'Russische ijshockeycompetitie gefixed voor Poetin's favoriete team'

In Noord-Amerika is de NHL de grootste ijshockeycompetitie, maar in Oost-Europa - en met name Rusland - draait het vooral om de KHL, de Kontinental Hockey League. Eén team is daar dit jaar bijzonder dominant, en waarom SKA Sint-Petersburg de boel aan gort speelt is duidelijk: Vladimir Poetin wil het team kampioen zien worden.

Het heeft er alle schijn van dat de complete competitie min of meer gefixed is om ervoor te zorgen dat SKA kan winnen. Journalist Slava Malamud legt op Twitter in dit draadje haarfijn uit hoe het in elkaar steekt. Zo mag SKA als enige team het salarisplafond simpelweg negeren, en heeft het voor alle grote sterren die een overstap naar de KHL overwegen de eerste keuze. 

Het gros van het 'neutrale' Russische ijshockeyteam dat vorige maand olympisch goud won komt van SKA. Dat was ook de bedoeling en de KHL heeft er zelfs een officiële verklaring voor: "Door alle topspelers in één team bij elkaar te zetten, werd een unieke chemie gecreeërd, dat naadloos is overgegaan in het olympische team. Het KHL-seizoen makkelijk maken voor SKA heeft hen beschermd tegen blessures en slechte motivatie, daarom wonnen we goud."

Play-offs
Inmiddels zijn de play-offs om de Gagarin Cup begonnen en SKA nam het in de eerste ronde op tegen Severstal Cherepovets. Niet echt een probleem, want de club is al jaren bijzonder matig en staat op de nominatie om door de KHL uit de competitie geschopt te worden. Men had dan ook weinig te verliezen en maakte het SKA bijzonder moeilijk.

Tijdens de eerste wedstrijd van de best-of-seven-serie had SKA het zwaar. Veel spelers waren nog uitgeput van de Poetin-verkiezingsbijeenkomst een dag eerder - de spelers zijn groot fan van de grootste fan van hun club - en Severstal komt met 1-2 voor. Plotseling volgt echter de ene na de andere straf, 24 minuten in totaal, tegen nul voor SKA, en Poetin's lievelingen winnen alsnog na twee makkelijk gekregen manmeersituaties in overtime.

De tweede wedstrijd ging na dapper verzet verloren voor Severstal, dat voor wedstrijd drie en vier naar eigen huis kwam. In het dorre winterlandschap van de grauwe fabriekstad weerde het kleine team zich bijzonder kranig en de 'vervelende' underdogs dwingen SKA nog eens tot overtime. Om het wat geloofwaardig te laten lijken zou men verwachten dat de scheidsrechters SKA ook eens laten verliezen, maar niks blijkt minder waar.

Onterecht goedgekeurde golden goal
In overtime scoorde Jarno Koskiranta namens SKA de winnende goal...uit buitenspelpositie. Severstal postte gelijk een video op Twitter van de goal, waarop te zien is dat de puck zeer duidelijk achter de lijn is. Severstal's coach, die erom bekend staat in zijn interviews duidelijk te laten weten dat iedereen door heeft dat SKA 'moet' winnen, tekende protest aan en de videoscheidsrechters 'bekeken' de beelden enige minuten, waarna doodleuk werd besloten dat het een geldige goal was.

De tekst die Severstal bij het filmpje zette was duidelijk genoeg: "De 'winnende' treffer", met 'winnende' dus tussen haakjes, en in het filmpje nog de tekst 'Hockey is belangrijker'. Volgens Malamud het zwaarst mogelijke protest tegen Poetin zonder gelijk in de problemen te komen. Donderdag stond wedstrijd vier op het programma, door SKA met 0-2 gewonnen, waarmee het dappere Severstal het helaas niet gehaald heeft.