Skiester Shiffrin in illuster rijtje na winst op alle onderdelen

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft weer eens een stukje geschiedenis geschreven. De nog altijd maar 23-jarige Amerikaanse heeft in het Canadese Lake Louise de super-G gewonnen en heeft daarmee op alle vijf onderdelen een zege binnen, als zevende vrouw ooit.

De Duitse Viktoria Rebensburg mocht als eerste naar beneden en zette een tijd neer waar de volgende tien dames zich op stuk zouden bijten. Vervolgens was het echter de beurt aan Shiffrin, die vooral in het tweede deel van de piste snoeihard uithaalde: ze dook maar liefst 0,83 seconden onder de tijd van Rebensburg door, een enorm gat op de snelheidsdisciplines.

Ragnhild Mowinckel opende de aanval nog even en strandde op 0,77 seconden, wat haar de tweede plek opleverde. Rebensburg leek vervolgens nog van het podium geknald te worden door de als 28e vertrokken Ramona Siebenhofer, maar de Oostenrijkse eindigde 0,01 achter de Duitse, die tot slot ook nog een aanval van thuisfavoriete Valerie Grenier (+0,05) overleefde.

Na Petra Kronberger, Pernilla Wiberg, Anja Pärson, Janica Kostelic, Lindsey Vonn en Tina Maze is Shiffrin nu de zevende vrouw die op alle onderdelen een World Cup-wedstrijd wint. Op de slalom won ze in december 2012 haar eerste, in oktober 2014 volgde haar eerste reuzenslalomzege. Daar kwam in februari vorig jaar de eerste winst op de combinatie bij, in december van afgelopen seizoen gevolgd door een eerste afdaling - net als de super-G van zondag in Lake Louise.