Arsenal in zetel na zege in San Siro, Salzburg verrast Borussia Dortmund

Arsenal heeft in de achtste finales van de Europa League een prima uitgangspositie veroverd voor de return tegen AC Milan. De Engelsen wonnen de heenwedstrijd in Milaan.

AC Milan, dat al dertien officiële wedstrijden niet had verloren, begon nog wel aardig aan het duel. De gastheer probeerde druk te zetten en via Patrick Cutrone werd de eerste kans gecreëerd. De 20-jarige aanvaller raakte het zijnet. Henrikh Mkhitaryan deed aan de andere kant hetzelfde namens Arsenal.

The Gunners kregen al vrij snel meer controle over de wedstrijd en na een kwartier viel de openingstreffer. Na balverlies bij de Milanezen was het Mesut Özil die Mkhitaryan wist te vinden. De Armeniër kapte naar zijn rechterbeen en doordat zijn schot van richting werd veranderd door Leonardo Bonucci, werd keeper Gianluigi Donnarumma geklopt.

Milan bleef de aanval zoeken, maar het team van Gennaro Gattuso kon het de Engelse defensie nauwelijks lastig maken. Arsenal zakte terug en loerde op de counter. Uit één van de tegenaanvallen had Danny Welbeck de 0-2 kunnen maken, wat ver in blessuretijd alsnog gebeurde. Özil gaf een steekbal op Aaron Ramsey en hij omspeelde Donnarumma.

In de tweede helft werd de schade voor Milan bijna nog groter toen Franck Kessié de bal vreemd probeerde weg te werken. Donnarumma was er net op tijd bij om Welbeck van scoren af te houden. Het spelbeeld veranderde nauwelijks ten opzichte van voor de pauze, met als verschil dat de Rossoneri wel wat gevaarlijker werden. Giacomo Bonaventura kreeg een uitstekende kans, maar hij schoot ter hoogte van de penaltystip hoog over.

Arsenal, dat de laatste weken dramatisch presteerde, liet na rust in aanvallend opzicht niets zien. Het was Milan dat aandrong, maar weinig uitgespeelde mogelijkheden creëerde. Onder meer Laurent Koscielny stond vaak op de goede plek en doelman David Ospina was er op tijd bij om een steekpass richting Nikola Kalinić te onderscheppen. Het bleef daardoor 0-2.

Red Bull Salzburg verrast Borussia Dortmund
Borussia Dortmund moet alle zeilen bijzetten om de kwartfinales van de Europa League te halen. Red Bull Salzburg zegevierde in het Westfalenstadion.

Dortmund zorgde in de openingsfase voor weinig gevaar en buiten een te hoog schot van André Schürrle viel er weinig te zien. Vlak voor de pauze kreeg ook Salzburg twee grote kansen. Doelman Bürki voorkwam een goal van Hwang Hee-chan en Moanes Dabour zag vervolgens hoe Marcel Schmelzer de rebound wegwerkte. Kort daarna raakte Hwang de paal.

In de eerste tien minuten na rust ging het voor de gastheer helemaal mis. Ömer Toprak veroorzaakte een strafschop en Valon Berisha stuurde Bürki naar de verkeerde hoek. Even later werd het zelfs 0-2 na slordig balverlies van BVB op eigen helft. Opnieuw was het Berisha die de trekker overhaalde.

Schürrle wist de spanning na ruim een uur terug te brengen. De Duitser bleef nog net op de been om een pass van Christian Pulisic af te ronden. Dortmund bleef nog wel zoeken naar de gelijkmaker, maar die bleef uit. Verder dan een gevaarlijk schot van Schürrle kwam de thuisploeg niet. Volgende week zal Dortmund in Oostenrijk dus minimaal twee keer moeten scoren om nog door te gaan.