Koper breekijzer heeft interesse van politie

Wie in een bouwmarkt in Ede een breekijzer of een grote schroevendraaier koopt, kan rekenen op aandacht van de politie. Agenten gaan bij de bouwmarkten regelmatig camerabeelden nakijken op de aankoop van dit soort gereedschap, dat geschikt is om inbraken mee te plegen.

De politie mag ook de verkoopregistratie van de bouwmarkten nakijken. Als agenten een bekende tegenkomen, waarschuwt de politie deze persoon dat zijn aankoop bekend is en dat hij in de gaten wordt gehouden. Dat voorkomt mogelijk inbraken en ramkraken, aldus de politie dinsdag.

De Vereniging van Winkelketens in de Doe-Het-Zelfbranche (VWDHZ) krijgt de politie alleen toegang tot camerabeelden en andere gegevens na toestemming van een officier van justitie. "Als een verdachte al in beeld is, mag de politie de gegevens gebruiken. Mensen die niets op hun kerfstok hebben, hoeven dus niets te vrezen", legt een woordvoerder uit.

Op dit moment is de actie nog een proef van de politie en lokale bouwmarkten in de regio rond Ede, Veenendaal en Wageningen. Afhankelijk van de uitkomsten wordt gekeken of politie en bouwmarkten in andere regio's in de toekomst gaan samenwerken om inbraken tegen te gaan.