CD: Jett Rebel: Hits For Kids

LittleMissGiggles

Na de EP's Venus en Mars uit mei 2013 en begin 2014 heeft Jelte Tuinstra, beter bekend als Jett Rebel, nu ook een album op zijn naam staan. Voor zijn debuut Hits For Kids werkte Rebel samen met geluidstechnicus Tony Flatt (AC/DC, Bob Marley) en het resultaat stelt niet teleur.

Jett Rebel

Je kent de naam Jett Rebel vast wel. De singles van zijn twee EP’s Venus en Mars kregen veel airplay op 3FM en Rebel mocht dit jaar zelfs losgaan op de 3FM stage van Pinkpop. Niet slecht voor een 23-jarige jongen uit Den Haag die ooit nog met zijn bandje deelnam aan het Junior Songfestival.

De nummers op Hits For Kids hebben door de synthesizers en drums een echte eighties sound. Bijzonder is dat Rebel, ondanks zijn vele overduidelijke muzikale invloeden als The Beatles, 10cc en Prince toch authentiek blijft. En dat is fijn, want het is als artiest zonde van je tijd om te proberen dergelijke grote namen te evenaren met hun eigen muziek.

Pineapple Morning is een fijne binnenkomer. Het is een nummer met een aanstekelijke melodie en fijn gitaarspel. When She’s Older is echter zo’n typisch loom schuifelnummer dat niet misstaat in je slaapkamerplaylist. Het derde nummer Marry Anne doet (misschien iets te sterk) denken aan The Beatles. De combinatie van een vrolijke akoestische gitaar met een synthesizer maakt dit nummer een groovy geheel.

Die variaties in stijl typeren Jett Rebel. Hoewel de nummers op het album erg verschillend zijn, zijn de overgangen geweldig. Het is alsof je naar één muzikale productie luistert in plaats van naar veertien verschillende nummers. Daarbij stelt Rebel als multi-instrumentalist niet teleur: alle instrumenten die je op het album hoort, worden bespeeld door Rebel zelf. En dat was een goede keus, want vooral het gitaarspel klinkt fantastisch.

Een minpuntje (met nadruk op ‘je’) aan het album zijn de clichéteksten die hier en daar verstopt zitten in nummers. Zoals de zin ‘is there really a chance I can get this dance’ in het Backstreet Boys-achtige nummer Underneath The Sheets. Daarnaast slaat de muzikale invloed van The Beatles in het nummer Mary Ann ietsje door. Op enkele stukjes na klinkt dit nummer meer als een Beatles-cover dan een Jett Rebel-creatie. Een beetje jammer, omdat Rebel er op de rest van het album goed in slaagt om zijn nummers wel een eigen sound te geven.

Hits For Kids is zeker geen album voor kindertjes, maar bevat wel een hoop potentiële hits. Met bovenaan het rockende Pineapple Morning. Rebel is overduidelijk thuis in veel stijlen en bewijst met zijn debuut dat hij niet bang is om te experimenteren en dat het als artiest oké is om met je debuut in het diepe te springen. Als je de sprong waagt, kom je met een beetje mazzel net als Jett Rebel op je pootjes terecht.