Afrika Cup 2019: Zuid-Afrika gevraagd als gastland

De Afrikaanse voetbalbond (CAF) heeft de Zuid-Afrikaanse voetbalbond benaderd voor de organisatie van de Afrika Cup in 2019.

CAF besloot vrijdag dat Kameroen het toernooi niet kan organiseren. Het land was in september 2014 al aangewezen als gastland voor de Afrika Cup, die komende zomer wordt gespeeld. Na een laatste inspectie kwam de bond echter tot de conclusie dat de veiligheid in Kameroen onvoldoende kan worden gewaarborgd en dat de infrastructuur niet goed genoeg is.

In Zuid-Afrika zijn wellicht niet voldoende finaniële middelen om de toernooiorganisatie over te nemen, meldde de Zuid-Afrikaanse bond vrijdag tegen Goal. Bondspresident Danny Jordaan bevestigt zondag echter dat men toch door de CAF is benaderd om de organisatie serieus te overwegen.

Irvin Khoza, vice-president van de bond, is van mening dat Zuid-Afrika zich moet aanmelden om het nieuwe gastland te worden. Dat kan nog tot en met 31 december. Volgens verschillende media is Marokko ook een goede kandidaat.

Het vorige toernooi om de Afrika Cup werd in 2017 in Gabon gewonnen door Kameroen, na een 2-1 overwinning in de finale tegen Egypte. Zuid-Afrika organiseerde het toernooi voor het laatst in 2013. In dat jaar was Libië als organisator uitgekozen, maar vanwege de Ligische burgeroorlog moest er een ander gastland worden gekozen.