Noorse langlaufers domineren slotdag in Lillehammer

In het Noorse Lillehammer hebben de langlaufers de eerste meerdaagse wedstrijd van het World Cup-seizoen afgesloten. De derde en laatste etappe was een achtervolging in klassieke stijl, vijfien kilometer voor de mannen, tien voor de vrouwen.

Bij de vrouwen vertrok de Zweedse Charlotte Kalla als eerste, op twee seconden gevolgd door de Noorse topfavoriete Therese Johaug. De twee bleven de halve wedstrijd samen, tot Kalla het tempo moest laten gaan. Ze werd vervolgens in de slotfase opgeraapt door haar pas 21-jarige landgenote Ebba Andersson, die na veertien seconden was vertrokken.

Dat was nog zes seconden eerder dan de Noorse Ingvild Flugstad Østberg, die in de slotfase heerlijk op dreef was en Kalla nog van het podium duwde. Andersson moest nog haast maken, maar wist - achter Johaug - haar tweede plek nog net vast te houden tegen de opstomende Østberg.

Beelden van de vrouwen (Bron: YouTube)

Sjur Røthe vertrok bij de mannen als eerste, vrijwel gelijk met zijn Noorse landgenoot Didrik Tønseth. Een derde Noor, Emil Iversen, volgde op elf seconden en hij voegde zich dan ook al snel bij zijn twee landgenoten. Die moest hij echter ook weer snel laten gaan, waarna Iversen opgeraapt werd door de grote groep achtervolgers.

Tønseth klopte Røthe met een ijzersterke eindsprint, Iversen wist zich op een dikke minuut achter de twee koplopers toch nog naar de derde plek te sprinten door de Zweed Calle Halfvarsson en de Rus Alexander Bolshunov te verslaan.

De uitslagen van de wedstrijden in Lillehammer zijn hier te vinden.

Beelden van de mannen (Bron: YouTube)