FIFA doet aangifte over WK-bids 2018 en 2022

De mondiale voetbalbond FIFA heeft dinsdag aangifte gedaan bij de Zwitserse openbare aanklager in verband met de biedingen voor de wereldkampioenschappen voetbal in 2018 en 2022. Dat maakte FIFA-baas Sepp Blatter bekend.

De aangifte is ingediend op verzoek van het hoofd van de ethische commissie van de bond, de Duitse jurist Hans-Joachim Eckert. Wat er precies in de klacht staat zei Blatter niet, maar Eckert liet in een interview weten dat er 'verdenkingen zijn van onwettige activiteiten'. De ex-rechter voegde eraan toe dat 'er te weinig bewijs is' om te twijfelen aan de keuze van de FIFA om de WK's toe te wijzen aan respectievelijk Rusland en Qatar.

De aangifte is opmerkelijk, omdat Eckerts commissie onlangs een samenvatting naar buiten bracht van een onderzoek naar de aanbestedingsprocedure, waarin Rusland en Qatar volledig werden vrijgepleit. De man achter het onderzoek, Michael Garcia, heeft een klacht ingediend tegen de samenvatting, die volgens hem rechtstreeks indruist tegen enkele conclusies die hij in zijn rapport trok.