'Kwartfinale olympisch bokstoernooi was zeker gefixed'

In Ierland is een rapport opgedoken van Joe Hennigan, de manager van het Ierse boksteam op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Volgens de Irish Times staat daar een duidelijke conclusie in: de kwartfinale van het bantamgewicht tussen de Ier Michael Conlan en de Rus Vladimir Nikitin was gefixed.

Wereldkampioen Conlan nam het daarin op tegen de Rus Vladimir Nikitin. Conlan sloeg hem drie ronden lang de ring door en veegde het canvas aan met zijn opponent, maar toch werd Nikitin door de jury aangewezen als winnaar. Dat dat een beetje vreemd was bleek al snel: Nikitin was door Conlan dusdanig bont en blauw geslagen dat hij zich terug moest trekken voor de halve finales.

Conlan was na afloop furieus en ging gelijk de wereld over met zijn uitspraken, waarin hij aangaf dat amateurboksbond AIBA van onder tot boven zo rot is als maar zijn kan. De Ier was er dan ook gelijk helemaal klaar mee en besloot aan een profcarrière te beginnen, vooralsnog vrij succesvol.

In het rapport beschrijft Hennigan hoe hij in het olympisch dorp aangesproken werd door Auri Antia, de hoofdcoach van het Ierse team. Antia is een geboren Georgiër en spreekt Russisch, en hij had van een Russische coach te horen gekregen dat het gevecht voor Conlan al een verloren zaak was. De Russische coach vertelde dat de Ieren hun bokser misschien maar in bescherming moesten nemen, want winnen ging hij sowieso niet.

Een protest indienen na afloop van het gevecht was niet mogelijk. "Je kunt niet protesteren tegen een jurybesluit", schrijft Hennigan. "Kort daarop hoorden we zelfs dat AIBA Michael zou straffen voor zijn gedrag...een grote grap, want AIBA was nota bene de organisatie die de corrupte juryleden aanstelde."

Dat er iets met die juryleden niet klopte was ook wel duidelijk, want nog tijdens de Spelen werden ze geschorst wegens 'beslissingen die niet voldeden aan het gehoopte niveau'. In november van 2016 werden zelfs alle 36 juryleden die tijdens de Spelen in actie waren gekomen geschorst hangende een onderzoek van AIBA naar corruptie, waar eind april verslag van uitgebracht moet worden.