FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 maart 2018

KFC grijpt in na Brits tekort aan kip

Fastfoodketen KFC (Kentucky Fried Chicken) heeft in Groot-Brittannië maatregelen genomen om een nieuw tekort aan kip te voorkomen. Door problemen met de bezorging van kip moesten er in februari honderden Britse restaurants tijdelijk de deuren sluiten, waardoor het bedrijf naar schatting miljoenen ponden aan omzet is misgelopen.

De ingreep komt erop neer dat KFC voor ongeveer een derde van zijn circa 900 Britse filialen, voornamelijk in het noorden van het land, terugkeert bij dezelfde distributeur die het bedrijf onlangs nog de rug toekeerde. De problemen ontstonden namelijk toen KFC voor zijn bezorging afscheid nam van Bidvest en overstapte naar DHL.

Het grote 'kipcontract' leidde vrijwel direct tot problemen in de computersystemen van de bezorgers van DHL. Tot overmaat van ramp kwamen trucks met kip later ook nog eens urenlang vast te zitten op een autosnelweg door een ongeluk. De chaos bij de aanvoer van KFC-vestigingen was ook niet zomaar verholpen. Nog altijd is ongeveer 3 procent van de Britse KFC's gesloten en in sommige filialen is het menu volgens Britse media tijdelijk wat ingeperkt.

KFC grijpt in na Brits tekort aan kip
KFC grijpt in na Brits tekort aan kip (Foto: ANP)

Vrouwen in de minderheid op kandidatenlijsten

Vrouwen zijn nog steeds in de minderheid als het gaat om meedingen in de lokale politiek. Van alle partijen die in minimaal 25 gemeenten meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, heeft GroenLinks nog de meeste vrouwen op de kandidatenlijst staan: 41 procent. Daarna volgen de SP (37 procent) en de PvdA (33 procent). Dat blijkt uit onderzoek dat het wetenschappelijk bureau van GroenLinks heeft gedaan in het kader van Internationale Vrouwendag.

Als ook de partijen meetellen die in minder dan 25 gemeenten meedoen, dan springt de Partij voor de Dieren eruit. Die partij heeft als enige zelfs meer vrouwen (55 procent) dan mannen op de kandidatenlijst . De PvdD doet in 18 gemeenten mee.

Kathalijne Buitenweg, vicefractievoorzitter van GroenLinks, is blij met de score van haar partij, maar vindt wel dat het beter kan. "De cijfers laten zien dat er nog steeds veel moet gebeuren in de Nederlandse politiek om de verhouding vrouw-man gelijk te trekken. Dat geldt voor gemeenteraden en nog veel meer voor bestuursfuncties als wethouder." Ze krijgt bijval van Marianne Thieme van de PvdD.

Vrouwen in de minderheid op kandidatenlijsten
Vrouwen in de minderheid op kandidatenlijsten (Foto: ANP)

Splatoon 2 krijgt singleplayer Octoling Expansion

Deze zomer verschijnt de eerste betaalde DLC voor Splatoon 2. De Octo Expansion voegt een flinke nieuwe singleplayerstand toe waarin spelers kunnen spelen als het nieuwe personage Agent 8, een Octoling die haar geheugen is verloren.

De nieuwe campagne voor één speler bestaat uit 80 missies, inclusief verhaalwendingen die een nieuw licht werpen op geliefde personages. Spelers die de Octo Expansion-campagne hebben voltooid, kunnen tijdens multiplayergevechten als Octoling spelen. Splatoon 2: Octo Expansion verschijnt komende zomer, maar spelers kunnen vandaag al de Octo Expansion-pas kopen in de Nintendo eShop voor €19,99. Daarvoor ontvangen ze uitrusting met Octo-thema die ze meteen in de game kunnen gebruiken.

Nog voordat bovenstaande uitbreiding verschijnt, krijgt Splatoon 2 in april een gratis grote update (Version 3.0) met meer dan 100 nieuwe uitrustingstukken, nieuwe levels die in de loop van de lente beschikbaar komen (Grondelgroeve, Kamp Karper en Waterwonderland) en een nieuwe rang (rang X). Rang X is een extreme, allerhoogste rang, nog hoger dan S+. 

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy naar Nintendo Switch

Exclusive bleek toch timed exclusive te betekenen. De maingames van Crash Bandicoot die onderdeel zijn van de N. Sane Trilogy maken voor het eerste de sprong naar een Nintendo-platform.

Uiteraard betreft het hier de Nintendo Switch. Lang hoeven we ook niet op de game te wachten; de game lanceert al op 10 juli, een kleine vier maanden dus. De eerste beelden, in hoeverre je nog niet bekend bent met de games, zijn hieronder te bekijken. Ook zou de game in ontwikkeling zijn voor pc en Xbox One, al is daar nog geen officiële bevestiging van.

South Park: The Fractured but Whole komt naar Nintendo Switch

De port hing al enige tijd in de lucht, maar eindelijk hebben we de bevestiging: South Park: The Fractured but Whole komt naar Nintendo Switch. De game lanceert al op 24 april.

De game krijgt alle DLC, al moet die nog wel los gekocht worden of als onderdeel van de Season Pass. De eerste twee pakketten (Danger Deck en From Dusk Till Casa Bonita) lanceren tegelijkertijd met de game zelf. De rest volgt op een nog onbekende datum.

Nintendo 3DS krijgt port van Mario & Luigi: Bowser's Inside Story

Ondanks het grote succes van Nintendo Switch heeft Nintendo nog steeds plannen voor Nintendo 3DS. Tijdens de Nintendo Direct is een port aangekondigd van Mario & Luigi: Bowser's Inside Story. Deze game moet ergens in 2019 uitkomen.

Naast de game zoals we die al kennen, is er een extra verhaal aan toegevoegd: Bowser Jr.'s Journey. Deze kent soortgelijke gameplay en storytelling als de uitbreiding die de port van SuperStar Saga ontving. De eerste beelden van de port zijn hieronder te bekijken.

Nintendo kondigt Super Smash Bros voor Switch aan

"We have one more announcement". Even op een dwaalspoor zetten met wat Inklings uit Splatoon, maar al snel zien we een bekend logo: Nintendo laat weten dat er een nieuwe Super Smash Bros. naar Nintendo Switch komt. Het chaotische vechtspel komt dit jaar uit.

Of het een port van de Wii U-versie met wat extra personages betreft of een compleet nieuw spel weten we niet, het blijft bij een aankondiging van de titel, meer niet.

Er staat nog geen video online, maar in onderstaande stream kun je naar 1 uur en 2 minuten scrollen om de aankondiging van Super Smash Bros. te zien.

Vettel verplettert baanrecord, Verstappen voorlaatste

Het officieuze baanrecord op het circuit van Barcelona heeft het slechts een dag uitgehouden. Gisteren klokte Daniel Ricciardo met de Red Bull RB14 1.18,047 maar vandaag dook Sebastian Vettel er met de nieuwe Ferrari ruim onder. De Duitser kwam tot een tijd van 1.17,182 waarmee hij ruim een seconde sneller was dan de verrassende nummer twee Kevin Magnussen met de Haas. Direct hierachter eindigde Pierre Gasly met de Toro Rosso.

Het was voor veel teams een zeer productieve dag. Zo was Vettel niet alleen de snelste, maar de Duitser reed met maar liefst 188 ronden ook de meeste van vandaag. Max Verstappen kwam namens Red Bull in actie en legde een rondje minder af dan Vettel. De Nederlander hield zich echter niet bezig met snelle tijden en kwam slechts tot een voorlaatste plek.

Ook de rest van de renstallen wist veel meters te maken, met Williams als renstal met de minste afgelegde ronden. Bij elkaar opgeteld kwamen Robert Kubica en Lance Stroll 'slechts' tot 140 rondjes. De enige rode vlag werd veroorzaakt door Marcus Ericsson met de Sauber. McLaren had de afgelopen weken veel problemen, maar Stoffel Vandoorne kwam vandaag tot 151 rondes. Toch hebben de Britten nog iets om op te oefenen.


Dit ging niet helemaal goed (Bron: YouTube)

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:17.182 Hypersoft 188
2 K. Magnussen Haas 1:18.360 Supersoft 153
3 P. Gasly Toro Rosso 1:18.363 Hypersoft 169
4 N. Hulkenberg Renault 1:18.675 Hypersoft 79
5 C. Sainz Jr. Renault 1:18.725 Hypersoft 69
6 S. Vandoorne McLaren 1:18.855 Hypersoft 151
7 M. Ericsson Sauber 1:19.244 Hypersoft 148
8 L. Hamilton Mercedes 1:19.296 Medium 84
9 V. Bottas Mercedes 1:19.532 Medium 97
10 R. Kubica Williams 1:19.629 Supersoft 73
11 S. Pérez Force India 1:19.634 Hypersoft 159
12 M. Verstappen Red Bull 1:19.842 Soft 187
13 L. Stroll Williams 1:20.262 Ultrasoft 67

'Russische ijshockeycompetitie gefixed voor Poetin's favoriete team'

In Noord-Amerika is de NHL de grootste ijshockeycompetitie, maar in Oost-Europa - en met name Rusland - draait het vooral om de KHL, de Kontinental Hockey League. Eén team is daar dit jaar bijzonder dominant, en waarom SKA Sint-Petersburg de boel aan gort speelt is duidelijk: Vladimir Poetin wil het team kampioen zien worden.

Het heeft er alle schijn van dat de complete competitie min of meer gefixed is om ervoor te zorgen dat SKA kan winnen. Journalist Slava Malamud legt op Twitter in dit draadje haarfijn uit hoe het in elkaar steekt. Zo mag SKA als enige team het salarisplafond simpelweg negeren, en heeft het voor alle grote sterren die een overstap naar de KHL overwegen de eerste keuze. 

Het gros van het 'neutrale' Russische ijshockeyteam dat vorige maand olympisch goud won komt van SKA. Dat was ook de bedoeling en de KHL heeft er zelfs een officiële verklaring voor: "Door alle topspelers in één team bij elkaar te zetten, werd een unieke chemie gecreeërd, dat naadloos is overgegaan in het olympische team. Het KHL-seizoen makkelijk maken voor SKA heeft hen beschermd tegen blessures en slechte motivatie, daarom wonnen we goud."

Play-offs
Inmiddels zijn de play-offs om de Gagarin Cup begonnen en SKA nam het in de eerste ronde op tegen Severstal Cherepovets. Niet echt een probleem, want de club is al jaren bijzonder matig en staat op de nominatie om door de KHL uit de competitie geschopt te worden. Men had dan ook weinig te verliezen en maakte het SKA bijzonder moeilijk.

Tijdens de eerste wedstrijd van de best-of-seven-serie had SKA het zwaar. Veel spelers waren nog uitgeput van de Poetin-verkiezingsbijeenkomst een dag eerder - de spelers zijn groot fan van de grootste fan van hun club - en Severstal komt met 1-2 voor. Plotseling volgt echter de ene na de andere straf, 24 minuten in totaal, tegen nul voor SKA, en Poetin's lievelingen winnen alsnog na twee makkelijk gekregen manmeersituaties in overtime.

De tweede wedstrijd ging na dapper verzet verloren voor Severstal, dat voor wedstrijd drie en vier naar eigen huis kwam. In het dorre winterlandschap van de grauwe fabriekstad weerde het kleine team zich bijzonder kranig en de 'vervelende' underdogs dwingen SKA nog eens tot overtime. Om het wat geloofwaardig te laten lijken zou men verwachten dat de scheidsrechters SKA ook eens laten verliezen, maar niks blijkt minder waar.

Onterecht goedgekeurde golden goal
In overtime scoorde Jarno Koskiranta namens SKA de winnende goal...uit buitenspelpositie. Severstal postte gelijk een video op Twitter van de goal, waarop te zien is dat de puck zeer duidelijk achter de lijn is. Severstal's coach, die erom bekend staat in zijn interviews duidelijk te laten weten dat iedereen door heeft dat SKA 'moet' winnen, tekende protest aan en de videoscheidsrechters 'bekeken' de beelden enige minuten, waarna doodleuk werd besloten dat het een geldige goal was.

De tekst die Severstal bij het filmpje zette was duidelijk genoeg: "De 'winnende' treffer", met 'winnende' dus tussen haakjes, en in het filmpje nog de tekst 'Hockey is belangrijker'. Volgens Malamud het zwaarst mogelijke protest tegen Poetin zonder gelijk in de problemen te komen. Donderdag stond wedstrijd vier op het programma, door SKA met 0-2 gewonnen, waarmee het dappere Severstal het helaas niet gehaald heeft.

Wat ga jij stemmen bij het referendum over de Wiv 2017?

Tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart vindt het voorlopig laatste referendum in Nederland plaats: over de Wet op de inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017.

De studenten die het (raadgevende) referendum op touw hebben gezet, noemen deze wet de 'sleepwet', vanwege de hoeveelheid informatie over onschuldige burgers die zou worden verzameld. Het kabinet noemt de wet noodzakelijk in de strijd tegen terrorisme, en zegt dat de huidige wetgeving sterk is verouderd.

Linkjes: Wettekst Wiv 2017, Referendumcommissie, Sleepwet.nl.

'Nepnieuws op Twitter verspreidt zich sneller'

Nepnieuws verspreidt zich sneller en bereikt op Twitter meer mensen dan berichten met feitelijke informatie. Dat concluderen onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), die circa 126.000 berichten onder de loep namen die tussen 2006 en 2017 zijn gedeeld door zo'n 3 miljoen mensen.

De kans dat nepnieuws door mensen wordt geretweet op de berichtensite is zelfs 70 procent groter dan bij echt nieuws, blijkt uit het in Science gepubliceerde onderzoek. "Ware verhalen doen er zes keer langer over om 1500 mensen te bereiken dan onjuiste verhalen", aldus een verklaring van MIT. Dat komt mogelijk omdat onjuiste verhalen mensen sneller verrassen: de informatie strookt niet met hun verwachtingen, zei onderzoeker Soroush Vosoughi.

De onderzoekers controleerden of verhalen klopten door een beroep te doen op factcheckers, zoals Snopes en Politifact. Die waren het in ruim 95 procent van de gevallen eens over het waarheidsgehalte van berichten. Opvallend is dat zogeheten bots, accounts die automatisch tweets rondpompen, nep- en echt nieuws in gelijke mate verspreiden.

'Nepnieuws op Twitter verspreidt zich sneller'
'Nepnieuws op Twitter verspreidt zich sneller' (Foto: BuzzT)

Trump: staalheffing geldt niet voor buren

De Amerikaanse importtarieven op buitenlands staal en aluminium gaan voorlopig niet gelden voor buurlanden Canada en Mexico. Andere landen kunnen met de Verenigde Staten in onderhandeling gaan over de heffingen die over ruim twee weken van kracht worden. Dat heeft president Donald Trump gezegd bij de ondertekening van zijn omstreden plannen.

Het gaat om een heffing van 25 procent voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium. Trump wil met die ingreep de staalindustrie in zijn land nieuw leven inblazen en zo ook voor meer werkgelegenheid zorgen. Volgens Trump is zijn plan tevens in het belang van de "nationale veiligheid". Maar kenners vrezen een internationale handelsoorlog.

Met buurlanden Canada en Mexico wordt momenteel onderhandeld over een herziening van het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA. Vandaar dat zij meteen al een uitzondering krijgen.

Trump: staalheffing geldt niet voor buren
Trump: staalheffing geldt niet voor buren (Foto: ANP)

Afghaan bekent steekpartijen Wenen

Een 23-jarige Afghaan heeft bekend dat hij woensdag in Wenen vier mensen heeft neergestoken. Hij stak eerst willekeurig een vader, moeder en dochter neer. Een half uur later verwondde hij een 20-jarige man die hij kende.

Van het gezin verkeert de 67-jarige vader nog in levensgevaar. De 56-jarige vrouw en zeventienjarige dochter van het gezin liggen in het ziekenhuis maar hun toestand is stabiel.

De Afghaan had geen politieke motieven, zo blijkt uit zijn verklaring. Hij zou het gezin hebben aangevallen vanwege een "slechte, agressieve stemming" en woede over zijn leven. Het andere slachtoffer, een landgenoot, zou hij hebben aangevallen omdat hij hem de schuld gaf van zijn drugsverslaving.

De politie kon de man onder andere achterhalen via het bloedspoor dat hij achterliet in de straten van Wenen. Hij was gewond geraakt aan een hand.

Afghaan bekent steekpartijen Wenen
Afghaan bekent steekpartijen Wenen (Foto: ANP)

Cafébaas filmde jarenlang op toilet

Een Belgische cafébaas heeft jarenlang klanten gefilmd op het toilet. De autoriteiten ontdekten honderden filmpjes op de computer van de man, berichten Belgische media.

De uitbater van het danscafé in Waregem is opgepakt op verdenking van voyeurisme en het verzamelen en verspreiden van kinderporno. Hij bekende volgens het parket dat hij vrouwen begluurde met een verborgen camera. De man zou de opnames zorgvuldig gemonteerd hebben.

Een 38-jarig slachtoffer reageerde geschokt. "Ik ben maandag op het politiekantoor geconfronteerd met mijn beelden", zei de vrouw tegen Het Nieuwsblad. "Na tien seconden heb ik het scherm van de laptop dichtgegooid. Daarna heb ik gevraagd of ik alleen verder mocht kijken."

Cafébaas België filmde jarenlang op toilet
Cafébaas België filmde jarenlang op toilet (Foto: ANP)

Atletico met één been in kwartfinales, Lyon wint in Moskou

Atlético Madrid kan de kwartfinales van de Europa League nauwelijks nog mislopen. De Madrilenen zetten een mooie score neer tegen Lokomotiv Moskou.

Atlético nam na 21 minuten de leiding door een prachtig doelpunt van Saúl Ñíguez. De middenvelder kreeg genoeg ruimte om van grote afstand, bijna vanuit stand, uit te halen. Ondanks dat hij uitgleed, kreeg Saúl de bal met een fraaie streep in de bovenhoek. Daarvoor had Ángel Correa ook al een aardige kans gehad.

Kort na de pauze werd het al 2-0. Guilherme, de doelman van de Russen, keerde een inzet van Antoine Griezmann. Op de rebound van Diego Costa had de geboren Braziliaan echter geen antwoord. De Spanjaarden hadden weinig van Lokomotiv te duchten en ze kregen dan ook kansen om verder uit te lopen.

Dat lukte in de slotfase, want Koke zorgde er met de 3-0 voor dat de return van volgende week in Moskou bijna een formaliteit is. Het team van coach Diego Simeone speelt eerst komend weekend nog voor eigen publiek tegen Celta de Vigo.

Depay wint met Lyon in Moskou
Olympique Lyon verdedigt volgende week in de achtste finales van de Europa League tegen CSKA Moskou een 0-1 voorsprong. In Rusland produceerden twee oud-Eredivisiespelers de enige treffer.

In de Russische vrieskou waren de eerste mogelijkheden nog voor de thuisploeg. Ahmed Musa, oud-speler van VVV-Venlo, schoot net naast en even later werd hij opnieuw gevaarlijk. Lyon liet zich vervolgens ook zien. Houssem Aouar zag zijn poging na een goede individuele actie gekeerd worden door keeper Igor Akinfeev.

Nadat aan de andere kant Aleksandr Golovin van scoren af werd gehouden door Lyon-doelman Anthony Lopes, liet Depay zich in de tweede helft ook zien. Akinfeev redde een vrije trap van de Oranje-international. Halverwege de tweede helft moest de Rus de bal wel uit zijn doel halen.

Depay legde een hoekschop op het hoofd van oud-PSV'er Marcelo, die de enige goal van de avond kon maken. Olympique Lyon heeft daardoor een goede uitgangspositie om de kwartfinales te halen. Vorig seizoen strandden de Fransen in de halve finales tegen Ajax en dit seizoen is de finale (op woensdag 16 mei, red.) in hun eigen stadion.

Arsenal in zetel na zege in San Siro, Salzburg verrast Borussia Dortmund

Arsenal heeft in de achtste finales van de Europa League een prima uitgangspositie veroverd voor de return tegen AC Milan. De Engelsen wonnen de heenwedstrijd in Milaan.

AC Milan, dat al dertien officiële wedstrijden niet had verloren, begon nog wel aardig aan het duel. De gastheer probeerde druk te zetten en via Patrick Cutrone werd de eerste kans gecreëerd. De 20-jarige aanvaller raakte het zijnet. Henrikh Mkhitaryan deed aan de andere kant hetzelfde namens Arsenal.

The Gunners kregen al vrij snel meer controle over de wedstrijd en na een kwartier viel de openingstreffer. Na balverlies bij de Milanezen was het Mesut Özil die Mkhitaryan wist te vinden. De Armeniër kapte naar zijn rechterbeen en doordat zijn schot van richting werd veranderd door Leonardo Bonucci, werd keeper Gianluigi Donnarumma geklopt.

Milan bleef de aanval zoeken, maar het team van Gennaro Gattuso kon het de Engelse defensie nauwelijks lastig maken. Arsenal zakte terug en loerde op de counter. Uit één van de tegenaanvallen had Danny Welbeck de 0-2 kunnen maken, wat ver in blessuretijd alsnog gebeurde. Özil gaf een steekbal op Aaron Ramsey en hij omspeelde Donnarumma.

In de tweede helft werd de schade voor Milan bijna nog groter toen Franck Kessié de bal vreemd probeerde weg te werken. Donnarumma was er net op tijd bij om Welbeck van scoren af te houden. Het spelbeeld veranderde nauwelijks ten opzichte van voor de pauze, met als verschil dat de Rossoneri wel wat gevaarlijker werden. Giacomo Bonaventura kreeg een uitstekende kans, maar hij schoot ter hoogte van de penaltystip hoog over.

Arsenal, dat de laatste weken dramatisch presteerde, liet na rust in aanvallend opzicht niets zien. Het was Milan dat aandrong, maar weinig uitgespeelde mogelijkheden creëerde. Onder meer Laurent Koscielny stond vaak op de goede plek en doelman David Ospina was er op tijd bij om een steekpass richting Nikola Kalinić te onderscheppen. Het bleef daardoor 0-2.

Red Bull Salzburg verrast Borussia Dortmund
Borussia Dortmund moet alle zeilen bijzetten om de kwartfinales van de Europa League te halen. Red Bull Salzburg zegevierde in het Westfalenstadion.

Dortmund zorgde in de openingsfase voor weinig gevaar en buiten een te hoog schot van André Schürrle viel er weinig te zien. Vlak voor de pauze kreeg ook Salzburg twee grote kansen. Doelman Bürki voorkwam een goal van Hwang Hee-chan en Moanes Dabour zag vervolgens hoe Marcel Schmelzer de rebound wegwerkte. Kort daarna raakte Hwang de paal.

In de eerste tien minuten na rust ging het voor de gastheer helemaal mis. Ömer Toprak veroorzaakte een strafschop en Valon Berisha stuurde Bürki naar de verkeerde hoek. Even later werd het zelfs 0-2 na slordig balverlies van BVB op eigen helft. Opnieuw was het Berisha die de trekker overhaalde.

Schürrle wist de spanning na ruim een uur terug te brengen. De Duitser bleef nog net op de been om een pass van Christian Pulisic af te ronden. Dortmund bleef nog wel zoeken naar de gelijkmaker, maar die bleef uit. Verder dan een gevaarlijk schot van Schürrle kwam de thuisploeg niet. Volgende week zal Dortmund in Oostenrijk dus minimaal twee keer moeten scoren om nog door te gaan.

Minister moet uitleg geven over islamcritica

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren moet uitleggen waarom een bedreigde Franse islamcriticus op bezoek in Nederland beveiliging is geweigerd. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg van GroenLinks heeft de minister om opheldering gevraagd.

Zineb El Rhazoui wordt in eigen land ernstig bedreigd en wordt daarom zwaar beveiligd. Ze werkte bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo toen daar in 2015 bij een terroristische aanslag twaalf mensen om het leven kwamen.

Ze geeft donderdagavond een lezing in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Nederland gaf de Franse beveiligers van El Rhazoui geen toestemming om haar gewapend te begeleiden bij haar bezoek. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft besloten om de journaliste niet zelf te beveiligen, aldus De Balie. De NCTV wil dat niet bevestigen. Volgens directeur Yoeri Albrecht van De Balie staat het vrije debat onder druk door het gebrek aan goede beveiliging door de overheid.

Minister moet uitleg geven over islamcritica
Minister moet uitleg geven over islamcritica (Foto: ANP)

'Politieke verontwaardiging ING onterecht'

De collectieve verontwaardiging over het salaris van ING-topman Ralph Hamers is onterecht, vooral uit de politieke hoek. Het is aan de raad van commissarissen, aandeelhouders, ondernemingsraad en uiteindelijk de klanten van de bank om zich daar druk over te maken, meent de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD).

Dat de politiek zich met het salaris van Hamers bemoeit, vindt NCD-directeur Gerard van Vliet typisch Nederlands. Volgens hem is daarbij sprake van effectbejag met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. "We staan maar al te graag klaar met ons 'domineesvingertje' om iedereen de les te lezen als het ons uitkomt. Als je internationaal mee wilt spelen is dat niet echt constructief."

De salarisverhoging van 50 procent voor Hamers moet volgens de NCD in perspectief worden gezien. "ING is een internationale bank, die het bovendien goed doet. Dan is het verstandig van de raad van commissarissen om Hamers de komende jaren aan het stuur te laten. Dat geeft vertrouwen bij de beleggers, maar ook het personeel", aldus Van Vliet. Hij wijst er bovendien op dat bestuurders van internationale banken nog veel meer verdienen.

'Politieke verontwaardiging ING onterecht'
'Politieke verontwaardiging ING onterecht' (Foto: ANP)

Biatleet Shipulin neemt revanche na missen Spelen, Fourcade ziek

Biatleet Anton Shipulin heeft op fraaie wijze revanche genomen voor het niet mogen starten op de Olympische Spelen in Pyeongchang. De Rus kreeg dusdanig kort voor de Spelen ineens te horen dat hij op de lijst met door het Internationaal Olympisch Comité verdachte sporters stond, dat hij nauwelijks de kans had om zich te verdedigen.

In de World Cups mag Shipulin gewoon meedoen en de eerste wedstrijd na de Spelen, de sprint in het Finse Kontiolahti, werd gelijk een prooi voor hem. Dankzij foutloos schieten - iets wat de meeste toppers niet deden - hield hij het gros achter zich, prima langlaufen maakte het karwei af. De Let Andrejs Rastorgujevs pakte op zes seconden de tweede plek, tijd die hij vooral verloor met wat langzamer schieten.

Op zeventien seconden ging plek drie naar de jonge Fransman Quentin Fillon Maillet, maar grote vreugde was er niet in het Franse kamp. World Cup-leider Martin Fourcade raakte kort voor de race aan de race en keerde terug naar het hotel. Fourcade's grote rivaal in de strijd om de titel dit seizoen, de Noor Johannes Thingnes Bø, schoot twee keer mis, maar pakte wel een keurige vierde plek en staat zo vlak achter Fourcade in de stand.

Van der Vaart: "Ik had de Ballon d'Or kunnen winnen"

Rafael van der Vaart denkt dat hij meer uit zijn carrière zou hebben gehaald als hij een snellere voetballer was geweest.

"De snelheid om tegenstanders voorbij te lopen, in plaats van steeds te worden ingehaald! Ik denk dat snelheid een groot verschil kan maken", wordt Van der Vaart door Voetbal International geciteerd in een interview met FourFourTwo. "Ik denk dat ik de Ballon d'Or had kunnen winnen in mijn carrière als ik sneller was geweest."

Van der Vaart kan zich zijn debuut bij Ajax, op slechts 17-jarige leeftijd, nog goed herinneren. "Het telefoontje waarin ik mijn vader vertelde dat ik geselecteerd was voor het eerste elftal staat op mijn netvlies gebrand. Toen ik eenmaal een vaste plek had veroverd, kwam mijn beste moment in De Klassieker tegen Feyenoord in november 2003. Ik scoorde voorover vallend met een hakbal."

"Als je zo'n doelpunt maakt, dan besef je dat het onwaarschijnlijk is dat je ooit een nog unieker moment gaat meemaken", aldus de middenvelder, die 109 interlands voor Oranje speelde. De speler van FC Midtjylland vertelt dat hij op zijn negentiende naar Liverpool kon. "Gérard Houllier (destijds manager van Liverpool, red.) legde me uit dat hij over me gesproken had met Michael Owen. Die zei dat hij erg gelukkig zou zijn als hij met me samen mocht spelen bij Liverpool."

"Het was geweldig om dat te horen, maar ik was nog steeds zeker dat ik bij Ajax wilde blijven." Van der Vaart vertrok in 2005 naar Hamburger SV en drie jaar later kwam Real Madrid op zijn pad. Hij kende daarna zijn beste periode bij Tottenham Hotspur.

Raiola serveert Van der Sar af: "Het is een gotspe"

Mino Raiola vindt het onbegrijpelijk dat Edwin van der Sar algemeen directeur bij Ajax is geworden. Volgens hem is de oud-prof niet capabel.

Raiola noemt het 'een gotspe' dat Van der Sar de baas is bij Ajax. Er is steeds meer kritiek op de algemeen directeur en de vraag is of hij wel geschikt is voor zijn functie. Zaakwaarnemer Raiola vindt het bijzonder dat Van der Sar eerst stageliep bij toenmalig directeur Michael Kinsbergen, voordat hij zelf de eindverantwoordelijke werd.

"Waar in de wereld kan de ceo van een onderneming zeggen: ik ben er nog niet klaar voor? Ik kan me niet voorstellen dat ze bij Apple een ceo aanstellen die zegt: ik kan er niks van, maar ga het leren", zegt Raiola in een interview met Quote. "In de ideale wereld had Edwin van der Sar geen directeur van Ajax kunnen worden."

Volgens de Italiaanse Nederlander heeft Ajax te veel geluisterd naar Johan Cruijff. "Iedereen kan de beste voetballer ter wereld worden, jij, ik, hij (wijst naar een voorbijlopende man op straat), maar Cruijff verkleint dat principe door dogmatisch op te leggen dat alleen ex-voetballers trainers moeten worden. Hij wilde concurrentie killen. Dan krijg je verzwakking van je soort, dan krijg je incest. Daar heeft Darwin al van gezegd: dan ga je dood."

"Alles wat ik tien jaar geleden heb gezegd komt nu uit", gaat Raiola verder. "In Duitsland hebben ze een open structuur. Julian Nagelsmann, 30 jaar, is trainer van Hoffenheim, Domenico Tedesco is 32 en zit bij Schalke: coaches die niet hoog hebben gevoetbald maar fantastisch kunnen trainen. De Duitse competitie is uitermate competitief en het nationale elftal floreert."

Raiola serveert Van der Sar af: "Het is een gotspe" (Pro Shots / Joep Leenen)
Raiola serveert Van der Sar af: "Het is een gotspe" (Pro Shots / Joep Leenen)

FOK! kiest beste Songfestival-liedje ooit, de halve finale

Voorzichtig beginnen de kriebels al te komen bij de fans en liefhebbers van het Eurovisie Songfestival. Om de voorpret in aanloop naar het muziekfestijn nog wat meer te vergroten wordt nu op het ESF-forum de verkiezing voor het beste Songfestival-liedje aller tijden georganiseerd. En wie beter dan wij FOK!kers om te bepalen welk liedje dat is.

De stemronde van de kwartfinale is inmiddels achter de rug en nu we zo ver in het toernooi gevorderd zijn sneuvelen er echt Songfestival-klassiekers. Na een stormachtige stemronde dolven bijvoorbeeld Love shine a light van Katrina & the Waves en The Common Linnets het onderspit.

In de halve finalestaan nu de laatste vier liedjes die nog in de race zijn voor de titel van het beste Eurovisienummer aller tijden. De nummers zijn opgedeeld in twee duels waarop hier gestemd kan worden tot en met woensdag 14 maart.

Dit zijn de halve finalisten:

Kamer wil top ING zo snel mogelijk horen

Na de spraakmakende salarisverhoging voor de topman van ING wil de Tweede Kamer de top van het bedrijf zo snel mogelijk aan de tand voelen. Kamerleden zinspelen op volgende week.

President-commissaris Jeroen van der Veer zou dan op een hoorzitting tekst en uitleg moeten komen geven. ING wacht de uitnodiging van de Tweede Kamer af. Het salaris van de topman moet met 50 procent omhooggaan tot ruim 3 miljoen euro.

De Kamer gaat ook in debat met minister van Financiën Wopke Hoekstra over de salarisverhoging. De bewindsman zelf noemde die al buitensporig. Hij blijft hopen op een mentaliteitsverandering in de sector.

Vrijwel de hele Kamer schaarde zich achter de oproep van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels om zich uit te spreken tegen de salarisverhoging. Het gaat om een moreel oordeel, want de ING is een particuliere financiële instelling.

De hele dag uitten Kamerleden al felle kritiek. De verhoging zou niet bijdragen aan het vertrouwen in de sector.

Kamer wil top ING zo snel mogelijk horen
Kamer wil top ING zo snel mogelijk horen (Foto: ANP)

'Turkije vraagt Zweden om aanhouding Muslim'

Turkije heeft volgens Turkse media nu ook Zweden verzocht om de Koerdische politicus Saleh Muslim te arresteren. Ankara vroeg onlangs ook twee andere EU-landen om de uitlevering van de voormalige Syrisch-Koerdische PYD-leider.

Turkije heeft Muslim in verband gebracht met twee aanslagen in hoofdstad Ankara. Hij ontkent de beschuldigingen. Muslim stond voorheen aan het hoofd van de PYD, een politieke partij in Syrië. Turkije ziet die organisatie als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging.

Het Turkse verzoek komt mogelijk te laat. Een Zweedse bron zei dat Muslim in Stockholm is geweest, maar inmiddels het land heeft verlaten. De Koerdische politicus werd recentelijk op verzoek van Turkije opgepakt in Tsjechië. Hij kwam echter voorlopig vrij op voorwaarde dat hij de EU niet verlaat.

'Turkije vraagt Zweden om aanhouding Muslim'
'Turkije vraagt Zweden om aanhouding Muslim' (Foto: ANP)

'Gordon past passage aan op verzoek van zus'

De derde druk van de biografie van Gordon wordt volgens zijn zus Lydia Heuckeroth aangepast. Ze doelt op de passage waarin Gordon beweert dat het hele gezin slachtoffer van seksueel misbruik zou zijn geweest. Dat is volgens haar een pertinente leugen.

Een woordvoerder van Uitgeverij Overamstel doet inhoudelijk geen uitspraken over de aanpassingen. Wel laat hij donderdag aan BuzzE weten: "Wij hebben uiteraard kennisgenomen van het feit dat mevrouw Heuckeroth moeite had met enkele passages in het boek van Gordon, hebben dat serieus genomen en zijn daarover in contact gegaan met de advocaat van mevrouw Heuckeroth. Verder kunnen we er helaas geen uitspraken over doen."

Aan Shownieuws zegt Lydia dat de omstreden passage wordt aangepast. In de derde druk verschijnt volgens haar ook niet langer een familiefoto van het gezin. Die foto had Gordon zonder toestemming van zijn familie gebruikt. Lydia Heuckeroth dreigde eerder met een kort geding omdat het boek 'Gordon: biografie van een entertainer' volgens haar onwaarheden bevat. Gordon schrijft onder meer dat hij in zijn jeugd is misbruikt en dat hij vermoedt dat zijn broer en zussen ook het slachtoffer van dat misbruik waren. Naast Lydia ontkende ook haar broer Johnny dat deze week met klem.

De advocaat van Lydia laat aan Shownieuws weten dat het kort geding van de baan is. "Onze overige eisen zullen we in een bodemprocedure aanhangig maken en hoeven niet in een spoedprocedure (kort geding)'', stelt de raadsman.

'Gordon past passage aan op verzoek van zus'
'Gordon past passage aan op verzoek van zus' (Foto: BuzzE)

Keeper maakte schwalbe na duwtje scheidsrechter

Er was deze week een opmerkelijk moment tijdens de wedstrijd tussen El Nacional en San José in de Copa Sudamericana, zeg maar de Europa League van Zuid-Amerika. De stand was 1-1 en daarmee zou El Nacional uit Venezuela met 4-3 over twee wedstrijden aan het langste eind trekken. En met 89 minuten op de klok had de ploeg uit Caracas dus geen enkele haast.

Nacional-keeper Johan Padilla had daar een bijzondere tactiek voor. Alles eerst begon hij natuurlijk met het heel traag nemen van zijn doeltrap, toen de scheidsrechter hem daarvoor kwam vermanen ontstond er een bijzonder tafereeltje. Eerst gaf de scheidsrechter geel aan Padilla, maar die deed zijn best hem te negeren. Dus attendeerde de arbiter de doelman op de toegekende kaart door middel van een klein tikje tegen de schouder. Dat was het teken voor veel theater bij de keeper van de club uit Caracas. Na enkele seconden bedacht Padilla dat hij prima kon tijdrekken als hij ging vallen als een stervende zwaan en een hoop misbaar ging maken.

De scheidsrechter liet het helaas bij die ene gele kaart en liet het incident verder passeren. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 1-1 waardoor El Nacional zich plaatste voor de volgende ronde van de Copa.

Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen naar halve finales Doha

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zich geplaatst voor de halve finales van het viersterrentoernooi van Doha. In Qatar speelde het duo zich woensdag via de groepsfase al naar de knock-outfase.

Daarin begonnen de ex-wereldkampioenen met een partij in de tussenronde. De Polen Mariusz Prudel en Jakub Szalankiewicz moesten er met 21-17, 21-15 aan geloven, waarna ook de Amerikanen John Hyden en Theodore Brunner verslagen werden: 27-25, 21-17.

In de kwartfinales stonden Brouwer/Meeuwsen tegenover de Brazilianen Alvaro Filho en Saymon, die de eerste set naar zich toe trokken. De Nederlanders sloegen terug en met een razendspannende derde set maakten ze het af: 19-21, 21-19, 22-20.

Vrijdag staan de Nederlanders in de halve eindstrijd tegen het thuisduo Cherif Younousse/Ahmed Tijan.

The Division 2 in ontwikkeling

Ubisoft heeft de ontwikkeling van The Division 2 aangekondigd. Vandaag is het precies twee jaar geleden dat The Division lanceerde, wat natuurlijk een uitgelezen kans is om op de plannen van de franchise in te gaan.

De game is in ontwikkeling bij Massive Entertainment en wordt door een aantal studio's ondersteund. Er wordt een verbeterde versie van de Snowdrop Engine gebruikt, wat er samen met de opgedane ervaring voor moet zorgen dat The Division 2 een 'juiste' sequel wordt. De game wordt pas weer getoond op E3 2018.

The Division 2 banner

Call of Duty: Black Ops IIII officieel aangekondigd

In een zeer korte livestream (zonder gameplay of andere beelden) heeft Activision Call of Duty: Black Ops IIII (nee, niet IV) aangekondigd. Een officiële onthulling volgt tijdens een 'Community Reveal Event' op 17 mei.

De game is in ontwikkeling voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en lanceert voor de verandering in oktober. Op 12 oktober is de game voor iedereen beschikbaar.

Call of Duty: Black Ops IIII Reveal

'Gevonden botten van Amelia Earhart'

Een antropoloog in de VS zegt dat botten die in 1940 op een eiland in de Grote Oceaan zijn gevonden, mogelijk van de in 1937 verdwenen luchtvaartpionier Amelia Earhart zijn. Die vloog in 1932 als eerste vrouw over de Atlantische Oceaan.

De botten die op het eiland Nikumaroro waren gevonden, werden oorspronkelijk toegeschreven aan een man. De emeritus professor Richard Jantz van de University of Tennessee (UT) analyseerde de metingen van destijds. Hij vergeleek of de botten overeenkwamen met de (deels geschatte) afmetingen van Earhart. Hij komt nu tot de conclusie de overblijfselen beter bij Earhart passen dan 99 procent van een vergelijkingsgroep.

De uit Kansas afkomstige Earhart verdween toen ze in 1937 met navigator Fred Noonan in een Lockheed Electra probeerde over de evenaar in één keer de aarde te ronden. De meest voor de hand liggende verklaring is dat de twee ter hoogte van het eiland Howland zonder brandstof kwamen te zitten en neerstortten. Howland ligt vlak bij Nikumaroro.

Jantz heeft zijn bevindingen gepubliceerd in het vaktijdschrift Forensic Anthropology.

'Gevonden botten van Amelia Earhart'
'Gevonden botten van Amelia Earhart' (Foto: ANP)

Dronken schipper met zes keer te veel op

Een kapitein uit Hilversum is woensdagavond in de Botlek aangehouden omdat hij dronken een zeeschip bestuurde. Een collega-kapitein zag hem rare vaarbewegingen maken. Na een blaasproef bleek de schipper (40 jaar) zes keer te veel te hebben gedronken.

Het schip voer bij Hoek van Holland een vreemde koers, zag een andere kapitein. Die meldde dat aan de verkeerspost. Er ging meteen een boot van het havenbedrijf heen.

Het schip lag inmiddels in de Sint Laurenshaven. Bij het afmeren was de kapitein tegen een ander schip gevaren, met schade tot gevolg. De man moest na een eerste blaastest, die een F opleverde, mee naar het bureau. Daar bleek dat hij 1335 ug/l blies.  Het alcoholgehalte mag op het water, net als op de weg, maximaal 220 ug/l zijn. Deze schipper had dus zes keer de toegestane hoeveelheid op.

Dronken schipper met zes keer te veel op

Dronken schipper met zes keer te veel op (Foto: BuzzO)

Kabinet wil bitcoin aan banden leggen

Het kabinet wil de handel in bitcoins en andere zogenoemde cryptomunten intomen. Aan de handel in digitale ruilmiddelen, buiten het gewone financiële stelsel om, kleven volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën) te veel risico's voor consumenten en investeerders.

Hoekstra wil het voortouw nemen om samen met de andere lidstaten van de Europese Unie regels af te spreken voor cryptovaluta "om oneigenlijk gebruik aan te pakken". In zijn eentje kan Nederland immers weinig beginnen tegen zo'n grensoverschrijdend fenomeen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Maar nieuwe regels moeten de kracht van deze nieuwe technologie als het even kan ook weer niet de nek omdraaien, vindt de minister.

Ook gaat Hoekstra overleggen met creditcardmaatschappijen of zij de consument bij aankoop van cryptomunten met een creditcard beter kunnen beschermen. Verder onderzoekt hij of Nederland scherper toezicht kan houden op de beursgang van een cryptomunt, een zogeheten ico. Nu vallen die munten nog vrijwel buiten alle gewone regels voor en toezicht op beursgangen. Voorlopig zullen Europese eisen aan ico's ook nog wel even op zich laten wachten, denkt Hoekstra, ook al gaat hij zich daarvoor inspannen.

Op de omwisseling van cryptomunten in gewoon geld is binnenkort al wel beter toezicht mogelijk, stelt Hoekstra. Omwisselplatforms en aanbieders van digitale 'bewaarportemonnees' moeten vanaf eind volgend jaar bijvoorbeeld natrekken met wie ze te maken hebben. Ook moeten zij zich registreren, aan allerlei eisen voldoen en opmerkelijke transacties melden. Daardoor moeten witwassen en belastingontduiking moeilijker worden.

Hoekstra blijft consumenten waarschuwen voor de risico's van cryptomunten, verzekert hij. De digitale ruilmiddelen hebben in Nederland afgelopen tijd een grote vlucht genomen. De minister haalt onderzoek aan dat stelt dat inmiddels ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens ze bezit.

De waarde van de bitcoin schommelt de laatste tijd hevig.

Kabinet wil bitcoin aan banden leggen
Kabinet wil bitcoin aan banden leggen (Foto: BuzzT)

Cousin is zijn medevluchter Politt te slim af in Parijs-Nice

Jerome Cousin heeft de vijfde etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Fransman van Direct Energie was in de sprint zijn medevluchter Nils Politt te snel af. André Greipel won op vier seconden van Cousin de sprint van het peloton.

Jerome Cousin, Nicolas Edet, Julien El Fares en Nils Politt vormden de kopgroep van de dag. Vanuit de start kreeg het viertal de ruimte van het peloton en kregen ze een maximale voorsprong van een kleine vijf minuten van het peloton. Onderweg sprokkelde Cousin de meeste bergpunten, waardoor hij vrijdag de bolletjestrui mag dragen.

Het duurde lang voordat het peloton de jacht zou inzetten op de vier koplopers. Met nog twintig kilometer te gaan had de kopgroep nog steeds een ruime voorsprong op het peloton. Voor Politt ging het vooraan nog niet hard genoeg en ging er alleen vandoor. Alleen de Fransman Cousin kon nog terugkeren tot het wiel van de Duitser.

Op twaalf kilometer lag er nog een beklimming van de derde categorie. Cousin kwam daar als eerste boven, maar daarna stopte de samenwerking tussen de Duitser en de Fransman. Cousin nam niet meer over van Politt, waardoor de Duitser er alleen voorstond. Met nog vijf kilometer te nam Cousin mondjesmaat over, maar veel overtuiging zat er niet in. Politt vond het genoeg geweest en ging in de aanval, maar die werd beantwoord door Cousin. In de sprint was de Fransman duidelijk te snel voor de Duitser van Katusha-Alpecin. Door het vele getwijfel was het peloton nog dicht gekomen tot op vier seconden van het duo.

WK ver weg voor cricketers na tweede nederlaag in kwalificatie

Het Nederlands cricketteam heeft ook zijn tweede wedstrijd in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap verloren. Oranje verloor met zes wickets van de Verenigde Arabische Emiraten. Eerder werd ook al van Ierland verloren, waardoor kwalificatie heel ver weg is. 

Aanvoerder Peter Borren koos er na de gewonnen toss voor om te beginnen met batten. De eerste wickets vielen echter snel. De runs liepen langzaam op en na 46.3 overs was de Nederlandse inning na 176 runs klaar. Wesley Barresi was het productiefst met 37 runs. Ryan ten Doeschate kwam tot 34 runs.

De Emiraten kwamen ook langzaam tot scoren, maar verloren niet zo snel hun wickets. Na 44 overs wisten ze 177 runs op het bord te zetten met het verlies van vier wickets en daarmee wonnen ze de partij. 

In de groepsfase van de kwalificatie volgen nog twee wedstijden. Zaterdag wordt gespeeld tegen Papua New Guinea en maandag wacht de West Indies. De beste drie landen plaatsen zich voor de Super Six-ronde. Uiteindelijk plaatsen twee landen zich uit deze kwalificatie voor het WK volgend jaar in Engeland en Wales. 

Gratis PS4-thema voor internationale vrouwendag

Sony heeft in het kader van Internationale Vrouwendag een gratis PS4-thema klaargezet in de PlayStation Store. Het betreft een thema met een achtergrond van enkele iconische gamechicks uit populaire franchises.

Op de poster zien we van links naar rechts: Nadine Ross en Chloe Frazer uit de Uncharted-serie, Alloy uit Horizon Zero Dawn, Kara uit het aankomende, langverwachte Detroit: Become Human, Ellie uit The Last of Us en een of ander roze figuurtje uit de dromerige VR sandbox-game Dreams. Het ontwerp van het thema komt van de hand van Maja-Lisa Kehlet, die op dit moment werkt aan het hiervoorgenoemde Dreams. Je kunt de theme hier oppikken. N.B.: 19 november.

Kittel sprint naar winst in rit twee Tirreno-Adriatico

De tweede etappe in Tirreno-Adriatico is gewonnen door Marcel Kittel. De Duitser van Katusha-Alpecin was na 167 kilometer in Follonica de snelste in de massasprint. Peter Sagan werd tweede, voor Giacomo Nizzolo. Patrick Bevin neemt de leiderstrui over van ploeggenoot Damiano Caruso.

Een vroege vlucht van vier kreeg een maximale voorsprong van meer dan zeven minuten maar de teams van de spurters lieten niet begaan. De vier - Nicola Bagioli, Alexander Foliforov, Jacopo Mosca en Guy Sagiv - mochten de eerste uren in beeld rijden. Bagioli kwam als eerste boven op de enige gecatalogeerde helling van de dag en liet zich, met de bergtrui op zak, meteen terug zakken tot het peloton.

Op het lokale circuit, met drie rondes van ruim acht kilometer, werden de de koplopers op iets meer dan tien kilometer voor de streep teruggepakt. Het peloton leek zich rustig te kunnen opmaken voor een massasprint, maar op zeven kilometer was er een grote valpartij. Een groot gedeelte van het peloton kon nog terugkomen. Katusha verzorgde een perfecte lead-out, waarna Kittel het makkelijk afmaakte. Voor de Duitser is het zijn eerste zege van het seizoen.

Romeins grafveld gevonden in Bemmel

Bij werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw gedeelte van de A15 is een Romeins grafveld gevonden. Het grafveld stamt uit de tweede en derde eeuw na Christus. Door de omvang en compleetheid betreft het een unieke vondst voor Nederland.

Om geen schatgravers aan te trekken hebben de werkzaamheden in alle stilte plaatsgevonden. Het grafveld lag slechts 50 cm diep onder een akker. 

Er zijn 48 graven teruggevonden in het grafveld. Het betreft restanten van grafheuvels waarin gecremeerde resten van de overledenen werden begraven. Volgens de betrokken archeologen is de kwaliteit en compleetheid van de graven uitzonderlijk. Veel van de graven zijn namelijk nog zo goed als compleet. In vier van de graven zijn zelfs nog complete askisten van tufsteen gevonden. 

Grafgiften
Tevens zijn er veel grafgiften gevonden. Deze grafgiften lagen in speciaal hiervoor getimmerde kamers in de heuvels. Gewoonlijk werden grafgiften bijgezet in kuilen. Het gaat om veel geimporteerde goederen, zoals geverfd aardewerken serviesgoed en olielampen. Ook zijn er kannen, flessen en een kommen van glas en brons gevonden. Bijzonder zijn ook de aangetroffen persoonlijke voorwerpen, zoals kleding- en haarspelden, spiegels, een stenen grafmonument met een vrouwenafbeelding en zelfs een parfumflesje met inhoud.

Helemaal zeldzaam was de vondst van de fragmenten van vier perkamentrolhouders. Zulke spullen worden in de Nederlandse bodem nauwelijks gevonden.

Presentatie van de voorwerpen
Op dit moment worden de voorwerpen geconserveerd. Op 27, 28 en 29 april 2018 zullen een aantal stukken in Bemmel gepresenteerd worden aan het publiek tijdens de Romeinenweek. In 2019 zijn de vondsten waarschijnlijk te zien in het Valkhofmuseum in Nijmegen.

Een gevonden askist (Foto: Rijkswaterstaat)
Een gevonden askist (Foto: Rijkswaterstaat)

Een deel van de grafgiften (Foto: Rijkswaterstaat)
Een deel van de grafgiften (Foto: Rijkswaterstaat)

Meer lezen over geschiedenis? Kijk dan eens in Cultuur&Historie op het forum.

NHL: Penguins maatje te groot voor Flyers

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins hebben in de NHL de 39e zege van het seizoen bij kunnen schrijven. De nummers vier in de Eastern Conference wonnen op bezoek bij de nummers zes, de Philadelphia Flyers.

Phil Kessel bracht de Penguins laat in de eerste periode op voorsprong, maar de Flyers sloegen dankzij Jakub Voracek en Travis Konecny in de eerste minuten van de tweede periode terug: 2-1. 

Jamie Oleksiak scoorde namens de Penguins de gelijkmaker, waarna Conor Sheary met twee goals in vijf minuten voor een 2-4 stand zorgde. Evgeni Malkin maakte het aan het eind van de derde en laatste periode af: 2-5.

Uitslagen NHL woensdag
Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 2-5
Buffalo Sabres - Calgary Flames 1-5
Vancouver Canucks - Arizona Coyotes 1-2

Flyers - Penguins (Bron: YouTube)

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Trilogy lanceert 27 april

Eerder meldden we al dat Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Trilogy in ontwikkeling is voor Nintendo Switch. Blijkbaar is Bandai daar al een tijdje mee bezig, want niet alleen is de game voor het Westen aangekondigd: we hebben ook al een release date.

Op 27 april lanceert Naruto Shippuden voor Nintendo Switch. De gehele trilogie met veel van de DLC (niet alle, sommige kostuums worden niet overgebracht) is speelbaar in 30FPS en 900P in docked mode. De resolutie zakt tot 540P in handheld mode. Alle cutscenes spelen af in 720P.

Slimme auto kan slim stoplicht foppen

Een slimme auto die precies weet waar hij rijdt, een slim stoplicht dat weet waar alle auto's zijn en wie het beste groen licht kan krijgen. In theorie is het een ideale combinatie, voor doorstroming en tegen vervuiling, en daarom wordt er in de Verenigde Staten al mee getest. Maar het is niet zo veilig als het lijkt, waarschuwt de universiteit van Michigan.

Vijf wetenschappers hebben ontdekt dat I-SIG, het systeem van de slimme verkeerslichten, voor de gek kan worden gehouden. Eén auto die verkeerde informatie stuurt, is voldoende om het systeem in de war te schoppen en een opstopping te veroorzaken. En dat kan als de computer aan boord is gekaapt. Dan geeft de auto de verkeerde snelheid en de verkeerde plek door. Het stoplicht heeft dat niet door, zet het licht op groen en laat andere auto's wachten. En daarvoor hoeft de sabotage-auto niet eens zelf te rijden. Hij kan ook onopvallend in de buurt geparkeerd staan, zonder dat iemand argwaan krijgt.

De I-SIG-verkeerslichten zijn onder meer in Californië en Arizona getest. In een van de proeven daalde de vertraging onderweg met meer dan een kwart, doordat auto's soepeler konden doorrijden. Maar als het systeem vastloopt, doet een auto ineens zeven minuten over een stukje dat normaal in een halve minuut kan worden afgelegd.

Slimme auto kan slim stoplicht foppen
Slimme auto kan slim stoplicht foppen (Foto: BuzzT)

'Info gevangenen niet zomaar naar gemeenten'

Gegevens over gedetineerden die binnenkort vrijkomen mogen niet zomaar automatisch worden gedeeld met gemeenten, al is het doel daarvan de re-integratie van de gedetineerden te ondersteunen. Dat oordeelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Het was de RSJ zelf die vorig jaar oordeelde dat de nazorg voor gedetineerden veel te wensen overlaat. Gevangenissen, gemeenten en reclassering werken gebrekkig samen, concludeerde de raad. Maar informatie met gemeenten delen zonder dat de persoon over wie het gaat daarvoor toestemming geeft, mag alleen als sprake is van een zwaarwegend algemeen belang - denk aan gevaar voor de openbare orde en recidivegevaar - en als dit wettelijk geregeld is.

De RSJ trok vorig jaar al aan de bel en meldde toen dat de helft van de gedetineerden überhaupt geen hulp krijgt bij terugkeer in de samenleving. Zij zitten te kort vast om aan hun re-integratie te kunnen werken.

'Info gevangenen niet zomaar naar gemeenten'
'Info gevangenen niet zomaar naar gemeenten' (Foto: ANP)

Meghan Markle in het geheim gedoopt

Meghan Markle heeft zich afgelopen dinsdag in Londen laten dopen, meldden Britse media donderdag. De aartsbisschop van Canterbury gebruikte bij de doopplechtigheid speciaal water uit de rivier de Jordaan.

De plechtigheid werd bijgewoond door haar aanstaande echtgenoot prins Harry. Verder was er een handvol mensen van het koninklijke hof aanwezig. Zo was Camilla Parker-Jones, de vrouw van prins Charles, erbij. Prins William en koningin Elizabeth lieten verstek gaan.

Meghan mag zich nu officieel lid van de Church of England noemen. Ze hoefde overigens niet gedoopt te worden om met prins Harry te mogen trouwen. Ze deed het toch uit respect voor de grootmoeder van haar aanstaande man, koningin Elizabeth, die het hoofd is van de Church of England.

Meghan Markle in het geheim gedoopt
Meghan Markle in het geheim gedoopt (Foto: ANP)

H1Z1 gaat free to play

Battle Royale games zijn momenteel hot, wat betekent dat competitie ook een dingetje is. H1Z1, een game die op 28 februari na maanden bèta officieel gelanceerd werd, gaat nu al free to play.

De game kost momenteel nog twintig euro op Steam, maar vanaf zeven uur vanavond (Nederlandse tijd) is de game gratis te downloaden voor iedereen. Spelers die de game al hebben aangeschaft ontvangen het 'H1Z1 appreciation Pack,' met daarin de volgende items:

  • Gasrunner Hoodie
  • Bloom Survivor T-Shirt
  • Splinter Camo ARV
  • 10 Victory Crates
  • 10,000 Skulls

Ook worden er diverse packs beschikbaar gemaakt voor aanschaf, omdat er toch op één of andere manier geld verdient moet worden. Onlangs werd Auto Royale beschikbaar gemaakt, waarin spelers met auto's het strijdveld betreden. Beelden hiervan zijn hieronder te bekijken.

Compensatie vrouwelijke zelfstandigen in mei

Vrouwelijke zelfstandigen die tussen mei 2005 en juni 2008 een kind kregen, maar geen uitkering, kunnen vanaf 15 mei compensatie aanvragen. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) heeft de regeling die dit mogelijk maakt ondertekend.

Door een wijziging in de Wet arbeid en zorg (Wazo) verviel in mei 2005 de zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen. In juni 2008 werd dit hersteld. Een aantal vrouwelijke zzp'ers die in de tussenliggende periode een kind kreeg, maar geen uitkering, stapte naar de rechter. De vorige minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, besloot vorig jaar een compensatieregeling in het leven te roepen.

Vrouwelijke zzp'ers die in aanmerking komen kunnen zich tussen 15 mei en 1 oktober melden. Sociale Zaken schat dat zo'n twintigduizend vrouwen in aanmerking komen voor een bedrag van 5600 euro bruto. Het geld wordt vanaf 1 januari uitgekeerd.

Compensatie vrouwelijke zelfstandigen in mei
Compensatie vrouwelijke zelfstandigen in mei (Foto: ANP)

EU stuurt Londen aanmaning van 2,7 miljard

De Europese Commissie eist een achterstallige betaling van 2,7 miljard euro op van de Britse regering. Brussel heeft een aanmaningsbrief naar Londen gestuurd omdat de Britten weigeren douanerechten af te dragen voor kleding en schoenen uit China. De douanerechten van de lidstaten zijn een van de inkomstenbronnen voor de jaarlijkse EU-begroting.

Het Verenigd Koninkrijk werd vorig jaar al gevraagd bijna 2 miljard euro aan gederfde douane-inkomsten in de Brusselse kas te storten, nadat de fraudedienst OLAF van de EU had vastgesteld dat importeurs op grote schaal frauderen.

De Britten waren al jaren eerder gewaarschuwd voor mogelijke fraude bij de invoer van textiel en schoeisel uit China maar lieten dat op zijn beloop. Zo werden damesbroeken fictief gewaardeerd op 91 cent per kilo, terwijl alleen de marktprijs van katoen al 1,44 euro per kilo was.

De commissie heeft berekend dat de schade voor de EU-begroting in de periode van november 2011 tot december vorig jaar 2,7 miljard euro bedraagt.

EU stuurt Londen aanmaning van 2,7 miljard
EU stuurt Londen aanmaning van 2,7 miljard (Foto: ANP)

'Turkije en Irak gaan samen PKK bestrijden'

Turkije gaat samen met Irak een militaire operatie tegen de verboden Koerdische beweging PKK beginnen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zei dat Turkse militairen voor die campagne de grens tussen Turkije en Irak oversteken.

De Turkse krant Hürriyet meldt dat de grensoverschrijdende operatie vermoedelijk begint na de Iraakse parlementsverkiezingen. Die staan voor mei op het programma.

Volgens Cavusoglu heeft het Turkse leger tegen die tijd de militaire actie in het Syrische district Afrin voltooid. Afrin is in handen van Koerdische YPG-milities. Ankara ziet de YPG en de PKK als terreurbewegingen die een bedreiging voor de Turkse nationale veiligheid vormen.

'Turkije en Irak gaan samen PKK bestrijden'
'Turkije en Irak gaan samen PKK bestrijden' (Foto: ANP)

Maximale straf voor jongen die ouders doodde

De veertienjarige jongen uit het Friese dorp Katlijk die vorig jaar zijn beide ouders doodstak, heeft twaalf maanden jeugddetentie en jeugd-tbs gekregen. Het is de maximale straf die de kinderrechter aan een veertienjarige kan opleggen.

De rechtbank in Leeuwarden sprak donderdag het vonnis uit. De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De zaak werd drie weken geleden achter gesloten deuren behandeld omdat de jongen minderjarig is. De zoon had kort na zijn aanhouding al toegegeven dat hij op 25 september zijn vader (63) en moeder (62) met een mes om het leven had gebracht.

Het echtpaar werd dood gevonden in hun woonboerderij in Katlijk, een dorp met circa zeshonderd inwoners. De zoon die hen neerstak was de jongste van drie kinderen. Het gezin was niet in beeld bij hulpverleningsinstanties.

Maximale straf voor jongen die ouders doodde
Maximale straf voor jongen die ouders doodde (Foto: ANP)

Oudste priester (108) overleden

De oudste priester ter wereld, een Nederlander die in België woonde, is woensdag op 108-jarige leeftijd overleden, meldt Kerknet. Jacques Clemens woonde weliswaar al lang niet meer in zijn geboorteland, maar de geboren Hagenaar heeft zijn Nederlandse roots nooit verloochend. Na zijn verhuizing naar België behield hij de Nederlandse nationaliteit.

Jacques Clemens was de oudste priester ter wereld. Hij overleed woensdag in een ziekenhuis in het Belgische Loverval waar hij opgenomen was na een val waarbij hij zijn arm op drie plaatsen had gebroken.

Clemens voltooide zijn priesterstudies in Luik waar hij in 1936 in de kathedraal van die stad tot priester werd gewijd. In 1958 werd hij pastoor van het dorp Nalinnes-Bultia. Tot kort voor zijn 106e verjaardag ging hij als dorpspastoor nog voor in de eucharistievieringen.

In juli vorig jaar kreeg hij nog een telegram van de paus om hem te feliciteren met zijn verjaardag. Hij had geen geheim voor zijn lange leven, zei de geestelijke in een interview. Hij stond elke ochtend om half zes op, at zijn maaltijden op vaste tijdstippen en dronk elke dag een glas wijn.

Oudste priester (108) overleden
Oudste priester (108) overleden (Foto: ANP)

Transavia sluit akkoord met morrende piloten

Luchtvaartmaatschappij Transavia belooft voortaan meer rekening te houden met het privéleven van zijn piloten. Daarover heeft het bedrijf afspraken gemaakt met de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). Stakingen bij de prijsvechter zoals op 19 februari zijn daarmee van de baan.

De vliegers krijgen stabielere roosters die langer van tevoren vaststaan, zodat het werk makkelijker te combineren wordt met bijvoorbeeld gezinstaken en hobby's. Ook zijn nieuwe afspraken gemaakt over onder meer het salaris. De VNV zegt "zeer verheugd" te zijn met het onderhandelingsresultaat.

Transavia sluit akkoord met morrende piloten
Transavia sluit akkoord met morrende piloten (Foto: ANP)

ING wil beloning topman fors verhogen

ING gaat de beloning van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met ruim 50 procent verhogen, tot ruim 3 miljoen euro. Een woordvoerder van de bank bevestigt dat naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad. De raad van commissarissen hikte volgens de woordvoerder al enige tijd aan tegen de relatief lage beloning van Hamers en heeft nu besloten daar iets aan te doen.

Volgens ING past de loonsverhoging in het beleid dat de aandeelhouders hebben goedgekeurd. Ook strookt het volgens de bank met het met de overheid overeengekomen beloningsbeleid. Volgens dat beleid kijken banken naar het beloningsbeleid van vergelijkbare bedrijven.

ING vergelijkt het salaris van Hamers met andere bedrijven in de Eurostoxx 50-index. Daar stond de ING-topman op de 49e plaats. Zelfs na de verhoging blijft Hamers' loon "bescheiden" in vergelijking met vergelijkbare bedrijven, stelt ING. Hij gaat door de verhoging naar de 44e plaats. "Terwijl we qua marktwaarde rond plek twintig hangen."

Extra aandelen
Hamers krijgt er vanaf 2018 jaarlijks extra aandelen bij ter hoogte van 50 procent van zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro. Omdat er aan die uitkering geen prestatiedoelen zijn gekoppeld valt deze niet onder de bonusrestricties van 20 procent die in Nederland gelden voor financiële instellingen.

De voorgestelde loonsverhoging moet nog door de aandeelhouders worden goedgekeurd. Daar krijgen ze op 23 april de kans voor tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering.

ING wil beloning topman fors verhogen
ING wil beloning topman fors verhogen (Foto: ANP)

Deense uitvinder blijft moord ontkennen

De Deense uitvinder Peter Madsen blijft ontkennen dat hij de Zweedse journaliste Kim Wall heeft vermoord. Zijn advocaat zei dat dinsdag bij het begin van het proces tegen Madsen.

De uitvinder nam de journaliste in augustus vorig jaar mee in zijn circa 17 meter lange duikboot. De autoriteiten vonden haar lichaamsdelen later terug in het water. Haar lichaam was in stukken gezaagd.

De uitvinder zei al eerder dat de dood van Wall aan boord van de onderzeeër een ongeluk was. Maar volgens de aanklager heeft Madsen Wall mishandeld en gemarteld en daarna vermoord. Volgens de aanklacht nam Madsen daarom verschillende gereedschappen mee aan boord van de duikboot, waaronder een zaag, een mes en een puntige schroevendraaier.

Deense uitvinder blijft moord ontkennen
Deense uitvinder blijft moord ontkennen (Foto: ANP)

Ziggo trekt stekker uit analoge tv

Ziggo stopt vanaf volgende maand geleidelijk met het aanbieden van analoge televisie. De provider wil binnen twee jaar overal in Nederland alleen nog maar digitale televisie aanbieden. Verreweg de meeste mensen kijken al tv via een digitaal signaal. Zo'n 10 procent van de klanten kijkt nog volledig analoog.

Naast de ongeveer 300.000 tv-kijkers die nog niet over zijn op digitaal zijn gebruiken veel mensen het analoge signaal voor de tweede of derde tv in huis. Dat gaat in totaal om 800.000 televisies. Het bedrijf denkt niettemin dat Nederland nu klaar is voor de omschakeling naar digitaal, aldus de zegsvrouw.

Capelle aan den IJssel en omstreken zijn als eerste aan de beurt voor een definitief afscheid van het oude televisiesignaal. Daarna volgen andere regio's. Klanten hoeven niet extra te betalen voor de overstap. Ook oude televisies kunnen digitale televisie aan. Daarvoor krijgen ze een decoder. De eerste decoder is inbegrepen in de abonnementsprijs, maar mensen die meerdere kabelkastjes nodig hebben voor extra tv's in huis moeten volgens een woordvoerster 29,95 euro per stuk betalen.

Digitale televisie bestaat al jaren in Nederland. De beeldkwaliteit is over het algemeen aanmerkelijk hoger en digitale tv biedt mogelijkheden voor onder meer interactieve televisie en internetdiensten. Ziggo zegt dat klanten er ook zenders bij krijgen.

Het in de lucht houden van analoge tv naast het digitale signaal brengt extra kosten met zich mee. Daarnaast kan Ziggo door het schrappen van analoge tv de vrijkomende bandbreedte op de kabel gebruiken voor andere diensten en snellere verbindingen. Zo biedt het ruimte voor het aanbieden van zenders en uitzendingen in 4K-beeldkwaliteit, de opvolger van HD.

Ziggo trekt stekker uit analoge tv
Ziggo trekt stekker uit analoge tv (Foto: BuzzT)

Trump houdt vergadering over geweld in games

Nee, games zijn niet gecorreleerd met agressief gedrag. Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft de kwestie al jaren geleden beslist. Maar blijkbaar vindt de Amerikaanse president Donald Trump het toch nodig om het (allang ontkrachte) argument van stal te halen dat video games agressief gedrag veroorzaken. Vandaag houdt hij een vergadering met vertegenwoordigers van de gameindustrie, in de nasleep van de schietpartij op Stoneman Douglas High School die aan 17 personen het leven kostte.

Onder andere Robert Altman (ZeniMax), Strauss Zelnick (Take-two, de publisher van Grand Theft Auto) en Michael Gallagher (Entertainment Software Association) zullen bij de vergadering aanwezig zijn, maar ook critici uit conservatieve hoek zoals de republikeinse vertegenwoordiger Vicky Hartzler (Montana), en Brent Bozell, de oprichter van de Parents Television Council. Hartzler staat bekend als een vocale tegenstander van controle op wapens, en kreeg 2000 dollar in donaties van de National Rifle Association (NRA).

Industrie-experts zeggen dat Trump de meeting vooral als een excuus ziet om de schuld te geven aan games, Terwijl de oplossing eigenlijk heel simpel is. De vergadering begint om 8 uur vanavond Nederlandse tijd.

Trump
Trump houdt vergadering over geweld in games

Railway Empire

Treinen zijn niet zo populair meer in gameland. Tegenwoordig zijn er net zoveel games waarin je letterlijk alleen in treinen kan rijden als daadwerkelijke treinmanagement-games. Kalypso Media zag wellicht een gat in de markt en kwam met Railway  Empire. Helaas is het niet helemaal gelukt om de lange dorst naar een spirituele opvolger van Transport  Tycoon of Railroad  Tycoon 3  te stillen.

Australië heeft al opvolger voor Van Marwijk

Australië heeft een opvolger gevonden voor bondscoach Bert van Marwijk. Hij wordt na het WK afgelost door Graham Arnold.

De Australische voetbalbond FFA heeft dat bekendgemaakt. Arnold is sinds mei 2014 de coach van Sydney FC. In het verleden was hij al jaren assistent-coach en na het vertrek van Guus Hiddink, na het WK van 2006, werd Arnold even interim-trainer. In zijn carrière als speler was hij actief bij onder meer Roda JC en NAC Breda.

"Het is een grote eer om de nationale ploeg te trainen. Het is een baan waar ik altijd al geïnteresseerd in ben geweest en ik denk dat de timing perfect is", reageert Arnold. "Ik ben voorzitter Steven Lowy, David Gallop en Luke Casserly dankbaar voor het vertrouwen dat zij in mij stellen. Ze hebben mijn volledige toewijding wanneer ik in juli begin."

Tot die tijd richt de nieuwe bondscoach zich volledig op zijn club. "Na vandaag zeg ik niets meer over de Australische ploeg, tot na het WK. Uit respect voor Sydney FC en uit respect voor Bert van Marwijk." The Socceroos spelen op het mondiale eindtoernooi in groep C tegen Frankrijk, Denemarken en Peru.

Langlaufer Klæbo ongenaakbaar op klassieke stadssprint Drammen

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo heeft met grote overmacht de stadssprint in klassieke stijl gewonnen in het Noorse Drammen. Voor eigen publiek gaf de kersvers olympisch kampioen op het oplopende finishgedeelte nog eens extra gas, waardoor de Rus Alexander Bolshunov - de enige niet-Noor in de finale - kansloos was. Eirik Brandsdal eindigde als derde, op gepaste afstand van zijn jonge landgenoot.

Bij de vrouwen ging de zege ook naar Noorwegen en wel dankzij Maiken Caspersen Falla. Ze leek vroeg een gat te slaan, maar zag de Russische Natalia Nepryaeva er nog overheen komen. Op het laatste rechte stuk zakte de Russische echter weg na een misstap, waardoor Falla niet meer te kloppen was. Olympisch kampioene Stina Nilsson eindigde als tweede, de Amerikaanse Jessica Diggins verschalkte Nepryaeva nog in de strijd om plek drie.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

John Williams stopt na deel 9 met Star Wars

Componist John Williams stopt na het negende deel met de Star Wars-serie. Het nu 86-jarige icoon was vanaf 1977 verantwoordelijk voor de soundtracks van alle officiële Star Wars-delen. Zijn wereldberoemde titelmuziek is onlosmakelijk met het succes van de reeks verbonden.

Het nog titelloze negende deel moet in december 2019 in première gaan. Williams vertelde in een interview met radiostation KUSC dat negen films wat hem betreft genoeg is. "Negen delen is een mooi aantal", aldus Williams. "Daarna is het voor mij genoeg."

De componist had na het eerste deel in 1977 nooit verwacht dat er zoveel delen zouden volgen. Daarnaast bekende hij dat zijn favoriete personage uit de nieuwste trilogie Rey is, de heldin die wordt vertolkt door actrice Daisy Ridley. "Toen producent Kathleen Kennedy vroeg of ik deel 8 wilde doen, was mijn eerste vraag of Rey terugkeerde. Toen zij ja antwoordde, deed ik dat ook meteen."

51 Oscarnominaties

Williams geldt als de bekendste levende filmcomponist. Hij maakte de afgelopen halve eeuw muziek voor meer dan tweehonderd films en series; het bekendst werd Williams dankzij zijn samenwerking met Steven Spielberg, voor wie hij vrijwel alle films deed. Enkele wereldberoemde soundtracks die de componist voor Spielberg maakte, zijn Jaws, E.T., Schindler's List, Raiders of the Lost Ark en Jurassic Park. Voor de eerste drie films ontving Williams een Oscar.

Daarnaast was de Amerikaanse componist ook verantwoordelijk voor de muziek van klassiekers als Superman, Harry Potter en Home Alone. Williams ontving in zijn leven tot nu toe 51 Oscarnominaties; hij won het beeldje vijf maal.

De Amerikaan dirigeert eind oktober voor het eerst in bijna 25 jaar een concert met zijn eigen werk in de Royal Albert Hall in Londen. De kaarten waren binnen een half uur uitverkocht.

John Williams stopt na deel 9 met Star Wars
John Williams stopt na deel 9 met Star Wars (Foto: BuzzE)

Verdachte autodief komt met gestolen auto naar rechtbank

De 25-jarige Jonathan Rivera lijkt niet de allerslimste autodief ooit te zijn. De man werd in februari aangeklaagd wegens autodiefstal en moest woensdag voorkomen bij de rechtbank in Hartford, Connecticut.

Terwijl Rivera binnen zijn zaak aanhoorde, waren agenten buiten bezig met een routinecontrole. Kentekenplaten werden gescand en daaruit bleek dat één van de geparkeerde auto's vermeld stond als gestolen.

De agenten hielden de auto in de gaten en het duurde niet lang voor iemand instapte en weg wilde rijden: niemand minder dan Rivera, vers uit de rechtbank na zijn zaak over een gestolen auto.

De beste man, waarvan niet bekend is of hij een advocaat heeft, is wederom aangeklaagd voor het stelen van een auto.

Kluivert dolblij: "Onbeschrijflijk gevoel"

Justin Kluivert kan zijn geluk niet op nu hij voor het eerst is opgeroepen voor het Nederlands elftal. Het talent van Ajax zit bij de voorselectie.

Het Nederlands elftal speelt op vrijdag 23 maart een oefenwedstrijd tegen Engeland. Drie dagen later is Portugal de tegenstander. Bondscoach Ronald Koeman maakt volgende week vrijdag de definitieve selectie bekend. "Kasper Dolberg feliciteerde me toen ik na de training de kleedkamer in kwam", vertelt Kluivert aan De Telegraaf.

"Daarna kreeg ik van iedereen een handje. Ze zeiden: 'het Nederlands elftal'. En ik was dolblij, want dit is natuurlijk waar ik van jongs af aan naar uitkijk. Het gevoel is onbeschrijflijk." De jonge aanvaller ziet de uitnodiging als een 'bevestiging'. "Ik wil achter mijn vader aan. Patrick speelde voor Oranje en is zelfs nog een tijd topscorer geweest. Deze voorselectie motiveert me om nóg meer mijn best te doen."

Justin Kluivert speelde dit seizoen 28 officiële wedstrijden voor Ajax, waarin hij zeven goals en vier assists afleverde. De 18-jarige vleugelaanvaller kwam eerder al voor enkele nationale jeugdelftallen uit.

Vrouw dood na dronken seksspel met mortier in vagina

Mocht je ooit het idee hebben om je vrouw te verwennen door een 40 centimeter lange, 6 centimeter dikke mortier in haar vagina te duwen: denk nog heel even een seconde langer na. Dat deed Ruben Valera Cornejo uit Peru onlangs niet, met als resultaat dat zijn vrouw nu dood is.

Volgens de wegens moord gearresteerde man was hij zo dronken dat hij zich niet veel meer kon herinneren over de explosieve avond in het huis van het echtpaar, in Arequipa. Wat hij nog wél wist was dat zijn vrouw hem vroeg om huishoudelijke voorwerpen als seksspeeltjes te gebruiken.

Nu heeft vast niet iedereen een joekel van een mortier in huis liggen, maar enfin, Ruben en vrouwlief hadden dat wel. Volgens de man viel hij daarna in slaap en had hij pas door dat er iets fout was toen hij de volgende ochtend wakker werd naast zijn vrouw, waar bijzonder weinig leven in leek te zitten.

Volgens de politie is schaamhaar gevonden op de bebloede mortier, die in een tas met enkele andere 'seksspeeltjes' gevonden werd. "Er zijn ook pijnstillers gebruikt, en we geloven dat die gebruikt zijn om de pijn te stillen", aldus politiechef Javier Arana.

Washington Llerena, de vader van het slachtoffer, is uiteraard boos. "Hij moet het gevang in voor wat hij mijn dochter aan heeft gedaan. Ik zal tot het einde blijven vechten." Er wordt nog onderzoek gedaan naar de precieze doodsoorzaak van de vrouw.

Groenewegen en Boom niet meer aan de start in Parijs-Nice

Zowel Dylan Groenewegen als Lars Boom komen niet meer aan de start van de vijfde etappe in Parijs-Nice. De beide Nederlanders van LottoNL-Jumbo hebben last van een verkoudheid, zo meldt de ploeg op Twitter.

Groenewegen won eerder deze week nog de tweede etappe van de Franse rittenkoers. Daarin was de Nederlandse sprinter te snel voor Elia Viviani en André Greipel. Boom maakte in Parijs-Nice zijn rentree in het peloton, nadat hij in januari een operatie had ondergaan om hartritmestoornissen te verhelpen.

NBA: Ook Antekounmpo kan Rockets niet stoppen

Het houdt maar niet op voor de basketballers van de Houston Rockets. In het BMO Harris Bradley Center in Milwaukee werd woensdagavond gewonnen van de Milwaukee Bucks, de zeventiende opeenvolgende zege voor de Rockets.

De Bucks gaven zo nu en dan wel prima partij, maar in het algemeen waren de Rockets simpelweg een klasse te groot, waardoor constant een voorsprong op het scorebord stond. In het vierde kwart kwamen de Bucks ook niet meer in de buurt, met een 99-110 eindstand als resultaat.

Greek Freak Giannis Antekounmpo was met dertig punten wel weer prima op dreef, maar het was niet genoeg om de Bucks aan de winst te helpen tegen de ploeg van James Harden, die 26 punten liet noteren.

Met 31 punten hielp Blake Griffin de Detroit Pistons aanvankelijk naar een prima voorsprong tegen de Toronto Raptors, maar de Canadese ploeg kwam in de slotfase terug. In overtime pakten de Raptors met 119-121 alsnog de zege, mede dankzij de 42 punten van DeMar DeRozan.

Uitslagen NBA woensdag
Indiana Pacers - Utah Jazz 84-104
Chicago Bulls - Memphis Grizzlies 119-110
Detroit Pistons - Toronto Raptors 119-121 OT
Milwaukee Bucks - Houston Rockets 99-110
Sacramento Kings - New Orleans Pelicans 101-114
Denver Nuggets - Cleveland Cavaliers 108-113
Los Angeles Lakers - Orlando Magic 108-107

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Van der Sar: "Wees dan een kerel en zeg wie je bent"

Edwin van der Sar kan weinig met kritiek die anonieme personen hebben op zijn functioneren als Ajax-directeur.

Erelid Arie van Os, die jarenlang penningmeester van Ajax was, stelde deze week in een interview dat Van der Sar de eer aan zichzelf moet houden en dat hij er niet mee zou kunnen leven als de voormalige keeper aanblijft als algemeen directeur. Een dag later schreef De Telegraaf dat Van Os niet de enige is met kritiek. De andere critici bleven echter anoniem.

Van der Sar is niet blij met de artikelen. "Ik vind dat meneer Van Os het ook niet via de krant had moeten doen, maar die laat tenminste nog zijn naam erbij zetten. Anoniem vanuit de club, daar kan ik niks mee. Wees dan een grote kerel en zeg wie je bent", reageert Van der Sar in De Telegraaf.

Hij wil niet inhoudelijk op de kritiek van Van Os ingaan. "Maar ik sta open voor kritiek. Dat was als speler zo en is als directeur niet anders. Uiteraard heb ik het nog wel naar mijn zin. Natuurlijk is mijn werk leuker als we winnen. Maar dat geldt ook voor de spelers, de fans en iedereen hier op kantoor en op De Toekomst."

Fraser: "Feyenoord zou inderdaad een mooie club zijn"

Henk Fraser ziet het trainerschap bij Feyenoord wel zitten. De 51-jarige trainer vertrekt aan het einde van het seizoen bij Vitesse.

De positie van Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord zou onder druk staat, nu de club een slecht seizoen kent in de Eredivisie. De naam van Fraser zingt rond in De Kuip.

"Ik ga rustig kijken wat er op mij afkomt, je moet altijd maar afwachten wie er geïnteresseerd is in jou. Feyenoord zou inderdaad een mooie club zijn", vertelt de trainer in gesprek met RTV Rijnmond.

"Ik ben ook nog steeds zeer betrokken met wat er daar gebeurt. Ik denk dat er zat trainers zijn die bij Feyenoord kunnen en willen werken." Fraser speelde als speler van 1990 tot 1999 bij Feyenoord, met wie hij twee landskampioen werd, de KNVB Beker vier keer won en ook de Johan Cruijff Schaal pakte.

Cavendish breekt rib bij valpartij in Tirreno-Adriatico

Wielrenner Mark Cavendish kwam woensdag in de ploegentijdrit van de Tirreno-Adriatico ten val. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat de Brit daarbij een rib gebroken heeft.

Cavendish had na zijn valpartij nog wel de finish bereikt maar vanwege het overschrijden van de tijdslimiet moest hij de wedstrijd verlaten. Bij de valpartij heeft de sprinter van Dimension Data verwondingen opgelopen aan gezicht en knie. Na afloop wees onderzoek in het ziekenhuis uit dat hij ook een rib gebroken heeft. Volgens ploegdokter Jarrad van Zuydam is het een mooie stabiele breuk die goed moet kunnen genezen.

Osaka verslaat Sharapova, Schuurs klopt Bertens in dubbelspel

Tennisster Naomi Osaka heeft in de eerste ronde van het masterstoernooi van Indian Wells gezorgd voor de uitschakeling van Maria Sharapova. De Russische voormalig nummer één van de wereld was niet opgewassen tegen de 20-jarige Japanse (WTA-44): 6-4, 6-4.

In het dubbelspel speelde de Nederlandse Demi Schuurs samen met Elise Mertens uit België tegen landgenote Kiki Bertens en de Zweedse Johanna Larsson. Bertens en Larsson waren als zevende geplaatst, maar Schuurs en Mertens trokken de winst naar zich toe: 7-6 (5), 6-4.

Het mannentoernooi in Indian Wells begint donderdag en zal, net als de vrouwen, live te zien zijn op FOX Sports.

Burgemeester wil tentoonstelling Real Human Bodies weren

De burgemeester van Smallingerland, Tom van Mourik, vindt het smakeloos, raadsleden en wethouders stellen er vragen over en inwoners van Drachten zijn verontrust. Maar tot nu toe kan de gemeente de komst van de tentoonstelling Real Human Bodies niet weren. 

Real Human Bodies is een rondreizende tentoonstelling die de anatomische wetenschap wil laten zien aan belangstellenden. Bezoekers krijgen ongeveer tweehonderd geprepareerde menselijke lichamen, skeletten, ledematen en organen te zien.

De tentoonstelling vindt over twee weken plaats in een sporthal in Drachten. De eigenaar van de sporthal, Sportbedrijf, heeft het recht om de sporthal een aantal keer per jaar te verhuren voor niet sportgerelateerde activiteiten. Daar valt deze tentoonstelling ook onder.  Ambtenaren van gemeente Smallingerland hebben alle bestemmingsplannen er op na geslagen, maar men ziet nog geen ruimte om de tentoonstelling te weren. 

‘Niet van deze tijd’
"Maar we gaan kijken of we het nog tegen kunnen gaan’", zei Van Mourik tijdens de raadsvergadering van Smallingerland afgelopen dinsdag. "Daar nemen we de komende dagen even de tijd voor. Maar we hebben nu nog geen mogelijkheden." Hij noemt de expositie "smakeloos’’ en "niet van deze tijd".

De tentoonstelling is controversieel, omdat er nog onduidelijkheid bestaat over de herkomst van de verkregen lichamen. De organisatie achter Real Human Bodies benadrukt overal waar ze neerstrijken dat de lichamen op rechtmatige wijze zijn verkregen.

In Noordoostpolder en Kampen leidde de komst onlangs nog tot fel protest in de lokale politiek. Van Mourik vindt dat de komst van dit soort exposities ,"absoluut niet gestimuleerd hoeven te worden". "Laat duidelijk zijn: wij hebben niet gevraagd om deze expositie".

Tentoonstelling Real Human Bodies
Tentoonstelling Real Human Bodies

Jol: "Waarom denk je dat al die Ajax-spitsen niet meer op de topscorerslijsten staan?"

Martin Jol begrijpt weinig van de tactiek van verschillende clubs om een linkspoot op rechts te zetten en een rechtspoot op de linkerflank.

"Waarom denk je dat al die Ajax-spitsen zoals Huntelaar en Dolberg niet meer op de topscorerslijsten staan? Vroeger hoefde een spits van Ajax alleen maar naar de eerste paal te lopen en hij kreeg ze op een presenteerblaadje. Dat is niet meer", vertelt Jol in gesprek met Voetbal International.

Bij de Amsterdammers krijgt de rechtsbenige Justin Kluivert veelal de voorkeur op de linkerflank en David Neres bezet met zijn linkerbeen de rechterflank. Huntelaar was dit seizoen in de Eredivisie tien keer trefzeker en Dolberg, die als sinds het begin van dit kalenderjaar uitgeschakeld is met een voetblessure, scoorde vijf keer.

Jol was tussen 2009 en 2010 trainer van Ajax en speelde met Luis Suárez op de rechterflank. "En niet op links! Omdat ik daar met Urby Emanuelson een linkspoot wilde hebben die de voorzet kon geven. In mijn ploegen wil ik bij de voorste drie altijd een scorende spits, een valse spits die ook scoort en een voorbereider. Dat is mijn visie."

Van de Looi per direct weg bij Willem II

Erwin van de Looi is opgestapt als trainer van Willem II. De trainer stond al enkele dagen onder druk van supporters om op te stappen bij de Tilburgse club.

Van de Looi was sinds het seizoen 2016/2017 hoofdtrainer bij Willem II en had eerder al aangegeven na dit seizoen te vertrekken. Willem II staat momenteel slechts vijftiende in de Eredivisie en ook het matige spel viel niet in goede aarde bij de supporters. Positieve uitschieter was het bereiken van de halve finale van de KNVB beker.

"Hoewel de club duidelijk heeft aangegeven met mij door te willen, heb ik na indringende gesprekken met mijn omgeving toch besloten om per direct te stoppen", aldus Van de Looi. "Helaas moet ik constateren dat het sentiment na mijn aangekondigde vertrek volledig is omgekeerd. De supporters steken te veel energie in Erwin van de Looi in plaats van het steunen van de ploeg. Dit helpt het team zeker niet in de komende beslissende fase van het seizoen. Daarom heb ik deze moeilijke en voor mij zeer teleurstellende beslissing gemaakt."

Foden jongste Engelsman ooit met basisplaats in Champions League

Phil Foden is woensdagavond de jongste speler ooit geworden die in de basis begon bij Manchester City in de Champions League.

Manchester City verdedigde in de return tegen FC Basel in de achtste finale van de Champions League een 4-0 voorsprong en dat was voor Josep Guardiola reden om enkele wijzigingen door te voeren. Zo was er een basisplaats voor Foden, die daarmee voor de achtste keer in actie kwam in de hoofdmacht van de club dit seizoen.

Foden is met zijn 17 jaar en 283 dagen de jongste Engelsman ooit die een basisplaats had in een knockout-wedstrijd van het toernooi. Hij heeft het record overgenomen van Kieran Richardson, die namens Manchester United in maart 2008 als achttienjarige een basisplaats had, ook tegen FC Basel.

Foden is de op vijf na jongste speler ooit die dit heeft weten te bereiken. Bojan Krkic is nog altijd de jongste speler, toen hij 17 jaar en 217 dagen oud was en een basisplaats had bij Barcelona. Julian Draxler, David Alaba, Martin Klein en Kai Havertz maken de top vijf compleet.

'Rol België in geheime operatie tegen IS'

België levert een bijdrage aan een Amerikaanse geheime operatie tegen buitenlandse strijders in Syrië en Irak. Bronnen bij Defensie hebben dat gemeld aan de zender VRT.

Volgende de omroep doen Belgen inlichtingenwerk voor de operatie 'Gallant Phoenix'. Die is gericht op het opsporen en doden van zoveel mogelijk strijders van Islamitische Staat (IS) en andere jihadistische groepen.

Het hoofdkwartier van Gallant Phoenix is gevestigd op een Amerikaanse basis in Jordanië. Het werk in Jordanië zou vooral bestaan uit het doorspitten en analyseren van een grote database met gegevens van buitenlandse strijders.

Volgens de VRT zijn 21 landen betrokken bij Gallant Phoenix, waaronder ook Duitsland.

 'Rol België in geheime operatie tegen IS'
'Rol België in geheime operatie tegen IS' (Foto: ANP)

Weghorst: "Het is een hartstikke mooi begin"

Wout Weghorst maakt voor het eerst deel uit van de voorselectie van het Nederlands elftal en dat stemt de spits van AZ zeer gelukkig.

Woensdagmiddag maakte de KNVB de voorselectie van 33 spelers bekend en Ronald Koeman ruimde een plek in voor de 25-jarige spits, die bij de bekendmaking op het trainingsveld stond. "Ik heb gelijk mijn vriendin gebeld. Die wist het al", vertelt Weghorst via de officiële kanalen van AZ.

"Ik wist natuurlijk dat het rond twaalf uur bekend zou worden gemaakt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik stiekem wat mensen had ingelicht om te knikken of signalen te geven. Maar de focus ligt op de training, dus dat ging wat moeizaam. Uiteindelijk riep de trainer ons bijeen op het veld en kwam hij met de mededeling."

De aanvaller was wat zenuwachtig: "De laatste twee dagen. Vannacht heb ik toch wel slecht geslapen. Er wordt veel over gesproken en je weet dat het hartstikke goed gaat, dan zou het zomaar eens kunnen gebeuren. Natuurlijk is het nog maar de voorselectie, maar het is een hartstikke mooi begin."

"Ik heb altijd gezegd: spelen voor het Nederlands elftal is de allergrootste droom die ik heb. Dat is ook echt zo. In het Nederlands voetbal is dat het hoogst haalbare. Ik ben nu weer een stap dichter bij dat grote doel", besluit Weghorst.

UCI-baas wil onderzoek naar Team Sky

Voorzitter David Lappartient van de internationale wielerunie wil een onderzoek instellen of Team Sky de antidopingregels overtreden heeft. "Sky gebruikte de middelen niet voor gezondheidsproblemen", zegt de UCI-baas. "Maar wel om de prestaties van de renners te verbeteren."

UCI-baas Lappartient reageerde bij de BBC op de uitkomsten van een parlementair onderzoek, dat afgelopen maandag werd gepresenteerd. Als je middelen gebruikt om je prestaties te verbeteren, dan is dat volgens mij valsspelen", zegt de Fransman. "Ik herinner me nog dat Sky tijdens zijn oprichting zei dat ze clean zouden zijn en dat ze op een cleane manier wedstrijden zouden winnen, 'cleaner dan clean', zeiden ze zelfs."

De Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) moet volgens de Lappartient nu onderzoek doen naar Team Sky. "Ik wil op die manier onderzoeken of Sky de antidopingregels overtreden heeft", zegt de UCI-voorzitter.

"Ik las de persmededeling van Sky nadat het rapport gepubliceerd was. Ze zeiden dat ze zich excuseerden en dat ze toegaven dat ze enkele vergissingen begaan hebben. Een vergissing is iets dat je onbewust doet. Maar uit het rapport blijkt dat het wel een beetje anders gegaan is."

"Blijkbaar was het TUE-gebruik een beetje georganiseerd. Er is dus misschien geen sprake van een vergissing, maar wel van een fout. Dat is een verschil, dat de wereldwijde geloofwaardigheid van onze sport kan aantasten. En daar maak ik me zorgen over."

"Uit het rapport blijkt dat Sky de middelen niet gebruikte om gezondheidsproblemen te behandelen, maar wel om prestaties te verbeteren", zegt Lappartient. "Dat is onaanvaardbaar voor mij en dat druist in tegen de filosofie van de UCI. Ook al blijkt dat er geen sprake is van het overtreden van de regels."

Chris Froome
De Fransman kwam op het eind ook nog terug op de zaak van Chris Froome. "We moeten zo snel mogelijk een beslissing vallen over de zaak-Froome", zegt Lappartient. "Dat is het beste voor Froome zelf, zijn team, voor ons en en voor het wielrennen."

"Natuurlijk moeten we respect hebben voor de rechten van Froome, die zichzelf mag verdedigen. Ik ben niet zeker dat de beslissing er al zijn voor de Giro (in mei). Maar ik hoop dan wel dat de beslissing valt ten laatste voor de Tour."

"Stel je voor dat Froome de Giro rijdt en dat de toeschouwers naar hem roepen. Of dat hij na de Giro nog gediskwalificeerd wordt. Dat zou een heel slechte zaak zijn voor onze sport."

Team Sky
Team Sky heeft onmiddellijk gereageerd op de uitlatingen van de UCI-voorzitter. "We werken graag mee aan elk onderzoek van de UCI. Nader onderzoek naar het rapport van de Commissie is welkom", laat de Britse ploeg weten.

"We hebben tekortkomingen uit het verleden wel erkend, maar we ontkennen met klem de nieuwe en zeer ernstige beschuldigingen over het gebruik van prestatiebevorderende middelen, net zoals Bradley Wiggins. We zijn bezorgd om het feit dat de beschuldigingen ongefundeerd zijn, zonder ondersteunend bewijs. Dat is fundamenteel oneerlijk tegenover onze ploeg en onze renners."

Starcraft in Katowice - interview met Tim Morten en Sam Braithwaite

Fok! Games was afgelopen weekend aanwezig bij de Intel Extreme Masters in Katowice, waar onder andere de beste Starcraft-spelers zich hadden verzameld om te bepalen wie zichzelf tot wereldkampioen zou kronen. Maar wat zijn de plannen voor Starcraft en de eSports daar omheen voor het komende jaar? Crewlid Puddington schoof aan bij production director Tim Morten en eSports franchise lead Sam Braithwaite om te vragen wat de toekomst voor Starcraft in petto heeft.

Juventus buigt achterstand om en schakelt Spurs uit

Juventus heeft zich woensdagavond weten te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League. De Italianen wonnen de return van Tottenham Hotspur.

De heenwedstrijd tussen beide ploegen in Italië was op 13 febuari in 2-2 geëindigd en dus wist Tottenham op voorhand dat het aan 0-0 of 1-1 genoeg zou hebben om zich te plaatsen voor de kwartfinale. Vanaf de aftrap ontstond een boeiend gevecht op Wembley. Al na drie minuten kreeg Heung-Min Son een mogelijkheid, maar Gianluigi Buffon kon redding brengen. Ook Harry Kane kreeg een mogelijkheid. Hij omspeelde Buffon, maar kreeg de bal vanuit een moeilijke hoek niet in het lege doel.

Er konden in de eerste helft ook zo maar twee strafschoppen gegeven worden, maar scheidsrechter Szymon Marciniak gaf er geen. De Pool zag een handsbal van Giorgio Chiellini over het hoofd en zag geen strafschop in een tackle van Jan Vertonghen op Douglas Costa. Son toonde zich de gevaarlijkste speler voor the Spurs en schoot eerst een goede kans voorlangs, voordat hij wel trefzeker was. De Zuid-Koreaan stond volledig vrij na een voorzet van Kieran Trippier en raakte de bal helemaal verkeerd, maar Buffon kon de 1-0 niet voorkomen.

De Italianen hadden weinig in de melk te brokkelen, maar na een uur liet Paulo Dybala zich zien en schoot onder druk van Ben Davies naast. Na 64 minuten werd het toch 1-1. Invaller Stephan Lichtsteiner stormde op over de rechterflank, gaf de voorzet op Sami Khedira die de bal goed doorkopte op Gonzalo Higuaín en de Argentijn was trefzeker met zijn uitgestoken been. Amper drie minuten later was de stand ook 1-2. Dybala werd weggestuurd door Higuaín en oog-in-oog met Hugo Lloris bleef de Argentijn koel en schoot overtuigend binnen.

Tottenham zette een slotoffensief in en in de laatste minuut van de reguliere speeltijd kopte Kane de bal op de paal voordat Andrea Barzagli de bal voor de lijn weg kon werken. Het bleek de laatste actie van de wedstrijd te zijn en daardoor heeft de verliezend finalist van vorig seizoen zich geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League.

Man City verliest maar gaat ronde verder

Manchester City ging woensdagavond op eigen veld onderuit tegen FC Basel, maar heeft wel een plek veroverd bij de laatste acht in de Champions League.

Doordat de Engelsen de heenwedstrijd met 0-4 hadden gewonnen, en zodoende al met anderhalf been in de kwartfinale stonden, besloot Josep Guardiola een aantal wijzigingen door te voeren in zijn elftal. Zo waren er basisplaatsen voor Claudio Bravo, Danilo, John Stones, Yaya Touré, Phil Foden en Gabriel Jesus.

Jesus was lang uitgeschakeld met een knieblessure en stond voor het eerst weer aan de aftrap. Al na acht minuten spelen wist te spits te scoren op aangeven van Bernardo Silva. Het was de eerste goal van de spits sinds 17 november. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want na zeventien minuten spelen was het al weer gelijk. Mohamed Elyounoussi schoot van binnen de zestien de 1-1 tegen de touwen.

De kansen waren schaars voor beide ploegen gedurende de wedstrijd, maar toch wisten de Zwiters twintig minuten voor tijd op voorsprong te komen. Michael Lang scoorde op aangeven van Elyounoussi, waarna Ricky van Wolfswinkel nog in mocht vallen bij Basel. Manchester City kreeg via invaller Brahim Diaz nog een mogelijkheid op de 2-2, maar in de slotfase werd er niet meer gescoord waardoor the Citizens over twee wedstrijden met 5-2 wonnen.

FOK! Wat een weer: vandaag buien, morgen overdag droog

Vanochtend zijn er naast brede opklaringen ook wolkenvelden. Van het zuidwesten uit raakt het overal bewolkt en gaat het af en toe regenen. Aan het einde van de ochtend en in de middag trekt een gebied met buien van west naar oost over het land. Hierbij is er vooral in het oosten een kleine kans op onweer. Daarna breekt in het midden en zuiden de zon geregeld door. In het noorden blijft de bewolking overheersen en valt er vooral vanavond buiige regen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De wind is zuid tot zuidwest en overwegend matig. In de loop van de ochtend neemt de wind toe naar matig tot vrij krachtig. Vanmiddag draait de wind naar zuidwest tot west en neemt aan zee en op het IJsselmeer toe naar krachtig tot hard, 6 à 7 Bft.

In de nacht naar vrijdag is het wisselend bewolkt. In het noorden komen nog enkele buien voor, elders blijft het droog en worden de opklaringen geleidelijk breder. De minima lopen uiteen van 0°C plaatselijk in het zuidoosten tot +4°C aan zee. Er staat een matige tot vrij krachtige wind uit west tot zuidwest, aan de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig en in het noordelijk kustgebied aanvankelijk mogelijk hard. In de loop van de nacht neemt de wind van het zuiden uit af.

Vrijdag overdag begint met zon, maar ook enkele wolkenvelden. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en in de avond gaat het van het zuiden uit regenen. De middagtemperaturen variëren van 7°C op de Wadden tot 10°C in het zuiden. De wind is zuidwestelijk en neemt af naar zwak tot matig. In de loop van de dag draait de wind via zuid naar zuidoost. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Botlek vanaf het water (Foto: Interpretatie)
Botlek vanaf het water (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Uitkeringen en camera's 'hot' bij verkiezingen

Het al dan niet leveren van een tegenprestatie voor een bijstandsuitkering en uitbreiding van cameratoezicht. Dat zijn de twee belangrijkste campagnethema's van partijen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ook duurzame energie, cultuursubsidies en parkeerbeleid staan in de top 5 van de belangrijkste onderwerpen.

Dat blijkt uit een analyse van het bureau Citisens dat stemhulpen maakte voor 64 grote en kleine gemeenten. Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van het blad Binnenlands Bestuur. De top 5 is samengesteld op basis van thema's in al die ruim zestig gemeenten. Uitgesplitst naar stedelijke en landelijke gemeenten zijn er wel flinke verschillen te zien. Zo zijn uitbreiding van cameratoezicht en de tegenprestaties voor de bijstand de belangrijkste issues in de steden. In rurale gemeenten worden die plekken ingenomen door respectievelijk duurzame energie en agrarische onderwerpen, zoals de komst van megastallen.

Uit een peiling van Citisens onder 8900 kiezers voor Binnenlands Bestuur blijkt dat er nog veel wordt getwijfeld over op welke partij op 21 maart wordt gestemd. Slechts 41 procent heeft de keuze al gemaakt, terwijl 38 procent nog geen idee heeft en ruim 21 procent nog twijfelt tussen meerdere partijen.

Uitkeringen en camera's 'hot' bij verkiezingen
Uitkeringen en camera's 'hot' bij verkiezingen (Foto: ANP)

Florida kiest voor strengere wapenwetgeving

De Amerikaanse staat Florida heeft een pakket maatregelen goedgekeurd om de wapenwetgeving strenger te maken. De minimumleeftijd voor het aanschaffen van geweren is verhoogd naar 21 jaar en er komt een verplichte wachttijd van drie dagen voor alle vuurwapenverkopen. Bovendien is het nu toegestaan voor schoolpersoneel om wapens bij zich te dragen.

De wet is snel doorgevoerd na de schietpartij drie weken geleden op een school in Parkland waarbij zeventien mensen om het leven kwamen. Daarop volgde een grote campagne voor strengere wapenwetgeving waar ook de Amerikaanse president Donald Trump zich bij aansloot. Trump opperde dat leraren die bewapend zijn een bloedbad zouden kunnen voorkomen. Zover gaat de nieuwe wetgeving niet. Alleen bepaalde (getrainde) personeelsleden mogen onder strenge voorwaarden worden bewapend.

Het aangenomen wetsvoorstel is niet zo streng als gewenst door veel studenten en hun ouders. Zij zouden graag zien dat semi-automatische wapens, gebruikt door de schutter in Parkland, zouden worden verboden. Voorstanders van het voorstel zeggen juist dat bij de meeste schietpartijen op scholen handgeweren worden gebruikt, waarvoor je straks 21 jaar moet zijn om die aan te schaffen.

De wet zal binnen vijftien dagen worden ingevoerd. Alleen de gouverneur van Florida kan de wet nog tegenhouden.

De negentienjarige schutter van de schietpartij in Parkland, Nikolas Cruz is woensdag officieel aangeklaagd voor de zeventienvoudige moord. Veertien studenten en drie docenten werden gedood. De advocaat van Cruz heeft aangegeven dat zijn cliënt schuld wil bekennen maar alleen als hij dan niet de doodstraf krijgt.

Florida kiest voor strengere wapenwetgeving
Florida kiest voor strengere wapenwetgeving (Foto: ANP)

Oostvaardersplassen. En de mens zag dat het niet goed was

Nu hadden we een paar dagen ijzige kou in Nederland. Temperaturen flink onder nul, waters die goed dichtvroren. Langzaam veranderde ons landje in een oud-Hollands winterlandschap in olieverf. Prachtig! De gemiddelde oma zou roepen dat dit heel goed is. Een stuk minder vliegen, muggen en wespen in de zomer. De warme winter van een maand terug even rechtgezet. De natuur weer een beetje in evenwicht. Die lentebloeier die moedig zijn kop opstak, heeft zijn tol moeten betalen bij min 10.

Gewonden door steekpartijen in Wenen

In Wenen zijn woensdagavond op straat drie mensen met een mes gestoken en zwaargewond geraakt. De dader is op de vlucht geslagen. De slachtoffers zijn een vader, moeder en hun dochter. Over de aanleiding van het incident tast de politie nog in het duister.

Het Oostenrijkse gezin werd neergestoken voor de deur van een Japans restaurant aan de Praterstraße in het district Leopoldstadt bij de ingang van de metro.

Een halfuur later was er verderop op de Praterstern nog een steekpartij waarbij een Tsjetsjeen werd neergestoken. De politie heeft naar aanleiding daarvan een Afghaanse man opgepakt.

,,Ook hier is het slachtoffer ernstig gewond geraakt en verkeert in levensgevaar", aldus een woordvoerder van de Weense politie. ,,We weten niet of er een verband is en we weten niets over een mogelijk motief achter de aanval", stelt de zegsman die benadrukt dat de politie snel met behulp van getuigen wil uitzoeken of de opgepakte verdachte ook verantwoordelijk is voor de aanval op het Oostenrijkse gezin.

Gewonden door steekpartijen in Wenen
Gewonden door steekpartijen in Wenen (Foto: ANP)

Vrouw stabiele factor op boerderij

Het aandeel vrouwen dat werkzaam is in de landbouwsector schommelt sinds het jaar 2000 rond een derde van het aantal werkzame personen. In 2017 ging het om ruim 56.000 vrouwen. De meesten waren werkzaam op familiebedrijven. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van de Landbouwtelling van het CBS.

In Nederland waren in 2017 –volgens de laatste landbouwtelling- 170.000 personen regelmatig werkzaam in de landbouwsector. Van alle vrouwen die werkzaam waren in de landbouw werkten 8 op de 10 op een familiebedrijf. In totaal waren er vorig jaar ruim 138.000 personen op familiebedrijven werkzaam, waaronder 46.000 vrouwen. Van de vrouwelijke arbeidskrachten op familiebedrijven werkt 55 procent gemiddeld 20 uur per week of meer.

Meeste vrouwen op paard- en ponybedrijven
Het aandeel vrouwen op agrarische familiebedrijven is het grootst op paard- en ponybedrijven. In 2017 was 47 procent van de arbeidskrachten op deze bedrijven een vrouw. Deze sector wordt gevolgd door de geitenhouderij en de glastuinbouw, waar achtereenvolgens 40 en 36 procent van de werkzame personen vrouw was. Het aandeel vrouwen is het laagst in de bloembollensector, in deze sector was 26 procent van het aantal werkzame personen een vrouw.

Lichte daling aantal vrouwelijke bedrijfshoofden
In 2017 waren zo’n 2800 vrouwen actief als bedrijfshoofd. Het aandeel vrouwelijke bedrijfshoofden is in de periode 2005-2017 afgenomen van 9 naar 6 procent. De meeste vrouwelijke bedrijfshoofden zijn in de landbouwsector te vinden op paard- en ponybedrijven. Op 20 procent van deze bedrijven staat een vrouw aan het roer. Het aandeel vrouwelijke bedrijfshoofden is het laagst op melkveehouderijbedrijven (2 procent). De gemiddelde leeftijd van vrouwelijke bedrijfshoofden is 55 jaar, deze leeftijd is gelijk aan die van de mannelijke bedrijfshoofden. Van de vrouwelijke bedrijfshoofden werkte vorig jaar 71 procent gemiddeld 20 uur per week of meer.

Vrouwen hoger opgeleid dan mannen
Vrouwelijke bedrijfshoofden hebben vaker een hogere opleiding dan mannelijke. Minstens 22 procent van de vrouwen had in 2016 een hogere beroepsopleiding of een universitaire studie afgerond. Bij de mannen is dat minstens 12 procent. Wel is de hoogst genoten opleiding van vrouwen minder vaak een agrarische opleiding. 28 procent van de vrouwelijke bedrijfshoofden heeft een agrarische opleiding gevolgd tegenover 82 procent van de mannen.

Boerinnen hebben iets vaker een baan buiten het bedrijf dan boeren. In 2016 had 27 procent van de vrouwelijke bedrijfshoofden een baan buiten het bedrijf, bij de mannen was dat 23 procent. Mannen zijn wel vaker betrokken bij de uitvoering van verbredingsactiviteiten dan vrouwen. 29 procent van de mannelijke bedrijfshoofden voerde verbredingsactiviteiten uit, van de vrouwen was dat 24 procent. Behalve met natuur en landschapsbeheer houden vrouwen zich voornamelijk bezig met agrotoerisme of vrijetijdsbesteding en de verkoop van landbouwproducten.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
preview
Bee Simulator
preview
WRC 8
review
Blu-ray: Unfriended: Dark Web
review
Blu-ray: Mortal Engines
©FOK.nl e.a.