Korfbal gaat voor Spelen 2028

In de voorstellen van het IOC voor het aanbrengen van wijzigingen rondom de Olympische Spelen wordt ook gesproken over het toevoegen van meer gemengde evenementen. Daar is de Nederlandse korfbalbond maar wat gelukkig mee, want de sport heeft de ambitie om op het olympisch programma te komen.

"Dit is geweldig nieuws", aldus technisch directeur Kees Rodenburg tegenover de NOS"Via via hadden we al meegekregen dat een dergelijk voorstel mogelijk was en dat is voor ons natuurlijk goed. Er zijn niet veel sporten waar mannen en vrouwen zo gelijkwaardig aan elkaar zijn als in het korfbal", zegt Rodenburg over een van de zeer weinige sporten waarbij grote toernooien alleen voor gemengde teams bestaan.

"We zijn al aan het lobbyen en in theorie is het zelfs mogelijk dat korfbal al op de Spelen van 2024 gespeeld gaat worden", zegt Rodenburg. "De Spelen van 2028 zijn echter reëler en daar richten we ons dan ook meer op. Eerst willen we echter op de Europese Spelen verschijnen." Die worden volgend jaar in Baku voor het eerst gehouden en zijn net als onder meer de Zomerspelen en de Asian Games vierjaarlijks. Dankzij het evenement heeft Europa als laatste continent haar eigen Spelen.

Er zal op de Europese Spelen ruimte zijn voor veel olympsiche, maar ook een aantal niet-olympische sporten. "Wij hopen dat het korfbal daar op de lijst zal komen", aldus Rodenburg. Voor de Europese Spelen van 2019 is nog geen gaststad bekend, maar Amsterdam en Rotterdam hebben al laten weten over een gezamenlijk bid na te denken. Daarin leken ze voorlopig concurrentie te krijgen van een aantal Poolse steden, Kazan en Sochi in Rusland en de Turkse steden Istanbul en Mersin.

In de laatste jaren is al hard gewerkt om korfbal internationaal bekender te maken en het niveau wereldwijd omhoog te krijgen. De korfbalbond erkent dat het een probleem kan zijn dat Nederland de sport op ongekende wijze domineert. Zo werd Nederland eerder deze maand voor de vijfde keer in vijf edities Europees kampioen. Van de negen WK's won Nederland er acht - in 1991 werd in de finale met 11-10 verloren van België. Sinds 1985 staat korfbal ook op het programma van de vierjaarlijkse World Games, waarin Nederland vorig jaar voor de achtste keer het goud won. Zoals in alle zeven voorgaande finales werd er gewonnen van België.