UCI-baas wil onderzoek naar Team Sky

Voorzitter David Lappartient van de internationale wielerunie wil een onderzoek instellen of Team Sky de antidopingregels overtreden heeft. "Sky gebruikte de middelen niet voor gezondheidsproblemen", zegt de UCI-baas. "Maar wel om de prestaties van de renners te verbeteren."

UCI-baas Lappartient reageerde bij de BBC op de uitkomsten van een parlementair onderzoek, dat afgelopen maandag werd gepresenteerd. Als je middelen gebruikt om je prestaties te verbeteren, dan is dat volgens mij valsspelen", zegt de Fransman. "Ik herinner me nog dat Sky tijdens zijn oprichting zei dat ze clean zouden zijn en dat ze op een cleane manier wedstrijden zouden winnen, 'cleaner dan clean', zeiden ze zelfs."

De Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) moet volgens de Lappartient nu onderzoek doen naar Team Sky. "Ik wil op die manier onderzoeken of Sky de antidopingregels overtreden heeft", zegt de UCI-voorzitter.

"Ik las de persmededeling van Sky nadat het rapport gepubliceerd was. Ze zeiden dat ze zich excuseerden en dat ze toegaven dat ze enkele vergissingen begaan hebben. Een vergissing is iets dat je onbewust doet. Maar uit het rapport blijkt dat het wel een beetje anders gegaan is."

"Blijkbaar was het TUE-gebruik een beetje georganiseerd. Er is dus misschien geen sprake van een vergissing, maar wel van een fout. Dat is een verschil, dat de wereldwijde geloofwaardigheid van onze sport kan aantasten. En daar maak ik me zorgen over."

"Uit het rapport blijkt dat Sky de middelen niet gebruikte om gezondheidsproblemen te behandelen, maar wel om prestaties te verbeteren", zegt Lappartient. "Dat is onaanvaardbaar voor mij en dat druist in tegen de filosofie van de UCI. Ook al blijkt dat er geen sprake is van het overtreden van de regels."

Chris Froome
De Fransman kwam op het eind ook nog terug op de zaak van Chris Froome. "We moeten zo snel mogelijk een beslissing vallen over de zaak-Froome", zegt Lappartient. "Dat is het beste voor Froome zelf, zijn team, voor ons en en voor het wielrennen."

"Natuurlijk moeten we respect hebben voor de rechten van Froome, die zichzelf mag verdedigen. Ik ben niet zeker dat de beslissing er al zijn voor de Giro (in mei). Maar ik hoop dan wel dat de beslissing valt ten laatste voor de Tour."

"Stel je voor dat Froome de Giro rijdt en dat de toeschouwers naar hem roepen. Of dat hij na de Giro nog gediskwalificeerd wordt. Dat zou een heel slechte zaak zijn voor onze sport."

Team Sky
Team Sky heeft onmiddellijk gereageerd op de uitlatingen van de UCI-voorzitter. "We werken graag mee aan elk onderzoek van de UCI. Nader onderzoek naar het rapport van de Commissie is welkom", laat de Britse ploeg weten.

"We hebben tekortkomingen uit het verleden wel erkend, maar we ontkennen met klem de nieuwe en zeer ernstige beschuldigingen over het gebruik van prestatiebevorderende middelen, net zoals Bradley Wiggins. We zijn bezorgd om het feit dat de beschuldigingen ongefundeerd zijn, zonder ondersteunend bewijs. Dat is fundamenteel oneerlijk tegenover onze ploeg en onze renners."