CD: Foo Fighters - Sonic Highways

Michael (Propellerheads)

De Amerikaanse rockband Foo Fighters, opgericht door de toenmalige drummer van Nirvana, is terug met hun nieuwe album Sonic Highways. En ze komen niet zomaar terug; ze hebben inmiddels al de tweede plek in de Nederlandse Album Top 100 veroverd. Daarnaast hebben ze, na het succes van de vorige documentaireserie Sound City, ook gelijk een nieuwe documentaireserie gemaakt.

Album cover van 'Sonic Highways'
Album cover van Sonic Highways

De cd bevat acht nummers, toch wel iets minder dan we van Foo Fighters bekend zijn. Ieder nummer is in een andere stad in de Verenigde Staten opgenomen. De documentaireserie gaat in op het belang van iedere stad in de rockgeschiedenis. Iedere aflevering gaat dus over één stad en sluit af met het nummer wat ze in die stad hebben opgenomen. De producer van de cd is Butch Vig, die ook meewerkte aan het vorige album. Het gehele album is dan ook opgenomen met dezelfde bezetting als het vorige album.

Foo Fighters
Foo Fighters

Sonic Highways start met de song ‘Something From Nothing’, wat voor het uitbrengen van de cd al een groot succes was op internet. Het nummer brengt een sombere tint met zich mee, al wil dat de kwaliteit van de song niet betreuren. In het tweede nummer, ‘The Feast and The Famine’, horen we weer die heerlijke grunge-invloeden terug.  Als we vervolgens de cd wat verder laten afspelen, komen we terecht bij het nummer ‘What Did I Do/God As My Witness’. Omdat de twee songs apart wat kort waren, hebben ze het als één track op de cd laten innemen. De overgang is naar mijn mening wat slecht, omdat ze het eerste nummer echt laten eindigen voordat het volgende nummer begint. Zonder goed op de hoes te kijken, zou je ook zeggen dat het twee aparte tracks zijn. Het is goed mogelijk zijn die overgang met opzet is gedaan, om zo de nummers nog wel apart uit te laten blinken. Het album sluit af met het zeven minuten lang durende ‘I Am A River’, die de cd prachtig afsluit door de mooie opbouw van het nummer.

Kortom, zeker wel een goede cd, maar waar de oldskool-fans misschien wel enigszins aan zullen moeten wennen.