Romeins grafveld gevonden in Bemmel

Bij werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw gedeelte van de A15 is een Romeins grafveld gevonden. Het grafveld stamt uit de tweede en derde eeuw na Christus. Door de omvang en compleetheid betreft het een unieke vondst voor Nederland.

Om geen schatgravers aan te trekken hebben de werkzaamheden in alle stilte plaatsgevonden. Het grafveld lag slechts 50 cm diep onder een akker. 

Er zijn 48 graven teruggevonden in het grafveld. Het betreft restanten van grafheuvels waarin gecremeerde resten van de overledenen werden begraven. Volgens de betrokken archeologen is de kwaliteit en compleetheid van de graven uitzonderlijk. Veel van de graven zijn namelijk nog zo goed als compleet. In vier van de graven zijn zelfs nog complete askisten van tufsteen gevonden. 

Grafgiften
Tevens zijn er veel grafgiften gevonden. Deze grafgiften lagen in speciaal hiervoor getimmerde kamers in de heuvels. Gewoonlijk werden grafgiften bijgezet in kuilen. Het gaat om veel geimporteerde goederen, zoals geverfd aardewerken serviesgoed en olielampen. Ook zijn er kannen, flessen en een kommen van glas en brons gevonden. Bijzonder zijn ook de aangetroffen persoonlijke voorwerpen, zoals kleding- en haarspelden, spiegels, een stenen grafmonument met een vrouwenafbeelding en zelfs een parfumflesje met inhoud.

Helemaal zeldzaam was de vondst van de fragmenten van vier perkamentrolhouders. Zulke spullen worden in de Nederlandse bodem nauwelijks gevonden.

Presentatie van de voorwerpen
Op dit moment worden de voorwerpen geconserveerd. Op 27, 28 en 29 april 2018 zullen een aantal stukken in Bemmel gepresenteerd worden aan het publiek tijdens de Romeinenweek. In 2019 zijn de vondsten waarschijnlijk te zien in het Valkhofmuseum in Nijmegen.

Een gevonden askist (Foto: Rijkswaterstaat)
Een gevonden askist (Foto: Rijkswaterstaat)

Een deel van de grafgiften (Foto: Rijkswaterstaat)
Een deel van de grafgiften (Foto: Rijkswaterstaat)

Meer lezen over geschiedenis? Kijk dan eens in Cultuur&Historie op het forum.