FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 maart 2018

Waterlooplein in Amsterdam gaat op de schop

Het Waterlooplein in het hart van Amsterdam gaat op de schop. De bestuurscommissie van het stadsdeel Centrum heeft dinsdagavond ingestemd met het nieuwe ontwerp voor het beroemde marktplein. De plannen voor de verbouwing, die het Amsterdamse plein sfeervoller moet maken, stuitten op veel verzet van marktkooplui.

Die controverse draait voornamelijk om het terugdringen van het aantal marktplaatsen: van de circa driehonderd moeten er ongeveer honderd verdwijnen. Volgens de gemeente staan nu te veel marktplaatsen op rustige dagen leeg, waardoor het plein minder sfeervol wordt. Critici, waaronder veel marktkooplui, vinden dat de ingreep het authentieke karakter van de vlooienmarkt aantast.

Op het toekomstige Waterlooplein komt meer ruimte voor bomen en wordt een groot aantal opslagboxen weggehaald. Die boxen delen het plein nu nog in tweeën, vindt de gemeente. Gelijktijdig met de renovatie van het plein wordt ook de begane grond van het naastgelegen stadhuis verbouwd, zodat deze ruimte beter aansluit op het Waterlooplein.

De herinrichting begint in januari volgend jaar.

Waterlooplein in Amsterdam gaat op de schop
Waterlooplein in Amsterdam gaat op de schop (Foto: ANP)

Frenzel wint in World Cup noordse combinatie Trondheim

Eric Frenzel heeft de eerste van twee World Cup-wedstrijden in de noordse combinatie in Trondheim gewonnen. In de Noorse sneeuw was de Duitser de op drie na beste bij het schansspringen, waarna hij de snelste was op de langlauflatten.

Akito Watabe had het schansspringen gewonnen en dus begon de Japanner als eerste aan de tien kilometer langlaufen, met de nodige snelle mannen die niet al te veel achterstand hadden. Franz-Josef Rehrl en Mario Seidl zaten namens Oostenrijk na een dikke kilometer op twintig seconden, samen met de Duitser Frenzel, die 27 seconden na Watabe was vertrokken.

Rehrl kon het tempo zoals verwacht niet volgen en Frenzel ging er snel vandoor bij Seidl, terwijl beiden inliepen op Watabe. Na vijf kilometer was de Japanner gegrepen door Frenzel, die Seidl inmiddels ruim achter zich zag. De Oostenrijker werd vrij snel opgepikt door de grote achtervolgende groep, hoewel hij zich daarna wel herpakte zodat hij zich staande kon houden in de groep.

Watabe en Frenzel kwamen samen op de finish af, Fabian Riessle voerde het tempo in de achtervolgende groep op. Kort voor de streep nam Frenzel voor het eerst over en hij maakte het in de sprint gelijk af. Riessle pakte de derde plek door landgenoot Johannes Rydzek op de streep te kloppen.

'Kwartfinale olympisch bokstoernooi was zeker gefixed'

In Ierland is een rapport opgedoken van Joe Hennigan, de manager van het Ierse boksteam op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Volgens de Irish Times staat daar een duidelijke conclusie in: de kwartfinale van het bantamgewicht tussen de Ier Michael Conlan en de Rus Vladimir Nikitin was gefixed.

Wereldkampioen Conlan nam het daarin op tegen de Rus Vladimir Nikitin. Conlan sloeg hem drie ronden lang de ring door en veegde het canvas aan met zijn opponent, maar toch werd Nikitin door de jury aangewezen als winnaar. Dat dat een beetje vreemd was bleek al snel: Nikitin was door Conlan dusdanig bont en blauw geslagen dat hij zich terug moest trekken voor de halve finales.

Conlan was na afloop furieus en ging gelijk de wereld over met zijn uitspraken, waarin hij aangaf dat amateurboksbond AIBA van onder tot boven zo rot is als maar zijn kan. De Ier was er dan ook gelijk helemaal klaar mee en besloot aan een profcarrière te beginnen, vooralsnog vrij succesvol.

In het rapport beschrijft Hennigan hoe hij in het olympisch dorp aangesproken werd door Auri Antia, de hoofdcoach van het Ierse team. Antia is een geboren Georgiër en spreekt Russisch, en hij had van een Russische coach te horen gekregen dat het gevecht voor Conlan al een verloren zaak was. De Russische coach vertelde dat de Ieren hun bokser misschien maar in bescherming moesten nemen, want winnen ging hij sowieso niet.

Een protest indienen na afloop van het gevecht was niet mogelijk. "Je kunt niet protesteren tegen een jurybesluit", schrijft Hennigan. "Kort daarop hoorden we zelfs dat AIBA Michael zou straffen voor zijn gedrag...een grote grap, want AIBA was nota bene de organisatie die de corrupte juryleden aanstelde."

Dat er iets met die juryleden niet klopte was ook wel duidelijk, want nog tijdens de Spelen werden ze geschorst wegens 'beslissingen die niet voldeden aan het gehoopte niveau'. In november van 2016 werden zelfs alle 36 juryleden die tijdens de Spelen in actie waren gekomen geschorst hangende een onderzoek van AIBA naar corruptie, waar eind april verslag van uitgebracht moet worden.

Nederland onder 17 als groepswinnaar naar EK

Het voetbalelftal van Nederland onder 17 heeft zich geplaatst voor het EK, wat in mei in Engeland gespeeld wordt. De plaatsing was al vrijwel zeker voor de ploeg van Kees van Wonderen, maar na een 2-0 winst op Turkije was het definitief.

Na ruim vijftig minuten werd de score geopend door Ajacied Enric Llansana, waarna Mohammed Ihattaren van PSV er tien minuten voor tijd 2-0 van maakte. Nederland eindigt na zeges op Italië, Turkije en IJsland met negen punten uit drie wedstrijden.

Op 4 mei begint het EK, waarvan op 20 mei de finale wordt gespeeld. Nederland haalde vorig jaar de kwartfinales, in 2011 en 2012 pakte Oranje de titel. "Op zo'n toernooi hangt het af van de vorm van de dag en wat geluk, maar we zijn goed genoeg om ver te komen", aldus Van Wonderen.

Emile Roemer waarnemend burgemeester Heerlen

Emile Roemer wordt waarnemend burgemeester van Heerlen. Roemer vervangt vanaf vrijdag burgemeester Ralf Krewinkel die door ziekte van zijn zoontje het burgemeesterschap niet kan uitoefenen.

De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Heerlen zijn dinsdagavond van de aanstelling van Roemer op de hoogte gesteld.

Roemer is volgens de Limburgse gouverneur Theo Bovens een zeer ervaren bestuurder en politicus. "Hij is goed bekend met de gemeente Heerlen en beschikt over een groot bindend vermogen", aldus de provincie Limburg in een verklaring.

De 55-jarige Roemer was van 2010 tot en met 2017 partijleider en voorzitter van de SP-fractie in de Tweede Kamer.

Emile Roemer waarnemend burgemeester Heerlen
Emile Roemer waarnemend burgemeester Heerlen (Foto: ANP)

Politiecamera filmt appende automobilist

De politie is speciale videocamera's aan het testen waarmee appende of bellende automobilisten worden gefilmd. Op basis van deze beelden krijgt de kentekenhouder van de auto vervolgens een boete thuisgestuurd. Dat bevestigde een woordvoerder van de politie na berichtgeving van de NOS.

Nu controleert de politie vooral door eigen waarneming of iemand met een telefoon in z'n hand zit te bellen of aan het appen is. De pakkans is echter klein omdat de bestuurder staande moet worden gehouden. Door de camera's moet de kans groter worden dat een overtreder wordt betrapt.

De camera's kunnen bijvoorbeeld op een viaduct worden geplaatst zodat er goed zicht is op tegemoetkomende auto's. Beelden van bestuurders die niets strafbaars hebben gedaan worden vernietigd.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de juridische haalbaarheid van het handhaven op deze wijze en stelt hoge eisen aan de technische kwaliteit van de beelden. "Het moet onomstotelijk vaststaan dat iemand z'n telefoon in de hand heeft tijdens het rijden. De ramen van de auto zijn soms vies of iemand krabt aan zijn oor. Je wilt niet dat mensen ten onrechte een bekeuring krijgen", zegt woordvoerder Mariël van Dam van het OM.

Politiecamera filmt appende automobilist
Politiecamera filmt appende automobilist (Foto: BuzzT)

Trailer voor Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

Warner Bros heeft de trailer van Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald vrijgegeven. De film moet op 16 november 2018 in première gaan in de bioscopen.  

Ook licht Warner Bros een tipje van de sluier op: Grindelwald is ontsnapt en is begonnen met het verzamelen van volgelingen, de meeste nietsvermoedend van zijn ware agenda: om tovenaars met zuiver bloed op te voeden en te heersen over alle niet-magische wezens.

In een poging om de plannen van Grindelwald te dwarsbomen, huurt Albus Dumbledore (Jude Law) zijn voormalige student Newt Scamander in, die ermee instemt om te helpen, zich niet bewust van de gevaren die er in de toekomst schuilen. 

Zaak Patricia Paay tegen GeenStijl in juni

De rechter buigt zich vanaf juni over de uitgelekte sekstape van Patricia Paay. De diva vertelde in RTL Boulevard dat ze die maand "de rechtszaal ingaat met GeenStijl en Dumpert".

De beelden van Paay die plasseks heeft met een onbekende man doken vorig jaar februari op. GeenStijl en Dumpert linkten naar de beelden. "Ik heb er voorlopig nog m'n handen vol aan", concludeerde Paay dinsdagavond. Ze is nog altijd strijdvaardig. "Het is ook goed voor de toekomst van andere mensen dat dit aangepakt wordt. Dit mag gewoon niet, klaar."

Vorige maand werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie GeenStijl vervolgt voor het verspreiden van de sekstape. Ook zijn twee mannelijke verdachten in beeld.

Zaak Patricia Paay tegen GeenStijl in juni
Zaak Patricia Paay tegen GeenStijl in juni (Foto: BuzzE)

Verdachte valt getuige aan en wordt doodgeschoten

Een Amerikaanse rechter heeft beelden vrijgegeven van een incident in Salt Lake City in 2014. Daar werd Siale Angilau tijdens een rechtzaak doodgeschoten door een agente, nadat hij een getuige aanviel.

De getuige vertelde over de manier waarop de Tongan Crips, de bende van Angilau, te werk gingen. Dat vond hij niet tof en dus stond hij op, pakte hij een pen en probeerde de gangster de getuige neer te steken. Voor hij goed en wel met de ogen kon knipperen stond de dame al met haar pistool in de handen en anderhalve seconde later had ze vier schoten gelost, waarna de Tongan Crips definitief op zoek konden naar een vervanger - Angilau overleed even later in het ziekenhuis.

De familie van de crimineel is inmiddels een rechtszaak begonnen, want volgens hen is veel te veel geweld gebruikt tegen hun ongetwijfeld gewelddadige familielid. Rechter John Dowdell veegde de aanklacht echter van tafel en eerder concludeerde ook de FBI al dat niet teveel geweld werd gebruikt. "Die laatste drie schoten werden allemaal gelost nadat hij al geraakt was en dus geen gevaar meer vormde", aldus advocaat Robert Sykes, die nog niet aangaf of de familie in beroep gaat.

Angilau wordt doodgeschoten (Bron: YouTube)

Romero traint mee met selectie PSV

Maximiliano Romero heeft vandaag voor het eerst, zij het voorzichtig, meegetraind met de selectie van PSV. De mannen van trainer Phillip Cocu bereiden zich voor op de thuiswedstrijd met VVV-Venlo van komend weekend. De Eindhovenaren hopen in dat duel de kater tegen Willem II (5-0) enigszins weg te spoelen.

Romero kwam al niet fit naar Eindhoven en liep tijdens een training een blessure aan zijn bovenbeen op. Hierdoor werd zijn debuut steeds verder naar achter geschoven. Toch is het nog onduidelijk wanneer de Argentijn zijn eerste officiële duel voor PSV zal spelen. Een nieuwe stap is inmiddels gezet.

Santiago Arias en Marco van Ginkel trainden wel weer mee met de groep. Het duo viel afgelopen weekend uit met lichte pijntjes, maar lijken niet veel fysieke schade te hebben opgelopen.

Oud-toptennisser Flach (54) overleden

Voormalig toptennisser Ken Flach is op 54-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan bezweek aan de gevolgen van een longontsteking en een bacteriële infectie, zo heeft zijn familie laten weten.

Flach was vooral een bijzonder sterk dubbelspeler en haalde in de jaren '80 de eerste plek op de wereldranglijst in het dubbelspel. Samen met landgenoot Robert Seguso won hij de US Open en twee keer Wimbledon, gevolgd door olympisch goud in Seoul in 1988.

Vanaf 1992 speelde Flach na tien succesvolle jaren niet meer met Seguso en in het volgende jaar pakte hij met Rick Leach op de US Open zijn vierde Grand Slam-titel in het mannendubbel. Met Kathy Jordan won Flach in 1986 het gemengd dubbelspel op Roland Garros en Wimbledon.

Rode Duivel wordt Mickey Mouse

Voor een photoshoot van het Britse tijdschrift GQ Magazine heeft Marouane Fellaini zich een nieuw kapsel aan laten meten. Of het nieuwe kapsel een blijvertje is bij de tachtigvoudig Belgisch international is niet bekend. Wat vinden jullie?

WŲber: "Het was een shit experience voor mij"

Er was Maximilian Wöber veel aan gelegen om afgelopen zondag een goede prestatie neer te zetten tegen sc Heerenveen. De Ajax-verdediger voelde druk.

De Oostenrijker was een week geleden medeverantwoordelijk voor de nederlaag van de Amsterdammers tegen Vitesse. Hij liet een bal van zijn voet af springen en stelde Bryan Linssen zodoende in staat om te scoren tijdens de 3-2 zege voor de Arnhemmers.

“Het was een moeilijke week, een heel moeilijke week", blikt Wöber terug in gesprek met Ajax Life. "Ik maakte in Arnhem de eerste grote fout in mijn carrière. Ik kan me geen grotere fout herinneren waar een doelpunt uit voortkwam. Het was een shit experience voor mij."

Ondanks zijn fout hield trainer Erik ten Hag vertrouwen in zijn pupil en verscheen hij tegen Heerenveen wederom aan de aftrap. "Ik heb veel geleerd van Vitesse-uit, al voelde ik zondag meer druk dan bij andere duels. Ik stak mijn hoofd in het zand en wilde voetballen alsof er niets was gebeurd. We speelden de laatste weken niet zo goed als we kunnen, maar lieten zien dat we nog steeds potentie hebben. We kunnen dus wel een goede wedstrijd op de mat leggen."

Ajax lijkt dit seizoen ook weer zonder prijs te eindigen en dat zorgt voor frustratie. "Iedereen voelt dat het tijd wordt om weer een prijs te pakken. Het verschil met PSV is zeven punten en er is nog steeds van alles mogelijk, maar we moeten niet te veel naar PSV kijken. Als zij geen fouten meer maken, is het gespeeld. We moeten in ieder geval zorgen dat we tweede worden."

Einde seizoen voor hockeyster Lisanne de Lange

Na de turbulente periode die ze in de laatste maanden van 2017 meemaakte, heeft Laren-middenvelder Lisanne de Lange de afgelopen weken opnieuw een flinke tegenslag moeten verwerken. Door een breukje in haar kuitbeen is dit seizoen voor haar in één klap voorbij. Er kan een streep door haar WK-ambities.

Wanneer je op twee hoog woont, is het niet handig om met je been in het gips te zitten en op krukken te lopen. Toevallig heeft de vorige bewoonster van het huis van De Lange, een oude vrouw, een traplift in de woning achtergelaten. De vader van De Lange kreeg het apparaat aan de praat, waardoor de elfvoudig international tergend langzaam, maar in ieder geval één van de twee trappen veilig naar boven en beneden kan.

‘Mijn seizoen is nu klaar. Het herstel duurt heel lang. Ik zit zeker acht tot twaalf weken in het gips’, vertelt De Lange twee weken nadat haar been in het gips is gezet. Het breukje in haar kuitbeen is ontstaan door overbelasting. Aan het eind van de trainingsstage met Oranje in San Francisco voelde ze voor het eerst iets aan haar enkel. In Valencia, op teamtrip met Laren, bleef hij pijn doen.

‘Maar ik had niet verwacht dat uit de MRI-scan zou blijken dat het zo ernstig was. Ik hield er geen rekening mee dat het einde seizoen zou zijn. Daarom kwam de klap des te harder aan. Ik baalde verschrikkelijk toen ik het hoorde.’

De Lange heeft een turbulente periode achter de rug. Ze werd opgeroepen voor deelname aan de HWL Final in Auckland, maar kwam niet aan spelen toe omdat de resultaten van een medische keuring een mogelijke kans op hartafwijkingen aangaven. Uit nader onderzoek bleek die vrees echter ongegrond, waarna de middenvelder weer groen licht kreeg voor het beoefenen van topsport.

Het zit haar niet mee. ‘Veel mensen om me heen schrokken toen ze hoorden dat ik geblesseerd ben geraakt. Wanneer houdt deze ellende op? zeiden ze. Maar dat van Nieuw-Zeeland heb ik achter me gelaten. Dat was ook totaal iets anders dan deze blessure. Ik ben gezond verklaard en dat is voor mij het belangrijkste.’

Dat neemt niet weg dat De Lange voor zichzelf wist dat ze bij Oranje goed op weg was. Mede door haar uitverkiezing voor de HWL in Auckland was het WK in Londen (21 juli-5 augustus) voor haar uitgegroeid tot een concreet doel. ‘Tijdens de trainingsstage in San Francisco wilde ik mezelf laten zien. Voor mijn gevoel heb ik dat ook gedaan. Het is jammer dat mijn seizoen nu voorbij is, maar ik heb het geaccepteerd. Het is vervelend, maar het is niet anders. Ik richt me nu liever op mijn herstel. Ik ben erg blij dat ik zoveel lieve familie, vrienden en teamgenoten om me heen heb die me er doorheen slaan.’

Kompany staat te popelen: "Deze kans krijgen we nooit meer"

Manchester City heeft de landstitel voor het grijpen en Vincent Kompany hoopt vurig dat dat uitgerekend tegen Manchester United gaat gebeuren.

De Engelse koploper, die maandag met 0-2 van Stoke City won, komt op 31 maart pas weer in actie. Het duel met Brighton & Hove Albion dat City voor die tijd zou spelen, is namelijk uitgesteld vanwege FA Cup-verplichtingen van de tegenstander. Als Everton op de laatste dag van deze maand wordt verslagen, kan City een week later kampioen worden tegen United.

"Volgens mij weet iedereen aan de blauwe kant van Manchester wel dat dit een once in a lifetime opportunity is. Maar we hebben nog een wedstrijd te gaan voor het duel met United, en dat wordt een lastige", vertelt Kompany in de Engelse media. "Ik weet in ieder geval wel zeker dat we het niet cadeau krijgen."

Manager Pep Guardiola is er trots op dat zijn team bijna kampioen is. "Het is in onze clubgeschiedenis niet vaak voorgekomen. Om te groeien moeten we de meest prestigieuze prijs in Engeland winnen. Hoe sneller, hoe beter. Maar het maakt me niet uit wanneer."

'Software verkiezingen nog steeds onveilig'

Opnieuw zijn er zorgen over de veiligheid van software waarmee bij de komende gemeenteraadsverkiezingen stemmen worden geteld. Experts die de software op verzoek van RTL Nieuws hebben onderzocht, waarschuwen voor de risico's die het gebruik volgens hen nog altijd meebrengt.

Ethisch hacker en IT-onderzoeker Sijmen Ruwhof heeft ruim vijftig beveiligingsrisico's geïdentificeerd. Tien daarvan merkt hij aan als 'hoog risico'. Eén punt is volgens Ruwhof 'kritiek': het vertrouwen dat de Kiesraad en gemeenten weer in het systeem hebben, dat vorig jaar ook al onder vuur lag in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk besloot destijds dat de stemmen niet alleen met software, maar ook handmatig opgeteld moesten worden. Dat gebeurde nadat RTL Nieuws zwakke punten van de software had blootgelegd. IT-expert Ruwhof raadt aan om ook nu de stemmen met de hand te tellen en alleen computerprogramma's te gebruiken als controlemiddel.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt in een eerste reactie dat de verkiezingsuitslagen achteraf voor iedereen te controleren zijn. Zowel de processen-verbaal van elk stembureau als de bestanden met ingevoerde stemmen zijn "vrij beschikbaar voor iedereen die daarom vraagt". "Deze vormen van transparantie en controleerbaarheid hebben de voorkeur boven handmatige optelling", aldus het ministerie. Met deze werkwijze verwacht Binnenlandse Zaken minder fouten dan bij handmatig optellen. Verder wijst het ministerie op het "vier ogen-principe": uitslagen moeten door verschillende mensen worden ingevoerd.

De computers waar de software op draait mogen niet op internet zijn aangesloten, maar volgens diverse deskundigen is dat niet afdoende. "Een slimme aanvaller kan natuurlijk ook alle gemeentecomputers een maand van tevoren hacken, als ze nog wel op internet zijn", aldus beveiligingsexpert Arjen Kamphuis tegen RTL Nieuws. Ruwhof waarschuwt in zijn rapport dat verkiezingsfraude ook kan worden gepleegd door mensen die bij gemeenten werken.

De Kiesraad erkent dat het systeem aan vernieuwing toe is, maar is ervan overtuigd dat er voldoende waarborgen zijn om de verkiezingen veilig en betrouwbaar te laten verlopen.

'Software verkiezingen nog steeds onveilig'
'Software verkiezingen nog steeds onveilig' (Foto: BuzzT)

Tot 30 jaar cel geŽist voor 'vergismoord'

Tegen de verdachten in de zogenoemde Amsterdamse vergismoordzaak op dj Djordy Latumahina zijn langdurige celstraffen geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg dertig jaar gevangenisstraf voor de twee vermeende schutters, Djurgen W. en Tony D. en voor de vermoedelijke 'organisator' van de liquidatie Cedric R. De twee andere hoofdverdachten Ulrich B. en Wendell R. moeten als het aan het OM ligt 25 jaar de cel in.

Tegen 'hulpjes' Benito L. en Giovanni D. werd respectievelijk tachtig dagen cel, waarvan veertig voorwaardelijk, en 48 weken, waarvan 24 weken voorwaardelijk, geëist.

Latumahina werd op 8 oktober 2016 in het bijzijn van zijn vriendin en dochtertje onder vuur genomen in een parkeergarage in Amsterdam-West. Hij stierf ter plekke. De vrouw werd doorzeefd door zes kogels en raakte zwaargewond. Ze moet leven met een handicap. Het kind van toen twee jaar oud bleef ongedeerd. De dj was vermoedelijk niet het beoogde doelwit. Hij reed echter in eenzelfde auto en woonde in hetzelfde appartementencomplex.

Volgens het OM hebben de verdachten de nabestaanden van het slachtoffer een "onmenselijk en onherstelbaar" leed aangedaan. Zij hebben volgens de officier van justitie levenslang gekregen door deze zogenoemde vergismoord. "De verdachten hebben in het korte tijdsbestek niet de moeite genomen om te kijken of ze daadwerkelijk het beoogde doelwit hebben beschoten" Het feit dat zo ieder willekeurig gezin kan worden getroffen door een criminele afrekening, werkt volgens de officier dan ook strafverzwarend.

Tot 30 jaar cel geëist voor 'vergismoord'
Tot 30 jaar cel geëist voor 'vergismoord' (Foto: ANP)

Reus: "Het is een droom om bij Borussia Dortmund te spelen"

Marco Reus hoopt nog jaren voor Borussia Dortmund te voetballen. De Duitser tekende onlangs een nieuw vijfjarig contract.

Reus speelde jaren in jeugd van BVB, om vervolgens via Rot Weiss Ahlen en Borussia Monchengladbach in 2012 terug te keren in Dortmund. Ondanks interesse van onder meer Liverpool en Arsenal heeft de 28-jarige middenvelder maar één plaats voor ogen waar hij graag speelt. "Ik ben geboren en getogen in Dortmund, dus dan word je automatisch een zwart-gele", vertelt hij in gesprek met Goal.

"Ik speelde hier jaren in de jeugd, maar in eerste instantie had ik niet de kans om bij Dortmund profvoetballer te worden en mijn droom te realiseren. Daarna ontwikkelde ik mezelf bij Rot Weiss Ahlen en Borussia Monchengladbach zoals ik had gehoopt en toen kwam er een aanbieding van Dortmund", aldus Reus, die sindsdien 95 doelpunten maakte in 195 wedstrijden.

"Het was altijd al mijn droom om voor Borussia Dortmund te spelen, want ik voel me erg verbonden met de fans. Het is geweldig om in ons stadion te spelen en overwinningen te vieren met de supporters. Een jeugddroom is uitgekomen voor mij." Dit seizoen kwam Reus pas tot acht officiële optredens, maar nu is hij helemaal hersteld van zijn blessure.

Voordat hij het nieuwe contract tekende, heeft de Duitse international goed nagedacht over zijn toekomst. "Ik ben nu 28 jaar, misschien is dit wel mijn laatste grote contract. Dus ik heb goed nagedacht wat ik de laatste vijf of zes jaar op het hoogste niveau wil bereiken."

Op doping gepakte Lazaar begrijpt er niets van

De op doping betrapte kickbokser Ismael Lazaar heeft zijn advocaat opdracht gegeven om in beroep te gaan tegen de beslissing van de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak om de kickbokser voor vier jaar te schorsen. In de urine van Lazaar, afgenomen na zijn gevecht met Rico Verhoeven in mei 2017, waren sporen aangetroffen van verboden prestatiebevorderende middelen.

"Dit slaat nergens op. Ik weet niet wat er allemaal gaande is. Het is zwaar overdreven", aldus een strijdvaardige Lazaar in een interview met het AD. "Ik weet echt niet wat er aan de hand is. Misschien heeft het met mijn medicijngebruik te maken. Verder kan ik er niet te veel over zeggen."

Broodvechter Lazaar is geschokt over de lange straf die uitgedeeld is, een straf die zware consequenties heeft voor het inkomen van de Tilburger. Op zijn vroegst zou hij namelijk pas weer op 24 juli 2021 kunnen vechten en tot dan is er voor Lazaar geen droog brood te verdienen met wedstrijdkickboksen.

"Het is en blijft een harde klap dat ik vier jaar niet mag vechten, daarom ga ik ook in beroep. Ik snap ook niet waarom ze mij nu zo hard pakken, ze kunnen beter naar andere vechters dan naar mij kijken."

Over de zwaarte van de straf heeft Lazaar absoluut een punt, vooral gezien dit zijn eerste overtreding is. Verder werd een andere kickbokser, Mohammed Jaraya, in 2017 voor twee jaar geschorst na het slaan van een jurylid. Niet alleen werd het slaan van een jurylid dus minder zwaar bestraft dan dopinggebruik, maar schrijnender is dat Jaraya niet lang op een houtje hoefde te bijten, want hij werd kort na het uitspreken van de straf gewoon in het buitenland ingezet. Volgens organisatie Enfusion omdat de schorsing alleen voor Nederlandse gala's geldde.

Inmiddels is de straf van Jaraya volledig kwijtgescholden, doordat hij Enfusion ingeruild heeft voor concurrent Glory en een nieuwe sportschool heeft gevonden. Jaraya heeft zelfs na minder dan een jaar na het uitspreken van zijn schorsing al weer zijn eerste wedstrijd gevochten in Nederland. Dopinggebruik weegt blijkbaar zwaarder dan het slaan van een jurylid, maar misschien geeft het hoger beroep van Lazaar enige verlichting van de straf.

Roland is een mysterieus personage in Ni no Kuni II

Roland is geen inwoner van de wereld van waarin Ni no Kuni zich afspeelt. Net als de protagonist van het eerste deel komt hij van een andere wereld (onze wereld). Daarom heeft hij ook andere kleding, een geweer en een aantal andere gadgets. Hij besluit al snel om Evan te helpen in zijn reis om koning te worden.

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom komt 23 maart uit op PlayStation 4 en pc.

Detective Pikachu is geen doorsnee Pikachu

Detective Pikachu is uiteraard geen normale Pikachu. Naast het feit dat hij kan praten waant hij zich een hele grote detective. In de aankomende 3DS-game, die op 23 maart uitkomt, helpt hij een jonge jongen genaamd Tim om naar zijn vader te speuren. Om aanwijzingen te vinden moet je zowel mensen als Pokémon interviewen. Bekijk de korte trailer hieronder.

Monster Hunter: World en Devil May Cry gaan samenwerken

Capcom heeft een Monster Hunter x Devil May Cry-collaboratie bekendgemaakt. Dat betekent dat we binnenkort als Dante mogen spelen in Monster Hunter: World. Je moet eerst wel een Event Quest doen om zijn uitrusting te verdienen. Wanneer de content beschikbaar wordt gemaakt is nog niet bekend.

Dante valt in de game binnen de Charge Blade-categorie. Ondanks dat je het schild in de onderstaande trailer niet kunt zien kan hij wel degelijk guarden. Hij gebruikt de Force Edge die in een Alastor kan transformeren.

Bus vol scholieren stort in ravijn in Alabama

In de Amerikaanse staat Alabama is een bus vol scholieren in een vijftien meter diep ravijn gestort. De bus, met de muziekgroep van de Channelview High School, was op weg van een uitje naar Disney World in Florida terug naar Houston.

In de bus bevonden zich in totaal 48 personen, waarvan vijf volwassenen. De buschauffeur overleed ter plekke en volgens de lokale autoriteiten bevindt zeker één persoon zich in kritieke toestand, naast in elk geval vijf andere zwaargewonden. In totaal zijn de passagiers naar tien verschillende ziekenhuizen gebracht.

Zeker twaalf omliggende brandweerkazernes stuurden hulp richting de plaats van het ongeluk, waar ook zes helikopters werden gebruikt bij de reddingswerkzaamheden. Een aantal inzittenden moest volgens sherrif Huey Hoss Mack uit het wrak geknipt worden door brandweerlieden die abseilend naar beneden zijn gegaan. 

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

Russische balling dood in Londen

De Russische balling Nikolai Gloesjkov, die bevriend was met wijlen oligarch Boris Berezovski, is dood aangetroffen in zijn huis in Londen. Dat heeft zijn advocaat gezegd, meldde The Guardian.

Nikolai Gloesjkov werd laat op maandagavond, op 68-jarige leeftijd, door zijn familie en vrienden ontdekt. De oorzaak van de dood is nog niet duidelijk.

Russische balling Gloesjkov dood in Londen
Russische balling Gloesjkov dood in Londen (Foto: ANP)

Drugsinvallen in Drachten, zes mannen aangehouden

Drachten - De politie heeft vanochtend, op dinsdag 13 maart 2018, zes inwoners uit Drachten aangehouden in een henneponderzoek.

Vier mannen van 28, 29, 33 en 51 jaar en een 41-jarige vrouw werden aangehouden op verdenking van het kweken en handelen in hennep. Daarnaast werd ook een 51-jarige vrouw aangehouden omdat zij zich schuldig maakte aan wederspannigheid en geweld tegen een politieagente. In Drachten, Drachtstercompagnie, Lelystad en Zwartsluis werden dinsdagochtend woningen en bedrijfsloodsen doorzocht.

Anonieme tips
Bij de politie kwamen diverse anonieme tips binnen dat een 33-jarige inwoner van Drachten hennep zou kweken. Dat zou de man niet alleen op zijn woonadres doen, maar ook op andere locaties. Reden genoeg om een onderzoek te starten.

Samenwerken
Tijdens het politieonderzoek kregen rechercheurs zicht op een aantal locaties in Drachten waar mogelijk hennep werd gekweekt. Op deze locaties werd niet alleen de 33-jarige Drachtster gezien. Ook een 28-jarige plaatsgenoot kwam bij het onderzoeksteam in beeld. Hij werkte mogelijk samen met de 33-jarige. Beide mannen werden ook buiten Drachten gezien.

Leegstand café
Tijdens het onderzoek zagen rechercheurs dat de beide verdachten met enige regelmaat bij een leegstaand café in Ulrum kwamen. Het sterke vermoeden bestond dat in het pand een hennepkwekerij zat. Op 13 februari 2018 deed de politie een inval. In een goed verstopte ruimte, bereikbaar via een luik onder de bar, werd een hennepkwekerij gevonden met 250 planten.

Doorzoekingen
Ondanks de ontmanteling van de hennepkwekerij in Ulrum kwamen beide verdachten steeds weer in beeld bij het onderzoeksteam. In het onderzoek kwamen vervolgens ook twee andere inwoners uit Drachten (29 en 51 jaar) naar voren. Dinsdagochtend deed het onderzoeksteam doorzoekingen in de woningen van de aangehouden verdachten, twee opslag en/ of garageboxen en een bedrijfspand in Drachten. Tevens vonden er invallen plaats in een bedrijfspand in Lelystad, een woning in Zwartsluis en een woning in Drachtstercompagnie.

Het onderzoeksteam trof tijdens de actie in het bedrijfspand in Drachten een growshop aan en daar werden goederen aangetroffen voor het kweken van hennep. In een schuur bij een woning in Drachtstercompagnie werd een kwekerij met 32 planten aangetroffen. In Drachten werd in een woning een kwekerij met 160 planten aangetroffen en in een andere woning in Drachten werd een kwekerij met 40 planten aangetroffen. In de woning in Zwartsluis werd een kwekerij aangehouden met 20 planten. In de twee opslag en/ of garageboxen werden goederen aangetroffen voor het kweken van hennep. In Lelystad werd niets aangetroffen en daar werd niemand aangehouden.

Vuurwapens
Tijdens de doorzoeking in de woning van de aangehouden 28-jarige verdachte uit Drachten werd een machinepistool aangetroffen. Het onderzoeksteam trof ook twee vuurwapens aan in een opslag en/ of garagebox van de 33-jarige aangehouden verdachte uit Drachten en een vierde vuurwapen werd in de woning van de 51-jarige aangehouden verdachte aangetroffen. De vuurwapens zijn in beslag genomen.

Afpakken
Alle aangetroffen goederen en hennepplanten werden in beslag genomen en alles zal worden vernietigd. In het kader van het afpakken crimineel verkregen vermogen werd tot nu toe beslag gelegd op zo’n tachtigduizendeuro in contanten, een personenauto, drie bestelauto’s en een motor.

Zes aanhoudingen in hennepzaak (Foto: stockfoto politie.nl)
Zes aanhoudingen in hennepzaak (Foto: stockfoto politie.nl)

Al 30 kandidaten Mexicaanse verkiezingen gedood

Een gratis tip, zo op deze druilerige dinsdagmiddag: probeer niet mee te doen aan de verkiezingen in Mexico, mocht je dat toevallig van plan zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Alfoso Navarrete kwam namelijk met wat verontrustend nieuws, zij het wellicht niet geheel verrassend.

In juli worden onder meer de president, parlementariërs en in sommige plaatsen burgemeesters en regionale parlementsleden gekozen. Inmiddels zijn al dertig mensen die zich kandidaat wilden stellen hardhandig en definitief van dat idee af geholpen, want volgens Navarrete zijn er al zo'n dertig vermoord. Vooral potentiële burgemeesters en regionale parlementsleden hebben een probleem, zij vormen het voornaamste doelwit.

Het gaat ook met name om de deelstaat Guerrero in het zuidwesten. Criminele bendes beïnvloeden de politiek in Mexico al jaren en dan vooral op lokaal niveau. Dat kandidaten vermoord worden is dan ook geen grote verrassing: vorig jaar werden in totaal 29.000 moorden gepleegd in het land, meer dan in welk ander jaar dan ook in de vorige twee decennia.

Kwiatkowski wint Tirreno-Adriatico, Dennis de tijdrit voor Van Emden

Michał Kwiatkowski heeft algemeen klassement van de Tirreno-Adriatico gewonnen. In de afsluitende tijdrit van tien kilometer klokte de Pool van Team Sky de beste tijd van de klassementsmannen. Kwiatkowski begon de tijdrit al als klassementsleider.

De winst in de tijdrit over 10 kilometer in San Benedetto del Tronto was voor de Australiër Rohan Dennis. De tijdritspecialist van BMC was net zoals vorig jaar te sterk voor Jos van Emden. Waar het verschil vorig jaar drie seconden was, moest de Nederlander van LottoNL-Jumbo dit maal vier seconden toegeven op Dennis. Jonathan Castroviejo werd op acht seconden derde.

Waar de dagzege werd betwist in droge omstandigheden, moesten de klassementsrenners het doen in regenachtige omstandigheden.

Kwiatkowski die aan het begin van de tijdrit een voorsprong van drie seconden had op Damiano Caruso en hield makkelijk stand. Met 11.34 reed hij de elfde tijd van de dag en was daarmee 19 seconden sneller dan Caruso. Kwiatkowski's ploeggenoot Geraint Thomas klom door een sterke tijdrit nog naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Politie legt beslag op vrachtwagens in mestfraudezaak

Het milieuteam van de politie in de eenheid Oost-Brabant heeft vandaag op meerdere plaatsen in het land beslag gelegd op 35 vrachtwagencombinaties en enkele personenauto’s van een mesthandelaar uit de Brabantse Kempen. De handelaar wordt verdacht van stelselmatige mestfraude. Het gaat om en gecoördineerde actie van het OM, de NVWA, Politie, Douane en ILT, onder leiding van het Functioneel parket.

In november 2016 is er al eerder door de verschillende overheidsdiensten een bezoek gebracht aan het bedrijf in het kader van een ander strafrechtelijk onderzoek. Het vermoeden is dat de verdachte daarna gewoon door is gegaan met frauderen. Niet alle mest die zou zijn getransporteerd zou in de administratie verwerkt zijn. De transporteur wordt verdacht van valsheid in geschrift en overtreding van de meststoffenwet. Bij het onderzoek in het bedrijf werd ten behoeve van het vervolgonderzoek administratie in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat het bedrijf een financieel voordeel uit illegaal handelen heeft verkregen. Het financiële onderzoek is nog in volle gang. 

Vrachtwagens van de weg
Op diverse plekken in het land zijn vrachtwagens van de transporteur langs de kant gezet en chauffeurs van tientallen andere nog rondrijdende vrachtwagens werden gesommeerd hun wagens op een bepaalde locatie over te dragen. Zij zijn verplicht dat te doen. Er is beslag gelegd op al deze voertuigen. Het bedrijf wordt er verder van verdacht op grote schaal illegaal gebruik te maken van zgn. ‘rode diesel’. Dit is goedkopere landbouwbrandstof die door het bedrijf gebruikt werd voor normaal vrachttransport. Door medewerkers van de douane wordt hier verder onderzoek naar gedaan. Verder zou het bedrijf zich vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan over belading van vrachtwagens en zou de arbeidstijdenwet veelvuldig zijn overtreden.

Politie leg beslag op vrachtwagens in mestfraudezaak (Foto: Politie.nl)
Politie leg beslag op vrachtwagens in mestfraudezaak (Foto: Politie.nl)

Politie doet grote drugsvangst in Delft

In een loodsencomplex aan de Schieweg in Delft trof de Dienst Regionale Recherche van de politie eenheid Den Haag maandag 12 maart een grote hoeveelheid drugs aan. Later die avond hield de recherche in Den Haag een 26-jarige Hagenaar aan. In de woning trof zij ook nog eens vier vuurwapens aan.

Na de vondst van een drugslab vorige week dinsdag 6 maart in een vakantiewoning in Kamperland zette de recherche het onderzoek voort. Dit leidde maandag naar het loodsencomplex aan de Schieweg in Delft. Daar deed de politie doorzoekingen in twee zeecontainers en een garagebox. Bij de doorzoekingen troffen rechercheurs een grote hoeveelheid chemicaliën (ruim 1750 kg, bestemd voor de fabricage van synthetische drugs), ruim 30.000 amfetamine tabletten, 55 kilo puur MDMA-poeder en diverse apparatuur voor de opbouw van een laboratorium aan.

De verdachte wordt donderdag voorgeleid bij de rechter commissaris. In de woning op het vakantiepark hield de recherche vorige week drie mannen en een vrouw aan, zij zitten nog steeds vast. De recherche zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Politie doet grote drugsvangst in Delft (Foto: Politie.nl)
Politie doet grote drugsvangst in Delft (Foto: Politie.nl)

Politie doet grote drugsvangst in Delft (Foto Politie.nl)
Politie doet grote drugsvangst in Delft (Foto Politie.nl)

Wrakingsverzoek zaak-Otto afgewezen

Het wrakingsverzoek van de advocaten van Klaas Otto is afgewezen. Volgens de zogeheten wrakingskamer is er geen sprake van een gebrek aan onpartijdigheid bij de rechters die de zaak tegen Otto behandelen.

Otto's advocaten, Louis de Leon en Robert van 't Land, vinden dat hun cliënt geestelijk niet in staat is zijn eigen proces te volgen. Otto zou er geestelijk slecht aan toe zijn als gevolg van het zware detentieregime waarin hij al maanden verblijft. Zij hadden de rechtbank verzocht de zaak op te schorten.

De rechtbank wees dat verzoek dinsdag af en bepaalde dat het proces kan worden voortgezet. De wrakingskamer acht dat "geen onbegrijpelijke beslissing".

De advocaten van Klaas Otto, Louis de Leon en Robert van 't Land, hebben daarna de handdoek in de ring gegooid. Volgens de raadslieden is het "niet verantwoord" verder te gaan als advocaat van Otto. "Wij kunnen de verdediging niet halfbakken voeren", aldus Van 't Land.

Klaas Otto (50), oprichter van motorclub No Surrender, wordt verdacht van onder meer mishandeling, brandstichting, witwassen, afpersing en bedreiging. Hij zou geestelijk achteruit zijn gegaan als gevolg van een maandenlang verblijf in een streng detentieregime.

Het is nog onduidelijk welke consequenties de stap van de raadslieden zal hebben voor het verdere verloop van de zaak tegen Otto.

Wrakingsverzoek zaak-Otto afgewezen
Wrakingsverzoek zaak-Otto afgewezen (Foto: ANP)

Vogelgriep op eendenboerderij in Kamperveen

De vogelgriep heeft opnieuw toegeslagen. Een eendenbedrijf in het Overijsselse Kamperveen is getroffen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is nog onduidelijk of het om de zeer besmettelijke variant gaat die al een paar maanden in Nederland rondwaart.

De NVWA ruimt alle 30.000 eenden op de boerderij. Ook de andere maatregelen die doorgaans na een uitbraak volgen, worden genomen. Dat betekent onder meer dat buurbedrijven worden onderzocht en dat in een straal van 10 kilometer rond het getroffen bedrijf de komende maand een vervoersverbod geldt.

De nieuwe besmetting is een klap voor de pluimveesector, die de dieren al maanden binnen moet houden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Die ophokplicht schuift nu weer een hele tijd op, en wordt sowieso niet voor Pasen opgeheven. Dat is voor de pluimveehouders een flinke strop.

De landelijke ophokplicht werd eind vorig jaar ingesteld nadat vogelgriep was ontdekt op een eendenbedrijf in het naburige Biddinghuizen. Ook in november 2016 werd deze maatregel van kracht en bleef dat toen ruim vijf maanden.

Als kippen niet buiten mogen scharrelen, mogen hun eieren geen vrije-uitloopeieren heten. Boeren moeten die dan verkopen als goedkopere scharreleieren. Vorig jaar was dat al verplicht na twaalf weken opsluiting, maar zelfs de sindsdien opgerekte termijn van zestien weken lijkt nu niet genoeg.

Vogelgriep op eendenboerderij in Kamperveen
Vogelgriep op eendenboerderij in Kamperveen (Foto: ANP)

Ayoub opgeroepen voor Marokkaanse selectie

Yassin Ayoub mag dromen van zijn debuut in het nationale elftal van Marokko. De speler van FC Utrecht is opgeroepen voor de komende twee interlands.

Marokko oefent volgende week vrijdag in Turijn tegen Servië en drie dagen later is Oezbekistan de volgende opponent. Bondscoach Hervé Renard nodigde Ayoub al eens eerder uit, maar toen kreeg hij geen speeltijd. Zijn clubgenoot Zakaria Labyad is ook opgeroepen, net als Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat.

Ayoub is bezig aan een goed seizoen bij FC Utrecht en komende zomer maakt hij de overstap naar Feyenoord. In de Eredivisie was de middenvelder deze jaargang goed voor zes doelpunten in 27 wedstrijden. In tegenstelling tot Ayoub zijn Mimoun Mahi en Oussama Assaidi niet geselecteerd door Renard.

Komende zomer is Marokko voor het eerst sinds 1998 weer actief op een WK. De Leeuwen van de Atlas zijn ingedeeld in groep B bij Iran, Portugal en Spanje. In 1986 wisten de Marokkanen voor het laatst de groepsfase van het mondiale eindtoernooi te overleven

Puzzelen met kubussen in Q.U.B.E. 2

First-person puzzel-liefhebbers kunnen vanaf vandaag aan de slag met Q.U.B.E. 2.

In Q.U.B.E. 2 speel je als Amelia Cross, een archeologe gestrand op een planeet met de overblijfselen van een buitenaardse beschaving. Op deze planeet staat je een doolhofachtige monoliet te wachten waardoor je de weg zal moeten vinden om ooit terug naar huis te kunnen keren. 

Q.U.B.E. 2 is vanaf vandaag verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

NS klantenservice: "Rotte tomaten meenemen voor Harry Styles"

Morgen is het Ziggo Dome het domein van Harry Styles en zijn vele fans. De Brit geeft dan een concert en dat trekt waarschijnlijk treinen vol bakvissen. Daarom stelde twitteraar Robin de vraag of er extra treinen ingezet zouden worden om alle soppende fans na afloop ook weer af te voeren. De medewerker van de NS klantenservice bleek echter niet zo'n fan van Styles:

Na wat kritische tweets op de NS-reactie krabbelde de klantenservicemedewerker overigens wel wat terug:

Maar of dat helemaal spontaan is gegaan is nog niet helemaal duidelijk:

Iron Harvest 1920+: Een post-WW1 dieselpunk RTS

Iron Harvest is een real-time strategiegame die zich afspeelt in een alternatieve, dieselpunk-versie van de geschiedenis, zo omstreeks 1920. De game is gebaseerd op een fictieve wereld genaamd 1920+, die bedacht werd door de Poolse (concept-)artiest Jakub Rózalski. Het populaire bordspel Scythe maakt gebruik van hetzelde, bijzondere concept. Iron Harvest wordt ontwikkeld door het Duitse King Art Games voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Bij een succesvolle Kickstarter (wat zeker goed lijkt te komen) moet de game aan het einde van volgend jaar verschijnen.

Historisch en mysterieus avontuur in The Council

Episodisch avonturengame The Council viert vandaag de release van zijn eerste episode.

The Council speelt zich tijdens de 18e eeuw, spelend als Louis de Richet reis je af naar een afgelegen eiland, op zoek naar je vermiste moeder. Op het eiland bevindt zich ook een geheime groepering met enkele historisch belangrijke figuren zoals George Washington en Napoleon Bonaparte. Het eiland, de bijbehorende groeperingen hun leden zijn gehuld in mysterie, wat zal blijken uit het verhaal dat over vijf afleveringen verteld zal worden.

De eerste aflevering, The Mad Ones, is vanaf vandaag verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Jeff Goldblum verschijnt als Dr. Ian Malcolm in Jurassic World Evolution

In een persoonlijke boodschap meldt niemand minder dan Jeff Goldblum zelf dat hij zijn rol als Dr. Ian Malcolm wederom op zich neemt voor de game Jurassic World Evolution.

Jurassic World Evolution is een builder-game waarin je een eigen park bouwt, dinosauriërs genetisch kan manipuleren en nog veel meer. Hoewel de rol van Goldblum niet duidelijk is, meldt de beschrijving van de video dat hij als gids dient in de game. Zijn rol lijkt die van adviseur te zijn of verbonden te zijn aan tutorials. Hoe dan ook, meer Goldblum is altijd goed.

Jurassic World Evolution lanceert deze zomer voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Zeehondenopvang moet worden ingeperkt

De Nederlandse zeehond staat er zo goed voor dat opvang moet worden beperkt vanuit het belang van de populatie en het dierenwelzijn. Uit onderzoek blijkt dat opvang ook nadelige gevolgen kan hebben voor zeehonden, zoals de scheiding van moeder en pup en meer concurrentie voor het beschikbare voedselaanbod. Dit staat in het advies ‘Zeehondenopvang in Nederland’ van de Wetenschappelijke Adviescommissie Zeehondenopvang (WAZ) aan minister Carola Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

André van der Zande voorzitter WAZ: “De huidige gezonde populatie van de zeehonden in de Nederlandse wateren vraagt om een andere manier van denken. Zeehonden zijn wilde dieren en horen thuis in de natuur. Dit moet ook het uitgangspunt voor opvang zijn”.

Nederlandse zeehond
Het aantal zeehonden in Nederland is de laatste 40 jaar gegroeid van 500 in 1980 naar bijna 15.000 nu. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het aantal zeehonden tegen het maximum aanzit. Deze situatie vraagt om een andere aanpak van de zeehondenopvang en om een nieuw opvangprotocol. Vanuit de huidige populatie-omvang is opvang niet nodig en kan opvang zelfs negatieve effecten hebben op de gezondheid van de populatie. Om dit te voorkomen adviseert de WAZ niet meer dan 5% van de jaarlijks geboren zeehonden op te nemen. In de afgelopen 10 jaar is jaarlijks tussen de 20 en 50% van deze jonge zeehonden opgenomen.

Opvang van zeehonden vanuit individueel dierenwelzijn blijft mogelijk, maar dan moet het wel zeker zijn dat een zeehond echt hulp nodig heeft. De WAZ stelt dat onnodige opvang van zeehonden, ook vanuit individueel dierenwelzijn, voorkomen moet worden.

Om dit te realiseren adviseert de WAZ om de observatieperiode voor gestrande zeehonden te verlengen. Vaak gaat het om pups die tijdelijk alleen zijn gelaten zodat de moeder kan jagen naar voedsel. Ook kan het gaan om zieke dieren die na een rustperiode zichzelf kunnen redden. In het protocol van 2003 is een observatieperiode van 2 uur opgenomen. Dit moet verlengd worden naar 24 uur zodat zeehondenpups in staat worden gesteld om hun moeder terug te vinden. Zieke zeehonden krijgen op deze manier de tijd om rustig te herstellen en op eigen kracht weer naar zee te vertrekken. Deze aanbevelingen moeten leiden tot minder onnodige opvang van zeehonden.

Zeehondenwacht
In de praktijk is het vaak lastig om te beoordelen of een gestrande zeehond met rust gelaten moet worden of daadwerkelijk hulp nodig heeft. De WAZ adviseert daarom om de aanpak op stranden te professionaliseren door middel van Zeehondenwachters. Dit zijn beter getrainde en geteste professionals die voortaan als enigen mogen beslissen om een zeehond op te nemen in een opvangcentrum. Daartoe moeten zij ook extra lokale bevoegdheden krijgen. Bijvoorbeeld om een zeehond onder observatie te nemen of om een stuk strand tijdelijk af te sluiten.

Zeehondenakkoord
De WAZ stelt voor de vele partijen en overheden te verenigen in een Zeehondenakkoord. Hierin wordt het advies verder uitgewerkt en afspraken vastgelegd tussen alle partijen. Een taskforce, onder onafhankelijk voorzitterschap, moet dit akkoord de komende maanden voorbereiden.

Trump ontslaat minister van Buitenlandse Zaken

De Amerikaanse president Donald Trump heeft minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) ontslagen. CIA-directeur Mike Pompeo neemt de post over, maakte Trump bekend op Twitter.

Trump schreef dat Pompeo "het fantastisch zal doen" als minister. Hij bedankte Tillerson voor de bewezen diensten. "Gina Haspel wordt het nieuwe hoofd van de CIA", twitterde hij. Zij wordt de eerste vrouwelijke directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst.

De krant Washington Post bericht dat Trump zijn minister vrijdag vroeg om op te stappen. Tillerson keerde daarop vroegtijdig terug uit Afrika. De relatie tussen Trump en Tillerson, de voormalige directeur van olieconcern ExxonMobil, zou al langer gespannen zijn. Er deden vorig jaar berichten de ronde dat de minister zijn politieke baas een idioot ('moron') genoemd zou hebben.

Trump besloot Tillerson naar verluidt te ontslaan vanwege de beoogde ontmoeting met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. De president wilde in de aanloop naar de bijeenkomst een nieuw team om zich heen hebben, zei een bron binnen de regering tegen de krant New York Times. De president zou hebben ingestemd met die ontmoeting zonder Tillerson te raadplegen.

Trump ontslaat minister van Buitenlandse Zaken
Trump ontslaat minister van Buitenlandse Zaken (Foto: ANP)

Jonge Kampschreur skiet naar paralympisch goud in Pyeongchang

Alpineskiër Jeroen Kampschreur heeft op de Paralympische Spelen in Pyeongchang het goud veroverd op de supercombinatie. De 18-jarige Nederlander was na de super-G en slalom een klasse apart en maakte zo zijn favorietenrol waar: vorig jaar werd hij op zijn 17e wereldkampioen op de supercombinatie, slalom en reuzenslalom.

Kampschreur werd zonder scheenbenen geboren, waarna men bij hem op 1-jarige leeftijd al beide benen boven de knie moest amputeren. Op zijn zevende begon hij in Huizen met skiën, een jaar later stapte hij over naar de monoski die ook in de paralympische competities gebruikt wordt.

Op de super-G, zijn mindere onderdeel, zette Kampschreur al een sterke derde tijd neer en dus ging hij de slalom in als grote favoriet voor goud. Dat maakte hij volledig waar en niemand bleef ook maar enigszins in de buurt van zijn tijd. Uiteindelijk was hij 1,32 seconden sneller dan de Fransman Frederic François, terwijl de Noor Jesper Pedersen knap het brons pakte. Niels de Langen eindigde als achtste.

Kampschreur op weg naar paralympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Kampschreur op weg naar paralympisch goud (Pro Shots/Action Images)

Bij de mannen in de staande categorie haalde Jeffrey Stuut de finish van de slalom niet, maar hij deed al niet meer mee om de medailles. Het goud was er voor de Rus Aleksei Bugaev, die in Sochi als 16-jarige ook al het goud veroverde, destijds net als op de slalom. Bij de visueel beperkte skiërs pakte Miroslav Haraus met gids Maros Hudik het goud. De Slowaak debuteerde in 2006 al op de Spelen, maar greep elke keer net naast het goud, tot dinsdag.

Bij de staande dames ging het fout voor Anna Jochemsen. De Nederlandse leek op weg naar een plek in de top-6 - hoewel de medailles buiten bereik waren - maar ging onderuit. De 18-jarige Canadese Mollie Jepsen pakte het goud en profiteerde optimaal van het uitvallen van Marie Bochet. De 24-jarige Française won naast een karrenvracht met wereldtitels vier keer goud in Sochi en pakte in Pyeongchang al het goud op de afdaling en super-G, maar dit keer eindigde haar jacht op goud in de sneeuw.

Jochemsen haalde de finish niet (Pro Shots/Action Images)
Jochemsen haalde de finish niet (Pro Shots/Action Images)

Henrieta Farkasova uit Slowakije won met gids Natalia Subrtova de derde gouden medaille in drie onderdelen bij de visueel beperkte dames. Bij de zitskiesters werd Anna Schaffelhuber eindelijk verslagen. De 25-jarige Duitse won in Sochi vijf keer goud en pakte in Pyeongchang ook de eerste twee gouden medailles, maar landgenote Anna-Lena Förster trad eindelijk uit Schaffelhuber's schaduw en pakte het goud. Linda van Impelen miste een poortje en werd niet geklasseerd.

Het is al het tweede goud voor Nederland op de Paralympische Spelen in Pyeongchang. Eerder verdedigde snowboardster Bibian Mentel-Spee haar paralympische titel op de cross, waarop Lisa Bunschoten en Chris Vos het zilver pakten.

Streppel na dit seizoen weg bij Heerenveen

Jurgen Streppel is aan zijn laatste maanden als trainer van sc Heerenveen bezig. Na dit seizoen gaan beide partijen uit elkaar.

Dat heeft de Friese club dinsdagmiddag bevestigd. "Er is de afgelopen weken uitvoerig gesproken tussen alle partijen. We hebben na onderling overleg samen besloten om het aflopende contract van Jurgen Streppel niet te verlengen", vertelt algemeen directeur Luuc Eisenga op de officiële website van Heerenveen.

"We zijn Jurgen zeer dankbaar voor zijn inzet bij sc Heerenveen. Alle partijen zullen tot het einde van de competitie alles op alles zetten om het seizoen samen goed af te sluiten en de beoogde doelstelling, het bereiken van de play-offs om Europees voetbal, te behalen."

Streppel is sinds de zomer van 2016 coach van Heerenveen. In tegenstelling tot de 48-jarige trainer blijft technisch manager Gerry Hamstra wel aan; hij heeft een nieuw contract gekregen tot medio 2020. Met nog zeven speelronden te gaan staat de club elfde in de Eredivisie en de achterstand op een play-offplaats is vijf punten.

Dagvaarding wekt hoop bij coffeeshopbaas

Een nieuwe en volstrekt onverwachte dagvaarding van voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven heeft bij hem en zijn familie de hoop gewekt dat Thailand hem uitlevert om zijn Nederlandse strafzaak bij te wonen. Van Laarhoven zit sinds 2014 in een Thaise gevangenis, omdat hij daar is veroordeeld voor witwassen van het geld dat hij met coffeeshops in Tilburg en Den Bosch heeft verdiend.

In Nederland is Van Laarhoven een van de hoofdverdachten in de strafzaak tegen de coffeeshopketen die hij heeft opgericht. Samen met de drie andere leidinggevenden wordt hij beschuldigd van witwassen, oplichting, belastingfraude en valsheid in geschrifte. Vorig jaar wilde het Openbaar Ministerie (OM) beginnen met de strafzaak maar toen werd de dagvaarding van Van Laarhoven op het laatste moment ingetrokken om te kijken of het mogelijk is dat hij bij zijn proces kan zijn, zoals hij wil.

Advocaten Sidney Smeets en Tim Vis zeggen dinsdag dat een Nederlandse officier van justitie recent naar Thailand is gereisd om de dagvaarding uit te reiken aan Van Laarhoven. De raadslieden zeggen dat ze voor een raadsel staan. "Bij hem en zijn familie ontstaat de vraag of nu écht de kans bestaat dat hij naar Nederland komt terwijl dat op zijn vroegst pas eind dit jaar mogelijk is. We zijn uitzonderlijk benieuwd", laten ze weten.

Begin februari heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer nog geantwoord dat het OM niet van plan was om Thailand om uitlevering te vragen. Het OM in Breda wil niet vooruitlopen op de reden dat er een zitting is gepland en wil ook niet zeggen of uitlevering op handen is. De strafzaak staat gepland op 21 maart.

Dagvaarding wekt hoop bij coffeeshopbaas
Dagvaarding wekt hoop bij coffeeshopbaas (Foto: ANP)

Verwarde man bedreigt agente in Rijen

Een 60-jarige inwoner uit Gilze en Rijen bedreigde maandag rond 15.30 uur op de Zaaren een politieagente met een mes. Hij werd aangehouden.

De agente wilde de man aanspreken op zijn gedrag naar aanleiding van een loslopende hond. De verdachte, die een verwarde indruk maakte, bedreigde de agente met een mes waarop zij alarm sloeg. Meerdere agenten sprongen bij om hem te arresteren.
Hij zit vast voor verhoor.

Verwarde man bedreigt agente in Rijen (Foto: ANP)
Verwarde man bedreigt agente in Rijen (Foto: ANP)

Koffietijd-dames gaan vagina vieren

De vagina is vrijdag het meest besproken onderwerp aan tafel bij Koffietijd. Het programma staat dan volledig in het teken van het vrouwelijk geslachtsdeel, zo kondigt RTL aan.

In de afgelopen twee jaar had Koffietijd zelfs een themaweek over de vagina om het onderwerp meer bespreekbaar te maken. Dat is nu niet meer nodig. "We hebben er al twee keer eerder uitgebreid aandacht aan besteed om het taboe te doorbreken. Nu is het tijd om de vagina te vieren", aldus de Koffietijd-presentatrices. Onder meer Bobbi Eden en Emma Wortelboer komen langs om over hun vagina te vertellen.

In 5 Uur Live is de aandacht vrijdag juist gericht op het mannelijk geslachtsdeel. Presentatrice Daphne Bunskoek praat daarover met Jan Heemskerk, Eddy Zoëy, Charly Luske en Johan Goossens.

Koffietijd-dames gaan vagina vieren
Koffietijd-dames gaan vagina vieren (Foto: BuzzE)

NHL: Jubileum voor Ovechkin met 600e goal voor Capitals, 400e zege Fleury

IJshockeyer Alex Ovechkin heeft maandag een fraai jubileum mogen vieren. De 32-jarige Rus scoorde in de Capital One Arena twee keer namens de Washington Capitals en daarmee kwam Ovechkin op totaal 600 NHL-goals, allemaal voor de Capitals.

De eerste goal van Ovechkin was een zeer fraai schot, de tweede was een frommelgoal waarmee hij voor de 2-1 zorgde - Nikolai Ehlers had namens de Winnipeg Jets al gescoord. Patrik Laine was namens de Jets ook trefzeker en dus moest overtime gespeeld worden, waarin Evgeny Kuznetsov namens de Capitals de winnende maakte.

Ovechkin is de twintigste speler ooit die de grens van 600 goals haalt en met Jaromir Jagr (766) en Jarome Iginla (625) nu één van de drie nog actieve spelers die dat voor elkaar hebben gekregen. De Rus haalde de mijlpaal overigens al in zijn dertiende NHL-seizoen, jaren vroeger dan wie dan ook. Met 894 goals staat Wayne Gretzky op de eerste plek, voor Gordie Howe (801) en Jagr.

Ook Marc-André Fleury mocht een extra fles champagne opentrekken. De goalie van de Vegas Golden Knights zag zijn ploeg door een late goal van Ryan Carpenter met 2-3 winnen op bezoek bij de Philadelphia Flyers. Voor de 33-jarige Fleury was dat zijn 400e overwinning, waarmee hij de dertiende goalie ooit is die dat kan zeggen. Martin Brodeur staat ver bovenaan in die ranglijst: tussen 1991 en 2015 won hij 691 wedstrijden. Ter illustratie: Patrick Roy staat tweede met 551 zeges.

Uitslagen NHL maandag
Columbus Blue Jackets - Montreal Canadiens 5-2
New York Rangers - Carolina Hurricanes 6-3
Philadelphia Flyers - Vegas Golden Knights 2-3
Washington Capitals - Winnipeg Jets 3-2 OT
Florida Panthers - Ottawa Senator 3-5
Anaheim Ducks - St Louis Blues 2-4
Los Angeles Kings - Vancouver Canucks 3-0
San Jose Sharks - Detroit Red Wings 5-3

Ovechkin scoort nummer 600 (Bron: YouTube)

De beste acht momenten van Ovechkin's illustere NHL-carrière (Bron: YouTube)

Vegas wint en Fleury pakt zijn 400e overwinning (Bron: YouTube)

NBA: Westbrook nog ťťn triple double verwijderd van illuster rijtje

Basketballer Russell Westbrook heeft nog één triple double nodig om zich in een illuster rijtje te scharen. De speler van de Oklahoma City Thunder was tegen de Sacramento Kings (106-101) goed voor zeventien punten, elf assists en tien rebounds.

Voor de 29-jarige Westbrook was het zijn 99e triple double en dus heeft hij er nog één nodig om de magische grens van honderd te bereiken. Slechts drie spelers gingen hem in de gehele NBA-geschiedenis voor: Jason Kidd (107), Magic Johnson (138) en Oscar Robertson (181).

Bij de Houston Rockets was James Harden weer van de partij, en de MVP-kandidaat leidde zijn ploeg met 28 punten langs de San Antonio Spurs, die het bijzonder moeilijk hebben. De Rockets zijn inmiddels net als de Toronto Raptors en Boston Celtics zeker van de play-offs.

Uitslagen NBA maandag
Houston Rockets - San Antonio Spurs 109-93
Memphis Grizzlies - Milwaukee Bucks 103-121
Oklahoma City Thunder - Sacramento Kings 106-101
Portland Trail Blazers - Miami Heat 115-99

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

'Geest' valt taxi aan

Een bizarre video uit Hong Kong waarbij een rode taxi lijkt te worden aangevallen door een geest gaat viral. Op de beelden is te zien hoe iemand met een dashcam achter een taxi rijdt op een slingerende weg ergens in Hong Kong. Vervolgens lijkt er volledig vanuit het niets een 'mist-achtig verschijnsel' tegen en in de auto voor hem te vliegen. Daarna zie je nog twee flitsen in de taxi zelf waarna de taxi van de weg raakt en tegen een boom botst.

Hoe het met de bestuurder is afgelopen is niet bekend. Het filmpje komt schijnbaar al uit 2017 (aldus deze video), maar werd deze maand pas geupload naar een kanaal genaamd "Hidden Underbelly" en werd daarna vrij vaak gedeeld. Onderstaande video is de viral video en de vraag is nu: Wat vloog er tegen en in die taxi? 

Robben niet mee naar return in Turkije

De selectie van Bayern München is zonder Arjen Robben vertrokken naar Istanbul, waar de ploeg woensdag in de Champions League tegen Besiktas speelt.

Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge meldt dat Robben last heeft van een beknelde zenuw en dat hij uit voorzorg in München achterblijft. De return van de achtste finale tegen Besiktas is voor Bayern een formaliteit, aangezien de Duitsers voor eigen publiek met 5-0 wonnen. De Turken kwamen toen al na een kwartier met tien man te staan.

Robben was maandag afwezig op de training, net als Thomas Müller, Robert Lewandowski, Franck Ribéry en David Alaba. Dat viertal hoort echter wel bij de wedstrijdselectie van woensdag. Kingsley Coman, Corentin Tolisso gaan net als Robben niet mee.

Bayern München leefde zich afgelopen weekend uit tegen Hamburger SV (6-0) en Robben, die na een uur werd gewisseld, maakte het vierde doelpunt. De 34-jarige vleugelaanvaller speelde dit seizoen 27 officiële wedstrijden voor zijn club. Hij scoorde zes keer.

Venus verslaat Serena Williams, Thiem geeft op

Tennisser Dominic Thiem is in de derde ronde van het masterstoernooi in Indian Wells uitgeschakeld. De Oostenrijkse nummer zes van de wereld moest vroeg in de derde set tegen de Uruguayaan Pablo Cuevas met een enkelblessure opgeven bij een 4-2 stand voor Cuevas. Roger Federer had het niet moeilijk: de Zwitser won met 6-2, 6-1 van de Serviër Filip Krajinovic.

Bij de vrouwen stond de zogenaamde Sister Act weer eens op het programma. De van een zwangerschap teruggekeerde Serena Williams zag haar eerste toernooi na haar comeback maandagavond eindigen, want Venus was haar met 6-3, 6-4 de baas.

'Younes kan terug naar Bundesliga'

Amin Younes mikt op een terugkeer in de Bundesliga, al lijkt de vleugelaanvaller van Ajax komende zomer naar Napoli te gaan.

Younes zei in januari zelf op het laatste moment 'nee' tegen een overstap naar Napels, maar naar verluidt heeft hij een contract getekend om komende zomer alsnog daar aan de slag te gaan. Volgens Bild wil de buitenspeler echter onder die afspraken uitkomen. Zo zou hij dan na het WK in Rusland kunnen terugkeren in Duitsland.

De Duitse krant schrijft dat Borussia Mönchengladbach de 24-jarige Younes wel wil terughalen. Hij heeft daar al veertien jaar gevoetbald, waarna Ajax in de zomer van 2015 op zijn pad kwam. Ook Bayern München, RB Leipzig en Schalke 04 zouden de dribbelaar nadrukkelijk volgen.

Voorlopig is Younes 'persona non grata' bij Ajax, omdat hij zondag weigerde in te vallen tegen sc Heerenveen. Trainer Erik ten Hag zette hem voor twee weken uit de A-selectie. Na de afgeketste transfer naar Napoli stond Younes geen enkele keer meer in de basis bij de Amsterdammers.

Excuses sauna Nederasselt voor camera's

Sauna & Beauty Oase in het Gelderse Nederasselt heeft een risico genomen door camera's te gebruiken voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers. Achteraf gezien was het beter geweest om daarvoor andere maatregelen te nemen. Dat vindt de directie van de sauna, die dinsdag op de website excuses aanbiedt voor het gebruik van de bewakingscamera's.

De zaak kwam vorige week aan het rollen toen bleek dat er naaktbeelden van handbalsters op internet circuleerden. Die beelden kwamen uit de sauna in Nederasselt. De politie verdenkt een man uit Drachten van het plaatsen van de beelden. Hoe hij aan die filmpjes kon komen wordt nog uitgezocht.

Inmiddels zijn er meer filmpjes uit Nederasselt opgedoken. Het bedrijf gebruikte vier camera's tegen diefstal en ongewenste intimiteiten. De laatste camera is donderdag uitgezet. Volgens de eigenaar van de sauna kon alleen de directie filmbeelden bekijken. Dat is nooit zonder reden gebeurd, zegt hij. "In het verleden was er een aantal keren aanleiding om de beelden terug te kijken", schrijft hij.

Camerabewaking
Saunabezoekers wisten dat er camerabewaking was, stelt de directie. Maar op internet zijn veel bezoekers woedend dat ze zonder medeweten naakt zijn opgenomen. Ook de politie wordt overspoeld met reacties. Er is een speciaal meldpunt geopend voor saunagasten die zich benadeeld voelen.

De politie onderzoekt onder meer of de Nederasseltse beelden echt zijn gehackt of dat de eigenaar ze mogelijk zelf heeft geplaatst. De sauna deed in januari en vorige week aangifte van hacken. Ook de strafbaarheid van het ophangen en inschakelen van verborgen camera's wordt onderzocht, zegt een politiewoordvoerster. "Wij hopen dat de politie snel achterhaalt wie verantwoordelijk is voor dit enorm vervelende voorval", laat de saunadirectie weten.

Excuses sauna Nederasselt voor camera's
Excuses sauna Nederasselt voor camera's (Foto: ANP)

Archeologische vondst van 12.000 jaar oud in Amersfoort

Archeologen hebben tijdens onderzoek in de binnenstad van Amersfoort een stukje vuursteen gevonden dat zo'n 12.000 jaar geleden is bewerkt.

Het betreft een spits die voor gebruik tijdens de jacht bevestigd moest worden op een houten schacht en dan als speer werd gebruikt. De gevonden spits is nooit gebruikt. Tijdens het bewerken ging het mis en is de spits als onbruikbaar stuk weggegooid.

In de binnenstad zijn nog meer archeologische vondsten gedaan. O.a. een boomstamwaterput uit de 12de eeuw, kelders van gebouwen uit de 17de en 18de eeuw en kuipen die werden gebruikt in leer- en textielnijverheid.

De spits is nu de oudste archeologische vondst ooit in Amersfoort en omgeving.

Gevonden spits (Foto: Gemeente Amersfoort)
Gevonden spits (Foto: Gemeente Amersfoort)

Meer lezen over archeologie en geschiedenis? Kijk dan eens in Cultuur&Historie op het forum.

Bayern-dokter haalt uit naar Guardiola: "Hij wist alles beter"

Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, de bekende clubdokter van Bayern München, doet in zijn nieuwe boek een aantal felle uitspraken over Pep Guardiola.

Müller-Wohlfahrt keerde vorig jaar terug in München, nadat hij in 2015 was vertrokken vanwege aanhoudende conflicten met Pep Guardiola. De toenmalige manager van de Rekordmeister wordt besproken in de biografie van Müller-Wohlfahrt, die binnenkort uitkomt. Bild publiceerde alvast enkele passages.

"Pep Guardiola is iemand met een zwak zelfvertrouwen die er alles aan doet om dat voor andere mensen te verbergen", schrijft de clubarts onder meer. "Daardoor lijkt hij in een constante angst te leven. Geen angst voor nederlagen, maar wel voor het verlies van macht en gezag."

Volgens de 75-jarige vakman bemoeide Guardiola zich overal mee. "Hij wist alles beter. Een warming-up van vijf minuten was volgens hem wel voldoende. Maar dat kon gewoon niet goed gaan. Blijkbaar zag hij mij als iemand die hij constant kon bevelen, wanneer hij maar wilde."

Op een dag probeerden beide heren een goed gesprek te voeren over hun onderlinge problemen, maar Müller-Wohlfahrt verloor zijn zelfbeheersing. "Ik schreeuwde naar Guardiola en sloeg zó hard met mijn vuist op tafel, dat de borden en kopjes begonnen te rammelen. De eerste keer in al die jaren dat ik me echt moest laten horen."

Jumbo Vijf Werelddelen overvallen

De Jumbo in de Vijf Werelddelen in Rotterdam-Zuid is maandagavond overvallen. Rond 19:15 kwam een man met bivakmuts de winkel binnen en bedreigde twee cassieres met een vuurwapen. Met meerdere kassalades ging hij er vandoor richting De Paperclip en vandaar de Oranjeboomstraat in.

De dader is rond de 1.75 meter lang, heeft een breed postuur, droeg een grijze joggingbroek, zwarte hoody en witte schoenen. Hij zou een Antilliaans accent hebben. De politie vraagt getuigen om zich te melden via de gebruikelijke wegen: 0900-8844, of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Bij de overval raakte niemand gewond volgens de politie.

Vijf Werelddelen overvallen (Foto: stockfoto politie.nl)
Vijf Werelddelen overvallen (Foto: stockfoto politie.nl)

Bomaanslag op konvooi Palestijnse premier

Volgens de laatste berichten is er zojuist een bomaanslag gepleegd op het konvooi van de Palestijnse premier Rami Hamdallah. Hij was samen met het hoofd van de inlichtingendienst, Generaal Majid Farraj, onderweg naar de Gaza strook voor een inhuldiging rondom een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie. 

Er zouden zeven mensen gewond zijn geraakt. Hamdallah en Majid Farraj bleven echter ongedeerd. De premier heeft inmiddels zijn weg vervolgd en wijst de beschuldigende vinger naar Hamas. Het zou het tweede bezoek zijn van Hamdallah aan de Gaza strook sinds men vorig jaar een verzoeningsakkoord sloot tussen de regerende Fatah-factie van de Westelijke Jordaanoever en de Hamas-leiders van Gaza. De relatie tussen die twee partijen is echter op dit moment bijzonder slecht te noemen. 

Egypte probeert in het conflict te bemiddelen. Hamas stemde aanvankelijk in maar stelde daarna aanvullende eisen. Sindsdien verlopen de gesprekken bijzonder moeizaam. Ze zijn het onder andere oneens over de machtsverdeling, de rol van politie en de Hamas troepen in Gaza. Ook betalingsregelingen en de electriciteitsvoorziening van Gaza zijn onderwerp van gesprek. 

Indien Hamas daadwerkelijk achter deze bomaanslag zit zal dat opnieuw olie op het vuur gooien en zal de relatie tussen Hamas en de PLO verder op scherp gezet worden. 

Olcay vindt tv-wereld 'extreem blank'

Olcay Gulsen vindt dat de tv-wereld geen goede reflectie is van de maatschappij. Net als in de mode is die ook "extreem blank", zegt de modeonderneemster in de Volkskrant.

"Ook daar wordt gedacht: blond verkoopt. Met Jandino hebben ze één excuusneger op de zaterdagavond", vindt Olcay. "Zelf ben ik niet te donker en ik spreek goed Nederlands."

Olcays rol in de tv-wereld is sowieso een kleine. "Ik beweeg me niet in de hoogste laag van Hilversum. Mijn rol daar is die van modeondernemer en lifestyledeskundige. Ik ben tv gaan doen om mijn merk te versterken."

Olcay vindt tv-wereld 'extreem blank'
Olcay vindt tv-wereld 'extreem blank' (Foto: BuzzE)

Southampton wijst manager Pellegrino de deur

Southampton heeft de samenwerking met Mauricio Pellegrino beëindigd. De Argentijn was pas aan zijn eerste seizoen in het St. Mary's Stadium bezig.

Onder leiding van Pellegrino, die afgelopen zomer Claude Puel opvolgde, wonnen The Saints dit seizoen slechts acht van de 34 wedstrijden. In de Premier League staat de teller slechts op vijf zeges in dertig speelronden. Southampton staat zeventiende en verkeert dus in degradatiegevaar.

Afgelopen weekend verloor de ploeg met 3-0 van Newcastle United, dat vooraf maar één punt meer had. De club meldt via de officiële kanalen dat assistenten Carlos Compagnucci en Xavier Tamarit ook zijn vertrokken. Pellegrino is de negende manager die dit seizoen in de Premier League is ontslagen sinds de start van de competitie.

Wie de 46-jarige coach opvolgt, is nog niet bekend. Met nog acht speelronden voor de boeg heeft Southampton slechts één punt voorsprong op Crystal Palace en Stoke City, die allebei in de degradatiezone bivakkeren.

'Lodeweges assistent van Koeman bij Oranje'

Dwight Lodeweges wordt definitief de rechterhand van bondscoach Ronald Koeman bij het Nederlands elftal. Hij is nu nog werkzaam bij PEC Zwolle.

Lodeweges, die bij PEC assistent is van hoofdcoach John van 't Schip, heeft in Zwolle een contract dat nog drie seizoenen doorloopt. Hij zou na 1 juli gratis de overstap kunnen maken naar de KNVB. Volgens De Telegraaf heeft de bond met PEC Zwolle een akkoord bereikt om Lodeweges de komende twee interlandperiodes te huren van zijn club.

Dankzij dat compromis hoeft het contract van de assistent-coach niet te worden afgekocht. De Zwollenaren krijgen bovendien een financiële vergoeding en ze kunnen tot het einde van dit seizoen gewoon over Lodeweges beschikken. Ronald Koeman gaf enkele weken geleden al aan dat hij de 60-jarige trainer aan zijn technische staf wilde toevoegen.

Het Nederlands elftal gaat zich vanaf komende maandag voorbereiden op de oefenwedstrijden tegen Engeland (23 maart) en Portugal (26 maart). Koeman maakt vrijdag zijn definitieve selectie bekend. Eind mei en begin juni volgen twee duels met Slowakije en Italië.

Danny reviewt: Everything Sucks! - seizoen 1

Het is 1996; het jaar van Tori Amos en Oasis, de discman en VHS. Op Boring High, de highschool van het plaatsje Boring, Oregon, raken nerds van de audio-videoclub in de clinch met de leden van de dramaclub, en worstelen de eersteklassers met hun puberhormonen en gevoelens. Het is een setting die sterk doet denken aan een andere coming-of-age serie van weleer; The Wonder Years. En die setting werkt.

Robotstofzuiger, 3D printers en dashcams

De komende periode komen er weer nieuwe promoties bij Gearbest, vooral volgende week kan je een hele kortingsweek verwachten. Belangrijk om dus even in de gaten te houden en in aanloop daarvan alvast onderstaande acties uitgelicht. En nog steeds dus, verzending met registrered air mail / priority line = vergoeding eventuele douanekosten!

1203-1 (Foto: gbofficial)

Vanuit de promotie 'Lifestyle' zijn er veel verschillende producten met grote korting, zo ook deze Xiaomi robotstofzuiger. Er is al genoeg over geschreven op internet, en conclusie is eigenlijk dat dit gewoon een topper is. Voornamelijk door de laser bovenop die de ruimte in kaart brengt voor een optimaal resultaat. Nu voor €270,29 te koop. 

1203-2 (Foto: gbofficial)

Dan weer iets van Xiaomi, maar nu een dashcam. Een erg mooi model, met een goede camera erin en andere handige specificaties. Loop-cycle recording, voice-control, een IMX323 lens en 1080P resolutie. Dat voor een prijs van €33,16 maakt het natuurlijk helemaal af.

1203-3 (Foto: gbofficial)

De promotie 'home & garden' biedt weer een heel ander scala aan producten. Onder andere deze zanmini koffiemolen. Roestvrij staal, met verschillende standen voor hoe fijn je het maalt. Leuk om ook cadeau te geven voor die €12,43

Met de 'electrical tools spring challenge' promotie sluiten we deze keer af. Een erg brede promotie, met zowel 3D printers, als gereedschap, accessois en genoeg andere producten. Zeker de moeite om even te kijken dus. Hierboven een 3D printer, de Zonestar Z5F doe-het-zelf printer. Een kit die je zelf in elkaar kan zetten om uiteindelijk 3D te kunnen printen. Voor €175,23 te koop.

1203-5 (Foto: gbofficial)

De crème de la crème op het moment, dit nieuwe model. Deze JGAURORA A5 3D printer heeft alle nieuwe foefjes om perfect 3D mee te kunnen printen. Je kan bizar groot printen, 305 x 305 x 320mm maar liefst! Voor de volledige specificaties kijk even op de productpagina. Deze complete set kost €353,20 en dagelijks is er een coupon waarbij er 2 stuks voor $212,99 worden verkocht. Check de promotiepagina voor meer info.

Zoektocht naar vermisten uit 1974 zonder resultaat

De zoektocht naar de sinds 1974 vermiste Piet Hölskens en Hans Martens uit Asten heeft maandag niets opgeleverd. Specialisten gingen maandagochtend in De Brink in Liessel het water op met een speciale boot.

De zoektocht volgt op informatie die eind 2017 bij de politie binnenkwam. De twee vrienden verdwenen in maart 1974 spoorloos na een avondje stappen in Deurne. Zij waren die avond uit geweest bij de Zanzibar in Deurne en vertrokken daar in een rode Fiat 850 Coupé. Van Piet en Hans is daarna nooit meer iets vernomen. Ook hun auto werd nooit gevonden. Uit de informatie bleek dat de vrienden mogelijk met hun auto te water zijn geraakt.

Sonarapparatuur
De afgelopen weken werd in nauw overleg met specialisten van het Team Onderwater Zoekingen van de Landelijke Eenheid een zoekactie voorbereid en een zoekgebied in de enorme plas bepaald. Er werd bij de zoektocht gebruik gemaakt van een speciale boot die beschikt over hoogwaardige sonarapparatuur: “Sonarapparatuur zendt geluidssignalen uit en ‘luistert’ vervolgens naar de weerkaatsing ervan. Zo scant deze apparatuur de bodem af. Op deze manier kunnen wij bijvoorbeeld personen of voorwerpen onder water detecteren”, vertelt een specialist van het team.

Niets gevonden
De zoektocht was gericht op het vinden van de auto van Hans en Piet. Helaas is die niet gevonden. Dankzij specialisten hebben wij een heel goed beeld gekregen van de bodem van De Brink. Alles is vastgelegd en experts gaan de resultaten verder analyseren. Daarna wordt bekeken of er nog mogelijkheden zijn om verder onderzoek te doen. Of en op welke manier dat gaat gebeuren, is op dit moment niet duidelijk. De families van de vermiste vrienden zijn maandag aan het eind van de middag op het politiebureau op de hoogte gebracht van de resultaten.

Reactie familie
De families van Piet en Hans waren een groot deel van maandag in Liessel aanwezig bij de zoektocht: “Vandaag was voor ons een hele spannende dag en we vinden het jammer dat er niets is gevonden. Toch blijven wij de hoop houden dat er zelfs na 44 jaar een einde komt aan alle onzekerheid over het lot van Piet en Hans. Verder willen wij iedereen bedanken die vandaag met ons heeft meegeleefd. Vandaag hebben wij uitgebreid gesproken met journalisten en ons verhaal gedeeld. Wij willen iedereen op dit moment vragen om ons niet met nieuwe verzoeken te benaderen.”

Zoektocht naar vermisten uit 1974 zonder resultaat (Foto: politie.nl)
Zoektocht naar vermisten uit 1974 zonder resultaat (Foto: politie.nl)

Tornado treft Italiaanse Caserta

Het Italiaanse dorp Caserta, zo'n veertig kilometer ten noorden van Napels, is gisteravond laat getroffen door een sterke tornado. Volgens lokale media zijn er zeker vijftien gewonden gevallen is de schade in en rondom het dorp groot. De Italiaanse snelweg A1 is lange tijd afgesloten geweest door diverse ongevallen en enkele omgewaaide vrachtwagens. 

Op social media zijn video's en beelden verschenen van schade aan gebouwen, gekantelde vrachtwagens, en zwaar beschadigde auto's. Overal liggen omgewaaide en ontwortelde bomen en zijn wegen door onbegaanbaar door afgebroken takken. Bij een Burger King is het pand beschadigd en ligt de grote reclamezuil van het filiaal tegen de vlakte. Bij een caravandealer zijn zes caravans door de storm opgetild en door de wind honderden meters verderop op de snelweg gesmeten. Hierdoor vielen enkele gewonden en raakten talloze auto's die daar reden flink beschadigd. 

Omringende deelgemeentes zoals San Nicola la Strada, Recale, Marcianise, Maddaloni, San Tammaro, San Marco Evangelista and Macerata Campania maken allemaal melding van schade aan huizen en gebouwen. Het hele gebied werd gisteravond door zwaar noodweer getroffen waarbij ook de hagel een aanzienlijke rol speelde in de schade. Ook viel in een groot deel van het gebied de stroom uit.

 


Supermarkt gaat voor genderneutrale 'Jijdag' op 'Moederdag'

De Britse supermarktketen Waitrose heeft zich bepaald niet populair gemaakt. Het commerciële Moederdag moet daar voorzichtig plaats maken voor een genderneutrale dag, wat commercieel een wat minder groot succes lijkt te worden: Jijdag.

Het is overigens absoluut niet zo dat Moederdag bij Waitrose helemaal vervangen wordt. In plaats daarvan wordt het assortiment met name uitgebreid met ook enkele Happy You Day-kaarten, zodat ook mensen met bijvoorbeeld een transgender moeder er iets leuks uit kunnen halen.

Op social media zijn veel boze reacties te zien. Zo beschuldigen mensen het bedrijf ervan meer kaarten te willen verkopen - en dus meer geld te verdienen, een beetje het businessmodel van elk bedrijf - door een feestdag te gebruiken die louter bedoeld is om moeders te eren, waarbij men er aan voorbij lijkt te gaan dat Moederdag al jaren één groot commercieel 'feest' is, genderneutraal of niet.

Overigens zijn er niet alleen Jijdag-kaarten, maar ook kaarten voor bijvoorbeeld alleenstaande vaders of gezinnen met twee moeders. Voor elk wat wils dus, zou je kunnen zeggen. Een aantal Engelse scholen bezigt de term Moederdag al niet meer en noemt het voortaan 'een dag voor speciale personen'. Iets wat natuurlijk in principe hetzelfde is.

Dost redt meubelen Sporting met twee goals als invaller

Bas Dost heeft ervoor gezorgd dat Sporting Lissabon nog mee blijft doen in de strijd om de Portugese landstitel. De Nederlandse spits viel maandag op bezoek bij GD Chaves in en was twee keer trefzeker.

Coach Jorge Jesus liet Dost wegens een nog altijd niet volledig herstelde dijbeenblessure op de bank beginnen. Na een klein uur stond het echter nog altijd 0-0 en dus kwam de Nederlander toch maar binnen de lijnen. Een paar minuten later opende hij de score en vijf minuten voor tijd gooide hij de boel met zijn 22e goal van het seizoen eigenhandig in het slot - een penalty van Platiny in blessuretijd kon Chaves niet meer redden (1-2).

Koploper FC Porto ging zondag verrassend onderuit tegen Paços de Ferrerira, waardoor de titelstrijd met nog acht wedstrijden te gaan nog verre van beslist is. Porto staat bovenaan met 67 punten, Benfica heeft er 65 en Sporting staat op 62. Ook Sporting Braga doet met 58 punten nog een beetje mee.

ING trekt omstreden loonvoorstel topman in

De omstreden salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers gaat niet door. De raad van commissarissen van de bank wilde zijn totale beloning met de helft verhogen naar 3 miljoen euro, maar ziet daar van af onder druk van de felle reacties die dat voorstel teweegbracht in politiek en maatschappij.

"Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat", liet president-commissaris Jeroen van der Veer in een verklaring weten. Om schade voor het bedrijf te voorkomen is besloten het voorstel niet in stemming te brengen bij de komende aandeelhoudersvergadering.

ING trekt omstreden loonvoorstel topman in
ING trekt omstreden loonvoorstel topman in (Foto: ANP)

FC Dordrecht pakt periodetitel, Jong Ajax en N.E.C. winnen

FC Dordrecht heeft de titel in de derde periode van de Jupiler League veroverd. De ploeg won met nipte cijfers van RKC Waalwijk.

Een overwinning was voor Dordrecht voldoende voor de periodetitel, maar in theorie maakten FC Emmen, Jong Ajax, Jong AZ, De Graafschap en FC Volendam ook nog kans. Denis Mahmudov kreeg namens de thuisploeg de eerste goede kans. De routinier kreeg de bal echter niet in het doel.

Na een doelpuntloze eerste helft wist Mahmudov in de tweede helft wel te scoren. Zijn treffer na 68 minuten was uiteindelijk genoeg voor de zege en de periodetitel. FC Dordrecht mag zich dus gaan opmaken voor de play-offs om promotie naar de Eredivisie.

Op de reguliere ranglijst staat het elftal van trainer Dennis de Nooijer nu op de achtste plaats. De Schapenkoppen, die in de derde periode zeven van de negen wedstrijden wonnen, waren in het seizoen 2014/15 voor het laatst actief op het hoogste niveau.

Winst voor Jong Ajax en N.E.C. Nijmegen
Jong Ajax heeft in de Jupiler League een ruime zege neergezet tegen FC Eindhoven. N.E.C. won ook en blijft daardoor koploper.

Het thuispubliek op De Toekomst kon na twintig juichen, want toen opende Dennis Johnsen de score vanuit een mooie counteraanval. Drie minuten later was het alweer raak. Noussair Mazraoui zette de 2-0 ruststand op het scorebord.

Ook in de tweede helft wisten de Amsterdamse beloften binnen een paar minuten tweemaal te scoren. Met een kopbal breidde Dani de Wit de score verder uit en kort daarna zorgde hij ook voor de 4-0. De 20-jarige middenvelder maakte van dichtbij het Eindhovense doel zijn tweede treffer van de avond.

Jong Ajax blijft daardoor in het spoor van N.E.C., dat met 0-2 van Jong FC Utrecht. De doelpunten werden gemaakt door Ferdi Kadioglu en Calvin Verdonk. Aan kop van de Jupiler League heeft N.E.C. nog steeds één punt voorsprong op Jong Ajax. Nummer drie Fortuna Sittard bleef thuis tegen De Graafschap op een gelijkspel steken (1-1).

Uitslagen Jupiler League maandag
Almere City - Telstar 2-3
FC Dordrecht - RKC Waalwijk 1-0
Helmond Sport - FC Den Bosch 3-1
Jong Ajax - FC Eindhoven 4-0
Jong AZ - Go Ahead Eagles 0-0
Jong PSV - SC Cambuur 1-1
Jong FC Utrecht - N.E.C. Nijmegen 0-2
FC Oss - FC Emmen 2-3
Fortuna Sittard - De Graafschap 1-1
FC Volendam - MVV Maastricht 2-2

David Silva brengt Manchester City dichter bij titel

Manchester City heeft maandagavond de volgende stap gezet naar het kampioenschap. De ploeg van Pep Guardiola pakte drie punten bij Stoke City.

Zonder Sergio Agüero, die vanwege een lichte knieblessure twee weken niet inzetbaar is, kwamen de bezoekers na tien minuten al aan de leiding. Raheem Sterling gaf de bal voor en David Silva rondde met de binnenkant van zijn voet keurig af. Halverwege de eerste helft lag de bal weer in het doel. De goal van Leroy Sané werd echter geannuleerd wegens buitenspel.

Tien minuten voor de pauze was het even schrikken voor City toen Stoke met wat geluk bijna langszij kwam. Doelman Ederson kon net voorkomen dat een voorzet die Kyle Walker van richting veranderde in het doel belandde.

In de tweede helft pakte City snel een comfortabeler voorsprong. Opnieuw was Silva de doelpuntenmaker en dit keer was de assist van Gabriel Jesus. Stoke-keeper Jack Butland voorkwam daarna een treffer van Oleksandr Zinchenko en de rebound van Sané verdween naast het doel, waardoor het 0-2 bleef.

Manchester City heeft door deze overwinning nog hooguit negen punten nodig om de landstitel te grijpen. The Citizens zouden dus wel eens kampioen kunnen worden in de kraker tegen rivaal Manchester United, op zaterdag 7 april in het Etihad Stadium. Het gat met United is nog steeds zestien punten.

FOK! Wat een weer: later op de dag droog

Het is bewolkt en regenachtig, met op veel plaatsen nevel, de eerste uren op een enkele plaats mist. In de loop van de middag beperkt de meeste neerslag zich tot het oosten en zuidoosten, elders kan dan nog een enkele lichte bui voorkomen. Het blijft overal bewolkt. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 7°C, op de Wadden iets lager. De wind wordt overal noordwestelijk en is meest matig.

Komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Het blijft droog. In opklaringsgebieden kunnen enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in brede opklaringen en 5°C daar waar het bewolkt blijft. Er staat een zwakke tot matig wind uit richtingen tussen noordwest en zuidwest.

Morgenochtend lossen eventuele mistbanken snel op. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar overdag af. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noorden tot 11°C in het zuiden van het land. Op de Waddeneilanden blijft de temperatuur steken bij een graad of 5. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen. Later in de middag en avond wordt de wind overal oostelijk en neemt iets in kracht toe. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Lentsenberg in het Reichswald (Foto: DJMO)
Lentsenberg in het Reichswald (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wurger agente heeft gewelddadig verleden

De 21-jarige knul die afgelopen zaterdag een agente pobeerde te wurgen, en daarvoor vandaag voor de rechter-commissaris wordt geleid, heeft een gewelddadig verleden volgens het Algemeen Dagblad. De krant achterhaalde de identiteit van de man door de videobeelden grondig te bestuderen. 

Hij zou op 15-jarige leeftijd al een gewapende overval hebben gepleegd in zijn geboorteplaats Bunschoten. Daarnaast zou hij in 2014 veroordeeld zijn voor het dealen van drugs en zware mishandeling. 

De burgemeesteer van Amersfoort, Lucas Bolsius, is van plan om de agente een bezoek te brengen: "Ik wil dat zeker doen, want het is vreselijk wat ze heeft meegemaakt. Onze stad heeft vanwege problemen in het verleden een stringent uitgaansbeleid. Dat werkt uitstekend, maar dan nog kan er zoiets gebeuren. Er komt in elk geval een grondig onderzoek."

Flat Doetinchem midden in de nacht ontruimd

In Doetinchem is in de nacht van maandag op dinsdag een flat ontruimd nadat op het dak van het gebouw brand was uitgebroken. Zo'n veertig mensen werden opgevangen in een nabijgelegen buurtcentrum.

De brand woedde op het dak van de flat aan de Caenstraat met zes etages en was ontstaan bij een afzuiginstallatie, meldt een woordvoerder van de brandweer. Wat de exacte oorzaak was van de brand wordt onderzocht.

Om de brand te bestrijden moest de brandweer het dak open zagen. Op de bewoners van een enkele woning na mag iedereen weer terugkeren. Niemand raakte gewond.

Flat Doetinchem midden in de nacht ontruimd
Flat Doetinchem midden in de nacht ontruimd (Foto: ANP)

MotoGP-sterren van de toekomst: wie zijn de rookies van 2018?

Eindelijk, na maanden in de winterkou start aanstaande zondag een nieuw seizoen MotoGP. Ditmaal geen spannende stoelendans van zitjes zoals vorig jaar, maar wél een vijftal rookies aan de start in Qatar. Franco Morbidelli, Takaaki Nakagami, Thomas Lüthi, Hafizh Syahrin en Xavier Siméon maken allen hun opwachting in de koningsklasse. Plus: Bo Bendsneyder debuteert in de Moto2!

Wie zijn deze rookies en welke weg naar de top hebben ze afgelegd? We nemen je mee naar de nieuwelingen in de hoogste klasse van de motorsport: de MotoGP.

Republikeinen zien geen bewijs samenzwering

De Republikeinen in de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden stellen geen bewijs te hebben gevonden dat Rusland zich heeft gemengd in de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump. De commissie heeft de verhoren rond het onderzoek naar de vermeende samenzwering afgerond.

,,We hebben geen bewijs gevonden voor een complot, coördinatie of samenzwering tussen de Trump-campagne en de Russen", luidt het oordeel van de Republikeinen die een 150 pagina's tellend rapport hebben opgesteld dat naar de Democraten wordt gestuurd om te beoordelen.

Afgevaardigde Mike Conaway, die het onderzoek leidde, zegt dat ze iedereen hebben gesproken die ze wilden spreken. ,,Je weet nooit wat je nooit weet, maar we zagen geen reden om te denken dat er iets is dat we in dit verband missen." Volgens Conaway was soms wel sprake van ontmoetingen die ongepast waren en beter niet hadden kunnen plaatsvinden.

Republikeinen zien geen bewijs samenzwering
Republikeinen zien geen bewijs samenzwering (Foto: ANP)

'Duivelse' groei internationaal wegvervoer

In 2017 werd door Nederlandse vrachtwagens 666 miljoen ton goederen vervoerd. Dit is een stijging van 1,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het wegtransport door Nederlandse vrachtwagens van en naar Nederland nam voor het eerst sinds 2014 toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het wegvervoer.

De stijging van het goederenvervoer door Nederlandse vrachtauto’s werd zowel in het binnenlands als in het internationaal vervoer gerealiseerd. Het internationaal wegvervoer vanuit en naar Nederland groeide in 2017 voor het eerst weer, na twee jaren van krimp. Door de toegenomen handel hebben Nederlandse vrachtauto’s 3,5 procent meer goederen over de grens vervoerd.

De afgelopen jaren ondervonden Nederlandse vrachtauto’s in het grensoverschrijdende wegvervoer vanuit en naar Nederland steeds meer concurrentie van vrachtauto’s uit Midden- en Oost-Europa. Bouwgoederen maken een vijfde deel uit van het door Nederlandse vrachtauto’s vervoerde gewicht.

Er werden in 2017 vooral meer van deze goederen vervoerd. Een derde van de groei van het vervoerde gewicht door Nederlandse vrachtauto’s was toe te schrijven aan het vervoer van zand, grind, bouwmaterialen en andere aan de bouwnijverheid gerelateerde goederen. Daarnaast droeg het vervoer van aardolieproducten, chemische goederen, meststoffen en stukgoed bij aan de groei van het goederenvervoer over de weg.
Beroepsvervoer naar hoogste niveau ooit

Van elke honderd ton goederen die met Nederlandse vrachtauto’s zijn vervoerd, zijn er tachtig vervoerd door beroepsvervoerders. In 2017 vervoerden deze Nederlandse beroepsvervoerders 2,8 procent meer aan goederen dan een jaar eerder. Nooit eerder was het vervoerde gewicht door Nederlandse beroepsvervoerders zo hoog. Zij vervoerden zowel meer in eigen land als internationaal. In het eigen vervoer daalde het vervoerde gewicht vorig jaar met 3,2 procent tot 132 miljoen ton.

Tegenover een stijging in het vervoerd gewicht in 2017 stond een daling van het aantal afgelegde kilometers. Het aantal kilometers daalde in 2017 voor het derde jaar op rij, met een kleine 2 procent. In Nederlandse vrachtauto’s worden goederen over steeds kortere afstanden vervoerd.

'Duivelse' groei internationaal wegvervoer  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
'Duivelse' groei internationaal wegvervoer (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Veel ouderen sociaal aan de zijlijn

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bevraagt respondenten in de enquête Sociale samenhang en Welzijn onder andere over hun sociale contacten, of ze meedoen in de samenleving en of ze vertrouwen in de medemens en instituties hebben. Een deel van de mensen blijkt zowel niet of nauwelijks te participeren (ze hebben bijvoorbeeld weinig sociale contacten, zijn geen lid van organisaties of doen geen vrijwilligerswerk), als weinig of geen vertrouwen in de medemens of instituties te hebben, zo blijkt uit een analyse van de antwoorden.

Dit fenomeen komt bij ruim 10 procent van de 65-plussers voor. 7 procent van alle Nederlanders van 15 jaar of ouder participeert minder en heeft tegelijkertijd weinig vertrouwen in de medemens en instituties. Deze mensen (950.000 personen) leven als het ware op sociaal gebied in de marge. Dit percentage is sinds 2012 stabiel. Bij ouderen komt het vaker voor dan bij jongeren.

Kinderen zorgen voor meer participatie en vertrouwen
Hoger opgeleiden leven met 3 procent minder sociaal in de marge dan lager opgeleiden (11 procent). Ook als rekening gehouden wordt met andere achtergrondkenmerken, zoals leeftijd, blijft dit verschil nagenoeg gelijk. Mensen die samenwonen met een partner en kinderen, leven minder vaak sociaal aan de zijlijn dan alleenstaanden, mensen zonder kinderen, en alleenstaande ouders.

De aanwezigheid van kinderen gaat kennelijk samen met meer participatie, bijvoorbeeld als vrijwilliger op school, en ook met meer vertrouwen. Bij eenoudergezinnen wordt deze positieve samenhang mogelijk tenietgedaan doordat de ouder er alleen voor staat, vaak na een scheiding.

Gemiddeld minder gelukkig
Mensen die sociaal aan de zijlijn staan zijn gemiddeld genomen minder gelukkig: ze geven zichzelf een 7,1 voor geluk tegen een 7,8 voor overige mensen. Het aandeel mensen dat hun geluk een 5 of lager geeft, is respectievelijk 15 en 5 procent. Niet iedereen die sociaal in de marge leeft, voelt zich ongelukkig: 31 procent vindt hun geluk een 8 waard, 16 procent geeft zichzelf een 9 of een 10. Van degenen die niet sociaal in de marge leven geeft een ruime meerderheid van bijna 70 procent minstens een 8 voor hun ervaren geluk.

Laatste reviews en specials
review
Far Cry: New Dawn
review
The Lego Movie 2
review
Metro Exodus
review
Kingdom Hearts III
review
Etrian Odyssey Nexus
preview
Anno 1800
©FOK.nl e.a.