Doha krijgt WK atletiek 2019

Doha heeft het wereldkampioenschap atletiek van 2019 toegewezen gekregen. Dat gebeurde tijdens de eerste dag van de vergadering van wereldatletiekfederatie IAAF in Monte Carlo. IAAF-president Lamine Diack maakte de beslissing bekend. In de laatste stemronde won Doha met 15-12 van Eugene. In de eerste ronde was Barcelona al afgevallen.

Eerder greep Doha nog naast de organisatie van het WK in 2017, maar de tweede keer was wel raak. De Qatarese stad is niet onbekend met het organiseren van grote atletiekevenementen. In 2010 vond het WK indoor er plaats, terwijl in 2006 de Asian Games in de oliestaat gehouden werden. Jaarlijks wordt de Diamond League, de hoogste serie atletiekwedstrijden, begonnen met de meeting in Doha.

De IAAF-vergadering duurt nog tot en met donderdag. Vrijdag is het tijd voor het World Athletics Gala, waarbij bekend wordt gemaakt welke man en vrouw gekroond worden tot Atleet van het Jaar. Bij de mannen gaat het tussen hoogspringer Mutaz Essa Barshim (Qatar), marathonloper Dennis Kimetto (Kenia) en polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie (Frankrijk). Bij de vrouwen neemt de Nederlandse sprintster Dafne Schippers het op tegen kogelstootster Valerie Adams uit Nieuw-Zeeland en de Ethiopische favoriete Genzebe Dibaba.