NBA Live 15

Oscar.

Het lijkt alsof EA Games geen enkele moeite meer doet om het 2K Sports moeilijk te maken. De spelers bewegen raar, het schietsysteem is idioot, verdedigen is idioot en het enige wat mij is bijgebleven is dat ik Adidas-schoenen moet kopen.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik geen NBA-game meer heb aangeraakt sinds NBA Jam. Dus, in tegenstelling tot wat echte mannen dus niet doen, volgde ik voor de grap eens de tutorial. En daar ging het al mis. Er wordt prima op een interactieve manier uitgelegd hoe je moet dunken, dribbelen en passen. Maar de andere 50 procent, het verdedigen, daar wordt geen aandacht aan besteed. Dat baarde me behoorlijke zorgen, wat hoe ga ik als totale noob nou een potje winnen? Achteraf gezien bleek het verdedigen helemaal niet zo moeilijk, maar een kleine uitleg was op zijn plaats geweest.

Wat ik trouwens niet in de handleiding kon vinden, is de manier waarop je kan werpen. Net zoals bij golfen verwacht je dat er een metertje loopt zodra je de schietknop indrukt, zodat je weet wanneer je moet loslaten. Meestal is het zo dat je de bal moet loslaten wanneer het hoogtepunt van het metertje bereikt is, maar dat bleek bijna niet te werken. Nu krijg je pas achteraf te lezen of je een goed schot heb gelost of niet.  Ik ben er tot de dag van vandaag nog steeds niet uit wanneer de perfecte timing is om los te laten. Dat is best vervelend, want dat maakt het onnodig irritant.

Wat ook niet opschiet is dat de spelersanimaties er nogal vreemd uitzien. Ledematen hebben nogal de neiging om alle kanten op te vliegen. Of spelers verplaatsen zich ineens met het snelheid van het licht. In close-ups ziet er allemaal wel aardig uit, maar de meeste spelers tonen geen gezichtsanimaties en hebben een blik in hun ogen alsof zij dood van binnen zijn. Hetzelfde geldt voor het publiek. In tegenstelling tot FIFA en Madden NFL draagt het publiek wel degelijk bij aan de ervaring en werkt het sfeerverhogend. Het publiek ziet er ook redelijk uit voor en na de game en bij vrije worpen, maar zodra er meer actie op het veld is lijkt het alsof EA alle lichten in het stadion heeft uitgezet.

Het enige wat aardig is, is dat EA de ESPN-licentie heeft en daarom wel de sfeer uitstraalt van Amerikaanse NBA-uitzendingen, inclusief leaders en commentaar in de pauzes. Helaas wordt het commentaar tijdens de potjes een beetje boring omdat er weinig namen zijn ingesproken. Wat ik eigenlijk nog miste waren cheerleaders, dus om nog wat van deze review te maken: hier een paar sexy cheerleaders.

Is er dan helemaal niets positiefs te melden? Jawel, de speelmodi zijn aardig. In NBA Rewind kun je wedstrijden van de dag ervoor terugspelen met een paar opdrachten (win de wedstrijd, scoor met Jantje zoveel punten etc.). In Big Moments kan je oude legendarische momenten naspelen en mocht je echt een hardcore NBA liefhebber zijn, dan kun je aan de slag in de Dynasty mode. Hierin ben je de manager van het team en kan je al je strategietjes uitwerken om zo wedstrijden tot een goed einde te leiden. 

De game speelt, zeker voor een beginner, niet lekker weg dankzij zijn tekortkomingen. Als de essentie van basketbal er al niet lekker in zit, dan nodigt het niet uit om verder te spelen. Zoals de game er nu voor staat, nodigt het alleen maar uit om eens bij de concurrentie te kijken.  

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
  • ESPN-licentie
  • Rare bewegingen
  • Speelt niet lekker weg
  • Slecht commentaar
4,5
Gespeeld op Xbox One. Ook beschikbaar op PlayStation 4 en pc.