Zes topstukken aangekocht voor musea

De Vereniging Rembrandt heeft in juli zes tekeningen van Nederlandse meesters aangekocht. Het zijn belangrijke aanvullingen voor het Rijksmuseum, Museum Boijmans Van Beuningen en het Teylers Museum.

Bij Christie's in Londen werd op 10 juli een groot aantal topstukken uit de collectie Van Regteren Altena geveild. De vereniging had de drie grote Nederlandse prentenkabinetten gevraagd welke tekeningen van groot belang waren voor de Collectie Nederland. De drie musea in Amsterdam, Rotterdam en Haarlem kregen zo meer tijd om de fondsen voor hun aandeel in de aankoop te organiseren.

De aangekochte topstukken zijn gemaakt door relatief onbekende Nederlandse meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw: Matthijs Cock, Jan Cornelisz. Vermeyen, Abraham Bloemaert, Hans Savery, Johan Lagoor en Adriaen Verboom. Het aantal tekeningen van Vermeyen in Nederland is op een hand te tellen. Van Lagoor is dit de enige bekende gesigneerde tekening. In het geval van Bloemaert betreft het een directe voorstudie voor een schilderij in Museum Boijmans Van Beuningen.    "Het is zoiets wonderbaarlijks dat er in ons land in die tijd zo veel prachtige tekeningen zijn gemaakt door nagenoeg onbekende meesters", zegt Michiel Plomp, hoofdconservator kunstverzamelingen van Teylers Museum in een verklaring. "Heel goed dat de Vereniging Rembrandt dit initiatief heeft genomen en fantastisch dat het gelukt is."

De drie musea hebben hun aandeel in de aankoop inmiddels voldaan. De zes tekeningen zijn vanaf woensdag een kleine week te zien in het Prentenkabinet van het Teylers Museum.