Op doping gepakte Lazaar begrijpt er niets van

De op doping betrapte kickbokser Ismael Lazaar heeft zijn advocaat opdracht gegeven om in beroep te gaan tegen de beslissing van de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak om de kickbokser voor vier jaar te schorsen. In de urine van Lazaar, afgenomen na zijn gevecht met Rico Verhoeven in mei 2017, waren sporen aangetroffen van verboden prestatiebevorderende middelen.

"Dit slaat nergens op. Ik weet niet wat er allemaal gaande is. Het is zwaar overdreven", aldus een strijdvaardige Lazaar in een interview met het AD. "Ik weet echt niet wat er aan de hand is. Misschien heeft het met mijn medicijngebruik te maken. Verder kan ik er niet te veel over zeggen."

Broodvechter Lazaar is geschokt over de lange straf die uitgedeeld is, een straf die zware consequenties heeft voor het inkomen van de Tilburger. Op zijn vroegst zou hij namelijk pas weer op 24 juli 2021 kunnen vechten en tot dan is er voor Lazaar geen droog brood te verdienen met wedstrijdkickboksen.

"Het is en blijft een harde klap dat ik vier jaar niet mag vechten, daarom ga ik ook in beroep. Ik snap ook niet waarom ze mij nu zo hard pakken, ze kunnen beter naar andere vechters dan naar mij kijken."

Over de zwaarte van de straf heeft Lazaar absoluut een punt, vooral gezien dit zijn eerste overtreding is. Verder werd een andere kickbokser, Mohammed Jaraya, in 2017 voor twee jaar geschorst na het slaan van een jurylid. Niet alleen werd het slaan van een jurylid dus minder zwaar bestraft dan dopinggebruik, maar schrijnender is dat Jaraya niet lang op een houtje hoefde te bijten, want hij werd kort na het uitspreken van de straf gewoon in het buitenland ingezet. Volgens organisatie Enfusion omdat de schorsing alleen voor Nederlandse gala's geldde.

Inmiddels is de straf van Jaraya volledig kwijtgescholden, doordat hij Enfusion ingeruild heeft voor concurrent Glory en een nieuwe sportschool heeft gevonden. Jaraya heeft zelfs na minder dan een jaar na het uitspreken van zijn schorsing al weer zijn eerste wedstrijd gevochten in Nederland. Dopinggebruik weegt blijkbaar zwaarder dan het slaan van een jurylid, maar misschien geeft het hoger beroep van Lazaar enige verlichting van de straf.