Doden bij aanslag op synagoge Jeruzalem

Redactie

Bij een aanslag in Jeruzalem zijn dinsdag zeker vier bezoekers van een synagoge om het leven gekomen. Nog eens zes mensen raakten gewond, onder wie twee agenten. Vier gewonden zijn er slecht aan toe. Dat heeft de Israëlische politie gezegd.

Volgens politiewoordvoerster Luba Samri gingen de twee vermoedelijke daders de synagoge binnen met messen, bijlen en vuurwapens. Uiteindelijk werd het tweetal doodgeschoten in een vuurgevecht met de politie. Er wordt nog naar mogelijke andere daders gezocht. Volgens Samri waren de aanvallers twee neven uit Oost-Jeruzalem. Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) zei dat de twee Palestijnen lid waren, maar het is niet duidelijk of de beweging opdracht heeft gegeven tot de aanslag.

Op beelden van de Israëlische televisie is te zien dat rond de synagoge, die in de ultraorthodoxe wijk Har Nof ligt, veel politieagenten en reddingswerkers op de been zijn. "Ik probeerde te ontsnappen. De man met het mes kwam op me af. Er stond alleen een tafel en een stoel tussen ons in. Mijn talliet (gebedssjaal, red.) kwam vast te zitten. Ik heb hem achtergelaten en ben gevlucht", aldus een bezoeker van de synagoge die aan het bidden was toen de daders het gebedshuis binnendrongen.

De Israëlische politiechef Yohanan Danino zei dat de aanslag naar het zich laat aanzien vermoedelijk niet het werk is geweest van militante groepen. Daardoor is het voor de veiligheidstroepen moeilijk om geweld te voorkomen. "Dit zijn individuen die besluiten om verschrikkelijke daden te verrichten. Het is erg lastig om van elk incident op voorhand op de hoogte te zijn."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat Israël 'krachtig zal reageren' op de aanslag. Hij sprak van een 'gruwelijke moord op joden die kwamen bidden en werden gedood door verachtelijke moordenaars'. Het geweld is volgens Netanyahu de schuld van Hamas en de Palestijnse president Mahmoud Abbas die ertoe zouden hebben aangezet. De premier hekelde ook de internationale gemeenschap die dit zou negeren.

Hamas, dat in Gaza aan de macht is, prees de aanslag, maar heeft de verantwoordelijkheid ervoor niet opgeëist. Volgens Hamas is de aanslag 'een antwoord op de voortdurende Israëlische misdaden, de moorden en de ontheiliging van de Al-Aqsa-moskee'. De Al-Aqsa-moskee staat op de Tempelberg, een plek die heilig is voor moslims en joden.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas veroordeelde de aanslag. Het was de eerste keer dat hij dat heeft gedaan sinds het geweld tegen Israëliërs de afgelopen tijd is opgelaaid. Hij riep Israël op zich te onthouden van 'provocaties' rondom de Tempelberg en wil dat er een einde komt aan de 'invasie' van de moskee. Ook moeten Israëlische ministers zich onthouden van ophitserij.

De afgelopen tijd zijn de spanningen in Jeruzalem hoog opgelopen. Aanleiding is het toenemend aantal joden dat op de Tempelberg wil bidden. Zeker zes Israëliërs zijn om het leven gekomen bij aanslagen door Palestijnen in Jeruzalem, Tel Aviv en op de Westelijke Jordaanoever.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak van een zinloze terreurdaad en wees met de beschuldigende vinger naar de Palestijnen die hebben opgeroepen tot 'dagen van woede'. Hij zei dat de Palestijnse leiders mensen niet moeten opruien.