Japanse premier schrijft verkiezingen uit

Redactie

De Japanse premier Shinzo Abe heeft vervroegde verkiezingen uitgeschreven voor december. Abe hoopt daarmee een nieuw mandaat te krijgen voor zijn strategie om de recessie in het land aan te pakken. Hij stelt tevens een geplande btw-verhoging uit tot 2017. Eigenlijk had de verhoging volgend jaar van kracht moeten worden.

De verkiezingen en het uitstel van de btw-verhoging komen niet onverwacht. Maandag werd bekend dat de Japanse economie in een recessie terecht is gekomen na de vorige btw-verhoging in april. Die had tot gevolg dat de consumentenuitgaven fors daalden. "Ik heb over dit probleem nagedacht", zei Abe op een persconferentie. "Zelfs als we de btw verhogen zoals gepland, dan nemen de belastinginkomsten niet toe als de economie niet herstelt."

Abe stuurt het parlement vrijdag naar huis. De verkiezingen moeten half december plaatsvinden. Verkiezingen uitschrijven lijkt een vreemd besluit gezien het slechte nieuws over de Japanse economie, maar de partij van Abe heeft een solide meerderheid en hoopt deze machtspositie juist verder te consolideren.

"Ik moet de stem van het volk horen. Ik treed af als we er niet in slagen onze meerderheid te houden, omdat dat betekent dat onze Abenomics is afgewezen." Met Abenomics doelt Abe op de huidige overheidsstrategie om de economische teruggang het hoofd te bieden. "Sommige mensen zeggen dat Abenomics een mislukking is of niet goed werkt, maar wat kan ik anders doen? Ik heb nog geen betere ideeën gehoord."