FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 maart 2018

Gouverneur Florida ondertekent wapenwet

De gouverneur van Florida Rick Scott heeft vrijdag een pakket wettelijke maatregelen ondertekend die scholen veiliger moeten maken en bloedbaden zoals op Douglas High in Parkland helpen voorkomen. De minimumleeftijd om een geweer te mogen kopen gaat omhoog naar 21 jaar, er komt ter controle een verplichte wachttijd van drie dagen voor de aanschaf van een vuurwapen en het is voortaan toegestaan een aantal schoolmedewerkers te bewapenen.

Het parlement van Florida keurde de wet woensdag goed, drie weken nadat een jonge schutter op zijn oude high school zeventien personen had doodgeschoten met een semi-automatisch oorlogsgeweer. Die snelle actie van het Huis van Afgevaardigden, waar Republikeinen de dienst uitmaken en wapenlobbyisten van de NRA kind aan huis zijn, was vooral te danken aan een imponerende campagne van jongeren die de schietpartij overleefden. Het wakkerde het debat over wapenbezit in heel de VS aan.

Gouverneur Florida ondertekent wapenwet
Gouverneur Florida ondertekent wapenwet (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - FC Twente

Heracles Almelo heeft FC Twente dieper de problemen ingedrukt. In de Twentse derby won de ploeg uit Almelo met 2-1 van het team van Gertan Verbeek dat in de onderste regionen blijft verkeren.

In de eerste helft had Heracles het beste van het spel, maar werd alleen via een vrije trap van Kuwas gevaarlijk. Twente stelde daar via Maher en Boere goede mogelijkheden tegenover. Vlak na rust was het raak voor de bezoekers toen Tighadouini profiteerde van weifelend handelen in de defensie van Heracles. De thuisclub kwam echter al snel langszij toen Peterson een voorzet van Kuwas benutte. Niet veel later besliste een eigen goal van Maher de wedstrijd: 2-1.

Heracles Almelo

2 - 1

FC Twente

57' Peterson
63' Maher (e.d.)
  50' Tighadouini
 
Gele kaart: Van Ooijen, Monteiro, Wuytens (Heracles Almelo), Maher, Cuevas, Van der Lely (FC Twente)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12.080
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers (Van den Berg/90)
Droste (Wuytens/64)
Pröpper
Baas
Van Ooijen
Jakubiak
Monteiro
Kuwas
Vermeij (Gladon/80)
Peterson
  Drommel
Van der Lely
Bijen
Lam
Cuevas
Maria
Maher
Holla
F.Jensen
Tighadouini (El Hamdaoui/72)
Boere (Hooiveld/81)

Storing bij ABN Amro door DDoS-aanval

ABN Amro kampt vrijdagavond met een storing als gevolg van een DDoS-aanval. Door die aanval zijn alle kanalen van de bank onbereikbaar. Dat betekent dat mobiel bankieren, internetbankieren en iDeal er bij ABN Amro uit liggen.

Op sociale media doen verschillende mensen hun beklag. Eerder vrijdagavond waren er ook al problemen met mobiel bankieren, internetbankieren en betalen via iDeal bij de bank. Toen leken de problemen na een half uur verholpen, maar later op de avond ging het toch weer mis. "We werken er heel hard aan om de aanval af te slaan en de kanalen weer te herstellen. We vinden het heel vervelend voor onze klanten", aldus de woordvoerder.

Eind januari werden ABN Amro, ING, Rabobank en de Belastingdienst ook al het slachtoffer van een DDoS-aanval.

Storing bij ABN Amro door DDoS-aanval
Storing bij ABN Amro door DDoS-aanval (Foto: ANP)

Takagi na twee afstanden aan de leiding op WK allround

Na de eerste dag van de WK allround in Amsterdam staat de Japanse schaatsster Miho Takagi aan de leiding, voor Ireen Wüst en Antoinette de Jong.

De Japanse was in een regenachtig Olympisch Stadion een enorm gat op de 500 meter, maar op de 3.000 meter herstelde Wüst zich knap. Wüst won de 3.000 meter in een tijd van 4.15,80 en was bijna 4 seconden sneller dan Takagi. Eerder op de avond op de 500 meter had Wüst 1,8 seconde verloren op de Japanse.

Wüst heeft op de 1.500 meter een achterstand van 3.42 op Takagi. De Jong heeft al een achterstand van 6.02 op de Japanse. De 22-jarige schaatsster werd op de 500 meter nog vierde, maar moest op de 3.000 meter met een tijd van 4.23,05 veel toegeven op Wüst en Takagi.

Annouk van der Weijden werd tiende op de 500 meter en vierde op de 3.000 meter. In het tussenklassement staat ze op een voorlopige vijfde plaats in het klassement na twee afstanden.

Rutte: overweeg meer lokale macht over politie

Er moet ,,serieus" gekeken worden hoe de lokale autoriteiten meer zeggenschap kunnen krijgen over de politie ,,zonder het idee van de Nationale Politie los te laten". Dat zei VVD-voorman Mark Rutte tijdens een lijsttrekkersdebat vrijdag op NPO Radio 1.

Volgens Rutte is recentelijk al besloten dat er meer maatwerk mogelijk moet worden met de politie-inzet op gemeentelijk niveau. Maar binnenkort wordt de politiewet geëvalueerd en dan zal hiernaar gekeken moeten worden. ,,Het is goed hier naar te kijken."

Hij kreeg bijval van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Volgens hem heeft de burgemeester bij incidenten te weinig middelen in handen. Dat komt naar zijn mening omdat het te centraal geregeld is, maar ook omdat er te weinig agenten zijn.

Landelijk politiekorps

Er is in 2013 één landelijk politiekorps gekomen. Bij de vorming gingen de 26 regiokorpsen op in de tien regionale eenheden. Er waren vanaf het begin veel problemen met de reorganisatie. Die werd ook veel duurder dan gepland.

Aan het radiodebat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart deden elf partijleiders mee. Ze debatteerden over verschillende stellingen. Alleen de leiders van PVV en Forum voor Democratie deden niet mee.

Alexander Pechtold (D66) en Tunahan Kuzu (DENK) vlogen elkaar in de haren over de integratie. Klaver probeerde Rutte tevergeefs over te halen om zich te keren tegen de verplichting voor gemeenten om hun gezondheidszorg aan te besteden.

Rutte: overweeg meer lokale macht over politie
Rutte: overweeg meer lokale macht over politie (Foto: ANP)

Beachduo Brouwer/Meeuwsen naar finale Doha

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen staan na bijna een jaar weer eens in een finale op de World Tour. Tijdens het viersterrentoernooi in Doha plaatsten de Nederlanders zich vrijdag voor de eindstrijd.

In de halve finale namen de twee het op tegen Cherif Younousse en Ahmed Tijan, de thuisfavorieten. Die konden wel prima bijblijven, maar de Nederlanders waren in de beslissende fase van beide sets net te sterk: 22-20, 21-18.

Zaterdag spelen Brouwer en Meeuwsen tegen de Russen Oleg Stoyanovskiy en Igor Velichko, waar vorige week op de major van Fort Lauderdale nog van gewonnen werd. De Russen waren te sterk voor Phil Dalhausser en Nick Lucena, de Amerikanen die in Fort Lauderdale dan weer voor de uitschakeling van Brouwer/Meeuwsen zorgden.

Vanaf 12.30 uur is de finale live te zien op Ziggo Sport.

Cagliari-speler João Pedro betrapt op doping

Voetballer João Pedro heeft een probleem: de 26-jarige Braziliaanse speler van Cagliari is na de uitwedstrijd tegen Sassuolo, op 11 februari, betrapt op een verboden vochtafdrijvend middel, doping dus. Een dergelijk middel helpt bij gewichtsverlies, maar ook bij het maskeren van andere dopingmiddelen.

De Italiaanse antidopingautoriteit heeft Pedro hangende het onderzoek voorlopig geschorst, zoals te doen gebruikelijk in een dergelijke situatie. In veel sporten zou een positieve test als dit simpelweg twee jaar schorsing opleveren en het lijkt logisch dat dat ook hier het geval gaat zijn.

Pedro speelt sinds 2014 als aanvallende middenvelder op Sardinië. Hij was dit seizoen regelmatig aanvoerder bij Cagliari en scoorde in 23 wedstrijden zes keer. In december en januari was hij al vier wedstrijden geschorst vanwege een schwalbe.

Amsterdam stort geen geld meer in partijkas SP

Amsterdam werkt niet meer mee aan de zogeheten afdrachtregeling van de SP. Tot nog toe stort de gemeente de vergoeding die raadsleden ontvangen voor hun politieke werk rechtstreeks op een rekening van de partij. Die keert vervolgens een lager bedrag uit aan de volksvertegenwoordigers. Maar na de verkiezingen staakt de gemeente Amsterdam de medewerking, zo heeft het presidium van de gemeenteraad besloten.

Het bestuur van de raad verwijst naar een rechterlijke uitspraak van vorig jaar. De rechter gaf toen de gemeente Noordoostpolder gelijk, die had geweigerd de vergoeding voor SP-raadsleden over te maken aan de partij. Volgens de rechtbank tast de regeling de onafhankelijkheid van raadsleden aan.

Omdat het om een principiële uitspraak ging, vond toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk dat andere gemeenten en provincies er ook gevolg aan moesten geven. Amsterdam doet dat nu dus. SP-raadsleden die na de verkiezingen aan de slag gaan, krijgen een volledige vergoeding. Om aan de afspraken binnen de SP te voldoen, zullen ze zelf een deel van het geld moeten doorsluizen naar de partijkas.

Amsterdam stort geen geld meer in partijkas SP
Amsterdam stort geen geld meer in partijkas SP (Foto: ANP)

Cel plus TBS voor gijzelnemer met nepbomvest

De 58-jarige Frans S, die in mei 2017 vier mensen gijzelde is vandaag veroordeeld tot twee jaar cel en TBS met dwangverpleging. S. kwam tot zijn daad doordat zijn bijstandsuitkering was ingetrokken waardoor de stoppen bij hem waren doorgeslagen. Tijdens onderzoek in het Pieter Baan Centrum bleek dat hij lijdt aan waanideeën en tijdens de gijzeling verminderd toerekeningsvatbaar was.

Op de bewuste dag trok hij naar het wijkcentrum in de wijk Klarendal in Arnhem om aldaar vier handhavers van de gemeente onder bedreiging van een mes, namaakpistool en nep-bomgordel te gijzelen. Het heeft in totaal 3 uur geduurd voordat S. zichzelf overgaf en kon worden ingerekend door de politie. Tijdens de gijzeling was de straat afgesloten en het treinverkeer stilgelegd.

©Video: Omroep Gelderland

'Pharma Bro' Shkreli zeven jaar de cel in

De omstreden Amerikaanse zakenman en farmaciemagnaat Martin Shkreli (34) moet zeven jaar de cel in omdat hij investeerders in zijn vroegere bedrijf Retrophin heeft opgelicht. Dat heeft een rechtbank in New York vrijdag bepaald.

Shkreli werd vorig jaar al schuldig bevonden. Hij gebruikte aandelen Retrophin voor een soort piramidezwendel. Het geld dat hij daarmee ophaalde gebruikte hij om zijn eigen schulden af te lossen. Daarvoor had de openbare aanklager tegen hem minstens vijftien jaar gevangenisstraf geëist.

Het was niet de eerste keer dat Shkreli, bij het grote publiek beter bekend onder zijn bijnaam 'Pharma Bro', in opspraak kwam. In 2015 verhoogde hij als baas van farmaciebedrijf Turing van de ene op de andere dag de prijs van een medicijn voor aidspatiënten van 13,50 dollar naar 750 dollar per pil. Pas na grote ophef kwam hij op dat besluit terug.

Shkreli is ook wereldwijd bekend als de enige bezitter van het album Once Upon a Time in Shaolin van de Wu-Tang Clan. Hij kocht de plaat in 2015 voor het duizelingwekkende bedrag van 2 miljoen dollar. Once Upon a Time in Shaolin werd daarmee in een klap het waardevolste album ooit. In het koopcontract stond dat Shkreli de muziek de komende 88 jaar niet mag delen met anderen. Daar hield hij zich echter niet altijd aan. Diverse keren liet hij al fragmenten horen op internet.

'Pharma Bro' Shkreli zeven jaar de cel in
'Pharma Bro' Shkreli zeven jaar de cel in (Foto: BuzzE)

Sneijder raakt heerlijk op dreef in Qatar

Wesley Sneijder begint bijzonder goed op dreef te raken in de Qatar Stars League. De speler van Al-Gharafa, die onlangs zijn afscheid als international aankondigde, schoot vrijdag voor de derde wedstrijd op rij twee keer raak.

Tegen de nummers twee en drie van de competitie, Al-Sadd en Al-Rayyan, was de kleine Nederlander al goed voor twee goals, vrijdag ging hij met zijn ploeg op bezoek bij Al-Sailiya. Na 25 minuten zag Sneijder hoe keeper Hassan Dicko ietwat knullig onder de bal door dook, waardoor de Nederlander doodsimpel de openingsgoal binnen kon tikken.

De Iraniër Mehdi Taremi was op slag van rust goed voor een verdubbeling van de voorsprong, waarna Sneijder in de laatste minuut van een meter of twintig de bal in de verre hoek schoot. Sneijder heeft na negen wedstrijden nu acht goals op zijn naam staan en heeft zijn ploeg inmiddels naar de vierde plek geholpen. Dat is wel het hoogst haalbare: met twee wedstrijden te gaan heeft Al-Gharafa zeven punten achterstand op de top-3, die zich plaatst voor de Aziatische Champions League.

Molard wint zesde rit Parijs-Nice, Sánchez blijft aan de leiding

Rudy Molard heeft de zesde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Fransman reed in de laatste twee kilometer weg uit een groepje met daarbij de favorieten voor de eindzege van Parijs-Nice. Wout Poels viel weg uit het algemeen klassement door een harde valpartij.

De vroege vlucht in de etappe naar Vence kwam al snel in twee bewegingen tot stand. In eerste instantie waren het er zes en later kwamen nog zeven renners aansluiten. Met nog 24 kilometer te gaan was de vlucht ten einde, vooral dankzij het werk van Mitchelton-Scott in dienst voor Simon Yates en Esteban Chaves.

Op tien kilometer van de streep de Côte de la Colle sur Loup - bijna twee kilometer aan tien procent - probeerde Wout Poels meermaals te demarreren, net zoals onder meer Yates kwamen niet weg bij de favorieten. In de afdaling op zeven kilometer van de streep kwam Poels hard ten val, waarbij hij zijn sleutelbreuk brak. Het regende aanvallen in de laatste vijf kilometer en de laatste poging van de Fransman Mollard bleek op twee kilometer de juiste. De klimmer van Groupama-FDJ kwam solo aan naar 198 kilometer. Tim Wellens won de sprint van het kleine groepje op twee seconden van de winnaar.

Takagi slaat megagat op 500 meter bij WK allround

Miho Takagi heeft tijdens het wereldkampioenschap allround in het Olympisch Stadion in Amsterdam op de 500 meter met overmacht gewonnen. In de stromende regen reed de Japanse een tijd van 39,01 seconden waarmee ze iedereen op een ruime seconde zette. Beste Nederlandse was Antoinette de Jong die 40,47 klokte en als vierde eindigde.

Ireen Wüst is in Amsterdam op jacht naar haar zevende WK-titel allround, maar de Nederlandse klokte een tijd van 40,81 seconden waarmee ze op de drie kilometer van later vandaag 10,8 seconden goed moet maken op Takagi die profiteerde dat ze vroeg in het programma moest rijden. Derde Nederlandse Annouk van der Weijden reed met 40,89 seconden de tiende tijd, vlak achter Wüst.

Uitslag

# Schaatsster Land Tijd Verschil 3000 meter
1 Miho Takagi Jap 39.01 -
2 Gabriele Hirschbichler Dui 40.22 +7,26
3 Ayaka Kikuchi Jap 40.32 +7,86
4 Antoinette de Jong Ned 40.47 +8,76
4 Nikola Zdráhalova Tsj 40.47 +8,76
6 Ida Njåtun Noo 40.55 +9,24
7 Natalia Czerwonka Pol 40.75 +10,44
8 Francesca Lollobrigida Ita 40.78 +10,62
9 Ireen Wüst Ned 40.81 +10,80
10 Annouk van der Weijden Ned 40.89 +11,28

Roglic bezorgt LottoNL-Jumbo de zege in Tirreno-Adriatico, Thomas nieuwe leider

Primo¸ Roglič heeft de derde etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Sloveen in dienst van LottoNL-Jumbo was in een etappe van 239 kilometer de beste op de slotklim naar Trevi. Geraint Thomas van Team Sky nam de leiderstrui over van Patrick Bevin.

Al vroeg na de start kozen vijf renners voor de aanval met daarbij Dennis van Winden. De Nederlander had het gezelschap van Nicola Bagioli, Sho Hatsuyama, Stepan Kuriyanov, Jacopo Mosca. Ze pakte meer dan zeven minuten voorsprong op het peloton. maar met nog twaalf kilometer te fietsen werden ze ingelopen door de voorwacht van het peloton.

Een groep van een veertigtal renners begon aan de slotklim van 2,5 kilometer, met stijgingspercentages tot twintig procent. Op anderhalf kilometer van de streep koos Roglič als eerste voor de aanval. De Sloveen van LottoNL-Jumbo sloeg meteen een gat op de rest van de groep. Adam Yates reageerde even later wel, maar kon het gat niet meer dichten op Roglič.

Wilco Kelderman kwam als negende als beste Nederlander over de streep en staat daarmee op de zevende plaats in het algemeen klassement. Ploeggenoot Tom Dumoulin moest wat meer toegeven dan Kelderman en kwam als 21ste over de finish. Hij staat nog wel steeds in de top tien van het algemeen klassement.

Biatlete Domracheva boekt 2e seizoenszege

Biatlete Darya Domracheva heeft haar eerste zege na de Olympische Spelen te pakken. De Wit-Russische, in Pyeongchang met de estafetteploeg goed voor goud, was in het Finse Kontiolahti de beste op de sprint, haar tweede zege van het seizoen.

Domracheva schoot foutloos in liggende positie, maar in staande positie ging er één schot naast. Daardoor konden Lisa Vittozzi en Franziska Hildebrand later met een voorsprong op Domracheva de slotronde in duiken, maar daarin maakte de Wit-Russische veel goed.

Vittozzi, die één keer mis schoot, begon aan de slotronde met 16,4 seconden voorsprong, maar kwam op de finish 5,5 tellen tekort. Hildebrand had 17,6 seconden op Domracheva en haalde het bijna: op de finish was de Duitse 0,5 seconden te langzaam.

Hildebrand en Vittozzi haalden wel het podium. De vierde plek was voor de Oekraïnse Yuliia Dzhima op zeventien seconden, twee tellen voor de Duitse Laura Dahlmeier. World Cup-leidster Kaisa Mäkäräinen eindigde voor eigen publiek als tiende en liep fors uit op de Slowaakse Anastasia Kuzmina, die slechts dertigste werd.

Days Gone uitgesteld naar 2019

Sony bevestigt dat de zombie-survivalgame Days Gone uitgesteld is. En er is niet een beetje vertraging: de game komt nu pas in 2019 uit.

De site USGamer viel het op dat op de officiele releasepagina van de game de datum opeens veranderd was naar 2019. Ze deden navraag bij Sony en ze kregen als antwoord dat Days Gone inderdaad uitgesteld is. Een reden is niet gegeven. Sony belooft ons gamers op de hoogte te brengen zodra er een releasedatum is.

Days Gone

Senatoren manen Trump over heffing

Twee vooraanstaande Republikeinse senatoren hebben op een congres in Houston president Trump opgeroepen een genuanceerde handelspolitiek na te streven en voorzichtig te zijn met extra heffingen.

John Cornyn uit Texas zei dat hij hoopt dat we niet gaan doen alsof alle landen allemaal precies hetzelfde zijn. Senator Lisa Murkowski uit Alaska zei verbaasd te zijn over het besluit van Trump om extra invoerrechten op buitenlands staal en aluminium te gaan heffen en drong er bij hem op aan daar erg voorzichtig mee te zijn. Murkowski en Cornyn spraken op een groot congres van bazen uit de energiesector, CERAWeek.

De Republikeinse president Trump heeft donderdag zijn handtekening gezet onder importheffing van 25 procent op staal en van 10 procent op aluminium. Hij maakte een uitzondering voor de buurlanden Canada en Mexico. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zei vrijdag dat Trump uitzonderingen zou kunnen maken voor nog meer landen.

Senatoren manen Trump over heffing
Senatoren manen Trump over heffing (Foto: ANP)

'YPG doodt vluchtende burgers in Afrin'

De YPG, een koerdische militie, zou afgelopen maandag vluchtelingen in Afrin hebben gedood. Anadolu agency heeft een video gepubliceerd waarin dat te zien zou zijn.

De video, die is opgenomen met een drone,  laat een aantal mensen langs een stuk dorpsweg zien. AA meldt dat die mensen bezig zouden zijn om een landmijn voor vluchtelingen te plaatsen die Afrin willen ontvluchten. Korte tijd later zie je op de beelden een minibus op de landmijn rijden. Iets verderop stopt de minibus en springen de mensen in paniek de auto uit. Op dat moment stapte een passagier weer op een landmijn. Dit keer vallen er doden waaronder een baby.

Waarom de YPG zijn eigen burgers zou doden is onduidelijk. Wel is het zo dat hoe meer burgers vluchten uit Afrin hoe minder versterking de YPG heeft tegenover de Turken en FSA. Het is dus mogelijk dat ze hiermee duidelijk willen maken dat anderen niet hetzelfde moeten doen, maar dat ze de YPG moeten helpen.

Tot 40 maanden cel voor antihomogeweld

Drie mannen die twee mannen hebben mishandeld vanwege hun seksuele geaardheid, hebben van de rechtbank in Amsterdam straffen tot veertig maanden cel gekregen. De twee slachtoffers kregen afgelopen juni op het Damrak in Amsterdam flinke klappen en schoppen, ook toen ze al op de grond lagen. Een van de verdachten had kort daarvoor geroepen dat hij homo's dood wilde maken.

De 28-jarige en 26-jarige man zijn tot respectievelijk 40 en 28 maanden cel veroordeeld voor poging tot doodslag, zware mishandeling en openlijk geweld. De 23-jarige man die wel betrokken was bij de mishandeling maar een minder grote rol speelde, is veroordeeld tot vier maanden cel.

"Het staat vast dat de mannen in ieder geval voor de twee hoofdverdachten het doelwit waren vanwege hun geaardheid", aldus de rechtbank. "Dat blijkt niet alleen uit de scheldpartij die aan het geweld vooraf ging, maar ook uit een video die de twee hoofdverdachten kort na het incident maakten. Hierin maakten ze lachend en opscheppend opmerkingen over het feit dat hun slachtoffers homoseksueel waren." De rechtbank rekent het homofobe karakter van het geweld zwaar mee.

Tegen de mannen waren celstraffen tot vijf jaar geëist. De verdachten ontkenden overigens dat het motief antihomogerelateerd is.

Tot 40 maanden cel voor antihomogeweld
Tot 40 maanden cel voor antihomogeweld (Foto: ANP)

Minister: zorgvuldig omgegaan met islamcritica

Het vrije woord is door de onenigheid over de beveiliging van een Franse islamcritica op bezoek in Nederland niet in gevaar geweest, vindt minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid). Hij wijst erop dat de politie de veiligheid heeft bewaakt bij het optreden van Zineb El Rhazoui donderdagavond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie.

De directeur van De Balie maakte zich boos dat de Franse beveiligers van de ernstig bedreigde El Rhazoui geen toestemming kregen haar gewapend te begeleiden en Nederland haar zelf ook niet wilde beveiligen. Grapperhaus spreekt dat niet tegen, maar houdt vol dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) "dat heel zorgvuldig heeft afgewogen". "Vervolgens is verwezen naar de lokale politie en uiteindelijk heeft die wel degelijk een taak op zich genomen voor de veiligheid."

El Rhazoui wordt in eigen land zwaar beveiligd. Ze werkte bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo toen daar in 2015 door een terroristische aanslag twaalf mensen om het leven kwamen.

Grapperhaus: nationaliteit terrorist afpakken (Foto: ANP)
Minister: zorgvuldig omgegaan met islamcritica (Foto: ANP)

Onderzoek naar camera's in kleedruimte sauna

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat onderzoek doen naar camera's in sauna's. Nadat naaktbeelden van oud-speelsters van het Nederlandse handbalteam op internet waren verschenen, die door een bewakingscamera bij een sauna in Nederasselt zouden zijn gemaakt, zijn bij de toezichthouder veel klachten binnengekomen over camera's in sauna's. Een woordvoerster bij de Autoriteit Persoonsgegevens bevestigde zo een bericht van RTL Nieuws.

In een paar dagen tijd zijn twintig tot dertig meldingen binnengekomen, vertelt de zegsvrouw. "Het filmen van mensen die ontkleed zijn, is een inbreuk op de privacy. Ook in een sauna mag je verwachten dat je onbespied bent in de kleedruimte of het toilet."

Sinds 2001 is het filmen van mensen in kleedruimtes in principe verboden. Dat geldt bijvoorbeeld voor sportverenigingen, maar ook voor sauna's. Alleen als er echt geen ander middel voorhanden is om een bepaald doel te bereiken, zou het misschien mogen. "Maar dat is echt maar in een heel klein aantal gevallen. In de basis is het zo geregeld dat je moet kiezen voor een middel met een minder zware impact op de privacy als er aantoonbaar veel problemen zijn, zoals veel diefstal. Bij diefstal kan je ook denken aan het inzetten van extra personeel", legt de woordvoerder uit. Ook camera's die er alleen maar hangen en geen persoonsgegevens verwerken zijn toegestaan.

De toezichthouder gaat voor het onderzoek steekproefsgewijs langs bij sauna's. Als overtredingen worden geconstateerd, kan bijvoorbeeld een waarschuwing worden gegeven of een boete worden opgelegd.

Onderzoek naar camera's in kleedruimte sauna
Onderzoek naar camera's in kleedruimte sauna (Foto: ANP)

Badmintonner Jung (35) overleden

Badmintonner Jung Jae-sung is op 35-jarige leeftijd overleden, vermoedelijk aan een hartstilstand. Zijn vrouw, oud-topbadmintonster Choi Ah-ram, vond Jung vrijdagochtend dood in hun huis in de buurt van Suwon, zo meldt het Koreaanse Sports Hankook. Het echtpaar had twee kinderen.

Jung was in de badmintonwereld vooral bekend als dubbelpartner van Lee Yong-dae, een van de beste duo's die in het badminton rondgelopen hebben. Ze waren samen goed voor maar liefst achttien Super Series-titels, meer dan welk ander duo dan ook. Daarnaast wonnen Jung en Lee samen twee All England-titels, olympisch brons en twee keer brons op de Aziatische Spelen.

Na het olympisch brons in 2012 stopte Jung met internationaal badminton, maar in de Koreaanse competitie speelde hij nog wel. Namens het profteam van Samsung speelde hij in de nationale competitie, waar hij zich inmiddels ook had opgewerkt naar een rol als coach. 

Ollongren nu toch tegen anti-nepnieuwsbureau

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat toch in Brussel de opheffing bepleiten van het omstreden anti-nepnieuwsbureau van de Europese Unie. Ze gaat mee in de wens van de Tweede Kamer, die EUvsDisinfo opgedoekt wil zien. Ollongren waarschuwde herhaaldelijk dat Nederland met zo'n pleidooi vrijwel alleen staat en dus weinig gedaan zal krijgen.

EUvsDisinfo heeft als taak de invloed van Russische propaganda in de Europese pers tegen te gaan en publiceerde op zijn website een lijst met voorbeelden daarvan. Het bureau raakte in opspraak omdat het onder meer NPO Radio 1, De Gelderlander, GeenStijl en The Post Online ten onrechte brandmerkte als verspreiders van nepnieuws.

Ollongren vond ook dat zulke fouten niet meer mogen voorkomen, maar hield tot dusver vol dat EUvsDisinfo wel degelijk nuttig kan zijn in de strijd tegen nepnieuws.

Ollongren nu toch tegen anti-nepnieuwsbureau
Ollongren nu toch tegen anti-nepnieuwsbureau (Foto: ANP)

Rutte: bank is geen gewoon bedrijf

Banken zijn geen gewone bedrijven. Het zijn in feite "een soort semioverheidsinstellingen" en hebben daarom niet dezelfde vrijheid als andere bedrijven om de beloning van hun topfiguren vast te stellen. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag naar aanleiding van de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. Diens beloning is door de raad van commissarissen van ING verhoogd van zo'n 2 tot ruim 3 miljoen euro per jaar.

Rutte wees erop dat banken, zodra ze in gevaar komen, steeds de overheid om steun vragen. Dat heeft ING een kleine tien jaar terug ook gedaan. De overheid is in zo'n situatie vaak verplicht financieel bij te springen om te voorkomen dat de banken omvallen, zeker als het grote systeembanken betreft.

Rutte kondigde overigens geen extra maatregelen tegen ING aan. Hij zei alleen dat minister van Financiën Wopke Hoekstra met de banken gaat praten. De premier garandeerde wel ,,dat u mij nooit zult aantreffen in een raad van commissarissen". Zijn voorgangers Wim Kok en Jan Peter Balkenende stapten na hun vertrek van het Binnenhof wel in zo'n functie, maar dergelijk werk lijkt Rutte ,,verschrikkelijk".

Rutte: bank is geen gewoon bedrijf
Rutte: bank is geen gewoon bedrijf (Foto: ANP)

Eerste World Cup-zege voor skiester Mowinckel

Alpineskiester Ragnhild Mowinckel heeft voor het eerst in haar carrière een overwinning te pakken in de World Cup. De 25-jarige Noorse veroverde dit seizoen al haar eerste twee podiumplekken en won op de Olympische Spelen ook nog eens dubbel zilver, waarna het vrijdag in Ofterschwang raak was op de reuzenslalom.

In de Duitse sneeuw ging Mowinckel in de eerste run als eerste naar beneden, waarna ze zag hoe alle concurrenten zich één voor één stuk beten op haar scherpe tijd. Ook in run twee ging ze Noorse zeer rap naar beneden, waardoor haar zege nauwelijks nog in gevaar kwam. De Duitse Viktoria Rebensburg eindigde voor eigen publiek op 0,66 seconden als tweede, 0,08 seconden voor olympisch kampioene Mikaela Shiffrin.

300 miljoen per jaar voor klimaatverbetering

Het kabinet investeert dit jaar 300 miljoen euro in een reeks maatregelen die de CO2-uitstoot in Nederland terugdringen. Het gaat hierbij om projecten voor het aardgasvrij maken van bestaande woonwijken, geothermie en CO2-vermindering in de landbouw en industrie. Hiermee maakt het kabinet, vooruitlopend op het Klimaatakkoord, werk van CO2-reductie.

Het kabinet stelt tot en met 2030 jaarlijks 300 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen die bijdragen aan de ambitie om de CO2-uitstoot in Nederland met 49% te verminderen in 2030. De ministerraad heeft nu de investeringen voor 2018 vastgesteld. Vanaf volgend jaar zal het investeringsbudget worden gebruikt voor maatregelen uit het Klimaatakkoord.

Dit jaar investeert het kabinet 90 miljoen euro in de start van een programma voor het aardgasvrij maken van bestaande woonwijken. Het gaat in 2018 onder meer om een aantal wijken in Groningen. De ervaringen met de eerste woonwijken zullen worden gebruikt zodat in 2021 jaarlijks 30.000 tot 50.000 bestaande woningen in Nederland van het aardgas kunnen worden afgesloten.

Het kabinet maakt ook ruim 30 miljoen euro vrij voor innovaties die bijdragen aan CO2-reductie in de glastuinbouw en het terugdringen van uitstoot in de veehouderij. In de industrie komt budget beschikbaar om plannen voor verminderingen van CO2-uitstoot te versnellen.

In de transportsector wordt 15 miljoen euro geïnvesteerd in de introductie van bussen, trucks en bedrijfswagens die op waterstof rijden. Ook worden er in 2018 zeven waterstof-tankstations gebouwd. Verder komt er geld beschikbaar voor proeven met klimaatneutraal, circulair inkopen door de overheid. In totaal gaat 12 miljoen euro naar de circulaire economie.

Ophef ING zorgt voor drukte op Eerlijke Bankwijzer

De grote maatschappelijke ophef rond de salarisverhoging voor topman Ralph Hamers van ING is duidelijk merkbaar op de Eerlijke Bankwijzer. Volgens de site die banken vergelijkt op het gebied van onder meer bonusbeleid, mensenrechten, duurzaamheid en andere thema's was een opvallend sterke stijging van het aantal bezoekers te zien, net als van de hoeveelheid klachten die binnenkwamen over ING.

Volgens Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer, waren er donderdag 7000 bezoekers voor de site, terwijl dit er op een normale dag ongeveer 200 zijn. Verder werden via de site in één dag 225 klachten ingediend over ING, tien keer meer dan het totaal aantal klachten op een gemiddelde dag, en dat aantal loopt nog verder op. De klachten zijn direct doorgestuurd naar de bank.

Ook op sociale media zoals Twitter en Facebook is er veel te doen over de salarisverhoging van 50 procent voor Hamers. De topman gaat daarmee jaarlijks 3 miljoen euro verdienen.

Laagste score

ING had bij de Eerlijke Bankwijzer al de laagste score als het gaat om bonusbeleid. Dat komt volgens Ras omdat de bank bonussen voor zijn bankiers niet koppelt aan tevredenheid van werknemers en duurzame criteria, maar juist aan doelstellingen voor bijvoorbeeld winstgevendheid.

De Eerlijke Bankwijzer vindt de enorme loonsverhoging voor de topman van ING dan ook maatschappelijk onverantwoord. "Het is niet uitlegbaar voor het personeel van ING die het moet doen met een loonsverhoging van slechts 1,7 procent", zegt Ras. Hij wijst daarbij op de toenemende inkomensongelijkheid die door staatshoofden en bedrijfsleiders wereldwijd als een van de grootste bedreigingen wordt gezien. "Het lijkt erop dat we niets hebben geleerd van de financiële crisis."

ING liet in een reactie weten dat de ophef rond de loonsverhoging voor Hamers niet heeft geleid tot een merkbare toename van het aantal klanten dat rekeningen opzegt. "We hebben miljoenen klanten en elke dag komen er mensen bij en gaan mensen weg. Het beeld is nu weinig anders", verklaarde een woordvoerder van de bank.

Drukte op Eerlijke Bankwijzer over ING
Drukte op Eerlijke Bankwijzer over ING (Foto: ANP)

Grøh in het zwart in Soulcalibur VI

Bandai Namco heeft een trailer over het personage Grøh uit Soulcalibur VI uitgebracht. Producer Okubo vertelt meer over dit nieuwe personage in het Soulcalibur-universum.

Grøh is tot nu toe enige nieuwe vechtersbaas in het spel. In het tot nu toe bekende roster gaan we in ieder geval spelen met bekende personages als Mitsurugi, Sophitia, Nightmare, Xianghua, Kilik, Ivy en Zasalamel. De gameplay is aangepast met onder andere het Reversal Edge-systeem. Hiermee kunnen spelers switchen tussen aanval en verdediging. Wanneer de Reversal Edge geactiveerd is kun je verdedigen zonder dat de tegenstander je block kan breken en meteen erna kun je een krachtige tegenaanval doen.

SoulCalibur VI komt in 2018 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. In onze eerste hands-on preview lees je onze eerste indruk.

One Piece: Pirate Warriors 3 naar PS4, pc en Switch

De game was al aangekondigd voor Japan, maar Bandai Namco laat vandaag weten dat One Piece: Pirate Warriors 3 Deluxe Edition op 11 mei 2018 uit komt in het westen. Niet alleen voor PlayStation 4 en pc, maar ook voor Nintendo Switch.

One Piece: Pirate Warriors 3 Deluxe Edition laat spelers de het verhaal vanaf Fuschia Village tot aan Dressrosa spelen om uiteindelijk Doflamingo tegen het lijf te lopen. Naast dit basisspel krijg je er ruim 40 DLC bij zoals kostuums en een extra missies. Op Nintendo Switch kun je daarnaast nog lokaal co-op spelen met behulp van de Joy-Cons.

'Wietteeltexperiment in loop 2018'

De inrichting van het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ wordt in de loop van 2018 helder. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Bruins voor Medische Zorg beschrijven in een brief aan de Tweede Kamer het traject dat hiervoor nodig is. Allereerst is de onafhankelijke adviescommissie onder leiding van professor Knottnerus verzocht uiterlijk 31 mei 2018 advies uitbrengen over de vormgeving van het experiment met cannabisteelt voor recreatief gebruik in de gesloten coffeeshopketen. Ook zal de commissie later dit jaar adviseren welke gemeenten gaan deelnemen aan de proef.

Minister Grapperhaus en minister Bruins zullen naar aanleiding van het advies van de commissie Knottnerus voor de zomer de inrichting van het experiment vaststellen. Gemeenten kunnen vervolgens kenbaar maken of zij willen deelnemen. De adviescommissie zal op basis hiervan in het najaar van 2018 een voordracht doen van de gemeenten voor deelname aan het experiment. Zoals aangekondigd in het regeerakkoord zal het experiment met cannabisteelt voor recreatief gebruik worden uitgevoerd in de gesloten coffeeshopketen in 6 tot 10 (middel)grote gemeenten.

Wetgeving
Om het experiment met cannabisteelt mogelijk te maken wordt op dit moment gewerkt aan een wetsvoorstel. In deze ‘experimenteerwet’ wordt tijdelijk afgeweken van bestaande wet- en regelgeving. Dit wetsvoorstel ligt nu ter consultatie bij de betrokken partners in de uitvoering: Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Openbaar Ministerie (OM), de rechtspraak, de politie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het streven is om het wetsvoorstel voor het zomerreces in te dienen bij de Tweede Kamer, met inachtneming van de noodzakelijke stappen in het wetgevingsproces en zonder de zorgvuldigheid uit het oog te verliezen.

Verder is een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) nodig om de randvoorwaarden van het experiment op te stellen, zoals de eisen aan de hennepteelt en de verkoop in coffeeshops. De AMvB wordt opgesteld na advies van de adviescommissie Knottnerus eind mei en is naar verwachting in het derde of vierde kwartaal van 2018 gereed.

Het experiment zal na inwerkingtreding van de ‘experimenteerwet’ en de AMvB uit drie fasen bestaan:

  1. De voorbereidingsfase: teler(s) en gemeenten worden aangewezen, waarna zij zich voor kunnen bereiden op hun deelname aan het experiment.
  2. De experimenteerfase: zodra de voorbereidingen gereed zijn kan het experiment beginnen. Tijdens deze fase mag in het kader van het experiment hennep worden geproduceerd, geleverd aan coffeeshops die zijn gevestigd in de deelnemende gemeenten en aldaar worden verkocht. In de concept wettekst is een termijn van vier jaar voor de experimenteerfase voorzien.
  3. De afbouwfase: De situatie wordt hersteld zoals deze bestond vóór het experiment. Hiervoor wordt een termijn van 6 maanden voorzien.

Effectmeting en evaluatie
In het regeerakkoord is opgenomen dat het experiment na afloop onafhankelijk geëvalueerd moet worden. De commissie Knottnerus adviseert over de opzet. Het daadwerkelijke meten van de effecten vindt plaats door een nog in te richten onderzoeksteam, dat wordt begeleid door een onafhankelijke begeleidingscommissie. Deze commissie is tevens verantwoordelijk voor de
evaluatie van het experiment.

NHL: Tiende zege op rij voor Predators, heerlijke shoot-outgoal McDavid

De ijshockeyers van de Nashville Predators zijn erg lekker op dreef in de NHL. De ploeg kreeg donderdagavond bezoek van de Anaheim Ducks en dat leverde al de tiende opeenvolgende zege op voor de Predators.

Dankzij Craig Smith en Ryan Johansen stonden de Predators na de eerste periode al met 2-0 voor, wat dankzij Austin Watson in de tweede periode nog uitgebreid werd naar 3-0. Twee treffers van Rickard Rakell brachten de Ducks weer in de wedstrijd, maar Viktor Arvidsson maakte het alsnog af: 4-2.

De Edmonton Oilers wonnen thuis met moeite van de New York Rangers. De jonge aanvoerder Connor McDavid bracht in de slotfase de 1-1 op de borden, waarna hij in overtime een shoot-out miste. Er werd niet gescoord en dus moest een shoot-outserie de beslissing brengen. Dit keer maakte McDavid zijn fout goed en met een heerlijke goal bracht hij de winst alsnog naar Edmonton.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - Philadelphia Flyers 3-2
Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche 5-4 OT
New Jersey Devils - Winnipeg Jets 2-3
Detroit Red Wings - Vegas Golden Knights 0-4
Florida Panthers - Montreal Canadiens 5-0
Ottawa Senators - Buffalo Sabres 3-4 SO
Tampa Bay Lightning - New York Rangers 5-3
Nashville Predators - Anaheim Ducks 4-2
Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes 2-3
Edmonton Oilers - New York Islanders 2-1 SO
Los Angeles Kings - Washington Capitals 3-1
San Jose Sharks - St Louis Blues 2-0

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

NBA: Durant leidt Warriors langs Aldridge en Spurs, Celtics naar play-offs

De basketballers van de Golden State Warriors hebben donderdagavond afgerekend met de San Antonio Spurs. In de Oracle Arena in Oakland was Kevin Durant weer de grote man bij de thuisploeg: 37 punten en elf rebounds. 

Aan de hand van Durant trokken de Warriors het duel met moeite naar zich toe. In het laatste kwart stonden de Spurs lang aan de leiding, maar de Warriors maakten het in de slotfase toch nog af: 110-107. Het werd ook een mooi duel tussen Durant en LaMarcus Aldridge, die namens de Spurs goed was voor dertig punten en zeventien rebounds.

De Boston Celtics wonnen in Minneapolis van de Minnesota Timberwolves, de 46e zege in 66 wedstrijden. Daarmee zijn de Celtics als tweede ploeg zeker van een plek in de play-offs, nadat de Toronto Raptors - de nummers één in de Eastern Conference - zich daar een dag eerder al van verzekerden.

Uitslagen NBA donderdag
Charlotte Hornets - Brooklyn Nets 111-125
Miami Heat - Philadelphia 76ers 108-99
Minnesota Timberwolves - Boston Celtics 109-117
Oklahoma City Thunder - Phoenix Suns 115-87
Golden State Warriors - San Antonio Spurs 110-107

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Sea of Thieves bèta nu open voor iedereen op pc en Xbox One

De laatste bèta voor de release van Sea of Thieves is nu open voor iedereen op Windows 10 en Xbox One. Je kunt je innerlijke piraat het hele weekend de vrije loop laten, tot en met zondag 11 maart.

Het gaat bovendien om een veel completere versie van de game dan de alpha-versie en de recente stresstest-versies. Behalve de al bekende features kunnen piraten nu ook aan de slag met drie nieuwe 'quest givers' van de zogenaamde Merchant Alliance Guild en is er toegang tot de Pirate Forts-gamemodus, een soort horde-mode-ter-zee waarin meerdere crews het met elkaar uitvechten.

Ontwikkelaar Rare wil tenslotte nog wel meegeven dat deze laatste bètafase niet gevrijwaard zal zijn van eventuele (verbindings)issues. Vanwege het open karakter van de bèta zal de server load aanzienlijk groter zijn dan bij de vorige testfases. Verder heeft Rare een duidelijke beschrijving online gezet over wat je precies moet doen om aan de bèta mee te doen, die kun je hier lezen. Sea of Thieves komt op 20 maart officieel uit.

Serena Williams maakt na ruim een jaar comeback met winst

Tennisster Serena Williams heeft na meer dan een jaar zwangerschapspauze haar rentree gemaakt op de WTA Tour. Op het toptoernooi in Indian Wells deed de 36-jarige Amerikaanse dat met een zege op Zarina Diyas uit Kazakhstan.

Sinds ze in januari vorig jaar de Australian Open van zus Venus won kwam Serena Williams niet meer in actie. Voor eigen publiek zag ze hoe Diyas het haar in set één moeilijk maakte, waarna Williams in het tweede bedrijf het heft in handen nam: 7-5, 6-3.

In de tweede ronde speelt Williams tegen de als 29e geplaatste Kiki Bertens, die een bye had voor de eerste ronde. Bij winst treft Williams in de derde ronde mogelijk zus Venus, die tegen Sorana Cirstea speelt.

Secret of Mana

Het is 1993 en de zomervakantie breekt aan in Amsterdam. Een van mijn beste vrienden haalt mij op en zegt een nieuw spel te hebben. Het is rotweer en doelloos buiten hangen zit er niet in. We starten de SNES op en beginnen aan een avontuur dat Secret of Mana heet. Doordat het multiplayer is was dit een van de beste RPG games die ik ooit gespeeld heb. Nu, 25 jaar later zit ik op de bank met een remake van het spel. Heb ik het geromantiseerd al die jaren of ga ik terug in de tijd toen gamen nog simpel was?

'Meerderheid wil statiegeld op blik en flesje'

De meeste Nederlanders (78 procent) vinden het een goed idee als er statiegeld komt op kleine petflesjes en blikjes. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 33.000 leden van het eigen opiniepanel.

De stemmers op de vier coalitiepartijen zijn in ruime meerderheid voor, variërend van 72 procent van de VVD-stemmers tot 89 procent van de D66-kiezers. Ook kiezers van oppositiepartijen zijn in meerderheid voor de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blik. Hetzelfde beeld komt naar voren uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK.

De maatregel, waar de Tweede Kamer volgende week donderdag over spreekt, moet leiden tot vermindering van de hoeveelheid zwerfafval. Statiegeld zorgt ervoor dat afval wordt ingeleverd en niet op straat wordt gegooid, is de redenering.

'Meerderheid wil statiegeld op blik en flesje'
'Meerderheid wil statiegeld op blik en flesje' (Foto: ANP)

Fortnite Battle Royale komt naar mobiele apparaten, biedt cross-play

Fortnite Battle Royale, 'die andere' mateloos populaire battle royale shooter naast PlayerUnknown's Battlegrounds, komt naar iOS- en Android-apparaten. Dat maakte ontwikkelaar Epic Games bekend. iOS is als eerste aan de beurt, mensen met een iPhone of iPad kunnen zich vanaf komende maandag al inschrijven voor een invite event. Android-ondersteuning komt ergens in de komende maanden.

Misschien nog wel opvallender is dat er straks cross-play en cross progression mogelijk is tussen PlayStation 4, Windows pc, Mac OS X én iOS. Dat betekent dat gamers op alle mogelijke apparaten met elkaar samen kunnen spelen en samen voortgang kunnen boeken.

Om je in te schrijven voor de iOS invite event kun je je vanaf aanstaande maandag registreren op www.fortnite.com. De e-mail invites worden kort daarna verstuurd; mensen die uitnodigingen van Epic krijgen, krijgen ook friend invite codes om met anderen te delen. Er zitten wel enkele systeemeisen aan: je moet beschikken over minimaal een iPhone 6S/SE, iPad Mini 4, iPad Pro, iPad Air 2, iPad 2017 of nieuwer.


'Obama's in gesprek met Netflix over serie'

Volgens The New York Times is Barack Obama in gesprek met Netflix om een nieuwe serie te produceren. In de deal zou bedongen zijn dat hij en voormalig first lady Michelle "inspirerende verhalen gaan vertellen". Er zou nog geen officiële deal gesloten zijn.

"Meneer en mevrouw Obama hebben altijd geloofd in de kracht van verhalen vertellen en doorgeven," zegt Eric Schultz, een voormalig senior adviseur van de 44e president van de Verenigde Staten. "Gedurende hun leven hebben ze verhalen verteld over mensen die een verschil hebben willen maken in deze wereld. Wat betreft hun toekomstplannen: zij zullen nieuwe wegen blijven bewandelen om hun verhalen te blijven delen." Schultz doelde hiermee niet specifiek op de eventuele Netflix-deal, maar op de interesses van de Obama's in het algemeen.

De voormalig president is niet alleen benaderd door Netflix; ook Apple en Amazon zien een samenwerking met Obama zitten. Mocht Netflix de deal rond krijgen, dan wordt dit een van de grootste contracten in de geschiedenis van het bedrijf.

'Obama's in gesprek met Netflix over serie'
'Obama's in gesprek met Netflix over serie' (Foto: BuzzE)

Mijnenbestrijders van de NAVO varen Amsterdam binnen

Het internationale NAVO-vlootverband Standing NATO Minecounter Measures Group 1 (SNMCMG1) heeft het komende weekend een tussenstop in Amsterdam. De groep mijnenbestrijders van de NAVO heeft de afgelopen weken mijnen en torpedo’s uit de Tweede Wereldoorlog opgespoord.

De Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen ontvangt de collega’s op de Noordzee en begeleidt hen als gastheer naar Amsterdam, na eerder deze week zelf een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing te hebben gebracht op de Noordzee.
Het Nederlandse torpedowerkschip Zr.Ms. Mercuur is het stafschip van de mijnenbestrijdingsgroep. Morgen varen behalve Zr.Ms. Mercuur ook een Duits, Brits en Noors marineschip de Amsterdamse haven binnen. Op zaterdag en zondag kunnen geïnteresseerden tussen 13.00 en 16.00 uur een bezoek aan boord brengen. De schepen liggen achter het Centraal Station.

De verschillende mijnenbestrijdingsvaartuigen komen uit de omgeving van Noorwegen, waar ze gezamenlijk 23 zeemijnen en 4 torpedo’s uit de Tweede Wereldoorlog gevonden hebben. Deze nog altijd zeer gevaarlijke explosieven zijn verplaatst naar een veilige locatie, waar de Noorse marine ze later tot ontploffing brengt.

De hoofdtaak van het NAVO vlootverband is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen bij militaire operaties. Daarnaast voeren ze regelmatig zogenoemde Historical Ordnance Disposal (HOD) operaties uit, zoals de zoektocht in de Oslofjorden bij Noorwegen. Hierbij worden oude mijnen en bommen uit de eerste en tweede wereldoorlog geruimd. De mijnenjagers van de Koninklijke Marine voeren dergelijke operaties ook dagelijks uit op de Noordzee, waar nog vele vliegtuigbommen en zeemijnen uit de oorlog liggen.

Archieffoto Zr. Ms. Mercuur (Foto: Ministerie van Defensie)
Archieffoto Zr. Ms. Mercuur (Foto: Ministerie van Defensie)

Stroomstoring treft deel Amsterdam

Op dit moment zitten ruim 30.000 huishoudens in Amsterdam zonder stroom. De stroomstoring is een gevolg van graafwerkzaamheden in de Daniël Stalpertstraat in Amsterdam. Daar werd een stroomkabel geraakt en dat veroorzaakte ook op andere plekken kortsluiting. Meerdere elektriciteitskastjes zouden het hebben begeven. 

Bij Cafe Mulder zou een kleine gasexplosie zijn geweest, mogelijk veroorzaakt door de kortsluiting. Daar zou ook een gewonde zijn gevallen. Op beelden is te zien hoe het terras bij het café er zwartgeblakerd bij ligt. Ook het openbaar vervoer ligt door de stroomstoring gedeeltelijk stil. Op de Weteringschans, het Rokin en de Ferdinand Bolstraat staan trams stil en op enkele plaatsen zijn de verkeerslichten uitgevallen. 

Diverse gebouwen zijn ook geëvacueerd. Een Albert Heijnfiliaal sloot zijn deuren na de stroomstoring en een crèche in de Quellijnstraat werd ontruimd nadat het transformatorhuisje voor hun deur begon te roken en smeulen. Ook het Rijksmuseum zit zonder stroom. Daar zouden de kunstwerken niet in gevaar zijn maar zijn alle bezoekers wel geëvacueerd omdat alle zalen donker werden doordat het licht overal uitviel. Volgens netbeheerder Liander zal de stroomstoring tot 13.30 uur duren. De stroomstoring treft vooral huishoudens in de postcodes 1070 tot 1075. 

Topstukken Gouden Eeuw krijgen nieuw onderkomen

Een unieke reeks van 24 schilderijen uit de Gouden Eeuw is vorige week verhuisd van het Mauritshuis in Den Haag naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Op de schilderijen die tussen 1611 en 1624 zijn gemaakt door de Haagse portretschilder Jan van Ravesteyn, staan hoge officieren uit de vertrouwenskring van prins Frederik Hendrik van Oranje. De jongste zoon van Willem van Oranje en admiraal-generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. 

Inner circle
“Het is alleen al bijzonder dat deze serie zo groot en compleet is”, benadrukt Jeroen Punt van het NMM. “Door de eeuwen heen hebben de werken in binnen- en buitenland gehangen. De Fransen hebben ze nog meegenomen naar Parijs, maar in 1813 ook weer teruggegeven. Dit soort series werd vaak alleen maar van familieleden van het Huis Oranje-Nassau gemaakt.”

Op de werken van Van Ravesteyn staan de militairen, met wie prins Hendrik nauw heeft samengewerkt. “Zijn inner circle. De hoogste officieren met wie hij strijd heeft gevoerd. Zij moeten erg belangrijk voor hem zijn geweest.”

Hoge Adelen
Van de 24 portretten is van 4 bekend wie erop staan. “Hoge adelen”, benadrukt Punt. “Van hen is Walraven IV van Brederode een voorbeeld. Na de Oranjes de belangrijkste adellijke familie van Nederland.”

Het NMM heeft die informatie, doordat er elders identieke portretten zijn opgedoken. “Zo hangt er 1 in het Rijksmuseum in Duitsland, met naamsvermelding. Er werden vroeger vaker meerdere exemplaren geschilderd. Vergelijk het met een extra fotoafdruk die je ook voor opa en oma bestelt.”

Cavalerie
De 24 werken hingen tot voor kort in het Haagse Mauritshuis, waar vooral onderzoek werd gedaan naar de technische kant van de schilderijen. Het NMM focust op het verhaal achter de werken. Punt: “Aanvankelijk werd gedacht dat het om infanterieofficieren ging. Maar dat blijkt toch de zware en lichte cavalerie te zijn. Dat zie je aan de uitrusting. Ook weten we inmiddels dat de complete serie uit 26 werken bestond. We missen waarschijnlijk het portret van Frederik Hendrik en nog één van zijn officieren. Die hangen misschien wel bij iemand thuis.” 

Van Mauritshuis naar militair museum (Foto: Ministerie van Defensie)
Van Mauritshuis naar militair museum (Foto: Ministerie van Defensie)

Van Mauritshuis naar militair museum (Foto: Ministerie van Defensie)
Van Mauritshuis naar militair museum (Foto: Ministerie van Defensie)

Meer lezen over historie? Kijk dan ook eens in Cultuur&Historie op het forum.

Flessenpost na 132 jaar gevonden

Terwijl Tonya Illman in januari met een vriendin op een strand, zo'n 100 mijl ten noorden van Perth, in Australië liep, zag zij iets uit het zand steken. Het bleek een oude fles te zijn met daarin een opgerold briefje. 

Bij thuiskomst opende zij samen met haar man de fles en ontrolde het briefje. Het bleek een formulier te zijn met aan beide kanten teksten in het Duits. In vaag handschrift was "12 juni 1886" te zien. Ze besloten de fles en het formulier naar het West Australian Museum in Perth te brengen. 

Medewerkers van het museum onderzochten de fles en het briefje. Men herkende de fles als Nederlands en zochten daarom naast contact met musea in Duitsland ook contact met musea in Nederland om meer informatie te vergaren.

De fles bleek een 19de eeuwse Nederlandse jeneverfles van de Schiedamse distilleerder Daniël en Zonen te zijn. Het formulier zelf was onderdeel van een Duits onderzoek waarin men tussen 1864 en 1933 duizenden flessen met formulieren door schepen overboord liet zetten. Op het formulier was te lezen waar en door welk schip de fles overboord was gezet en op de achterkant stond het verzoek om het formulier, na vondst, naar het maritiem observatorium in Hamburg, een Duitse Ambassade of Consulaat te sturen. Met de verzamelde gegevens probeerde men de efficiëntste zeeroutes te vinden. 

Het gevonden formulier was afkomstig van het Duitse schip "Paula" met als thuishaven Elsfleth. De bemanning heeft de fles op 12 juni 1886 op zo'n 950 km van de vindplaats in zee gegooid. Dit, volgens het forumulier, op "32 graden, 49 minuten breedtegraad Zuid en 105 graden, 25 minuten lengtegraad van Greenwich-Oost". Het schip was op weg van Cardiff naar Macassar.

Van de duizenden in zee geworpen flessen zijn er maar 662 formulieren weer in Hamburg aangekomen. 

Record
De gevonden fles krijgt ook een vermelding in het Guinness Book of Records. Dit omdat het nu oudste flessenpost is die ooit is gevonden. Het vorige record stond op 108 jaar tussen overboord gooien en de vondst. 

Basketballers Den Bosch winnen in 656e wedstrijd van Akerboom

De basketballers van de New Heroes Den Bosch hebben donderdagavond zoals te verwachten viel een ruime zege bijgeschreven op de Den Helder Suns, de nummers voorlaatst in de Dutch Basketball League: 91-52.

Den Bosch staat op de tweede plek en de wedstrijd tegen de laagvliegers was dan ook een prima gelegenheid om Kees Akerboom in het zonnetje te zetten. De Bosche veteraan speelde alweer zijn 656e wedstrijd voor de club en daarmee verbrak hij het record van Jos Kuipers (655), die net als Kees Akerboom senior aanwezig was voor het feestje.

Bij Aris Leeuwarden keerde David Michaels terug, nadat hij in 2012/13 met de ploeg de finale van de DBL haalde. Hij zal enkele maanden op amateurbasis in Friesland spelen en maakte zijn rentree donderdagavond met twintig punten en twaalf rebounds. Het mocht niet baten, want de bezoekers van ZZ Leiden waren met 72-81 te sterk.

Na de ruime Europe Cup-zege op Cluj-Napoca nam Donar het nu in Groningen op tegen Forward Lease Rotterdam, bezig aan een prima periode. Ondanks dapper verzet was het niet goed genoeg om dé Nederlandse grootmacht op de knieën te krijgen, en met een 89-65 zege op zak mag Donar zich opmaken voor twee pittige uitwedstrijden: ZZ Leiden (zaterdag) en Cluj-Napoca (woensdag).

Landstede Zwolle had het in eigen huis erg lastig met Apollo Amsterdam, dat tot het einde weerstand bleef bieden. Met minder dan een halve minuut te gaan hadden de Amsterdamse bezoekers met twee punten achterstand balbezit, maar gescoord werd er niet en Zwolle maakte het karwei toch nog af. Met 25 punten en zeven rebounds was vooral Noah Dahlman belangrijk in de 73-69 zege.

Voorbijgangers vinden 54 afgehakte handen

Voorbijgangers in het oosten van Siberië hebben een schokkende ontdekking gedaan. Aan de oever van een rivier op enkele tientallen kilometers van de Chinese grens werd een zak gevonden met daarin 54 afgehakte handen. De autoriteiten zitten dan ook met de handen in het haar en hebben geen idee waar de handen vandaan komen. Ze werden gevonden in de plaats Tsjabarovsk. China wast inmiddels zijn handen in onschuld en zegt er niets mee te maken te hebben. Zij zeggen dat de Russen hun handjes dicht mogen knijpen dat China hun een handreiking heeft gedaan om een handje te helpen het onderzoek. 

De lokale politie dacht meteen aan de Chinese maffia, vermoedelijk vanwege de handenarbeid die daar op grote schaal plaatsvindt, maar ontkent dit nu nadrukkelijk. De politie heeft inmiddels de hand in eigen boezem gestoken en is een lokaal onderzoek gestart. 

Een criminele onderzoekscommissie zegt nu dat het vermoedelijk gaat om handen van anonieme lichamen die ooit zijn gevonden. Het zou gaan om een onbekende procedure bij de vondst van lichamen in Rusland waarbij in de toekomst nog vingerafdrukken van de handen kunnen worden genomen. Dat kan bij het onderzoek misschien nog wel handig zijn. Waarom de vingerafdrukken niet in een computer kunnen worden opgeslagen is een raadsel. Mogelijk was dat te duur en wilden de lokale autoriteiten de hand nog even op de knip houden. Wel is het nog een mysterie hoe de zak met handen in de rivier terecht gekomen is en wie hier de hand in heeft gehad. De handen worden nu vooralsnog opgeslagen in een forensisch laboratorium. Daar kunnen ze nu de handen uit de mouwen steken om te achterhalen wat hier aan de hand is. 

Op social media wordt gesuggereerd dat dit het werk is van één persoon die de hand aan zichzelf wilde slaan maar uiteindelijk meerdere slachtoffers bij de hand heeft genomen. Desondanks blijft men in Rusland druk speculeren. De onfortuinlijke vinder, die aanvankelijk in shock raakte, zou inmiddels aan de beterende hand zijn. 

Gestolen telefoons verkocht in Bulgarije

Een onderzoek naar heling en witwaspraktijken door een 44-jarige Bulgaarse man en zijn 43-jarige vrouw leidde tot de oplossing van meer dan 260 diefstallen van smartphones. De verdachten brachten de telefoons aan de man in een winkel in Bulgarije met de opvallende naam “Occasion Den Haag”.

Zeven slachtoffers uit verschillende steden deden in 2017 aangifte nadat zakkenrollers er met hun smartphone vandoor waren gegaan. Volgens de app “find my iPhone” lag hun telefoon ergens op een adres in de Schilderswijk. In alle gevallen bleek dit om hetzelfde adres te gaan.

De recherche van Team De Heemstraat startte een onderzoek naar de bewoners van dit adres. Hier bleken meerdere mensen te komen die bij de politie bekend waren, onder meer als zakkenrollers. De hoofdbewoner, een 44-jarige Bulgaarse man, had in Nederland geen geregistreerd inkomen. Wel rekende hij een groot deel van de prijs van een dure auto cash af.

De wijkagent kreeg signalen uit de buurt dat de hoofdbewoner bekend stond als een man met aanzien die, ondanks dat hij niet werkte, veel dure spullen bezat. Ook zagen buurtbewoners regelmatig dure auto’s bij de man voor de deur staan. "Met een onderzoek als dit kunnen we de wijkbewoners laten zien dat misdaad niet loont én dat wij als politie iets doen met de signalen die wij vanuit de buurt krijgen. Melden helpt dus", aldus de wijkagent.

Aanhoudingen
Toen de wijkagent in juli vorig jaar zag dat de Hagenaar en zijn vrouw een auto inlaadden, kennelijk om op vakantie te gaan, besloot de officier van justitie het tweetal door de politie aan te laten houden. In de woning nam de politie ook een aanzienlijk cash bedrag en verschillende gestolen dure smartphones in beslag. Uit onderzoek aan aangetroffen laptops bleek dat er honderden verschillende iPhones verbonden waren geweest met deze laptops. Daarvan bleken ten minste 260 toestellen in Nederland als gestolen geregistreerd.

Op vrijdag 9 februari hield de politie opnieuw twee verdachten aan: een 48-jarige Bulgaarse man en zijn 49-jarige vrouw. Deze worden verdacht van onder meer meerdere incidenten van zakkenrollerij en heling. Bij een daaropvolgende doorzoeking in enkele panden trof de politie wederom gestolen telefoons, sieraden en geld aan.

Netwerk
Uit het onderzoek kwam het vermoeden naar voren dat de verdachten ook gestolen telefoons naar Bulgarije brachten en daar in een winkel verkochten. Deze telefoonwinkel had de opmerkelijke naam “Occasion Den Haag”. Onder andere uit chatgesprekken werd steeds duidelijker dat het om een netwerk gaat dat zowel in Nederland actief was met smartphones stelen en vervolgens de verkoop ervan in Bulgarije. In Bulgarije werden ook vermoedelijk anderen gebruikt om gestolen telefoons daar te verkopen.

Via een rechtshulpverzoek vanuit Nederland deed de Bulgaarse politie onlangs in de stad Roese diverse doorzoekingen in drie woningen en een telefoonwinkel. Rechercheurs van Team De Heemstraat zijn afgereisd naar Bulgarije om daar bijstand te verlenen. Bij de doorzoekingen werden onder andere sieraden, horloges, geld en gestolen telefoons in beslag genomen.

Occasion Den Haag (Foto: Politie.nl)
Occasion Den Haag (Foto: Politie.nl)

Van Gerwen en Van Barneveld winnen, eerste nederlaag Smith

Darter Michael van Gerwen heeft in de Premier League zijn vierde zege geboekt. In de First Direct Arena in Leeds kende de nummer één van de wereld een stroef begin tegen Simon Whitlock, maar vanaf 4-4 zwichtte de Australiër voor MVG: 7-4.

Na twee opeenvolgende nederlagen was er voor Raymond van Barneveld weer reden tot juichen. De Hagenaar had het niet makkelijk met Gerwyn Price, maar zag hoe de Welshman kansen liet liggen om er een 6-6 gelijkspel uit te slepen. Van Barneveld profiteerde met een 89-finish dankzij een heerlijke pijl middenin de bullseye en won met 7-5.

Michael Smith leed na vier overwinningen zijn eerste nederlaag. Wereldkampioen Rob Cross draaide een 2-4 en 3-5 achterstand om en maakte het karwei met een keurige 11- en 12-darter af: 7-5. Mensur Suljovic liet niks heel van Peter Wright (7-1), terwijl Gary Anderson en Daryl Gurney de punten deelden: 6-6.

Na vijf wedstrijden staan Van Gerwen en Smith met elk acht punten op kop. Whitlock en Cross hebben er zes, Van Barneveld staat op vijf en Suljovic, Anderson en Wright op vier. Gurney en Price staan met drie en twee punten in de gevarenzone.

Roemenen aangehouden tijdens openbreken gestolen kluis

De politie heeft donderdagavond na een zoekactie twee Roemeense mannen van 25 en 38 jaar aangehouden. Het duo was samen met een nog een derde  man in de struiken aan de Grienedyk in Offingawier (Friesland) bezig om een kluis open te breken. Toen agenten wilden ingrijpen, sloegen de drie op de vlucht. Met behulp van een politiehond kon al snel de 38-jarige worden aangehouden. Na een half uur zoeken werd in de omgeving ook de 25-jarige aangehouden. Ondanks de inzet van meerdere agenten, een politiehond en ook een politiehelikopter werd de derde man niet meer aangetroffen.

In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een zorginstelling in Sneek. De inbrekers kwamen binnen door een ruitje in te slaan. Eenmaal binnen werd een kluis weg genomen. Namens de zorginstelling werd aangifte gedaan.

In dezelfde nacht werd op het terrein van een bedrijf in Sneek ingebroken in een schaftkeet. Naast wat kleingeld werd ook een autosleutel gestolen. Met behulp van de sleutel werd op het terrein een auto weg genomen. De auto was voorzien van een volgsysteem. Dankzij dit systeem werd de auto in de loop van donderdag teruggevonden in Terherne. Agenten reden de route die de gestolen auto had afgelegd. Ze kwamen daarbij ook op de Grienedyk in Offingawier. In de struiken vonden agenten een kluis.

De agenten besloten om de kluis niet direct weg te halen maar bleven in de omgeving omdat ze het sterke vermoeden hadden dat de inbrekers terug zouden komen om de kluis op te halen. Dit bleek te kloppen. Donderdagavond laat arriveerden drie mannen bij de kluis. Ze waren in het bezit van gereedschap en probeerden de kluis open te breken. De agenten grepen in en wilden de drie aanhouden maar de mannen sloegen op de vlucht.

Met behulp van een politiehond kon al snel de 38-jarige worden aangehouden. Hij had zich verstopt in het riet. Bij zijn aanhouding werd de Roemeen gebeten door de politiehond. Hij moest door een arts worden behandeld. Na een half uur zoeken werd in de omgeving ook de 25-jarige aangehouden. De man was onderkoeld en werd uit voorzorg per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Beide verdachten mochten na behandeling het ziekenhuis verlaten en werden vervolgens in een politiecel ingesloten. 

Kiev morele winnaar op bezoek bij Lazio

De heenwedstrijd tussen Lazio en Dynamo Kiev in de achtste finales van de Europa League heeft geen winnaar opgeleverd. De gasten hebben de beste uitgangspositie voor de return: 2-2.

In de eerste helft ging de wedstrijd redelijk gelijk op. Lazio kreeg via Felipe Anderson de beste mogelijkheid; de Braziliaan kreeg zijn poging net niet op het doel gericht. Kort na rust nam Dynamo Kiev plotseling de leiding. Een voorzet vanaf links werd voor het doel langs gekopt door Artem Besiedin, waarna Viktor Tsygankov de bal aannam en van dichtbij met de hak binnenwerkte.

Het antwoord van Lazio kwam echter snel. Ciro Immobile zorgde op aangeven van Anderson voor de gelijkmaker en even later scoorde de laatst genoemde zelf al de 2-1. Toch stapte Lazio, met Stefan de Vrij in de basis, niet als winnaar van het veld. En ook het tweede doelpunt van de Oekraïners was zeer fraai.

Vanaf een meter of 25 van het Romeinse doel vond Júnior Moraes de ruimte om uit te halen en de bal fraai over doelman Thomas Strakosha raak te schieten. Lazio moet daardoor volgende week scoren in Kiev om kans te maken op een plekje in de kwartfinales van de Europa League.

Olympique Marseille - Athletic de Bilbao
Olympique Marseille heeft de eerste stap gezet richting de kwartfinales van de Europa League. Tegenstander Athletic Club mag echter nog hopen.

In het Stade Vélodrome kende Marseille een droomstart, want na een minuut kwam de thuisploeg al op voorsprong via Lucas Ocampos. De Argentijnse aanvaller scoorde op aangeven van Florian Thauvin. Binnen het kwartier stond het zelfs 2-0 toen Dimitri Payet fraai raak knalde na slecht uitverdedigen door de gasten uit Bilbao.

Marseille kreeg kansen om verder uit te lopen, maar de derde treffer van de wedstrijd viel aan de andere kant. Adil Rami kreeg de bal in de zestien tegen zijn arm geschoten en ondanks dat hij zijn arm tegen zijn lichaam had, ging de bal op de stip. Aritz Aduriz maakte daar dankbaar gebruik van.

Na de pauze zorgde Ocampos ervoor dat de marge toch weer twee doelpunten werd. Hij maakte uit een voorzet van Payet zijn tweede van de avond. De doelman van de Spanjaarden voorkwam daarna dat de score hoger opliep, waardoor Bilbao niet kansloos is voor de return van volgende week in Baskenland.

Overige uitslagen achtste finales Europa League:
RB Leipzig - Zenit Sint-Petersburg 2-1
Sporting Lissabon - Viktoria Plzen 2-0

Met sushi gooien op Nintendo Switch

Tijdens de E3 van vorig jaar werd Sushi Striker: The Way of Sushido al aangekondigd voor de Nintendo 3DS, maar de game komt ook naar de Nintendo Switch.

In dit actiepuzzelspel moeten spelers de sushi van lopende banden eten en gelijke borden bij elkaar zoeken om die vervolgens naar vijanden te smijten. De basis is simpel, maar de gameplay kan een stuk lastiger worden. In de multiplayerstand kunnen spelers lokaal of online tegen andere spelers strijden.

Sushi Striker: The Way of Sushido verschijnt op 8 juni voor de Nintendo Switch en Nintendo 3DS.

Doden bij zelfmoordaanslag in Kabul

Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, is vanochtend opgeschrikt door een aanslag. Er zouden meerdere doden zijn gevallen. De eerste berichten spreken van vijf doden, andere onbevestigde bronnen spreken al van zeker zeven tot vijftien doden. Er zouden tientallen mensen gewond geraakt. 

Volgens de autoriteiten zou het gaan om een zelfmoordaanslag. De aanslag vond plaats in de regio Mosalla e-Mazar in het westen van Kabul en zou vlakbij een sjiitische moskee zijn geweest. De bomaanslag is nog niet opgeeist. 

De bomaanslag zou ook in de buurt zijn geweest van een herdenkingstocht ter ere van Abdul Ali Mazari. Hij was een Afghaanse politieke leider die voor gelijkheid van de etnische groepen in Afghanistan opkwam. In 1995 werd hij door de Taliban uitgenodigd voor een vredesconferentie. Nadien werd hij echter door de Taliban gearresteerd, gemarteld en gedood en werd zijn lijk uit een helikopter naar beneden gegooid. Sindsdien wordt hij gezien als een symbool voor vrijheid en gelijkheid in Afghanistan. Abdul Ali Mazari wordt jaarlijks door miljoenen Afghanen en duizenden mensen wereldwijd herdacht. 

'Pensioen automatisch verdeeld bij echtscheiding'

Na een echtscheiding wordt het pensioen voortaan automatisch verdeeld over beide ex-partners. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dit voor in een brief aan de Tweede Kamer.

Na een scheiding heb je recht op de helft van het pensioen dat je ex-partner heeft opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Maar dat moet je wel op tijd doorgeven aan je pensioenfonds, binnen twee jaar. Als je dat vergeet of te lang uitstelt, moet je de uitbetaling zelf met je ex-partner regelen, ook als die daar geen zin in heeft.

Minister Koolmees: "Echtscheiding is een moeilijke situatie waarbij je veel aan je hoofd hebt, en pensioen is een ingewikkeld onderwerp. De verdeling kan en moet eenvoudiger. We gaan het automatisch regelen. Zo worden kwetsbare partners beter beschermd. En beide ex-partners krijgen meer regie op hun eigen financiële planning."

Pensioenfondsen moeten de pensioenrechten ook direct na scheiding gaan verdelen tussen de ex-partners. Nu gebeurt dat pas vlak voor de ingang van het pensioen, waardoor ex-partners levenslang afhankelijk van elkaar blijven voor beslissingen over hun pensioen. Bijvoorbeeld over de vraag wanneer het pensioen moet ingaan.

Straks kunnen beide ex-partners los van elkaar beslissen en beschikken over het verdeelde pensioen. Beide ex-partners krijgen daarmee meer regie op hun eigen financiële planning. Na de scheiding is in je pensioenoverzicht meteen duidelijk hoeveel pensioen je later kan verwachten.

Koolmees gaat dit regelen door een aanpassing van de zogeheten Wet verevening pensioenenrechten bij scheiding uit 1995. Hij wil die medio 2019 bespreken met de Tweede Kamer. De komende tijd werkt hij het voorstel verder uit met de pensioensector, het Actuarieel Genootschap en andere betrokkenen.

Online aankoop vaker met smartphone dan tablet

Bijna elke Nederlander van vijftien jaar of ouder (95 procent) heeft vorig jaar iets online gekocht. Het gaat daarbij zowel om producten als diensten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van PostNL en Thuiswinkel.org. In totaal zijn via internet ruim 201 miljoen inkopen gedaan en daarmee gebeurde een op de tien aankopen online.

Vooral gezondheidsproducten, huis- en tuinartikelen waren vorig jaar in trek, in 2016 waren het vooral zaken als schoenen en verzekeringen die het meest via internet gekocht werden.

Webwinkels draaiden in 2017 een recordomzet van 22,5 miljard euro, 13 procent meer dan het jaar ervoor. De groei is wel minder dan in 2016 (22 procent). Bij het onlineshoppen is de smartphone voor het eerst populairder dan de tablet: 28 procent gebruikte bij minimaal een van de aankopen een mobieltje, 24 procent een tablet.

Nederlanders gaven in de laatste drie maanden van 2017 online veel meer geld uit dan in de andere drie kwartalen. Dat kwam mede door toenemend aantal zogenoemde koopfeestdagen, zoals Black Friday, waarbij vaak hoge kortingen gelden. Die online-uitgaven in het vierde kwartaal waren goed voor 6,9 miljard euro, 11 procent meer dan dezelfde periode in 2016.

Online aankoop vaker met smartphone dan tablet
Online aankoop vaker met smartphone dan tablet (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: zeer zacht

In de ochtend zijn er naast perioden met zon vooral in het noorden en oosten ook enkele wolkenvelden. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en aan het eind van de middag gaat het in het zuiden af en toe licht regenen of motregenen. In de avond trekt de (mot)regen verder noordwaarts. De middagtemperaturen variëren van 7°C op de Wadden tot 11°C in het zuidoosten. De wind is zuidwestelijk en is zwak tot matig. In de loop van de dag draait de wind naar zuidoost.

In de nacht naar zaterdag is er veel bewolking en regent het van tijd tot tijd. De minimumtemperatuur ligt rond de 6°C en de zuidoostenwind is zwak tot matig.

Zaterdag overdag trekt de regen naar het noorden weg en wordt het droog. Hoewel de zon slechts af en toe te zien is, loopt de temperatuur flink op. In de middag wordt het 17°C in het zuidoosten en 14°C in het noorden van het land. Op de Waddeneilanden wordt het ongeveer 9°C. De zuidelijke wind is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Mistige ochtend  (Foto: Iteejer)
Mistige ochtend (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Foutje Trump bij pr-moment met staalarbeiders

Om zijn officiële bekendmaking van importheffingen op buitenlands metaal extra luister bij te zetten, werd Donald Trump geflankeerd door werknemers uit de staalindustrie. Het pr-moment kreeg een onverwachte wending toen de president omhoog wees en tegen een van de arbeiders zei: "Je vader Herman kijkt naar beneden, hij is heel trots op je".

"Hij leeft nog", antwoordde de man. "O ja?", antwoordde Trump, die het tegendeel had aangenomen. "Dan is hij nog trotser."

Om duidelijk te maken wat voor werk ze doen, hadden sommige van de staalarbeiders voor de gelegenheid hun helm meegenomen.

Foutje Trump bij pr-moment met staalarbeiders
Foutje Trump bij pr-moment met staalarbeiders (Foto: ANP)

Nederland doet weer vrijwilligerswerk

Naar verwachting 375.000 mensen zetten zich de komende twee dagen als vrijwilliger in voor de samenleving. Voor het veertiende jaar organiseert het Oranjefonds weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

Verdeeld over het land staan bijna 10.000 activiteiten op het programma. Met een gemiddelde inzet van vier uur per deelnemer wordt er vrijdag en zaterdag 1,5 miljoen uur aan vrijwilligerswerk gedaan, aldus het Oranjefonds. De activiteiten variëren van het opknappen van een speeltuin, een verwendag voor ouderen of het schilderen van een zorgcentrum voor mensen met een beperking.

,,Al doe je maar een paar uurtjes per jaar vrijwilligerswerk, op een manier die bij jou past. Je voelt meteen wat het betekent om je in te zetten voor een ander", zegt Peter Douwes, directeur van het Oranje Fonds.

Bewoners van het Caribische deel van het koninkrijk gaan vrijdag en zaterdag ook als vrijwilliger aan de slag. Op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten en Sint-Eustatius vinden ruim 750 activiteiten plaats. Saba doet niet mee. Leden van het Koninklijk Huis steken ook de handen uit de mouwen. Waar en hoe is nog niet bekendgemaakt.

Nederland doet weer vrijwilligerswerk
Nederland doet weer vrijwilligerswerk (Foto: ANP)

Trump en Kim Jong-un gaan praten

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Amerikaanse president Donald Trump uitgenodigd voor een topontmoeting tussen beide staatshoofden. Dat zei de Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Chung Eui-yong donderdagavond (lokale tijd) in Washington. Trump heeft de uitnodiging aanvaard. De ontmoeting zou in mei plaats moeten hebben.

De top zou vooral moeten gaan over het stoppen van rakettesten door Noord-Korea en uiteindelijk het terugdringen van het Noord-Koreaanse kernwapenarsenaal. Beide Korea's hebben de afgelopen dagen gesprekken hierover gevoerd en de afspraak was dat Zuid-Korea de uitkomst van die gesprekken bekend zou maken aan de Amerikaanse regering.

Volgens de Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Chung Eui-yong wil Trump al in mei praten met Kim. Ook Kim heeft volgens Chung aangedrongen om de ontmoeting zo snel mogelijk plaats te laten vinden. Een locatie voor de ontmoeting is nog niet bekend.

De top zou moeten leiden tot het geheel kernwapenvrij maken van het Koreaanse schiereiland. Beide Korea's hebben de afgelopen dagen gesprekken hierover gevoerd en de afspraak was dat Zuid-Korea de uitkomst van die gesprekken bekend zou maken aan de Amerikaanse regering.

Chung zei verder zal Noord-Korea voorlopig geen raketten meer zal testen en atoomproeven zal doen. Ook zei hij dat Noord-Korea ,,begrip heeft voor de gezamenlijke legeroefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten" en daar geen bezwaar tegen zal maken.

Trump en Kim Jong-un gaan praten
Trump en Kim Jong-un gaan praten (Foto: ANP)

Een nepuitzending?

Ik zag afgelopen maandag een live-uitzending over nepnieuws. Het was op zich een leuke uitzending, gepresenteerd door Rob Trip en met medewerking van een aantal kopstukken zoals onze minister van binnenlandse zaken, Kajsa Ollongren en de hoofdredacteur van de NOS, Marcel Gelauff. Verder een aantal hoofdredacteuren en buitenlandse correspondenten. De uitzending had de titel: Nieuws of Nonsens.

Undertale komt ooit naar Nintendo Switch

Undertale, de bekende indie-hit, komt naar de Nintendo Switch. Een releasedatum is niet aangekondigd, de onderstaande trailer meldt alleen: "Coming...Eventually".

Toby Fox, de maker van Undertale, zei daarnaast het volgende, “I’m excited to use GameMaker Studio 2 to put Undertale on Nintendo Switch. I’m a big fan of Nintendo. I hope Mario plays my game.”

Aantal ontvangers jeugdzorg redelijk stabiel

Jaarlijks krijgt ongeveer 11 procent van de jongeren een of meer vormen van jeugdzorg. Dat aandeel is sinds 2011 vrij stabiel. De overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten in 2015 lijkt hier geen invloed op te hebben gehad. Er lijkt ook geen verschuiving te zijn geweest van duurdere zorg naar goedkopere zorg dichter bij huis. Dat blijkt uit een analyse van het CBS.

Jeugdzorg is de verzamelnaam voor drie hulptypen: jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Jeugdhulp is veruit de meest voorkomende vorm. Daarbij gaat het om hulp aan jongeren en hun ouders bij psychische problemen, een verstandelijke beperking of bij opvoedproblemen. Bij de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 is jeugdzorg de verantwoordelijkheid van gemeenten geworden. In veel gemeenten zijn wijk- of buurtteams ingericht waar jongeren en hun ouders terecht kunnen met een probleem. De teams kunnen advies en informatie geven, zelf jeugdhulp verstrekken of doorverwijzen naar een hulpverlener.

Afname in 2014
Zowel voor als na invoering van de Jeugdwet kreeg ongeveer 11 procent van alle Nederlandse jongeren tot 18 jaar jeugdzorg. In 2014 een jaar voor de invoering van de Jeugdwet, was het aantal jeugdzorgontvangers lager. Het ging vooral om een vermindering van het aantal jongeren met jeugdhulp. De afname in 2014 lijkt administratieve oorzaken te hebben, zo blijkt uit de analyse van de cijfers waarover het CBS beschikt.

Voor een deel van de jongeren lijkt de zorg in 2014 te zijn onderbroken omdat zij in de jaren 2013 en 2015 wel jeugdzorg kregen. Er was geen cliëntenstop in afwachting van de nieuwe wet, omdat net als in andere jaren ongeveer 30 procent van de jongeren nieuw is ingestroomd. Het aantal jongeren met jeugdbescherming of -reclassering is in de periode 2011–2016 jaarlijks afgenomen.

Wijk- en buurtteams
In 2016, een jaar na de invoering van de Jeugdwet, kregen 388.000 jongeren jeugdhulp, 7 procent meer dan in 2015. Het aantal jongeren dat hulp kreeg van een wijk- of buurtteam nam sterk toe, van ruim 37.000 in 2015 naar bijna 62.000 in 2016. Tegelijk steeg ook het aantal jongeren met jeugdhulp met verblijf (bijvoorbeeld in een instelling) van 24.000 naar ruim 27.000.

Er lijkt dus vooralsnog geen sprake van dat duurdere, gespecialiseerde zorg met verblijf afneemt als gevolg van een toename van goedkopere zorg dicht bij huis, uitgevoerd door het wijk- of buurtteam. Het aantal jongeren met overige vormen van jeugdhulp zonder verblijf bleef nagenoeg gelijk rond de 350.000 per jaar.

Aantal ontvangers jeugdzorg redelijk stabiel (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Aantal ontvangers jeugdzorg redelijk stabiel (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Okami HD brengt schilderkunsten naar Switch

Okami HD komt op 10 juli uit voor Nintendo Switch. De PS2-klassieker kreeg eind vorig jaar al een release op de PS4. De Switch-versie bevat nieuwe optionele motion controls en touchscreen controls.

Okami HD draait om Amaterasu, de Japanese zongodin, die de vorm van een wolf heeft aangenomen. Een monster verandert de wereld in een woestijn en Amaterasu moet haar magische krachten gebruiken om het land weer op te bouwen zoals het vroeger was.

Laatste reviews en specials
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
©FOK.nl e.a.