Jonge Riiber blijft domineren op noordse combinatie: drie uit drie voor thuispubliek

Jarl Magnus Riiber heeft in de noordse combinatie zijn tweede World Cup-wedstrijd op rij gewonnen. De Noor was vrijdag al de beste, zaterdag won hij in Lillehammer ook de eerste massastart in negen jaar.

Op de massastart is de volgorde andersom: eerst langlaufen, tien kilometer in dit geval, en dan schansspringen van - in dit geval - de kleine schans. De Noor Magnus Krog won het langlaufen. Dat is op zich niet verrassend, hij is een ijzersterke langlaufer, maar zijn vorm was de laatste jaren niet geweldig. De Duitsers Fabian Riessle en Eric Frenzel volgden, voor de Italiaan Alessandro Pittin - een geweldig langlaufer, maar matig springer - en Riiber, die juist een topspringer is.

Riiber was dan ook de topfavoriet om het af te maken bij het schansspringen en hij stelde niet teleur. Met een uitstekende sprong bleef hij Frenzel voor, die op zijn beurt Riessle met één tiende van een punt klopte. Akito Watabe sprong van de negende naar de vierde plek, Johannes Rydzek - vooral toch een sterke langlaufer - steeg nog knap van de tiende naar de vijfde plek, voor Krog.

De uitslag is hier te vinden.

Update 16.35 uur
Ook zondag stond er geen enkele maat op Riiber, waarmee de jonge Noor drie zeges in drie dagen tijd te pakken heeft. Hij was 's ochtends weer veruit de beste bij het schansspringen en was keurig onderweg op de langlaufski's. Achter hem ontstond een grote groep waar men vooral oog had voor de tweede plek, waardoor een serieuze achtervolging niet echt meer op touw gezet werd.

In de achtervolgende groep gingen de twee sterkste langlaufers er in de slotfase vandoor: de Noor Jørgen Gråbak ontsnapte samen met de Duitser Johannes Rydzek en wist zijn medevluchter in de sprint om de tweede plek te kloppen, waarna regerend World Cup-kampioen Akito Watabe als vierde over de finish kwam.