FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 november 2014

Zes topstukken aangekocht voor musea

De Vereniging Rembrandt heeft in juli zes tekeningen van Nederlandse meesters aangekocht. Het zijn belangrijke aanvullingen voor het Rijksmuseum, Museum Boijmans Van Beuningen en het Teylers Museum.

Bij Christie's in Londen werd op 10 juli een groot aantal topstukken uit de collectie Van Regteren Altena geveild. De vereniging had de drie grote Nederlandse prentenkabinetten gevraagd welke tekeningen van groot belang waren voor de Collectie Nederland. De drie musea in Amsterdam, Rotterdam en Haarlem kregen zo meer tijd om de fondsen voor hun aandeel in de aankoop te organiseren.

De aangekochte topstukken zijn gemaakt door relatief onbekende Nederlandse meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw: Matthijs Cock, Jan Cornelisz. Vermeyen, Abraham Bloemaert, Hans Savery, Johan Lagoor en Adriaen Verboom. Het aantal tekeningen van Vermeyen in Nederland is op een hand te tellen. Van Lagoor is dit de enige bekende gesigneerde tekening. In het geval van Bloemaert betreft het een directe voorstudie voor een schilderij in Museum Boijmans Van Beuningen.    "Het is zoiets wonderbaarlijks dat er in ons land in die tijd zo veel prachtige tekeningen zijn gemaakt door nagenoeg onbekende meesters", zegt Michiel Plomp, hoofdconservator kunstverzamelingen van Teylers Museum in een verklaring. "Heel goed dat de Vereniging Rembrandt dit initiatief heeft genomen en fantastisch dat het gelukt is."

De drie musea hebben hun aandeel in de aankoop inmiddels voldaan. De zes tekeningen zijn vanaf woensdag een kleine week te zien in het Prentenkabinet van het Teylers Museum.

Engeland verslaat Schotland, Varane brengt Frankrijk langs Zweden

FOK!sport doet nog één rondje langs de internationale voetbalvelden. In dit bericht speciale aandacht voor Schtland - Engeland en Frankrijk Zweden In het slot van dit bericht staat ook een overzicht met de uitslagen van alle oefenwedstrijden van vandaag. Lees hier het eerste en tweede bericht over de oefenwedstrijden van vandaag.

De oudste voetbalinterland ter wereld is opnieuw gewonnen door Engeland. Op een bomvol Celtic Park werd Schotland met 1-3 verslagen door Engeland.

Schotland en Engeland stonden in 1872 voor het eerst tegenover elkaar, maar deze eeuw ontmoetten ze elkaar pas één keer. In augustus 2013 eindigde het oefenduel op Wembley, ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van de FA, in 3-2 voor Engeland. Dinsdag was de 'terugwedstrijd'.

In de openingsfase was de eerste goede mogelijkheid voor de bezoekers. Danny Welbeck veroverde de bal op het middenveld, waarna The Three Lions via Stewart Downing en Wayne Rooney gevaarlijk werden. Schotland, dat vooral op een counter loerde, kreeg daarna wat meer controle over de wedstrijd.

De eerste treffer werd echter gemaakt door de Engelsen. Jack Wilshere gaf een perfecte strakke voorzet naar Arsenal-teammaat Alex Oxlade-Chamberlain. De 21-jarige middenvelder hoefde de bal maar een beetje te schampen om in de verre hoek binnen te koppen.

Na een enigszins teleurstellende eerste helft duurde het wachten op een tweede treffer niet zo lang. Al na twee minuten in de tweede helft stond het 0-2 via Wayne Rooney, die kon binnenknikken doordat Schotland de bal niet uit het penaltygebied kreeg.

Via opnieuw Rooney en Oxlade-Chamberlain had Engeland verder kunnen uitlopen, maar na 83 minuten deden de Schotten iets terug. Andrew Robertson en Johnny Russell combineerden door het centrum van de Engelse verdediging, waarna Robertson knap afrondde.

Dankzij Rooney haalde Engeland meteen daarna toch de overwinning binnen. Een voorzet vanaf de flank kon worden binnengewerkt door de spits van Manchester United. Hij bepaalde de eindstand met zijn tweede treffer dus op 1-3.


Frankrijk heeft in eigen huis met 1-0 van Zweden gewonnen. Raphaël Varane tekende in de slotfase voor de enige treffer van de wedstrijd.

In Frankrijk keek men uit naar de komst van Zlatan Ibrahimovic, maar de spits die zijn brood in Parijs verdient was er niet bij wegens lichte fysieke klachten. Derhalve stond Isaac Thelin van Malmö FF in de spits, maar van de 22-jarige aanvaller kon niet worden verwacht dat hij Ibrahimovic deed vergeten.

Bij Frankrijk geen Karim Benzema aan de start, want André-Pierre Gignac mocht in de basis starten van bondscoach Didier Deschamps. De thuisploeg was sterker in het Stade Vélodrome en kreeg dan ook de betere kansen. Paul Pogba bood Dimitri Payet een goede kans, maar de aanvaller van Olympique Marseille stuitte op doelman Andreas Isaksson.

Na de pauze een iets beter Zweden en ook Thelin liet zich steeds meer zien. Nadat hij na een uur spelen de bal op zijn borst controleerde schoot de spits knap uit de draai op doel. Keeper Steve Mandanda had alle moeite om deze te keren.

Waar beide ploegen en het publiek al sterk rekening hielden met een doelpuntloos gelijkspel, kwam er alsnog een winnaar in Marseille. Antoine Griezmann gaf een prima corner en Raphaël Varane torende boven iedereen uit om de 1-0 te maken.

Iets later kon invaller Benzema de wedstrijd beslissen vanaf de stip na een handsbal van Oscar Wendt, maar de aanvaller van Real Madrid schoot de strafschop hoog over het doel van Isaksson. Evengoed won Frankrijk het oefenduel en werd het jaar 2014 prima afgesloten.


Ierland versloeg in eigen huis de Verenigde Staten met 4-1. Bij rust stond het nog 1-1, maar na rust liep Ierland mede door twee treffers na Robby Brady naar 4-1.

Ajacied Arkadiusz Milik blijft uitstekend op dreef voor Polen. De spits scoorde dinsdagavond tegen Zwitserland één keer in het 2-2 gelijkspel. Milik tekende met een rake vrije trap voor de 2-1. Fabian Frei bracht in de 89e minuut namens Zwitserland de 2-2 op het bord.

Uitslagen oefenwedstrijden 18/11/2014

Thuis Uit Land
Roemenië Denemarken 2-0
Estland Jordanië 1-0
Oostenrijk Brazilië 1-2
Wit-Rusland Mexico 3-2
Griekenland Servië 0-2
Slovenië Colombia 0-1
Slowakije Finland 2-1
Iran Zuid-Korea 1-0
China Honduras 0-0
Thailand Nieuw-Zeeland 2-0
Japan Australië 2-1
Oekraïne Litouwen 0-0
Hongarije Rusland 1-2
Ierland Verenigde Staten 4-1
Italië Albanië 1-0
Polen Zwitserland 2-2
Portugal Argentinië 1-0
Spanje Duitsland 0-1
Frankrijk Zweden 1-0
Schotland Engeland 1-3

Duitsland in slotfase langs Spanje, Portugal verslaat Argentinië

Het Nederlands elftal is al klaar, maar diverse nationale elftallen stonden vandaag nog tegenover elkaar om een oefenwedstrijd te spelen. FOK!sport doet een rondje langs de velden in Italië, Portugal en Spanje. 

Het had een waar voetbalfeest moeten worden in Manchester, maar Portugal en Argentinië konden het publiek nauwelijks vermaken. Portugal ging er in de slotfase met de zege vandoor (1-0).

Bijna de gehele voetbalwereld keek uit naar het oefentreffen tussen Argentinië en Portugal op Old Trafford. Lionel Messi en Cristiano Ronaldo tegenover elkaar stelde hoge verwachtingen, maar beide ploegen maakten er niet echt een spektakel van in Manchester, ondanks dat men wel met sterke elftallen aan de aftrap verscheen.

Argentinië was in de eerste helft veruit de betere ploeg en had veel meer balbezit dan de Portugezen. Dit resulteerde in een goede kans voor Ángel Di María, maar toen de United-middenvelder zijn tegenstander uitkapte, schoot hij de bal net aan de verkeerde kant van de paal. Messi kreeg voor de pauze ook een goede mogelijkheid, maar na een steekpass van Lucas Biglia schoot hij vanuit een moeilijke hoek op de paal.

Ronaldo zette hier niet heel veel tegenover. Bij een onoplettendheid in de Argentijnse defensie leek de aanvaller te profiteren, maar kapte hij tegenstander Biglia te vaak uit en schoot hij gehaast over het doel van Argentinië.

Na rust bleven Messi en Ronaldo in de kleedkamer achter en kwamen Nicolás Gaitán en Ricardo Quaresma voor hen in het veld. Het spelbeeld veranderde niet echt en ook het amusementsniveau bleef onder de verwachting. Di María was met een goed schot nog gevaarlijk, maar het kon doelman Beto niet heel erg verontrusten.

In het restant van de wedstrijd geloofden beide ploegen het wel en was het meer oppassen om geen blessures op te lopen. De sterren moeten komend weekeinde natuurlijk weer bij hun club aan de bak, en het leek er dan ook op dat de twee teams enigszins met de rem erop speelden. Toch kwam er in de absolute slotfase nog een winnaar.

Invaller Raphaël Guerreiro, die afgelopen weekeinde pas zijn debuut maakte, stond helemaal vrij toen Quaresma op rechts was doorgebroken en de 20-jarige middenvelder kopte onhoudbaar raak. Portugal kreeg zo heel veel in een overwegend matig duel.


Italië heeft 2014 goed afgesloten met een oefenzege op Albanië. Stefano Okaka kende een debuut om nooit meer te vergeten door de winnende goal te maken (1-0).

Italië-bondscoach Antonio Conte greep het oefenduel met Albanië vooral aan om enkele internationals te testen die normaliter niet in de basis staan. Na het teleurstellende gelijkspel in eigen huis tegen Kroatië wilde Conte vooral de moraal weer omhoog krijgen en liet hij zijn ploeg aanvallend spelen.

Voor de pauze was La Squadra Azzurra de beter ploeg, al bleek Albanië nog best gevaarlijk via snelle tegenaanvallen. Een foute pass van Lorenzo De Silvestri gaf een foute pass, waardoor de bal bij Sokol Cikalleshi kwam. De aanvaller pakte wat meters en schoot vernietigend hard op het aluminium vanaf dertig meter.

Italië had dit nodig om wakker te worden en ging vervolgens ook kansen creëren. Alessio Cerci en Sebastian Giovinco konden elkaar makkelijk vinden en die laatste kreeg een prima kans. De aanvallende middenvelder kwam alleen net tekort om een voorzet vanaf links in te tikken.

Na rust bood Cerci teamgenoot Mattia Destro een haast niet te missen kans, maar de aanvaller van AS Roma was te gehaast en krulde de bal naast terwijl hij alleen nog doelman Berisha voor zich had. Hierna werd de aanvaller gelijk vervangen door Alessandro Matri.

Een kwartier voor tijd werd het duel nog ontsierd door enkele Albanese fans die het veld op kwamen. Een flinke domper voor beide voetbalbonden, aangezien de laatste EK-kwalificatieduels ook al werden opgehouden door ongeregeldheden. Bij Servië - Albanië kostte dit de Albanen zelfs drie punten, terwijl naar het duel tussen Italië en Kroatië nog wordt onderzocht.

In de 82e minuut kende het duel alsnog een winnaar. Conte liet Stefano Okaka debuteren en evenals bij Graziano Pellè onlangs was hij direct trefzeker. Bij een hoekschop raakte hij de bal heel licht bij de eerste paal, zodat Berisha kansloos was. La Azzurra wonnen zo alsnog na een redelijk duel.


Duitsland heeft dinsdagavond in de slotfase gewonnen van Spanje. Het oefenduel werd in de 89e minuut beslist door Toni Kroos (0-1). Bondscoach Vicente Del Bosque had zijn team op zes plekken gewijzigd ten opzichte van de EK-kwalificatiezege op Wit-Rusland (3-0). De Duitsers verschenen in Vigo ook niet in hun sterkste opstelling. Manuel Neuer, André Schurrle, Marco Reus, Christoph Kramer en Jerome Boateng waren door blessures allemaal afwezig.

Ron-Robert Zieler, die Neuer in het Duitse doel verving, moest na twaalf minuten ingrijpen bij een schot van debutant Nolito. De vleugelspeler passeerde op aangeven van Isco verdediger Antonio Rudiger. Even later kwam ook Iker Casillas in actie. Hij voorkwam een doelpunt van Mario Götze, na een mooie combinatie met Thomas Müller.

Na ruim een half uur kreeg Duitsland opnieuw een goede mogelijkheid. Een bal van Götze kwam bij de de strafschopstip uiteindelijk terecht bij Sebastian Rudy. De middenvelder van Hoffenheim raakte de bal met buitenkant rechts, waardoor zijn inzet hoog over ging.

Ook in de tweede helft kregen beide teams kansen om te scoren. Rudiger werd gevaarlijk toen zijn schot van richting veranderde en naast verdween, terwijl Zieler even later aan de andere kant redding bracht bij een mooie vrije trap van Nolito.

Zowel Joachim Löw als Del Bosque probeerde met enkele wissels toch een doelpunt te forceren. Zo kwam doelman Kiko Casilla bij de Spanjaarden Casillas vervangen en werd Nolito gewisseld voor Pedro. De middenvelder van Celta de Vigo kreeg een mooi applaus, aangezien hij in het stadion van zijn eigen club speelde.

Nadat Kevin Volland en Pedro allebei een goede kans misten, leek het duel doelpuntloos te eindigen. Toni Kroos bracht daar na 89 minuten toch verandering in. Met een laag schot van buiten het strafschopgebied wist de speler van Real Madrid te scoren: 0-1.

Noord-Korea weer stapje dichter bij Strafhof

Vervolging van Noord-Korea door het Internationaal Strafhof (ICC) is weer iets dichter bij gekomen. De mensenrechtencommissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nam dinsdag een resolutie aan waarin zij de VN-Veiligheidsraad oproept de Noord-Koreaanse omgang met de mensenrechten voor te leggen aan het ICC.

De voltallige Algemene Vergadering moet zich nu over de resolutie buigen. Als ook die instemt is het woord ten slotte aan de Veiligheidsraad, waarin China zijn vetorecht kan uitoefenen.

De Europese Unie en Japan stelden de resolutie op in reactie op het verschijnen van een onderzoeksrapport van de VN over de omgang van de regering in Pyongyang met de mensenrechten. Volgens de VN-onderzoekers doet de situatie in Noord-Korea wantoestanden 'in ieder ander land verbleken in duur, hevigheid en gruwelijkheid'.

Noord-Korea zette de afgelopen tijd een grootscheepse diplomatieke campagne op touw om de resolutie in de wielen te rijden.

Russische directeur snelwandelen geschorst

Van sporters die worden geschorst vanwege het in bezit hebben van doping kijkt tegenwoordig niemand nog op. In Rusland is nu echter Vikor  Kolesnikov, de directeur van het nationaal trainingscentrum voor snelwandelen, voor vier jaar geschorst vanwege het in bezit hebben van doping en dopinginstrumenten.

Het onderzoek van de Russische dopingautoriteiten tegen Kolesnikov begon toen in juni van dit jaar toen olympisch kampioene snelwandelen Jelena Lasjmanova werd betrapt op doping. Sinds Kolesnikov de leiding heeft over het trainingscentrum in Saransk zijn al zeventien Russische snelwandelaars op doping betrapt.

Viktor Tsjegin, de hoofdtrainer van de Russische snelwandelaars, is opvallend genoeg niet geschorst. Of dit nog wel gaat gebeuren is onduidelijk. Het ministerie van sport zegt dat het onderzoek is afgerond terwijl Valentin Balachnitsjev, voorzitter van de Russische atletiekfederatie, zegt dat verder onderzoek naar mogelijke andere betrokkenen bij het dopingschandaal onverminderd doorgaat.

Koenders: jihadmoeders moeten thuisblijven

De overheid raadt het ouders van jihadreizigers af zelf naar Syrië te reizen om hun kinderen terug te halen. "Het is gewoon veel te gevaarlijk", zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Koenders wees op het reisadvies voor Syrië, dat alle reizen ontraadt. "Ik kan niemand aanraden daarheen te gaan, vanwege de grote risico's." Ouders van jihadreizigers kunnen wel rekenen op hulp van de overheid, zei Koenders. "Er zijn allerlei manieren waarop we in contact treden met deze families."

Koenders reageerde desgevraagd op het geval van een moeder uit Maastricht, die haar 19-jarige dochter eigenhandig uit Syrië heeft gehaald. "Dat laat zien hoe wanhopig moeders kunnen zijn. Ouders zijn hun kinderen letterlijk kwijtgeraakt, en proberen die weer terug te krijgen."

Kees van Nieuwkerk maakt nieuwe romkom

Regisseur Kees van Nieuwkerk gaat weer een romantische komedie maken. Dat heeft distributeur A-Film dinsdag gemeld. De opnamen zijn al begonnen, maar over de cast wil een zegsvrouw nog niets zeggen.

De titel van het nieuwe project is Ja, ik wil!. De film vertelt over de succesvolle dertiger Roos, die elke keer als ze begint te dromen van een huwelijk wordt gedumpt. Tot overmaat van ramp wordt ze ook nog eens uitgenodigd voor alle bruiloften van haar exen. Om zichzelf niet te laten kennen, neemt ze haar jonge stagiair Daan mee naar alle ceremonies.

Het scenario is geschreven door actrice Elle van Rijn. De producent is Eyeworks Film & Tv, die ook de vorige film van Van Nieuwkerk produceerde; Pak van mijn hart. Deze draait momenteel in de bioscopen en heeft in drie weken tijd ruim tweehonderdduizend bezoekers getrokken.

Ja ik wil! moet in het najaar van 2015 in de bioscopen te zien zijn.


Kees van Nieuwkerk maakt nieuwe romkom (Foto: Novum)

Bewoner stak huis in Cothen in brand

De 49-jarige bewoner van een huis aan het Zandpad in Cothen heeft zijn pand zelf in brand gestoken. De man kwam maandag bij die brand om het leven. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

De bewoner draaide onder meer de gaskraan open. Toen de brandweer het vuur had bedwongen, moest eerst de netbeheerder komen om de gasleiding af te sluiten. Buren aan het Zandpad moesten vanwege het gas hun huis verlaten.

Datacentrum Google krijgt Nederlandse windenergie

Het nieuwe datacentrum dat internetgigant Google bouwt in de Eemshaven zal volledig draaien op windenergie. Het bedrijf maakte dinsdag bekend een deal te hebben gesloten om alle energie af te nemen van een windmolenpark bij Delfzijl.

De achttien windmolens in de buurt van Delfzijl moeten, als het park eenmaal af is, 62 megawatt opwekken. Eneco verwacht dat het windmolenpark over anderhalf jaar af is. Het datacentrum wordt naar verwachting in 2016 opgeleverd.

Google en Eneco hebben een contract voor tien jaar gesloten. Hoeveel geld er met de deal is gemoeid is niet bekendgemaakt.

Anthony Hopkins hoofdrol in nieuwe HBO-serie

Anthony Hopkins en Ed Harris gaan de hoofdrollen spelen in Westworld, een nieuwe dramaserie van HBO. Dat heeft het televisiestation maandag bekendgemaakt.

De serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973 en zal worden gemaakt door zwaargewichten uit Hollywood zoals JJ Abrams (Lost, Star Trek), Jerry Weintraub (Oceans Eleven) en Bryan Burk (Lost). De eerste aflevering zal volgend jaar op televisie worden uitgezonden.

HBO omschrijft de serie als een duister avontuur over het kunstmatige bewustzijn en de toekomst van de zonde. Andere bevestigde acteurs zijn Thandie Newton, Evan Rachel Wood, James Marsden, Shannon Woodward, Ingrid Bolso Berdal en Simon Quarterman.


Anthony Hopkins in nieuwe HBO-serie (Foto: Novum)

Roep om eerlijke info op vergelijkingssites

Mensen die op vergelijkingssites zoeken naar een zorgverzekering moeten wel eerlijke informatie krijgen. Dat vinden PvdA en CDA in de Tweede Kamer.

De partijen reageren dinsdag op onderzoek van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) waaruit blijkt dat de dienstverlening van deze sites nog wel beter kan. Zo komen de meeste sites na een vergelijking met een top drie met daarin alleen partijen die daarvoor een vergoeding betalen.

Dat de AFM consumenten op instinkers wijst, vindt Lea Bouwmeester (PvdA) prima. Maar zij vindt dat er ook wat moet gebeuren met niet-kloppende informatie. Hanke Bruins Slot (CDA) zit op dezelfde lijn. Zij wil het probleem aanpakken door de zorgverzekeraars onder het provisieverbod te laten vallen waardoor een adviseur geen geld meer mag ontvangen van een verzekeraar en de prikkel wegvalt om een bevooroordeeld advies te geven.

Roep om'eerlijke info op vergelijkingssite’
Roep om 'eerlijke info op vergelijkingssite' (Foto: ANP)

Meer restricties op protest in Thailand

De door het leger aangestelde regering in Thailand heeft dinsdag een wet goedgekeurd die het recht op samenscholing aan banden legt. Mensen die willen samenkomen voor een demonstratie moeten dat voortaan 24 uur van tevoren aangeven bij de autoriteiten. Daarnaast worden protesten bij alle regeringsgebouwen, vliegvelden en trein- en busstations verboden.

De wet moet nog wel worden goedgekeurd door het parlement, maar aangezien dat ook is aangesteld door het leger lijkt de afhamering niet meer dan een formaliteit.

Het Thaise leger greep eerder dit jaar de macht en riep de noodtoestand uit na maandenlange protesten tegen de regering van toenmalig premier Yingluck Shinawatra.

Kans klein dat trekvogel verspreider vogelgriep is

De kans lijkt niet groot dat de recente uitbraak van vogelgriep in Nederland is veroorzaakt door trekvogels. Zij lopen het virus hier juist op, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) in Wageningen.

Onderzoek onder wilde eenden, dat vorige maand werd afgerond, wijst uit dat rondtrekkende eenden het vogelgriepvirus waarschijnlijk niet meebrengen, maar vatbaarder zijn voor virussen die hier heersen dan eenden die in Nederland blijven.

"Het is een goede zaak dat nu gekeken is naar wilde eenden, maar er zijn meer trekvogels zoals ganzen en steltlopers", aldus een woordvoerster dinsdag. Ze wacht de uitkomst af van de controles bij veertien pluimveebedrijven binnen een straal van tien kilometer rond het getroffen pluimveebedrijf in Hekendorp bij Gouda. "Dan weten we weer iets meer, maar nog steeds niet alles."

Duitse minister houdt hoop op vrede Oekraïne levend

Hoewel de wapenstilstand die de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land sloten een papieren tijger is gebleken, probeert Duitsland de hoop op vrede levend te houden. De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier deed dinsdag een oproep om een scheidslijn te trekken tussen de regeringstroepen en de separatisten.

Steinmeier bracht dinsdag bliksembezoeken aan Oekraïne en Moskou om de crisis te bespreken. De minister denkt dat de overeenkomst die in september werd gesloten in het Wit-Russische Minsk nog steeds de beste hoop is voor een einde aan het conflict. "Het zou een enorm verlies zijn om dat document te verwerpen", aldus Steinmeier.

Er moet volgens Steinmeier echter wel een 'nieuwe impuls' worden gegeven aan de overeenkomst. De strijdende partijen zouden het bijna eens zijn over waar de scheidslijn moet worden getrokken. Als dat eenmaal is gebeurd kan er werk worden gemaakt van de volgende stap in de overeenkomst: het terugtrekken van zware artillerie van de frontlinie.

Steinmeiers Russische ambtgenoot Sergej Lavrov schaarde zich achter de oproep.

Oekraïne en het Westen betichten Rusland ervan de separatisten te steunen met troepen, wapens en pantservoertuigen. Moskou ontkent dit ten stelligste. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg riep Rusland dinsdag op zijn troepen terug te trekken 'en de afspraken die in Minsk zijn gemaakt te respecteren'.

Militairen VS niet meer in uniform op straat in EU

Amerikaanse militairen die in Europa zijn gestationeerd mogen daar op straat niet langer hun uniform dragen. Het leger heeft hun opgedragen niet al te zichtbaar als soldaat over straat te gaan en zich ook op sociale media gedeisd te houden.

De leiding van het Amerikaanse Europacommando wilde niet kwijt wat de reden is voor de regels, die al weer een week oud zijn. Het Nederlandse leger vroeg zijn militairen enige tijd geleden in burger over straat te gaan uit angst dat zij een doelwit zouden worden voor terroristen.

Vorige week werden drie Amerikaanse matrozen belaagd in Istanbul, waar hun marineschip voor anker lag. Demonstranten riepen 'Yankee, go home!' en andere leuzen, gooiden rode verf naar het drietal en wisten hen zelfs witte plastic zakken over het hoofd te trekken.

Jubileumavond emotioneert André van Duin

André van Duin was oprecht geëmotioneerd door de staande ovatie die hem dinsdagavond ten deel viel toen hij het Beatrix Theater in Utrecht betrad. Daar vindt een gala-avond plaats ter gelegenheid het vijftigjarige jubileum van de komiek.

Op initiatief van Joop van den Ende en AvroTros wordt de 67-jarige Van Duin een avond in het zonnetje gezet. "Toch wel eng dit", bekende hij bij aanvang.

Van Duins carrière begon toen hij op zijn zeventiende de Zaterdagavondshow won met een hilarische bandparodie. "Ik wilde clown worden en had rood haar, dus daar hoefde ik mij geen zorgen meer over te maken", blikte hij tijdens de introductie van het programma terug.

Voor de genodigden werd vooraf Hollandse hutspot geserveerd, het lievelingseten van Van Duin. Vrijwel alle vrienden en collega's met wie de komiek heeft samengewerkt zijn bij de feestavond aanwezig. Onder de genodigden bevinden zich onder meer Joop van den Ende, Corrie van Gorp, Ron Brandsteder, Simone Kleinsma, Herman Finkers en Tineke Schouten.

De gala-avond wordt in de kerstvakantie uitgezonden.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam kende Van Duin dinsdagavond de Frans Banninck Cocq Penning toe, de erepenning van de hoofdstad. Van der Laan prees de humor van Van Duin en het feit dat hij 'als Rotterdammer toch de harten van alle Amsterdammers heeft gestolen met de talloze voetstappen die hij heeft gezet op alle grote Amsterdamse podia'.

Servië wint zonder Advocaat, Brazilië verslaat Oostenrijk

Het Nederlands elftal is al klaar, maar diverse nationale elftallen stonden vandaag nog tegenover elkaar om een oefenwedstrijd te spelen. FOK!sport doet een rondje langs de velden. 

Servië heeft de eerste interland zonder Dick Advocaat winnend afgesloten. Mede dankzij een treffer van AZ-middenvelder Nemaja Gudelj werd Griekenland met 0-2 verslagen. Bij Servië zat Radovan Curcic op de bank als interim-bondscoach. Hij volgde Dick Advocaat op die na 3-1 nederlaag tegen Denemarken opstapte. Radosav Petrovic opende de score voor Servië, waarna invaller Gudelj vlak voor tijd voor de 0-2 zorgde.

Mexico heeft vanavond een oefenduel in en tegen Wit-Rusland verloren. Het werd 3-2. De Mexicaanse formatie won vorige week nog de ArenA nog wel van het Nederlands elftal (3-2). Syarhey Kislyak, Mikalay Signevich en Pavel Nyakhaychyk tekende in Borisov voor de treffers van de thuisclub. Raul Jiménez zette Mexico tweemaal op voorsprong.

Mexico startte niet in de sterkste samenstelling. Jesús Corona had voor het eerst een basisplaats in de nationale ploeg. De aanvaller van FC Twente moest na 54 minuten ogenschijnlijk met een blessure naar de kant. Middenvelder Andrés Guardado van PSV viel na 65 minuten in.

Brazilië heeft de oefeninterland bij Oostenrijk nipt gewonnen. De Goddelijke Kanaries wonnen met 1-2. David Luiz na een uur gespeeld te hebben in Wenen de score. In de 75e minuut tekende Dragovic voor de gelijkmaker. Vlak voor tijd zorgde Roberto Firmino voor de winnende treffer met een heerlijke knal van even buiten het strafschopgebied: 1-2.

In Azië werd er vanmiddag al gespeeld. Japan won met 2-1 van Australië, Thailand was met 2-0 te sterk voor Nieuw-Zeeland en Iran versloeg Zuid-Korea met 1-0. 

Vanavond staan er nog diverse krakers op het programma. Argentinië speelt tegen Portugal, Spanje neemt het op tegen Duitsland en de Schotten spelen thuis tegen Engeland. 

Gelderland inspecteert Rijnbrug met drones

Een inspectie van de Rijnbrug bij Babberich in het oosten van Gelderland is dinsdag uitgevoerd met drones. De brug was toe aan een reguliere inspectie van de staat van onderhoud. De onbemande vliegtuigjes kunnen plekken fotograferen waar een mens niet bij kan komen, aldus de provincie.

Gelderland claimt de eerste in Nederland te zijn die drones heeft gebruikt voor de inspectie van een brug. Verantwoordelijk gedeputeerde Conny Bieze is enthousiast. "Het is goedkoper, veiliger en sneller dan handmatige controles. Belangrijkste voordelen zijn dat de brug niet afgesloten hoefde te worden voor verkeer en dat er geen steigerbouw nodig was."

Als de resultaten van de proef positief uitpakken, wil Gelderland de drones vaker gebruiken. Te denken valt aan beelden van files en inspecties van bomen langs drukke wegen.

Shell: rechter niet voorgelogen over olie Nigeria

Shell Nigeria (SPDC) ontkent dat het bedrijf tegen de Nederlandse rechter heeft gelogen over de olievervuiling in de Nigerdelta. Milieudefensie betichtte het oliebedrijf er maandag van te zijn doorgegaan met het pompen van olie door een al afgedankte pijpleiding.

"We wijzen iedere suggestie dat SPDC willens en wetens een pijpleiding heeft gebruikt die niet veilig was van de hand", liet de joint venture van Shell en de Nigeriaanse regering dinsdag weten. Shell wijt lekkage doorgaans aan sabotage en spreekt tegen dat het bedrijf zelf te grote risico's neemt of nalatig is.

Shell moest zich in 2012 voor de rechtbank in Den Haag verdedigen voor een lek dat acht jaar eerder grote schade had aangericht in Goi, in het Zuid-Nigeriaanse Ogoniland. Uit een pijpleiding weggelekte olie vatte in het dorp vlam en liet weinig van de boeren- en vissersgemeenschap over.

Tijdens een nieuwe, Britse rechtszaak is volgens Milieudefensie gebleken dat het olieconcern in 2012 over die kwestie heeft gelogen. Het bedrijf bleef een verroeste pijpleiding gebruiken, ook al was het gewaarschuwd dat die vervangen moest worden.

Amnesty International beschuldigde SPCD er vorige week van de vervuiling in Ogoniland minder ernstig voor te stellen dan zij is.

Geen problemen voor bergteam op rampplek MH17

Opnieuw zijn er dinsdag wrakstukken van het gecrashte toestel van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne geborgen. "Voor de derde dag op rij heeft het bergingsteam volgens planning kunnen werken en is er goed samengewerkt met de lokale diensten", meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp leidt.

De wrakstukken zijn naar Torez gebracht, waar ze op treinwagons zijn geladen. Ze worden op een later moment naar Charkov vervoerd, en daarna naar Nederland.

Weer arts bezweken aan ebola in Sierra Leone

In Sierra Leone is opnieuw een arts overleden aan ebola. Moses Kargbo is de zevende Sierra Leoonse dokter die is bezweken aan het uiterst dodelijke virus, meldt het ministerie van volksgezondheid.

De gepensioneerde Kargbo diende als vrijwilliger in een regeringsziekenhuis in de wijk Tonkolili in de binnenstad van Freetown. Hij liep daar het ebolavirus op en werd opgenomen in het Hastings Behandelcentrum voor Ebola.

De ebola-uitbraak heeft tot dusver in West-Afrika meer dan vijfduizend levens geëist. Er is een groot tekort aan medisch personeel. De risico's voor hulpverleners zijn groot.

Dinsdag kwam de Karel Doorman aan in Sierra Leone. Het Nederlands marineschip heeft hulpgoederen en medicamenten aan boord.

PvdA wil debat over erkenning Palestina

De PvdA wil het debat over de erkenning van Palestina als staat 'aanzwengelen'. Dat zei Tweede Kamerlid Michiel Servaes dinsdag in de Tweede Kamer. De PvdA heeft geen moeite met een dergelijke stap - in navolging van Zweden - maar er is geen meerderheid voor te vinden in de Kamer.

Het vredesproces tussen Israël en Palestijnen verkeert in een diepe impasse, aldus Servaes. Een probleem in dit proces is volgens hem dat Israël als sterkste partij zich wel comfortabel voelt bij de huidige status quo. Erkenning van Palestina zou ertoe leiden dat de partijen gelijkwaardiger worden.

De PvdA'er verwacht weinig van een nieuw Amerikaans vredesinitiatief. Het kabinet moet volgens hem een actievere rol van de EU in het vredesproces steunen. De nieuwe EU-buitenlandchef Federica Mogherini liet onlangs weten te streven naar erkenning van Palestina binnen vijf jaar.

Veertienjarige jongen schiet moeder in buik

Een veertienjarige jongen uit Rotterdam heeft dinsdag met een vuurwapen zijn moeder in de buik geschoten. Dat gebeurde na een ruzie tussen de twee, meldt een woordvoerder van de politie.

Eerst leek er sprake te zijn van een vuurwerkknal in een woning in de Gijsbert Steenhoekstraat. Toen ambulancemedewerkers de vrouw onderzochten, concludeerden ze dat de vrouw een schotwond had. Na het incident nam de jongen de benen, maar hij kon snel worden aangehouden in Rotterdam-Zuid. Hij had een vuurwapen bij zich.

In de woning was ook een meisje van twee jaar aanwezig en een 48-jarige man. De vrouw is met veel pijn opgenomen in het Maasstad Ziekenhuis.

Veertienjarige jongen schiet moeder in buik
Veertienjarige jongen schiet moeder in buik (Foto: ANP)

[vid] Neonazi's protesteren tegen zichzelf

Elk jaar marcheren honderden neo-nazi's door de straten van het Duitse dorpje Wunsiedel. De bewoners kunnen er weinig tegen doen en zien de kaalkopjes elk jaar met lede ogen de straten bevuilen met hun haatcampagnes.

Dit jaar had de bevolking echter een verrassing in petto. Voor elke meter die de neonazi's lopen wordt 10 euro gedoneerd aan een initiatief tégen neo-nazi's. En het mooiste; ze komen daar pas halverwege de tocht achter.

Kuzu en Öztürk openen online ideeënbus

De Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, de ex-PvdA'ers die een nieuwe politieke beweging willen vormen, gaan de komende tijd ideeën verzamelen. Iedereen die voor verdraagzaamheid, tolerantie, acceptatie en verbinding is, kan die ideeën aandragen via e-mail.

Eigen, concrete standpunten noemden ze nog niet. Wel benadrukten ze dat ze 'openlijk willen opkomen voor alle mensen in Nederland'. "Of het Surinaamse Nederlanders zijn, Marokkaanse Nederlanders zijn of Turkse Nederlanders, dat maakt ons niet uit", liet fractievoorzitter Kuzu van de Groep Kuzu/Öztürk dinsdag weten. Opvallend genoeg werden Nederlandse Nederlanders níet genoemd.

Vorige week donderdag kwam het tot een breuk tussen Kuzu en Öztürk en de PvdA-fractie. De twee waren het niet eens met het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Dat integratiebeleid houdt in dat zaken als vrijheid, tolerantie en de taal spreken als essentiëel worden gezien. Deze houding was iets te radicaal voor deze heren. Er wordt immers uitgegaan van vrijheid en tolerantie in beide richtingen.

Negen juwelendieven opgepakt op snelweg

Negen mannen en vrouwen uit het zuidoosten van Europa zijn dinsdagmiddag opgepakt, nadat ze in de ochtend een juwelierszaak in het Overijsselse dorp Oldemarkt hadden bestolen. De zwervende groep heeft mogelijk tijdens een achtervolging door de politie ergens tussen Meppel, Wolvega en Steenwijk gestolen juwelen weggegooid of verstopt.

De mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 60 jaar kwamen in groepjes de winkel binnen. Via de werkplaats bezochten ze ook het woonhuis van de juwelier. Ze grepen overal spullen mee. Wat er precies is gestolen is onduidelijk.

Direct na de beroving kon de juwelier een beschrijving van de vluchtauto geven. Diverse politiewagens hebben achter het grijze bestelbusje aangezeten. De groep werd opgepakt op de A28 tussen Meppel en Hoogeveen.

Marineschip met ebolaspullen in Sierra Leone

De Karel Doorman, het marineschip dat hulpgoederen voor de strijd tegen ebola naar West-Afrika vervoert, is dinsdag aangekomen in Sierra Leone. Een deel van de lading wordt woensdag in de haven van hoofdstad Freetown uitgeladen. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Defensie gezegd.

De Karel Doorman vertrok 6 november vanuit Den Helder. Aan boord van het bijna 205 meter lange schip zijn tientallen vrachtwagens, auto's en ambulances, elf miljoen handschoenen, duizend rubberen laarzen en onder meer mobiele laboratoria en beschermende kleding voor artsen. Later in de week vaart het schip door naar Guinee en daarna nog naar Liberia.

De hulpgoederen voor de drie door ebola getroffen landen zijn niet allemaal door Nederland betaald. Het schip vervoert ook spullen uit acht andere EU-landen.

Behalve de vaste bemanning varen ook een medisch team en mariniers mee. De mariniers helpen bij het uitladen van het materiaal en bieden bescherming.

Koenders: geen grondtroepen naar Irak

Nederlandse militairen gaan niet vechten op de grond in Irak. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het sturen van grondtroepen zou eerder 'contraproductief' werken, aldus de bewindsman.

Nederland gaat Koerdische strijders in het noorden en Iraakse special forces in de buurt van Bagdad trainen. De Nederlandse militairen gaan niet mee om te 'mentoren' in gevechtssituaties, aldus de bewindsman. Kamerlid Louis Bontes wilde opheldering naar aanleiding van uitlatingen van generaal Tom Middendorp tijdens een persbriefing. De commandant der strijdkrachten opperde maandag dat grondtroepen moeten kunnen worden ingezet.

Er komt nog wel een besluit over de mogelijke inzet van zogeheten forward air controllers. Deze militairen leiden gevechtsvliegtuigen naar hun doel. Maar de inzet van deze militairen is volgens Koenders 'nu niet aan de orde'. De Nederlandse trainers gaan vermoedelijk in januari in Irak aan de slag.

Airbag maakt entree in World Cup skiën

Het bestuur van de internationale skifederatie (FIS) is akkoord gegaan met het gebruik van airbags in de World Cup alpineskiën en bij de wereldtitelstrijd. Het nieuwe veiligheidsmiddel is per 1 januari toegestaan, werd dinsdag besloten tijdens een vergadering in Oberhofen.

Met de hulp van de luchtkussens, die bij een val in een fractie van een seconde worden opgeblazen, kan de impact van een zware crash op het hoofd en de rug aanzienlijk worden verkleind. Tot eind december mag alleen met de airbags worden getraind. Afgelopen seizoen werd door skiërs al regelmatig met de airbags getest tijdens trainingen voorafgaand aan wedstrijden.

Eerder dit jaar liet het Duitse Welt al een video zien waarin de Italiaanse skiër Werner Heel het pak demonstreert.

Franse ex-minister boos op Assassin's Creed Unity

Jean-Luc Mélenchon, een voormalige Franse minister van beroepsonderwijs, is kwaad op Assassin's Creed Unity. Hij noemt de game 'propaganda' en vindt dat de historische figuren en het verloop van de Franse Revolutie in de game totaal niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Koning Lodewijk XVI, de 'verrader' zoals Mélenchon hem noemt, wordt veels te sympathiek afgeschilderd. Mélenchon noemt verder Marie Antoinette een 'idioot die in de game wordt voorgeschoteld als een zielig, klein rijk meisje'. 

De gewone Franse burger wordt afgeschilderd als 'bloeddorstige barbaar', terwijl de aristocraten overkomen als nette personen. Ook Robespierre komt er niet goed vanaf. Mélenchon is lovend over Robespierre en is niet te spreken over hoe hij verschijnt in het spel: "De man die ons bevrijdde op een bepaald moment tijdens de revolutie - de revolutie duurde namelijk een lange tijd - Robespierre, wordt gepresenteerd als een monster." Of hij op de hoogte is van het dictatoriale regime van Robespierre en zijn voorliefde voor de guillotine, is onbekend.

Kort samengevat is Assassin's Creed Unity een game die 'oproept tot het haten van de Franse Revolutie, het volk en de republiek, iets wat al veelvuldig voorkomt in het rechtse politieke milieu'.

UEFA start onderzoek naar rellen bij Italië - Kroatië

De Europese voetbalbond (UEFA) start een officieel onderzoek naar de problemen rondom het EK-kwalificatieduel tussen Italië en Kroatië (1-1), dat zondag werd gespeeld. Het duel stond onder leiding van arbiter Björn Kuipers, die het duel tijdelijk moest staken.

De fans van zowel Italië als Kroatië gooiden vuurwerk op het veld. Daarnaast braken op de tribunes rellen uit. Het onderzoek richt zich met name op de Kroatische supporters, aangezien zij ook nog racistisch gedrag zouden hebben vertoond.

Uiteindelijk werd de oproerpolitie ingezet om de rust in het stadion te herstellen. Daarnaast werden zeventien Kroatische fans opgepakt. De zaak wordt op 11 december door de disciplinaire commissie van de UEFA behandeld.

Kramer verzorgt schaatsclinic aan Zuid-Koreanen

Sven Kramer lijkt een steeds grotere fanbase in Zuid-Korea te krijgen, aangezien hij recent een aantal Koreaanse tweets op zijn account plaatste. Dit land is in 2018 gastheer van de Olmpische Winterspelen en organiseert de tweede serie World Cup-wedstrijden van dit seizoen.

Naast de Koreaanse tweets gaf Kramer een clinic aan een select gezelschap Koreaanse schaaters. De pers was in grote getalen aanwezig, toen de Nederlandse schaatsheld zijn 'leerlingen' de fijne kneepjes van het vak bijbracht.

Ook de Koreaanse krant Asia Today viel het gedrag van Kramer op Twitter op. "Keizer Kramer tweet een opvallend bericht: hij vraagt om gejuich van Koreaanse supporters", meldde het medium. Dit was als reactie op één van de tweets van de Fries: "Tot ziens in Seoul! We hopen op veel gejuich."

Paus verloot auto's, motoren en andere cadeaus

Paus Franciscus heeft sinds zijn aantreden in 2013 tientallen cadeaus gekregen en hij gaat ze allemaal weggeven. De opbrengsten gaan, uiteraard, naar een goed doel.

In Vaticaanstad verschenen deze week posters waarin de grote loting wordt aangekondigd. Voor tien euro kunnen mensen een ticket kopen en maken ze onder meer kans op een fourwheeldrive van Fiat, enkele motorfietsen en een luxe koffieapparaat. De winnaars worden 8 januari bekendgemaakt.

Franciscus staat sinds hij het pauselijk ambt overnam van zijn voorganger Benedictus XVI te boek als zeer bescheiden. Met de loting wil de kerkvader ervoor zorgen dat alle cadeaus die hij krijgt toegestuurd niet ergens stof liggen te verzamelen, maar worden gebruikt om de armsten in de samenleving te helpen.

Voorwaardelijke taakstraf voor 'dreigtweettiener'

Het 14-jarige meisje uit Spijkenisse dat in april opschudding veroorzaakte met een 'dreigtweet' tegen American Airlines heeft dinsdag een voorwaardelijke taakstraf van tien uur opgelegd gekregen. Die moet ze uitvoeren als ze binnen een jaar nog een keer over de schreef gaat. Dat meldde het Openbaar Ministerie in Rotterdam, dat twintig uur voorwaardelijke taakstraf geëist.

In de tweet deed het meisje zich voor als een Al-Qaida lid uit Afghanistan en zei daarbij op 1 juni 'iets heel groots' te gaan doen. De luchtvaartmaatschappij zei al snel het dreigement serieus te nemen. "Jouw ip-adres en andere gegevens zullen aan de beveiliging en de FBI worden doorgegeven." Haar tweets met smeekbedes om haar 'dreigement' niet serieus te nemen, trok wereldwijd de aandacht.

De officier van justitie nam in haar strafeis mee dat het meisje een excuusbrief heeft verzonden aan American Airlines.

Goat Simulator krijgt gratis MMO-update

Goat Simulator zou zomaar eens Game of the Year kunnen worden bij de grote gamemedia. De topgame die de beste aspecten in het leven, geiten en gamen, combineert werd al als outsider gezien, maar de nieuwe update kan ze wel eens dat zetje extra geven naar de grote prijzen. In de nieuwe update, die aankomende donderdag uitkomt, worden namelijk MMO elementen toegevoegd aan deze parel.

Wees een warrior, rouge, magician, hunter of magnetron, versla vijanden of haal quests. De nieuwe gratis update maakt het allemaal mogelijk. Daarnaast kan je, je level verhogen tot maximaal 101, dat is één level meer dan de nieuwe uitbreiding van WoW. Ook gaan we elven en dwergen zien, zoals in 'die ene film' en kan je luisteren naar 'Dumbledore the Grey'.

Verrassing: EU wil 1,1 miljard van ons!

De Europese Unie (EU) heeft zichzelf voor het einde van het jaar een leuk sinterklaascadeautje bedacht. Ze willen nu niet 642 miljoen euro van Nederland ontvangen, maar 1,1 miljard. Bijna het dubbele dus.

Dijsselbloem heeft afgelopen nacht keihard onderhandeld met de EUSSR. Hij is echter boos weggelopen, en nu eisen de machthebbers van het Derde Rijk II maar liefst 1,1 miljard.

Het liefst willen zij het geld al voor 1 december op hun bankrekening ontvangen. Maar gelukkig hebben wij wel uitstel van betaling gekregen. Alleen is dat nu ook niet meer zeker.

Wij hebben wel wat tips bedacht voor Dijsselbloem om het extra geld op te hoesten. Zo zullen de huren wel kunnen worden verhoogd, kan het eigen risico van de zorgverzekering naar duizend euro per jaar en kunnen bejaarden ook wel eens in de twee weken onder de douche.

Advocate treinkapers bedreigd met dood

De advocaat van nabestaanden van de Molukse treinkapers, Liesbeth Zegveld, is met de dood bedreigd. Ze bevestigde dit dinsdag na een bericht hierover van Hart van Nederland.

De advocate kreeg een e-mail waarin de doodsbedreiging stond. Ze heeft inmiddels aangifte gedaan. Politie en justitie zijn naar haar bedreiger op zoek. Volgens Zegveld lijkt de bedreiging uit de 'mariniershoek' te komen, zegt ze tegen het ANP.

Zegveld klaagde onlangs namens een groep Molukse nabestaanden van de in 1977 omgekomen kapers en een gijzelnemer van de trein bij het Drentse De Punt de staat aan. Mariniers hebben tijdens de bestorming op 11 juni van dat jaar drie kapers 'in de trein vermoord terwijl ze al waren uitgeschakeld en geen verzet boden', stelt Zegveld. Slechts een van de negen kapers zou zijn wapen hebben gebruikt tijdens de actie van de mariniers.

CD: Foo Fighters - Sonic Highways

De Amerikaanse rockband Foo Fighters, opgericht door de toenmalige drummer van Nirvana, is terug met hun nieuwe album Sonic Highways. En ze komen niet zomaar terug; ze hebben inmiddels al de tweede plek in de Nederlandse Album Top 100 veroverd. Daarnaast hebben ze, na het succes van de vorige documentaireserie Sound City, ook gelijk een nieuwe documentaireserie gemaakt.

Geen vogelgriep op andere bedrijven

De vogelgriep heeft zich niet verder verspreid. Het landelijk vervoersverbod wordt ingetrokken. Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft uitgewezen dat bij bedrijven in de omgeving van het getroffen pluimveebedrijf in Hekendorp geen vogelgriep is vastgesteld, meldt staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) dinsdag.

De NVWA controleerde alle pluimveebedrijven in een straal van tien kilometer rond de besmette kippenboerderij. Twee boerenbedrijven in de directe omgeving bleken maandag al niet besmet te zijn.

Kindervredesprijs voor hulp aan weeskinderen

Een 18-jarig Amerikaans meisje heeft dit jaar de Internationale Kindervredesprijs gewonnen. Neha Gupta helpt tienduizenden weeskinderen in India en de Verenigde Staten. De onderscheiding is in het leven geroepen door de organisatie Kidsrights. Het is de tiende keer dat de Kindervredesprijs wordt uitgereikt.

Gupta's stichting Empower Orphans heeft bijvoorbeeld vijf bibliotheken, vier computerlokalen, een wetenschapscentrum en een naaiatelier opgezet voor de kinderen. Ze heeft ruim een miljoen dollar ingezameld. "Neha is dan ook het bewijs dat kinderen veranderingen in gang kunnen zetten door zelf in actie te komen", aldus de jury.

De Kindervredesprijs is bestemd voor een kind dat zich inzet voor de rechten van kinderen. Gupta kreeg de prijs uit handen van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Koning Willem-Alexander zat in de zaal.

Er waren nog twee andere kinderen genomineerd. De 17-jarige Aleksej zet zich in voor homojongeren in Rusland, de 13-jarige Andrew uit Ghana zamelt geld in voor Afrikaanse kinderen die zijn getroffen door hongersnood.

De prijs ging vorig jaar naar het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai. Zij was door de Taliban in Pakistan in haar hoofd geschoten, omdat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes. Dit jaar kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede en in 2013 de Europese Sacharovprijs.

Jemenitische islamist opgeblazen in eigen auto

Een kopstuk van de islamistische Islah-partij in Jemen is dinsdag vermoord. De lokale partijbaron Mansour al-Haidary werd opgeblazen door een bom die aan het portier van zijn auto was bevestigd. Hij was volgens de politie op slag dood.

De aanslag vond plaats in Taiz, in het zuiden van het land. De politie heeft meerdere mensen opgepakt die zij van een aandeel in de aanslag verdenkt.

De Islah-partij is verwikkeld in een bloedige machtsstrijd met de sjiitische Houthi-rebellen en met aanhangers van de verdreven president Ali Abdullah Saleh. De Houthi's namen in september de hoofdstad Sanaa in.

Koper breekijzer heeft interesse van politie

Wie in een bouwmarkt in Ede een breekijzer of een grote schroevendraaier koopt, kan rekenen op aandacht van de politie. Agenten gaan bij de bouwmarkten regelmatig camerabeelden nakijken op de aankoop van dit soort gereedschap, dat geschikt is om inbraken mee te plegen.

De politie mag ook de verkoopregistratie van de bouwmarkten nakijken. Als agenten een bekende tegenkomen, waarschuwt de politie deze persoon dat zijn aankoop bekend is en dat hij in de gaten wordt gehouden. Dat voorkomt mogelijk inbraken en ramkraken, aldus de politie dinsdag.

De Vereniging van Winkelketens in de Doe-Het-Zelfbranche (VWDHZ) krijgt de politie alleen toegang tot camerabeelden en andere gegevens na toestemming van een officier van justitie. "Als een verdachte al in beeld is, mag de politie de gegevens gebruiken. Mensen die niets op hun kerfstok hebben, hoeven dus niets te vrezen", legt een woordvoerder uit.

Op dit moment is de actie nog een proef van de politie en lokale bouwmarkten in de regio rond Ede, Veenendaal en Wageningen. Afhankelijk van de uitkomsten wordt gekeken of politie en bouwmarkten in andere regio's in de toekomst gaan samenwerken om inbraken tegen te gaan.

Israël sloopt huizen van daders aanslag

Israël maakt de huizen van de plegers van de aanslag op een synagoge van dinsdag met de grond gelijk. Premier Benjamin Netanyahu gelastte dinsdag niet alleen de sloop van de huizen van dit tweetal, maar ook van de plegers van eerdere aanslagen.

Israël stopte in 2005 met de gehate vergeldingsmaatregel. De Israëlische autoriteiten kwamen toen tot de conclusie dat die niet afschrikwekkend werkte. Inmiddels lijken ze zich echter te hebben bedacht.

Wanneer de huizen worden gesloopt liet Netanyahu in het midden. Hij besloot tot de maatregel na overleg met zijn belangrijkste veiligheidsadviseurs. Later op de dag geeft de premier een uitgebreide persconferentie.

Bij de aanslag op de synagoge kwamen vier mensen om.

Veer Vlissingen-Breskens onder vlag provincie

Het fiets-voetveer tussen Vlissingen en Breskens vaart vanaf 1 januari niet meer onder de vlag van vervoersmaatschappij Veolia. De provincie Zeeland neemt vanaf die datum de exploitatie over met een dochteronderneming, de Westerschelde Ferry bv.

De provincie liet dinsdag weten dat de minister van Binnenlandse Zaken toestemming heeft gegeven voor de oprichting van de bv. Voor reizigers verandert er niet veel; zij moeten voortaan een abonnement of een los kaartje kopen bij de Westerschelde Ferry bv. Reizen met een ov-chipkaart kan ook.

Veolia ziet geen brood meer in het voortzetten van de veerverbinding, omdat de onderhoudskosten te hoog zouden zijn.

Annechien Steenhuizen noemt tweede kind Riff

NOS Journaal-presentatrice Annechien Steenhuizen heeft vorige week haar tweede kind op de wereld gezet. Zijn naam is Riff, hij is het broertje van de 2-jarige Vesper.

Annechien en Riff maken het beiden goed, vertelt een NOS-woordvoerder. Het jongetje woog bij zijn geboorte net iets meer dan vier kilo.

De ouders zijn naar eigen zeggen 'over the moon' met hun tweede kind. De 37-jarige Steenhuizen keert in het voorjaar terug bij het NOS Journaal.

Annechien beviel in 2012 van dochter Vesper. In januari 2013 keerde ze na haar zwangerschapsverlof bij het journaal terug op de buis. In mei vorig jaar volgde ze Sacha de Boer op als presentator van het achtuurjournaal.

FIFA doet aangifte over WK-bids 2018 en 2022

De mondiale voetbalbond FIFA heeft dinsdag aangifte gedaan bij de Zwitserse openbare aanklager in verband met de biedingen voor de wereldkampioenschappen voetbal in 2018 en 2022. Dat maakte FIFA-baas Sepp Blatter bekend.

De aangifte is ingediend op verzoek van het hoofd van de ethische commissie van de bond, de Duitse jurist Hans-Joachim Eckert. Wat er precies in de klacht staat zei Blatter niet, maar Eckert liet in een interview weten dat er 'verdenkingen zijn van onwettige activiteiten'. De ex-rechter voegde eraan toe dat 'er te weinig bewijs is' om te twijfelen aan de keuze van de FIFA om de WK's toe te wijzen aan respectievelijk Rusland en Qatar.

De aangifte is opmerkelijk, omdat Eckerts commissie onlangs een samenvatting naar buiten bracht van een onderzoek naar de aanbestedingsprocedure, waarin Rusland en Qatar volledig werden vrijgepleit. De man achter het onderzoek, Michael Garcia, heeft een klacht ingediend tegen de samenvatting, die volgens hem rechtstreeks indruist tegen enkele conclusies die hij in zijn rapport trok.

Ook Platini wil rapport WK's boven tafel

UEFA-voorzitter Michel Platini wil dat het geruchtmakende onderzoeksrapport over de toewijzing van de WK's in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) openbaar wordt gemaakt. De Franse oud-international, tevens vicevoorzitter van de FIFA, verbindt daaraan volgens zijn woordvoerder wel een belangrijke voorwaarde: de regels over de vertrouwelijkheid mogen niet worden geschonden.

Tientallen prominenten uit de internationale voetbalwereld hebben al voor volledige openheid gepleit van het rapport waaraan de Amerikaanse jurist Michael Garcia in opdracht van de FIFA anderhalf jaar werkte. Belangrijkste conclusie was dat Rusland en Qatar het WK volgens plan mogen organiseren, omdat geen grote onregelmatigheden zijn ontdekt in beide biedingsprocedures.

Bewering HEMA-smartphone 'klinkklare onzin'

De bewering dat de nieuwe smartphones van HEMA imitaties zouden zijn van toestellen van de Chinese smartphonefabrikant ZOPO, is volgens de winkelketen "klinkklare onzin". HEMA overweegt juridische stappen tegen ZOPO Benelux, dat het bericht dinsdag de wereld in hielp.

"De smartphones van HEMA zijn speciaal voor HEMA ontworpen en geproduceerd", stelt de winkelketen in een verklaring. "HEMA heeft van de producent exclusieve rechten gekregen op de H3- en H5 telefoons om deze onder eigen merk te verkopen."

De Nederlandse importeur van ZOPO-smartphones, ZOPO Benelux, stelde dat de toestellen van HEMA uit de fabriek van ZOPO afkomstig zijn en niet afwijken van de eigen ZOPO-modellen. En dat mag volgens de importeur niet, omdat hij hier de exclusieve verkooprechten voor de toestellen van het merk zou bezitten.

HEMA verkoopt sinds maandag smartphones en tablets onder zijn eigen label. HEMA heeft de naam van de leverancier van de toestellen niet naar buiten gebracht.

Bewering HEMA-smartphone'klinkklare onzin'
Bewering HEMA-smartphone'klinkklare onzin' (Foto: ANP)

D66: Maak meer werk van homorechten

Nederland moet weer een echte voorvechter worden voor rechten voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Dat vindt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

De partij dient bij de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken een zogenoemde initiatiefnota in met negen punten ter verbetering. "In 2014 is pijnlijk duidelijk geworden dat er nog veel moet gebeuren als het gaat om rechten voor de LHBT'ers. Zo werd in Rusland de anti-homowet aangenomen die homopropaganda verbiedt en in Oeganda wordt er weer een wet voorbereid die een levenslange gevangenisstraf stelt op homoseksualiteit. Er is nog veel te doen, zowel dicht bij huis als verder weg", aldus Sjoerdsma.

Hij denkt aan het erkennen van het homohuwelijk in de hele EU en aan mogelijkheden voor buitenlandse stellen om in Nederland te trouwen.

Honderden belastingdeals met multinationals

Nederland maakt met grote internationale bedrijven jaarlijks honderden gedetailleerde afspraken over het betalen van belastingen in Nederland. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zei dat dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie in Brussel onderzoek gaat doen naar de zogeheten taxruling die de Nederlandse Belastingdienst heeft met de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Volgens Brussel is daar mogelijk sprake van staatssteun en dat is verboden.

Kamp zei dinsdag dat er volgens het kabinet geen sprake is van staatssteun en dat alles op een nette manier is gegaan. Mocht de Commissie wel tot het oordeel komen dat er staatssteun is gegeven, dan kan over een periode van maximaal tien jaar worden teruggevorderd. "Dat zullen we dan ook doen."

Bedrijven ontruimd na vondst explosief in Uden

Bedrijven aan de rand van Uden zijn dinsdagmiddag ontruimd nadat bij graafwerkzaamheden een explosief was gevonden dat vermoedelijk afkomstig is uit de Tweede Wereldoorlog. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie stelt een onderzoek in op het industrieterrein Goorkens.

Bedrijven in een straal van tweehonderd meter rond de vindplaats zijn geëvacueerd, aldus de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Het explosief werd gevonden bij werkzaamheden aan de milieustraat van Uden.

Familie Bob Marley stapt in legale wiethandel

De nabestaanden van Bob Marley gaan wereldwijd cannabis op de markt brengen onder de naam Marley Natural. Cedella, Rita en Rohan Marley, de dochter, vrouw en zoon van de reggaelegende, krijgen daarbij hulp van een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Eind volgend jaar wil Marley Natural de Jamaicaanse wiet op de markt brengen. Die komt van planten die ook Marley zelf in hogere sferen brachten.

Marley Natural wil niet alleen cannabis op de markt brengen. Ook crèmes en lotions gemaakt van hennep en accessoires behoren tot het assortiment. Ook die producten hebben een link met Bob. Marley stak zijn liefde voor wiet, dat hij 'het kruid' noemde, nooit onder stoelen of banken. "Als je het kruid rookt, onthult het jezelf", is een bekende uitspraak van de zanger, die in 1981 op 36-jarige leeftijd stierf.

"Mijn vader zou zo trots zijn als hij zag dat mensen nu de helende krachten van het kruid begrijpen", reageert Cedella Marley. "Hij zag het als iets spiritueels dat ons welzijn zou ontwaken, onze reflectie zou verdiepen, ons met de natuur zou verbinden en onze creativiteit zou bevrijden."

Volgens Marleys echtgenote Rita keek de reggaezanger uit naar het moment dat wiet gelegaliseerd zou worden. "Mijn man geloofde dat het kruid een natuurlijk en positief onderdeel van het leven was. En hij vond het belangrijk voor de wereld."

Keniaanse belaagd om 'ongepaste kleding'

Een groep Keniaanse mannen heeft een vrouw die protesteerde tegen bevoogdende kledingmores aangevallen en de kleren van het lijf getrokken. De vrouw droeg ongepaste kleding, beweerden haar belagers.

Het slachtoffer van de meute nam die maandagavond in Nairobi juist deel aan een protestmars tegen aanvallen als deze. Ze is gewond geraakt en in het ziekenhuis opgenomen.

De politie greep in om de ongeveer duizend demonstranten tegen de mannen te beschermen. Ze verrichtte een honderdtal arrestaties. Tachtig van de arrestanten waren volgens de politie chauffeurs van matatu's, kleine busjes waarin vrouwen volgens de demonstranten vaak worden lastiggevallen.

Chef Nicholas Kamwende van de hoofdstedelijke recherche noemde de aanvallen op vrouwen een 'bedreiging' en verzekerde dat de politie waakzamer zal zijn om het toenemende geweld tegen vrouwen te keren. Groepen mannen hebben het in Nairobi al geruime tijd voorzien op vrouwen in minirokjes en iedere andere outfit die volgens hen te veel blote huid of vrouwelijke rondingen toont. De nieuwe, westerse levensstijl die veel Kenianen aannemen botst onzacht op de traditionele cultuur die hun landgenoten nog koesteren. Conservatieve groepen verkondigen dat vrouwen zich 'gepaster', dat wil zeggen bedekter, moeten kleden.

De deelnemers aan de protestmars van maandag eisen de vrijheid voor vrouwen om zich zo te kleden als ze willen zonder daarvoor gestraft te worden. Ze kwamen in beweging nadat een filmpje was opgedoken van een groep mannen die een vrouw tegen haar wil helemaal uitkleedde. De afgelopen dagen zijn er meer van dat soort beelden op sociale media verschenen. Volgens veel vrouwen zijn dergelijke aanvallen al jaren schering en inslag.

Kenia is een goeddeels christelijk land met een conservatieve moraal. Maar de aanvallen op vrouwen zijn vaak niet zozeer religieus gemotiveerd.

Stromae maakt openingsnummer Mockingjay

Wie vanaf morgen naar de nieuwe Hunger Games-film (Mockingjay, Part 1) gaat, kan worden verrast.

Het openingsnummer van de soundtrack is namelijk geproduceerd door de Belgische hitmachine Stromae. Het nummer, genaamd 'Meltdown', is ingezongen door onder meer Lorde, de zusjes van Haim en de rappers Q-Tip en Pusha T. Stromae zal niet te horen zijn op de plaat.

Of het nummer daadwerkelijk in de film te horen zal zijn, is nog niet duidelijk.

Dekker: jongeren aanspreken op risico's naaktfoto's

Ouders en leraren moeten jongeren waarschuwen voor risico's als ze bijvoorbeeld naaktfotos van zichzelf versturen naar bekenden of via sociale media. Dat vindt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD). Hij begrijpt dat jongeren er nog jaren last van kunnen hebben als de foto's onbedoeld online komen, maar ziet geen taak voor de overheid om dit aan te pakken.

De ChristenUnie trok dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan de bel over deze praktijken, ook wel sexting genoemd. Kamerlid Gert-Jan Segers sprak van een groot en ingrijpend probleem. Hij wil dat de overheid het voortouw neemt om het gesprek erover op gang te brengen. Dekker wees erop dat er al een campagne loopt. Hij gaat de kwestie wel bespreken met de onderwijssector en betrekken bij het actieplan tegen pesten.

'Stop maagdelijkheidstest politierekruten Indonesië'

Human Rights Watch roept de autoriteiten in Indonesië op vrouwelijke politierekruten niet meer te onderwerpen aan een 'maagdelijkheidstest'. De mensenrechtenorganisatie interviewde vrouwelijke politieagenten en rekruten in zes Indonesische steden die de zogenoemde 'tweevingertest' moesten ondergaan om te bepalen of hun maagdenvlies nog intact was.

Woordvoerder van politie Ronny Sompie zei dat mensen niet 'negatief moeten doen' over de tests. Die zijn volgens hem bedoeld om te verzekeren dat sollicitanten geen seksueel overdraagbare aandoeningen hebben.

Indonesië is een overwegend islamitisch en in veel opzichten conservatief land. Bij de overheid en veiligheidsdiensten komt een patriarchale houding vaak voor.

Supermarkten verkopen nog vaak drank aan jongeren

Bijna twee van de vijf jongeren die alcohol of tabak proberen te kopen in de supermarkt, slagen daar ook in. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van supermarktkoepel CBL.

De naleving van de leeftijdsgrens verbetert wel. Het CBL deed onderzoek door mysterieshoppers naar tal van supermarkten te sturen. Uit de test kwam een nalevingspercentage van 62 procent. Vorig jaar bedroeg deze score nog 54 procent, en in 2009 was dat niet meer dan 25 procent.

Het CBL ziet in de onderzoeksresultaten bevestigd dat de branche op een goede manier omgaat met de naleving. Om alcohol en tabak te kopen moet je met ingang van dit jaar minimaal 18 jaar zijn. Iedereen die jonger is dan 25 jaar en deze producten wil hebben, moet daarvoor aan de kassa zijn legitimatie laten zien.

Japan stelt doelen walvisvangst bij

Japan heeft zijn doelstelling voor het aantal walvissen dat het wil vangen met twee derde naar beneden bijgesteld. Daarmee hoopt Tokyo het verbod op de walvisvangst ongedaan te maken. Eerder bepaalde het Internationaal Gerechtshof dat Japan de walvisvaart moet staken.

Het nieuwe programma werd dinsdag ingediend bij de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC). Japan schrijft daarin dat het jaarlijks 333 dwergvinvissen wil vangen voor de periode 2015 tot 2027. Eerder was de doelstelling nog 1035 walvissen; 935 dwergvinvissen en 100 bultrugwalvissen en vinvissen, aldus de Japanse Visserijdienst.

Japan heeft tevens beloofd zijn bevindingen vast te leggen in wetenschappelijke artikelen en deze met anderen te delen. Na zes jaar wil Japan dat de IWC het walvisvaartprogramma weer onder de loep neemt.

Volgens de Japanse Visserijdienst is de walvisvaart nodig om een goede inschatting te kunnen maken van de walvisstand. Bovendien moeten er walvissen worden gevangen om aan de hand van de voortplantingsorganen de leeftijd vast te kunnen stellen.

De commerciële walvisvangst is sinds 1986 verboden, maar voor onderzoek werd een uitzondering gemaakt. Japan zegt onderzoek uit te voeren om te bewijzen dat het met de walvisstand prima gesteld is en dat de commerciële vangst dan ook gewoon kan worden hervat. In maart bepaalde het Internationaal Gerechtshof echter dat het met het wetenschappelijke niveau behoorlijk slecht gesteld is en derhalve werd de Japanse walvisvaart verboden.

Rekenkamer nog ontevreden over transparantie NAVO

De NAVO is iets transparanter over haar uitgaven, maar het gaat lang niet ver genoeg. Dat heeft de Algemene Rekenkamer dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. De instelling probeert de geldstromen van de NAVO in kaart te brengen.

Nederland dringt al jaren bij het bondgenootschap aan op financiële transparantie. Het onderwerp komt ook aan de orde tijdens de Parlementaire Assemblee van de NAVO die van vrijdag tot en met maandag in Den Haag plaatsvindt.

"Hoewel de NAVO kleine stappen zet richting meer transparantie blijft de publieke verantwoording beperkt", aldus de rekenkamer. Zo ontbreekt nog steeds een financieel jaarverslag en is de verantwoording van de circa vijftig NAVO-agentschappen 'gefragmenteerd'. Vorig jaar kon het IBAN, het orgaan dat de NAVO-uitgaven controleert, meer dan de helft van de uitgaven niet verantwoorden. Het gaat om meer dan zes miljard euro.

Korfbal gaat voor Spelen 2028

In de voorstellen van het IOC voor het aanbrengen van wijzigingen rondom de Olympische Spelen wordt ook gesproken over het toevoegen van meer gemengde evenementen. Daar is de Nederlandse korfbalbond maar wat gelukkig mee, want de sport heeft de ambitie om op het olympisch programma te komen.

"Dit is geweldig nieuws", aldus technisch directeur Kees Rodenburg tegenover de NOS"Via via hadden we al meegekregen dat een dergelijk voorstel mogelijk was en dat is voor ons natuurlijk goed. Er zijn niet veel sporten waar mannen en vrouwen zo gelijkwaardig aan elkaar zijn als in het korfbal", zegt Rodenburg over een van de zeer weinige sporten waarbij grote toernooien alleen voor gemengde teams bestaan.

"We zijn al aan het lobbyen en in theorie is het zelfs mogelijk dat korfbal al op de Spelen van 2024 gespeeld gaat worden", zegt Rodenburg. "De Spelen van 2028 zijn echter reëler en daar richten we ons dan ook meer op. Eerst willen we echter op de Europese Spelen verschijnen." Die worden volgend jaar in Baku voor het eerst gehouden en zijn net als onder meer de Zomerspelen en de Asian Games vierjaarlijks. Dankzij het evenement heeft Europa als laatste continent haar eigen Spelen.

Er zal op de Europese Spelen ruimte zijn voor veel olympsiche, maar ook een aantal niet-olympische sporten. "Wij hopen dat het korfbal daar op de lijst zal komen", aldus Rodenburg. Voor de Europese Spelen van 2019 is nog geen gaststad bekend, maar Amsterdam en Rotterdam hebben al laten weten over een gezamenlijk bid na te denken. Daarin leken ze voorlopig concurrentie te krijgen van een aantal Poolse steden, Kazan en Sochi in Rusland en de Turkse steden Istanbul en Mersin.

In de laatste jaren is al hard gewerkt om korfbal internationaal bekender te maken en het niveau wereldwijd omhoog te krijgen. De korfbalbond erkent dat het een probleem kan zijn dat Nederland de sport op ongekende wijze domineert. Zo werd Nederland eerder deze maand voor de vijfde keer in vijf edities Europees kampioen. Van de negen WK's won Nederland er acht - in 1991 werd in de finale met 11-10 verloren van België. Sinds 1985 staat korfbal ook op het programma van de vierjaarlijkse World Games, waarin Nederland vorig jaar voor de achtste keer het goud won. Zoals in alle zeven voorgaande finales werd er gewonnen van België.

IOC zet deur open voor meer sporten op Spelen

Met het bekendmaken van de veertig voorstellen voor wijzigingen rondom de Olympische Spelen heeft het IOC de deur tevens opengezet voor nieuwe sporten. Zo is er in het voorstel geen limiet meer aan het aantal sporten, maar aan het aantal atleten en evenementen.

Er mochten 28 sporten op het olympische programma staan, maar die limiet is nu losgelaten. Als het voorstel aangenomen wordt mogen er nog maximaal 10.500 atleten meedoen aan de Zomerspelen, verdeeld over 310 medaille-onderdelen. Daarnaast worden er vijfduizend passen uitgegeven voor coaches en begeleidend personeel. Bij de Winterspelen zou het gaan om maximaal 2.900 atleten, 100 onderdelen en tweeduizend coaches en ander personeel.

Op de Spelen in Londen in 2012 waren 10.568 sporters aanwezig, die op 302 onderdelen om de medailles streden. Eerder dit jaar vochten 2.873 wintersporters in 98 disciplines om de olympische glorie. In het nieuwe voorstel zal vooral gekeken worden naar het toevoegen van onderdelen. Zo mogen gaststeden zelf een voorstel indienen voor het toevoegen van een of meerdere sporten aan de Spelen in de betreffende stad. Daarbij valt in eerste instantie vooral te denken aan honkbal en softbal. De in Japan - gastland van de Spelen in 2020 - mateloos populaire sporten werden na de Spelen van 2008 van het programma geschrapt.

Naast het makkelijker maken van wijzigingen in het programma, moet er ook meer samengewerkt worden met internationale sportbonden. Zo worden vooral de International World Games Association (IWGA) en de International Masters Games Association (IMGA) genoemd. De IWGA organiseert de vierjaarlijkse World Games, waarop tientallen niet-olympische sporten beoefend worden. De IMGA organiseert de Spelen voor oudere sporters, met voor de meeste sporten een minimumleeftijd van dertig jaar. Het is de bedoeling dat de Masters Games georganiseerd worden in de stad waar daarvoor de Olympische Spelen gehouden werden.

Volgens de voorstellen moet er ook beter overlegd worden met professionele competities in de diverse sporten. Het doel daarvan is om ervoor te zorgen dat de beste atleten op de Spelen verschijnen, ook in sporten als ijshockey, basketbal of eventueel honkbal. Daarbij moet rekening gehouden worden met de verschillende moeilijkheden die de competities kennen. Ook wordt gesproken over een 'sports lab', waarbij de jeugd in een gaststad bekend gemaakt kan worden met nieuwe sporten. Tijdens de Jeugd Olympische Spelen in het Chinese Nanjing bleek dat eerder dit jaar al een groot succes.

Sparta verslaat Ajax in besloten oefenwedstrijd

Ajax heeft dinsdagmiddag een besloten oefenwedstrijd met Sparta Rotterdam met 2-3 verloren. Dit duel had plaats op de Toekomst, het trainingscomplex van Ajax. Dit duel was gepland om de spelers die geen interlandverplichtingen hadden minuten te laten maken.

In de eerste helft kwam Sparta op voorsprong. Na een klein half uur spelen rondde Jeremy de Nooijer, zoon van oud-Spartaan Dennis de Nooijer, een aanval op fraaie wijze af. Kort voor rust trok Zimling de stand gelijk. Uit een voorzet vanaf rechts tikte de Deen de bal van dichtbij in het doel: 1-1. Lang kon Ajax niet genieten van de gelijke stand, want twee minuten later kopte Sparta-aanvaller Thomas Verhaar de bezoekers weer op voorsprong: 1-2.

Halverwege de tweede helft scoorde Lerin Duarte de 2-2. Hij pakte de bal op na een hoekschop en schoot raak. Tien minuten voor tijd bepaalde invaller Pieter Langedijk de eindstand op 2-3. In de slotminuut kreeg Stefano Denswil nog een laatste kans op de 3-3, maar zijn vrije trap ging naast. Ajax hervat de competitie zaterdagavond met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen, Sparta ontvangt zondagmiddag FC Oss op het Kasteel.

Opstelling Ajax: Boer, Van Rhijn (46. Van der Hoorn), Tete, Viergever (46. Denswil), Ligeon, Menig, Zimling, Duarte, El Ghazi (46. Muric), Zivkovic, Kishna.

Opstelling Sparta Rotterdam: Kortsmit, Van Buuren (60. Van Boxel), Breedijk, Breuer, Teijsse, Nys (60. Albertus), Mahmudov (46. Hiwat), De Nooijer, Gladon (46. Voskamp), Loen, Verhaar (60. Langedijk).

Tot dertien jaar cel voor tattookillers

De vier zogenoemde tattookillers zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tot dertien jaar. Het viertal heeft in augustus 2009 geprobeerd de Amsterdamse crimineel Marlon D. te liquideren door met een machinepistool tientallen kogels op hem af te vuren. D. raakte ernstig gewond, maar overleefde de aanslag.

De verdachten danken hun bijnaam tattookillers aan hun identieke tatoeages van Chinese tekens. Volgens justitie waren ze een professioneel opererend moordcommando. Naar hun betrokkenheid bij andere moorden wordt nog onderzoek gedaan.

De rechtbank veroordeelde de mannen tot straffen tot 12,5 jaar. In hoger beroep had het Openbaar Ministerie tweemaal vijftien en tweemaal dertien jaar cel geëist. Het gerechtshof in Amsterdam heeft er rekening mee gehouden dat de zaak in hoger beroep lang heeft geduurd. Daardoor vielen de straffen iets lager uit.

De aanslag op Marlon D. vond plaats op de Andreas Vierlinghstraat in Amsterdam-West. D.'s partner en haar kind waren kort daarvoor uit zijn auto gestapt.

Nederland was voorbereid op terugkeer gulden

Het kabinet heeft zich op het hoogtepunt van de eurocrisis voorbereid op een terugkeer naar de gulden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag tegen RTLZ.

Volgens Dijsselbloem hoeft daar nu niet meer geheimzinnig over gedaan te worden, maar was het niet mogelijk om het destijds toe te geven. Volgens hem was het zeer terecht en verstandig om er toen niet openlijk over te praten.

Als je het voorbereiden op rampscenarios zou laten blijken op het hoogtepunt van de crisis, dan zou dat leiden tot paniek op de financiële markten en het massaal weglopen van beleggers. "Dus je bereidt je voor, maar je maakt het niet bekend. Heel verstandig."

'Aanslag NL-delegatie Charkov verijdeld'

Een terreurgroep heeft een aanslag voorbereid op de Nederlandse regeringsdelegatie in Charkov. Dat stelt de Oekraïense veiligheidschef Valentin Nalivaitsjenko, meldt het Oekraïense persbureau Interfax dinsdag.

De leden van de terreurgroep zijn volgens het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU aangehouden. Hun bedoelingen zijn volgens Nalivaitsjenko duidelijk geworden tijdens verhoren. De verdachten zouden zijn getraind in een kamp van de Russische veiligheidsdienst FSB, stelt Nalivaitsjenko.

De Russische geheime dienst zou hun opdracht hebben gegeven voor een aanslag op de Nederlandse delegatie die de Malisjev-fabriek in Charkov wilde bezoeken en explosieven hebben verstrekt. In deze fabriek worden de lichamelijke resten en spullen van de slachtoffers van vlucht MH17 die zijn geborgen, verzameld voor terugkeer naar Nederland.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) laat navraag doen naar het bericht over de verijdelde aanslag, zei hij dinsdag desgevraagd in de Tweede Kamer. "Het is bekend dat het in Oost-Oekraïne gevaarlijk is. We moeten elke dag kijken wat wel en niet mogelijk is. Op dit moment heb ik nog geen eigenstandige informatie om de bergingswerkzaamheden stop te zetten."

Dave Roelvink weereens opgepakt

Dave Roelvink zit weer vast. De zoon van volkszanger Dries is dinsdag opnieuw aangehouden in verband met de juwelenroof uit de villa van de familie Pach. Dat heeft de advocaat van Dave bevestigd tegenover RTL Boulevard.

Roelvink zat in augustus ook al achter tralies in verband met de roof. Uit de villa in Burgerbrug verdwenen in juli sieraden en andere dure spullen. De 21-jarige Melissa had Roelvink en zijn vrienden bij haar thuis uitgenodigd voor een feestje. Roelvink heeft altijd volgehouden dat hij niets met de diefstal te maken heeft.

Dat Roelvink wel van de partij was tijdens het feestje, bleek uit een video die een paar dagen later opdook. Daarop is te zien hoe Roelvink oraal wordt bevredigd door Pach.

Mercedes snel in gesprek met Hamilton

Het Formule 1-team Mercedes gaat direct na de Grand Prix van Abu Dhabi met coureur Lewis Hamilton om tafel over contractverlenging, zo heeft Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff laten weten. Het team uit Braxley wil graag langer door met de kampioenschapsleider.

De 29-jarige Hamilton komt voor het tweede seizoen op rij uit voor Mercedes en heeft nog een contract voor 2015 op zak. Mercedes wil de verbintenis met de wereldkampioen van 2008 graag verlengen. Eerder dit seizoen werd besloten om de onderhandelingen uit te stellen tot na het seizoen om het geen invloed te laten zijn in de titelstrijd met teamgenoot Nico Rosberg. Hij heeft al een contract voor meerdere seizoenen op zak en volgens Wolff zal Hamilton volgen. "Op de maandag of dinsdag na de race in Abu Dhabi gaan we met elkaar zitten. Hopelijk komen we er snel uit."

Doha krijgt WK atletiek 2019

Doha heeft het wereldkampioenschap atletiek van 2019 toegewezen gekregen. Dat gebeurde tijdens de eerste dag van de vergadering van wereldatletiekfederatie IAAF in Monte Carlo. IAAF-president Lamine Diack maakte de beslissing bekend. In de laatste stemronde won Doha met 15-12 van Eugene. In de eerste ronde was Barcelona al afgevallen.

Eerder greep Doha nog naast de organisatie van het WK in 2017, maar de tweede keer was wel raak. De Qatarese stad is niet onbekend met het organiseren van grote atletiekevenementen. In 2010 vond het WK indoor er plaats, terwijl in 2006 de Asian Games in de oliestaat gehouden werden. Jaarlijks wordt de Diamond League, de hoogste serie atletiekwedstrijden, begonnen met de meeting in Doha.

De IAAF-vergadering duurt nog tot en met donderdag. Vrijdag is het tijd voor het World Athletics Gala, waarbij bekend wordt gemaakt welke man en vrouw gekroond worden tot Atleet van het Jaar. Bij de mannen gaat het tussen hoogspringer Mutaz Essa Barshim (Qatar), marathonloper Dennis Kimetto (Kenia) en polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie (Frankrijk). Bij de vrouwen neemt de Nederlandse sprintster Dafne Schippers het op tegen kogelstootster Valerie Adams uit Nieuw-Zeeland en de Ethiopische favoriete Genzebe Dibaba.

Politie verhoort topmannen Olympique Marseille

Voorzitter Vincent Labrune en algemeen directeur Philippe Perez van Olympique Marseille zijn in opspraak geraakt. Beide topmannen van de Franse voetbalclub zijn door de politie ondervraagd, naar aanleiding van een onderzoek naar onrechtmatigheden bij de transfer van spits André-Pierre Gignac. Ook oud-voorzitter Jean-Claude Dassier is verhoord.

De politie onderzoekt of de officials op illegale wijze geld hebben overgehouden aan de overgang van Gignac van Toulouse naar Marseille in 2010. Olympique is koploper in de hoogste Franse divisie. Met tien doelpunten is de bijdrage van Gignac aanzienlijk.

Studente geeft seksshow in bibliotheek

De Universiteit van het Australische Newcastle heeft een anoniem gebleven studente onder toezicht gesteld. Het meisje had namelijk vorige maand een seksshowtje weggegeven in de universiteitsbibliotheek.

De toezichthouders van de bieb kregen een foto onder ogen waarop een geile studente was te zien. Als zij haar zouden zien, moesten ze direct de beveiliging waarschuwen.

Vorige maand was het dan eindelijk raak. Het bleek dat de jongedame in kwestie middenin Auchmuty library met zichzelf speelde. Toeschouwers konden tegen betaling online meekijken. Voor de seksshow maakte zij gebruik van de snelle internetverbinding van de campus.

De leiding van de universiteit wil niet veel over de zaak kwijt. Wel weten ze te melden dat de bibliotheek door de seksuele uitspatting zo ranzig was geworden, dat deze met een stoomcleaner moest worden schoongemaakt. De geile studente wordt nu door de school begeleid.

Eriksson blijft actief in China

De Zweedse voetbaltrainer Sven-Göran Eriksson blijft voorlopig in China. De 66-jarige coach heeft een contract getekend bij Shanghai SIPG. Eriksson, in het verleden de baas bij onder meer Lazio, Benfica en de nationale ploegen van Engeland en Ivoorkust, vertrok vorige week bij Guangzhou R&F, dat eveneens op het hoogste niveau uitkomt.

Shanghai eindigde vorig seizoen als vijfde in de Chinese competitie. Bekendste speler van de club is aanvaller Tobias Hysen, die 34 keer voor de Zweedse nationale ploeg uitkwam.

IGZ: Ascensio Zorg in Hilversum moet dicht

De zorgverlening van Ascensio Zorg in Hilversum laat zo veel te wensen over, dat de zorgaanbieder binnen vier weken alle zorg moet staken en de bewoners moet overdragen aan een andere zorgaanbieder. Op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) de instelling een aanwijzing gegeven. Dat is een zware maatregel.

Volgens de IGZ voldoet de zorgaanbieder 'structureel niet aan de wettelijke eisen en voorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren'. "De hygiëne laat veel te wensen over en ook is er fors achterstallig onderhoud van de gebouwen."

De instelling biedt begeleid wonen en dagbesteding aan jong volwassenen vanaf 18 jaar met een ontwikkelingsachterstand of een lichte verstandelijke beperking. Ascensio was al vaker in opspraak: begin dit jaar kwam naar buiten dat bewoners de buurt terroriseerden en de IGZ moest ook al vaker ingrijpen de afgelopen jaren.

Ascensio was nog niet bereikbaar voor commentaar.

HRW: politie Congo vermoordde tientallen mensen

De politie in Congo heeft tijdens een drie maanden durende campagne tegen criminele bendes tientallen mensen buitengerechtelijk geëxecuteerd. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een nieuw rapport.

De slachtoffers, 51 in totaal, waren allen jonge mannen en in sommige gevallen zelfs minderjarig. Sommigen werden gedood terwijl ze ongewapend waren. De moorden waren bedoeld om te intimideren, stelt HRW, aangezien ze in bepaalde gevallen in het openbaar plaatsvonden. Vijf slachtoffers waren 14 tot 17 jaar. Ruim dertig mensen zijn simpelweg spoorloos verdwenen, aldus het rapport.

De politie ging volgens HRW niet bepaald verfijnd te werk, waardoor ook onschuldige mensen slachtoffer werden van het geweld. Vervolgens werden artsen spreekverboden opgelegd, journalisten bedreigd en nabestaanden toegang tot de lichamen ontzegd om de kwestie in de doofpot te stoppen.

HRW roept de Verenigde Naties en landen die Congo financieel ondersteunen op druk uit te oefenen om de verantwoordelijken voor de misstanden op te pakken en te vervolgen. Generaal Célestin Kanyama gaf volgens HRW leiding aan de operatie en zou hangende een onderzoek moeten worden geschorst.

Vijf Afrikaanse wilde honden geboren in Artis

In Artis zijn vijf Afrikaanse wilde honden geboren. Dat meldt de dierentuin dinsdag. De pups kwamen anderhalve week geleden ter wereld en maken het goed. De Afrikaanse wilde hond wordt ernstig bedreigd.

Om de rust zo min mogelijk te verstoren, zijn de borelingen en hun moeder voorlopig alleen te bewonderen via een camera in het kraamverblijf. De beelden zijn te zien op een videoscherm aan de buitenkant van het Wolvenhuis.

De populatie van de Afrikaanse wilde hond is de laatste jaren sterk afgenomen door de versnippering van hun leefgebied ten zuiden van de Sahara. Dit komt onder meer door opkomst van de landbouw. In het wild komen naar schatting minder dan vijfduizend Afrikaanse wilde honden voor.

Artis doet mee met een Europees fokprogramma en heeft sinds juni 2012 een nieuw verblijf voor de hondensoort. Met de geboortes bestaat de roedel Afrikaanse wilde honden in de dierentuin nu uit dertien dieren.

Recessie dreigt voor Rusland

De Russische economie vervalt volgend jaar in een recessie mocht de olieprijs onder de zestig dollar per vat zakken. Daarvoor waarschuwde de Russische minister van financiën Anton Siluanov dinsdag.

Rusland kampt met de gevolgen van de westerse sancties en de afzwakkende roebel. Volgens Siluanov is een recessie onvermijdelijk als de situatie verder verslechtert. Hij herhaalde een eerdere waarschuwing van president Vladimir Poetin, die meldde dat het land rekening moet houden met een catastrofale daling van de olieprijzen.

Eerder voorzag de centrale bank van Rusland een stagnatie van de economische groei bij een olieprijs van 80 dollar per vat, in combinatie met aanhoudende sancties. De prijs voor een vat Brentolie is dit jaar al bijna een derde in waarde gedaald tot onder de 80 dollar.

De prijsdaling slaat een gat in de begroting van Rusland, dat de grootste energie-exporteur ter wereld is.

Iran: Britse zit niet vast om volleybal

De Iraans-Britse vrouw die afgelopen zomer werd gearresteerd in Iran nadat ze had geprobeerd een volleybalwedstrijd te bezoeken is opgepakt vanwege haar banden met de oppositie, niet vanwege haar bezoek aan het sportevenement. Om deze reden is de vrouw aangeklaagd, zei de Iraanse openbaar aanklager dinsdag.

Ghoncheh Ghavami werd in juni aangehouden toen ze probeerde een mannenvolleybalwedstrijd te bezoeken, iets wat verboden is voor vrouwen in het streng islamitische land. Volgens de aanklager was Ghavami niet alleen betrokken bij protesten in het buitenland tegen de Iraanse regering, maar had ze ook contact met in Iran verboden tv-zenders, zoals de Farsi-dienst van de BBC.

Ghavami's advocaat zei eerder deze maand een voorlopige versie te hebben gezien van een vonnis tegen zijn cliënt en dat ze tot een jaar cel zou worden veroordeeld 'vanwege ageren tegen de regerende macht'. Tot een veroordeling is het echter nog niet gekomen en ook de openbaar aanklager zei daar dinsdag niets over.

Nokia komt met eigen tablet

Nokia maakt een rentree op de consumentenmarkt met de lancering van een tablet. Dat meldde Ramzi Haidamus, die sinds drie maanden de scepter zwaait over de technologiedivisie van Nokia, dinsdag in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens Haidamus is de lancering van de tablet slechts een begin. Hij voorspelt dat het bedrijf met meer producten op de markt zal komen. "De tablet N1 zal in kwaliteit vergelijkbaar zijn met de iPad Mini van Apple, maar zal wel minder kosten", zo verzekerde hij. "Het is het eerste product van vele."

Het Finse bedrijf is een samenwerking aangegaan met het Chinese technologiebedrijf Foxconn voor de productie van de tablet. Dat bedrijf maakt ook iPhones voor Apple.

Vervoersverbod pluimvee overtreden

Het vervoersverbod voor pluimvee in verband met vogelgriep is tot nu toe zeker twee keer overtreden. De politie heeft maandag tweemaal vrachtwagens aan de kant gezet met daarin slachtafval van pluimvee, zo maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag bekend. Dat gebeurde in noordoost-Nederland en Noord-Holland.

Sinds zondagochtend geldt in heel Nederland een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, mest en gebruikt strooisel. Dat verbod geldt voor 72 uur, dat wil zeggen tot en met woensdagochtend. In het gebied waar de uitbraak van vogelgriep is geconstateerd, geldt het verbod overigens dertig dagen. Maandagavond werd het vervoersverbod voor Nederland nog iets uitgebreid.

De maatregelen zijn ingesteld nadat op een kippenboerderij in Hekendorp, bij Oudewater, een zeer besmettelijke vorm van vogelgriep werd ontdekt.

Dragon Age-verbod in India wegens onzedelijke content

Electronic Arts, uitgever van de nieuwe game Dragon Age: Inquisition, heeft de verkoop in India stopgezet vanwege de daar geldende wetgeving rondom obsceniteit. Het zou volgens EA echter niets te maken hebben met seksscenès tussen personages van dezelfde sekse.

 EA heeft een verklaring afgegeven aan gamesite Kotaku: "om het overtreden van lokale wetten te voorkomen, is besloten om de verkoop van Dragon Age: Inquisition in India stopgezet en zijn pre-orders niet meer mogelijk. Met klanten die een pre-order hebben geplaatst zal contact gezocht worden en zij krijgen hun geld terug".

Volgens NDTV (New Delhi Television) heeft een distributeur van de game in India, Milestone Interactive, gezegd dat de game is gecanceld vanwege homoseksuele scènes in de game. EA ontkent dit echter. Het zou sowieso opmerkelijk zijn, aangezien het niet de eerste keer is dat BioWare dergelijke seksueel getinte content in hun games stopt en zowel Mass Effect als vorige delen van Dragon Age zijn nog gewoon te koop in India.

Misschien heeft het te maken met de beschrijving van de ESRB-waardering, die er nogal curieuze citaten op na hield:

 "I will bring myself sexual pleasure later, while thinking about this with great respect."

"The way your t*ts bounce when I pin your arms and take you on the side of the bed..."

"A female character briefly depicted in front of a man's torso," it reads, "(fellatio is implied)."

"Characters depicted topless or with exposed buttocks, while lying in bed or after sex."


Dorian, de homo-mage uit Dragon Age: Inquisition

Check hier de FOK!review van Dragon Age: Inquisition.

Minister Sri Lanka stapt op uit protest

De Sri Lankaanse minister van technologie en onderzoek Champika Ranawaka heeft dinsdag ontslag genomen, omdat president Mahinda Rajapaksa weigert een deel van zijn bijna onbeperkte macht in te leveren. Bovendien weigert Rajapaksa democratische hervormingen door te voeren.

Ranawaka zit namens de Nationale Sinhala Erfgoedpartij in de regering. De minister zei op te stappen omdat Rajapaksa geen van de 35 eisen van zijn partij wil inwilligen. De partij wil onder meer dat Rajapaksa verantwoording aflegt aan het parlement en indien nodig aan de rechter.

Rajapaksa voert campagne voor een derde termijn als president. De presidentsverkiezingen hebben volgend jaar plaats. Rajapaksa kwam aan de macht in 2005 en wist in 2010 herkozen te worden. Hij schafte vervolgens de regel af dat een president maar twee ambtstermijnen achter elkaar mag vervullen. Ook wendde hij zijn macht aan om op invloedrijke posities zijn eigen mensen te benoemen.

Extra concert Fleetwood Mac in Amsterdam

Fleetwood Mac geeft een extra concert in Amsterdam. Vanwege grote belangstelling voor de show op 1 juni treedt de Brits-Amerikaanse band ook op 31 mei op in de Ziggo Dome. Dat laat concertorganisator Mojo weten.

De groep, bekend van hits als 'Dreams' en 'Go Your Own Way', komt naar Nederland met de On With the Show Tour. Hiermee reist Fleetwood Mac momenteel door de Verenigde Staten. Oud-lid Christine McVie heeft zich voor de tournee weer aangesloten bij de band.

Randstad gaat arbeidsbeperkten plaatsen

Uitzendorganisatie Randstad gaat bedrijven helpen die willen investeren in mensen met een arbeidsbeperking. Werkgevers hebben zich vastgelegd honderdduizend mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen, maar weten vaak niet hoe ze daar invulling aan moeten geven. Randstad ziet daarin een taak voor zichzelf weggelegd, aldus de uitzender dinsdag.

Uit onderzoek van Randstad blijkt dat een meerderheid van de bedrijven (51 procent) achter de nieuwe Participatiewet staat om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen en is al gestart met de voorbereidingen. Maar bij bijna de helft van de bedrijven ontbreekt het aan kennis om zonder hulp van buitenaf een werknemer met een arbeidsbeperking te plaatsen.

Japanse premier schrijft verkiezingen uit

De Japanse premier Shinzo Abe heeft vervroegde verkiezingen uitgeschreven voor december. Abe hoopt daarmee een nieuw mandaat te krijgen voor zijn strategie om de recessie in het land aan te pakken. Hij stelt tevens een geplande btw-verhoging uit tot 2017. Eigenlijk had de verhoging volgend jaar van kracht moeten worden.

De verkiezingen en het uitstel van de btw-verhoging komen niet onverwacht. Maandag werd bekend dat de Japanse economie in een recessie terecht is gekomen na de vorige btw-verhoging in april. Die had tot gevolg dat de consumentenuitgaven fors daalden. "Ik heb over dit probleem nagedacht", zei Abe op een persconferentie. "Zelfs als we de btw verhogen zoals gepland, dan nemen de belastinginkomsten niet toe als de economie niet herstelt."

Abe stuurt het parlement vrijdag naar huis. De verkiezingen moeten half december plaatsvinden. Verkiezingen uitschrijven lijkt een vreemd besluit gezien het slechte nieuws over de Japanse economie, maar de partij van Abe heeft een solide meerderheid en hoopt deze machtspositie juist verder te consolideren.

"Ik moet de stem van het volk horen. Ik treed af als we er niet in slagen onze meerderheid te houden, omdat dat betekent dat onze Abenomics is afgewezen." Met Abenomics doelt Abe op de huidige overheidsstrategie om de economische teruggang het hoofd te bieden. "Sommige mensen zeggen dat Abenomics een mislukking is of niet goed werkt, maar wat kan ik anders doen? Ik heb nog geen betere ideeën gehoord."

1,5 miljoen bezoekers Soldaat van Oranje

De musical Soldaat van Oranje verwacht dinsdagavond de 1,5 miljoenste bezoeker. De looptijd van de productie is wederom verlengd, de musical is nu tot en met september te zien.

Soldaat van Oranje ging op 30 oktober 2010 in première in de TheaterHangaar in Katwijk. Sindsdien is elke voorstelling uitverkocht, laat de producent weten.

De musical is de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis.

Kleine F1-teams willen weer met Ecclestone praten

De kleinere Formule 1-teams willen komend weekend tijdens de slotrace van het seizoen in Abu Dhabi om tafel met Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Ze leken een extra vergoeding te krijgen voor het rijden in de F1, maar de 84-jarige Brit veegde dit voorstel vorige week resoluut van tafel.

Lotus, Force India en Sauber verkeren al enige tijd in de financiële problemen door de hoge kosten in de Formule 1. Marussia is al failliet, terwijl het onder curatele staande Caterham alleen met crowdfunding de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi kan halen. Enkele weken geleden leek er een financiële compensatie in de maak te zijn voor de kleinere teams, maar deze is in Brazilië van tafel geveegd. In plaats daarvan kwamen plannen als de Super GP2 en klantenauto's ter sprake.

Force India vice-teambaas Bob Fernley is dan ook niet blij met Ecclestone, zo laat hij aan Autosport weten. "We hebben aan onze eerdere gesprekken een positief gevoel overgehouden in de zin dat we het gevoel hebben dat er constructieve gesprekken gevoerd kunnen worden, maar in Brazilië is ons duidelijk geworden dat de Formule 1 de kant op wil van klantenauto's of een 'Super GP2'-divisie."

Fernley vulde aan dat hij de roep om een betere kostenverdeling zag als een soort van noodkreet. De topteams willen de kosten niet reduceren, waardoor het herverdelen van de inkomsten de andere optie is. Force India ziet het liefst aan beide kanten zaken veranderen. De Brit weet dat zijn team gebonden is aan het vorig jaar getekende Concorde Agreement, maar zegt destijds alleen maar getekend te hebben omdat er geen andere optie was en zijn team niet in een goede onderhandelingspositie verkeerde.

Volgens Force India hebben Ecclestone met het Formula One Management en de zes grote teams vertegenwoordigd in de F1 Strategy Group een 'dubieus kartel' gevormd. "De FOM en grote teams reguleren de sport, terwijl de FIA machteloos is. Dat is recentelijk wel gebleken, toen de FIA kostenbesparing wilde doorvoeren, maar de F1 Strategy Group het afschoot." Daarom moet in Abu Dhabi weer gesproken worden over een andere verdeling van de inkomsten, omdat de problemen van structurele aard lijken te zijn.

Dorpsmoeder

Dankzij het gegluur op Facebook blijf ik oppervlakkig op de hoogte van mijn vroegere vriendjes en vriendinnetjes. Ze zijn kapster geworden, bloemenverkoper, huismoeder, kassajuf, vrachtwagenchauffeur. De meeste hogeropgeleide vrienden zijn allemaal vertrokken. De buurmeisjes die bleven gingen trouwen, de stoere durfal kreeg een kind, een enkeling is alweer gescheiden. Het is heerlijk GTST kijken op de computer. Maar het omslagpunt kwam bij de moeders die oneindig veel foto’s van hun kroost maken.

Sekstape Kim Kardashian erg succesvol

De sekstape die Kim Kardashian zeven jaar geleden met Ray J maakte, is sinds kort de best verkopende seksvideo van een beroemdheid. Tot vorige week stond het record op naam van Pamela Anderson en Tommy Lee. Kardashians tape is in trek dankzij de naaktfoto's die ze liet maken voor Paper Magazine, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Vooral Ray J plukt de vruchten van de veelbesproken naaktfoto's van de 34-jarige realityster. Hij vangt namelijk geld als de sekstape wordt verkocht. Doorgaans ontvangt Ray J rond de negentigduizend dollar per drie maanden voor Kim K Superstar, schrijft TMZ op basis van informatie van pornoproducent Vivid Entertainment. Alleen vorige week al verdiende Ray J vijftigduizend dollar aan de sekstape.

Kardashian balanceerde voor Parade Magazine een champagneglas op haar imposante achterwerk. De realityster kondigde aan 'het internet kapot te willen maken' met de foto's. In no time gingen de pikante kiekjes de wereld over.

Voorzitter Caen verdacht van matchfixing

De voorzitter van de Franse voetbalclub Caen, dat uitkomt op het hoogste niveau, is gearresteerd op verdenking van matchfixing. Naast Jean-François Fortin zijn nog acht personen opgepakt. Er zijn sterke aanwijzingen dat zij de uitkomst van het duel tussen Caen en Nîmes vorig seizoen hebben beïnvloed. Ook de voorzitter van tweededivisionist Nîmes is door de politie meegenomen.

Het duel in Ligue 2 eindigde op 13 mei in 1-1. Door dat resultaat verzekerde Caen zich van promotie naar het hoogste niveau, terwijl Nîmes er zo in slaagde op het tweede niveau actief te mogen blijven. Voor de bookmakers kwam het niet als een verrassing. De noteringen voor een gelijkspel daalden enorm in de uren voor de wedstrijd: Van ongeveer 3,5 keer de inzet naar slechts iets meer dan twee keer de inzet.

Beide clubs hebben nog niet op de arrestaties en verdenkingen gereageerd. Caen staat momenteel op de zeventiende plek in Ligue 1.

Just Cause 3 niet geleverd met multiplayer

Vorige week werd bekendgemaakt dat er een deel drie komt van de action-adventuregame Just Cause. Ontwikkelaar Avalanche Games heeft inmiddels aangegeven dat de opvolger van Just Cause 2 niet zal worden uitgegeven met multiplayer.

In Just Cause 2 zat aanvankelijk ook geen multiplayer-mode, maar twee behendige Australiërs kregen het voor elkaar om dit later als mod alsnog te ontwikkelen. Deze mod werd zo goed ontvangen door zowel de community als door Avalanche Games zelf, dat laatstgenoemde groen licht gaf om deze mod als officiële Just Cause-DLC uit te brengen op Steam, onder de naam JC2-MP.

Ondertussen heeft uitgever Square Enix aangegeven te werken aan een nieuw cloud gaming-initiatief genaamd Shinra Technologies. De topman van deze firma heeft in een gesprek met Game Informer het volgende te kennen gegeven: "Wat we in de nabije toekomst willen is zowel games ontwikkelen van de grond af en aanbieden in een cloudplatform, als ook het uitbreiden c.q. versterken van bestaande games. Dit houdt bijvoorbeeld in het toevoegen van multiplayerondersteuning voor games die dit in eerste instantie niet hebben."

Hoewel Just Cause 3 in eerste instantie dus geen multiplayer zal hebben, is de kans groot dat deze uiteindelijk alsnog uitgegeven wordt. Just Cause 3 komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Heel veel is nog niet bekend over de game, maar we weten in ieder geval dat de grappling hook en de parachute weer aanwezig zullen zijn.

US: Usenetprovider maakt geen inbreuk auteursrecht

Een federale rechtbank in California heeft usenetprovider Giganews vrijgesproken van aansprakelijkheid voor auteursrechteninbreuk. De zaak was aanhangig gemaakt door pornoproducent Perfect 10, die eerder al klachten indiende tegen onder andere Amazon, Google en RapidShare.

In de zaak oordeelde de rechtbank dat Giganews niet aansprakelijk kan worden gesteld voor inbreuk op auteursrechten, en dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat de provider zich bezig houdt met auteursrechtenschending.

Niet alleen werd directe inbreuk niet bewezen, maar er was ook geen enkel bewijs dat aan zou tonen dat Giganews indirect baat had bij auteursrechteninbreuk.

Perfect 10 klaagde ook dat Giganews niet volledig had meegewerkt aan DMCA takedown notifications. Providers en andere webdiensten zijn verplicht om inbreukmakend materiaal te verwijderen zodra zij op de hoogte zijn gebracht van dat materiaal, om zelf vervolging en aansprakelijkheid te ontlopen. De rechter oordeelde dat Perfect 10 de informatie op incorrecte wijze had aangeleverd. Zij had screenshots gemaakt van een newsreader en een zoekterm doorgegeven aan Giganews. Giganews moest vervolgens van Perfect 10 alle resultaten verwijderen.

De rechter verwerpt deze aanklacht, en stelt dat volgens de DMCA de klager elk artikel-id afzonderlijk moet melden.  De zaak heeft in totaal drie jaar in beslag genomen.

Sintfeest Groningen afgelast om zeurpieten

De zeurpieten hebben wederom hun zin gekregen. Het Sinterklaasfeest in de Groningse wijk Beijum is afgelast. De organisatie zegt 'de veiligheid van de kinderen niet te kunnen garanderen'.

Al decennialang bezoekt de Sint de Groningse buitenwijk Beijum. Ditmaal is het feest van 26 november afgezegd. De anti-pieten hebben het mooie kinderfeest verpest.

"Ik vind het heel triest, maar het jaarlijkse Sinterklaasfeest in de Kleihorn gaat dit jaar niet door", laat de organisator weten. "Als er 250 kinderen aanwezig zijn, hoeft er maar één gek iets vervelends te doen en je hebt de poppen aan het dansen. Die verantwoording kunnen we niet nemen."

"We kunnen het niet goed doen, laten we het feest in de oorspronkelijke vorm doorgaan dan zijn er problemen, passen we het feest aan, dan is er ook heibel. We zitten in een multiculturele wijk, en er is gewoon een groep die last heeft van het fenomeen Zwarte Piet", laat Marcella Gortmaker van de Buurthuizen in Beijum (BIB) aan Beijum Nieuws weten.

Hoewel er nog geen concrete bedreigingen zijn geuit, wil de organisatie het risico niet lopen dat er rellen uitbreken. Dit omdat er 'mensen zijn die tegen het Sinterklaasfeest in de huidige vorm zijn'. De organisatie vindt verder dat de politiek eindelijk eens in actie moet komen.

Duitse beleggersvertrouwen neemt toe

Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in november voor het eerst in elf maanden toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het toonaangevende Duitse onderzoeksbureau ZEW dinsdag bekendmaakte.

De vertrouwensindex van ZEW, die de verwachtingen voor de komende zes maanden weergeeft, steeg van min 3,6 in oktober naar 11,5 deze maand. Economen rekenden in doorsnee op een niveau van 0,5. Beleggers en analisten zijn optimistischer gestemd nadat was gebleken dat de Duitse economie in het derde kwartaal een recessie wist te ontlopen.

Doden bij aanslag op synagoge Jeruzalem

Bij een aanslag in Jeruzalem zijn dinsdag zeker vier bezoekers van een synagoge om het leven gekomen. Nog eens zes mensen raakten gewond, onder wie twee agenten. Vier gewonden zijn er slecht aan toe. Dat heeft de Israëlische politie gezegd.

Volgens politiewoordvoerster Luba Samri gingen de twee vermoedelijke daders de synagoge binnen met messen, bijlen en vuurwapens. Uiteindelijk werd het tweetal doodgeschoten in een vuurgevecht met de politie. Er wordt nog naar mogelijke andere daders gezocht. Volgens Samri waren de aanvallers twee neven uit Oost-Jeruzalem. Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) zei dat de twee Palestijnen lid waren, maar het is niet duidelijk of de beweging opdracht heeft gegeven tot de aanslag.

Op beelden van de Israëlische televisie is te zien dat rond de synagoge, die in de ultraorthodoxe wijk Har Nof ligt, veel politieagenten en reddingswerkers op de been zijn. "Ik probeerde te ontsnappen. De man met het mes kwam op me af. Er stond alleen een tafel en een stoel tussen ons in. Mijn talliet (gebedssjaal, red.) kwam vast te zitten. Ik heb hem achtergelaten en ben gevlucht", aldus een bezoeker van de synagoge die aan het bidden was toen de daders het gebedshuis binnendrongen.

De Israëlische politiechef Yohanan Danino zei dat de aanslag naar het zich laat aanzien vermoedelijk niet het werk is geweest van militante groepen. Daardoor is het voor de veiligheidstroepen moeilijk om geweld te voorkomen. "Dit zijn individuen die besluiten om verschrikkelijke daden te verrichten. Het is erg lastig om van elk incident op voorhand op de hoogte te zijn."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat Israël 'krachtig zal reageren' op de aanslag. Hij sprak van een 'gruwelijke moord op joden die kwamen bidden en werden gedood door verachtelijke moordenaars'. Het geweld is volgens Netanyahu de schuld van Hamas en de Palestijnse president Mahmoud Abbas die ertoe zouden hebben aangezet. De premier hekelde ook de internationale gemeenschap die dit zou negeren.

Hamas, dat in Gaza aan de macht is, prees de aanslag, maar heeft de verantwoordelijkheid ervoor niet opgeëist. Volgens Hamas is de aanslag 'een antwoord op de voortdurende Israëlische misdaden, de moorden en de ontheiliging van de Al-Aqsa-moskee'. De Al-Aqsa-moskee staat op de Tempelberg, een plek die heilig is voor moslims en joden.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas veroordeelde de aanslag. Het was de eerste keer dat hij dat heeft gedaan sinds het geweld tegen Israëliërs de afgelopen tijd is opgelaaid. Hij riep Israël op zich te onthouden van 'provocaties' rondom de Tempelberg en wil dat er een einde komt aan de 'invasie' van de moskee. Ook moeten Israëlische ministers zich onthouden van ophitserij.

De afgelopen tijd zijn de spanningen in Jeruzalem hoog opgelopen. Aanleiding is het toenemend aantal joden dat op de Tempelberg wil bidden. Zeker zes Israëliërs zijn om het leven gekomen bij aanslagen door Palestijnen in Jeruzalem, Tel Aviv en op de Westelijke Jordaanoever.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak van een zinloze terreurdaad en wees met de beschuldigende vinger naar de Palestijnen die hebben opgeroepen tot 'dagen van woede'. Hij zei dat de Palestijnse leiders mensen niet moeten opruien.

Oud-Bondsdaglid Edathy moet terechtstaan

Het vroegere Duitse parlementslid Sebastian Edathy moet in februari 2015 terechtstaan op verdenking van het bezit van kinderporno. Dat heeft het Landgericht in Verden dinsdag bepaald, meldt het Duitse persbureau dpa.

Edathy wordt ervan verdacht in november vorig jaar pornografische foto's en video's van kinderen te hebben gedownload op de laptop van zijn werk. Ook wordt hij verdacht van het bezit van 'jongerenpornografie'.

Edathy ontkent. Hij deed in februari afstand van zijn Bondsdagzetel, enkele dagen voordat de politie zijn woning en kantoren doorzocht. De zaak draait om de verdenking dat hij beelden van minderjarige jongens heeft besteld.

De politicus werd voor de verkiezingen vorig jaar beschouwd als een rijzende ster binnen de sociaal-democratische partij SPD. Zijn proces begint 23 februari.

'Paul Walker wilde fulltime voor dochter zorgen'

Paul Walker wilde tijdelijk stoppen met films maken en autoracen om zich fulltime op de opvoeding van zijn dochter te storten. Dat zegt de vader van de vorig jaar overleden acteur tegen de Britse krant Daily Mail.

Walker zou zijn vader, Paul sr, slechts enkele weken voor zijn dood hebben verteld dat hij zich een paar jaar wilde focussen op het grootbrengen van de nu 15-jarige Meadow. "Hij wilde meer tijd doorbrengen met Meadow", aldus de vader van de Fast & Furious-ster. "Hij was zo trots op haar en Paul wilde er voor haar zijn."

De filmster had echter al getekend voor de productie Agent 47 en als het een succes zou zijn, zouden er nog drie films worden gemaakt. "Hij zei tegen mij dat hij dat achteraf gezien liever niet had gedaan", vertelt Walkers vader.

Ondanks de dood van Walker, die vorig jaar november om het leven kwam bij en auto-ongeluk, komt er nog geen einde aan de Fast & Furious-reeks. De komende jaren worden nog minstens drie films uitgebracht, maakte de producent onlangs bekend. De zevende Fast & Furious-film verschijnt volgend jaar april.

Maastrichtse moeder bevrijdt jihaddochter

De Maastrichtse Monique heeft haar 19-jarige dochter Aïcha eigenhandig uit de Syrische stad Raqqa, die nu is handen is van de Islamitische Staat, weggehaald. Het tweetal wordt nu vastgehouden in Turkije omdat Aïcha sinds haar vertrek naar het gebied geen paspoort heeft. Dat schrijven Limburgse media dinsdag.

De dochter van Monique vertrok afgelopen februari naar Turkije. Zij was in enkele maanden bekeerd en geradicaliseerd. In Syrië wilde zij trouwen met Yilmaz, een Turks-Nederlandse jihadist en ex-militair. Nadat enkele maanden later Monique een noodkreet kreeg van haar dochter, kocht ze een sluier, reisde ze, ondanks afraden van de politie, af naar Syrië en spoorde ze Aïcha op. De twee wisten te vluchten, maar werden bij de Turkse grens aangehouden en opgepakt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bemiddelt bij de terugkeer uit Turkije en verwacht de twee binnen een week in Nederland terug, meldt de advocaat van Aïcha.

Artsen ebolagebied opgevangen op Veluwe

Buitenlandse artsen en verpleegkundigen die in gebieden werkten waar de ernstige ziekte ebola heerst, worden tijdelijk opvangen in Nederland. Het gaat om een bestaande locatie van Artsen zonder Grenzen in de bossen op de Veluwe. De burgemeester van Nunspeet heeft hierover een brief gestuurd aan de inwoners van de gemeente.

Nederlandse artsen die terugkeren uit ebolagebieden gaan gewoon naar huis, zei een woordvoerster van AzG dinsdag. "Hier gaat het om artsen en verpleegkundigen uit landen waar de medische zorg onvoldoende is of die op plekken wonen te ver van een ziekenhuis."

De medewerkers, telkens maximaal zes, verblijven er drie weken. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste artsen arriveren. AzG benadrukt dat de buitenlandse artsen in principe gezond zijn, maar dat er een kleine kans bestaat dat ze toch ziek worden. Ze zullen er niet aan huis gekluisterd zijn. "Ze mankeren niets, dus kunnen gewoon boodschappen doen of in de bossen wandelen. Wel moeten ze twee keer per dag hun temperatuur opmeten."

Bij symptomen die wijzen in de richting van ebola, wordt contact opgenomen met de GGD. "Dan gaat het om koorts of braken."

Artsen uit ebolagebied opgevangen op Veluwe
Artsen uit ebolagebied opgevangen op Veluwe (Foto: ANP)

'Nieuwe filosofie rondom toewijzing Olympische Spelen'

De president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, heeft in het Olympisch Museum in Lausanne de veertig voorgestelde wijzigingen rondom de Olympische Spelen bekendgemaakt. Over de voorstellen, het hoofddoel van Bach's Olympic Agenda 2020, zal op 7 en 8 december tijdens de IOC-sessie in Monte Carlo gestemd worden.

Een van de belangrijkste punten gaat over het wijzigen van de processen rondom het toewijzen van de Spelen, zowel over de bids zelf als over de kosten daarvan. Zo wil het IOC een nieuwe 'filosofie' introduceren, waarbij steden worden uitgenodigd om een 'olympisch project' op te starten dat zo goed mogelijk past bij de in het land populaire sporten en de economische en sociale situatie van het potentiële gastland. 

Steden die een bid overwegen zullen een fase ingaan waarbij ze door het IOC geadviseerd worden over de procedures, de belangrijkste eisen van de Spelen en over de manier waarop vorige gaststeden zich verzekerd hebben van een winnend bid en goede Spelen. Ook wordt het makkelijker om onderdelen van sporten of zelfs complete sporten volledig buiten de gaststad te houden. In uitzonderlijke situaties zou dit zelfs buiten de landsgrenzen mogen gebeuren, met name als dat vanwege duurzaamheid beter past.

Het IOC zal ook actief het gebruik van bestaande faciliteiten en stadions gaan promoten, net als het gebruik van tijdelijke en makkelijk afbreekbare faciliteiten. Daarnaast moet het contract tussen het IOC en de gaststad openbaar gemaakt worden, inclusief alle financiële details. Daarbij horen ook details over de financiële bijdrage die het IOC standaard levert aan een organiserende stad.

Om de prijs te drukken voor steden die een bid in willen dienen, zal het IOC meer kosten voor haar rekening gaan nemen. Een kandidaatstad mag nog maar enkele keren een presentatie geven, waaronder tegenover het IOC tijdens het indienen van het bid en tijdens de sessie waarop de gaststad gekozen wordt. Het IOC zal voor alle presentaties de kosten van transport en verblijf op zich nemen voor zes vertegenwoordigers van een bid, behalve voor de beslissende sessie: Daar mogen twaalf leden op kosten van het IOC naartoe komen.

'Indonesische politie test maagdelijkheid vrouwen'

De Indonesische politie onderzoekt nog steeds of vrouwen die zich aanmelden bij het korps maagd zijn. Dat verklaart Human Rights Watch (HRW) dinsdag naar aanleiding van onderzoek in zes Indonesische steden. De politie claimde eerder dat dit soort onderzoek niet meer werd gedaan.

De maagdelijkheidstest vindt plaats als onderdeel van fysiek onderzoek bij vrouwen die bij de politie solliciteren. De procedure wordt volgens HRW op de website van de politie ook genoemd als onderdeel van de sollicitatieprocedure. De uitslag van de test heeft verder geen consequenties, maar de test wordt niettemin uitgevoerd.

HRW, dat eist dat de Indonesische politie direct stopt met maagdelijkheidstesten, noemt de onderzoeken discriminerend en vernederend voor vrouwen. Die noemden in gesprekken met de mensenrechtenorganisatie de test "pijnlijk en traumatisch". Enkele vrouwen hebben over de onderzoeken geklaagd bij hun meerderen.

'Indonesische politie test maagdelijkheid'
'Indonesische politie test maagdelijkheid' (Foto: ANP)

[vid] Gesprek met vader 'racismepeuter' intocht

In het Pownieuws van gisteravond was een korte reportage over de oproer bij de intocht van Sinterklaas afgelopen zaterdag in Gouda. Tijdens die intocht werden 90 mensen gearresteerd. Onder de arrestanten zowel anti-pietmalloten als pro-pietrelschoppers.

Een van de meest schokkende dingen, naast het scanderen van 'Sinterklaas bestaat niet' naar kinderen, was het schofferen van een 3-jarig jongetje. Hij werd, omdat hij was verkleed als Sinterklaas, uitgemaakt voor racist. In onderstaande video worden zowel voor als tegenstanders aan het woord gelaten, maar ook met de vader van de jongen in kwestie wordt gesproken. Deze is nog zichtbaar ontdaan van het voorval.

Tijdens de intocht was zelfs even de vraag of Sinterklaas wel op het bordes kon verschijnen, omdat de politie twijfelde of ze zijn veiligheid wel konden garanderen.

De zeurpieten demonstreerden opzettelijk op plekken die bedoeld waren voor feestvierende kinderen. 'Burgerlijke ongehoorzaamheid', noemt een anti-piet het. De kinderen zijn onbelangrijk, zo blijkt uit een voorvalletje op 1:50 van het filmpje. "Er zijn hier allemaal kleine kinderen", probeert iemand. "Ja, jammer," is de volstrekt asociale reactie.

Laatste Battlefield 4-DLC onderweg

De nieuwe DLC voor Battlefield 4, Final Stand genaamd, wordt vandaag al uitgegeven voor Battlefield Premium-leden. De rest moet wachten tot 2 december.

The Final Stand is de vijfde en laatste uitbreiding voor Battlefield 4. In de DLC ligt de focus op de beëindiging van de oorlog in 2020 met de formatie van de Pan-Aziatische coalitie en de creatie van geavanceerde futuristische technologie. De DLC bevat vier nieuwe maps, een nieuw wapen (de Rorsch MK1 Railgun), een nieuwe attachment genaamd de TDD (Target Detector), twee gadgets en vier nieuwe voertuigen waaronder een sneeuwscooter. Daarnaast komen er vijf trophies/achievements en tien opdrachten beschikbaar.

Real Madrid mist Modric rest van het jaar

Real Madrid kan dit jaar niet meer beschikken over Luka Modric. De Kroatische spelbepaler heeft een scheurtje in de pees van zijn linker dijbeen en is meer dan een maand uit de roulatie, meldde de Spaanse topclub. Modric liep de blessure zondag op in de EK-kwalificatiewedstrijd van Kroatië tegen Italië (1-1).

De 29-jarige middenvelder is dit seizoen een vaste waarde in het Madrileense sterrenteam van trainer Carlo Ancelotti. Modric mist door zijn blessure onder meer de eerstkomende competitiewedstrijden tegen Eibar en Málaga en de confrontatie met FC Basel in de Champions League.

Jesse Owens Award voor Keflezighi

Marathonloper Meb Keflezighi is uitgeroepen tot beste atleet van de Verenigde Staten in 2014 en ontvangt de bijbehorende Jesse Owens Award. Jenny Simpson krijgt de prijs voor beste Amerikaanse atlete van het jaar, meldde de atletiekbond maandag.

De 39-jarige Keflezighi, in 2004 winnaar van olympisch zilver in Athene, was in april de eerste Amerikaanse winnaar van de marathon van Boston na meer dan dertig jaar. Hoewel zijn tijd van 2.08.37 niet bijzonder was, sprak de zege enorm aan in de Verenigde Staten. De oudste stadsmarathon ter wereld was het jaar daarvoor doelwit van bomaanslagen.

Simpson excelleerde dit seizoen op de 1500 meter en won het klassement van de Diamond League. Haar beste tijd was 3.57,22. Daarmee was ze niet sneller dan de Nederlandse Sifan Hassan, die met 3.57,00 de beste tijd van het jaar liep op deze middenafstand.

Keflezighi en Simpson worden op 4 december geëerd tijdens een gala in Anaheim.

Grizzlies verslaan Rockets in NBA-topper

De basketballers van Memphis Grizzlies hebben maandag het topduel in de Amerikaanse NBA met Houston Rockets ruim gewonnen: 119-93. De Grizzlies zijn door hun tiende zege van dit seizoen alleen koploper in de Western Conference. De Rockets staan tweede met een winstpartij minder. Mike Conley maakte negentien punten voor de ploeg uit Memphis en was daarmee topscorer.

Titelverdediger San Antonio Spurs won met 100-75 van Philadelphia 76ers en duwde de verliezende ploeg dieper in de ellende. De Sixers hebben nog geen duel gewonnen dit seizoen en staan op tien nederlagen. Bij de Spurs voerde Matt Bonner de schutterslijst aan met achttien punten.

De Denver Nuggets wisten voor een kleine stunt te zorgen door in Cleveland van de Cavaliers te winnen: 106-97. Ook Miami Heat en de Chicago Bulls lieten verrassende overwinningen noteren. Miami won met 95-83 van de Brooklyn Nets, terwijl de Bulls met 105-89 afrekenden met de Los Angeles Clippers.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Dallas Mavericks 80-107
Boston Celtics - Phoenix Suns 114-118
Detroit Pistons - Orlando Magic 93-107
Portland Trail Blazers - New Orleans Pelicans 102-93
 

Rockstar voegt 162 nieuwe liedjes toe aan soundtrack GTAV

Dat Rockstar niet alleen de graphics heeft opgepoetst in de remake van GTA V, dat is ondertussen wel duidelijk. Gelukkig zijn er ook nieuwe tracks aan de toch al uitgebreide soundtrack toegevoegd. In totaal gaat het om 162 nieuwe liedjes, dus dat belooft weer veel luisterplezier.

Nieuwe nummers zijn onder andere van Kenny Logging (Danger zone) en Tammy Wynette (D-I-V-O-R-C-E). Hieronder vind je de complete soundtrack. 

Lowdown

New Songs:
01 Pleasure: “Bouncy Lady”
02 Ohio Players: “Climax”
03 Jackson Sisters: “I Believe in Miracles”
04 War: “Magic Mountain”
05 The Delfonics: “Funny Feeling”
06 Brass Construction: “Changin’”
07 Johnny Guitar Watson: “Superman Lover”
08 The Chakachas: “Stories”

Original Songs:
Aaron Neville: “Hercules”
BT Express: “Do It”
The Delfonics: “Ready or Not Here I Come”
El Chicano: “Viva Tirado”
The Five Stairsteps: “O-o-h Child”
George McCrae: “I Get Lifted”
Marlena Shaw: “California Soul”
Smokey Robinson & the Miracles: “Cruisin’”
The Soul Searchers: “Ashley’s Roachclip”
The Trammps: “Rubber Band”
The Undisputed Truth: “Smiling Faces Sometimes”
War: “The Cisco Kid”

Space

New Songs:
01 Dazz Band: “Joystick”
02 Imagination: “Flashback”
03 Fatback Band: “Gotta Get My Hands (On Some Money)”
04 Central Line: “Walking Into Sunshine”
05 Cameo: “Back and Forth”
06 Billy Ocean: “Nights Feel Like Getting Down”
07 Parliament: “Flash Light”
08 Zapp: “Do It Roger”
09 Parliament: “Mothership Connection”

Original Songs:
Bernard Wright: “Haboglabotribin”
Boosty Collins: “I’d Rather Be With You”
D Train: “You’re the One for Me”
Eddie Murphy: “Party All the Time”
Evelyn Champagne King: “I’m in Love (12″ Version)”
Kano: “Can’t Hold Back Your Lovin’”
Kleer: “Tonight”
One Way: “Cutie Pie”
Rick James: “Give It to Me Baby”
Sho Nuff: “Funkasize You”
Stevie Wonder: “Skeletons”
Taana Gardner: “Heartbeat (Club Version)”
Zapp: “Heartbreaker (Part I, Part II)”

Blue Ark

New Songs:
01 I-Octane: “Topic of the Day”
02 Danny Hensworth: “Mr. Money Man”
03 Vybz Kartel: “Addi Truth”
04 Demarco: “Loyals (Royals Remix)”
05 Busy Signal: “Kingston Town” [ft. Damian Marley]
06 LSP: “Money Come and Money Go”
07 LSP: “Roast Fish & Cornbread”

Original Songs:
Chronixx: “Odd Ras”
Dennis Brown: “Money in My Pocket”
Gregory Isaacs: “Night Nurse”
Half Pint: “Crazy Girl
Joe Gibbs & the Professionals: “Chapter Three”
Junior Delgado: “Sons of Slaves (12″ Version)”
Konshens: “Gun Shot a Fire”
Lee “Scratch” Perry: “I Am a Madman”
Lee “Scratch” Perry: “Disco Devil”
Protoje: “Kingston Be Wise”
Tommy Lee Sparta: “Psycho”
The Upsetters: “Grumblin’ Dub”
Vybz Kartel: “We Never Fear Dem (So Bad Riddim)” [ft. Popcaan]
Yellowman: “Nobody Move, Nobody Get Hurt”

Mirror Park

New Songs:
01 The Ruby Suns: “In Real Life”
02 Panama: “Always”
03 !!!: “One Girl One Boy”
04 Yeasayer: “O.N.E.”
05 Niki and the Dove: “The Drummer”
06 Hot Chip: “Flutes”
07 Holy Ghost!: “Hold On”
08 Scenic: “Mesmerized”
09 Dom: “Living in America”
10 Little Dragon: “Crystalfilm”
11 Twin Shadow: “Forget”
12 SBTRKT: “Pharaohs” [ft. Roses Gabor]
13 Toro Y Moi: “New Beat”
14 Kauf: “When You’re Out”
15 Neon Indian: “Polish Girl”
16 Mitzi: “Truly Alive”
17 Cut Copy: “Strangers in the Wind”
18 Age of Consent: “Heartbreak”

Original Songs:
Age of Consent: “Colours”
Battle Tapes: “Feel the Same”
Black Strobe: “Boogie in Zero Gravity (Extended Version)”
The C90s: “Shine a Light (Flight Facilities Remix)”
The Chain Gang of 1974: “Sleepwalking”
Dan Croll: “From Nowhere (Baardsen Remix)”
DJ Mehdi: “Lucky Boy (Outlines Remix)”
Feathers: “Dark Matter”
HEALTH: “High Pressure Dave”
Jai Paul: “Jasmine (Demo)”
Jimmy & Morgan: “The Set Up”
LIVING DAYS: “Little White Lie”
Miami Horror: “Sometimes”
Neon Indian: “Change of Coasts”
Nite Jewel: “Nowhere to Go”
Poolside: “Do You Believe”
Tony Castles: “Heart in the Pipes (Kauf Remix)”
Toro Y Moi: “So Many”
Twin Shadow: “Shooting Holes”
Twin Shadow: “Old Love/New Love”
YACHT: “Psychic City (Classixx Remix)”
Yeasayer: “Don’t Come Close (Main Version)”

Los Santos Rock Radio

New Songs:
01 Creedence Clearwater Revival: “Fortunate Son”
02 Mountain: “Mississippi Queen”
03 Alannah Miles: “Black Velvet”
04 Kansas: “Carry On, Wayward Son”
05 Survivor: “Burning Heart”
06 ZZ Top: “Gimme All Your Lovin’”
07 Broken English: “Coming on Strong”
08 Boston: “Peace of Mind”
09 Yes: “Roundabout”
10 Harry Chapin: “Cats in the Cradle”
11 Pat Benatar: “Shadows of the Night”
12 Humble Pie: “30 Days in the Hole”
13 Starship: “We Built This City”
14 Belinda Carlisle: “Circle in the Sand”
15 Kenny Loggins: “Danger Zone”

Original Songs:
The Alan Parsons Project: “I Wouldn’t Want to Be Like You”
Billy Squier: “Lonely Is the Night”
Bob Seger: “Hollywood Nights”
Bob Seger: “Night Moves”
Chicago: “If You Leave Me Now”
Def Leppard: “Photograph”
Don Johnson: “Heartbeat”
The Doobie Brothers: “What a Fool Believes”
Elton John: “Saturday Night’s Alright for Fighting”
Foreigner: “Dirty White Boy”
Gerry Rafferty: “Baker Street”
The Greg Kihn Band: “The Breakup Song (They Don’t Write ‘Em)”
Julian Lennon: “Too Late for Goodbyes”
Kenny Loggins: “I’m Free (Heaven Helps the Man)”
Phil Collins: “I Don’t Care Anymore”
Queen: “Radio Ga Ga”
Robert Plant: “Big Log”
Simple Minds: “All the Things She Said”
Small Faces: “Ogden’s Nut Gone Flake”
Steve Winwood: “Higher Love”
Stevie Nicks: “I Can’t Wait”

Rebel Radio

New Songs:
01 Homer and Jethro: “She Made Toothpicks”
02 Tammy Wynette: “D-I-V-O-R-C-E”
03 Marvin Jackson: “Dippin’ Snuff”
04 Charlie Feathers: “Get With It”
05 The Highwaymen: “Highway Man”
06 Ray Price: “Crazy Arms”

Original Songs:
C. W. McCall: “Convoy”
Charlie Feathers: “Can’t Hardly Stand It”
Hank Thompson: “It Don’t Hurt Anymore”
Hasil Adkins: “Get Out of My Car”
Jerry Reed: “You Took All the Ramblin’ Out of Me”
Johnny Cash: “General Lee”
Johnny Paycheck: “It Won’t Be Long (And I’ll Be Hating You)”
Ozark Mountain Devils: “If You Wanna Get to Heaven”
Waylon Jennings: “Are You Sure Hank Done It This Way”
Waylon Jennings: “I Ain’t Living Long Like This”
Willie Nelson: “Whiskey River”

West Coast Classics

New Songs:
01 Jayo Felony: “Sherm Sticc III”
02 CPO: “Ballad of a Menace”
03 Conscious Daughters: “We Roll Deep”
04 South Central Cartel: “Servin’ ‘Em Heat”
05 Westside Connection: “Bow Down”
06 Spice 1: “The Murda Show” [ft. MC Eiht]
07 Warren G: “This DJ”
08 E-40: “Captain Save a Hoe”
09 Lady of Rage: “Afro Puffs”
10 Bone Thugs-N-Harmony: “1st of the Month”
11 Eazy-E: “No More Questions”
12 Luniz: “I Got 5 on It”

Original Songs:
2Pac: “Ambitionz Az a Ridah”
Compton’s Most Wanted: “Late Night Hype”
DJ Quik: “Dollars and Sense”
Tha Dogg Pound: “What Would You Do”
Dr. Dre: “The Next Episode” [ft. Snoop Dogg]
Dr. Dre: “Still D.R.E.”
The Geto Boys: “Mind Playing Tricks on Me”
Ice Cube: “You Know How We Do It”
Kausion: “What You Wanna Do”
King Tee: “Played Like a Piano”
Kurupt: “C-Walk”
Mack 10: “Nothin’ But the Cavi Hit” [ft. Tha Dogg Pound]
MC Eiht: “Streiht Up Menace”
N.W.A.: “Appetite for Destruction”
N.W.A.” “Gangsta Gangsta”
Snoop Dogg: “Gin and Juice”
Too $hort: “So You Want to Be a Gangster”

Channel X

New Songs:
01 D.O.A.: “The Enemy”
02 The Zeros: “Don’t Push Me Around”
03 D.R.I.: “I Don’t Need Society”
04 Red Kross: “Linda Blair”
05 X: “Los Angeles”
06 MDC: “John Wayne Was a Nazi”
Original Songs:
The Adolescents: “Amoeba”
Agent Orange: “Bored of You”
Black Flag: “My War”
Circle Jerks: “Rock House”
The Descendents: “Pervert”
Fear: “The Mouth Don’t Stop (The Trouble With Women Is)”
The Germs: “Lexicon Devil”
OFF!: “What Now”
Suicidal Tendencies: “Subliminal”
T.S.O.L.: “Abolish Government / Silent Majority”
The Weirdos: “Life of Crime”
Youth Brigade: “Blown Away”

Non-Stop Pop

New Songs:
01 Blow Monkeys: “Wait” [ft. Kim Myzelle]
02 INXS: “New Sensation”
03 Bobby Brown: “On Our Own”
04 Sly Fox: “Let’s Go All the Way”
05 Living in a Box: “Living in a Box”
06 Taylor Dayne: “Tell It to My Heart”
07 Bronski Beat: “Small Town Boy”
08 Naked Eyes: “Promises, Promises”
09 Simply Red: “Something Got Me Started (Steve Silk Hurley Mix)”
10 Backstreet Boys: “I Want It That Way”
11 Morcheeba: “Tape Loop”
12 Sneaker Pimps: “6 Underground”
13 Jamiroquai: “Alright”
14 Moloko: “The Time Is Now”
15 Robbie Williams & Kylie Minogue: “Kids”
16 Cassie: “Me & You”
17 Gorillaz: “Feel Good Inc.”
18 Dirty Vegas: “Days Go By”
19 Maroon 5: “Moves Like Jagger”
20 M.I.A.: “Bad Girls”
21 M83: “Midnight City”
22 Lorde: “Tennis Court”
23 Lady Gaga: “Applause”
24 Black Eyed Peas: “Meet Me Halfway”
25 Mike Posner: “Cooler Than Me”

Original Songs:
All Saints: “Pure Shores”
Amerie: “1 Thing”
Britney Spears: “Gimme More”
Corona: “Rhythm of the Night”
Fergie: “Glamorous”
Hall and Oates: “Adult Education”
Jane Child: “Don’t Wanna Fall in Love”
Kelly Rowland: “Work (Freemasons Remix)”
Mis-Teeq: “Scandalous”
Modjo: “Lady (Hear Me Tonight)”
N-Joi: “Anthem”
Pet Shop Boys: “West End Girls”
Rihanna: “Only Girl (In the World)”
Robyn: “With Every Heartbeat”
Stardust: “Music Sounds Better With You”
Wham!: “Everything She Wants”

Radio Los Santos

New Songs:
01 Danny Brown & Action Bronson: “Bad News”
02 G-Side: “Relaxin’”
03 A$AP Ferg: “Work”
04 Kendrick Lamar: “Swimming Pools (Drank)”
05 Danny Brown: “Kush Coma” [ft. A$AP Rocky and Zelooperz]
06 Schoolboy Q: “Collard Greens” [ft. Kendrick Lamar]
07 Skeme: “Millions”
08 Ab-Soul: “Hunnid Stax” [ft. Schoolboy Q]
09 Problem & Iamsu!: “Do It Big” [ft. Bad Lucc and Sage the Gemini]
10 Chuck Inglish: “Came Thru/Easily” [ft. Ab-Soul and Mac Miller]
11 Young Scooter: “Work” [ft. Gucci Mane]
12 Trouble: “Everyday”
13 Travi$ Scott: “Upper Echelon” [ft. T.I. and 2 Chainz]
14 Ace Hood: “Bugatti” [ft. Future and Rick Ross]
15 Young Scooter: “I Can’t Wait” [ft. Trinidad James]
16 Freddi Gibbs & Mike Dean: “Sellin’ Dope”

Original Songs:
100s: “Life of a Mack”
A$AP Rocky: “r – Cali”
Ab-Soul: “ILLuminate” [ft. Kendrick Lamar]
BJ the Chicago Kid: “Smokin’ and Ridin’” [ft. Freddie Gibbs and Problem]
Clyde Carson: “Slow Down” [ft. The Team]
Freddie Gibbs: “Still Livin’”
Future: “How It Was”
The Game: “Ali Bomaye” [ft. 2 Chainz and Rick Ross]
Gangrene: “Bassheads”
Gucci Mane: “Too Hood” [ft. Ciara]
Jay Rock: “Hood Gone Love It” [ft. Kendrick Lamar]
Kendrick Lamar: “A.D.H.D.”
Problem: “Say That Then” [ft. Glasses Malone]
YG: “I’m a Real 1″
Yung Walt: “Hold Up” [ft. Nipsey Hussle]

Vinewood Boulavard

New Songs:
01 Bleached: “Next Stop”
02 Coliseum: “Used Blood”
03 The Men: “Turn It Around”
04 No Bunny: “Gone for Good”
05 Soft Pack: “Answer to Yourself”
06 JEFF the Brotherhood: “Sixpack”
07 Mind Spiders: “Fall in Line”
08 The Orwells: “Who Needs You”

Original Songs:
Bass Drum of Death: “Crawling After You”
The Black Angels: “Black Grease”
Ceremony: “Hysteria”
FIDLAR: “Cocaine”
Hot Snakes: “This Mystic Decade”
Metz: “Wet Blanket”
Moon Duo: “Sleepwalker”
Sam Flax: “Dire Doesn’t Burn Itself”
Shark: “California Girls”
Thee Oh Sees: “The Dream”
Ty Segall: “Do Wah Wah”
Wavves: “Nine Is God”

Worldwide FM

New Songs:
01 Sinkane: “Shark Week”
02 William Onyeabor: “Body & Soul”
03 Four Tet: “Kool FM”
04 Mount Kimbie: “Made to Stray”
05 Anushka: “World in a Room”
06 Smokey Robinson: “Why You Wanna See My Bad Side?”
07 Randy Crawford: “Street Life”
08 Flume: “What You Need”
09 Earl Sweatshirt: “Hive” [ft. Casey Veggies and Vince Staples]
10 Portishead: “Numb”
11 Jonwayne: “Black Magic”
12 Roman GianArthur: “I69″
13 Lion Babe: “Treat Me Like Fire”
14 Dâm-Funk: “Kill Dat”
15 Jamie Lidell: “Run Away”
16 Chvrches: “Recover (Cid Rim Remix)”
17 Jimmy Edgar: “Let Yrself Be”
18 Clap! Clap!: “Viajero”
19 Maga Bo: “No Balanco De Conoa”

Original Songs:
Candido: “Thousand Finger Man”
Cashmere Cat: “Mirror Maru”
Django Django: “Waveforms”
Donald Byrd: “You and the Music”
The Gaslamp Killer: “Nissim”
Guts: “Brand New Revolution”
Hackman: “Forgotten Notes”
The Hics: “Cold Air”
Inc.: “The Place”
Kiko Navarro & Tuccillo: “Lovery (Slow Cuban Vibe Mix)” [ft. Amor]
Kyodai: “Breaking”
Mala: “Ghost”
Owiny Sigoma Band: “Harpoon Land”
Richard Spaven: “1759 (Outro)”
Swindle: “Forest Funk (DEEP MEDi Musik)”
Tom Browne: “Throw Down”
Toro Y Moi: “Harm in Change”
Trickski: “Beginnings”
Yuna: “Live Your Life (MeLo-X Motherland God Mix)”

FlyLo FM

New Songs:
01 Curtis Mayfield: “Eddie You Should Know Better”
02 Doris: “You Never Come Closer”
03 Flying Lotus: “Meditation Meditation” [ft. Krayzie Bone]
04 XXYYXX: “What We Want”
05 Lapalux: “Make Money”
06 Mono/Poly: “B Adams” [ft. Thundercat]
07 Flying Lotus: “Osaka Trade”
08 DOOM: “Masquatch”
09 Flying Lotus: “Early Mountain”
10 Dimlite: “Into Vogon Skulls”
11 Knower: “Fuck the Makeup, Skip the Shower”
12 Kaskade: “4 AM”
13 AraabMuzik: “Streetz Tonight”

Old Songs:
Aphex Twin: “Windowlicker”
Captain Murphy: “Evil Grin”
Clams Casino: “Crystals”
Dabrye: “Encoded Flow”
DJ Rashad & Heavee: “It’s Wack”
Flying Lotus: “Be Spin”
Flying Lotus: “Catapult Man”
Flying Lotus: “Computer Face Rmx”
Flying Lotus: “Crosswerved”
Flying Lotus: “The Diddler”
Flying Lotus: “Getting There” [ft. Niki Randa]
Flying Lotus: “The Kill” [ft. Niki Randa]
Flying Lotus: “See Thru 2 U”
Flying Lotus: “Stonecutters”
Hudson Mohawke: “100HM”
Kingdom: “Stalker”
Machinedrum: “She Died There”
OutKast: “Elevators (Me & You)”
Shadow Child: “23″
Thundercat: “Oh Sheit It’s X”
Tyler, the Creator: “Garbage”

Britse film over Laurel en Hardy in de maak

De Britse regisseur Jon Baird gaat een biografiefilm maken over komieken Stan Laurel en Oliver Hardy. Dat meldt hij in een interview met The Guardian.

De film concentreert zich op de nadagen van de twee filmiconen, toen zij een afscheidstournee door Groot-Brittannië maakten. Het wordt eigenlijk een liefdesverhaal over twee mannen die er achter komen dat ze echt niet zonder elkaar kunnen, vertelt Baird in de krant. Bovendien wil ik laten zien wat voor mensen zij waren als zij niet op de set stonden. Dat was een wereld van verschil met hun alter egos van het witte doek.

De biopic heeft als werktitel Stan and Ollie. Acteurs zijn nog niet bekend. Stan Laurel en Oliver Hardy maakten als duo meer dan honderd lange en korte films. Hun carrière omvatte zowel zwart-wit- als kleurenfilms en zowel stomme als gesproken titels. Hardy vertolkte doorgaans de rol van de dominante betweter, terwijl de dunne Laurel altijd de slachtofferrol speelde. Talloze wereldberoemde scènes behoren nog steeds tot de beste slapstick die ooit gefilmd is.

Het is nog niet duidelijk wanneer Stan and Ollie uitkomt.

Schippers bekijkt opties operatie vóór geboorte

Baby's met een open ruggetje worden in Nederland in de toekomst mogelijk al voor hun geboorte geopereerd. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Ook bekijkt de bewindsvrouw hoe deze prenatale chirurgie kan worden vergoed, laat haar woordvoerder weten aan het Nederlands Dagblad.

De Tweede Kamer bespreekt woensdag Schippers' begroting voor volgend jaar. De SGP gaat dan aandringen op vergoeding door verzekeraars. "Wij willen dat prenatale chirurgie een behandeloptie wordt voor ongeboren kinderen met een open ruggetje, en dat ouders niet om financiële redenen hiervan afzien', zegt een SGP-woordvoerder tegen de krant.

De diagnose spina bifida, zoals een open ruggetje in medische termen heet, zou in Nederland jaarlijks zo'n zestig tot zeventig keer worden gesteld. De kosten van prenatale chirurgie bedragen volgens de SGP enkele miljoenen per jaar.

Ouders moeten de kosten nu zelf dragen of uitwijken naar België. De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) is voorstander van het ontwikkelen van prenatale chirurgie in Nederland. De twintigwekenecho is als afwijkingen worden geconstateerd nu vooral een moment waarbij ouders de vraag krijgen voorgelegd of ze een abortus willen, zegt NPV-directeur Esmé Wiegman."Het zou heel mooi zijn als er meer prenatale behandelmogelijkheden komen. Wanneer die vergoed gaan worden, ligt het voor de hand die kennis ook naar Nederland te halen."

Asscher noemt kritiek op banenplannen cynisch

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) bestrijdt dat zijn banenplannen geen effect hebben en weinig werklozen aan de slag helpen. "Er zijn vast economen die zeggen dat het probleem zichzelf oplost. Alleen ga ik dat niet vertellen aan die duizenden mensen die nu aan het werk zijn dankzij de sectorplannen. Ik vind het cynisch: we doen toch ook geen experiment om te kijken of een patiënt vanzelf geneest?", zegt de minister dinsdag in een interview met het AD. Hij reageert op reserves die eerder onder meer door CDA en D66 zijn geuit op de banenplannen.

Met deze plannen worden de komende twee jaar ongeveer twintigduizend extra leerwerkplekken geschapen, meldt Asscher aan de Tweede Kamer. Tot dusver zijn er 102 plannen ingediend om mensen aan de slag te krijgen of hun werk te laten behouden, waarvan er 61 zijn goedgekeurd. Het gaat daarbij om 335 miljoen euro.

Files door kapotte vrachtwagens

Vrachtwagens met pech zorgen dinsdag in de Randstad voor een drukke ochtendspits. Op de A12 tussen Utrecht en Den Haag stonden even na 8.00 uur in beide richtingen lange files door stilstaande vrachtwagens op de vluchtstrook, meldde de VerkeersInformatieDienst. Ook op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag ging het mis door een kapotte vrachtwagen.

Richting Den Haag staat op de A12 tussen Harmelen en Gouda zo'n vijftien kilometer file, de andere kant op tussen Reeuwijk en De Meern zeventien kilometer. Een vrachtwagen met een klapband is daar wel weer van de weg. Op de A4 stokt het verkeer tussen knooppunt Burgerveen en Zoeterwoude-Rijndijk over zo'n twaalf kilometer.

Op de A27 en de A50 ging het mis door aanrijdingen met meerdere auto's. Op de A27 is de file opgelopen tot zeventien kilometer tussen Eemnes en Utrecht-Veemarkt, op de A50 richting Eindhoven staat het verkeer stil over tien kilometer tussen Veghel en Son en Breugel.

Massamoordenaar Charles Manson gaat trouwen

Meervoudig moordenaar Charles Manson is van plan te gaan trouwen met een 26-jarige dame die de afgelopen negen jaar heeft geprobeerd zijn naam te zuiveren. Afton Elaine Burton zegt te houden van de Amerikaan, die veroordeeld is voor de moord op zeven mensen, onder wie de zwangere actrice Sharon Tate.

Vooralsnog is er geen officiële datum vastgesteld voor de huwelijksvoltrekking. De coördinator die door de gevangenis waar de 80-jarige Manson vastzit is aangesteld, zegt dat de huwelijksvergunning tot februari geldig is. Burton, die zichzelf Star noemt, zegt dat de trouwerij volgende maand plaatsheeft. "Ik hou van hem", aldus Burton.

Manson zit een levenslange gevangenisstraf uit zonder kans op vervroegde vrijlating. Dat betekent dus ook dat hij geen recht heeft op 'familiebezoeken' en dat het huwelijk niet geconsummeerd kan worden. De grote vraag blijft dus waarom Burton precies wil trouwen. Zelf zegt ze dat ze geïnteresseerd is in de zaak en dat een huwelijk haar in staat stelt meer informatie te krijgen, die alleen beschikbaar is voor directe familieleden. "Er zijn bepaalde dingen die directe familieleden kunnen doen", zei ze, zonder verdere details te geven.

De zus van Tate, Debra, die optreedt als woordvoerder voor de slachtoffers van Manson, noemt het voorgenomen huwelijk volslagen belachelijk. "Wat moet een een jong meisje met een 80-jarige man?" En wat de motieven van Manson betreft is ze kort en duidelijk. "De duivel leeft."

Ruben van der Meer in verfilming J. Kessels

Ook Ruben van der Meer zal te zien zijn in de nieuwe Nederlandse film J.Kessels, waarin hij de rol van Boontje (Alias Perry Boone) zal spelen. Eerder werd bekend gemaakt dat ook Frank Lammers en Fedja van Huêt te zien zullen zijn in de film. De regie is in handen van Erik de Bruyn, bekend van o.a. Wilde Mossels, Nadine en de Troon. Het scenario is geschreven door Gouden Kalf winnaar Jan Eilander. J. Kessels is de verfilming van de roman van P.F. Thomése. (Uitgeverij Atlas Contact, 2009). De opnames gaan deze week van start.

J. Kessels is het ongelooflijke filmverhaal van de bizarre roadtrip die de literaire pulpschrijver Frans (Fedja van Huêt) maakt met zijn favoriete personage J. Kessels (Frank Lammers). In opdracht van een onbekende rijden ze in Kessels oude Amerikaanse ‘Kamikaze’ roestbak van Tilburg naar de Hamburgse Reeperbahn, op zoek naar een vreemdgaande frikadellenhandelaar (Ruben van der Meer). Ondertussen wordt Frans steeds vaker geplaagd door dromen over Brigit, het meisje uit de Frituur van Ooit. En dan ligt er plots een lijk in de achterbak van de Kamikaze: makkelijk gevonden maar hoe kom je er vanaf?

De opnames van zullen plaatsvinden in Nederland, Vlaanderen en Duitsland. De film wordt geproduceerd door CTM Pictures in samenwerking met CZAR (België) en komt tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds, AVROTROS, Production Incentive, Cobo fonds en het Vlaams Audiovisueel Fonds.

September Film Distribution brengt de film in het najaar van 2015 uit in de bioscoop.

Tosca Niterink keert terug op witte doek

Actrice Tosca Niterink is volgend jaar voor het eerst in 25 jaar weer op het witte doek te zien. Zij speelt een bijrol als moeder in de nieuwe komedie De Masters van regisseur Ruud Schuurman.

Dat heeft distributeur Dutch FilmWorks dinsdag gemeld. De Masters vertelt over dertigers die hun burgermansbestaan proberen te ontvluchten door hun oude rapgroep nieuw leven in te blazen. Ruben van der Meer (Plan C) speelt een gokverslaafde die nog steeds bij zijn moeder woont. De moeder wordt gespeeld door Niterink.

De laatste filmrol die de actrice speelde, was die van Thea in Theo & Thea en de Ontmaskering van het Tenenkaasimperium. Niterink werd vooral bekend door de talloze programmas die zij samen met Arjan Ederveen maakte, zoals Theo & Thea, Kreatief met Kurk en Borreltijd. De laatste jaren is zij meer actief als schrijfster en columnist.

In De Masters zijn verder hoofdrollen weggelegd voor Mimoun Oaïssa, Guido Pollemans (Overspel) en rapper Willie Wartaal. De film is in mei 2015 in de bioscopen te zien.

Honkballer Stanton tekent recordcontract bij Marlins

Honkballer Giancarlo Stanton heeft het duurste contract ooit afgesloten met een club uit de Amerikaanse Major League Baseball. De 25-jarige powerhitter is akkoord met verblijf van dertien jaar bij de Miami Marlins voor een bedrag van 325 miljoen dollar (260 miljoen euro).

De recorddeal leidde tot grote vreugde bij eigenaar Jeffrey Loria van de Marlins. "We hebben een mijlpaal bereikt. Ik ben blij voor de stad, ik ben blij voor hem en ik ben heel blij voor het honkbal."

De deal met Stanton overtreft die van Miguel Cabrera bij de Detroit Tigers, die in maart van dit jaar een contract afsloot voor 10 jaar ter waarde van 292 miljoen dollar.

Stanton, die sinds 2007 voor de club uit Miami speelt, is een gevreesde honkballer. Hij sloeg vorig seizoen 37 homeruns.

Omstreden racismesatire naar Nederlandse bios

De omstreden Amerikaanse satire Dear White People is binnenkort te zien in de Nederlandse bioscopen. Distributeur FilmFreak brengt de film begin 2015 uit, zo heeft een woordvoerster bekendgemaakt.

De komedie vertelt over een radiostation op een universiteit dat alledaags racisme tegen het licht houdt en rellen die uitbreken als een blanke studentenvereniging een zwart feest organiseert. De film deed de afgelopen weken in de Verenigde Staten flink wat stof opwaaien.

De jonge regisseur Justin Simien kon de film, met in de hoofdrollen 24-ster Dennis Haysbert en CSI: New York-acteur Kyle Gallner, maken met behulp van crowdfunding. Dankzij aandacht op Twitter en Facebook en de steun van de festivals Tribeca en Sundance bracht hij de pakweg honderdduizend dollar bij elkaar die hij nodig had om de film te maken.

Met zijn komedie wilde regisseur Simien, die door fans de Spike Lee van de nieuwe generatie wordt genoemd, tonen hoe het voor donkere mensen is om te leven in een samenleving met een blanke meerderheid. Dear White People trok een overwegend donker publiek naar de bioscopen en kreeg lovende recensies. Vakblad Variety constateerde tevreden dat deze film een aantal keiharde vragen over dit lastige onderwerp weet te stellen, zonder dat de makers pretenderen de antwoorden te weten. New York Times stelde dat iedereen die deze film heeft gezien er naderhand over wil praten, zelfs al kan dat gesprek wat ongemakkelijk voelen.

De commentaren op de gezaghebbende filmsite IMDB geven echter aan dat niet iedereen gelukkig is met Dear White People. Veel blanke mensen vinden dat de komedie met zijn grappen over stereotyperingen racistisch tegenover blanken is. De komedie past in een trend van films die de afgelopen jaren aandacht vroegen voor het racisme en de discriminatie in de Amerikaanse samenleving en geschiedenis.

Treinen bij Ermelo rijden weer

De treinen tussen Nunspeet en Putten rijden dinsdagochtend weer, nadat een vrachtwagen maandagochtend bij Ermelo een bovenleiding kapot had getrokken. Volgens Prorail was er sprake van een flinke ravage. De bovenleiding is in de loop van maandag en maandagnacht over een lengte van honderden meters vernieuwd, meldde de spoorbeheerder.

De vrachtwagen, met daarop een kraan die rechtop stond, trok de bovenleiding los bij de overweg aan de Oude Telgterweg en reed een spoorboom kapot. Ongeveer vijfhonderd reizigers uit een trein die daardoor stil kwam te staan, moesten te voet naar een brandweerkazerne, waar bussen hen ophaalden.

De werkzaamheden zijn eerder klaar dan verwacht: ProRail dacht eerst dat het tot het middaguur zou duren voordat de bovenleiding gerepareerd was.

Doden bij zelfmoordaanslag Kabul

Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn dinsdag in de vroege morgen vier mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

Volgens het ministerie was het een complexe aanslag. Een kleine vrachtwagen met explosie ramde de poort van een wooncomplex voor buitenlanders in het oostelijke deel van de stad. Vervolgens kwamen gewapende lieden in actie die probeerden het complex door de verwoeste poort binnen te gaan. Twee bewakers werden daarbij om het leven gebracht. "Nog eens twee lichamen werden aangetroffen door de politie en het zijn vermoedelijk de aanvallers die door de bewakers zijn doodgeschoten", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Het is niet duidelijk wat het precieze doelwit van de aanslag was. In het complex wonen medewerkers van enkele buitenlandse bedrijven, maar bijvoorbeeld ook personeel van de NAVO. Volgens ISAF zijn er geen NAVO-medewerkers gewond geraakt.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Taliban. Afgelopen week werd in Kabul ook de politiechef aangevallen door de Taliban, evenals een vrouwelijke politicus. Er vielen veel slachtoffers, maar beide doelwitten overleefden de aanslagen.

'Kleinere vergelijkingssites nog vaak misleidend'

Kleinere vergelijkingssites misleiden hun bezoekers nog vaak door hen door te sturen naar aanbieders die daarvoor een vergoeding ontvangen. Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag.

De meeste sites tonen na het maken van een vergelijking eerst een top drie waarin alleen partijen staan die daarvoor een vergoeding betalen. Doorklikken voor de volledige resultaten kan wel, maar veel klanten doen dit volgens de toezichthouder niet.

De grootste spelers hebben hun zaken inmiddels aardig op orde. Maar de markt kent ook nog vele andere vergelijkingssites. De kwaliteitsverschillen daar zijn volgens de AFM groot.

Autoriteiten Hong Kong verwijderen barricades

De autoriteiten in Hong Kong zijn dinsdag met een rechterlijk bevel in de hand begonnen met het verwijderen van enkele barricades rond een kamp van betogers voor meer democratie. De demonstranten boden geen verzet. Sommigen hadden hun tenten al naar andere delen van de protestzone verplaatst voordat gemeentewerkers onder het toeziend oog van gerechtsdeurwaarders, politieagenten en journalisten met het verwijderen van de hekken begonnen.

De betogers voeren al bijna twee maanden actie voor meer democratie in de voormalige Britse kroonkolonie. Zij verzetten zich tegen de eis van de centrale Chinese regering dat kandidaten voor de verkiezingen voor het hoogste ambt in Hong Kong in 2017 door een Beijing-vriendelijk panel worden geballoteerd. De Chinese autoriteiten hebben de protesten onwettig verklaard en het bestuur in Hong Kong noch de studentenleiders van het protest hebben enige bereidheid getoond om toe te geven.

Leiders van de studenten hebben verklaard dat zij met leden van de Chinese regering willen praten. Maar toen drie van hen zaterdag naar Beijing wilden vliegen werden ze geweigerd.

Ondertussen denken veel betogers dat de autoriteiten vaker naar de rechter zullen stappen om met ontruimingsbevelen de protestzones steeds verder in te krimpen. Het argument dat daarbij wordt gebruikt is dat de protestkampen de toegangen tot gebouwen blokkeren.

Oranje doneert halve ton voor ebolabestrijding

De spelers van het Nederlands elftal doneren vijftigduizend euro voor de bestrijding van de dodelijke ziekte ebola. Vorig jaar schonken ze dat bedrag al aan slachtoffers van een orkaan in de Filipijnen.

De internationals zijn niet de enige bekende voetballers die zich inzetten voor de epidemie die in West-Afrika veel slachtoffers eist. Elf topspelers en Bayern München-trainer Pep Guardiola startten maandag in samenwerking met wereldvoetbalbond FIFA een campagne tegen ebola. Met elf boodschappen willen spelers als Neymar, Cristiano Ronaldo, Xavi en Gareth Bale aandacht vragen voor ebola.

Kindervredesprijs vandaag uitgereikt

In de Ridderzaal in Den Haag wordt dinsdag de Internationale Kindervredesprijs 2014 uitgereikt. Dat is een onderscheiding voor een kind dat zich inzet voor de rechten van kinderen. De winnaar krijgt de prijs uit handen van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Koning Willem-Alexander zit in de zaal.

Er zijn dit jaar drie genomineerden: Aleksej (17) uit Rusland, Andrew (13) uit Ghana en Neha (18) uit de Verenigde Staten. Aleksej zet zich in voor homojongeren in Rusland, Andrew zamelt geld in voor kinderen die zijn getroffen door hongersnood in Afrika en Neha helpt tienduizenden weeskinderen in de VS en India.

De winnaar treedt in de voetsporen van het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai, die vorig jaar won. Zij was door de Taliban in Pakistan in haar hoofd geschoten, omdat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes. Dit jaar kreeg ze Nobelprijs voor de Vrede en in 2013 de Europese Sacharovprijs.

Het is de tiende keer dat de Kindervredesprijs wordt uitgereikt. De onderscheiding is in het leven geroepen door de organisatie KidsRights.

Ellen DeGeneres maakt Kardashian-kerstkaart

Ellen DeGeneres heeft haar persoonlijke kerstkaart voor dit jaar onthuld. Bovenop het geoliede blote lichaam van Kim Kardashian zijn de hoofden van de talkshowhost en haar vrouw Portia de Rossi te zien.

Prettige feestdagen en een glimmend nieuwjaar, zo kopt de gefotoshopte kerstkaart die ze in haar talkshow liet zien. De kaart is een parodie op de inmiddels beroemde foto van Kim Kardashians naakte achterwerk dat de recente voorpagina van het tijdschrift Paper siert.

De kaarten zijn gemaakt in samenwerking met kaartenmaker Shutterfly om geld op te halen voor het St. Jude Childrens Research Hospital en dierenrechtenorganisatie The Humane Society.

20 miljoen voor banenplan openbaar vervoer

Voor een banenplan voor het openbaar vervoer komt twintig miljoen euro beschikbaar. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) betaalt daarvan zeven miljoen, de rest van het bedrag is afkomstig van werkgevers en vakbonden in de vervoerssector. Het geld is bestemd voor onder meer extra leerwerkplekken voor jongeren en het vitaal houden van werknemers. Asscher heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

In de openbaar vervoersbedrijven - stadsvervoer, streekvervoer en spoor - werken 58 duizend mensen. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Er dreigt op termijn een tekort aan goed gekwalificeerd personeel doordat een grote groep met pensioen gaat.

Door het banenplan komen er 245 extra leerwerkplekken voor jongeren in het stads- en streekvervoer en worden 7600 buschauffeurs, tram- en metrobestuurders geschoold om hun beroep zo goed mogelijk uit te kunnen oefenen.

Het kabinet heeft in totaal 600 miljoen uitgetrokken voor banenplannen.

Japanse acteur Ken Takakura (83) overleden

Ken Takakura is op 83-jarige leeftijd overleden, schrijft Variety. De Japanse acteur speelde in een groot aantal films, waaronder de Hollywoodproducties Black Rain en Mr. Baseball. Takakura leed aan kanker.

Takakura maakte in totaal 205 films. Na de eeuwwisseling verscheen hij nog slechts in een handjevol producties. In 2012 was hij voor het laatst op het witte doek te zien, in de Japanse film Anata e.

De acteur was van 1959 tot hun scheiding in 1971 getrouwd met zangeres en actrice Chiemi Eri. Het paar had geen kinderen.

Takakura stierf op 10 november, maar zijn dood werd pas na de begrafenis bekendgemaakt.

Geen akkoord over EU-begroting

Het overleg over de EU-begroting voor 2015 is geklapt. De EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben maandagavond geen akkoord bereikt.

De partijen waren maandagmiddag begonnen aan de laatste ronde in het overleg. Vooral de hoeveelheid geld die de EU mag uitgeven, is een heikel punt. De Europese Commissie wil meer besteden dan de EU-lidstaten. De commissie, de lidstaten en het Europees Parlement hadden tot middernacht om eruit te komen, maar de verschillen bleken te groot om overbrugd te worden.

De Europese Commissie moet nu met een nieuw voorstel komen. Strikt genomen moet er voor 1 januari een begroting liggen voor 2015 die door alle partijen is goedgekeurd. Het ziet er volgens kenners niet naar uit dat er anderhalve maand voor de deadline een akkoord zal komen.

Snelste supercomputer NL staat in Amsterdam

De snelste supercomputer van Nederland staat in Amsterdam. De Cartesius, zoals het apparaat heet, kan meer dan 1 biljard (miljoen maal miljard) berekeningen per seconde uitvoeren. Universiteiten gebruiken de Cartesius voor hun wetenschappelijke onderzoeken.

De Cartesius staat op de 45e plaats in de top 500 van de krachtigste computersystemen ter wereld. Die nieuwe ranglijst is maandag naar buiten gebracht. Op de oude lijst in juni van dit jaar stond de Cartesius op nummer 224. In de laatste maanden is het Amsterdamse netwerk bijna 5 keer zo snel geworden. De machine werd vorig jaar in gebruik genomen en komt nu op zijn topsnelheid.

Op plek 194, 347 en 458 staan de supercomputers van niet nader genoemde Nederlandse internetproviders. Een 'uitbouw' van Cartesius staat op plek 499.

De snelste computer ter wereld is de Tianhe-2 uit China. Die kan bijna 34 keer zo veel berekeningen uitvoeren als de Cartesius.

De wereldranglijst wordt samengesteld door onder meer het Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië en de universiteit van Tennessee. Het overzicht verschijnt twee keer per jaar, voor het eerst in 1993.

Utrecht wil commissaris Van Beek houden

Willibrord van Beek kan aanblijven als commissaris van de koning in de provincie Utrecht. De Provinciale Staten willen hem houden. Of de Statenleden bij de stemming unaniem waren en of er andere kandidaten waren, is geheim.

De 65-jarige Van Beek werd in september 2013 waarnemend commissaris in Utrecht. Het was de bedoeling dat de VVD'er tijdelijk zou aanblijven, omdat het kabinet Utrecht in 2015 wilde samenvoegen met Flevoland en Noord-Holland. Dat plan is echter van de baan, omdat er te veel verzet was. Daarom krijgt Utrecht alsnog een volwaardige, eigen commissaris van de koning.

Het is de bedoeling dat de benoeming van Van Beek voor de feestdagen rond is, zegt een provinciewoordvoerder. Hij kan aanblijven tot zijn zeventigste verjaardag in januari 2019.

De voordracht van Van Beek gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken en daarna naar de koning. Die moet de knoop doorhakken.

Verhagen van PostNL verkozen tot machtigste vrouw

Herna Verhagen, voorzitter van de raad van bestuur van PostNL, is door maandblad Opzij uitgeroepen tot de machtigste vrouw van 2014. Zij is een van de twee vrouwen in Nederland die aan het hoofd staan van een beursgenoteerd bedrijf. Volgens de jury heeft de 48-jarige Verhagen laten zien dat zij een 'ijzersterke' CEO is met goede bedrijfsresultaten bovendien.

Dat bleek maandagavond tijdens de presentatie van de jaarlijkse lijst van 100 Machtige Vrouwen door Opzij. De zesde editie van het evenement was in Theater Amsterdam aan het IJ. De jury onder voorzitterschap van oud-minister Sybilla Dekker (VVD) vindt dat Verhagen bij haar aanstelling direct haar stempel drukte door een voorgenomen en zeer omstreden reorganisatie terug te draaien. Daarnaast besteedt ze veel aandacht aan diversiteit, luidde het oordeel.

Verhagen begon direct na haar studies in 1993 bij toen nog PTT Post als salesmanager. Ze staat erom bekend dat ze ondanks haar ambities de 'mens niet uit het oog verliest'. Dat ze nu de machtigste vrouw van het jaar is, noemt ze in het blad een enorme eer. "Maar we zijn er nog lang niet."

Vorig jaar werd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) uitgeroepen tot machtigste vrouw. De tien categorieën voor de Top 100 zijn dit jaar aangepast. Zo verviel sport en werd de lijst media samengevoegd met cultuur. Daarvoor in de plaats kwamen toezichthouders en ondernemers. Op de lijst staan verder onder anderen Marlies van Wijhe, bestuursvoorzitter bij familiebedrijf Van Wijhe Verf (nummer 1 ondernemers), beroepscommissaris Marike van Lier Lels (nummer 1 toezichthouders) en Connie van Altena, staatsraad bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (nummer 1 justitie en openbare orde).

De eerste Oeuvreprijs Machtige Vrouwen ging naar Neelie Kroes. Zij werkte als staatssecretaris, bestuursvoorzitter, zakenvrouw en eurocommissaris. Kroes liet in een reactie weten zichzelf niet als machtige vrouw te zien. "Ik gebruik dat woord sowieso niet omdat ik het associeer met het gesloten oldboysnetwork. Het gaat om invloed hebben, of beter nog: invloed krijgen."

Brandstof Indonesië plots veel duurder

De Indonesische regering heeft een forse verhoging van de brandstofprijzen aangekondigd. Het geld dat Jakarta nu uitgeeft aan het drukken van die prijzen kan beter worden besteed aan het verbeteren van de infrastructuur, vindt president Joko Widodo. Voor benzine en diesel betalen Indonesiërs met ingang van dinsdag ruim dertig procent meer.

De politie betrok maandagavond de wacht bij een aantal tankstations in Jakarta. Daar vormden zich lange rijen auto's en motorfietsen om voor middernacht nog te profiteren van de oude prijs.

In enkele provinciehoofdsteden organiseerden studenten demonstraties tegen het schrappen van de brandstofsubsidie. Vorige week liep een betoging in Makassar, de hoofdstad van Zuid-Sulawesi, nog uit de hand.

Rode Kruis: ebola blijft zich verspreiden

Het ebolavirus blijft zich verspreiden in West-Afrika en het Internationale Rode Kruis heeft moeite om mensen te werven om de strijd met het dodelijke virus aan te gaan. Dat zeggen diverse leiders van de hulporganisatie.

Antoine Petitbon van het Franse Rode Kruis zegt dat het makkelijker is hulpverleners te vinden om naar Irak af te reizen dan naar West-Afrika. En daar komt nog de druk van vrienden en familie bij. Zestig procent van de mensen die zich opgeven om te helpen bij de bestrijding van ebola komt daarvan terug door druk van de omgeving.

De afgelopen weken leken hulpverleners voorzichtig optimistisch. De hoop dat het virus onder controle was bleek echter ijdel te zijn, aldus Birte Hald, het hoofd van noodoperaties bij het Rode Kruis en de Rode Halvemaan. Vooral in Liberia laait het weer op, zei Hald. "Het is absoluut nog te vroeg voor optimisme."

Het virus heeft in West-Afrika al meer dan vijfduizend levens geëist, vooral in Liberia, Guinee en Sierra Leone.

Helicrash Thailand wordt hoge officieren fataal

Een Thaise legerhelikopter die de tweede man van een regionaal legerkorps en acht andere officieren vervoerde is maandag neergestort. Alle inzittenden zijn omgekomen, meldt het leger.

De oorzaak van het ongeval is volgens het leger nog onduidelijk. De tweemotorige Bell 212 crashte een minuut of tien na vertrek van een legerkamp in de provincie Phayao. Dat kamp ligt ongeveer 590 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangkok. De inzittenden hadden net een inspectieronde in Phayao achter de rug en waren op de terugweg naar hun thuisbasis in een buurprovincie.

Onder de slachtoffers is generaal-majoor Songphol Thongjeen. Hij was even voordien bevorderd tot plaatsvervangend commandant van Noord-Thailand.

Justitie Parijs: Fransman in onthoofdingsfilmpje IS

Een van de IS-strijders die figureren in de filmpjes van een onthoofde Amerikaanse hulpverlener en de onthoofding van een stel Syrische militairen is inderdaad een 22-jarige Fransman. Het openbaar ministerie in Parijs zegt er zeker van te zijn dat het om Maxime Hauchard gaat.

Hauchard, een bekeerling die in 2013 naar Syrië reisde om zich daar aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat, wordt volgens aanklager François Molins al jaren door justitie in de gaten gehouden. Mogelijk is er nog een Franse jihadist onder de IS-strijders op de afgelopen weekeinde opgedoken videobeelden, aldus Molins. Nader onderzoek moet daarover uitsluitsel bieden.

Hauchard is hoe dan ook niet de enige Europeaan die bij de onthoofdingen betrokken was, lijkt het. Ook de Britse IS-strijders Nasser Mathura en Jihadi John zouden op de beelden te zien zijn.

Ahold mikt op forse groei online omzet

Ahold wil de omzet uit de onlinekanalen de komende jaren flink verhogen. Dat maakte de Zaanse grootgrutter maandag nabeurs bekend in aanloop naar een tweedaags evenement over de internetstrategie. Om de groei mogelijk te maken investeert Ahold in de periode 2015 tot en met 2017 zestig miljoen euro extra.

Voor dit jaar verwacht Ahold een online consumentenomzet van 1,4 miljard euro. Eind 2017 wil de grootgrutter dit hebben verhoogd naar 2,5 miljard euro. "Met vertrouwde merken, leidende marktposities, miljoenen trouwe klanten en een sterk winkelnetwerk heeft Ahold een solide basis", aldus supermarktketen.

Bas Muijs vader geworden van dochter

Bas Muijs is vrijdag vader geworden. Zijn vriendin Sabine beviel van een dochter, liet de oud-soapie maandag weten aan RTL Boulevard.

De 38-jarige Muijs, die in Goede Tijden, Slechte Tijden jarenlang te zien was als Stefano Sanders, en zijn vriendin hebben hun eerste kind Emma genoemd. Ze maakt het goed. "Het was een heftige bevalling, maar alles gaat goed. Zondag zijn ze thuisgekomen."

Dierenmarkt Barneveld afgelast wegens vogelgriep

De wekelijkse Kleindierenmarkt in Barneveld gaat woensdag niet door. De markt is afgelast vanwege de uitbraak van vogelgriep, maakte de gemeente maandag bekend.

Op de populaire Kleindierenmarkt worden siervogels verhandeld, maar ook allerlei andere kleine huisdieren, zoals cavia's, ratten, fretten en vissen. Het ministerie van Economische Zaken moet beslissen of de markt volgende week wel weer door mag gaan.

Dodelijk verleden 12

‘Dus je bent niet de vriend die ik voor ogen had’, zei Merel beheerst.
‘Wat denk je? Het is een beetje dom naar mij toe te komen. Dacht je nu werkelijk dat ik jullie huisvriend was op basis van normale vriendschappen? Jochem en ik waren al brothers in arms toen jij nog bezig was uit te vinden wie of wat je was. Ik weet meer van jou dan jij van jezelf’, zei KB sarcastisch. ‘Weet iemand dat je hier bent?’

Bezwaar ingediend tegen zoutwinning Waddenzee

Natuurorganisaties die het niet eens zijn met het toestaan van zoutwinning onder de Waddenzee tekenen hier maandag bezwaar tegen aan bij het ministerie van Economische Zaken. Mijnbouw hoort volgens de organisaties niet thuis in een natuurgebied.

Het bezwaar wordt ingediend door de Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) bepaalde in september dat Frisia Zout onder het werelderfgoedgebied zout mag winnen. Toen gaven natuurorganisaties al aan van plan te zijn bezwaar aan te tekenen.

Door de winning van zout zal de bodem onder het wad dalen, waarschuwen de natuurorganisaties. Zandsuppleties zouden ervoor moeten zorgen dat er genoeg zand is om dit gat op te vullen, maar de natuurorganisaties hebben daar geen vertrouwen in.

Volgens directeur van de Vogelbescherming Fred Wouters is er geen gedegen onderzoek gedaan naar de effecten op de Ballastplaat, een voor trekvogels essentiële wadplaat. "Als de Ballastplaat deels onder water verdwijnt of van kwaliteit verandert, kunnen duizenden vogels niet meer bij hun voedsel komen. Uit onderzoek blijkt dat dit duizenden trekvogels de kop kan kosten."

Ook wordt gevreesd voor afkalving van de Waddeneilanden. Directeur van de Waddenvereniging Arjan Berkhuysen zegt dat zout gemakkelijk op andere plekken kan worden gewonnen. Op die plekken zijn de risico's volgens hem minder groot. "Daarvoor leg je de Waddenzee niet in de waagschaal."

Oceaanschoonmaker Slat krijgt VN-milieuprijs

De 20-jarige Nederlandse uitvinder Boyan Slat heeft dinsdag de VN-prijs Champions of the Earth gewonnen. Met zijn project The Ocean Cleanup werd hij de jongste winnaar ooit van de prijs voor inspirerende initiatieven op het gebied van milieu, aldus de Verenigde Naties. "Ik ben dankbaar dat ons harde werken al wordt erkend", reageerde Slat.

Slat wil de zogenoemde plastic soep in de oceanen aanpakken en bedacht daarvoor een installatie van lange drijvende armen. Die worden in de vorm van een V op strategische plekken in zee geplaatst zodat het in de oceaan drijvende plastic zich tussen de armen ophoopt en uit zee kan worden gehaald.

Via crowdfunding heeft Slat al ruim 2,1 miljoen dollar opgehaald. Dat geld wordt de komende paar jaar besteed aan het testen van steeds grotere prototypes. Over drie tot vier jaar hoopt de uitvinder al ergens een apparaat op ware grootte te kunnen installeren.

Dode bij invallen moskeeën Kenia

De politie in Kenia heeft maandag invallen gedaan in twee moskeeën in de kuststad Mombasa. Een persoon kwam om het leven, 251 mensen werden aangehouden. Agenten troffen in de gebedshuizen acht granaten en een pistool aan.

Het slachtoffer werd volgens de politie gedood omdat hij probeerde een granaat naar de agenten te gooien. De moskee waar de man werd doodgeschoten was een schuilplaats voor radicale moslims, aldus de politie. Meer dan vijfhonderd agenten en andere veiligheidstroepen deden mee aan de operatie.

Volgens bronnen in Kenia hebben sommige moslims in Kenia banden met de Somalische terreurbeweging Al-Shabab.

Opnieuw eis tot vervolging Zorreguieta

Twee nabestaanden en een slachtoffer stappen naar het gerechtshof om alsnog vervolging af te dwingen van de Argentijnse oud-onderminister Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima. Dat zei journalist Arnold Karskens maandag tegen nu.nl. Diens boek De Zaak-Zorreguieta verschijnt dinsdag.

Advocaten Liesbeth Zegveld en Göran Sluiter staan het slachtoffer en de nabestaanden bij in de zogeheten artikel 12-procedure, die nog dit jaar van start zou gaan. Zegveld deed in januari 2013 aangifte van misdrijven tegen de menselijkheid en verdwijningen in Argentinië tussen 1976 en 1983. Zorreguieta werd beschuldigd van betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden mensen. Het OM besloot toen geen strafrechtelijk onderzoek te doen.

In De Zaak-Zorreguieta concludeert Karskens volgens de nieuwssite dat de landbouwpolitiek van Zorreguieta vijfhonderd tot duizend levens heeft gekost. Eerder op de dag berichtten Argentijnse media dat hij ernstig ziek is. De 86-jarige oud-politicus zou worden behandeld aan leukemie.

Opstelten open voor aanpassingen Nationale Politie

Minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) wil het realisatieplan voor de Nationale Politie vóór mei waar nodig nog bijstellen. Hij treedt daarover in overleg met betrokkenen.

Er is recent nogal wat kritiek op geweest, ook maandagmiddag, van de oppositie in de Tweede Kamer. De reorganisatie van de politie zou onder meer te snel gaan. Maar 'kwaliteit gaat voor snelheid', bezwoer de bewindsman maandag in de Kamer. Er komt geen ander plan, maar een aangepaste planning van wat er moet gebeuren.

Herijken kan van tijd tot tijd nodig zijn, vindt de minister. Opstelten stelde verder dat op lokaal niveau wel degelijk eigen prioriteiten kunnen worden gesteld. Er werd gevreesd dat al Opsteltens landelijke topprioriteiten in de weg zouden zitten, maar 'lokaal kan men een andere keus maken', zei hij. Verhalen dat er maar zestienduizend mensen voor de echte basispolitietaken zijn, wees de minister van de hand. Volgens zijn eigen becijfering zitten er toch echt 28.000 mensen in de basisteams.

Opstelten wil de zorg voor en positie van politiemensen met posttraumatische stress wettelijk verankeren, meldde hij maandag. Hij laat ook 'verkennend onderzoek' doen naar geestelijke verzorging voor de politie. En ook naar het ziekteverzuim van de politie wordt gekeken, want dat moet echt omlaag. Opstelt erkent het hoge verzuim, maar denkt toch niet dat de politie zo gedemotiveerd is. Hem vallen altijd 'gedrevenheid, passie en loyaliteit' op.

Kritiek op het voor meer dan 155 miljoen euro inhuren van externe deskundigen, is volgens Opstelten niet terecht. Die deskundigheid is nodig en hij blijft met dit bedrag binnen de marges, zei hij. De 170 mensen sterke ondersteuning voor de operatie op het departement wordt met zeker een kwart teruggebracht.

Autodealers VS voorspellen topjaar

In de Verenigde Staten worden volgend jaar naar verwachting meer dan 16,9 miljoen nieuwe auto's verkocht, het hoogste niveau sinds 2005. Dat liet de Amerikaanse nationale associatie van autodealers maandag weten. Dat is een half miljoen meer dan voor dit jaar wordt verwacht.

Amerikaanse consumenten koper vaker nieuwe auto's dankzij de aantrekkende arbeidsmarkt, de lage rente voor autofinanciering en de gedaalde brandstofprijzen. De prognose is dat deze trend volgend jaar doorzet. De piek bij de autoverkoop in de VS werd in 2000 bereikt met 17,4 miljoen wagens.

Bij de associatie zijn bijna zestienduizend auto- en truckdealers in de VS aangesloten.

Gemeenten: te weinig geld voor nieuwe taken

De meeste gemeenten staan achter de decentralisaties van verschillende zorgtaken, maar zien wel veel problemen op de loer liggen. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC Handelsblad en onderzoeksbureau Overheid in Nederland, waar de krant maandag over schrijft.

Lokale bestuurders van 266 gemeenten, ongeveer twee derde van alle gemeenten, deden mee aan het onderzoek. Van de respondenten denkt slechts twintig procent dat zijn of haar gemeente genoeg geld heeft om de Jeugdzorgtaken naar behoren uit te voeren. 31 procent denkt dat er genoeg geld is om de Wmo-taken naar behoren uit te voeren. Via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) kunnen mensen bijvoorbeeld dagbesteding krijgen, beschermd wonen of vervoer in de regio.

Slechts tien procent denkt dat er genoeg geld is om de Participatiewet uit te voeren. Die wet is bedoeld om meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.