Franse en Noorse biatleten beginnen World Cup-seizoen met winst

Biatleten Thekla Brun-Lie en Lars Helge Birkeland hebben in het Sloveense Pokljuka de eerste World Cup-wedstrijd gewonnen van het seizoen. Het Noorse duo was de beste op de single mixed relay, waarin teams van één vrouw en één man het tegen elkaar opnemen.

Brun-Lie begon niet geweldig, maar Birkeland herstelde het netjes, waarna zijn kompaan de leiding vast kon houden. De strijd werd ondertussen gestreden met Oekraïne, wat met Anastasiya Merkushyna en Artem Tyshchenko gelijk op wist te gaan met het Noorse duo. Na een stroeve start kwamen ook Lisa Theresa Hauser en Simon Eder zich namens Oostenrijk voorin melden, net als Franziska Hildebrand en Erik Lesser uit Duitsland.

Lesser moest bij zijn tweede beurt afhaken en eindigde uiteindelijk zelfs als achtste. Bij de laatste schietbeurt ging het tussen Birkeland en Eder, waarbij de Noor het duel won. Eder werkte het staand schieten rustig af, het tegenovergestelde van zijn bekende stijl, en verloor daarmee veel tijd, hoewel hij in elk geval foutloos bleef. Acht seconden achter Birkeland kwam hij zo als tweede over de finish, twaalf tellen voor Tyshchenko.

Anaïs Chevalier en Antonin Guigonnat uit Frankrijk schoten beduidend slechter, net als Linn Persson/Fredrik Lindström uit Zweden en Megan Bankes/Christian Gow uit Canada, maar eindigden toch binnen twintig seconden van het podium.

Om 14.30 uur gaat in Pokjluka de reguliere gemengde estafette van start, wederom live te zien op Eurosport.

Update 16.25 uur
De reguliere gemengde estafette is een prooi geworden voor Frankrijk, met Anais Bescond, Justine Braisaz, Martin Fourcade en Simon Desthieux. Bij de vrouwen was het Finland dat het heft in handen nam, met Mari Eder - de voormalige Mari Laukkanen - en Kaisa Mäkäräinen, waarna de jonge Tero Seppälä het overnam. Hij hield zich behoorlijk knap overeind, maar voor de laatste schijf van zijn tweede schietbeurt had hij drie extra patronen nodig, waarna hij alsnog een strafronde moest langlaufen.

De Finnen werden zo gepasseerd door Zwitserland, waar Benjamin Weger de schade op Fourcade knap binnen de perken hield. Jeremy Finello moest de strijd om de winst vervolgens laten gaan, maar hij hield de ijzersterke Italiaan Lukas Hofer van het lijf en bracht Zwitserland voor de Italianen naar plek twee. Rusland eindigde als vierde, Finland pakte met slotloper Olli Hiidensalo een bijzonder indrukwekkende vijfde plek, voor grootmachten Noorwegen, Duitsland, Zweden en Oekraïne.