Jessica Jones: seizoen 2

Het duurde even voordat Marvelserie Jessica Jones een vervolg kreeg; na het eerste seizoen in november 2015 moest eerst crossover-serie The Defenders worden uitgebracht voordat kijkers weer verder konden kijken naar Jessica's eigen problemen. Maar het wachten lijkt vandaag beloond te worden met een serie die qua toon en onderwerp de kwaliteiten uit het eerste seizoen voortzet.

Het eerste seizoen van Jessica Jones onderscheidde zich van andere Marvel-titels door een heel ander soort verhaal te vetellen. Het was niet slechts de held versus de slechterik en een wereld die gered moest worden of een misdaadorganisatie die opgerold moest worden, maar een verhaal over trauma en misbruik. Dat dit zo sterk naar voren kwam lag in het feit dat zowel de held als de slechterik wat toevoegden aan wat we al kenden: Krysten Ritters Jessica Jones, een ogenschijnlijk egoïstische misantroop met een klein hartje, is geen typische held en David Tennants Kilgrave, een uit zijn krachten gegroeid verwend nest met letterlijk geen enkele grens in zijn leven, was geen typische slechterik.

Jessica Jones: Krysten Ritter

Het spreekt voor zich dat de ervaringen van Jessica in het eerste seizoen zich niet zomaar laten vergeten; haar trauma is nog lang niet voorbij, al was de angst dat Kilgrave op elk moment op kon duiken en een commando kon geven natuurlijk een grote factor in de voortdurende angst waarin ze leefde. Het eerste seizoen liet ons bij haar en anderen zien hoe traumatisch het is om door een ander gebruikt te worden en daarin ligt meteen de uitdaging voor het nieuwe seizoen: hoe kom je daar overheen? En hoe komt de serie zelf daar overheen? Een Kilgrave kan niet worden opgevolgd door een random crimineel, en dus lijkt het er ook op dat Jessica Jones 2 niet probeert die richting in te slaan.

Sterker nog; in het vijftal eerste afleveringen van het seizoen wordt niet direct duidelijk of er wel een centrale Big Bad van het seizoen is (mocht die er zijn, dan geven deze afleveringen voldoende hints naar wie dat dan moge zijn). Het lijkt meer te draaien om Jessica's vorige trauma, eentje waarvan we ons tot nu toe misschien niet eens realiseerden dat het een trauma is: de oorsprong van haar superkrachten. Zoals in het eerste seizoen al kort werd aangestipt is ze extra sterk, kan ze een soort van vliegen (eigenlijk gewoon hoog springen) en is ze wat weerbaarder dan de gemiddelde mens, maar meer dan "ik had een ongeluk en daarna had ik krachten" werd er niet verteld. Dat ongeluk, waarbij ze haar ouders en broer verloor en dat ertoe leidde dat ze bij Trish 'Patsy' Walker kwam te wonen, is op meerdere vlakken haar oorsprong en een bron van mysteries.

Jessica Jones: James McCaffrey, Rachael Taylor en Krysten Ritter

Jessica's onderzoek naar deze 'zaak' (met haarzelf als 'pro bono' cliënt - dit is immers ook nog steeds een serie over een privédetective met een alcoholprobleem) zet de gebeurtenissen van het seizoen in gang en trekt daarmee verhaallijnen en thema's uit het vorige seizoen door. Dat lijkt een goede keuze te zijn; seizoen 1 was sterk in het onderzoeken wie Jessica is en hoe ze zich staande houdt onder verschillende vormen van fysieke en psychische druk ("ze noemen het whisky"). Het was (in 2015) de actualiteit ver vooruit in het behandelen van thema's als misbruik en terugwinnen van de zeggenschap over je eigen lichaam, en dat heeft eigenlijk voldoende bodem gelegd om in dit seizoen op voort te kunnen bouwen. Seizoen 2 van Jessica Jones gaat eigenlijk nog veel meer over Jessica Jones dan het eerste seizoen en dat is een goede zet. Want Jessica heeft nog wat te verwerken, en hoewel ze initieel probeert dat in groepssessies te doen is er natuurlijk maar één manier waarop ze dat het beste kan doen, en dat is het verleden met geweld opgraven.

Het tweede seizoen van Jessica Jones belooft net zo interessant te zijn als het eerste; hoewel een briljante schurk als Kilgrave lijkt te ontbreken (of toch niet?) maakt showrunner Melissa Rosenberg dat goed door dieper in te zoomen op Jessica zelf. En als we meekijken zien we dat er nog veel onder de oppervlakte zit.

Jessica Jones 2 is vanaf vandaag te zien op Netflix.