Keniaanse belaagd om 'ongepaste kleding'

Een groep Keniaanse mannen heeft een vrouw die protesteerde tegen bevoogdende kledingmores aangevallen en de kleren van het lijf getrokken. De vrouw droeg ongepaste kleding, beweerden haar belagers.

Het slachtoffer van de meute nam die maandagavond in Nairobi juist deel aan een protestmars tegen aanvallen als deze. Ze is gewond geraakt en in het ziekenhuis opgenomen.

De politie greep in om de ongeveer duizend demonstranten tegen de mannen te beschermen. Ze verrichtte een honderdtal arrestaties. Tachtig van de arrestanten waren volgens de politie chauffeurs van matatu's, kleine busjes waarin vrouwen volgens de demonstranten vaak worden lastiggevallen.

Chef Nicholas Kamwende van de hoofdstedelijke recherche noemde de aanvallen op vrouwen een 'bedreiging' en verzekerde dat de politie waakzamer zal zijn om het toenemende geweld tegen vrouwen te keren. Groepen mannen hebben het in Nairobi al geruime tijd voorzien op vrouwen in minirokjes en iedere andere outfit die volgens hen te veel blote huid of vrouwelijke rondingen toont. De nieuwe, westerse levensstijl die veel Kenianen aannemen botst onzacht op de traditionele cultuur die hun landgenoten nog koesteren. Conservatieve groepen verkondigen dat vrouwen zich 'gepaster', dat wil zeggen bedekter, moeten kleden.

De deelnemers aan de protestmars van maandag eisen de vrijheid voor vrouwen om zich zo te kleden als ze willen zonder daarvoor gestraft te worden. Ze kwamen in beweging nadat een filmpje was opgedoken van een groep mannen die een vrouw tegen haar wil helemaal uitkleedde. De afgelopen dagen zijn er meer van dat soort beelden op sociale media verschenen. Volgens veel vrouwen zijn dergelijke aanvallen al jaren schering en inslag.

Kenia is een goeddeels christelijk land met een conservatieve moraal. Maar de aanvallen op vrouwen zijn vaak niet zozeer religieus gemotiveerd.