Japan stelt doelen walvisvangst bij

Japan heeft zijn doelstelling voor het aantal walvissen dat het wil vangen met twee derde naar beneden bijgesteld. Daarmee hoopt Tokyo het verbod op de walvisvangst ongedaan te maken. Eerder bepaalde het Internationaal Gerechtshof dat Japan de walvisvaart moet staken.

Het nieuwe programma werd dinsdag ingediend bij de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC). Japan schrijft daarin dat het jaarlijks 333 dwergvinvissen wil vangen voor de periode 2015 tot 2027. Eerder was de doelstelling nog 1035 walvissen; 935 dwergvinvissen en 100 bultrugwalvissen en vinvissen, aldus de Japanse Visserijdienst.

Japan heeft tevens beloofd zijn bevindingen vast te leggen in wetenschappelijke artikelen en deze met anderen te delen. Na zes jaar wil Japan dat de IWC het walvisvaartprogramma weer onder de loep neemt.

Volgens de Japanse Visserijdienst is de walvisvaart nodig om een goede inschatting te kunnen maken van de walvisstand. Bovendien moeten er walvissen worden gevangen om aan de hand van de voortplantingsorganen de leeftijd vast te kunnen stellen.

De commerciële walvisvangst is sinds 1986 verboden, maar voor onderzoek werd een uitzondering gemaakt. Japan zegt onderzoek uit te voeren om te bewijzen dat het met de walvisstand prima gesteld is en dat de commerciële vangst dan ook gewoon kan worden hervat. In maart bepaalde het Internationaal Gerechtshof echter dat het met het wetenschappelijke niveau behoorlijk slecht gesteld is en derhalve werd de Japanse walvisvaart verboden.