HRW: politie Congo vermoordde tientallen mensen

Redactie

De politie in Congo heeft tijdens een drie maanden durende campagne tegen criminele bendes tientallen mensen buitengerechtelijk geëxecuteerd. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een nieuw rapport.

De slachtoffers, 51 in totaal, waren allen jonge mannen en in sommige gevallen zelfs minderjarig. Sommigen werden gedood terwijl ze ongewapend waren. De moorden waren bedoeld om te intimideren, stelt HRW, aangezien ze in bepaalde gevallen in het openbaar plaatsvonden. Vijf slachtoffers waren 14 tot 17 jaar. Ruim dertig mensen zijn simpelweg spoorloos verdwenen, aldus het rapport.

De politie ging volgens HRW niet bepaald verfijnd te werk, waardoor ook onschuldige mensen slachtoffer werden van het geweld. Vervolgens werden artsen spreekverboden opgelegd, journalisten bedreigd en nabestaanden toegang tot de lichamen ontzegd om de kwestie in de doofpot te stoppen.

HRW roept de Verenigde Naties en landen die Congo financieel ondersteunen op druk uit te oefenen om de verantwoordelijken voor de misstanden op te pakken en te vervolgen. Generaal Célestin Kanyama gaf volgens HRW leiding aan de operatie en zou hangende een onderzoek moeten worden geschorst.