Bezwaar ingediend tegen zoutwinning Waddenzee

Redactie

Natuurorganisaties die het niet eens zijn met het toestaan van zoutwinning onder de Waddenzee tekenen hier maandag bezwaar tegen aan bij het ministerie van Economische Zaken. Mijnbouw hoort volgens de organisaties niet thuis in een natuurgebied.

Het bezwaar wordt ingediend door de Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) bepaalde in september dat Frisia Zout onder het werelderfgoedgebied zout mag winnen. Toen gaven natuurorganisaties al aan van plan te zijn bezwaar aan te tekenen.

Door de winning van zout zal de bodem onder het wad dalen, waarschuwen de natuurorganisaties. Zandsuppleties zouden ervoor moeten zorgen dat er genoeg zand is om dit gat op te vullen, maar de natuurorganisaties hebben daar geen vertrouwen in.

Volgens directeur van de Vogelbescherming Fred Wouters is er geen gedegen onderzoek gedaan naar de effecten op de Ballastplaat, een voor trekvogels essentiële wadplaat. "Als de Ballastplaat deels onder water verdwijnt of van kwaliteit verandert, kunnen duizenden vogels niet meer bij hun voedsel komen. Uit onderzoek blijkt dat dit duizenden trekvogels de kop kan kosten."

Ook wordt gevreesd voor afkalving van de Waddeneilanden. Directeur van de Waddenvereniging Arjan Berkhuysen zegt dat zout gemakkelijk op andere plekken kan worden gewonnen. Op die plekken zijn de risico's volgens hem minder groot. "Daarvoor leg je de Waddenzee niet in de waagschaal."