MaleisiŽr Ismail wereldkampioen bowlen

Rafiq Ismail heeft zich in Hong Kong gekroond tot de eerste Maleisische wereldkampioen bowlen ooit in de singles bij de mannen. De pas 21-jarige Ismail volgt daarmee Xander van Mazijk op, die vorig jaar in Las Vegas als eerste Nederlander ooit de wereldtitel pakte.

Ismail, dit jaar goed voor twee derde plekken op de professionele PBA Tour, rekende in de halve finale af met de tweehandige en wat extravagante Amerikaan Kyle Troup: 171-170, dankzij stalen zenuwen in de slotfase.

In de finale nam hij het op tegen de Canadees Dan MacLelland, wereldkampioen van 2014 en in de halve finales veel te sterk voor Andrew Anderson. Dat was wat verrassend, want de 23-jarige Amerikaan werd eerder dit jaar nog uitgeroepen tot op één na jongste PBA Speler van het Jaar ooit en gooide in de kwalificaties zelfs een perfect game van 300 punten.

De finale werd spannend, waarbij het over en weer ging tussen Ismail en MacLelland. De Canadees leek voor de tweede keer de titel te pakken, tot hij een paar foutjes maakte. Ismail kreeg zo ineens een kans en met twee strikes op rij gooide de Maleisiër zichzelf naar de wereldtitel: 217-204.

Het WK bowlen is dit jaar voor het eerst live te zien op Ziggo Sport. Tot en met woensdag kan nog gekeken worden naar de finales bij de dubbels, trios, teams en masters. Meer informatie over het toernooi en de uitzendtijden kun je op het FOK!forum vinden. Speciaal voor de bowlingexpert: het oliepatroon van de baan is Los Angeles 38 en is hier te vinden.

De hoogtepunten van de singlesfinales (Bron: YouTube)