Spectaculair einde zwaargewichten Fury en Wilder

In het Staples Centre in Los Angeles hebben boksers Deontay Wilder (40-0, 39 KO's) en Tyson Fury (27-0, 19 KO's) er een stevige partij van gemaakt om de WBC-wereldtitel bij de zwaargewichten. Wilder stapte de ring in als wereldkampioen, maar The Bronze Bomber kreeg het bepaald niet makkelijk.

Wilder leek vrij aardig te beginnen tegen The Gypsy King, die vooral druk was met het uitdagen van de Amerikaan - onder meer door zijn handen op zijn rug te houden, geen verstandige zet tegen iemand met misschien wel de hardste rechtse directe op aarde.

Toch was het al snel Fury die de overhand nam, hoewel Wilder hem in de vierde ronde stevig op de neus raakte. De Brit leek ronde na ronde binnen te harken, terwijl zijn opponent vooral bezig was met het missen van slag na slag.

In de achtste ronde wist Wilder dan eindelijk een paar goede tikken uit te delen en in de negende ronde leverde dat een knockdown op: na een korte linkerhoek ging de Engelsman tegen het canvas, maar hij stond op en wist - met wat moeite - de ronde te overleven.

Voor Wilder leek het vervolgens ineens klaar te zijn. De tank van de Amerikaan leek volledig leeg en Fury nam het heft weer in handen. In de twaalfde ronde sloeg Wilder plots toch weer toe en hard ook: met een gruwelijke rechts/links-combinatie stuurde hij Fury naar het canvas, waar de Brit hard landde met zijn hoofd.

Dat was het einde van Fury en Wilder kon het verdedigen van zijn wereldtitel vieren...tot Fury de ogen op wonderbaarlijke wijze opende en hij weer overeind kwam. Hij wist Wilder - die wederom volledig leeg leek te zijn - nog een paar keer goed te raken, waarna de bel er een einde aan maakte.

Bij het bekendmaken van de score kwam de eerste verrassing al: een split decision, waar Fury toch duidelijk de winnaar leek, ondanks de twee knockdowns. Jurylid Alejandro Rochin gaf het 115-111 voor Wilder, Robert Tapper stond op 114-112 voor Fury en Phil Edwards ging voor...113-113, een split draw.

Boksgrootheid Lennox Lewis was na afloop niet te spreken: "Deze jury was ongelooflijk slecht", zo doelde hij vooral op Rochin, die nota bene Wilder als winnaar had genoteerd. Fury's coach Ben Davison was eveneens woest: "Ze hebben niet alleen de grootste comeback ooit in het boksen weggenomen, maar de grootste comeback ooit in de sportwereld. Om dit te doen tegen iemand die vanuit de hel terug is gekomen moet je een ziek persoon zijn."

Fury zelf liet duidelijk weten zichzelf als winnaar te beschouwen, hoewel hij voor de verandering eens uiterst respectvol was richting Wilder. Uiteraard werd gelijk gesproken over een rematch, waarbij de heren ook nog even moesten melden dat Anthony Joshua, wereldkampioen bij de andere bonden, toch vooral een bangerik is. Wanneer en of één van hen het tegen Joshua op durft te nemen is nog niet bekend.

Undercard
De undercard in Los Angeles was bepaald niet misselijk, met als voornaamste gevecht Jarrett Hurd (22-0, 15 KO's) tegen Jason Welborn (24-6, 7 KO's). De 28-jarige Amerikaan Hurd verdedigde zijn wereldtitels in het superweltergewicht (-69,9kg) bij de IBF, IBO en WBA, maar de vier jaar oudere Commonwealth-kampioen Welborn was de betere vechter...tot Hurd in de vierde ronde een verwoestende leverslag uitdeelde, waarmee het gelijk voorbij was.

De Cubaan Luis King Kong Ortiz (29-1, 25 KO's), die in maart tegen Wilder zijn enige verlies leed, vocht in het zwaargewicht tegen de Amerikaan Travis Kauffman (32-2, 23 KO's). Ortiz kreeg zijn tegenstander vijf keer tegen het canvas en in de tiende ronde was het afgelopen: een dominante zege voor de Cubaan.

De Brit Joe Joyce, goed voor olympisch zwaargewichtzilver in Rio, won zijn eerste zes profgevechten allemaal op knock-out en daar kwam een zevende bij. De Amerikaan Joe Hanks (23-2, 15 KO's) werd in de problemen gebracht door de Brit, die het met een op het oog eenvoudige tik hardhandig afmaakte.

De pas 23-jarige Amerikaan Carlos Mexicanito Licona (13-0) vocht tegen Mark Anthony Barriga (9-0) uit de Filipijnen, met als inzet de vacantie IBF-wereldtitel in het minimumgewicht (-47,6kg). Dat leverde Licona de titel op, nadat hij na twaalf ronden door de jury aangewezen werd als winnaar.