Arsenal wipt over Tottenham Hotspur heen na kraker met zes goals

Redactie

Arsenal heeft dankzij een indrukwekkende tweede helft rivaal Tottenham Hotspur verslagen. De Londense derby begon meteen al spectaculair.

Jan Vertonghen, die midweeks al terugkeerde tegen Internazionale na twee maanden blessureleed, had voor het eerst sinds september weer een basisplek in de Premier League. Dat ging ten koste van Toby Alderweireld in de achterhoede van de Spurs. Een gelukkige rentree werd het niet voor Vertonghen, want hij werd kort voor tijd weggestuurd na een tweede gele prent. De eerste ontving hij in de negende minuut, toen Vertonghen een penalty inleidde. Na een vrije trap van Granit Xhaka toucheerde de Belg de bal met de hand, waarna Pierre-Emerick Aubameyang de strafschop gedecideerd benutte. Onlogisch was het doelpunt niet, want Tottenham oogde erg nerveus en kwetsbaar in de openingsfase.

Arsenal zat erbovenop, maar breidde de marge niet uit en werd na verloop van tijd ook wat slordiger. Evenwel waren the Gunners dominant; Harry Kane had in de eerste 25 minuten slechts 4 balcontacten. Kansen waren er onder meer voor Alex Iwobi en Héctor Bellerín, terwijl Tottenham eenmaal gevaarlijk werd via Heung-Min Son. Het feit dat Arsenal gaandeweg de eerste helft wat minder ging spelen, werd de thuisploeg echter fataal: na een halfuur zorgde Eric Dier voor het evenwicht in het Emirates Stadium. De middenvelder kwam voor zijn man na een indraaiende vrije trap van Christian Eriksen en kopte raak in de korte hoek: 1-1.

Enkele minuten later kwamen de bezoekers zelfs op 1-2. Arbiter Mike Dean zag een overtreding van Rob Holding op Son en Harry Kane maakte net als Aubameyang geen fout van elf meter. Omdat Hugo Lloris een kopbal van Shkodran Mustafi tegen de lat werkte, nam Tottenham de voorsprong mee de kleedkamer in. Na rust duurde het echter niet lang voordat Arsenal langszij kwam. Nadat Bernd Leno een inzet van Kane pareerde, werd het aan de overzijde 2-2 via Aubameyang: de Gabonees knalde de bal fraai in de rechterhoek van buiten het strafschopgebied, toen hij na een snelle aanval werd bereikt door Aaron Ramsey. Even daarna haalde Dele Alli de bal van de lijn na een inzet van Mustafi.

Pierre-Emerick Aubameyang goed voor twee doelpunten in de North London Derby (Pro Shots / Action Images)
Pierre-Emerick Aubameyang goed voor twee doelpunten in de North London Derby (Pro Shots / Action Images)

Zestien minuten voor tijd was het toch raak voor Arsenal. Na kinderlijk balverlies van Juan Foyth op het middenveld stoomde Ramsey op. De middenvelder kreeg de bal bij Lacazette, die buiten het strafschopgebied de ruimte zocht voor een schot. Hij gleed uit, maar via het been van Dier zeilde de bal toch binnen. De 4-2 volgde niet veel later: Lucas Torreira poeierde raak van dichtbij na voorbereidend werk en een messcherpe assist van Aubameyang. Vertonghen werd vijf minuten voor het laatste fluitsignaal weggestuurd met een gele kaart en daarmee was de angel definitief uit de wedstrijd.

Arsenal en Tottenham delen nu met dertig punten de vierde plaats, maar het doelsaldo is in het voordeel van de ploeg van Unai Emery. Het gat met koploper Manchester City is acht punten. Woensdag gaan The Gunners op bezoek bij Manchester United.

Uitslagen Premier League zondag
Chelsea - Fulham 2-0
Arsenal - Tottenham Hotspur 4-2
Liverpool - Everton 1-0