Schippers bekijkt opties operatie vr geboorte

Baby's met een open ruggetje worden in Nederland in de toekomst mogelijk al voor hun geboorte geopereerd. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Ook bekijkt de bewindsvrouw hoe deze prenatale chirurgie kan worden vergoed, laat haar woordvoerder weten aan het Nederlands Dagblad.

De Tweede Kamer bespreekt woensdag Schippers' begroting voor volgend jaar. De SGP gaat dan aandringen op vergoeding door verzekeraars. "Wij willen dat prenatale chirurgie een behandeloptie wordt voor ongeboren kinderen met een open ruggetje, en dat ouders niet om financiële redenen hiervan afzien', zegt een SGP-woordvoerder tegen de krant.

De diagnose spina bifida, zoals een open ruggetje in medische termen heet, zou in Nederland jaarlijks zo'n zestig tot zeventig keer worden gesteld. De kosten van prenatale chirurgie bedragen volgens de SGP enkele miljoenen per jaar.

Ouders moeten de kosten nu zelf dragen of uitwijken naar België. De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) is voorstander van het ontwikkelen van prenatale chirurgie in Nederland. De twintigwekenecho is als afwijkingen worden geconstateerd nu vooral een moment waarbij ouders de vraag krijgen voorgelegd of ze een abortus willen, zegt NPV-directeur Esmé Wiegman."Het zou heel mooi zijn als er meer prenatale behandelmogelijkheden komen. Wanneer die vergoed gaan worden, ligt het voor de hand die kennis ook naar Nederland te halen."