Biatleet Shipulin neemt revanche na missen Spelen, Fourcade ziek

Biatleet Anton Shipulin heeft op fraaie wijze revanche genomen voor het niet mogen starten op de Olympische Spelen in Pyeongchang. De Rus kreeg dusdanig kort voor de Spelen ineens te horen dat hij op de lijst met door het Internationaal Olympisch Comité verdachte sporters stond, dat hij nauwelijks de kans had om zich te verdedigen.

In de World Cups mag Shipulin gewoon meedoen en de eerste wedstrijd na de Spelen, de sprint in het Finse Kontiolahti, werd gelijk een prooi voor hem. Dankzij foutloos schieten - iets wat de meeste toppers niet deden - hield hij het gros achter zich, prima langlaufen maakte het karwei af. De Let Andrejs Rastorgujevs pakte op zes seconden de tweede plek, tijd die hij vooral verloor met wat langzamer schieten.

Op zeventien seconden ging plek drie naar de jonge Fransman Quentin Fillon Maillet, maar grote vreugde was er niet in het Franse kamp. World Cup-leider Martin Fourcade raakte kort voor de race aan de race en keerde terug naar het hotel. Fourcade's grote rivaal in de strijd om de titel dit seizoen, de Noor Johannes Thingnes Bø, schoot twee keer mis, maar pakte wel een keurige vierde plek en staat zo vlak achter Fourcade in de stand.