtuigd dat ze bezocht wordt door haar overleden zus Jackie.

Romanschrijfster Jackie Collins overleed in 2015 aan de gevolgen van borstkanker en sindsdien ziet Joan overal waar ze komt een vlieg. 

"Waar ik ook ben komt er twee of drie keer per week een vlieg vlak bij me zitten en ik denk dat dat mijn zus is", stelt Collins, die benadrukt dat zij en haar zus ontzettend close waren.

Joan Collins (foto: Door Frantogian - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19897260)
Joan Collins (foto: Door Frantogian - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19897260)

AC Milan dankt VAR en wint eindelijk weer in Serie A

AC Milan heeft zondagmiddag voor het eerst in een maand weer gewonnen in de Serie A. Parma werd met minimaal verschil opzij gezet. I Rossoneri verloren de laatste weken van Juventus (0-2) en ze kwamen ook tegen Lazio (1-1) niet tot winst. Door de zege staat Milan voorlopig vierde en bedraagt de voorsprong op promovendus Parma, dat zesde staat en dé verrassing van het seizoen is, vijf punten.

In de eerste helft in het San Siro werd niet gescoord, maar onderhoudend waren de eerste 45 minuten zeker. Milan deed te weinig om een oplossing te bedenken voor de compacte defensie van Parma, dat zelf de beste mogelijkheden had. Antonino Barillà liet de eerste kans onbenut, toen hij weliswaar vrij stond maar de balbehandeling hem in de steek liet.

Doelman Luigi Sepe voorkwam dat een voorzet van Davide Calabria door Patrick Cutrone werd afgerond en was daarna ook attent op een inzet van Suso in de korte hoek. Negen minuten voor rust kreeg Parma opnieuw een goede kans. Riccardo Gagliolo kopte enkele meters naast na een heerlijke vrije trap van Matteo Scozzarella.

Scozzarella stond vier minuten na rust aan de basis van de 0-1 van Parma. Na een corner van de spelmaker richting de eerste paal kopte Roberto Inglese het leer achter doelman Gianluigi Donnarumma. De vreugde van Parma was van korte duur, daar Milan zes minuten later al de tussenstand nivelleerde. Cutrone schoot het leer door middel van een heerlijke volley via de binnenkant van de paal achter Sepe: 1-1.

Milan trok het duel twintig minuten voor tijd naar zich toe. Na overleg met de videoscheidsrechter wees Gianpaolo Calvarese naar de strafschopstip, omdat Alessandro Bastoni de bal bewust met de hand zou hebben geraakt. Franck Kessi stuurde Sepe vervolgens vanaf elf meter de verkeerde hoek in: 2-1. Het duel ging daarna nog op en neer, met goede kansen voor Kessi en Alberto Grassi, maar meer doelpunten vielen er niet in Milaan, ondanks zes minuten blessuretijd.

Uitslagen Serie A zondag
AC Milan - Parma 2-1
Frosinone - Cagliari 1-1
Sassuolo - Udinese 0-0
Torino - Genoa 2-1
Chievo - Lazio 1-1
AS Roma - Inter 2-2

Voor tienduizenden euro's kleding gestolen bij kledingwinkel

Twee kledingwinkels in Oisterwijk zijn de afgelopen nacht slachtoffer geworden van een (poging tot) inbraak. Er werd voor tienduizenden euro’s aan kleding buitgemaakt. 

De eerste melding kwam binnen om 03:15 uur. Bij een winkel aan De Lind gingen alle alarmen af. Eenheden werden naar de winkel gestuurd maar ter plaatse bleken de daders al gevlogen; zij hadden een bijna lege winkel achtergelaten. Op camerabeelden is te zien dat drie mannen in een wit busje het rolluik saboteren, de ruit inslaan en vervolgens de auto volladen met dure merkkleding. De eigenaar, die later ter plaatse kwam, meldde dat het hier om spullen ter waarde van een bedrag van tienduizenden euro’s gaat. 

Tweede inbraak niet gelukt
Om 05:30 uur kwam er een volgende melding. Een getuige meldde dat er bij een kledingwinkel aan de Dorpsstraat drie mannen met bivakmutsen zouden lopen die uit een donkerkleurige BMW station gestapt waren. Van alle kanten werden surveillance-eenheden die kant opgestuurd. De mannen stapten weer in en reden hard weg zonder dat ze ingebroken hadden. De auto werd nog gezien in de omgeving maar kon verder niet worden aangehouden. 

De politie is op zoek naar getuigen en vraagt mensen die iets gehoord of gezien hebben contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoiem. 

RB Leipzig klopt Mönchengladbach in topper Bundesliga

Borussia Mönchengladbach is in de Bundesliga tegen een derde nederlaag opgelopen. De nummer twee verloor de topper bij RB Leipzig met 2-0, waardoor de thuisploeg is gestegen naar de derde plek, één punter achter BMG en acht punten achter Borrusia Dortmund.

Leipzig klapte er gelijk goed op: na drie minuten tekende Timo Werner voor de openingstreffer na een pass van Marcel Sabitzer, waarna Werner kort voor rust op aangeven van Yussuf Poulsen de score verdubbelde. De thuisploeg had het heft vervolgens op het laatste kwartier na stevig in handen en gaf Mönchengladbach nauwelijks nog de kans om in de buurt te komen.

Uitslagen Bundesliga zondag
RB Leipzig - Borussia Mönchengladbach 2-0
Eintracht Frankfurt - VfL Wolfsburg 1-2

Qatar stapt uit oliekartel OPEC

Het steenrijke oliestaatje Qatar heeft besloten om per 1 januari de OPEC, het kartel van olie-exporterende landen, te verlaten. 

De reden van het besluit is volgens de regering van Qatar dat het land zich wil toeleggen op de productie van vloeibaar aardgas. Het land is nu al de grootste producent van vloeibaar aardgas ter wereld, de productie bedraagt 77 miljoen ton per jaar. In 2024 moet dat opgevoerd zijn naar 110 miljoen ton.

De timing van het besluit is opvallend, volgende week staat een belangrijke vergadering van de OPEC op de agenda. Daarin willen een aantal prominente OPEC-landen afspraken maken om te voorkomen dat de olieprijs nog verder daalt. Qatar is, door het opzeggen van haar lidmaatschap, niet langer gebonden aan die afspraken. 

Drugsrijder gepakt na achtervolging met 170 km/u

Om ongeveer 02:50 uur in de nacht van zondag op maandag zagen surveillerende agenten een personenauto rijden over de Deltaweg ter hoogte van Wilhelminadorp. Omdat hen bekend was dat de eigenaar van dit voertuig regelmatig onder invloed van drugs rijdt, en hij bovendien een rijontzegging heeft, besloten ze de auto ter controle van de bestuurder een stopteken te geven.

De bestuurder voldeed hier niet aan en ging er vandoor. Er ontstond een achtervolging waarbij verschillende verkeersovertredingen werden begaan. Zo reed de bestuurder van de achtervolgde auto 170 waar hij 80 km/u mocht rijden en 100 waar hij 30 km/u mocht rijden, negeerde hij het rode verkeerslicht en reed verschillende keren op de verkeerde weghelft of in de berm. Uiteindelijk kon de auto in de Burgemeester Snellenstraat in Kortgene aan de kant van de weg worden gezet. De bestuurder, een 31-jarige man uit Zierikzee, werd met enig verzet aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex.

Daar is een GGD-arts gekomen om een bloedmonster van de man af te nemen. Uit een speekseltest die eerder bij hem was afgenomen bleek dat hij vermoedelijk onder invloed was van THC, amfetamine en meth-amfetamine. Het bloedmonster wordt opgestuurd naar het NFI, daar wordt onderzoek gedaan en gekeken naar de mate waarin de man onder invloed was. Zijn rijbewijs was de man al langer kwijt, dus dat kon niet worden ingenomen. Hij krijgt wel een bekeuring voor het rijden terwijl hij een rijontzegging heeft. Ook voor de andere feiten waar de man zich schuldig aan maakte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Eerder op de avond, omstreeks 22.30 uur betrapen agenten in de Thorbeckelaan in Goes ook al een bestuurder die onder invloed van drugs zijn auto bestuurde. Dit betrof een 20-jarige Goesenaar. Uit de afgenomen speekseltest bleek dat hij mogelijk onder invloed reed van THC. Van de man is door een arts een bloedmonster afgenomen, dat wordt ter controle verstuurd naar het NFI. Deze meneer kreeg een rijverbod van 24 uur.

Radiostation bant kerstplaat wegens #MeToo

De gekte rondom #Me Too is nog niet voorbij en lijkt hier en daar nog steeds vreemdere vormen aan te nemen. Het nieuwe vergezochte #Me Too-probleem? De kersthit 'Baby it's Cold Outside' uit 1944.

Een radiostation in de Amerikaanse staat Ohio heeft de hit in de ban gedaan nadat een paar luisteraars klaagden over 'ongepaste teksten' in de klassieker, die in vele uitvoeringen beschikbaar is. Het nummer is geband in het licht van de huidige #Me Too-movement.

Het nummer is een duet tussen een man en vrouw die een gezellige avond hebben gehad. De vrouw zegt naar huis te moeten omwille van hoe anderen erover zouden gaan denken als ze zou blijven, terwijl de man haar probeert te overtuigen nog even te blijven omdat het zo koud is buiten. Het meest heikele punt in de tekst is waar de vrouw zegt dat ze misschien nog een half drankje wil en vervolgens zegt 'hey, what's in this drink?'. Dat zou namelijk impliceren dat hij haar zou proberen te drogeren.

Oordeel zelf over deze gezellige kersthit. En moeten we sowieso wel boeken, films, kunst, geschiedenis of muziek in de ban doen?

CDA: Kijkwijzer voor álle YouTube videos

Het CDA heeft een geweldig plan bedacht om onze kinderen te beschermen. Volgens kamerlid Harry van der Molen zou Kijkwijzer namelijk ook moeten gaan gelden voor de video's van YouTube. Zo zouden icoontjes moeten duidelijk maken of een video geweld, grof taalgebruik, angst of seksuele inhoud bevat. De icoontjes zouden gedurende de hele video in beeld moeten blijven, over de video heen. Zo zouden ouders die even snel over de schouders van hun kind meekijken meteen kunnen zien of een video geschikt is.

Wat de politieke digibeten niet helemaal snappen is eigenlijk alles wat over het internet gaat hoeveel video's YouTube kent en hoeveel uur video er per seconde wordt geüploaded naar de videosite. Vandaag zal het kamerlid de Kijkwijzer bespreken in de Tweede Kamer.

Of hij daarbij ook bedenkt hoeveel mensen van Kijkwijzer de miljarden video's op YouTube gaan bekijken en beoordelen is niet duidelijk. Google stelt alvast dat een Kijkwijzer niet haalbaar is. Wel zou die werken aan andere maatregelen om de site veiliger te maken voor kinderen.

kijkwijzer logo
kijkwijzer logo

I Amsterdam-letters zijn weggehaald

Het I Amsterdam-logo bij het Rijksmuseum is vanochtend door de gemeente weggehaald. AT5 was er live bij. Nog tot het laatste moment namen toeristen selfies bij de letters, zo meldt de zender. 

De letters zijn per vrachtwagen de stad uitgereden. Op het Museumplein staan zogeheten hosts van Amsterdam Marketing, zij zullen toeristen uitleggen dat de letters er niet meer zijn. De beelden waren rechtstreeks te zien op de Facebookpagina van AT5 en via de website.

De letters zijn weggehaald na een motie van GroenLinks, die gesteund werd door coalitiepartijen D66, PvdA en SP. De partij omschreef het logo onder meer als een 'symbool voor het massatoerisme dat we niet meer op deze manier willen'. Ook zouden de letters staan voor individualisme in plaats van diversiteit.

Meer agrarisch gebied wordt open natuurlijk terrein

Tussen 2012 en 2015 is er in Nederland 11.000 hectare aan open natuurlijk terrein bij gekomen. Vooral het areaal open nat natuurlijk terrein nam toe. Ook groeide de bebouwde oppervlakte verder, vooral door een toename van woon- en bedrijfsterrein. Recreatiegebieden en binnenwateren winnen ook verder aan terrein. Het agrarisch gebied nam met 15.000 hectare het meest af. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het bodemgebruik in Nederland.

Met behulp van luchtfoto’s, kaartmateriaal en andere bronnen wordt het functionele bodemgebruik van Nederland elke twee tot drie jaar in kaart gebracht. In 2015 was ruim twee derde van de oppervlakte in gebruik als groene ruimte (68 procent), waarvan het merendeel als agrarisch terrein (54 procent van het totaal). Bos, open natuurlijk terrein en recreatieterrein vormen de rest van het groene areaal. Nederland bestaat verder voor 19 procent uit water en voor 13 procent uit bebouwd gebied, zoals woon- en bedrijfsterrein.

Vooral agrarisch gebied krijgt nieuwe bestemming
Tussen 2012 en 2015 wijzigde 45.000 hectare van bestemming, bijna 1 procent van de totale oppervlakte van Nederland. Met name agrarisch terrein kreeg een andere gebruiksfunctie: ruim 15 duizend hectare land- en tuinbouwgrond kreeg een andere bestemming. Dit betekent dat op een doorsneedag ongeveer 14 hectare aan de landbouw is onttrokken, een oppervlakte vergelijkbaar met 28 voetbalvelden.

Dit beeld is de laatste dertig jaar nauwelijks veranderd. Ook 1.500 hectare bouwterrein, voorheen vaak agrarisch terrein, kreeg een nieuwe gebruiksfunctie. Het areaal natuurlijk terrein laat de grootste stijging zien in de periode 2012-2015, met bijna 11.000 hectare. Bijna 7 hectare hiervan is nat, 4.000 hectare droog open natuurlijk terrein. De oppervlakte aan binnenwater nam toe met ruim 3.500 hectare, bebouwd terrein met 4.700 hectare.

Landbouwgrond wordt nat natuurlijk terrein
De afname van het areaal aan agrarisch terrein met 15.000 hectare, komt binnen de groene ruimte voor het grootste deel ten goede aan toename van open natuurlijk terrein (11.000 hectare) en recreatieterrein (2.000 hectare). De oppervlakte open nat natuurlijk terrein steeg met 12 procent het sterkst. Er wordt steeds meer boerenland vrijgegeven voor hoge grondwaterstanden, met waterberging en het creëren van lokale wetlands tot doel.

Hierdoor ontstaan zogenaamde plasdrasterreinen, die gekwalificeerd worden als open nat natuurlijk terrein. Een voorbeeld hiervan is de polder Peizer en Eeldermaden in de gemeente Noordenveld (Drenthe), waar ruim 800 hectare voormalig agrarisch terrein onder water is gezet en terug is gegeven aan de natuur. Op Schiermonnikoog is het areaal van dit terreintype afgenomen met ruim 300 hectare. Veel open natte natuur is daar verzand, en open droog natuurlijk terrein geworden.

Open natuurlijk terrein in termen van functioneel gebruik zegt overigens niets over de status van een gebied als beschermd natuurgebied, zoals eventueel beheer als natuurterrein in handen van een provincie of natuurbeschermingsorganisatie, of als natuurlijk beheerd boerenland.

Minder bos
Tussen 2012 en 2015 daalde de oppervlakte bos met bijna 5.000 hectare. Meer dan de helft hiervan is veranderd in open droog natuurlijk terrein. Een derde van het gekapte bos is agrarisch terrein geworden, waarvan ruim 40 procent in de provincie Groningen. De met Europese subsidie in de jaren negentig op agrarische grond aangeplante bomen (voornamelijk in Groningen) zijn weer gekapt. Daar staat tegenover dat er in deze periode ruim 2.200 hectare nieuw bos is aangeplant. De helft hiervan staat in Drenthe en Gelderland.

Meer recreatieterrein
Het areaal recreatieterrein nam toe met 2.200 hectare, en beslaat hiermee ruim 3 procent van het totale landgebruik in Nederland. In 1996 was dat nog 2,5 procent. Gemiddeld komt er per jaar duizend hectare aan recreatieterrein bij. De groei zit voornamelijk in parken en plantsoenen, verblijfsrecreatie en sportterreinen. Zuid-Holland heeft het meeste recreatieterrein binnen haar provinciegrenzen, Drenthe en Utrecht kennen de grootste groei.

FOK! Wat een weer: kloteweer

Het is wisselend bewolkt met enkele buien, de meeste later in de middag en avond. In het westen is daarbij een kleine kans op onweer. De middagtemperaturen liggen tussen 11°C in het noorden en 14°C in het zuiden. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In de avond draait de wind naar het noordwesten, in het zuidoosten naar het westen.

In de nacht naar dinsdag is het wisselend bewolkt en komen er nog steeds enkele buien voor. De minima liggen rond 5°C. De wind wordt westnoordwest en neemt af naar zwak tot matig.

Dinsdag overdag komt er nog slechts een zeer lokale bui voor en 's avonds is het droog. Het is wisselend bewolkt en in de avond klaart het op. Het wordt ongeveer 8°C. De wind komt uit westnoordwest en is zwak tot matig. In de middag en avond draait de wind naar zuidwest tot zuid. (Bron: KNMI)

Nederland

Interpretatie ging een stukje fietsen  (Foto: Interpretatie)
Interpretatie ging een stukje fietsen (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Eerste puntverlies PSG, Neymar valt uit

Paris Saint-Germain domineert weer eens in de Franse Ligue 1, maar na veertien opeenvolgende overwinningen is het eerste puntverlies dan toch een feit voor de ploeg van Thomas Tuchel: op bezoek bij Girondins de Bordeaux werd het 2-2.

Na een goed half uur opende Neymar de score door een fraaie aanval mooi af te ronden, maar na een klein uur viel de Braziliaan uit. Een liesblessure die hij twee weken geleden tijdens een interland opliep bleek toch wat minder hersteld dan gedacht.

Jimmy Briand bracht Bordeaux ondertussen op gelijke hoogte, maar Kylian Mbappé zorgde ervoor dat PSG toch weer op voorsprong kwam. Vlak voor tijd was het echter Andreas Cornelius die de tweede gelijkmaker op liet tekenen en daarmee was PSG's eerste puntverlies een feit.

Echt in gevaar komt de koploper overigens nog niet: de ploeg heeft nu veertien punten meer dan Montpellier.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Toulouse - Dijon 2-2
Olympique Marseille - Reims 0-0
Strade Rennes - Strasbourg 1-4
Girondins de Bordeaux - Paris Saint-Germain 2-2

Rabobank schrijft hypotheekbetalingen dubbel af

De Rabobank heeft bij een deel van haar klanten met een opbouwhypotheek de inleg dubbel afgeschreven. Dat zorgt ervoor dat veel klanten aan het begin van deze dure maand al rood staan.

De opbouwhypotheek is een van de meest verkochte hypotheken van de Rabobank. Om hoeveel gedupeerden het gaat is nog onduidelijk. Wel regent het klachten op social media. Veel van die klagers willen zo snel mogelijk hun geld terug.

Een woordvoerder van de bank laat weten dat het geld binnen twee dagen wordt teruggestort, met terugwerkende kracht. Dat zorgt ervoor dat over het bedrag geen rente hoeft te worden betaald.

Het teveel afgeschreven bedrag betreft enkel het spaardeel van de hypotheek. Het rentedeel is wel correct afgeschreven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.