Burgemeester wil tentoonstelling Real Human Bodies weren

De burgemeester van Smallingerland, Tom van Mourik, vindt het smakeloos, raadsleden en wethouders stellen er vragen over en inwoners van Drachten zijn verontrust. Maar tot nu toe kan de gemeente de komst van de tentoonstelling Real Human Bodies niet weren. 

Real Human Bodies is een rondreizende tentoonstelling die de anatomische wetenschap wil laten zien aan belangstellenden. Bezoekers krijgen ongeveer tweehonderd geprepareerde menselijke lichamen, skeletten, ledematen en organen te zien.

De tentoonstelling vindt over twee weken plaats in een sporthal in Drachten. De eigenaar van de sporthal, Sportbedrijf, heeft het recht om de sporthal een aantal keer per jaar te verhuren voor niet sportgerelateerde activiteiten. Daar valt deze tentoonstelling ook onder.  Ambtenaren van gemeente Smallingerland hebben alle bestemmingsplannen er op na geslagen, maar men ziet nog geen ruimte om de tentoonstelling te weren. 

‘Niet van deze tijd’
"Maar we gaan kijken of we het nog tegen kunnen gaan’", zei Van Mourik tijdens de raadsvergadering van Smallingerland afgelopen dinsdag. "Daar nemen we de komende dagen even de tijd voor. Maar we hebben nu nog geen mogelijkheden." Hij noemt de expositie "smakeloos’’ en "niet van deze tijd".

De tentoonstelling is controversieel, omdat er nog onduidelijkheid bestaat over de herkomst van de verkregen lichamen. De organisatie achter Real Human Bodies benadrukt overal waar ze neerstrijken dat de lichamen op rechtmatige wijze zijn verkregen.

In Noordoostpolder en Kampen leidde de komst onlangs nog tot fel protest in de lokale politiek. Van Mourik vindt dat de komst van dit soort exposities ,"absoluut niet gestimuleerd hoeven te worden". "Laat duidelijk zijn: wij hebben niet gevraagd om deze expositie".

Tentoonstelling Real Human Bodies
Tentoonstelling Real Human Bodies